altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 26 noiembrie 2019

“Spectacolul TNB, „Orchestra Titanic”, marele câştigător al Festiva...


Spectacolul TNB, „Orchestra Titanic”, marele câştigător al Festival...

Posted: 25 Nov 2019 10:04 AM PST

La recent încheiata ediţie a Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, ”Orchestra Titanic” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa a câştigat Marele Premiu. Spectacolul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti a avut premiera în ianuarie 2018 şi de atunci se joacă cu săli pline atât la sediu cât şi în turneu, cucerind publicul şi cronicarii de teatru deopotrivă. La aceeaşi ediţie a Festivalului braşovean, cea de-a 30-a, premiul pentru ”Cel mai bun Actor” i-a revenit lui Richard Bovnoczki, interpretul lui Doko – cel care “s-a născut pe lume c-o durere fără nume”, aşa cum spune refrenul lui, „şi refrenul lui li se potriveşte de minune şi celorlaţi” – remarca un critic. „Orchestra Titanic” de Hristo Boicev este o comedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie. Autorul bulgar sondează fenomenul migraţiei prin intermediul istoriilor a patru indivizi săraci, asaltaţi de marea iluzie a unei alte lumi, mai binevoitoare.

„Este viaţa o iluzie? Numeroşi filosofi s-au aplecat asupra acestei întrebări. Iluzie fatală, ne spune autorul bulgar. Dar cântecul de lebădă al lui Doko, îmblânzitorul de urşi, singurul care rămâne în scenă, este impregnat de atâta umanitate încât ne poate face să credem că n-a visat, că a fost acolo împreună cu ceilalţi, că visul lor a fost colectiv”, scria Evelyne Trân, cu ocazia montării pariziene a textului.

„Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, spune regizorul Felix Alexa, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare”.

„Un thriller atipic în care îşi fac loc şi umorul şi lirismul, o simfonie a agoniei în curs de asumare, un spectaculos curs de supravieţuire în faţa necunoscutului. A visa = a şti că totul e relativ” consemna şi Revista Teatrală Radio.

Premiile au fost acordate sâmbătă seara, de un juriu alcătuit din actriţa Olga Delia Mateescu – preşedinta juriului, Ruxandra Săraru, realizator emisiuni radio-TV, şi Alexandru Nagy, regizor.

Aceste premii se adaugă la cele primite în urmă cu un an, la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio şi de Forme Noi, unde spectacolul TNB a fost răsplătit cu : Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie (Felix Alexa), pentru cea mai bună scenografie (Andrada Chiriac) şi Premiul pentru cei mai buni actori (ex-aequo – Claudiu Bleonţ, pentru rolul Harry, respectiv Richard Bovnoczki, pentru rolul Doko).

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BXIKHxL5SMY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Bilanț final – Târgul de carte Gaudeamus Radio România, București 2019

Posted: 25 Nov 2019 10:00 AM PST

Ediția cu numărul 26 a Târgului Gaudeamus Radio România, găzduită de Pavilionul B2 Romexpo în perioada 20 – 24 noiembrie 2019, s-a încheiat duminică seara, la capătul unui adevărat maraton editorial care adaugă în palmaresul de un sfert de secol al evenimentului: circa 115.000 de vizitatori, aproape 900 de lansări de carte, dezbateri și sesiuni de autografe și peste 250 de participanți, reuniți în 200 de standuri care au acoperit o suprafață de peste 8.300 de metri pătrați. La aniversarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Târgul Gaudeamus Radio România s-a desfășurat sub patronajul domnilor Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București și Mircea Dinescu, copreședinți de onoare ai ediției. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Premiile ediției 2019 a Târgului Gaudeamus Radio România, decernate în ultima zi a evenimentului, au fost acordate astfel:

 

  • Trofeele Gaudeamus prin Votul Publicului, au revenit editurii Humanitas (locul 1), cea care și-a adjudecat și premiul pentru Cea mai râvnită carte a târgului, volumul „Omul care mută norii. Șapte întâmplări”, de Radu Paraschivescu, editurii Polirom (locul 2) și Grupului Editorial ART (locul 3).
  • Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii print, TV, radio și agenții de presă, a fost acordate, tot prin Votul Publicului, cotidianului Evenimentul zilei, postului Pro TV, postului Europa FM și Agenției Naționale de Presă Agerpres. Posturile Radio România, cel mai frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu au intrat în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei. ● Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
  • Premiul de Excelență, în valoare de 10.000 lei, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, a fost decernat Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; fondată pe data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea – Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România.
  • Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, acordat de un juriu alcătuit din doamna Denisa Comănescu și domnul Ion Bogdan Lefter, a fost decernat astfel: – pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română: doamnei Luminița Munteanu, eminentă specialistă în limba și literatura turcă, profesoară a Universității din București, pentru traducerea din limba turcă a seriei „Orhan Pamuk”, publicată de Editura Polirom. – pentru traducerea din limba română într-o limbă străină: domnului Daniel Ioniță, coordonatorul antologiei „Testament. 400 de ani de poezie românească/400 Years of Romanian Poetry” (Editura Minerva), ediție bilingvă realizată în Australia, traducerile fiind semnate de Daniel Ioniță, Daniel Raymond, Adriana Paul și Eva Foster.
  • O diplomă de onoare a fost acordată Centrului Extreme Light Infrastructure ELI NP / IFIN HH. Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, Bucureşti, România tel: + 4021-312 22 40 / fax: + 4021-319 05 22 2 Proiecte Radio România – Gaudeamus
  • Finala celei de a XVII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, dedicat elevilor de liceu, la care au participat 6 elevi din întreaga țară; câştigătoarele acestei ediţii au fost: Anamaria Petcu, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara – locul 1, Alexandra Pop, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca – locul 2, Alexandra Prică, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța – locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România și Asociația Club Lions Millennium.
  • Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2019, 21 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Asociația Club Lions Millennium și Radio România. ● Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an, fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor ajungând la circa 1.500 de volume.
  • Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, a avut în acest an câteva zeci de premii extrem de atractive: două laptopuri și două televizoare oferite de IndECO Grup, șase tablete și vouchere oferite de Jerry’s Pizza, pachete de accesorii și echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems, 8 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Emex.

 

Eveniment organizat de Radio România Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii Parteneri GAUDEAMUS 2019

Parteneri și sponsori: Camerele de Comerț și Industrie din România și Romexpo, Asociația Lions Club Millennium, Treasure&Co, CEWE România, Angels Distribution, IndECO Grup, InfoTouch Systems, Jerry’s Pizza, Emex, Spring Harghita, Clima Service

 

Parteneri media: TVR, Agenţia de carte, Agenția de presă Rador, Caţavencii, Dilema Veche, Jurnalul, Observator Cultural, România Liberă

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/yL576lGHVsY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vânzări record pentru Concertul Extraordinar de Crăciun al Corului ...

Posted: 25 Nov 2019 09:38 AM PST

Entuziasmul publicului pentru Concertul Extraordinar de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” crește de la an la an și este o tradiție care a împlinit deja jumătate de secol. În doar cinci zile de la punerea în vânzare a biletelor pentru cel de-al doilea concert suplimentat la cererea publicului, biletele au fost epuizate. Peste 1.600 de spectatori și-au asigurat un loc în superba sală a Ateneului Român pentru cele trei concerte pe care Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” le va susține în zilele de 7, 8 și 10 decembrie. Timp de trei zile, începând cu ora 19:00, Corul Madrigal va transforma Ateneul Român în edificiul simbol al celei mai îndrăgite perioade ale anului – sărbătorile de iarnă. Va fi pus în scenă un magic spectacol sonor, care își propune să transpună spectatorii în spațiul de poveste al colindului autentic.

Biletele pentru ultimul spectacol sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

 

Este o onoare și o mare responsabilitate artistică pentru noi să ducem mai departe această splendidă tradiție a Concertului Extraordinar de Crăciun, să oferim românilor spiritul acestei sărbători, emoția colindelor și bucuria de a fi împreună. Și anul acesta, sute de copii din Programul Național Cantus Mundi vor aduce publicului vestea nașterii Domnului alături de mentorii lor din Corul Madrigal, completând cu inocența și talentul lor un eveniment pe care ni-l dorim și de această dată remarcabil.”– Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin

Publicul va fi condus într-un basm muzical în care se vor regăsi unele dintre cele mai serafice partituri specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Anna Ungureanu și Cezar Verlan, dirijorul secund al renumitului ansamblu – care va dirija concertul de pe 10 decembrie –  au realizat o selecție repertorială inedită, care include lucrări clasice românești, de inspirație folclorică și religioasă dar și pagini muzicale internaționale, din registrul modern, care nu au fost interpretate până acum de un alt ansamblu coral românesc. Ca și în ultimii patru ani, Corul Madrigal va propune o nouă versiune a uneia dintre cele mai cunoscute colinde din lume, Jingle Bells.

Fiecare concert se va încheia alături de sute de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, care vor urca pe emblematica scenă a Ateneului Român, alături de mentorii lor, membrii Corului Madrigal, oferind o experiență artistică unică.

Eveniment susținut de Primăria Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.

Parteneri: Digi 24, Europa Fm

Parteneri media: Adevărul, agențiadecarte.ro, Agerpres, Avantaje, Bookhub, ceascadecultura.ro, I-tour.ro, femeiintendinte.ro, miscareaderezistenta.ro, movienews.ro, Revista Cariere, ziare.com, Zile și Nopți București.

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

 

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sJswDP_tew8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ateliere de scriere creativă, la Așezământul Casa ”Sfântul Iosif” d...

Posted: 25 Nov 2019 09:24 AM PST

Joi, 28 noiembrie 2019, la Așezământul Casa ”Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc, debutează atelierele de scriere creativă cu elevii așezământului, în cadrul programului ”Daruri pentru Minte, Trup și Spirit”, organizat de Clubul UNESCO-Adolescenții și sponsorizat de Loteria Română. Coordonatorul atelierelor de scriere creativă este scriitorul Dan Mircea Cipariu, președintele Clubului UNESCO-Adolescenții. ”Daruri pentru Minte, Trup și Spirit” este un program umanitar, educativ, social și comunitar prin intermediul căruia 150 de copii și adolescenți ai Așezământului Casa ”Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc primesc câteva daruri pentru Minte și Spirit, prin intermediul unor ateliere de scriere creativă și de arte vizuale. De asemenea, darurile pentru Trup vizează susținerea cheltuielilor pentru realizarea, în perioada 6 noiembrie 2019 – 10 decembrie 2019, a unor controale și intervenții stomatologice a celor 150 de copii aflați sub îngrijirea Așezământului Casa Sf. Iosif al Asociației religioase ”Congregația Inimi Neprihănite”. ”De câțiva ani realizez ateliere de scriere creativă dedicate în mod special adolescenților. Acum câțiva ani, am lucrat cu copii din Așezământul de copii Sf.Ierarh Leontie din Rădăuți. Auzind de faptele creștinești și de suflet ale măicuțelor din Congregația Inimi Neprihănite, multe dintre ele ținând chiar de miracolul comuniunii cu Dumnezeu, mi-am dorit să lucrez, în ateliere de scriere creativă, cu adolescenții din Așezământul Casa Sfântul Iosif din Odorheiu Secuiesc. Dacă se va întâmpla să avem și opere literare de publicat ale celor cu care voi lucra, cu atât mai bine.”, a declarat  Dan Mircea Cipariu.  Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului.

 

În 1992, Fundaţia elveţiană „Basel Hilft” a pornit să construiască la Odorheiul Secuiesc o casă de 200 de camere, în care ar fi vrut să-i instaleze pe copiii de la un orfelinat din Harghita. În 1996, când casa a fost terminată, orfelinatul în cauză fusese renovat, iar autorităţile locale n-au mai fost de acord cu mutarea copiilor, ci au propus ca în clădirea de 200 de camere să funcţioneze un centru cultural. Elveţienii au insistat,însă, ca destinaţia clădirii să nu fie schimbată, aşa că au căutat să convingă surorile franciscane, apoi Caritas-ul, să o preia. Toată lumea fugea însă de o asemenea responsabilitate, deoarece clădirea era foarte mare, iar întreţinerea ei presupunea costuri la fel de mari.

Până la urmă, Sora Ionela, cea care a creat Congregaţia Inimi Neprihănite în anii ’50, pe când se afla în închisorile comuniste, a acceptat ca surorile greco-catolice să preia clădirea.

Pe 8 decembrie 2019 se vor împlini 22 de ani de activitate a Așezământului Casa ”Sf.IOsif” din Odorheiul Secuiesc. În ciuda greutăților întâmpinate, măicuțele au răzbit. Casa are 200 de încăperi, numai factura la gaz costând într-o lună de iarnă 8.000 euro.

Așezământul Casa ”Sf.IOsif” din Odorheiul Secuiesc are amfiteatru cu 70 de locuri, sală de lectură, ateliere de creație, sală de limbi străine, bibliotecă, depozit de carte, sală de sport, cabinet stomatologic, cabinet de medicina familiei, sala de mese cu 148 de locuri, bucătărie dotată cu electrocasnice de ultimă generație, sală de protocol, croitorie unde sunt confecționate uniformele copiilor, muzeu, grădiniță, livadă cu pomi fructiferi. Toate au fost realizate din donațiile oamenilor cu suflet mare.

 

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.

 

Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.

Proiectele noastre comune, Euro FestTeen, Rezidența LiterArt Franța-România, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.

În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

 

Programul ”Daruri pentru Minte, Trup și Spirit” este organizat de Clubul UNESCO-Adolescenții și sponsorizat de Loteria Română.

 

 

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/h8Hv0bLVPX0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Weekend românesc în șase orașe europene, la Festivalul EUROPALIA

Posted: 25 Nov 2019 08:09 AM PST

Muzicienii români Maria Răducanu, Lucian Ban, George Dumitriu, Alex Simu, regizoarea Ioana Păun, scriitorii George Arion și Liliana Lazăr au susținut mai multe reprezentații weekend-ul trecut, în Bruxelles, Gent, Amsterdam, Schiltigheim, Valenciennes, Londra. Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, a avut loc la Bibliothèque Sésame – Schaerbeek, Bruxelles, în prezența a 25 de persoane, o masă rotundă dedicată romanului poliţist, la care au participat scriitorii George Arion, Liliana Lazăr şi Alain Berenboom. Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Festivalului EUROPALIA România, a fost moderat de jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Scriitorul George Arion, care a participat la dezbatere ca exponent al romanului polițist contemporan românesc, a susținut că „în continuare, acest gen cunoaște o înflorire deosebită și sunt semne că și România va putea propune cărți de acest gen, care să intereseze publicul din străinătate”. George Arion, considerat „un Raymond Chandler român” de către criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, este autorul a peste douăzeci de romane mystery & thriller, din care unele au fost traduse în limba franceză şi în limba engleză: Cible royale (Genèse Edition, Paris-Bruxelles, 2014) şi Qui veut la peau d’Andreï Mladin? (Genèse Edition, Paris-Bruxelles, 2015), respectiv Attack in the Library, (Profusion Crime, London, 2011).

Alain Berenboom, care a luat parte la eveniment ca exponent al romanului politist contemporan belgian, este unul dintre cei mai importanţi autori de romane polițiste de limbă franceză din Belgia şi avocat de renume, specializat în domeniul drepturilor de autor. A publicat 12 romane, traduse în limbile neerlandeză, cehă, germană, spaniolă şi română.

Liliana Lazăr este o scriitoare română de limbă franceză autoare a romanelor: Terre des affranchis (Ed. Gaïa, 2009), considerat de J.M.G. Le Clézio „unul din romanele cele mai originale din ultimii ani” şi Enfants du diable (Ed. Seuil, 2016).

Daniela Zeca-Buzura, prozatoare, eseistă, critic literar și realizatoare de emisiuni radio și TV, este, din anul 2001, doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, cu o teză despre poetica romanului polițist, coordonată de profesorul universitar dr. Paul Cornea, publicată ulterior în volumul „Melonul domnului comisar”.

Săli pline la cele trei concerte susținute de Maria Răducanu International Quintet

Piese din folclorul tradiţional românesc şi romanţe interbelice, piese fado, tango, litanii ruseşti, într-o manieră originală, cu elemente de jazz, au putut fi ascultate în cele trei concerte suținute de Maria Răducanu International Quintet, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Concertele au avut loc pe 22 noiembrie, la St John’s Church Leytonstone, Londra; pe 23 noiembrie, la Théâtre 140, Bruxelles şi pe 24 noiembrie, la Handelsbeurs, Gent, Belgia.

Maria Răducanu a cântat cu Niko Meinhold (Germania) – pian, Krister Jonsson (Suedia) – chitară, Chris Dahlgren (SUA) – contrabas și Michael Griener (Germania) – percuţie.

Performance experimental de video art și improvizație, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale din Valenciennes, Franța

Teatrul Le Phénix Scène Nationale, din Valenciennes, a găzduit premiera mondială, vineri  22 noiembrie, a spectacolului  experimental de video art și improvizație „The Birth of Violence”, regizat de Ioana Păun. Evenimentul, parte a Festivalului EUROPALIA România, a fost urmat de o a doua reprezentație pe 23 noiembrie, sala teatrului fiind neîncăpătoare de fiecare dată.

Spectacolul combină în timp real secvențe din filme documentare, din reprezentarea violenței în cultura pop și în live art, alături de elemente de psihoterapie și de imagini de arhivă despre atentate recent comise în instituții de cultură.

Pentru acest proiect au lucrat artiști din România, Franța și Belgia timp de peste un an, fiecare dintre autori chestionându-și propria poziție cu privire la radicalism și violență. Echipa a lucrat cu zeci de cetățeni din România pentru a înțelege mai bine cum este inhibată și când este legitimată social violența.

„The Birth of Violence”, spectacol realizat cu sprijinul mai multor instituții culturale europene, va avea încă două reprezentații în cadrul Festivalului EUROPALIA România, pe 18 și 19 decembrie 2019, la Théâtre Les Tanneurs din Bruxelles.

Seri de jazz exploziv în Olanda și Franța

Proiectul „Oedipe Redux“, o „re-imaginare“ contemporană, în cheie de jazz, a capodoperei enesciene, realizat de artistul român Lucian Ban şi de violistul american Mat Maneri, a avut, în acest weekend, două reprezentații în cadrul Festivalului EUROPALIA România.

Vineri, 22 noiembrie, la Bimhuis, Amsterdam (Olanda), DUMItRIO a cântat în deschiderea  concertului susținut de Lucian Ban și Mat Maneri, iar sâmbătă, 23 noiembrie, la La Briquetterie, Schiltigheim (Franța), spectacolul  a fost deschis de Alex Simu Quintet.

Sub diverse titulaturi, proiectul „Oedipe Redux“ este intepretat în cadrul Festivalului EUROPALIA România, într-un turneu ce cuprinde cinci concerte în Belgia, Franța, Olanda, care a început pe 19 noiembrie și se termină pe 29 noiembrie 2019.

„Oedipe“, singura operă compusă de George Enescu, este reinterpretată radical de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy, și de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, alături de alți șase muzicieni de marcă ai genului: clarinetistul francez Louis Sclavis, interpretul conceptualist de origine austriacă Theo Bleckmann (voce), interpreta şi compozitoarea americană de origine taiwaneză Jen Shyu, reputatul contrabasist şi compozitor John Hebert, co-autor împreună cu Lucian Ban al proiectului „Enesco Re-Imagined“, americanii Tom Rainey (percuție) și Ralph Alessi (trompetă).

 

————————————————-

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, ţara invitată de onoare.

 

Detalii:

https://europalia.eu/en

https://www.icr.ro/pagini/weekend-romanesc-in-sase-orase-europene-l...

 

 

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0hK7Fez9Ugs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Profesionişti ai pieței de carte le povestesc studenţilor cum încep...

Posted: 25 Nov 2019 07:53 AM PST

În perioada 25–29 noiembrie 2019, la București are loc cea de a V-a ediție a Masterclass-ului de traducere literară Lidia Vianu’s Students Translate. De data aceasta, 16 traducători literari, două agente literare şi un mananger cultural vor lucra împreună cu studenții Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) din cadrul Universității din București. Lista profesioniştilor pe care studenții au ocazia să îi întâlnească de-a lungul celor cinci zile îi include pe: traducătorii literari Mihaela Buruiană, Ionela Chirilă, Dan Croitoru, Vali Florescu, Mihaela Ghiţă, Bogdan Ghiu, Iulia Gorzo, Radu Paraschivescu, Luana Schidu, Miruna Voiculescu, reprezentând Asociaţia Română a Traducătorilor Literari şi editurile Humanitas, Polirom şi Art, agenţi literari cunoscuţi precum Livia Stoia şi Marilena Iovu, Bogdan Stănescu (TVR) şi profesorii Nicolae Mandea şi Mihaela Michailov (UNATC). Se va lucra pe text şi li se va arăta tinerilor învăţăcei cum să „fure” tainele uneia dintre cele mai vechi meserii din lume, aceea care se legitimează prin Turnul Babel şi Rosetta Stone. Scopul acestor întâlniri este ca, în viitorul foarte apropiat, să aducă cititorului român cărţi bine traduse, dar şi să trimită scriitori români în universul anglofon. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Un masterat care nu duce către o profesie este un program ratat: el va dispărea mai devreme sau mai târziu. Proiectul acestui Masterclass de Traducere Literară este în acelaşi timp un proiect academic, literar, editorial şi de promovare a literaturii române pe glob.” (Lidia Vianu)

 

După închiderea Masterclass-ului, Contemporary Literature Press, editura online pentru literatură a Universităţii din Bucureşti, şi, totodată, editura MTTLC, va publica o mini-antologie cuprinzând textele de iniţiere ale acestei întâlniri dintre 80 de traducători în devenire şi generaţia traducătorilor formaţi şi cu experienţă—întâlnire care este organizată de MTTLC în premieră pentru România. Scopul ei este legarea învăţământului filologic românesc de practica traducerilor literare de calitate.

Iniţiativa îi aparţine Lidiei Vianu, director al Editurii Contemporary Literature Press şi al Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan, ambele din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

 

Masterclass-ul organizat de Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC) este un proiect cu tradiție, care îşi propune pregătirea masteranzilor pentru profesia de traducător literar. Încă de la înfiinţare, MTTLC s-a dovedit a fi un centru de excelenţă. Atât activitatea editurii Contemporary Literature Press, cât şi a Centrului de Cercetare pentru Traducerea şi Interpretarea Textului Contemporan sunt dovada unui înalt profesionalism al celor implicaţi.

 

 

Organizatori: Lidia Vianu, Universitatea din Bucureşti, Headsome Communication.

 

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Scriitorilor din România, Muzeul Naţional al Literaturii Române, British Council, Editura Muzeul Literaturii Române, Editura Contemporary Literature Press, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

Parteneri media: Radio România Cultural [Oana Enăchescu], TVR, România Literară, LiterNet, Agenţia de Carte.

 

Desfăşurător

Luni 25.11 16 Asociaţia Română a Traducătorilor Literari 

Bogdan Ghiu, poet, traducător, preşedinte ArtLit

Luana Schidu

Ionela Chirilă, traducător

Miruna Voiculescu, traducător

sala

James Joyce, Pitar Moş

 

17

18

19

Marţi 26.11

 

sala

James Joyce, Pitar Moş

16

 

17

Dan Croitoru, traducător, secretar-general de redacţie Polirom-Bucureşti

Mihaela Buruiană, traducător

18 Livia Stoia, agent literar
19 Mihaela Ghiţă, traducător
Miercuri 27.11

sala

James Joyce, Pitar Moş

16 Radu Paraschivescu, prozator, traducător, jurnalist
18 Nicolae Mandea, Rector UNATC, regizor

Mihaela Michailov, dramaturg, profesor UNATC

19 Prezentare: Uniunea Scriitorilor din România, Editura Humanitas
Joi 28.11

 

sala

James Joyce, Pitar Moş

16 Oana Boca, manager cultural [Headsome Communication este prima agenție de comunicare din România dedicată exclusiv proiectelor de promovare a lecturii], doctorand al Facultăţii de Litere, profesor de comunicare culturală MTTLC
17 Marilena Iovu, agent literar, traducător
18

19

Editura Art: Iulia Gorzo, traducător

Vali Florescu, traducător

Vineri 29.11

 

Sala Media

Teatrul Naţional Bucureşti

16 Sub- şi supra-titrare. Bogdan Stănescu: traducător, redactor film Televiziunea Română, profesor MTTLC. Inivitaţii lui:

Ioana Comanac: selecţioner filme Televiziunea Română, traducător.

Ada Roseti: coordonator al colecţiei Corint Future.

Maria Rizoiu: traducător literar şi audiovizual, fost absolvent MTTLC.

Cristina Botîlcă: anul 2 MTTLC, poet, traducător literar. Carol Toth: anul 2 MTTLC, traducător audiovizual.

 

18

 

Lansare de carte

Volumul bilingv Four British Poets / Patru poeţi britanici [Imtiaz Dharker, W.N. Herbert, George Szirtes, Mark Waldron], tradus de Lidia Vianu cu ocazia Masterclass-ului „Lidia Vianu’s Students Translate” ediţia a IV-a, 2019, la care a participat editura britanică Bloodaxe Books.

Volumul bilingv Five Romanian Poets/Cinci poeţi români: câştigătorii concursului de poezie „Lidia Vianu Translates”, 2018, tradus de Lidia Vianu.

 

18:30 Lansarea Concursului Naţional de Poezie „Lidia Vianu Translates”, ediţia a III-a.
Invitaţi: Emil Nicolae, Ioan Es Pop, Diana Geacăr, Mălina Constantin, Floarea Ţuţuianu.
19:00… Socializare: holul mare TNB.

[Pateuri, soft drinks şi discuţii face to face…]

 

Număr de vizualizări :215http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZeAERG59xMA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Topul vânzărilor Grupului Editorial ALL la Târgul Gaudeamus 2019

Posted: 25 Nov 2019 06:24 AM PST

Topul vânzărilor Grupului Editorial ALL la Târgul Gaudeamus 2019 a fost dominat de cea de-a XVII-a carte din seria Pisicile războinice. Puterea celor trei. Umbre adânci. Continuă astfel aventurile clanurilor din pădure într-un volum în care îndoiala, boala și trădarea se strecoară în viața pisicilor sălbatice. Primul loc al clasamentului reconfirmă faptul că romanele fantasy Pisicile războinice, de Erin Hunter, bestselleruri New York Times, se bucură de un loc privilegiat și în preferințele cititorilor români de toate vârstele.

Locul al doilea este ocupat de o carte dedicată stilului de viaţă sănătos: Capcanele mâncatului emoțional. Slăbitul: o provocare fizică sau mentală?, de dr. Laura Ene. Autoarea ne împărtăşeşte experiența ei personală și profesională în privința scăderii în greutate și a schimbării stilului de viață.

 

Volumul Inginerii haosului, semnat de scriitorul și jurnalistul italian Giuliano da Empoli, clasat pe locul al treilea, demonstrează interesul cititorilor pentru jocurile politice de la cel mai înalt nivel. Scrisă în urma unei anchete captivante și inedite, cartea merită un loc de cinste pe lista lecturilor obligatorii pentru toți cei dornici să înțeleagă din ce stofă este croită istoria recentă a lumii occidentale.

 

Harrison. Manual de medicină, carte de referință pentru studenți și medici, se află pe poziţia a patra în topul vânzărilor de la Gaudeamus. Manualul prezintă aspectele esenţiale ale diagnosticului, ale manifestărilor clinice şi ale tratamentului celor mai importante afecţiuni care se pot întâlni în practica medicală curentă.

 

Vreau să știu totul. Marile întrebări ale puștilor curioși, locul cinci, a stârnit curiozitatea copiilor şi a părinţilor, care vor găsi în ea răspunsuri clare, în cuvinte atent alese și potrivite pentru vârsta primilor ani de școală.

 

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gpYRLQs0Qx8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Top vânzări Editura Tracus Arte la Gaudeamus 2019

Posted: 25 Nov 2019 05:42 AM PST

Editura Tracus Arte a participat în perioada 20-24 noiembrie 2019 la cea de-a XXVI-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus cu noutăți editoriale de ficțiune străină, ficțiune românească, non-ficțiune, dramaturgie, critică literară și eseistică.

În topul vânzărilor se află volumele Insula timpului. 4 poeți din Ucraina și Rusia, antologare și traducere de Ivan Pilchin, Cartea pierdută, de Ion Mureșan, Opere XV (Titus Andronicus, Zadarnicele chinuri ale dragostei, Cymbeline), de William Shakespeare (ediție coordonată și îngrijită de George Volceanov), Autenticitatea, sensuri și nonsensuri, de Ștefan Firică, Exuberanța copilăriei, de István Kovács (traducere, prefață şi note de Susana Vlaicu şi George Volceanov), Cazul Daniil Harms. Supraviețuirea avangardei ruse, de Camelia Dinu, Antoine de Saint-Exupéry, de Virgil Tănase, O țară plină de eroi, de Carmen-Francesca Banciu (traducere de Ana Mureșan), Orașul promis, de Valentina Șcerbani.

 

Printre cele mai căutate titluri publicate de Editura Tracus Arte pe parcursul celor cinci zile au mai fost Opere I. Familia Popescu, de Cristian Popescu, Moartea lui Mercuțio, de Eugen Simion, În ariergarda avangardei. Convorbiri cu Andrei Grigor, de Eugen Simion, Meditațiile bătrânului despre singurătate, de Vlad Sibechi, un cap pentru un coș de gunoi, de Artur Cojocaru, miere pentru toate exponatele, de Artiom Oleacu, Sfinți, vânturi și alte întâmplări, de Dumitru Radu Popa, Trilogia transilvană, de Miklós Bánffy (traducere de Marius Tabacu), Insula Fertilităţii urmată de periplul lui Simplicissimus prin aproape acelaşi loc, de Henry Neville (ediție, traducere, studiu introductiv și note de Toma Sava), DÍPTICO POÉTICO / DIPTIC POETICAMOR CÓSMICO / IUBIRE COSMICĂ și LA MANOSEADA / FEMEIA PIPĂITĂ, de Rodrigo Guzmán Barros (Ricki), traducere de Corina Popa, Cerul, în direct, de Adam Puslojić.

 

 

Site web: www.edituratracusarte.ro

Pagina FaceBook: https://www.facebook.com/editura.tracusarte/

 

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/WhndrYWXpsE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea primului volum al cărții ”Patrimoniul UNESCO din România p...

Posted: 25 Nov 2019 05:33 AM PST

Marți, 26 noiembrie 2019, orele 18.30, la Seneca Anticafe, va avea loc lansarea primului volum al cărții Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor. Vor participa etnologul Ioana Popescu și arhitecții Șerban Sturdza și Ștefan Bâlici.  Copiii vor putea participa la un atelier de linogravură despre patrimoniul UNESCO din România. Creația și tipărirea cărții au fost susținute de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Școala de la Piscu. Cartea a apărut sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Patrimoniului UNESCO din România pe înțelesul tuturor aduce frumusețea patrimoniului dinaintea publicului larg, cu multă imagine – veche și recentă – povestită prin texte accesibile și prietenoase, cuvinte de specialitate explicate, fragmente de cronică și fragmente de interviu de la cei care au cunoscut pe viu și, pe alocuri, mai trăiesc patrimoniul imaterial.

Conceptul cărții aparține istoricului de artă Adriana Scripcariu, căreia i s-au alăturat în calitate de autor, respectiv co-autor ai unor capitole etnocoreologul Silvestru Petac și etnologul Anamaria Iuga. Creația și tipărirea cărții au fost susținute de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură, Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Școala de la Piscu. Cartea a apărut sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Este cea mai amplă publicație de până acum semnată Școala de la Piscu, o colaborare frumoasă între mulți profesioniști și iubitori ai patrimoniului cultural din România și Republica Moldova, o carte care va apropia cititorul de înțelesurile și mesajele adânci ale patrimoniului material și imaterial din spațiul românesc.

Peste 500 de imagini actuale și de arhivă însoțesc textele.

Lista fotografilor este lungă, începe cu Iosif Berman, Leopold Adler, Kurt Hielscher și continuă cu George Dumitriu, Marius Caraman, Gabriel Motica și alții.

Conceptul grafic : Factum Design, adică Alexandru Șchiopu și Cristina Sabău.

Prelucrarea imaginilor: Tiberiu Voicu.

Tipar: Printco Iași.

Vizualizări: 205

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor