altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 27 iulie 2021

“Programul săptămânii la Festivalul ICon Arts Transilvania 2021” pl...


Programul săptămânii la Festivalul ICon Arts Transilvania 2021

Posted: 26 Jul 2021 07:38 AM PDT

Duminică, 25 iulie 2021, pe scena în aer liber din fața Sălii Thalia, aperturi emoționante și eliberatoare ale vocilor de operă au coborât orice fel de barieră dintre public și artiști. Ediția a 19-a a Festivalul ICon Arts Transilvania a debutat sâmbătă, 24 iulie, cu un eveniment dedicat muzicii noi. Pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu au fost interpretate în primă audiție patru lucrări, având printre sursele de inspirație patrimoniul românesc, realizate în cadrul programului de compoziție ICon Arts, coordonat de Philip Cashian, șeful catedrei de compoziție al Royal Academy of Music din Londra. Evenimentul a marcat debutul ICon Arts Ensemble în calitatea de ansamblu rezident de muzică nouă al Filarmonicii de Stat din Sibiu. A doua zi a Festivalului a adus mai aproape de public muzica de operă și lied prin recitalul susținut în aer liber de soprana Veronica Anușca și baritonul Cristian Hodrea, cu participarea specială a mezzo sopranei Aura Twarowska. Artiștii susțin în această perioadă, la Biertan, Master Class-ul de Canto al Academiei ICon Arts, astfel că la evenimentul „Opera Sunset” au fost invitate patru voci promițătoare ale artei sunetelor lirice din România. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul săptămânii.

            Mai multe amănunte despre desfășurarea evenimentelor sunt disponibile pe pagina de Facebook ICon Arts, iar programul complet al Festivalului este disponibil pe site-ul IConArts.ro Intrarea va fi liberă la majoritatea evenimentelor prin rezervare solicitată la adresa reservations@iconarts.ro Evenimentul se desfășoară conform tuturor reglementărilor legale în vigoare.

 

Programul săptămânii aduce opera în bisericile fortificate, concerte de vioară, violoncel, o premieră în lumea chitarei clasice românești, precum și concertul Cello in the Sky alături de invitația la Valea Verde Retreat

 

 

 

Luni, 26 iulie, ora 19:00, Biserica fortificată din Mediaș

Edificiul impresionant, ridicat în anul 1488, va fi gazda unui concert excepțional: „Stabat Mater” de Pergolesi. Vor interpreta soprana Veronica Anușca alături de invitata specială, mezzo soprana Aura Twarowska, două voci ale căror claritate și expansivitate vor atinge cu siguranță cele mai înalte și profunde emoții ale fiecărei persoane din public. Vor fi acompaniate de New Hope Ensemble la conducerea căruia se va afla Octavian Lup.

 

Marți, 27 iulie, ora 19:00, Esplanada Filarmonicii de Stat din Sibiu

Concertul susținut de doi maeștri ai chitarei clasice, – „Oglinzi acustice” – va aborda un repertoriu care va surprinde publicul de pe Cea mai frumoasă stradă din Sibu. Prestigiosul chiatrist francez, Rèmi Jousselme, alături de cunoscutul virtuoz al chitarei clasice românești, Costin Soare, vor prezenta în avanpremieră noul album intitulat „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare”. Inspirat de cărţile omonime de Italo Calvino şi Jorge Luis Borges, albumul este dedicat integral creaţiei contemporane româneşti pentru chitară. Reprezentând o premieră în peisajul muzical românesc, albumul va cuprinde lucrări scrise în ultima decadă în cadrul proiectului „Musica” desfăşurat de Costin Soare la Muzeul Naţional „George Enescu”, sub egida Festivalului Internaţional „Serile de chitară”. Recitalul va mai cuprinde lucrări solistice de Narvaez, Barrios, Mompou, Ourkouzounov şi Androne-Nakanishi interpretate de cei doi muzicieni, precum şi lucrări pentru duo de Scarlatti, Brouwer şi Piazzolla. „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” alături de CD-ul „Oglinzi”, apărut online în 2020, vor fi lansate în cadrul Turneului Naţional „Oglinzi” pe care Costin Soare îl va desfăşura alături de violonistul Valentin Şerban în perioadele 13-17 august şi 1-5 octombrie în 9 oraşe ale ţării.

 

Miercuri, 28 iulie, ora 18:00, Biserica fortificată din Biertan

Biserica fortificată din Biertan, parte din patrimoniul universal UNESCO, va găzdui un regal dedicat muzicii de operă și lied prin concertul „Opera Sunset” susținut de participanții la Master Class-ul de Canto al Academiei ICon Arts alături de mentorii lor. Tinerii artiști, dovedind începutul unei cariere remarcabile, sunt coordonați de soprana Veronica Anușca, solistă a Operei Naționale din București, și baritonul Cristian Hodrea, solist al Operei Naționale din Cluj – Napoca, cu sprijinul acordat de mezzo soprana Aura Twarowska, președinta Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu” și solistă a Operei vieneze în perioada 2007 – 2016. Programul va cuprinde unele dintre cele mai strălucite arii și duete din repertoriul operei clasice, alături de cunoscute creații lirice românești, amplificate de ecoul străvechi al Bisericii ridicate în secolul al XII-lea. Evenimentul se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri și gastronomie locală în grădina Pensiunii Unglerus.

 

Joi, 29 iulie, ora 18:00, Biserica fortificată din Richiș

Ridicată în urmă cu 8 secole, misterioasa Biserică fortificată din Richiș va oferi un cadru fantastic, ce pare desprins din decorurile cinematografiei epice, unui concert susținut de către cei mai buni elevi și studenți care urmează în aceste zile Master Class-urile de Vioară și Chitară ale Academiei ICon Arts. Concertul „Violin & Guitar Echoes” va cuprinde un program de muzică barocă, muzică inspirată de ținuturile îndepărtate ale Spaniei și Amercii de Sud, dar și creații contemporane în primă audiție, sub îndrumarea celor doi reputați mentori, chitaristul Costin Soare și violonistul Ladislau Csendes. Evenimentul se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri și gastronomie locală în incinta pensiunii La Curtea Richvini.

 

Vineri, 30 iulie, ora 19:00, Esplanada Sălii Thalia

Unul dintre cei mai cunoscuți violonceliști ai lumii, Blaise Dejardin, va concerta în aer liber pe scena din fața Filarmonicii de Stat din Sibiu. Artistul face parte din Boston Symphony Orchestra încă din 2008, considerată una dintre cele mai bune 5 orchestre simfonice în plan internațional. Blaise Dejardin a devenit șeful partidei de violoncel al faimoasei orchestre în urmă cu trei ani, când la conducerea artistică a fost invitat dirijorul Andris Nelsons. Cu inspirația timpului petrecut la Biertan, unde coordonează Master Class-ul de Violoncel, artistul va susține recitalul „Cello in The Sky” din care vor face parte lucrări clasice și contemporane.

 

Sâmbătă, 31 iulie, ora 12:00 Valea Verde Retreat, Cund

Evenimentul va marca închiderea primei părți a Festivalului ICon Arts Transilvania printr-o invitație la destindere în decorul autentic transilvănean din Valea Verde Retreat. Domeniul, situat în inima Transilvaniei, la jumătatea drumului dintre Sighișoara și Mediaș, va fi gazda concertelor festive care marchează absolvirea Academiei ICon Arts. Participanții la Master Class-urile de Canto, Chitară, Vioară și Violoncel vor susține recitalurile pe care le-au pregătit intensiv pe cuprinsul acestei săptămâni, în cadrul de basm oferit de satele Biertan și Richiș. La final, publicul va fi invitat la tradiționala șezătoare care va cuprinde invitația la degustare de vinuri și gastronomii locale.

Participarea la brunch-urile Festivalului ICon Arts se va face în limita locurilor disponibile prin rezervarea cu cel târziu 24 de h înaintea evenimentelor la adresa reservations@iconarts.ro

 

Despre Festivalul ICon Arts Transilvania:

Pentru a 19-a vară, Festivalul ICon Arts Transilvania inovează formule culturale oferind și anul acesta un bogat program artistic întins pe o perioadă de 16 zile. Evenimentele vor avea loc în perioada 24 iulie – 8 august în satele de patrimoniu din Sudul Transilvaniei, în grădinile conacelor și la umbra cetăților fortificate, dar și pe scenele în aer liber ale Filarmonicii de Stat din Sibiu, parteneri principali ai Festivalului. În fiecare an diferit, Festivalul ICon Arts Transilvania formează un spațiu cultural dinamic unic în peisajul românesc. Este unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, având misiunea de a susține scena tânără prin facilitarea accesului la formare de nivel înalt cu artiști de renume internațional, dar și de a îmbogăți oferta culturală cu evenimente inovatoare, imersive, promovând patrimoniul României, mobilitatea culturală, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale în satele transilvănene, puternic afectate de restricțiile ultimilor doi ani.

ICon Arts este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România dezvoltat în parteneriat cu Exces Music și Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri culturali: Fundația Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, Global Vision, Colinele Transilvaniei, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Primăria Biertan, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, România Pozitivă, Cronica Română, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Munteanu Recomandă, Profil Cultural.

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Wu1KQdf5vqI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Rondul de noapte”, în regia lui Iosif Demian, în avanpremieră la TIFF

Posted: 26 Jul 2021 07:26 AM PDT

Cel mai nou film semnat de Iosif Demian, ”Rondul de noapte”,  va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania care se desfășară zilele acestea la Cluj Napoca. Regizorul distins în 2012 cu Premiul de Excelență TIFF11, este omagiat anul acesta în Secțiunea 3×3 (Szumowska, Berlanga, Demian) care arată publicului trei dintre filmele sale. Astfel, pe lângă Rondul de noapte, clujenii vor putea revedea pe marele ecran O lacrimă de fată (1980) și Baloane de curcubeu (1982).

Rondul de noapte surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Cabinele actorilor, toaletele, îi întâmpină închise, garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol.
Fără accesul la propria îmbrăcăminte, fără acte sau bani, fără telefoane mobile sau cheile de la mașină, actorii se simt depășiți de situație. Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că pur și simplu, sunt aruncați în necunoscutul nopții. Timpul se scurge iar grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.

„Filmul e format dintr-o colecție de fotografii, începând cu prima, terminând cu ultima, cu numeroase altele între ele. Așa cum J. L. Godard zicea cândva, nu neapărat în această ordine. Mi-am asumat riscul de a face un film bazat pe o enigmă, și nu pe vreun tipar de subiect simplu și direct. Provocarea presupunea găsirea gramaticii limbajului cinematic în care totul este nuanțat și decantat în straturi. Într-un film oscilând între tonalități de dramă, de horror sau comedie serioasă, am menținut intenționat totul ambiguu. Am vrut să mă întorc în adâncuri, la rădăcinile cinemaului pur, unde ceva anume continuă să existe.” mărturisea Iosif Demian.

Din distribuția filmului produs de Anca Puiu, Smaranda Zărnoianu și Kantor Laszlo fac parte actorii: Matray Laszlo, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt, Ada Condeescu.
Scenariul, imaginea și regia sunt semnate de Iosif Demian, montajul de Lemhenyi Reka, scenografia de Damokos Csaba iar costumele de Oana Păunescu. Muzica originală a filmului este realizată de Erika Jozsa Demian.

Trailerul poate fi vizionat pe https://youtu.be/oVw3K87Ju5I.

Născut în 1941, la Oradea, Iosif Demian a emigrat în Australia la mijlocul anilor 80. Și-a început cariera ca director de imagine, semnând imaginea dar și regia filmului colectiv Apa ca un bivol negru (1970), un documentar despre inundațiile catastrofice din acea perioadă. Imaginea Nunții de piatră l-a impus definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori români. Tot cu Dan Pița și Mircea Veroiu a lucrat apoi la Duhul Aurului, a co-regizat cu Andrei Blaier Urgia, iar în 1980 a realizat O lacrimă de fată, selecționat doi ani mai târziu la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. Înainte de emigra la Sidney, în 1986, a mai semnat regia unor filme ca Baloane de curcubeu sau Lovind o pasăre de pradă.

În Australia, a fost șeful catedrei de operatorie a Școlii Australiene de Film Televiziune și Radio din Sidney, între 1988 și 1997. Printre foștii săi studenţi se numără Dion Beebe (Miami Vice, Collateral, Chicago), premiat cu Oscar pentru imaginea filmului Memoriile unei gheişe, sau Warwick Thornton, care a câştigat Camera d’Or, în 2009 cu Samson and Delilah. În 2000, Demian a fost directorul de imagine al Stories of Olympic Glory (r. Bud Greenspan), filmul oficial al Jocurilor Olimpice din Sidney.

Rondul de noapte este distribuit în România de Iadasarecasa. Mai multe informații puteți afla și pe https://www.facebook.com/Rondul-de-noapte-108479931514272

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/DtWNEjTwQi0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Caravana filmului românesc” revine la Adjud

Posted: 26 Jul 2021 07:19 AM PDT

Între 29 și 31 iulie 2021,  pe Stadionul Municipal din Adjud, „Caravana filmului românesc” aduce trei dintre Capodoperele cinematografiei naționale. Două comedii de esență tare, pentru părinți și bunici, și un minunat basm cinematografic, pentru copii. Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Pe 29 iulie, de la ora 21, „Cuibul de viespi”. Bârfa, invidia și conflictul sunt la ordinea zilei în familia Duduleanu. Nici moartea nu le amuțește. Iar pelicula semnată de Horea Popescu redă pregnant atmosfera acestei feroce comedii de moravuri. Un insectar de familie, ce oferă roluri suculente marilor actori ai anilor ’80, într-un film care au facut să râdă mai multe generații de spectatori.

 

Pe 30 iulie, la aceeasi ora, ne întâlnim cu escrocii sentimentali ai anilor ’70, în  „Astă seară dansăm în familie”. Ei n-au bani, dar știu că îi pot obține prin înșelăciune sentimentală, de la femeile singure, părăsite, văduve, neconsolate, care visează să se (re)căsătorească. O comedie cu multe încurcături și multe alergături, în stilul inconfundabil al maestrului genului, Geo Saizescu.

 

Pe 31 iulie invităm copiii să viseze alături de Lizuca și de cățelușul ei, Patrocle, în Dumbrava minunată. Căci, atunci când ai o mamă vitregă rea, cum poți fugi de ea decât visând aventuri minunate, în pădurea fermecată, pe drumul către casa salvatoare a bunicilor?

 

În situația în care condițiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecțiile vor avea loc la Sala de Sport a Stadionului Municipal Adjud.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

 

În luna iulie, programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  la Stadionul Municipal Adjud este următorul:

 

Joi, 29 iulie, ora 21.00: CUIBUL DE VIESPI

Scenariul și regia: Horea Popescu;

Cu: Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Raluca Zamfirescu, Gheorghe Dinică, Ileana Stana Ionescu, Marin Moraru, Maria Ploae, Tora Vasilescu

(comedie / 1987 / 115 min. )

 

Vineri, 30 iulie, ora 21.00: ASTĂ SEARĂ DANSĂM ÎN FAMILIE

Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Ion Băieșu, Geo Saizescu

Cu: Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Violeta Andrei 

(comedie / 1972 / 120 min.)

 

Sâmbătă, 31 iulie, ora 21.00: DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel, Olga Delia Mateescu

(fantastic / 1980 / 75 min.)

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Adjud, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Adjud și al Casei de Cultură „Tudor Vornicu”.

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NbeqHfUvnP8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare la TIFF 2021: Bogdan Jitea, ”Cinema în RSR. Conformism şi d...

Posted: 26 Jul 2021 06:10 AM PDT

Joi, 29 iulie 2021, la ora 17.30, la Muzeul de Artă din Cluj, va avea loc lansarea volumului ”Cinema în RSR. Conformism şi disidenţă în industria ceauşistă de film” de Bogdan Jitea, apărut de curînd în colecția Cinema a Editurii Polirom. Alături de autor, vor vorbi despre carte: Radu Toderici și Ion Indolean. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF 2021), organizată în perioada 23 iulie – 1 august, la Cluj-Napoca. Discuția va fi urmată de o ședințe de autografe.

 

Partenerul evenimentului: Book Corner Librarium

 

Cinematografia, prin definiție o artă pentru mase, a ocupat un rol important în mașinăria propagandistică a regimului comunist din România. Sesizîndu-i potențialul de armă ideologică, Nicolae Ceaușescu a transformat-o într-o adevărată industrie pusă în slujba politicului, cu o producție axată pe două direcții prioritare: filmul istoric – care conectează regimul la un trecut legitimator și care, în timp, va contribui tot mai mult la cultul personalității Conducătorului – și filmul de actualitate. În această concepție, superproducțiilor „epopeii naționale cinematografice”, precum Dacii, Columna, Mihai Viteazul sau Mircea, li s-au adăugat filmele ancorate în „realitatea socialistă”, menite să oglindească transformările din societate dintr-o perspectivă oficială. Chiar dacă cinematografia din Republica Socialistă România a fost una strict controlată de partidul-stat, avînd ca scop principal sprijinirea regimului, au existat totuși cineaști care au reacționat la presiunea politicului. Unii au adoptat o strategie de rezistență pasivă, alții și-au apărat concepția artistică fără a ezita să intre în conflict cu sistemul. Deși supravegheați de Securitate, cenzurați și, în unele cazuri, interziși, aceștia au reușit să realizeze filme care au demascat ipocrizia și minciuna societății ceaușiste.

 

Bogdan Jitea (n. 1982) este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2012). Specialist în istoria cinematografiei, propaganda vizuală în regimurile totalitare şi politicile culturale ceauşiste. A fost cercetător în cadrul Arhivei Naţionale de Filme, unde a gestionat proiectul realizării Filmografiei filmului documentar vechi (1897-1948), pentru care a publicat volumul Catalogul filmului documentar românesc, 1897-1929 (Paradis, 2017). Autor a numeroase studii şi articole de specialitate şi de popularizare privind cinematografia comunistă şi realizator al filmului documentar Epopeea Naţională Cinematografică (2011). Printre ultimele studii publicate: „Debutul «epopeii naţionale cinematografice»: Realizarea filmului Tudor (1963)”, SMIC, vol. XVII, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, 2018; „Avatarurile cinematografiei de tranziţie. Studiu de caz R.A. CINEROM”, în Andrei Gorzo, Gabriela Filippi (coord.), Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc „nouăzecist”, Tact, Cluj-Napoca, 2017.

 

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/UZLVElsQug4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”In the Heart of the Window. Poems / Στην καρδιά του παράθυρου. Ποι...

Posted: 26 Jul 2021 06:07 AM PDT

La editura Omonia a apărut volumul ”In the Heart of the Window. Poems / Στην καρδιά του παράθυρου. Ποιήματα / În inima ferestrei. Poeme”– ediție trilingvă (engleză, greacă, română), de Ada Sofineti. Cuvânt de întâmpinare: Dan VERONA. Traducere în greacă: Evghenia TSELENTI. Traducere în română: Ada SOFINETI, Dan VERONA, Florina VERONA.

 

Cea mai recentă carte a Omoniei apărută în miez de vară este o antologie din creația Adei Sofineti, poetă română de limbă engleză. Apărut la zece ani de la debut, volumul cuprinde selecții din cele două ediții publicate până în prezent de Ada Sofineti (Ferestre vesele, ferestre triste / Thoughts behind Windows, Editura Taj, București, 2011 și La fereastra unui an / A Year by the Window, Rao Distribuție, București, 2019, volum salutat de Mihai Grindu ca o „apariție editorială remarcabilă”), dar și poeme recent compuse. Este un popas de data aceasta nu la fereastră, ci în inima ferestrei. Fereastra, veselă sau tristă, larg deschisă sau pecetluită, însorită sau estompată, constituie un simbol, un laitmotiv, o metaforă care-i permite poetei să surprindă imagini, să transcrie emoții, în surdină sau explozive, să noteze impresii din călătorii în cele mai diverse puncte ale globului, de la bucureșteana și aparent banala Cale a Moșilor sau Mangalia ori Maramureș, la Indiana, în regiunea Marilor Lacuri, sau în Insula Elephanta din golful indian Mumbai. În paralel cu bogăția tematică, impresionează modul de scriere, de la poeme în stil clasic la poeme în proză precum Sunt o casă singură sau Sunt doar un șal.

Salutată entuziast încă de la debut de poetul și traducătorul Dan Verona, acesta o însoțește pe Ada Sofineti cu un mereu cordial „Cuvânt de întâmpinare”. Dan Verona identifică în creația poetei „trei faze ale acestei poezii (trei faze, dar nu neapărat în sens cronologic, ele prezentând deseori discursuri simultane).

Mai întâi ar fi de văzut textele care împlinesc o adevărată mitologie a cuibului, de la micile caligrafii adolescentine, cu zigzagurile nebuneşti ale puiului de rândunică prin hăţişurile lumii (neţinând seamă de limba despicată a primejdiei), până la evocările nostalgice de mai târziu ale cuibului părăsit.

Ar urma apoi o fază intermediară în care privirea, contaminată de real, îşi exersează memoria, trimiţând inimii senzaţii diverse ca într-o cameră obscură a iubirii.

Şi, în sfârşit, faza a treia, bazându-se pe explorarea, prelucrarea şi decantarea acestor senzaţii. Pare o lungă călătorie printr-o geografie exotică în care destinul se citeşte după lumina sau întunericul din ferestrele lumii. De fapt este o călătorie a omului interior către dimineaţa sa şi către noaptea sa, de cercetare, de interogare şi de înţelegere a întunericului din inima sa.”

Și conchide Dan Verona în sugestiva prezentare de pe copertă: „Cu aparatul foto în mână, ca o altă Alice în căutarea inocenței pierdute, autoarea dezvăluie un univers de mari nostalgii, de extaze și de înfricoșări, în care toate lucrurile pot vorbi la persoana întâi despre experiențele lor insolite. O mână atemporală pare să aranjeze totul: destine, granițe, miracole, halucinații și nimeni, niciodată, nu știe unde se sfârșește jocul.

Poemele sale surprind mai ales urmările dezastrelor, deopotrivă ale istoriei și ale inimii omului, când visul evadează înfricoșat din realitate.

Uneori, în asemenea momente, lasă aparatul foto din mână și lipsa de sens se transformă, neașteptat, în rugăciune.”

Originalul poemelor este în engleză, pentru că, așa cum notează prefațatorul, „asemenea multor scriitori români care au ajuns, din diverse motive, să-și scrie textele în limbi străine, Ada Sofineti a ales pentru poezia sa limba lui Shakespeare”, engleza devenind „cămara de nuntă” a poemelor sale.

Cum poeta s-a stabilit, prin căsătorie, în Cipru, era firesc să intre în dialog cu lumea culturală a țării de adopție, de aici și traducerea în greacă. Insula Afroditei, cu istoria ei zbuciumată, constituie izvor de inspirație, în poeme precum  Doamna de Cipru, Machairas Pădurea Iernii, Ledra împărțită, care vor stârni, neîndoielnic, emoție publicului cipriot.

Versiunea în limba lui Kavafis este semnată de Evghenia Tselenti, reputată traducătoare din literatura franceză, de la Balzac la autori contemporani. Evghenia Tselenti a transpus din română și două romane  ale Monicăi Săvulescu-Voudouri.

Al treilea tronson al acestei ediții îl constituie versiunea în limba română, asigurată de poetă, de Dan Verona și de Florina Verona.

Coperta, cu ilutrație semnată de Stavros Michaelides, este realizată de Theodora Cican.

O ediție trilingvă, apărută la o editură românească specializată în publicarea de ediții bilingve ale unor renumiți poeți greci și ciprioți, constituie un interesant experiment, care nu ne îndoim că va fi savurat de iubitorii de poezie ca și de traducători. Și care va înlesni intrarea Adei Sofineti în peisajul poetic al țării sale de suflet.

 

Născută la București, în 1979, Ada Sofineti, și-a însușit mai multe limbi străine și a poposit, datorită misiunii diplomatice a tatălui său, pe mai multe meridiane. După studii începute la Universitatea Tel Aviv, unde este interesată de ebraică, sau la Universitatea „Saint Louis” din Madrid, și-a luat licența („Cum laude”) în Științe Sociale la Universitatea Ciprului din Nicosia, unde urmează și cursuri de masterat în Sociologie Aplicată. A aprofundat arta scrisului la Universitatea Indianopolis, Indiana, SUA, unde a rămas doi ani, împreună cu logodnicul cipriot. Aici și-a luat masterul in literatură, teza ei despre Scriere Creativă, nuvela Vow to the Sea ( Juramântul făcut mării), fiind publicată în revista Universității.

 

LA FEREASTRĂ

 

Există o fereastră mică

Într-un colţ din inima mea.

Are perdele albe

Şi o ramă albastră

Asemenea celor de pe insulele greceşti.

Uneori o pot deschide

Şi îmi pot vedea copilăria;

Îmi pot întinde mâna prin ea

Să ating amintiri

Să-i mângâi pe cei dragi plecaţi:

Durează o secundă –

Apoi mâna îmi lunecă prin aer şi dispar.

Pot deschide această fereastră

Ori de câte ori am nevoie;

Uneori, ea se deschide de la sine

În visele mele.

Şi există momente

Când vreau să mă strecor prin ea,

Dar este prea mică –

Nu pot trece dincolo.

Trebuie să rămân în această parte,

În prezent,

Să deschid ferestrele mari

Din casa mea

Pentru a vedea lumea de astăzi.

 

 

***

 

ADA SOFINETI

In the Heart of the Window. Poems / Στην καρδιά του παράθυρου. Ποιήματα / În inima ferestrei. Poeme

Ediție trilingvă (engleză, greacă, română)

Cuvânt de întâmpinare: Dan VERONA

Traducere în greacă: Evghenia TSELENTI

Traducere în română: Ada SOFINETI, Dan VERONA, Florina VERONA

Editura OMONIA, București, 2021, 288 p.

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/W2gfOswygfU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Agenda culturală a MNLR

Posted: 26 Jul 2021 05:51 AM PDT

Muzeul Național al Literaturii Române anunță agenda culturală pentru săptămâna 26 iulie – 1 august 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentelor.

 

Marți, 27 iulie 2021, ora 17.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Omul și limbajul | Centenar Eugen Coșeriu

 

Muzeul Național al Literaturii Române organizează evenimentul Omul și limbajul, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea lingvistului, scriitorului și profesorului excepțional care a avut viziunea și înțelegerea specifice unei construcții intelectuale veritabile.

La eveniment vor susține prezentări doamna Maria Marcela Dos Santos, consilieră și responsabilă a Secțiunii Consulare în cadrul Ambasadei Republicii Orientale Uruguay în România, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, CS I, director al Departamentului de dialectologie, geografie lingvistică, fonetică și onomastică din cadrul Institutului Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității din București. Întâlnirea va fi moderată de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, Facultatea de Litere, Departamentul de Lingvistică, Universitatea din București, și CS II la Institutul Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti al Academiei Române. La eveniment vor fi prezenți, de asemenea, doamna Begoña Magraner şi domnul Víctor M. Arbe, reprezentanți ai Institutului Cervantes.

Eugen Coșeriu (1921-2002) debutează cu Mozaic arab, publicat în revista Itinerar, din Chișinău. Scrie eseuri de critică literară, proză scurtă și versuri. În 1939, studiază filologia, filosofia și dreptul la Universitatea din Iași, unde îi are ca profesori pe Iorgu Iordan, G. Călinescu (care îl portretiza pe „pretânărul baasarabean”, „turbulent, dar lesne orientabil în toate ramurile culturii”), Octav Botez, Gh. I. Brătianu. Obține o bursă din partea Institutului Italian de Cultură din București pentru a studia la Roma, apoi la Padova, timp de un an, în perioada 1944-1945, și, ulterior, la Milano, în 1949. La Roma, își va susține licența sub îndrumarea slavistului Giovanni Maver, iar în filosofie, la Milano, sub îndrumarea lui Antonio Banfi. A lucrat ca redactor la ziarul Corriere Lombardo, a fost lector la Universitatea din Milano și traducător al volumelor Artă și valoare, Orizont și stil de Lucan Blaga. În 1951, călătorește în Uruguay, unde este desemnat profesor de lingvistică la Universitatea din Montevideo și profesor de lingvistică generală și hispanistică la Instituto de Profesores Artigas. Primește cetățenia uruguayană.

Ca profesor invitat, ține cursuri la Universitatea Malaga și la Universitatea Navarra, din Spania, la Universitatea din Coimbra (Portugalia), iar din 1961 și până în 1963, la Universitățile din Bonn și Frankfurt. Ultima parte a carierei sale este legată de Universitatea din Tübingen (Germania), unde predă lingvistica romanică până în momentul pensionării, în 1991, și unde se stinge din viață, în 2002. A fost membru de onoare al Academiei Române, al Academiei Norvegiei, Academiei Finlandei, al Academiei Braziliene și al Academiei din Heidelberg. A ocupat funcția de președinte al Societății Internaționale de Lingvistică Europeană în perioada 1969-1970.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lingvistului român constituie o oportunitate pentru diferite instituții din țară și din străinătate să organizeze evenimente și proiecte dedicate, cum ar fi conferința internațională Coseriu’s linguistics – origin and actuality, care va avea loc la Universitatea din Zürich (Elveția) în parteneriat cu Arhivele Eugenio Coșeriu – Prof. Dr. Wiltrud Mihatsch, Romanisches Seminar der Universität Tübingen; o serie de lecturi publice la Universitatea din Zürich, un concurs de traduceri organizat de Cercul Literar Magia cuvântului, la Facultatea de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova; o serie de prezentări la Catedra de Studii Umaniste Eugen Coșeriu din Montevideo (Uruguay); publicarea unor articole de specialitate în revista academică Concordia Discors vs Discordia Concors: Researches into Comparative Literature, Contrastive Linguistics, Cross-Cultural and Translation Strategies. Având în vedere complexitatea organizării evenimentelor, precum și diversitatea acestora, a fost creată o hartă care să reprezinte toate intervențiile, publicațiile și conferințele susținute cu ocazia centenarului Eugen Coșeriu, care poate fi consultată aici: https://coseriu100.info/map-coseriu100/.

Parteneri principali ai proiectului: Ambasada Uruguay în România, Institutul Cervantes din București

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei, Revista de cultură Familia.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

 

https://mnlr.ro/omul-si-limbajul-centenar-eugen-coseriu/

 

_______________

Miercuri, 28 iulie 2021, 18.30

Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să urmăriţi dialogul între conf. univ. dr. Florentina Niţu şi conf. univ. dr. Cristina Bogdan dedicat împlinirii, în 2021, a 140 de ani de la apariția la Iași a Cărții de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, volum semnat de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi.

Florentina Nițu este decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București. Domeniul său de expertiză acoperă din punct de vedere cronologic Evul Mediu și premodernitatea românească, iar din punct de vedere tematic – istoria economică a spațiului românesc în secolele XVI-XVIII, istoria prețurilor și circulația metalelor prețioase, istoria modei, costumului și a bijuteriilor, studiile muzeale și de patrimoniu. Este coordonator științific al Muzeului Universității din București. Teza de doctorat – publicată sub titlul Prețuri de podoabe și orfevrărie din metal prețios în spațiul românesc, secolele XVI-XVII – a primit Premiul Dimitrie Onciul al Academiei Române, în anul 2006.

Cristina Bogdan este conferențiar și prodecan al Facultății de Litere a Universității din București. Predă cursuri de istoria mentalităților, antropologie culturală, studii de gen și antropologie urbană. A scris numeroase studii de tanatologie și iconografie religioasă, a coordonat mai multe volume de istorie culturală, iar cartea ei, Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate (2016) a fost nominalizată la Premiile „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de eseuri a anului 2016.

 

https://mnlr.ro/140-de-ani-de-la-aparitia-la-iasi-a-cartii-de-bucat...

 

_____________________________

Joi, 29 iulie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok: Viața magică a lui V

(Finlanda/Danemarca/Bulgaria, 2019)

Regizorul filmului, Tonislav Hristov, ne propune povestea unei tinere care folosește metoda LARP – Live Action Role Play pentru a face față problemelor familiei sale. Bântuită de traumele din copilărie, încearcă să-l ajute pe fratele ei bolnav psihic să devină mai independent prin jocul de rol. În timp ce își călăuzește fratele prin lumea rolurilor și identităților multiple, a vrăjitoarelor, vrăjitorilor și a cavalerilor medievali, ea găsește curajul de a înfrunta demonii propriului trecut, și anume tatăl lor abuziv.

 

Detalii https://mnlr.ro/proiectie-de-film-kinedok-viata-magica-a-lui-v/

 

_______________________

 

Vineri, 30 iulie 2021, ora 20.00

Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

 

Serile „Memoria exilului românesc”

Proiecție de film | Forța simbolului între speranță și nihilism – Camilian Demetrescu și Soprana Nelly Miricioiu

 

Prezintă: Marilena Rotaru

 

Până în data de 27 august, în fiecare vineri, de la ora 20.00, vă așteptăm la Serile „Memoriei Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

 

Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca

_____________________

 

EXPOZIȚII

 

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români, vă invită vineri, 30 iulie 2021, de la ora 19.00, în Sala „Iosif Naghiu”, din Calea Griviței 64 – 66, la vernisajul expoziției-eveniment „Horațiu – grafică, desen, pictură”. Invitați: Ion Caramitru, Pavel Șușară, Mircia Dumitrescu. În cadrul evenimentului va avea loc și un Recital de poezie susținut de Răzvan Vasilescu, Mircea Rusu, Marius Bodochi și Horațiu Mălăele. Amfitrion: Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.

 

Expoziția, care va putea fi vizitată în perioada 30 iulie – 18 septembrie 2021, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie, până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York etc. Peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

 

Participarea la vernisaj se face pe baza unei programări, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon 0762 671 698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro, iar pentru Recitalul de poezie biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.bilet.ro. Număr pentru rezervări: 0756 021 106. Purtarea măștii este obligatorie!

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

 

https://mnlr.ro/vernisajul-expozitiei-horatiu-grafica-desen-pictura/

 

_________________________

 

Evenimente on-line

 

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni, 26 iulie 2021, ora 19.00: Unda Popp

Joi, 29 iulie 2021, ora 19.00: Liviu Jicman

pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

Invitata episodului #50 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 26 iulie 2021, este artista Unda Popp, creatoare de modă, pictoriță de costume și scenografă, profesoară la Universitatea Națională de Arte din București, fondatoare a Departamentului Modă-Design Vestimentar din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design.

Invitatul episodului #51 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 29 iulie 2021, este economistul și juristul Liviu Jicman, directorul Muzeului Național Cotroceni, fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

________________
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

 

______________

 

Marți, 27 iulie 2021, ora 21.00

Viața de la capăt, ediția a II-a | #5 Bogdan Alexandru Stănescu

În timp ce pandemia pare să mai slăbească strânsoarea în care ne-a prins, iar lumea întreagă pare să iasă din starea de izolare și frică în care a fost cuprinsă mai bine de un an, noua realitate care ne așteaptă la capătul acestui drum pare a fi mai degrabă un tărâm al imaginației. Am invitat alături de noi unii dintre cei mai importanți scriitori contemporani români să împărtășească cu publicul nostru modul în care își imaginează că va arăta viața lor, a noastră, atunci când angoasa și durerea provocate de pandemie se vor sfârși.

Episodul #5 al celei de-a doua ediții a proiectului „Viața de la capăt: scriitorii imaginează lumea după pandemie”, creat de Institutul Cultural Român din New York avându-ne din nou parteneri, îl are protagonist pe Bogdan Alexandru Stănescu.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător și editor. Între 2005 și 2019 a fost coordonatorul colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom. În prezent este director editorial al editurii Pandora M, din cadrul Grupului Editorial Trei. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Editura Cartea Românească), carte nominalizată la premiile Radio România Cultural. În 2017 a publicat romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (Editura Polirom), recompensat cu Premiul pentru proză al clubului de literatură Nepotu’ lui Thoreau, Premiul pentru proză Radio România Cultural, Premiul Festivalului primului roman de la Chambery, Franţa, ediţia 2018 și a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2018. În anul 2019 a publicat romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Opera lui Emil BottaArs moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth și Louise Glück.

Vă invităm să ne urmăriți în regim de premieră live, marți, 27 iulie 2021, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR.

Scriitori invitați în cea de-a doua serie: Diana Bădica, Florina Ilis, Cosmin Perța, Merlich Saia, Bogdan-Alexandru Stănescu, MihokTamas, Chris Tănăsescu, Lucian-Dan Teodorovici, Tatiana Țîbuleac și Răzvan Țupa.

Facebook:
https://www.facebook.com/RCINY/live
https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw
https://www.youtube.com/channel/UCQpV5Yssv-M1Yo-X8Eb5yPA
Website:
https://www.rciusa.info/literature
https://mnlr.ro/
Persoane de contact:

Raluca Cimpoiașu, ICR New York, e-mail: raluca.cimpoiasu@rciusa.info

Andreea Drăghicescu, MNLR, e-mail: andreea.draghicescu@mnlr.ro

________________________________

 

Joi, 29 iulie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

________________________________

 

Duminică, 1 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Eduard Adam

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.

 

 

Număr de vizualizări :19http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1nuSDWerL3I?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Alexandra Baciu expune „Purple Heart”

Posted: 26 Jul 2021 01:01 AM PDT

În perioada 14 iulie- 28 iulie 2021, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, Blocul Crinul Alb, sala etaj, Bd. Nicolae Bălcescu, Buzău, poate fi vizitată expoziția personală a artistei Alexandra Baciu. Curator: Valeriu Susnea. Organizator: Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Buzău.

 

__________________________________

Discursul vizual al Alexandrei Baciu valorifică atât lucrări realizate în anii trecuți, cât și lucrări recente, ce pot fi vazute pentru prima data in orasul Buzau, dupa ce a mai fost prezenta in judetul Buzau, in iunie 2021 cu o alta expozitie personala, intitulata Human Naturescape, la Alunis Art Center. Alexandra Baciu propune un altfel de discurs ce presupune o întoarcere la arhetipuri, la primordial, feminitate, sacru, o reintoarcere la valori mai simple si mai naturale, folosind un limbaj plastic ce ii este deja caracteristic.

Alexandra Baciu, născută în Focșani, județul Vrancea, la 20 august 1982. În anul 2004 și în perioada 2007-2008 trăiește și lucrează în Statele Unite. În anul 2012 termină studiile Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, după ce a studiază sub îndrumarea profesorilor Ștefan Câlția, Cezar Atodiresei, Alexandru Rădvan și Petru Lucaci în perioada studiilor de master. În perioada 2009 – 2010 studiază pictură, sculptură, desen și gravură prin intermediul bursei Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma, sub îndrumarea profesorilor Giuseppe Modica si Pierluigi Berto cât și restaurare cu Claudia Alliata de Villafranca. În aceeași perioadă a fost rezidentă a Academiei di Romania in Roma și temporar, Veneția.

Expune în cadrul Festivalului M’Arte Live și Galleria Pigneto din Roma, Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău, Ebiennale – Festivalul George Enescu din București și este activă ca curator și director artistic în cadrul Bucharest Art Week, prima ediție cât și expozițiile: Sweet Concrete la Elite Art Gallery UNESCO, Entropic Erosion, Human Cityscapes la Carol 53 în cadrul Nopții Caselor Culturale, Noaptea Albă a Galeriilor și alte evenimente, implicând în proiectele sale atât artiști români cât și străini (Macedonia, Franța, Polonia).

_________________

http://www.campusbuzau.ro/inima-violet-prima-personala-la-buzau-sem...

https://opiniabuzau.ro/sacrul-feminin-din-miturile-romanesti-si-uni...

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wV0oJ7v4cis?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Povestea unui copil care la finalul clasei a III-a nu știa să scrie...

Posted: 26 Jul 2021 12:57 AM PDT

În aparență, este un copil ca toți ceilalți de vârsta lui. În realitate însă, Robert, un băiat de 10 ani din Prahova, este un mic supererou. Nu a știut să scrie și să citească până în clasa a III-a, iar în timpul pandemiei a reușit o performanță greu de imaginat: dotat cu o tabletă primită de la Narada și cu Internet, cu ajutorul învățătoarei și al colegilor coalizați într-o mare familie, Robert a descoperit tehnologia. Iar prin intermediul ei, a învățat în timp record să scrie și să citească. Recunoaște că mai are de parcurs materie pentru a-și ajunge colegii din urmă, dar se va ocupa de ea în vara aceasta, accesând NaradiX, platforma de educație remedială lansată de Narada luna aceasta. 

 

Un defect de pronunție nediagnosticat l-a transformat pe Robert într-un copil marginalizat, victimă a bullying-ului, un elev pentru care școala reprezenta un loc de tortură. „Copiii râdeau de mine când veneam la școală, ba stăteau după ușă și mă speriau, ba îmi puneau piedică. Râdeau de mine și mă batjocoreau” își amintește Robert. După ce, la insistențele lui, mama l-a mutat în clasa învățătoarei Ana Clara Grecu, unde și-a întâlnit foștii colegi de grădiniță, Robert nu a mai fost batjocorit, însă rănile erau prea adânci ca să se poată integra cu adevărat în colectiv. A reușit să facă acest lucru, paradoxal, în perioada școlii online, învățând pe o tabletă dăruită de Narada. Acum citește și scrie bine, compune chiar și poezii, iar când o să se facă mare vrea să devină „polițist care prinde hoți”.

Când am descoperit prima dată tehnologia, copiii mi-au arătat site-uri cu exerciții de matematică și de română. Tehnologia m-a ajutat și să învăț și să recuperez ce am pierdut”, spune Robert, care recunoaște că mai are de parcurs materie până va ajunge la zi. Cât despre planuri pentru vacanța de vară, „o să intru pe Naradix să recuperez ce nu știu” mai spune băiatul din Valea Doftanei, care recunoaște că „e mai ușor să te joci afară, dar mai important e să înveți. Dacă înveți, poți să ajungi cineva. Dacă te joci pe afară nu prea ajungi nimic, o să fii neînvățat”.

Povestea lui Robert demonstrează și cât de ușor se poate pierde pe drum un elev, dar și cât de simplu se poate recupera, dacă primește empatie, tehnologia necesară învățării și sprijin. Dintr-un copil marginalizat, care nu îndrăznea să-și privească în ochi colegii, Robert a primit o nouă șansă, „acea oportunitate de care el a avut nevoie ca să iasă și să înflorească, să vadă altfel lumea din jurul lui. Să învețe, în primul rând” spune învățătoarea Ana Clara Grecu, unul dintre cei 40 de profesori și 80 de voluntari care au lucrat la conținutul platformei de educație remedială Naradix.

Sunt unul dintre voluntarii din programul Naradix și am lucrat acolo pentru copii ca Robert, care au nevoie de ajutor”, spune învățătoarea Grecu. În situația lui Robert se află 259.000 de elevi, care au pierdut parte importantă a materiei, în timpul pandemiei, pentru că nu au putut participa la lecțiile online din cauza lipsei dotărilor necesare. Pentru toți acești elevi, NaradiX poate reprezenta ceea ce a însemnat contactul cu tehnologia pentru Robert – șansa de a învăța, de a evolua, de a se integra în societate și de a privi spre viitor cu nădejdea că toate visurile au șanse să se împlinească.

Până la începutul noului an școlar, 100.000 de copii pot să recupereze materia pierdută în pandemie prin înscrierea pe platforma de educație remedială NaradiX. Elevii pot fi înscriși și de părinți sau de profesori în acest sistem de educație remedială digitalizat. Platforma este o facilitate și pentru dascăli, care pot face schimb de experiență cu alte cadre didactice prin intermediul webinariilor găzduite de NaradiX sau pot folosi conținutul acesteia pe tot parcursul anului școlar.

Pentru conceperea Naradix, Narada a digitalizat curriculum-ul pentru clasele 0 – 8, într-o formă cât mai atractivă pentru copii. „Unele lecții nu au doar conținutul scris, iar ulterior un test, dar și o sumedenie de alte forme mult mai jucăușe. Sunt unele lecții care sunt sub formă de jocuri, sub formă de puzzle-uri, sub formă de tot soiul de alți algoritmi interactivi care să fie și plăcuți pentru copiii care îi studiază”, explică Andra Munteanu, cofondator Narada. Mai mult, Naradix oferă premii elevilor care au rezultate foarte bune: „Pe măsură ce studiază niște lecții sau face un test, copilul adună niște puncte în contul lui, puncte care se numesc Naradini, un fel de monede ale platformei. Funcționează ca un joc și în loc să simți că ești la școală, ai impresia că te joci și fie concurezi cu alți prieteni de-ai tăi, fie poți să transformi aceste puncte în premii, pe care le cumperi din shop-ul Naradix. Pe parcurs, acolo vei găsi de la jocuri, la mingi și la alte multe premii” spune Andra Munteanu.

Robert știe foarte clar că „tehnologia, cititul și colegii” l-au ajutat să-și depășească limitele, așa că își va petrece cel puțin 4 ore/săptămână învățând pe NaradiX. Alți elevi ar putea găsi stimulente diferite de a accesa platforma de educație remedială: „Îi avem alături și pe cei de la HaHaHa Production și pe Smiley care oferă burse copiilor. De ce nu ți-ai dori să fii bursierul lui Smiley, să studiezi câte ceva, să te întreci și cu colegul tău de bancă și în timpul acesta să aduni și puncte cu care să-ți iei o minge?! De ce n-ai face asta?!” spune Andra Munteanu lansând o invitație elevilor și profesorilor să-i înscrie pe Naradix pe toți cei care au nevoie să recupereze materia pierdută în perioada pandemiei.

Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau prin plata cu cardul pe pagina campaniei, fiecare persoană poate susține acest proiect alături de Narada. Cu doar 2 euro/lună, riscul de abandon școlar pentru 2 elevi este diminuat, iar copiii din mediile vulnerabile primesc astfel o șansă reală la educație.

Impresionanta poveste a lui Robert poate fi urmărită aici.

 

Proiect realizat împreună cu sponsorul principal cora România.

Comunitate de voluntari mobilizată de Starbucks România.

Curriculum digitalizat împreuna cu Global Vision.

Parteneri: Adservio, Editura Didactică şi Pedagogică

Poiect promovat de: HaHaHa Production.

Partener legal: Raluca Comanescu & Partners

Campanie amplificată de Kiss FM.

 

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor