altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 26 septembrie 2020

“”Piatră-foarfecă-hârtie” și legile lui Murphy” plus 9 more


”Piatră-foarfecă-hârtie” și legile lui Murphy

Posted: 25 Sep 2020 05:21 AM PDT

„M de la Murphy” este un  performance ingenios al proiectului 9G de la naționalul bucureștean. O satiră energică și captivantă, concepută de Andrea Gavriliu, „M de la Murphy” este un spectacol care săgetează cu umor cele mai acute probleme ale contemporaneității, folosind un pretext generos: legile lui Murphy. Opt actori-dansatori electrizează Sala Amfiteatru de pe terasa Teatrului Național din București într-un colaj muzical care trece prin ritmuri arăbești, muzică de operă sau, în cadrul unei scene dezinhibate, printr-o melodie a Margaretei Pâslaru. Ilustrația muzicală, creată de Andrea Gavriliu, conturează o poveste cu tâlc și ironie, o atitudine atât de potrivită contextului global actual și, mai ales, atât de potrivită revenirii la teatru.

Fiecare secvență are un punct culminant, fiecare dintre performeri are un moment personal, cel mai elaborat fiind al Flaviei Giurgiu, o scenă în care își dansează și dublează gândurile proiectate pe ecranul și difuzoarele amfiteatrului, o interpretare care ne-a amintit de tehnicile folosite în piesele regizate de Radu Afrim. La autenticitatea reprezentației a contribuit, ca un sufleur pașnic și neinvitat, zumzetul străzii, vuietul sensului giratoriu de la Universitate a stimulat apropierea publicului de scenă. Vântul a crescut gradul de dificultate al momentului în care actorii jonglau cu pungi de plastic, expunând cu propriile trupuri o imagine a oceanelor contaminate de urme ireversibile ale umanității.

 

Stiluri de muzică și dans se întrepătrund natural timp de o oră în care mintea se lasă condusă spre asocieri tot mai variate, revenind, apoi, surprinzător, la câte una din legile atribuite inginerului Murphy. Un alt leitmotiv al spectacolului este jocul piatră-foarfecă-hârtie, inserat constant pentru a ne da seama că, de fapt, multe din problemele pe care ni le facem sunt niște copilării, de altfel. conform uneia din celebrele dictoane ale lui Murphy: ”Viața este ceea ce se petrece în timp ce ne facem alte planuri”.

 

Confruntarea unui street dancer cu o balerină a reprezentat o altă scenă specifică întregii desfășurării a reprezentației: deși un moment de natură clasică, întâlnit si în alte spectacole de gen sau în cinematografie, cei doi actori au rămas la înălțime, îmbinând virtuozitatea cu umorul, coborându-ne, pe unii dintre noi, în melancolia visurilor din copilărie.

 

Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea și Tavi Voina, coregrafiați într-un concept de Andrea Gavriliu, au adus un aer proaspăt și o abordare inteligentă, cu o energie revoltătoare, a fatalității dintotdeauna și, mai ales, de azi.  O oră care te încarcă și reîncarcă, validând, iarăși, succesul proiectului 9G de la Teatrul Național din București.

 

Tudor VOICU

 

Foto: tnb.ro

***

M de la Murphy

Concept: Andrea Gavriliu

Coregrafie: Andrea Gavriliu

Ilustrație muzicală: Andrea Gavriliu

Scenografie: Alexandru Petre

Light design: Cristian Simon

Durata: 1 h / Pauză: Nu

Producție realizată de Centrul de Creație și Cercetare Ion Sava în cadrul programului 9G la TNB.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 12 ani.

 

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/98CEKVk2vxo?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră de toamnă – la Palatul Suțu pot fi admirate lucrări ale sc...

Posted: 25 Sep 2020 05:09 AM PDT

Colecția Cornel Medrea se dezvăluie marelui public prin expoziția temporară „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru”. Muzeul Municipiului București invită publicul să o viziteze începând de miercuri, 30 septembrie 2020, ora 10.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Bărtianu, nr. 2). 

Prolificul sculptor Cornel Medrea (1888-1964), artist născut în Transilvania multietnică, a urmat cursurile Universității Regale de Arte Decorative de la Budapesta. A fost profesor al Catedrei de Sculptură şi Modelaj la Academia de Belle-Arte/Institul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” între anii 1933-1964, timp în care a educat personalități dintre cele mai importante ale sculpturii românești.

Una din caracteristicile principale ale artistului este longevitatea, în pofida faptului că a traversat perioadele sângeroase ale celor două Războaie Mondiale. Pictorul Corneliu Baba a descris astfel creația medriană: „Oriunde te întâlneşti cu ea, o remarci. Exprimă nobleţea şi grandoarea ce îi erau proprii lui”. Astfel ar putea fi rezumată perioada celor 50 de ani de creație artistică și descrisă amintirea primului muzeu de sculptură, Muzeul Memorial Cornel Medrea (1957-2004).

Lucrările de sculptură și grafică selectate pentru expunere sunt ca o simfonie compozițională care ajută la deslușirea liniilor, formelor și tematicilor preferate de maestru. Senzualitate și mitologie, introspecție și candoare, dragoste și solitudine sunt emoțiile stârnite de plasticitatea modelajului care conține intrinsec o particularitate a firii artistului.

Readucerea în actualitate a creației lui Cornel Medrea reprezintă un demers necesar într-o lume în continuă schimbare. Cornel Medrea rămâne exemplar în memoria colectivă prin atitudinea rezilientă cu care a perseverat în creația artistică, în relația de mentorat avută cu numeroase generații de artiști români și prin rolul fundamental avut în apariția primului muzeu de sculptură din România.

Marele public este invitat să participe la acest proces de rememorare, lucrările de sculptură alese aflându-se într-o comunicare armonioasă cu lucrările de grafică realizate în cele mai telurice tonuri, operele aducând în fața publicului o sinteză a Colecției Cornel Medrea. Rezultatele vindecătoare ale restaurării se vor putea observa pe toate cele 18 sculpturi, grație efortului experților în domeniu ai Muzeului Municipiului București.

De altfel, vizitatorii care vor veni la Palatul Suțu în aceste zile de toamnă au ocazia să afle detalii despre două muzee care astăzi nu mai există. Dacă expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru” poate fi vizitată până pe data de 8 noiembrie 2020, perioada de vizitare a expoziției „Muzeul Simu și Pinacoteca București” a fost extinsă până pe data de 17 ianuarie 2021, deși inițial finisajul era programat pentru luna septembrie a acestui an. În cadrul expoziției „Muzeul Simu și Pinacoteca București”, doar în zilele de sâmbătă și duminică, 26 și 27 septembrie 2020 (orele 10.00-17.00), spectaculoasa reconstituire virtuală a primei săli a muzeului se poate admira și prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală, grație parteneriatului cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul Expozițional Documentar și finanțării obținute din Timbrul Arhitecturii.

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9yX988E1fzE?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Octavian Neculai expune Plakat ’60, la Galateca

Posted: 25 Sep 2020 04:57 AM PDT

În vremea pandemiei Octavian Neculai propune  un experiment de gânduri exprimate prin desene; un prilej de a vedea cum poate arăta o expoziție unde o cameră video urmărește desenele expuse și detaliile lor. Plakat ’60 e dezvoltarea unei probleme a contactului între simțiri, amintiri, imagini refăcute si iubirea de aproapele nostru sau chiar față de noi înșine. Galateca vernisează miercuri, 30 septembrie 2020, expoziția Plakat ’60, a doua creată de scenograful Octavian Neculai în spațiul galeriei, imaginată sub forma unei instalații de desene, decupate în sensul ideilor conținute în ele.

Pentru Octavian Neculai Plakat ’60 reflectă „o lume a tinereții și credinței mele în Oameni, drumuri din mintea mea, drumul spre ”cer” într-o lume a tuturor, în care deși vorbesc limbi diferite ajung în cele din urmă, după lupte și răboaie sângeroase,  să-și împartă acest Pământ în Pace. Aici pe Pământ unde „Înțelepciunea și-a zidit casă, a cioplit cei șapte stâlpi ai ei”…”.

 

Poveștile desenate sunt în mare parte desprinse din amintirile anilor… Plakat ’60 este un prilej de a ne gândi la altceva decât la pandemie.

 

 

Animația :Ana Florea | Muzica : Cristian Lolea ; Oscar Peterson (Pennies for Heaven); Original Dixieland Jazz Band;  și Ludwig van Beethoven (Scherzo din Simfonia a 9-a)

Mare parte dintre melodiile compozitorului Cristian Lolea fac parte din soundtrackul filmului ”Forma inimii în praf”,  în regia lui Gheorghe Preda, produs de Icon Production, cât  și muzica spectacolului ”Pasărea albastră”, spectacol neterminat din cauza dispariției regizorului Alexandru Darie.

 

Expoziția rămâne deschisă în perioada 30 septembrie – 24 octombrie. Un moment special cu focus pe Plakat’60 va avea loc duminică, 4 octombrie, începând cu ora 19:00 în cadrul celei de a treia seri speciale, seara de ARTĂ, organizate de Galateca,  pentru Noaptea Albă a Galeriilor. Inspirate din lumea spectacolului, denumite sugestiv Ready Set Action! cele trei seri sunt dedicate artelor performative. Astfel pe 4 octombrie Galateca propune un format relaxat de cafea cu artă, primul ARTIST TALK din noua serie moderată de Mihaela Dedeoglu și cu un CONCERT LIVE susținut de trupa Claiming Apollo.

 

Octavian Neculai. Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură „ION MINCU” Bucureşti. Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ” ION MINCU” Bucureşti. Scenograf şi Consultant de Arhitectură la TEATRUL „LUCIA STURDZA BULANDRA „Bucureşti.

A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu,Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu. A fost Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti in 2017.A proiectat renovarea sălii şi scenei Teatrului Bulandra – sala Liviu Ciulei (fosta Izvor) şi modernizarea sălii Icoanei a Teatrului Bulandra;a transformat depozitul de decoruri al Salii Icoanei intr-un spatiu de joc “Studio SPACE”, a proiectat şi realizat modernizarea sălilor Teatrului de Comedie, fosta sală a Teatrului Ion Creangă (înainte de consolidare), sala şi foayerul Teatrului Ţăndărică (sala Lahovary) – cu experimentul de a avea un singur spaţiu foyer – sala de spectacol, cu rezolvări speciale de acustică.

 

Parteneri AQUA Carpatica si Nespresso

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

***

Plakat ’60 | OCTAVIAN NECULAI

Pagini nescrise/ Pagini desenate

30 septembrie – 24 octombrie 2020

Vernisaj miercuri ,30 septembrie, ora 19:00

Galeria Galateca | Expoziție inclusă în Noaptea Albă a Galeriilor

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PURYeFip2vU?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Arta în acțiune cu Dan Perjovschi, la Platforma Internațională de T...

Posted: 25 Sep 2020 04:52 AM PDT

Miercuri, 30 septembrie  2020, ora 18, în avanpremiera celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema ”Our house is on fire/ne arde casa” vă invităm la un happening al cărui protagonist va fi artistul Dan Perjovschi. Cunoscut publicului din întreaga lume și având lucrări expuse în numeroase galerii internaționale, Dan Perjovschi este mai rar prezent în București, unde revine însă în această toamnă în mod cu totul excepțional.

Expoziția de desene pe tema platformei – Our house is on fire/Ne arde casa – poate fi deja vizitată outdoor, pe gardul Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei 49-53), dar seara de 30 septembrie va fi una specială, incluzând prezența inedită a cunoscutului artist internațional pentru un performance supriză.

Alături de Dan Perjovschi vor fi prezenți Cristina Modreanu, curatoarea PITB, Anastasia Staicu, directoarea editurii Seneca/Ecologos și Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut București, care găzduiește o expoziție Perjovschi începând din 3 octombrie.

***

Desenele lui Dan Perjovschi sunt excepționale avertismente artistico-politice ce iau pulsul și oglindesc societatea actuală, cu tulburările, dezechilibrele, stringențele ei. Platforma Internațională de Teatru București #7 include, ca preambul la derularea efectivă a programului de spectacole între 1 și 4 octombrie 2020, o expoziție în aer liber ce prezintă publicului bucureștean o selecție din seria “Climate, Planet, City and Greta series 2005-2020”, cele mai noi fiind desenate special pentru PITB#7.

Atâta vreme cât logica E C O N O M I E I nu devine sau nu include și E C O L O G I A, riscăm să cădem iremendiabil în capcana

 

Platforma Internațională de Teatru București – PITB#7 prezintă între 1-4 octombrie 2020 spectacole invitate din Austria, Marea Britanie și Franța/România, în premieră și în exclusivitate în cadrul PITB#7.

Program și bilete pe EVENTBOOK.

Prețul unui bilet este de 25 lei, iar accesul rămâne valabil timp de 24h de la ora anunțată a spectacolului. Accesul la spectacolele din seria Mratonului PREZENT este gratuit, pe bază de rezervare.

Detalii în pe https://www.facebook.com/BucharestInternationalTheaterPlatform

sau în broșura-program https://issuu.com/home/published/pitb7_brosura

 

Platforma Internațională de Teatru București – PITB#7 este un proiect ARPAS, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.                                                                                                 Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. 

Cu sprijinul: Institutului Francez din România și al Forumului Cultural Austriac în cadrul programului Performing Austria. În parteneriat cu Muzeul Național de artă al României și Seneca/EcoLogos

 

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2D4Y5LPQjYs?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„ConnectArts – Perspective” ajunge în Europa – campanie online de p...

Posted: 25 Sep 2020 04:44 AM PDT

În luna octombrie, platforma ConnectArts.ro pornește o campanie online cu ecou internațional care are ca scop promovarea tinerilor muzicieni români – de la București și până la Stockholm, în vremuri umbrite de îngrijorările și restricțiile cauzate de pandemia Covid 19. Inițiativa a fost primită cu căldură de mai multe reprezentanțe ale Institutului Cultural Român din Europa, care și-au exprimat bucuria de a deveni partenerii acestui demers cultural. Este vorba despre reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Berlin, Budapesta, Londra, Madrid, Praga, Roma, Stockholm și Viena.

Campania online de promovare a tinerilor muzicieni români se va desfășura în perioada 2 – 23 octombrie 2020. În acest interval se vor difuza – prin canalele online ale inițiatorilor și partenerilor – un număr de 10 materiale video realizate cu și despre / pentru tinerii implicați în proiectul „ConnectArts – Perspective” 2020, însoțite de texte de prezentare a formațiilor traduse în limbi de largă circulație (engleză / franceză / germană), pentru ca muzica lor să ajungă la un public cât mai numeros și să ofere o expunere cât mai largă.

 

Programul difuzărilor „ConnectArts – Perspective: European Tour. Online” este:

02 octombrie: Bucharest Flute Quartet – Flatuor (Gabriel Mălăncioiu)

05 octombrie: Ștefan Stoianovici Trio – Fantasma (Ștefan Stoianovici)

07 octombrie: Duo Raluca STRATULAT – Andreea ȚIMIRAȘ – Passacaglia (Johan Halvorsen)

09 octombrie: Duo PETHŐ Rebeka – PETHŐ Csaba – Six Romanian Dances (Béla Bartók)

12 octombrie: Bucharest Guitar Quartet – Bluezilian (Clarice Assad)

14 octombrie: Duo Roxana CÎRCIU – Andrei GOLOGAN – Feria (Maurice Ravel)

16 octombrie: Marta POPOVICI & On The Fly – Mind Games (Bogdan Tănase, Marta Popovici)

19 octombrie: Jepun Bali – Panguripan (DanDe Popescu)

21 octombrie: RVQ – Far Ahead

23 octombrie: „Ars Spiritum” Trio – Concert Suite (Ange Flegier)

 

ConnectArts.ro este un hub cultural online / platformă educațională non-formală prin care artiștii sunt sprijiniți și încurajați să creeze proiecte colaborative, interculturale și interdisciplinare.

În 2018 au fost realizate portofolii profesionale pentru 15 proiecte muzicale, respectiv 40 de tineri muzicieni (18-35 ani) de factură clasică. Anul acesta au fost realizate portofolii pentru 10 formații camerale de muzică clasică, contemporană, jazz și world music, respectiv pentru 40 de tineri muzicieni din România. În total, platforma connectarts.ro a realizat 28 portofolii pentru 71 participanți – 28 prezentări narative, 536 fotografii, 158 minute video, 194 minute audio.

„ConnectArts – Perspective” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), organizat de Asociația Culturală ISVOR în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Radio România Muzical, Teatrelli, Muzeul Național de Istorie a României, Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a Universității din București, Caro Cultura. Parteneri media: Zile și Nopți, BookHub, Radio România Cultural, Iqads, CIMRO, Agenția de cArte, Observator Cultural, Promenada Culturală, Bucharest Cultural Events.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

www.connectarts.ro – resurse de dezvoltare personală pentru artiști // proiecte artistice colaborative // comunitate online // hub cultural // platformă independentă // muzică, dans, teatru, arte vizuale // multi + interdisciplinaritate

 

Aflați mai multe despre ConnectArts pe www.connectarts.ro

Despre proiectele Asociației Culturale ISVOR puteți afla pe www.isvor.ro

 

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FYSrbtTFK6Q?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Mireille Rădoi, Dan Mircea Cipariu, Tudor Voicu, recital la Strada ...

Posted: 25 Sep 2020 04:07 AM PDT

Sâmbătă, 26 septembrie 2020, ora 18:00, în Aula Bibliotecii Universitare ”Carol I” din București, în cadrul ediției a IX-a  a Festivalului Strada de C`Arte, va avea loc aniversarea AgențiadeCarte.ro –  Lansarea antologiei ”10.AgențiadeCarte.ro”, apărută la editura Tracus Arte. În cadrul evenimentului vor susține un recital de poezie: Mireille Rădoi, Dan Mircea Cipariu și Tudor Voicu. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu, fondatorul AgențiadeCarte.ro.

 

 

 

 

 

Antologia  ”10.AgențiadeCarte.ro” are 404 de pagini, redactate de scriitorii Andra Rotaru și Teodor Dună, cu o copertă semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu și un cuvânt înainte scris de criticul de teatru și universitarul Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București. Antologia ”10.AgențiadeCarte.ro” cuprinde cele mai importante texte editoriale publicate în cei 10 ani de activitate (interviuri, editoriale, comentarii etc).

 

 

 

 

 

Mireille Rădoi s-a născut la 9 mai 1974. Are experienţă în diverse domenii de activitate, fiind specialist în ştiinţele comunicării şi studii de securitate. A absolvit Academia Naţională de Informaţii ca şef de promoţie, a obţinut masteratul şi doctoratul în ştiinţe politice. Este conferenţiar universitar şi, din 2010, este director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (http://www.bcub.ro/). Este iniţiatoarea celui mai mare festival cultural în aer liber din Bucureşti: Strada de C’Arte (www.stradadecarte.ro). A reînfiinţat după 65 de ani de inexistenţă,„Fundaţia Universitarã Carol I” (www.fundatiacarol.ro). Cel mai recent volum literar publicat: “ieşireadinbazadedate”, Editura Brumar, 2013 (poezie).

 

 

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ”Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, finalizează tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

 

Tudor Voicu s-a născut în data de 29 aprilie 1988, la București. A publicat poezii și cronici de carte în revistele ”Tribuna”, ”Sintagme Literare”, ”Antares”, ”Actualitatea literară”, ”Urmuz”, „New York Times Magazine”, „Cenaclul de la Păltiniș” și în antologiile ”Poemia”, ”Soldați în Piața Soarelui”, ”5X5+5 Poeți vii”, ”PoetArt 100”. I s-au tradus texte în limbile engleză, franceză și arabă. În 2016, la editura Tracus Arte, în Colecția Coșovei, i-a apărut volumul de debut ”sticle goale fiare vechi” (imagine copertă: Traian T. Coșovei, ”Mic animal marin lipsit de afecțiune”), volum câștigător al Premiului Național pentru debut în poezie ”Traian T. Coșovei”, premiu acordat de către editura Tracus Arte în colaborare cu Asociația Culturală Direcția 9 și AgențiadeCarte.ro, în anul 2015. Este organizator și moderator al cenaclurilor Cenaclul 9 și Boema 9, care se desfășoară sub egida Asociației culturale Direcția 9. În prezent este redactor AgențiadeCarte.ro și student în anul II la Facultatea de Litere- Specializarea Comunicare și Relații Publice, Universitatea din București. Din 2019 este membru al Societăţii de Gestiune a Drepturilor de Autor www.operascrisa.ro, iar din 2020 membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

 

 

Număr de vizualizări :48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/H4bJRhOfsl4?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

13 filme românești, într-o secțiune specială dedicată României, la ...

Posted: 25 Sep 2020 03:41 AM PDT

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului de Film „Opolskie Lamy”, desfășurată în perioada 2-10 octombrie 2020 în orașul polonez Opole, va omagia cinematografia contemporană din România printr-o secțiune specială, intitulată „Noua Cinematografie Românească“. Festivalul va avea loc și online, în perioada 24 septembrie – 10 octombrie, pe platforma www.mojekino.pl. La Opole vor fi prezentate cincisprezece filme românești, producții remarcabile ale ultimilor ani. Deviza ediției din acest a festivalului este #młodość (tinerețe). Prin intermediul filmelor, întâlnirilor și discuțiilor, laitmotivul va prezenta bucuria maturizării, iluzia trecerii timpului, precum și relațiile dintre generații.

În preambulul festivalului, în Piața Teatrului din Opole a fost proiectat filmul „Comoara”, regizat de Corneliu Porumboiu, în data de 22 septembrie, un alt film românesc de succes, „Sieranevada”, regizat de Cristi Puiu, având programate proiecții zilnic, timp de o săptămână, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, la Cinematograful Meduza.

Nu mai puțin de opt filme românești vor fi prezentate în cadrul festivalului, în sălile a trei cinematografe din oraș – Miejsce X, NCPP, Meduza – în perioada 3-10 octombrie: „Marona”, regia Anca Damian, „Crulic. Drumul spre dincolo”, regia Anca Damian, „Poziția copilului”, regia Călin Peter Netzer, „Aferim!”, regia Radu Jude, „Acasă, My Home”, regia Radu Ciorniciuc, „Colectiv”, regia Alexander Nanau, „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „La Gomera”, regia Corneliu Porumboiu. Totodată, pe platforma www.mojekino.pl vor putea fi vizionate online alte cinci producții: „Ana, mon amour”, regia Călin Peter Netzer, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude, „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, „Touch me not”, regia Adina Pintilie, și „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru. Toate filmele vor fi prezentate cu subtitrare în limba polonă.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al festivalului și susține programul românesc. Manifestarea este organizată de Asociația Opolskie Lamy și beneficiază de sprijinul financiar al Primăriei Opole, Prefecturii Voievodatului Opolskie și Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

 

 

Festivalul de Film „Opolskie Lamy” înseamnă sute de proiecții, evenimente conexe, invitați cunoscuți și un public din ce în ce mai larg. Nucleul manifestării îl reprezintă Concursul Principal, cu categoriile Documentar, Ficțiune, Animație, și Concursul Filmelor de Amatori, ambele destinate exclusiv producțiilor poloneze. În afara concursurilor, Festivalul reunește câteva cicluri tematice, dedicate documentarelor, Panorama Cinematografiei Poloneze, Panorama Cinematografiei Mondiale, retrospective, proiecții pentru copii, precum și ciclul Seriale. Programul este completat în fiecare an de evenimente speciale – proiecții în aer liber și cu muzică live, întâlniri cu actori și regizori, concerte, ateliere pentru copii și adulți.

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CjTqyhC-NV4?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare LIVE: Veronica D. Niculescu și Dana Pîrvan despre ”Luchian....

Posted: 25 Sep 2020 03:27 AM PDT

Luni, 28 septembrie 2020, la ora 19.00, Editura Polirom lansează LIVE, pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), volumul Luchian. Ochii, sufletul, mâna, apărut de curînd în colecția „Biografii Romanțate”. Lansarea va prilejui un dialog al autoarei volumului, Veronica D. Niculescu, cu criticul literar Dana Pîrvan.

Exemplare cu autograf, disponibile în librărie, după lansare.

 

„Se auzea o muzică, şi lină, şi veselă, ca din altă lume venită. Pădurea de mesteceni dansa din nou, cu tot cu izvoare, cu păsări şi ierburi. Un cerb apărut dintre trunchiuri s-a apropiat cu sfială de el şi i-a atins palma cu botul cel umed. Dar cînd el a vrut să-l dezmierde, animalul a tresărit şi-a fugit, ridicînd în urma lui rotocoale de argint. Cînd muzica a tăcut, pădurea de mesteceni s-a despărţit în două, scoţînd la iveală o cărare de linişte.”

 

Veronica D. Niculescu (n. 1968) este scriitoare şi traducătoare. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (2004, Premiul pentru Debut, USR Sibiu), Orchestra portocalie (2008) şi Roşu, roşu, catifea (2012, Premiul revistei Tiuk! pentru proză scurtă „ScurTiuk”; nominalizări la Premiile Radio România Cultural şi la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi); cărţile-pereche Simfonia animalieră (2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” al USR Sibiu; nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi) şi Hibernalia (2016); romanele Spre văi de jad şi sălbăţie (2016, Premiul „Cartea anului” acordat de USR Sibiu; nominalizări la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi şi la Premiul „Cea mai îndrăgită carte a anului – alegerea liceenilor” la FILIT), O vară cu Isidor (2017), Iarna lui Isidor (2020) şi Toţi copiii librăresei (2020). A scris în colaborare cu Emil Brumaru Basmul Prinţesei Repede-Repede (2009) şi Cad castane din castani (2014, nominalizare la Premiile Observator cultural). A cîştigat Concursul de scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenariul de scurtmetraj Curierul, bazat pe o povestire din volumul de debut. A tradus patruzeci de volume semnate de Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Lewis Carroll, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Lydia Davis şi alţii. Premiul „Antoaneta Ralian” pentru traducere la Tîrgul de carte Gaudeamus 2016. Premiul pentru traducere la Gala Premiilor Observator cultural 2017.

 

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rCmijLgJbJA?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vinul Muzeului Țăranului

Posted: 25 Sep 2020 02:12 AM PDT

Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Crama Villa Vinèa, a lansat miercuri, 23 septembrie 2020, Vinul Muzeului Țăranului. Sub brand-ul MNȚR, propunem cunoscătorilor și doritorilor, trei vinuri: Villa Vinèa Rosé 2019, Villa Vinèa Fetească Regală 2018 și Villa Vinèa Fetească Neagră 2018. 

Villa Vinèa Rosé, 2019 – medaliat cu aur, în cadrul International Wine Contest Bucharest 2020 -, Pinot Noir 100%, este un vin corpolent, cu arome intense, un nas de fructe roșii de pădure și o culoare roz pal. Are o aciditate medie și un gust fructat, de citrice, căpșune, cu ușoare nuanțe de mango. Postgustul are o prospețime a sa, în care se simt arome de cireșe de mai, ierburi mediteraneene condimentate și aluzii minerale.

 

Villa Vinèa Fetească Regală, 2018 este un vin de un galben pai, foarte deschis, cu un nas bine integrat și o mineralitate caracteristică terroir-ului Târnavei Mici. Nasul este delicat, un amestec de fructe albe, de câmp, citrice verzi și iarbă proaspăt cosită. Gustul aduce în prim plan mere și lămâi verzi, cârcei de viță-de-vie, toate urmate de ușoare nuanțe de mentol. Postgustul este proaspăt și răcoritor, cu o ușoară astringență și note amărui, elegante, de grapefruit copt.

 

Villa Vinèa Fetească Neagră, 2018 este un vin rubiniu deschis, în al cărui nas se simt, în primul rând, fructele roșii și, într-un mod discret, în plan secundar, lemnul de stejar. Gustul este unul de cireșe, vișinată și magiun de prune, cu aluzii subtile de ciocolată neagră și vanilie. Postgustul este proaspăt, bogat în fructe roșii de pădure.

 

„La Villa Vinèa, creăm vinuri de calitate, care să reprezinte cu mândrie și eleganță cultura locală și terroir-ul Târnavei Mici. Ne bucurăm că etichetele noastre sunt acum disponibile în magazinul de suveniruri al MNȚR și sperăm ca vizitatorii din România și din alte țări – turiștii și expații care trec pragul acestei frumoase instituții – să ia cu ei mostre ale pasiunii noastre pentru calitate și oenologie. Prin astfel de proiecte, realizate cu consecvență, consider că vom reuși, treptat, să ne poziționăm țara drept un producător relevant și apreciat, de vinuri de calitate.”, declară Mircea Matei, Director General al Villa Vinèa.

 

Crama Villa Vinèa a fost fondată în 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Oberrauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri – Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în 3 game: Premium, Selection și Classic. Terroir-ul impresionant, cu cea mai înaltă clasificare din România, metodele de producție și pasiunea celor doi vinificatori, Misi Denes și Celestino Lucin, oenologul anului 2009, conform publicației italiene Gambero Rosso, fac ca vinurile Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.

 

Evenimentul de lansare a avut loc la Clubul Țăranului.

 

Vinul Muzeului Țăranului poate fi găsit la vânzare începând de astăzi, 24 septembrie 2020, la Galeria de Artă Țărănească (magazinul de suveniruri), și poate reprezenta un cadou frumos, elegant și gustos pe care vi-l puteți face sau îl puteți oferi celor dragi.

 

 

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Itsy Bitsy, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/og5ovDkpLLg?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

FEST-FDR SOS 2020 – Urmează alte patru zile cu spectacole surprinză...

Posted: 25 Sep 2020 01:03 AM PDT

Pentru că vremea are și ea un cuvânt de spus, Teatrul Național din Timișoara anunță publicul că, în cazul în care va ploua în următoarele zile, spectacolele programate în ultima parte a festivalului se vor juca în Sala 2.

Desigur, Teatrul Național respectă toate măsurile de precauție stabilite prin Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Culturii, astfel încât, înainte și după fiecare spectacol, în Sala 2 se va face dezinfectarea și nebulizarea spațiului, iar accesul și amplasarea publicului se vor face cu asigurarea distanțării dintre spectatori, conform reglementărilor în vigoare.

 

Prin urmare, FEST-FDR – S.O.S. 2020 merge mai departe cu un final de săptămână dedicat teatrului românesc contemporan.

 

Vineri, 25 septembrie, de la ora 20, compania unteatru prezintă Domeniul luptei, spectacol ale cărui text și regie artistică sunt semnate de Catinca Drăgănescu. Distribuția reunește câteva dintre numele eclatante ale noii generații de actori, ca și ale generației emergente – Nicoleta Lefter, Cezar Antal, Alex Popa, Alex Ștefănescu și Valentina Zaharia. Într-un echilibru fragil între tragic și comic, Domeniul luptei urmărește povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluției pentru o viață mai bună în Europa. În viziunea Catincăi Drăgănescu, descoperim un basm urban, o invitaţie extrem de umană la reflecţie şi la empatie.

 

Sâmbătă, 26 septembrie, de la aceeași oră, FEST-FDR propune o întâlnire extraordinară cu trei  artiști de excepție, reuniți de compania unteeatru. Regizorul Alexa Visarion și actorii Marian Râlea și Richard Bovnoczki își unesc forțele și deschid culisele teatrului, arătând spectatorilor lumea nevăzută a scenei în spectacolul Noaptea bufonilor, un scenariu de Alexa Visarion pe texte de Shakespeare și Cehov.

 

Duminică, 27 septembrie, cu începere de la ora 20, FEST-FDR va găzdui spectacolul Iona, o coproducție a Teatrului Nottara și a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. În universul poetic al lui Gábor Tompa și interpretarea lui Gabriel Răuță, în spațiul sonor al Adei Milea, Iona lui Sorescu devine o superbă meditație asupra vieții și a morții. Iona vorbește, în ultimă instanță, despre libertate, despre creație și despre condiția artistului și, în același timp, este o discuție despre omul secolului 21 și „închisorile” lui.

 

Ultima săptămână a FEST-FDR începe cu un spectacol provocator. Astfel, luni, 28 septembrie, Teatrul ACT prezintă spectacolul Nu regret nimic de Csaba Székely, traducerea Izabela Varro, în regia lui Eugen Gyemant. Așa cum ne-a obșinuit, această voce importantă a dramaturgiei românești contemporane aduce în discuție o temă despre care pare că știm astăzi totul, dar, de fapt, știm foarte puțin. Povestea lui Székely Csaba, în interpretarea tinerilor actori Irina Antonie, Lucian Iftime și Dan Rădulescu, ne poartă – cu umor și cu luciditate – în subteranele unei epoci care a trecut peste noi și peste care ar trebui să trecem și noi. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 16 ani.

 

FEST-FDR – S.O.S.2020 este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara și susținut de Primăria Municipiului și Consiliul local Timișoara. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.tntimisoara.com.

 

Vizualizări: 168

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor