altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 27 august 2021

“„Zoom in, zoom out. Contribuții culturale ale minorităților române...


„Zoom in, zoom out. Contribuții culturale ale minorităților române ...

Posted: 26 Aug 2021 05:20 AM PDT

Joi, 2 septembrie 2021, ora 18:30, la Galeria SENAT din cadrul Combinatului Fondului Plastic  București (Strada Băiculești, nr. 29), are loc vernisajul expoziției de grup „Zoom in, zoom out. Contribuții culturale ale minorităților române în arta contemporană”. Expun artiștii Eugen Raportoru, Marian Petre, Mariana Constantinescu Bileca, Viorel Curt, Olimpia Magheru, Renata Mihaly și Nahum Sternberg, într-un concept curatorial propus de Ana Sultana Cipariu. În deschiderea evenimentului vor cânta Constantin Mirea (vioară) și Mădălin Voicu Jr. (pian).

Expoziția face parte din proiectul „E minoriteturia and-i akanutni arta/Minoritățile în arta plastică contemporană al Asociației DREPT – Dreptate, Responsabilitate și Echitate pentru Toți, finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României,  putând fi vizitată în perioada 2 – 9 septembrie 2021.

De asemenea, un album trilingv (română/romani/engleză) al expoziției va fi editat în perioada imediat următoare. Acest demers cultural-artistic are drept scop promovarea diversității etnice prin cultivarea unei bune cunoașteri a minorităților naționale, precum și a unei bune înțelegeri între majoritate și minoritățile naționale prin intermediul artei contemporane. Astfel, proiectul susține și promovează artiști contemporani romi, dar și invitați ai acestora, aparținând altor minorități române, consolidând în acest fel un discurs care promovează interculturalitatea și dialogul social și încercând, totodată, să îndepărteze unele dintre clișeele și prejudecățile legate de etnii.

„Zoom in – mișcarea dintre și printre lumile micro, cuantice, imperceptibile ori vizibile doar la microscop. Zoom out – mișcarea prin multiversuri și macrocosmos, oglindiri ale unor scenarii și proiecții de lumi posibile. Între micro și macro, între zoom in și zoom out iradiază forța identitară a limbajului și iluzia eului. Putem accesa lumile noastre interioare, posibile, prin intermediul unor reverii ori chiar revelări plastice. Vocile din „Zoom in, zoom out” iau parte activ la discursul artistic contemporan, subliniind, fiecare în parte, relații identitare, autentice și vizuale și manifestând o plurivalentă diversitate stilistică și tematică. Eugen Raportoru, cu o practică artistică inconfundabilă și complexă, este prezent în expoziție cu pictura sa a cărei cromatică sobră contrastează cu lucrările abstracte ale Marianei Constantinescu Bileca. O remarcabilă tehnică mixtă abordând portretistica întâlnim la Renata Mihaly și Nahum Sternberg, în timp ce grafica este mediul predilect de exprimare artistică al lui Viorel Curt. Dialogul plastic este în mod armonios completat volumetric de sculpturile semnate de Marin Petre și torso-urile de sticlă realizate de Olimpia Magheru. Deși sunt reunite sub un (sub)titlu care face trimitere la apartenența etnică a artiștilor, lucrările din această selecție ar putea sta, împreună sau individual, sub oricare alt context expozițional.” (Ana Sultana Cipariu)

 

Asociația DREPT – Dreptate, Responsabilitate și Echitate pentru Toți are ca principal scop susținerea și promovarea drepturilor cetățenilor României, în special ale etnicilor romi, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților în ansamblul lor – politic, economic, cultural, social – într-un mediu natural și sănătos.

 

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HmONZm_LT3M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Eco Street Art, un program curatoriat de Mihai Zgondoiu și Dan Mirc...

Posted: 26 Aug 2021 05:07 AM PDT

Joi, 26 august 2021, se lansează în format on-line și off-line programul de arte vizuale Eco Street Art (#eco, #streetart, #ecostreetart), realizat de asociația Euro CulturArt, în parteneriat cu Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București, Teatrul de Comedie,  cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Eco Street Art este un program de arte vizuale, curatoriat și coordonat de artistul vizual Mihai Zgondoiu și de scriitorul Dan Mircea Cipariu. 6 tineri artiști vizuali, studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Design și ai Facultății de Arte și Design din Timișoara – Ioana Cociș, Felix Cionte, Bogdan Matei, Sorina Popescu, Răzvan Răucescu, Andrei Șendrea, realizează, astfel, în urma unor ateliere on-line și off-line dedicate unor practici artistice street art și eco (moos art, dust art, pressure water art, folosirea unor materiale și tehnici eco și de street art, tipare ale imaginii poetice de tip eco street art etc), experimente, intervenții și documentări artistice în spații publice din București și Timișoara, în urma cărora va fi prezentată o expoziție și un video-art al programului.

În cadrul atelierelor on-line sunt invitați prof.univ.dr. Cosmin Paulescu, Decanul Facultății de Arte Decorative și Design – UNARTE București, și lect.univ.dr. Bogdan Rata – Facultatea de Arte și Design, UVT, Timișoara, precum și specialista în moos art Ana Constantinescu și artistul street art Irlo.

Artiștii și curatorii invitați vor folosi materiale ecologice (mușchi viu, hârtie reciclată, pigmenți/tușuri naturale, materiale biodegradabile, ceară de soia 100% ecologică, sistem pressure water art etc.), documentând pe parcursul proiectului moduri de viaţă, tehnici și practici artistice eco, urmărind în subiectele lor vizuale ”eco-grafiile și/sau ego-grafiile”.

Radio România Cultural, Propagarta.ro și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului Eco Street Art.

 

eco street art on-line este un atelier deschis de creație, de cercetare a imaginii și a textului poetic susținut de curatorii programului, lector.univ.dr. Mihai Zgondoiu (tehnici și materiale eco street art, moos art, dust art, pressure water art etc)  și dr. Dan Mircea Cipariu (tipare ale imaginii poetice de tip eco street art) în sesiuni on-line. Intervențiile și conținuturile acestui atelier vor fi promovate pe pagina web a galeriei Atelier 030202 www.atelier030202.blogspot.com, pe conturile Facebook și Instagram dedicate programului Eco Street Art, unde vor fi prezentate, de asemenea, și documentate secvențele și produsele artistice ale programului Eco Street Art prin sesiuni de actualizări ale unor documente de creație, intervenții vizuale, conținuturi conceptuale și vizuale.

Eco Street Art este organizat de Asociația EURO CULTURART, care deține Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București (www.atelier030202.ro / www.atelier030202.blogspot.com), în parteneriat cu Universitatea de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Design, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, și se desfășoară între 3 august 2021 și 12 noiembrie 2021, la sediul ATELIER 030202 din București (Sala Nouă a Teatrului de Comedie, str. Sfânta Vineri nr. 11).

Eco Street Art este un program de artă vizuală, în care 6 artişti vizuali şi 2 curatori performează în spaţiul public (online și offline). Activităţile programului propus spre finanţare vizează atât performanţele participanţilor, cât şi impactul în spaţiul social, interferenţele şi interactivitatea cu publicul. Originalitatea activităţilor rezidă atât în producţiile realizate individual în produsul comun, dar, mai ales, în efectele pe termen mediu şi lung ale intervenţiilor eco street art. Procesul în sine este miza intervenţiei culturale.

***

Facebook event: Eco Street Art

 

***

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu.  Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2002 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Cosmin Paulescu (n. 1970) a absolvit în anul 1996 Academia Națională de Arte din București, la secția Artă Murală, clasa profesorului Ion Stendl. Din 1997, este cadru didactic universitar, iar în prezent este Decanul Facultății de Arte Decorative și Design, UNArte București. S-a făcut remarcat la înce­pu­tul anilor ’90 datorită acțiunilor sale artistice neconvenționale, activând cu precădere în zona instalației și a performance-ului. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, expert evaluator ARACIS, publică volume și articole în reviste de specialitate despre arta cu caracter temporar și efemer. Organizează expoziții, conferințe științifice și reali­zează lucrări de artă decorativă în spațiul public.

 

 

 

 

Bogdan Rața (n. 1984) este artist, Lector al Facultații de Arte și Design Timișoara, director artistic al Kunsthalle Bega și inițiator al Bibliotecii Pavilion. Este doctor în arte vizuale cu o teză susținută la Universitatea de Vest despre noile materiale în sculptura contemporană.

A avut expoziții personale la Slag Gallery New York, Galeria Farideh Cadot Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Nasui Collection & Gallery București și Fundația Calina Timișoara. A participat printre altele la 4 Moscow Biennale of Contemporary Art, Independests Liverpool Biennale, 55 Venice Biennale, 10 Manifesta Sankt Petersburg si a 8-a ediție a Bucharest Biennale. Lucrările sale monumentale au fost expuse în cadrul proiectului Moving Monuments în Liverpool, Bruxelles, Cascais, Porto, Kiev și, de asemenea, în București și Timișoara. În 2017, a predat ca profesor invitat în cadrul Academiei de Artă și Design din Bratislava și a realizat. în parteneriat cu Fundația Calina, proiectul educațional ARTISTHETEACHER. Împreună cu Alina Cristescu și Liviana Dan este fondator al Kunsthalle Bega și al Bega Artprize (premiul anual pentru un curator român).

 

IRLO a studiat Arte în liceu, în Arad, iar apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. A început să deseneze în 1997, ca membru al culturii graffiti în orașul natal, Bistrița. În Arad a inițiat AKAcrew, unul dintre primele crew-uri de graffiti din România, precum și Deja22, un grup de street-art. Cu un stil de viață nomad, a continuat să călătorească și să locuiască în diverse orașe din România, revenind în București unde locuiește și lucrează ca pictor și muralist.

Stilul lui IRLO este cunoscut în special în raport cu mișcarea lowbrow, comics și graffiti, dar și datorită variațiunilor de teme pop suprarealiste și fantasy. În lucrările lui, personajele supranaturale se îmbină de fiecare dată cu teme mistice, uneori sub forma unor satire sau ironii controversate. Dialogul aparent repetitiv al personajelor sale reprezintă deseori înălțarea, trezirea conștiinței, o transformare ludică a sacrului evidențiată de contraste.

Dintre lucrările mai cunoscute putem amintii expoziția de la ICR New York – ”Freedom  for lazy people”,  2008, care a devenit foarte mediatizată în urma scandalului poneiul roz, expoziție de grup, realizată împreună cu Linda Barkasz aka newclearfairy și OMAR.

 

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Cele mai recente expoziții în care a participat sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge, “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), și “Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența 9, București (2020).

 

***

 

 

 

Proiectul Eco Street Art nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/wl8DbiLN-Qc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dante Aligheri – 700

Posted: 26 Aug 2021 04:55 AM PDT

Anul acesta se împlinesc 700 de ani de la moartea poetului, filosofului și omului politic Dante Alighieri, personalitate complexă a culturii europene şi universale. Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia Română, Biblioteca Academiei Române, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul Nottara organizează expoziţia-eveniment Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă – incunabule și ediții rare, Colocviul internaţional Dante Alighieri – 700, precum şi spectacolul Călătoria lui Dante, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Expoziția-eveniment Dante – 700 | „Pentru a revedea stelele” | Ilustratori români ai operei lui Dante – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă  incunabule și ediții rare reuneşte 21 de lucrări de grafică realizate de maestrul Marcel Chirnoagă, reprezentări ale Infernului dantesc, lucrări care fac parte din patrimoniul MNLR și care vor fi expuse, în premieră, cu acest prilej. De asemenea, vor fi expuse mini-gravuri în linoleum, realizate de Mac Constantinescu, ilustrații la volumul Infernul  Dante Alighieri, în traducerea lui Alexandru Marcu (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1935), precum şi incunabule şi ediţii rare Dante din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, dar şi manuscrisele traducerii lui George Coşbuc.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc la sediul Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125), Sala „Theodor Pallady”, în data de 1 septembrie 2021, de la ora 13.00. Cu această ocazie va avea loc și lansarea întregului poștal 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, realizat de Romfilatelia. La vernisaj vor participa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române, Excelenţa Sa, Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Italiei în România, prof. ing. dr. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române, Cristina Popescu, director general Romfilatelia, precum şi curatorii expoziţiei – Gabriela Dumitrescu şi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 10 septembrie 2021, de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 14.00.

 

Colocviul internaţional Dante Alighieri – 700, la care sunt invitaţi specialişti din România şi din Italia, este organizat de MNLR în parteneriat cu Academia Română şi cu sprijinul Institutului Cultural Român şi se va desfăşura pe parcursul a două zile, în 9 şi 10 septembrie 2021, la sediul Bibliotecii Academiei Române, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, precum şi la sediul MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8.

În data de 11 septembrie 2021, la ora 18.00, în Sala George Constantin a Teatrului Nottara, va avea loc spectacolul Călătoria lui Dante. Scenariul este semnat de Emil Boroghină şi Alina Hiristea, iar regia îi aparţine Alinei Hiristea. Spectacolul este o coproducţie Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova şi Teatrul Poesis, iar Muzeul Naţional al Literaturii Române este partener. Biletele vor fi puse în vânzare pe site-ul Teatrului Nottara.

Evenimentele se vor desfăşura în conformitate cu regulile impuse de situația pandemică, respectiv, purtarea măștii, distanțarea și ocuparea în proporție de 70% din capacitate (la acest moment).

Pentru rezervări şi detalii legate de proiect, vă rugăm să scrieţi un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau să sunaţi la numărul 0736598451 (Gabriela Toma)

Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Academia Română, Biblioteca Academiei Române

Parteneri ai proiectului: Institutul Cultural Român, Romfilatelia, Teatrul Nottara

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Revista de cultură Familia, Ordinea Zilei

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/V359_66JKaE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Metropolis ”de Ben Wilson, o istorie a umanității prin prisma cele...

Posted: 26 Aug 2021 04:49 AM PDT

Privite ca adevărate grădini ale Edenului sau spații corupte și vicioase, concentrări masive de energie, debordând de idei și creativitate, bani și putere, dar și zone ale alienării, marile orașe au atras populația ca un magnet, iar dezvoltarea umanității este strâns legată de povestea lor. În ”Metropolis: o istorie a celei mai mari invenţii a omenirii,” publicată de Editura Trei, renumitul istoric britanic Ben Wilson realizează o incursiune pe cât de interesantă, pe atât de îndrăzneață în trecutul îndepărtat, în urmă cu 7000 de ani, pentru a reconstitui în fața cititorilor nașterea primului oraș din lume, Uruk (în actualul Irak), poposind ulterior în alte 26 de orașe a căror istorie a marcat într-un fel sau altul umanitatea. 

Traversând epoci istorice diferite, continente și culturi, Ben Wilson reconstituie atmosfera Babilonului, între 2000 î.Cr. și 539 î.Cr, a Atenei și Alexandriei, a Romei antice pentru a ajunge la Bagdad, Lisabona sau Amsterdam. Monumentala carte a lui Ben Wilson prezintă cititorilor Londra între anii 1666 și 1820, Parisul între 1830 și 1914 și ajunge în zilele noastre, la metropole cu o istorie aparte, ca Los Angeles sau Lagos (Nigeria), aglomerare urbană cu peste 21 de milioane de locuitori.

Perspectiva lui Ben Wilson asupra orașelor prezentate nu este una strict istorică. Elementele care dau culoare vieții de zi cu zi, cultura, obiceiurile, arhitectura, mentalitățile – adică tot ce conferă substanță vieții unui oraș și-l face să vibreze de energie constituie domeniul de interes al istoricul britanic în Metropolis. În afara surselor istorice, Ben Wilson mărturisește că a călătorit mult pentru a strânge documentarea necesară cărții. De la Mumbai la Singapore, Ciudad de México sau Shanghai, autorul cărții Metropolis și-a oprit atenția asupra orașelor care au avut capacitatea să transmită ceva atât despre propriul timp, cât și despre condiția umană, în general.

Trebuie să percepi un oraș prin toate simțurile tale — să privești, să miroși, să atingi, să mergi pe jos, să citești și să-ți imaginezi — ca să-l înțelegi în întregime. În cea mai mare parte a istoriei, viața urbană a gravitat în jurul plăcerilor: mâncare și băutură, sex și cumpărături, bârfă și joacă. Toate aceste scene din teatrul vieții orașului sunt esențiale pentru Metropolis” spune Ben Wilson, care mărturisește că a dedicat studiului arhivelor oficiale tot atâta timp cât a petrecut vizitând piețe și bazaruri, bistrouri, cafenele sau aglomeratele străzi ale orașelor asiatice, pline cu tarabe cu mâncare. Referințele culturale și cele la spiritualitatea orașelor descrise sunt frecvente în Metropolis, iar Ben Wilson mărturisește că a studiat romane și picturi, a urmărit filme și a ascultat muzica orașelor a căror istorie o descrie.

Cartea semnată de istoricul britanic își focusează atenția în primul rând asupra „interacțiunii dintre mediul construit și oameni” și surprinde pe lângă influența asupra evoluției istorice și impactul orașelor asupra psihicului uman. Presa americană observa că Ben Wilson are un stil aproape jurnalistic de a selecta informația esențială. Descrierile orașelor ne prilejuiesc călătorii în timp sau în diverse colțuri ale lumii, sunt pline de culoare și atmosferă locală. Fiecare capitol din Metropolis poate fi citit ca un microroman, al cărui personaj principal e chiar viața orașului.

O bună parte din istoria „megaorașului imperial” Roma este observată mai ales din zona somptuoaselor băi publice, adevărate temple ale răsfățului, unde oamenii se duceau nu doar să se spele, ci și să facă sport, masaj cu uleiuri aromate, să bea, să mănânce, să socializeze și, nu în ultimul rând, să aibă întâlniri amoroase.

Bagdadul surprins între anii 537 și 1258 este „cel mai mare  depozitar al cunoașterii din întreaga lume”, dar totodată și un oraș gurmand. „O cale spre inima unui oraș este prin stomacul lui”, spune Ben Wilson, care observă că „istoria mâncării vândute pe stradă este o istorie a orașului însuși”, drept pentru care realizează liste complexe ale mâncărurilor ce făceau deliciul oamenilor între veacul al 6 și al 13-lea la Bagdad, dar și în alte colțuri ale lumii.

Ne pricepem să trăim în orașe, iar orașele sunt creații pline de energie, capabile să reziste în fața războaielor și a calamităților. În același timp, nu știm deloc să construim orașe; am proiectat și am edificat, în numele progresului, locuri care ne țin prizonieri, mai degrabă decât să ne elibereze, care ne sărăcesc, mai degrabă decât să ne ridice moral și spiritual”, spune istoricul britanic.

Motor al civilizației și dezvoltării, orașele sunt în același timp și spații periculoase pentru siguranța fizică și starea de bine psihică, iar acest lucru a putut fi observat cel mai ușor în timpul pandemiei de Covid-19. În ciuda acestui fapt, orașele au o capacitate de seducție fantastică și o reziliență uimitoare. Distruse din temelii – cum e cazul Varșoviei, descris în Metropolis – vor renaște. Mutăm munții din loc la propriu, într-un „dezmăț epopeic al urbanizării” observă Ben Wilson, care este convins că „supraviețuirea noastră ca specie depinde de următorul capitol din odiseea urbană”. Însă, lecțiile de până acum ale istoriei ne oferă toate motivele de optimism.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rWmeIqHghzA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Kostas vagabondul”, de Makis Tsitas

Posted: 26 Aug 2021 04:42 AM PDT

Editura Aramis anunță publicarea cărții ”Kostas vagabondul”, de Makis Tsitas, ilustrații de Emilia Konteou, în traducerea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat. În ”Kostas vagabondul”, Fox şi părinţii săi – o familie de câini – îşi iau ca animal de companie un om, pe micuţul Kostas. Îl iubesc şi îl îngrijesc ca pe propriul copil, însă, când vine vremea ca familia să plece în vacanţă, abandonează omuleţul departe de casă. Iar astfel Kostas ajunge… vagabond şi rătăceşte speriat prin oraşul neprimitor şi întunecat, având de înfruntat numeroase primejdii. Să fie vorba despre o întâmplare tare ciudată? Sau poate nu? O carte originală, care are ca subiect dragostea pentru animale.

 

Cu un portofoliu impresionant, cu o prezență constantă și vizibilă pe piața de carte românească a ultimilor 30 de ani, editura Aramis se află  în topul celor mai mari edituri de carte pentru copii din România.

 

Între proiectele editoriale de anvergură, editura Aramis desfășoară proiectul „European Literary Travel with Aramis“ (ELiTA), în cadrul programului „Europa Creativă“ al Uniunii Europene, prin care și-a asumat traducerea literaturii de calitate pentru copii din șase limbi mai puțin promovate la nivel european: bulgară, cehă, greacă, irlandeză, polonă și sârbă.

 

Makis Tsitas s-a născut în oraşul Iannitsa, în 1971 şi, în prezent, trăieşte la Atena, fiind directorul publicaţiei literare online diastixo.gr. A studiat jurnalismul şi a colaborat cu numeroase posturi de radio din Salonic. Multe texte ale sale (povestiri, piese de teatru, poezii) au fost cuprinse în antologii sau au apărut în reviste şi ziare din Grecia şi din străinătate. A scris patru cărţi pentru adulţi şi douăzeci şi patru de cărţi pentru copii. Câteva dintre piesele sale de teatru au fost reprezentate cu succes pe scenă, iar compozitori greci recunoscuţi au pus pe muzică versurile sale. Martor mi-e Dumnezeu, primul său roman, a fost distins, în anul 2014, cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene şi a fost tradus până acum în douăsprezece limbi europene.

 

Născut în 1977 la Târgu Jiu, Claudiu Sfirschi-Lăudat a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. A beneficiat de o bursă Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α la Universitatea din Atena. Este directorul Fundaţiei Culturale Greceşti, care promovează cultura elenă în România. Dintre numeroasele sale traduceri, amintim: Yorgos Seferis, Şase nopţi pe Acropole, Eleni Ladia, Femeia cu o corabie pe creştet şi Legătură fragmentară, Nicolae

Mavrocordat, Răgazurile lui Filotheos, Emmanouil Roidis, Papesa Ioana, Amanda Michalopoulou, Aş vrea, Panos Ioannidis, Corbul. A tradus piese de teatru, fiind el însuşi autor dramatic: Obsesii, Repetiţia vieţii mele, O istorie anonimă. În 2008 a primit Premiul pentru cea mai bună traducere din greacă, acordat de Societatea Elenă a Traducătorilor de Literatură din Atena pentru romanul Şase nopţi pe Acropole de Yorgos Seferis.

 

Aramis – în topul celor mai mari edituri de carte pentru copii din România. 

Proiect desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului „Europa Creativă“.

 

https://www.librariaaramis.ro/kostas-vagabondul.htm

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GFptFjiU3ek?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

România, la a doua participare la Festivalul Internațional de Arhit...

Posted: 26 Aug 2021 04:38 AM PDT

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico va avea loc în perioada 2-5 septembrie 2021, în orașul Logroño din Spania, unde România va fi prezentă, pentru a doua oară, cu instalația „No words conversation”, realizată de designerul Radu Abraham. Participarea României la această amplă manifestare internațională este posibilă prin Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

Lucrarea „No words conversation” va fi amplasată în Plaza Muralla de Revellín, în fața Parlamentului regiunii La Rioja, și va rămâne acolo ca un simbol ce reunește în sărbătoare locuitorii și vizitatorii din Logroño, oraș vestit pentru multiculturalismul și diversitatea comunităților sale etnice.

„Mă bucur mult și mă simt onorat în același timp de oportunitatea de a participa la festivalul Concéntrico. Propunerea venită din partea lui Attila Kim a fost în primă fază o provocare prin faptul că mă scotea oarecum din zona și de la scara în care eram obișnuit să lucrez, dar tocmai aceste aspecte au transformat-o în scurt timp în motivație, condusă de dorința de a răspunde provocării, în primul rând față de mine, de a merge dincolo de un mod de gândire prin care eram obișnuit să abordez procesul creativ. Am avut șansa de a gândi o instalație la scară mare, apropiată unui monument, care atât prin aspect cât și prin concept dorește să creeze un context favorabil dialogului și invită publicul să interacționeze, atât cu lucrarea dar și reciproc. Urmărind selecția artiștilor și a studiourilor care au participat la edițiile trecute ale festivalului, nu pot decât să mă bucur să fac și eu parte dintre ei, unii dintre aceștia fiind artiști sau designeri pe care îi urmăresc și a căror muncă o admir mult. Dincolo de șansa profesională practică pe care această oportunitate mi-o oferă, mă onorează de asemenea ocazia de a reprezenta România în acest cadru și sper ca propunerea facută să aibă un ecou favorabil așa încât astfel de participări ale României să aibă loc și în viitorˮ, declară Radu Abraham, designer-ul lucrării „No words conversation”.

Propunerea realizată pentru Concéntrico 07 vine ca o dimensionare la scară de monument, a unui limbaj plastic și a unui mod de exprimare vizuală, pe care Radu Abraham îl are în realizarea obiectelor sale. În cazul de față obiectul în cauză urmărește atât atingerea unei funcții fizice, respectiv iluminatul, dar dorește de asemenea și atingerea unei funcții sociale, sub forma unei instalații care să atragă și să invite publicul să intre în contact cu aceasta, și care de asemenea să surprindă prin forma sa în raport cu funcția, generând astfel un context propice dialogului. Putem vorbi tot despre un dialog și în ceea ce priveste amplasarea și adaptarea propunerii la spațiul dat. În acest sens, se poate observa relația, intenționat punctată astfel, dintre propunerea artistului și statuia existentă în Plaza Muralla del Revellín, acestea două fiind poziționate pe același soclu și având în felul acesta premisele primului dialog.

„Mi se pare o idee foarte frumoasă și puternică mesajul propus de Radu Abraham, care, prin titlul lucrării, continuă conceptul de la «Fiesta», și anume sublinierea dialogului între gazdă și oaspete, vechi și nou, permanent și temporar. Aceasta conversație fără cuvinte, un dialog între statuia amplasată lângă zidul de apărare a orașului și monumentul temporar propus de participarea noastră din acest an, care oferă o platformă comună celor trei elemente majore, duce mai departe mesajul comunitar lansat încă de anul trecut”, a spus arhitectul Attila Kim.

Instalația este realizată din placaj de lemn stratificat, având de asemenea și un element pentru dispersarea luminii dintr-un material plastic translucent, care să difuzeze lumina uniform și într-o maniera plăcută. Culoarea predominantă a instalației va fi culoarea lemnului, cu o textură vibrantă și tonuri calde. Printre sursele de inspirație care au stat la baza lucrării sunt atât elemente arhitecturale din Logroño și nu numai, cât și locația Plaza Muralla del Revellín care a dus într-o oarecare măsură la varianta finală. Ambele surse au fost inspirate de un limbaj plastic pe care Radu Abraham îl are adesea și în obiectele sale de scară mai mică, și anume o estetică masivă, materializată prin utilizarea de volume primare asociate în diverse compoziții.

Radu Abraham este un designer de obiect cu interese pentru materiale variate, de la lemn sau metal, la sticlă sau plastic, adesea utilizând diverse compoziții între acestea în realizarea obiectelor gândite de el. Fiind implicat direct în procesul de execuție și din dorința de a asimila cât mai multă informație tehnică cu privire la proprietățile materialelor, modul acestora de prelucrare sau a posibilităților/limitărilor pe care acestea le oferă și-a dezvoltat un mod de lucru în care procesul de creație și realizare pleacă de la idee înspre schiță și apoi direct înspre prototipare. Treptat, acest aspect al modului de lucru, a apropiat obiectele rezultate de o zonă sculpturală, de care Radu se simte tot mai apropiat în ultima vreme. Are o puternică atracție pentru formă, căutarile sale fiind de multe ori cu un puternic focus pe aceasta și adesea funcția obiectelor sale devenind secundară. Astfel, cred că putem vorbi despre o forma de sculptură funcțională sau un tip de design sculptural, încă în dezvoltare, dar care se conturează tot mai clar în obiectele realizate de catre artist/designer, precizează arhitectul Attila Kim, curatorul lucrării „No words conversation”.

Attila Kim își desfășoară activitatea în București, având o experiență vastă în design arhitectural, arhitectură de expoziții și design de eveniment cultural și restaurare, fiind nominalizat de trei ori pentru Premiul de Arhitectură Contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe la edițiile 2009, 2011 și 2017 și pentru Premiul de Arhitectură Contemporană Iacov Chernikhov. În 2016, Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania cu Arts and Society Leadership Award pentru contribuția adusă patrimoniului cultural românesc. Attila Kim este Comisar al României la Bienala de la Veneția începând cu anul 2016.

Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico are loc în Spania (în orașul Logroño) din 2015 și își propune să reflecte asupra spațiilor urbane prin prezentarea unor proiecte accesibile pentru toți cetățenii.Festivalul, cu o largă participare europeană, propune abordarea unor perspective diferite asupra problemelor urbane. La ediția din acest an participă 18 arhitecti și studiouri de arhitectură din Germania, Mexic, Italia, Franța, Finlanda, România, Ungaria, Polonia, Republic Cehă, Spania, SUA și Portugalia.

Detalii despre activitățile festivalului pot fi consultate în agenda și programul Concéntrico 07.

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4hgDGq6AF8s?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Suită de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 140 de ani d...

Posted: 26 Aug 2021 04:35 AM PDT

Cei 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu au fost marcați, de Institutul Cultural Român de la Stockholm, printr-o serie de activități care a debutat cu expoziția outdoor „Enescu 140”, prezentată la Ambasada României în Regatul Suediei. Evenimentele au fost organizate de ICR Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei, în parteneriat cu Festivalul Internațional „George Enescu” și Muzeul Național „George Enescu” din București.

Expoziția „Enescu 140” include 20 de panouri fotografice – imagini și texte privind viața și opera marelui compozitor român, în limba engleză. Curatorii evenimentului expozițional sunt Adina Sibianu și Irina Nițu, iar panourile sunt concepute grafic de artistul Horia Nițu. Expoziția „Enescu 140”, va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021, la sediul Ambasadei României în Regatul Suediei (Ostermalmsgatan 36).

„Enescu rămâne un mare geniu muzical al lumii, chiar dacă muzica lui, de multe ori incluzând într-un mod sofisticat și fascinant elemente din folclorul românesc, este uneori, mai greu de receptat. Creația sa multidimensională și-a lăsat amprenta și prin excepționala sa muncă de profesor, în formarea unor alți artiști de talie mondială. Este așadar o mare bucurie să aducem în Suedia o expoziție dedicată lui Enescu și muzica marelui compozitor român, printr-o serie de concerte transmise la sediul ICR Stockholm”, a declarat, în cuvântul de deschidere, E.S. domnul Iulian Buga, ambasadorul României în Regatul Suediei.

Evenimentele din capitala suedeză dedicate lui George Enescu au continuat, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, cu un recital susținut de violonistul Valentin Șerban. Din programul recitalului au făcut parte lucrările Partita nr. 2 in re minor de Johann Sebastian Bach, Sonata nr.3 „Ballade” de Eugène Ysaÿe, Lăutarul de George Enescu, Nel cor più non mi sento de Niccolò Paganini.

„Ne bucurăm ca, odată cu evenimentele dedicate lui George Enescu, să deschidem pentru public, după mai bine de un an, Institutul Cultural Român din Stockholm, după această perioadă dificilă de restricții și izolare cauzate de pandemie. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât ICR Stockholm, înființat în anul 2006, sărbătorește 15 ani de existență în 2021. Este foarte important să marcăm aceste evenimente, alături de public, la sediul institutului nostru”, a punctat, tot în deschiderea momentului, Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

 

„E o bucurie să prezint muzica enesciană publicului suedez. Am intepretat, printre altele, și «Lăutarul», de Enescu. M-am întrebat de multe ori cum îl pot străinii înțelege pe acest mare compozitor și consider că este o adevărată provocare”, a spus Valentin Șerban, care a câștigat, la secțiunea vioară, cea mai recentă ediție a Concursului Internațional „George Enescu”.

Pentru a continua sărbătorirea lui George Enescu în Suedia, între 28 august și 26 septembrie 2021, vor fi videoproiectate 20 de concerte din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, gratuit, în regim de livestream, la sediul ICR Stockholm, în urma unui parteneriat realizat de reprezentanță cu Festivalul „George Enescu”. Participarea publicului la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20), la concertele transmise din Festivalul George Enescu se face doar în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare, la adresa de email: simona.chitan@rkis.se.

Obs.: Purtarea măştii este obligatorie. ICR Stockholm pune la dispoziţia publicului măşti şi dezinfectant şi va respecta regulile de distanţare socială.

Festivalul Enescu 2021 oferă acces la concertele sale și în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view.

Informații despre programul Festivalului George Enescu pot fi găsite aici, iar despre bilete aici.

Vom comunica în zilele următoare programul concertelor transmise la ICR Stockholm.

Mai multe informații despre eveniment pot fi regăsite aici: https://bit.ly/3jhdibg

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fKGBgLk-Abg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ultima ediție a proiectului „Biblioteca la firul ierbii”

Posted: 26 Aug 2021 04:28 AM PDT

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București anunță ultima ediție a proiectului ”Biblioteca la firul ierbii”, sâmbătă, 28 august 2021, ora 17:30. Alături de partenerii săi, Centrul Cultural European al Sectorului 6 și Asociația Basar, BMB va fi prezentă în parcul Crângași cu o nouă serie de activități atractive și educative destinate copiilor. Ateliere de creație și lectură, Teatrul de Păpuși „Licurici”, concursuri și jocuri vor fi realizate de bibliotecarii BMB, tocmai pentru a antrena capacitățile cognitive ale celor mici, cultivându-le totodată sentimentele de curiozitate și competitivitate.  Și pentru că serviciile bibliotecii sunt pentru toate vârstele, Remorca de Cercetare și Activare (RCA) va susține expoziții participative și activități de cercetare care să le reamintească celor prezenți de atmosfera Bucureștiului de altădată.

 

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea de a-și face în mod gratuit un permis de bibliotecă și de a împrumuta o parte din cărțile ce vor fi expuse pentru consultare.

 

Pentru mai multe informații, rămâneţi conectaţi pe bibmet.ro, precum și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local.

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fotPI-YOQnc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Caravana filmului românesc”, din nou la Adjud

Posted: 26 Aug 2021 04:24 AM PDT

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale„ revine la Adjud cu trei filme pentru toate vârstele. Şi toate gusturile. Unde altundeva decât în Piațeta „Ion Dichiseanu„? Când altcândva decât la sfârşitul verii, la 9 seara fix? AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Joi, pe 26 august, „Veronica îi aşteaptă pe copii. Care, dacă doresc, îşi pot aduce şi părinții, şi bunicii. Că doar ei ştiu bine că nu-s mulți copii pe lume care să dea altora, de bunăvoie, traista. Mai ales dacă-i fermecată! Ca cea a fetiței Veronica. Dar şi când o pierde, străbate lumea, chiar şi pădurea fermecată, ca să o găsească! Un film care i-a făcut să viseze pe copii, de când l-a filmat Elisabeta Bostan şi până azi.

 

Vineri, 27 august, vin „Ticăloşii, într-un film transparent despre afacerile, escrocheriile politice şi aranjamentele primilor ani postrevoluționari din România. Businessmeni făcuți peste noapte, senatori, securişti, generali, foşti revoluționari, reporteri, prim-miniştri defilează pe scena unde se dă lupta ascunsă pentru cucerirea statului şi a puterii absolute. Că de acolo vin fără efort banii!

 

Sâmbătă, 28 august, tot de la ora 21.00, spectatorii sunt invitați la „Concertul, comedia francezului de origine română Radu Mihăileanu. Filmul este o coproducție internațională în care eroul principal, Andrei Filipov, dirijorul de renume mondial ajunge om de serviciu al Teatrului Balșoi din Moscova. Dar, din iubirea uriașă pentru muzică și din loialitate față de prietenii din fosta orchestră, reusește să meargă la Paris, pentru un concert care îi va redeschide drumul spre marile scene ale lumi. Filmul „Concertul” a primit numeroase premii sau nominalizari la prestigioase festivaluri internaționale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

În luna august, programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  în Piațeta „Ion Dichiseanu” din Adjud este următorul:

 

Joi, 26 august, ora 21.00: VERONICA 

Regia: Elisabeta Bostan; 

Scenariul: Vasilica Istrate, Elisabeta Bostan;

Cu: Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihăiță

 

Vineri, 27 august, ora 21.00: TICĂLOŞII

Scenariul şi regia: Șerban Marinescu

Cu: Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu, Mircea Diaconu, Ștefan Iordache, Horațiu Mălăele, Mircea Albulescu, Dorel Vișan

 

Sâmbătă, 28 august, ora 21.00: CONCERTUL

Regia: Radu Mihăileanu;

Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou, Valentin Teodosiu

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a VIII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

În Municipiul Adjud, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Adjud și al Casei de Cultură „Tudor Vornicu”.

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MwoQQnfKTcA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”ierburi de leac pentru nebunia fraților mei”

Posted: 26 Aug 2021 04:19 AM PDT

La patru ani după antologia ”Maeștrii unei arte muribunde”, care, mai mult sau mai puțin voit (nu știm), se dovește că a închis un cerc poetic, Claudiu Komartin publică ”Autoportret  în flama de sudură” (Casa de Editură Max Blecher, 2021), o carte – spovedanie, diferită, dar care speculează curajos, până la capăt aș spune, ceea ce numim ”vocea autorului”.  ”Autoportretul” e un film care trebuie neapărat revăzut, are o subtilitate cu totul lipsită de comercial, o lejeritate intrigantă, poezii care cer cu zâmbetul pe buze să fie contestate, dar care se îmblânzesc până la cucerire la o lectură atentă, cum numai revenirea o poate oferi.

Construcția unui volum de poezii este, la rândul său, un act de creație. ”Autoportretul” alternează, inspirat, registre poetice, de la tonul confesiv, dezinhibat, precum: ”Ți-o spune, în timp ce scrie,/ creația ta, destrămată sub baloții ăștia de/ milă sălcie.” sau ”scrisul nu ajută la nimic, ai avut încă odată dreptate, mamă”, la versurile militante, acide, ca ecestea: ”n-are habar că la porțile orientului oamenii își/ dau palme și-n somn iar/ idiotul țării e numit eminență/ și domn/”.

”Autoportret în flama de sudură”, un titlu care, dintr-o nostalgie aprinsă, pot spune că metaforizează în stil optzecist, e un volum ce se citește unitar, o măsură a maturității poetice, textele nu sunt poezii ”adunate”, ci componente a ceea se intitulează, pe bună dreptate, un proiect autentic și organic.

Sunt zone evidente ale ”Autoportretului”  în care Claudiu Komartin realizează o cartografiere a zilelor noatre, zile care sunt istorice în cu totul alt fel decât am fi proiectat. Mai mult și mai acut de atât, trasează harta propriei experiențe de tată și fiu, o perspectivă care provoacă lirica autorului la accese de o sensibilitate pe care doar ignoranții o pot vedea patetică: ”însă tu să te ții tare și să ai grijă de tine/ chiar dacă porți cămașă tatălui tău/ și nasturii de os de la butoniere/ îți amintescc că nici unul/ dintre noi nu e mai mult/ dedesubtul cărnii.”

O receptare critică nu e așteptată din partea unui (presupus) scriitor de poezie, și cu atît mai puțin din partea unuia care a citit și recitit cu un entuziast subiectivism volumul discutat. Însă, pentru sceptici, Claudiu Komartin are, la finele ”Autoportretului”, un „post-scriptum” care demonstrează cu fermitate că poezia originală, asumată, suprapusă experienței reale, poate conlocui cu poezia dorită și imaginată. Iată două flash-uri din „post-scriptum”: ”nu-mi răspunde: știm amândoi că speranța e scorojită/ și s-a retras în reci buzunare de carne aici e ultima/ stație a colapsului aici au înlocuit nirvana cu city breakurile” și ” pe mine apocalipsa m-a prins în pădure/ căutam ierburi de leac pentru nebunia fraților mei”.

Tudor VOICU

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor