altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 27 aprilie 2022

“”Părinți și copii” – un spectacol de o izbitoare actualitate temat...


”Părinți și copii” – un spectacol de o izbitoare actualitate tematică

Posted: 26 Apr 2022 10:48 AM PDT

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București anunță o nouă premieră, pe 30 aprilie 2022, la Sala „Ion Caramitru”:  ”Părinți și copii” de Brian Friel (dramatizare după romanul omonim al lui Ivan Turgheniev). Considerat de critică drept cel mai reușit roman al lui Turgheniev, ”Părinți și copii” a provocat la apariție aprinse discuții contradictorii, pe tema conflictului dintre generația părinților (păstrătoarea idealurilor umaniste tradiționale) și cea rebelă a fiilor (materialistă, dezamăgită, nihilistă, tentată să distrugă tot ce ține de vechiul stil de viață). După scrierea acestui roman, în 1862, Turgheniev este nevoit să părăsească Rusia din cauza reacțiilor ostile. Se stabilește în Germania, iar mai apoi în Anglia, unde ”Părinți și copii” înregistrează un mare succes.

Dramatizarea după celebrul roman al lui Turgheniev a irlandezului  Brian Friel (1929-2015) – considerat a fi unul dintre cei mai ”cehovieni” dramaturgi –  a avut premiera pe 26 iunie 1987, la Royal National Theatre din Londra.

În montarea lui Vlad Massaci pe scena mare a Teatrului Național, Părinți și copii este un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.

Veți fi seduși de jocul rafinat și plin de nuanțe al actorilor îndrumați atent și sensibil de regizor într-o acțiune ce curge firesc în momentele ei dramatice.

În distribuție: Andrei Huțuleac, Alexandru Potocean, Mihai Călin, Richard Bovnoczki, Crina Semciuc, Cosmina Olariu, Emilia Popescu, Măriuca Bosnea, Diana Dumbravă, Vitalie Bichir/Tomi Cristin, Fulvia Folosea, Emilian Mârnea, Mihai Verbițchi, Andrei Tomi.

Lumea „părinților”, în dezacord cu noua ideologie a tineretului nihilist, scufundându-se în propria neputință de schimbare, își găsește transpunerea scenografică cu profunde semnificații sub semnătura artiștilor Adrian Damian (decoruri) și Luiza Enescu (costume).

În fapt, prin spectacolul său, Vlad Massaci relevă felul în care comedia umană a lui Turgheniev / Friel devine drama unei lumi întregi, nevoită să îndure urmările catastrofale ale ideologiilor care au marcat istoria civilizației și umanității.

 

Premiera oficială va avea loc pe 30 aprilie, ora 19.00, la Sala „Ion Caramitru a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București. Următoarea reprezentație este programată pentru data de 1 mai.

Biletele se pot procura de la Casa de bilete a TNB, precum și online, pe www.mystage.ro.

 

 

Fotografii : Florin Ghioca

 

Număr de vizualizări :1

Noi parteneri la Concursul Internațional de Arte Plastice “Martha B...

Posted: 26 Apr 2022 10:41 AM PDT

Arcub și Heidi Chocolate se alătură Concursului Internațional de arte plastice care poartă numele prințesei Martha Bibescu, una din cele mai distinse personalități ale aristocrației europene a secolului al XX-lea.Competiția ajunsă la cea de-a treia ediție și organizată de Asociatia Pro Valores și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești se adresează iubitorilor libertății absolute reprezentată de imaginație, în încercarea de a descoperii noi talente îndrăgostite de universul culorilor, al formelor. Concursul se desfășoară exclusiv on-line, iar participanții, fără limită de vârstă, sunt împărțiți pe 3 categorii de vârstă. Până pe 7 mai, fotografiile lucrărilor (pictură, desen, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii mai pot fi trimise în pe adresa: concursulmarthabibescu@gmail.com. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Amănunte despre conditiile de participare la aceast concurs găsiți pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-martha-bibescu-inscrieri/

 

Din juriu fac parte nume importante ale culturii române: academicianul Mircia Dumitrescu sau pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici.

 

Lucrările premiate vor fi expuse în casa prițesei Martha Bibescu, în spațiile încărcate de frumos și de istorie ale Palatului Mogoșoaia, iar vernisajul va avea loc în deschiderea Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii – 2022, pe 28 mai 2022.

 

Artistul care va realiza cea mai valoroasă lucrare din concurs va fi invitatul lui Sebastian Crăciun, în cadrul emisiunii Cult Top de la Radio România Cultural

 

Regulamentul complet pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-martha-bibescu-regulam...

 

Co-organizatori: Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești”, Arcub și Asociaţia “Pro Valores”

 

Parteneri: Heidi Chocolate și Monitorul oficial

 

            Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadecArte.ro, Romania Pozitiva.ro, Bucuresteni.ro, Roportal

Număr de vizualizări :2

”Lunaria. Muzică de noapte”. Recital Maxim Belciug la Sala Unteatru

Posted: 26 Apr 2022 10:29 AM PDT

Vineri, 29 aprilie 2022, cu începere de la orele 20:00, la Unteatru e seară de concert. Îndrăgitul chitarist al Încântărilor revine în sala din strada Sfinții Apostoli pentru a oferi un recital extraordinar de chitară solo, pe care organizatorii îl prefațează astfel: muzică de noapte cu tumult și șoapte, cântată în strună de-o chitară nebună, culeasă din lună cu-al său meșteșug de Maxim Belciug. Concertul are loc vineri, 29 aprilie, orele 20:00, în sala Unteatru din str. Sfinții Apostoli 44, București. Biletele sunt disponibile pe mystage.ro, eventbook.ro si tomtix.ro. Informații și rezervări: rezervari@unteatru.ro sau sms la numărul 0721268516 (nume, data, spectacol, număr de locuri), www.unteatru.ro.

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă în formulele de duo cu care ne-a obișnuit în ultimul timp chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare  partenerul, punctul de sublim nu i se oferă decât în ocaziile în care se regăsește singur cu chitara sa. Sunt momentele sale de sinceritate totală, când lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scenă, recitalurile sale oferă în schimb prilejul intimității cu o fantezie. Un răgaz de visare și apoi lumea se poate întoarce la indiferența sa.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6AIIWzQ-YFE

https://www.youtube.com/watch?v=zVQic7Vhv88

 

Număr de vizualizări :7

”Obscuritas” de David Lagercrantz – crime, muzică clasică și teroar...

Posted: 26 Apr 2022 10:25 AM PDT

După ce a cunoscut succesul la nivel mondial cu „Eu sunt Zlatan”, biografia fotbalistului Zlatan Ibrahimovic tradusă în 30 de limbi, și cu continuarea seriei „Millennium” — „Prizonieră în pânza de păianjen” publicată simultan în 26 de țări, „Dinte pentru dinte”, „Fata care trebuia să moară” —, celebrul scriitor suedez David Lagercrantz lansează ”Obscuritas”, primul roman dintr-o nouă serie crime, care propune cititorilor o pereche neobișnuită de investigatori. Publicat de Editura Trei, cel mai nou roman semnat de David Lagercrantz are o intrigă ce îmbină elemente care stârnesc din start curiozitatea cititorilor, pentru că sunt asocieri inedite: asasinarea unui excentric arbitru de fotbal, pasiunea pentru muzica clasică pe care o împărtășesc mai multe personaje, închisori secrete ale CIA la Kabul și teroarea dezlănțuită de talibani pentru a înăbuși orice notă muzicală.   

În vara anului 2003, arbitrul de fotbal Jamal Kabir, refugiat din Afganistanul talibanilor este ucis la Stockholm imediat după un meci. Ucis cu pietre, bărbatul a avut parte de o moarte sălbatică, pentru că loviturile au continuat mult după decesul său. Cazul pare ca și soluționat. Principalul suspect este Giuseppe Costa, tatăl uneia dintre vedetele echipei de fotbal locale. Extrovertit și impulsiv, Costa a avut un conflict cu Jamal Kabir în timpul meciului și chiar a fost surprins ieșind plin de sânge din pădurea unde a fost asasinat arbitrul. Din echipa care anchetează cazul face parte și Micaela Vargas, o tânără polițistă de origine chiliană. Profesorul Hans Rekke, un personaj excentric, fost pianist, se alătură anchetei grație specializării sale în tehnici de interogatoriu.

Pe măsură ce investigațiile avansează, cazul se complică, pentru că nimic nu e ceea ce pare la prima vedere. Poliția renunță la acuzațiile asupra lui Costa și rămâne fără niciun suspect, iar Micaela Vargas este exclusă din echipa care se ocupă de caz. Metodele nonconvenționale ale academicianului Hans Rekke îl fac total indezirabil, cu atât mai mult cu cât suferă o cădere nervoasă din cauza abuzului de medicamente și droguri. Ancheta pare închisă, însă tânăra polițistă nu renunță. Ea face echipă cu profesorul Rekke, care are metode stranii de investigație și un trecut misterios, în care muzica ocupă o poziție privilegiată.

Muzician care susținuse odinioară concerte, Rekke, investigatorul pasionat să-și ilustreze frazele cu cuvinte latinești, a renunțat la muzică în favoarea studiilor de psihologie și a investigațiilor criminale. Motivul – „Muzica era întunecată, isca furtuni de sentimente care nu puteau fi explicate”, era marcată de „obscuritas”, iar logica, filozofia, semantica, fenomenologia și, în general, orice putea fi înțeles prin deducție se caracterizau prin „claritas”. Obsedat de claritate, Hans Rekke nu e genul de investigator care să abandoneze un caz, chiar dacă este pe punctul de a pierde totul — de la familie și poziție socială, la propria sănătate. Alături de perseverenta Micaela, profesorul Rekke face descoperiri senzaționale. Acestea poartă cititorii în Afganistanul anilor 70, apoi mai târziu, când talibanii ajung la putere. Investigația detectivilor scoate la lumină un personaj fascinant, geniala pianistă de origine afgană Latifa Sarwani, care atunci când cântă se confundă cu muzica însăși. De asemenea, ancheta dezvăluie ororile „Agenției de propagandă pentru restabilirea virtuții și împiedicarea păcatului” — unul dintre scopurile acesteia este să anihileze orice sunet muzical. Acțiunea romanului este complicată și prin descoperirea unei închisori secrete a CIA la Kabul, unde principalele mijloace de tortură constau în ținerea deținuților în întuneric absolut, frig și cu muzica dată la maximum.

Finalul romanului pregătește o mare surpriză cititorilor, cu atât mai mult cu cât personajele care reprezintă întruchiparea răului nu sunt portretizate într-un mod clasic. Ca și când ar fi pictate în clar-obscur, acestea pot avea un fel de a fi rafinat, dar din care răzbate în surdină dorința întunecată „de a zdrobi ceea ce e de neatins”.

Număr de vizualizări :5

Reeditarea unui roman: „Colonia (aproape ca un blues)” de Stelian Ț...

Posted: 26 Apr 2022 08:35 AM PDT

Editura Integral publică a doua ediție a unui roman de Stelian Țurlea. Undeva în munții din apropierea Clujului, un sat a fost dezafectat pentru a se construi un lac de acumulare și o hidrocentrală. La fiecare doi ani, când lacul se golește pentru lucrări de decolmatare, vreme de două luni foștii locuitori și urmașii lor se instalează, cu acordul autorităților, în vechea vatră a satului, într-un fel de colonie în care își duc traiul de parcă nimic nu s-ar fi petrecut între timp, încercând să-și înțeleagă istoria. Povestea, istorisită de un adolescent, este o mică fabulă despre uitare și memorie. „Există o explicaţie a existenţei acestei colonii, dar n-o divulg pentru că vreau să las plăcerea descoperirii ei cititorilor – sscria criticul literar Alex Ștefănescu, în prefața primei ediții. Ceea ce pot să spun fără ezitare este că romanul captivează şi farmecă. Dacă ar fi ecranizat, ar avea un succes imens, nu numai în România ci şi în străinătate.”

„Autorul reuşeşte să ţină permanent un echilibru impecabil între verosimil şi greu de crezut, între real şi fantastic, între concret şi simbolic. Tot ceea ce ne povesteşte chiar s-ar putea întâmpla. În acelaşi timp, tot ceea ce se întâmplă acolo e halucinant!” (Tudor Călin Zarojanu)

 

Stelian Țurlea – Colonia (aproape ca un blues). Editura Integral. 176 pag.

Vizualizări: 10

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor