altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 25 august 2021

“Expoziția multimedia ”Mirrors of Brâncuși” la Festivalul Internați...


Expoziția multimedia ”Mirrors of Brâncuși” la Festivalul Internațio...

Posted: 24 Aug 2021 09:55 PM PDT

În perioada 28 august – 4 septembrie 2021 are loc la Sala Palatului din București, în cadrul celei de a XXV-a ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”, expoziția multimedia ”Mirrors of Brâncuși”, un proiect care urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și de experiențe bazate pe opera lui Constantin Brâncuși. Curator: Silvana Dulama-Popa, scenograf: Diana Miroșu, lighting Designer: Alin Popa, muzica: Zoli Toth, video: Dilmana Yordanova și Ovidiu Eftimie, foto: Iulian Dinu. Proiectul este organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblikk, cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

”Mirrors of Brâncuși” dorește să lase oamenilor o amprentă mai puternică și mai concretă asupra a cine a fost Brâncuși, dar și o raportare la alte concepte și definiții, mai apropiate de esența omului și artistului Brâncuși. Proiectul urmărește conceptele de bază ale creației lui Brâncuși și le transpune în noi tehnologii pentru ca tu să ai ocazia să experimentezi cu ideile care au servit drept inspirație pentru sculptor, dar și să privești în opera lui ca într-o oglindă personală. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoție și reîntoarcere către sine – asta veți descoperi în cadrul expoziției ”Mirrors of Brâncuși”.

 

// anunță Fundația ART PRODUCTION

https://www.facebook.com/mirrorsofbrancusi

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LFlQ8VJOmH4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Limbii Române, sărbătorită prin lectură și muzică la Arcore, I...

Posted: 24 Aug 2021 09:47 PM PDT

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Centrul Cultural Italo-Român cu sprijinul Primăriei din Arcore [MB], a Departamentului de cultură, având colaborarea Asociației GRASP – Global Romanian Society of Young Professionals din Milano și a comunității ortodoxe române din oraș,  va organiza o serată culturală și muzicală, eveniment la care sunt invitați deopotrivă români și italieni.

 

Manifestarea care este inclusă în programul de evenimente ale orașului în stagiunea de toamnă, va avea loc la prestigioasa Villa Borromeo D’Adda din Arcore, marți 31 august 2021, începând cu ora 19 45.  Ziua Limbii Române înscrie în acest an și o importantă aniversare care va fi marcată în cadrul acestei manifestări: 500 de ani de la cel mai vechi document atestat, scris în limba română cu caractere chirilice: „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung” (1521).

 

Documentul a fost găsit de arhivarul Friedrich Wilhelm Stenner, în 1894, în arhivele oraşului Braşov, fiind apoi valorificat de marele istoric Nicolae Iorga.

 

Profesoara Ida Garzonio din Milano invitată la acest eveniment, va evoca începuturile legăturilor ei cu România în anii’60, apropierea de limba română pe care a studiat-o la Universitatea degli Studi din Milano, traducerile din autori și poeți români pe care le-a publicat în revistele italiene, personalități ale lumii culturale pe care le-a cunoscut la acea vreme, dar și o serie de fotografii inedite, realizate în timpul studiilor în România.

Cristina ȘERBAN care reprezintă asociația GRASP Milano, va anunța câștigătorii concursului de desen și eseuri adresat copiiilor și tinerilor români născuți în Italia, concurs lansat în luna iunie și sprijinit de Digi Mobil Italia. Câștigătorii vor fi premiați cu cărți, rechizite și vouchere la ateliere de creație literară și artistică.

 

Serata se va încheia cu un recital la nai susținut de Mariana PREDA, în care  figurează piese din compozitori români și italieni (George Enescu, Ennio Morricone, Paolo Miccio, Grigoraș Dinicu/Bela Bartok].

 

Mariana Preda a început studiul naiului la vârsta de şase ani, continuând apoi la Liceul „Doamna Bălaşa” din Târgovişte, la clasa de nai. De-a lungul carierei, i-a avut ca profesori pe Gheorghe Zamfir şi Damian Drăghici, alături de care şi-a perfecţionat studiile. Mariana Preda a câştigat numeroase premii la concursuri de specialitate, printre care premiul „Maria Tănase”, premiul I în cadrul Festivalului muzical Mamaia, dar şi marele premiu la Competiţia de nai din Olanda. În anul 2019 a terminat Conservatorul din Amsterdam, secția nai clasic-contemporan.

 

// anunță Centrul Cultural Italo Român

 

www.culturaromena.it

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FsilMTvQv9o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul Național din Timișoara anunță textele selecționate la Concu...

Posted: 24 Aug 2021 09:43 PM PDT

Din cele 30 de texte înscrise în ediția 2021 a Concursului Național de Dramaturgie, juriul format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea, președintele juriului, teatrologul Călin Ciobotari și Codruța Popov, consultant artistic al Teatrului Național din Timișoara a selecționat cele patru texte care vor intra în etapa următoare. Acestea sunt: ”Stockholm” de Ana-Sorina Corneanu; ”Noul profet” de Radu Popescu; ”Medeea: Furie” de Radu Popescu; ”Copiii nopții” de Radu Andrei.

Următoarea etapă, inclusă în FEST-FDR2021, va avea loc între 28 august și 5 septembrie 2021. Astfel, în perioada 28.08 – 1.09.2021, cele patru texte vor fi prelucrate de regizorii și actorii Teatrului Național în cadrul Atelierelor CND, concretizate prin cercetarea și prelucrarea textelor de patru echipe formate, fiecare, din autor, regizor și actori. Atelierele se vor dezvolta într-o serie de spectacole-lectură, prezentate publicului în cadrul acțiunii Teatru-lectură în Parcul Civic, în fiecare zi, între 2-5.09.2021, de la ora 11, în Parcul Civic, în proximitatea Sălii 2.

Teatru-lectură în Parcul Civic este o etapă participativă, în care spectatorii prezenți vor avea ocazia să contribuie prin intervențiile lor la „modelarea” formei finale a textelor. Cele patru texte vor fi publicate în volum, lansarea fiind programată în luna noiembrie. Acțiunea este parte a traseului Vocile Orașului și urmărește susținerea democrației participative.

Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

 

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

// anunță Teatrul Național din Timișoara

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/GThXbBXxRVg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Dor de Viscri” – primul album fotografic dedicat celui mai îndrăgi...

Posted: 24 Aug 2021 07:14 AM PDT

Doi fotografi români, Rareș Beșliu și Adrian Năsturică, au lansat „Dor de Viscri” – primul album fotografic despre Viscri, ilustrat prin 86 de imagini unice, însoțite de povestea satului, scrisă în trei limbi (română, germană, engleză). Tipărită în România, cu drag de țară, „Dor de Viscri” este o carte realizată la cele mai înalte standarde de calitate, după modelul celor mai renumite albume fotografice din lume. Blocul de carte este cusut, coperta este de tip hardcover, cașerată, cu inserturi de hârtie colorată în masă. Albumul are 244 de pagini și este structurat în două părți. Prima este povestea satului în cuvinte, scrisă de Ioana Flangea, ce poate fi citită ca pe o carte de beletristică plină de emoție. A doua parte se răsfoiește ca un album de artă fotografică, ce cuprinde 86 de fotografii, atent alese de cei doi fotografi, din peste 20.000 de cadre. Sunt fotografii care reușesc să transpună cu totul cititorul în lumea satului și surprind atât locuitorii, cât și arhitectura caselor, natura sau scene rurale, autentice, din viața de zi cu zi.

 

 

„Casa albastră, cu gutui în geam, pe care am găsit-o în Viscri, mi-a deșteptat dorul de copilărie, de locul acela sacru, tainic, numai al meu” – sunt cuvintele care deschid cartea și tot ele exprimă cel mai bine începutul aventurii de a publica un album fotografic.

 

Rareș Beșliu spune că: „Dor de Viscri a plecat de la un gând frumos și încă nu ne vine să credem că a devenit realitate. Țin minte și acum că mergeam spre Târgu Mureș și am văzut indicatorul către Viscri, 13 km la stânga. Auzisem de el, dar nu-l vizitasem niciodată. Am vrut să fac un popas scurt, dar m-am îndrăgostit și din acel moment nu mi-am dorit altceva decât să iau la pachet viața de acolo și să o putem oferi și altora, sub forma unei cărți de acest fel. E vorba despre viața satului de ieri și de azi, cu tradiții neîntinate și oameni buni, care sfințesc locul și îl fac să arate mai viu decât la nașterea lui. Pentru asta, le mulțumim!”

 

Albumul poartă cititorul în natură, pe ulițe, printre case și acasă. Îi prezintă acestuia o nouă lume, văzută prin obiectivul a celor doi fotografi îndrăgostiți de Viscri, satul care l-a fermecat chiar și pe prințul Charles și care face parte din patrimoniul UNESCO.

 

„Ca fotograf, te bucuri și apreciezi imaginile digitale, însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când le vezi tipărite, pe hârtie, când sunt palpabile. Cu toate acestea, inițial mi s-a părut o idee nebună să scoți o carte, mai ales în regie proprie. Am fost sceptic multă vreme la ideea lui Rareș, până când am ajuns și eu la Viscri. Atunci l-am înțeles, iar visul lui a devenit visul nostru și am muncit cot la cot ca să devină realitate”, completează Adrian Năsturică.

 

„Interesul pentru Viscri a crescut mult în ultima vreme, iar asta îmi dă speranța că putem reînvia la fel de frumos și restul satelor noastre din România. De-a lungul timpului, am primit mult sprijin de la oameni buni, dar inițiativa lui Rareș și Adrian a fost neașteptată. E un vis să poți cuprinde într-o carte toată atmosfera de aici și să vrei cu atâta ambiție să o transmiți mai departe lumii întregi (și spun asta mai ales pentru că e scrisă în trei limbi). Pe scurt, există acum un album fotografic de care aveam nevoie și cu care ne mândrim”, declară Caroline Fernolend, Director Executiv al Mihai Eminescu Trust (MET)

 

Despre autori

Rareș Beșliu este de meserie antreprenor, dar de când a descoperit fotografia, pasiunea a luat locul business-ului. Acum îi dedică tot timpul lui și construiește proiecte frumoase în jurul ei.

 

Adrian Năsturică este fotograf de mic copil, iar în 2007 a înființat New Age Photography, cea mai mare școală de fotografie din România, unde predă și în prezent.

 

Ioana Flangea este traducător și iubitoare de cărți, oameni, călătorii și povești. Toate acestea au făcut-o să accepte cu bucurie să documenteze și să scrie despre Viscri.

 

„Dor de Viscri” este disponibil pentru comadă în librăriile Cărturești din țară sau online la:

http://raresbesliu.com/dor-de-viscri-album-fotografic/

https://nasturica.com/dor-de-viscri/

 

Număr de vizualizări :60http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/DjhDSRW3jws?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Întâmplări cu Sfântul Sfârlează”, de Mihai Măniuțiu

Posted: 24 Aug 2021 07:11 AM PDT

În curând, editura Tracus Arte va publica romanul Întâmplări cu Sfântul Sfârlează, de Mihai Măniuțiu.

 

În faza tragismului, scena lui Măniuțiu era populată cu viziuni demne de Goya și Bosch, pentru ca acum, odată cu exorcizarea prin coregrafismul comicăresc, să cutreierăm prin cadre din Chagall, Klee sau Kandinski.

 

Dan C. Mihăilescu

 

Ne aflăm într-un laborator ambiguu în care realul și oniricul nu au granițe ferme, în care experiența, imaginația, visul și amintirea își încurcă instrumentele, iar locul și timpul sunt coordonate schimbătoare, suportând oricâte răsuciri și întoarceri. Prozele imbricate ale lui Mihai Măniuțiu se citesc cu sentimentul că ți se pun la îndemână misterioase chei de dezlegat mari adevăruri, dar și cu disperarea fertilă că nu vei putea găsi ușile pe care le deschid.

Maniera suprarealistă de abordare a lumii e absolut legitimă în ochii cititorului copil. Cum la vârsta copilăriei fantasticul e din lumea aceasta, planurile alunecă unele în altele, granițele dintre lumi și obiecte, dar și proporțiile aparent imuabile pot fi sparte sau măcar negociate, distorsiunea e pozitivă, căci inovatoare, povestea curge șerpuit și poate oricând reveni asupra propriilor enunțuri. Se exersează căi de conservare a uimirii, a inocenței curioase și îndrăznețe, a libertății de mișcare printre cuvinte și lucruri, pentru o reevaluare pe cont propriu a relațiilor umane.

 

Irina Petraș

 

Regizor de teatru și scriitor, Mihai Măniuțiu a montat în teatre importante din România și străinătate, creațiile sale primind numeroase premii pentru cea mai bună regie, originalitate și cel mai bun spectacol al anului. Ca scriitor, a publicat mai multe volume de poeme, între care, la Editura Tracus Arte: Tu (2016), Avionul fantomă (2017), urmuz. 23 noiembrie 1923 (2018), precum și volume de povestiri cu tentă onirică și fantastică: Un zeu aproape muritor (1982), Istorii pe care n-am să le scriu (1998), Opiniile unui călător nedemn de încredere (2011). În anul 2015, la Humanitas, i-a apărut romanul Aventurile hingherului în Balkanya, iar în 2017, culegerea de proze Fuga cu Henri. În anul 2018, Editura Tracus Arte i-a publicat microromanul Fantome în Las Vegas, în 2019, povestirea Filip și întunericul, în 2020, cartea de poeme Bufonerii și litanii, iar în 2021, volumul de nuvele Jucându-l pe Mefisto.

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/08/24/intamplari-cu-sfantul-sfarl...

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zL2GXhin4ko?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Zâna din zaharniță”, de Katia Antonova

Posted: 24 Aug 2021 07:00 AM PDT

Editura Aramis anunță publicarea cărții ”Zâna din zaharniță”, de Katia Antonova, ilustrații de Mila Lozanova, în traducerea Ancăi Irina Ionescu. Cu un portofoliu impresionant, cu o prezență constantă și vizibilă pe piața de carte românească a ultimilor 30 de ani, editura Aramis este în topul celor mai mari edituri de carte pentru copii din România. Între proiectele editoriale de anvergură, se desfășoară proiectul „European Literary Travel with Aramis“ (ELiTA), în cadrul programului „Europa Creativă“ al Uniunii Europene, prin care editura Aramis și-a asumat traducerea literaturii de calitate pentru copii din șase limbi mai puțin promovate la nivel european: bulgară, cehă, greacă, irlandeză, polonă și sârbă. 

 

Zâna din zaharniță, de Katia Antonova, în traducerea Ancăi Irina Ionescu, este o carte incredibil de nostimă despre o zână și despre un băiat pe nume Filip. Despre o prietenie ciudată și despre toate încurcăturile care pot să decurgă de aici. Din carte aflăm despre un tort dezgustător, niște pantaloni care dispar, câteva scrisori nereușite pentru Moș Crăciun… și pe deasupra e presărat mult zahăr.

Atenție! Cartea provoacă râs neîntrerupt copiilor cu simțul umorului!

 

Katia Antonova a scris, în ultimii șapte ani, în special pentru copii. Este o romantică incorigibilă și aduce puțin cu un cavaler: îi place să lupte pentru cauze drepte și să-și imagineze că face lumea mai bună. Cu povestirile despre zâna Vanilia, autoarea dorește să vă facă să zâmbiți sincer, larg și mult timp.

 

Mila Lozanova desenează de când era copil. De zece ani lucrează ca director artistic într-o agenție de publicitate, iar în ultimii șase ani a realizat ilustrații, simțindu-se tot mai mult artistă și mai puțin director.

 

„Un intelectual de rasă – Anca Irina Ionescu este, cu siguranţă, o raritate la noi, un filolog familiarizat, deopotrivă, cu ceha, slovaca, bulgara, polona și rusa; a editat o lucrare cantemiriană și îi întâlnisem numele ca tălmăcitor a zeci de opere literare engleze, franceze, italiene și spaniole.“ – Acad. Răzvan Theodorescu

 

„Traducătoare înzestrată, Anca Irina Ionescu are în palmares peste 180 de traduceri, record demn de Guinness Book, cuprinzând autori de prestigiu precum: L.N. Tolstoi, A.P. Cehov, H. Sienkiewicz, S. Vraceanski, B. Pasternak, J. Clavell, Anais Nin, Irving Stone, William Faulkner, Robert Ludlum, Winston Churchill, Richard Lixon, Lucien Bodard, François Mauriac, Bernardin de Saint Pierre, Alexandre Dumas ș.a.“ – Prof. dr. Octavia Nedelcu, Universitatea București

 

Aramis – în topul celor mai mari edituri de carte pentru copii din România. 

Proiect desfășurat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului „Europa Creativă“.

 

https://www.librariaaramis.ro/zana-din-zaharnita.htm

 

Număr de vizualizări :41http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AabrRdfuIuQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași joacă în Polonia

Posted: 24 Aug 2021 06:55 AM PDT

Joi, 26 august 2021, la Rzeszów, în Polonia, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va susține o reprezentație cu spectacolul ”Sindromul Quijote”, în regia lui Radu Ghilaș, în cadrul Festivalului TRANS/MISJE – Trójmorze (TRANS/MISIUNI – Trei Mări). Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener și patronează, alături de Ambasada României, ediția din acest an a Festivalului Internațional TRANS/MISJE – Trójmorze (TRANS/MISIUNI – Trei Mări) de la Rzeszów, organizat în perioada 20-22 și 26-29 august. În program: piese de teatru, expoziții de arte plastice, concerte și spectacole în aer liber. Manifestarea reunește în capitala regiunii Podkarpacie artiști din Polonia, România, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Austria, Cehia, Slovenia, Letonia, Ungaria, Croația.

Festivalul este organizat de Teatrul „Wanda Siemaszkowa”, cu sprijinul administrației locale a voievodatului Podkarpackie, al Ministerului Culturii și Patrimoniului Cultural și al Orașului  Rzeszów. Este o ocazie perfectă de a cunoaște cultura unor țări mental apropiate, dar totodată îndepărtate geografic.

Formula Festivalului din acest an este una nouă. Este prima ediție a manifestării sub titulatura „Trei Mări”, în dorința de a face trimitere, prin formă și idee, la inițiativa politico-economică ce reunește douăsprezece state ale Uniunii Europene. Funcționând în conștiința publică din 2015, inițiativa Trei Mări (I3M) slujește întăririi legăturilor din regiunea larg înțeleasă a Europei Centrale (dintre mările Baltică, Adriatică și Neagră), creând premise solide pentru dezvoltarea din sferele energiei, transportului, comunicării digitale și economiei. Festivalul vine ca o completare a inițiativei, prin crearea unei platforme de schimb cultural și artistic între statele menționate.

În acest an, la Rzeszów se prezintă artiști și instituții din toate cele douăsprezece state ale I3M, cu un program alcătuit în special din spectacole de teatru clasic, dar și alte forme teatrale și artistice – muzică, arte plastice, dans, performance. Repertoriul este divers și interdisciplinar. Evenimentele se desfășoară în diverse spații ale orașului și sunt adresate tuturor grupelor de vârstă.

Din România a fost invitat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași cu spectacolul Sindromul Quijote, în regia lui Radu Ghilaș, pe textul semnat de Carmen Dominte și avându-i în distribuție pe Doina Deleanu, Adi Cărăuleanu și Dumitru Georgescu.

„Piesa de teatru spune povestea a trei personaje și a unei seri de sâmbătă care le va afecta viața pentru totdeauna. Este povestea unei crime așa cum poate fi citită în ziar sau urmărită la Știri. Piesa nu încearcă să găsească soluții, ci doar scoate în evidență golul imens pe care fiecare faptă, fiecare gest, fiecare cuvânt rostit sau fiecare moment de tăcere îl ascunde. Realitatea, la rândul ei, este ascunsă bine după infinite straturi de aparențe. În definitiv, doar aparențele par să conteze; și totuși în spatele lor se află o mamă pentru care viața este o listă de obiective care trebuie bifate, un tată pentru care poezia este doar o formă de slăbiciune și un fiu care încearcă să fie perfect, așa cum i se ceruse. Sindromul Quijote este sindromul pe care îl trăiește fiecare personaj, este boala care distorsionează realitatea, este masca pe care toți o prezintă lumii. Este un sindrom pe care fiecare îl descoperă, îl simte și îl respinge iar, în cele din urmă, îl acceptă ca pe o stare permanentă.”  (Carmen Dominte, autoarea piesei)

României îi va fi dedicată ziua de 26 august. În programul zilei românești, spectacolul amintit va fi precedat de vernisajul expoziției semnate de Sebastian Rațiu. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Academiei de Arte „George Enescu” de la Iaşi, Sebastian Rațiu împletește în creația sa grafica, pictura și scenografia. În carieră a abordat deopotrivă pictura, grafica, arta decorativă, dar şi vitraliul, mozaicul, sculptura sau confecţiile metalice. Anul trecut a fost invitat la Rzeszów ca scenograf al spectacolului Când fericirea se află în trecut, prezentat de Teatrul Național din Iași. Sub impresia orașului și a oamneilor cunoscuți, în semn de considerație a pregătit acum expoziția de grafică „RE/VIEWS”.

Teatrul „Wanda Siemaszkowa” este singurul teatru dramatic profesionist din voievodatul Podkarpackie, care funcționează neîntrerupt de 70 de ani. Este o instituție artistică însemnată pentru activitatea culturală locală. Teatrul organizează Bienala Afișului de Teatru, important concurs internațional, precum și două festivaluri naționale de teatru. De asemenea, găzduiește din 1997 Szajna Galeria – unica expoziție din Polonia și din lume a lucrărilor prof. Józef Szajna, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea.

 

// anunță Institutul Cultural Român de la Varșovia

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OTjAgLFuBUk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Online-Offline: trei zile și nouă concerte de muzică clasică, la Sibiu

Posted: 24 Aug 2021 06:51 AM PDT

Prima ediție a happening-ului cultural „Online-Offline” va avea loc între 3 și 5 septembrie 2021 în trei localități din jud. Sibiu, unde publicul va experimenta un mix de muzică de cameră, cultură locală și un timp de calitate petrecut între prieteni, în comunitate sau în familie. Evenimentele se vor desfășoară simultan, atât în spațiul real, cât și în cel virtual, sub conceptul „Online-Offline”, inspirat de perioada pandemiei, iar intrarea va fi liberă. 

 

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/348345403369708/

 

OFFLINE

Cei prezenți offline la evenimente se vor putea bucura de nouă concerte de muzică de cameră cu artiști din România și din afara țării: soliștii Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Monica Florescu (pian), Ansamblul CODEX, Greluș Quartet, Orchestra de Cameră din Miercurea-Ciuc, AMMO’S Cvartet și artiști ai Teatrului de Balet Sibiu: Aleisha Gardner (coregraf), Ayaka Nagai (balerină), Franco Cubero Acosta (balerin).

În fiecare zi vor avea loc trei concerte: de la ora 11:00 (concerte educative), de la ora 14:00 (recitaluri cu artiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu) și de la ora 19:00 (concerte de seară cu invitați speciali), în localitățile Cisnădioara, Săliște/Fântânele și Sibiu. Concertele educative sunt gândite atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor și se vor desfășura cu participarea artiștilor invitați la recitalurile de seară.

De asemenea, „Online-Offline” include o serie de evenimente și experiențe, care reunesc artiști, meșteșugari, producători locali din comunitatea sibiană și invită la descoperirea istoriei și tradiției unei localități prin muzică live, vizite la muzee, coabitare cu localnici, degustare de produse locale, contact direct cu natura, drumeții, plimbări pe bicicletă sau ebike.

 

ONLINE

Cei care nu vor putea ajunge la Sibiu între 3 și 5 septembrie vor avea ocazia să se conecteze cu evenimentul online, urmărind transmisiunile live de pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends” și de pe platforma LiveStreamRomania.ro.

 

Conceptul de eveniment pe care îl propunem acum publicului este un exercițiu de explorare a ceea ce ne așteaptă în viitor. Muzica răsună în eternitate, iar noi, simpli trecători pe acest pământ, purtăm mesajul ei mai departe, predând ștafeta generațiilor ulterioare, celor care ne succed. Mesajul se transforma în timp, deoarece noi înșine suntem mereu supuși transformărilor și adaptării la noile condiții de viață, mereu în schimbare, la fel și muzica transmisă prin canalele online și offline” spun Makcim Fernandez Samodaiev și Monica Florescu, organizatorii „Online Offline” și co-fondatorii Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends”.

 

PROGRAM

 

Vineri, 3 septembrie, Cisnădioara

 

CONCERT EDUCATIV

cu: Ansamblul CODEX

Ora: 11:00 (aprox. 60 min.)

La: Biserica Fortificată Sfântul Mihail din Cisnădioara

Program: Prezentăm copiilor instrumente antice prin lucrări descoperite și cercetate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului Codex.

 

AMMOS CVARTET

cu: Ádám Ráduly (fagot), Ovidiu Borz (fagot), Mircea Ittu (fagot), Mihai Mărunțelu (fagot)

Ora: 14:00 (aprox. 60 min.)

La: Biserica Evanghelică din Cisnădioara

Program: G. Rossini -„Bărbierul din Sevilla”, „Aici, râzând în cer”; J. Weissenborn – „Polka”; P. Schickele – „Ultimul tango în Beirut”; J. S. Bach – „Ecou”; W. A. Mozart – „Sonata pentru fagot și violoncel KV.292, partea I”; F. Devienne – „Duo Allegro”; J. Weissenborn – „Marș turcesc”; M. Corrette – „Phoenix”; M. Martinez – „Tango”; A. Ridout – „Porci”; J. Offenbach – „Can-Can”.

 

ANSAMBLUL CODEX

cu: Ignác Csaba Filip (flaut), László Kovács (fidulă, vioară), Éva Kovács (rebec), Csaba Adorján (fidulă, violă), Zsombor Lázár (fidulă bas, violoncel), Árpád Szőgyör (voce, contrabas, gardon, viola da gamba), Éva Szabó (flaut, percuție)

Ora: 19:00 (aprox. 70 min.)

La: Biserica Fortificată Sfântul Mihail Cisnădioara

Program: Manuscrise din Europa de Est – Manuscrisul Stark (1689), Jacob Paix (1583), Tabulatura din Dresda, Tabulatura din Levoce (1670), Codex Vietoris); Muzică franceză din cartea de dansuri „Orchesographie de Thoinot Arbeau” (1589); Muzică italiană compusă de Orazio Vecchi (1550-1605) și Marco Uccelini (1603-1680); Muzică spaniolă din cartea de dansuri „Il ballerino” (1581) de Mario Fabritio Caroso; Muzică din Transilvania: „Codicele Caioni” (1634-1671) și Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757).

 

Sâmbătă, 4 septembrie, Fântânele și Săliște

 

CONCERT EDUCATIV: CUM ASCULTĂM MUZICA?

cu: Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel)

Ora: 11:00 (aprox. 60 min.)

La: Căminul Cultural din Fântânele

Program: Petrecem cu copiii o oră interactivă în care învățăm să ascultăm muzică cu ajutorul unor lucrări compuse de J.S. Bach, R. Gliere și P. Hindemith.

 

GRELUȘ QUARTET

cu: Florin Greluș (clarinet), Elena Borz (vioară), Ioana Șulț (violă), Claudia Greluș (violoncel)

Ora: 14:00 (aprox. 60 min.)

La: Căminul Cultural din Fântânele

Program: B. H. Crusell, „Cvartetul cu clarinet nr.1 în Mi bemol major, op.2” (I. Poco Adagio – Allegro; II. Romanze. Cantabile; III. Menuetto; IV. Rondo – Allegro vivace); B.H. Crusell, „Cvartetul cu clarinet nr. 2 în do minor, op.4” (I. Allegro molto agitato; II. Menuetto; III. Pastorale. Un poco Allegretto; IV. Rondo. Allegro).

 

 

ORCHESTRA DE CAMERĂ CIUC

Soliști: Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel)

Ora: 19:00 (aprox. 60 min.)

La: Sala Festivă a Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște

Program: A. Vivaldi, „Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de cameră în Si Bemol Major, RV.547” (I. Allegro; II. Andante; III. Allegro molto); L. Weiner, „Divertisment nr. 2, op. 24 în la minor” (I. Tempo di Csardas; II. Allegretto scherzando; III. Andante sostenuto; IV. Piu allegro – Ancora piu allegro); J. Haydn, „Concertul pentru violoncel și orchestră nr.1 în Do Major” (I. Moderato; II. Adagio; III. Finale – Allegro molto).

 

Duminica, 5 septembrie, Sibiu

 

CONCERT EDUCATIV: CUM ASCULTĂM MUZICA?

cu: Monica Florescu (pian)

Ora: 11:00 (aprox. 60 min.)

La: Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu

Program: Petrecem cu copiii o oră interactivă în care învățăm să ascultăm muzică cu ajutorul unor lucrări de D. Scarlatti, W.A. Mozart, C. Filtsch și S. Rachmaninov.

 

GRELUȘ QUARTET

cu: Florin Greluș (clarinet), Elena Borz (vioară), Ioana Șulț (violă), Claudia Greluș (violoncel)

Ora: 14:00 (aprox. 60 min.)

La: Biserica Evanghelică Sfântul Ioan din Sibiu

Program: B. H. Crusell, „Cvartetul cu clarinet nr.1 în Mi bemol major, op.2” (I. Poco Adagio – Allegro; II. Romanze. Cantabile; III. Menuetto; IV. Rondo – Allegro vivace); B.H. Crusell, „Cvartetul cu clarinet nr. 2 în do minor, op.4” (I. Allegro molto agitato; II. Menuetto; III. Pastorale. Un poco Allegretto; IV. Rondo. Allegro).

 

GALA DE ÎNCHIDERE

ORCHESTRA DE CAMERĂ CIUC & TEATRUL DE BALET SIBIU

cu: Orchestra de Cameră din Miercurea-Ciuc, Aleisha Gardner (coregraf), Ayaka Nagai (balerină), Franco Cubero Acosta (balerin)

Soliști: Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Monica Florescu (pian)

Ora: 19:00 (aprox. 70 min.)

La: Catedrala Evanghelică Sfânta Maria din Sibiu

Program: A. Vivaldi, „Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de cameră în Si Bemol Major, RV.547” (I. Allegro; II. Andante; III. Allegro molto); L. Weiner, „Divertisment nr. 2, op. 24 în la minor” (I. Tempo di Csardas; II. Allegretto scherzando; III. Andante sostenuto; IV. Piu allegro – Ancora piu allegro); L. Van Beethoven, „Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 op. 58 în Sol Major” (I. Allegro moderato; II. Andante con moto; III. Rondo (Vivace); „Passing” – muzică de C. Saint-Saens.

 

Online-Offline” este un proiect inițiat de Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez & Friends, în parteneriat cu Forumul German Sibiu (FDGS), Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Biserica Evanghelică, Primăria orașului Săliște, Teatrul de Balet Sibiu, Radio România Muzical și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PLCd3vdMPCY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Să fii viu e simplu”

Posted: 24 Aug 2021 06:06 AM PDT

„Tratat de mers pe ape” este cel mai recent volum de poezii al lui Adrian Suciu. El a debutat în anul 1993 cu volumul de poezii „E toamnă printre femei și în lume”, pe când se afla la Cluj-Napoca, fiind pe atunci și membru coordonator al cenaclului Echinox. De atunci, a urmat un parcurs destul de complex, de la Cluj, la București, urmând alte cărți de poezii, dar și volume de proză și publicistică, așadar activitatea sa scriitoricească este extinsă pe multiple planuri. Referindu-se la publicistica și poezia lui Adrian Suciu, scriitorul și criticul clujean Adrian Țion precizează: „el și-a exersat condeiul, dintru început, în fascinația avântului poetic și în mușcătura acidă, curajoasă a pamfletului politic, performând atât în poezie cât și în gazetărie. Cele două dimensiuni ale scrisului său ni-l recomandă în ce are el mai particular, ca pe un spadasin liric în luptă cu stihiile prezentului. Această conjunctură livrescă a lăsat urme vizibile în creația sa ulterioară, mai ales la nivelul incisivității, expresiei nefardate și a inventarului lingvistic inconoclast.”(Adrian Țion, „Poeți clujeni postdecembriști”, 2020).

Tocmai pe această „expresie nefardată” cred că s-ar putea miza cel mai tare. Deși îl cunosc de ceva vreme, mai precis de aproape șase ani, fiind participantă la întâlnirile Cenaclului 9, nu aș putea să-l definesc pe Adrian Suciu într-un fel anume, este un om care oricând îți poate spune ceva la care să te gândești zile în șir. Adrian Suciu este un poet, dar și un om al scenei, un om de televiziune, un “performer” în anumite momente, aducând alături de aceste trăsături simplitatea și autenticul împinse spre rebel, dar și o tentă mistică. Fără îndoială cele mai multe răspunsuri se află în poeziile sale, deci dacă vrem să-l descoperim acolo ar trebui să-l căutăm. Acest filon mistic a căpătat amploare mai ales în ultimele volume de poezii, dar în opinia mea el a fost mereu prezent într-o formă neconvențională printr-o constantă aplecare spre elementul feminin, spun element, deși aș putea să spun mai simplu femei, dar începând de la femei ca figuri erotice și apoi prin dragoste ca o formă de suferință și de cunoaștere, Adrian Suciu a fost într-o continuă explorare a acestei laturi, preferând în locul abstractizărilor vane, prezențele cât se poate de concrete ale femeilor din jurul lui, ale adunărilor cu prietenii în „beții tandre”, ale meselor din cârciumi.

Ca să revenim la volumul de față, dacă ne referim la titlu, „Tratat de mers pe ape” este un concept mai vechi al lui Adrian Suciu, un fel de brand, dar și o cupolă metaforică unde și-a reunit de-a lungul timpului mai multe notații, cugetări, iar acum iată că acest concept de inspirație biblică dă numele unui volum de poezii. De altfel, cred că este un soi de continuare a precedentului volum, numit „Profetul Popular” (apărut în anul 2015), în care are loc o autodefinire, nu lipsită de ironie.În „Tratat de mers pe ape”, Adrian încearcă, în opinia mea, să ne transmită un fel de “îndreptar” despre cum ar fi desprinderea de ceea ce e convențional, de material, de sânge, pentru că poezia, un fel de cadou al lumii de dincolo și un dar, ne ajută cumva să vedem și să avem “vedenii”, de fapt, e calea spre miracol. Miracolul însă e într-o strânsă legătură cu credința, cu renunțarea și cu suferința. Și chiar cu o autoflagelare, căci trupul nu este decât un instrument, așa cum am aflat tot de la el cândva. O “biciuire” a cuvintelor poate fi realizată și prin asocieri, precum: „Un film porno romantic, „…eu/am exersat arta indiferenței/iar tu voluptatea de a fi nevinovată”, „Trupul tău e abstract și numai mintea concretă”, „Sunt trist că mă îmbăt vesel”, „…pasiunea mistuitoare dintr-o frigidă și un impotent”și așa mai departe. Asocierile sunt frapante de multe ori, dar fac parte din acest univers poetic în care nimic nu e ce pare a fi. În acest sens, o poezie de dragoste nu e o poezie de dragoste, o poezie despre alcool nu este o poezie despre alcool și tot așa.Amintind de episodul biblic cu Iisus și Apostolul Petru, care stă la baza mitului mersului pe ape, Menuț Maximinian conchide în cronica sa despre Tratat: „Așa că de ce nu ar fi și poezia salvatoare (doar să crezi în ea) într-o lume în care avem nevoie de cuvinte care să fie ca o casă pentru sufletul nostru. Poate și ea prin forța cuvântului să te plimbe pe mări, să te facă să crezi în veșnicie, să fii ucenicul ei pe calea plină de imagini. Coborâte din rai sau din întunecimea pământului.” (Menuț Maximinian, Revista Tribuna, nr. 446, 2021)  Ceea ce e caracteristic poeziilor lui Adrian Suciu, cred eu, este faptul că dincolo de a transmite o stare, dincolo de metafore, pe care oricine le poate simți și interpreta în funcție de propria percepție, se găsește un strat al unei învățături, un fel de miez, și acest miez nu mai este fluid, ci are același înțeles pentru toți, însă accesibilitatea lui este extrem de limitată, pentru că presupune anumite abilități, cunoștințe, chiar instruire. Și când zic instruire nu mă refer neapărat la referințe livrești sau la nu știu ce parcursuri intelectuale, știut fiind că Adrian este în același timp adept al simplității reduse la esență, al lipsei de orice zorzoane inutile și al naturii. E suficient să citești cartea de față fiind tu însuți. Am surprins acest lucru încă de la prima poezie pe care am citit-o mai mulți ani în urmă și care se numea „Sfaturi pentru tinerele femei”, fără să știu atunci foarte multe poezii de-ale lui și fără să-l cunosc personal. Câteva coordonate/simboluri/recurențe ale poeziei lui Adrian Suciu, întâlnite și filtrate și în „Tratat de mers pe ape”:elementul feminin predominant, care stă la baza lumii(„Când toate se vor sfârși în vreun fel/ultimul ochi văzător va fi de femeie…”), natura,lipsa de importanță a curgerii timpului, roata (șarpele), câinele (ca reprezentare a non-umanului) și cârciuma. Cârciuma este un motiv foarte des întâlnit în poeziile lui Adrian Suciu fiind un fel de topos, un spațiu unde mai degrabă au loc ritualuri, vezi de exemplu poemul „Sunt trist că mă îmbăt vesel”din„Tratat de mers pe ape”: „Orice produs distilat e un semn al prezenței divine. Dacă/nu era Dumnezeu să facă omul, omul nu putea să facă alcoolul/Iată cum cel pasionat de adevăr nu poate ocoli paharul” continuând mai departe: „…Crâșma din colț e un autobuz/Mai urcă unul o stație două, mai citește ziarul…”Ori  din „Lacrimi la bufetul gării”: „În cârciuma asta, la mese, se fumează/se bea și se plânge, dar nu se mănâncă/nimic niciodată.Numai cine a murit adesea”sau un loc al împărtășirii: „care va spune atât: Să nu rămână nimeni singur la masă!/De la oricare masă un cap va cădea!”

Aș remarca, citind „Apocalipsa după Suciu”, (poem construit în capitole, asemenea unei construcții epice), și făcând o analogie cu poemul „Suciu” din volumul anterior, „Profetul Popular”, faptul că tonul a devenit mai grav, iar ironia s-a mai disipat. În poemul „Apocalipsa după Suciu”avem de a face și cu o ars poetica: „Lumina a visat Cuvântul/și Cuvântul a umbrit Lumina. Au zămislit un bastard/și i-au lăsat lui cârmuirea celor pierduți. De aceea/ l-au numit poezie fiindcă a fost o lesă pentru morți/care le-a îngăduit să se târască/pe ei înșiși ca pe niște câini îndărătnici./Să se târască pe ei înșiși în patul femeilor/ca pe niște trădători la uitare”, iar erotismul voit provocator din poemul „Suciu”lasă loc unor reprezentări mai degrabă subînțelese, sugestii onirice, demne de tablouri ale lui Salvador Dali. Comparația dintre cele două poeme poate părea ușor forțată, dar ambele țin de autodefinire, doar că în registre total diferite și la distanță de ani, între timp efervescența cenaclurilor literare, fiind înlocuită cu o singurătate asumată și cu o viziune asupra lumii mai detașată, dar mai amară.

E suficient să crezi în poezie, iar în „Tratat de mers pe ape” vei găsi cu ușurință câteva formule cu care poți umbla pe ape, trebuie doar să fii un pic atent, ca de exemplu: „Să fii viu e simplu:/Trebuie doar să-l vezi pe Dumnezeu în genunchi/și să plângi până se înmoaie paltonul…”, „Marile iubiri pe care le cântă poeții/ sunt focuri de paie și cerul/doar un portofel cu ceva mărunțiș în el”sau„Capacitatea de a suferi este singura trăsătură umană./Din ea răsar femeia, roata și cuvântul./ Carne, căldură și apă din cer”sau„Nu plâng nimic din trecut: trecutul e mai mort/decât vocea valurilor din inima melcilor din cochiliile/sfărâmate din nisipul din tencuiala casei bunicilor./Nu plâng nimic din viitor: viitorul mi-e mai necunoscut/decât sufletul meu”, ori „Privite de foarte aproape, formele ascuțite/sunt ovale și line. Privit de foarte departe,/cerul e prietenos./Nu există decât un continuu reglaj al distanței/privirii”.

În încheiere, o să spun ceva banal, dar util, cred eu. Nu pot decât să-mi doresc ca aceia care vor avea ocazia să aibă acest volum de poezii să-l citească atent și cu migală. Dacă am ajunge măcar la 1% înțelegere privind ceea ce ni se întâmplă zilnic și tot ar fi ceva. Adrian Suciu e cu noi în toată povestea asta, în care nimic nu e ce pare a fi.

 

Irina Lazăr

Număr de vizualizări :110http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OirBC7DFTLU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Îmi trebuie un spațiu în care nimeni să nu atingă aerul poeziei me...

Posted: 24 Aug 2021 06:00 AM PDT

Născută la Petroșani, în 1993, Gabriela Feceoru este o poetă româncă feministă. A publicat două volume de poeme: ”blister”, Cartea Românească, 2017 și ”vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv”, Charmides, 2019. A colaborat cu diverse reviste literare și platforme: ”Prăvălia culturală”; ”DLITE”; ”Zona nouă”; ”Bucovina Literară”; ”Apostrof”; ”Familia” și altele. A lucrat la revista ”Vatra”, (Târgu Mureș) și la site-ul ”monden.ro”. Antologii colective: ”#Rezist! Poezia”, coord. Cosmin Perța, Paralela45, 2017; ”Poezie călătoare”, Ediția a II-a, coord. Anca Zaharia, Cartea de după, 2019. În prezent locuiește pe blogul gabrielascrie.ro și pe buymeacoffee.com/gabrielascrie. Nominalizări: Premiul Național pentru debut în poezie ”Iustin Panța”, 2017; Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, 2018; Bac-Fest. Festival Național ”George Bacovia”, secțiunea debut, 2018; Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatura scrisă de femei, secțiunea debut, 2018; Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatura scrisă de femei, secțiunea poezie, 2020. Festivaluri internaționale de poezie: ”Z9; Poezia e la Bistrița”; ”Authors Reading Month” etc. Receptare critică: Al Cistelecan, ”Nonșalanța terapeutică”, Astra, 2018; Cristina Timar, ”Manifest feminist codificat”, Vatra, 2020; Teona Farmatu, ”Impulsivități cerebrale”, poeticstand.com, 2020; Raisa Manolescu, ”Vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv sau despre urletele din noi care ricoșează (în noi)”, alecart.ro, 2020; Ramona Boldizsar, ”vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv”, Gabriela Feceoru, ramona.boldizsar.ro, 2021; Andrada Yunusoglu, ”Un manifest al vindecării”, citestema.ro, 2021; Gabriel Enache, ”Plasa cu ochiuri dese (…)”, semndincarte.ro, 2021; etc. Citări, cronici în lucrări de specialitate: Mihai Iovănel, ”Istoria literaturii române contemporane” (1990-2020), Polirom, 2021; Angela Nache Mamier, ”Matrițe stilistice din lirica de azi”, Minela, 2021; Grupaje de poeme traduse din limba engleză: ”Raed Wahesh – poeme”, Vatra, 2020; ”Yury R. Zavadsky – Omul liber nu s-a născut”, Bucovina Literară, 2020; ”Yury R. Zavadsky – poeme”, Astra, 2021. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadecArte.ro, cu poeta Gabriela Feceoru.

 

De curând, locul în care te întâlnești cu cititorii și cu tine însăți este gabrielascrie.ro, un spațiu primitor și promițător. Cum se trăiește debutul unui site poetic într-o lume preocupată de milioane de alte lucruri?

 

Salut, Tudor Voicu, poetul! Îți mulțumesc mult că-mi prilejuiești ocazia de a discuta cu tine, trebuie spus că suntem prima dată într-un dialog oficial și cuvintele mele vor veni în siajul admirației față de poezia ta.

Îmi doream un spațiu independent & dezinhibat unde să mă regăsesc de fiecare dată când vin din drumuri care nu duc decât dezamăgitor în arid. O cheie pe care să o am în caz de incendii, un loc personal, indecent și nebun. Locul în care să-mi exprim cele mai ascunse gânduri cu riscul că le veți citi și voi. Unde să-mi las citite stările, emoțiile, senzațiile, fricile fără cenzură. Pentru că ce urmează să zic necesită un anumit grad de libertate. Voiam să coexist cu o masă de oameni liberi, ca atunci când te duci într-un subsol cu oameni care fac lucruri pe care cei de la suprafață, mereu vizibili nu și le permit, un loc să-mi permită intimități excesive, tăcute, nespuse, gânduri hedoniste volatile în care să plutim extatici ludici, o lună, un an, o viață. În afara timpului, a condițiilor meteo. Cititorii mei nu sunt simpli oameni, sunt oameni care gândesc, oameni reactivi, desprinși de doctrine și cutume, desclavizați, visători, inteligenți emoțional și băutori de cafea.

Blogul gabrielascrie.ro conține pentru moment 5 categorii emblematice: Poeme; Recenzii; Gânduri; Opinii; Anunțuri. Avem în partea de sus dreapta trei butoane: Acasă (introducerea în vibe); Contact (formular de contact); Despre mine (cu nume, data, locul și motivul nașterii). Debutul blogului gabrielascrie.ro a fost cu ecou. Nu știi niciodată pe cine tocmai ai ajutat cu ce ai spus, sau cu ce ai de spus, nu-i așa? Și în 2017 aveam site, am rugat să-mi fie dizolvat. Acolo simțeam pe numele meu o foarte mare presiune, mai ales pentru că începuse a căpăta aspectul unui monument de muzeu, iar eu sunt vie. Nu eram pregătită pentru a gestiona un site de anvergură, nici nu aveam disponibilitatea să învăț tehnicalități. Simțeam că am pierdut ceva și am făcut ca orice pierzător. Hai să pierd totul, dacă tot am pierdut. Între timp jucându-mă cu telefoane, tablete și laptopuri, întâmplător am devenit pasionată și de zona asta de IT, de programe, am descoperit ce îți poate oferi un program, cum să-l aduci împreună cu altele ca să funcționeze optim și să bucure ochiul uman. Tocmai îmi augmentez creativitatea ca să fac link între textele mele și inteligența artificială. O zonă care necesită niște abilități de care mai ieri nu dispuneam.

Butonul buymeacoffee, grație plugin-ului buymeacoffee și grație platformei buymeacoffee.com vă permite să-mi cumpărați cafea (ultima cafea excepțională băută a fost în Ivano Frankivsk, Ucraina, îmi amintiți de Ucraina astfel). În dreapta jos când intrați în blog vă întâmpină paharul de coffee to go. click pe el și faceți posibil: la 200 de cafele ale voastre facem procedurile să cumpărăm colecția de cărți Raftul Denisei coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas. Pentru că este o colecție esențială și valoroasă despre care merită să vorbim și pe care merită să o răsplătim. Este munca unei întregi echipe, de contactare, traducere, redactare etc. Și mi se pare important să începem de aici să învățăm împreună să respectăm valorile reale ale acestei țări.

Subscribe, ca să fiți aproape de mine avem pe blog un pop-up la care am lucrat vreo 6 ore, asta pentru că inițial nu știam cum se face și a trebuit să descopăr două exteriorități, Convertful și Mailchimp. Am creat conturi ca să pot să fac link între subscriberi, lista de subscriberi și panouri de control. Există deja reflectoare pe blogul gabrielascrie.ro. Dar pentru că sunt eu în spate, nu-mi fac griji. Îmi voi face griji atunci când blogul va fi cu mult mai elaborat, când îl voi aduce la statutul de instituție și voi avea nevoie de o echipă tehnică în spate.

 

Cum se aude în societate vocea unei poete feministe? Și care sunt dificultațile și satisfacțiile întâlnite din perspectiva asta?

Vocea mea s-a auzit pe marile scene naționale/internaționale și în unele dintre cele mai consistente proiecte poetice de până acum: Z9 (Sibiu); Poezia e la Bistrița (Bistrița); Author΄s Reading Month (Lviv, Ucraina); Stand up Poetry (Alba Iulia); Colocviile Tinerilor Scriitori (Alba Iulia); Scriitori la Școală (Târgu Mureș); Poeți în dialog (Târgu Mureș); Zilele revistei Familia; Premiile Sofia Nădejde Pentru Literatura scrisă de Femei etc. Prin festivaluri și nominalizări, la cenacluri din toată țara.

Stigma de femeie care trebuie să tragă șapte căruțe după ea prin munca sa, o resimt. Uneori am avut surprize de respingere pe culoare pe care nu credeam că voi fi respinsă din motive neenunțate onest. Pentru că mi-am permis să vorbesc în poeziile mele politice ca într-un spațiu unde nu am de dat socoteală nimănui. Conservatorii nu m-au agreat niciodată și nu mă vor agrea. Pe scena Premiilor Sofia Nădejde Pentru Literatura Scrisă de Femei în 2020 în plină pandemie spuneam ceva la microfon: Lăsați femeile să intre în Universități! N-aș vrea să mai spun așa ceva în deschiderea poemelor mele, ideal ar fi să avem cu toții drepturi egale și meritocratice. Nu am nimic de împărțit cu nimeni, nu blamez pe nimeni, zic doar că unele lucruri pot fi gândite mai panoramic. Că uneori o decizie proastă a conducerii poate afecta viața cuiva într-un mod în care nu-ți imaginezi și orice acțiune are undeva în Univers consecințe, să ținem cont de ceea ce înseamnă noise thinking cum zice Daniel Kahneman și erorile umane de la butoane.

Debutul tău cu „blister” (Cartea Românească, 2017) a fost unul puternic, vizibil și rezonant. Cum simți, acum, receptarea celui de-al doilea volum pe care îl semnezi, „vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv” (Charmides, 2019)?

În spatele acestui debut, blister (Cartea Românească, 2017), se află trei nume apreciate ale literaturii române: Medeea Iancu, Mihok Tamas, Al. Cistelecan. Au avut grijă direct și indirect de ceea ce înseamnă produsul Gabriela Feceoru, personajul. Pentru că era un entry, și pentru că probabil au văzut că există potențial. La imaginea acestui produs și la evoluție au lucrat mulți oameni, vezi cronicile, lansările de carte, interacțiunile, conversațiile, absolut toate astea au pus cărămizi la ceea ce am devenit în cadrul industriei.

Poemele din vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv (Charmides, 2019) sunt unele dintre cele mai speciale pentru mine, cartea ca întreg acoperă o mare gamă de probleme dintr-o relație unde am realizat cât de defectă sunt și cât de mult am de lucrat cu mine, dar și cum se răsfrânge surplusul emoțional asupra partenerului meu. Cât despre cumpărarea cărții, expunere, festivaluri, cititori, mesaje de la cititori, toate acestea sunt efecte ale unei munci de lungă durată. S-a scris mult despre vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv, și mă bucură că a fost receptată mai ales de tineri. Este o carte-tribut adus sănătății mintale și tinerilor care reușesc să se descurce cu relațiile având în vedere trecutul mai mult sau mai puțin traumatizant. Uneori e greu să dai la o parte toate foițele ca să rămâi doar tu cu partenerul tău. Ești tu, celălalt, trecutul, prezentul și simți cum ți se ridică sufletul din trup și nu te mai conții fiindcă se suprapun amintiri, senzații, afecte. Îmi doresc să fi avut mai mult timp cu omul din vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv.

Cum te-ai întâlnit cu poezia și cum ai ajuns să scrii? Când scrii, și unde? Mai exact, care sunt culisele poemelor semnate de Gabriela Feceoru?

Tatăl meu scria poeme. În armată scrisese versuri în boneta lui de militar în interior pe căptușeală. După ce s-a căsătorit nu a mai scris. Așa că foarte devreme liricizam și învățam poeme. Poezia pentru mine e foare intimă. Am scris și cu partenerii mei ocazionali, dar îmi trebuie un spațiu al meu în care nimeni să nu atingă aerul poeziei mele în scriere, chiar dacă suntem în aceeași cameră. Când locuiam la Mureș scriam în garsoniera mea, la semafoare, pe drum, sau mă opream pe bănci, pe digul Mureșului. Interviul ăsta îl scriu din Spahii, Gorj, noaptea când Zian doarme și pot să-mi permit câteva ore de liniște. Am improvizat în debara un fel de birou din mașina de cusut a mamei în fața ferestrei înconjurată de rafturi pline de haine. Casa e într-un continuu șantier și e o soluție temporară. Îmi încep dimineața cu un cola în curte în hamac, sau lângă pisici (avem 4 pisici), privesc cerul, caut semnificația zilei în forma norilor, arhivez versurile în mintea mea până le pot transcrie, e o calitate pe care am dobândit-o când fiul meu era bebeluș și îngrijindu-l 24/24 doar eu, nu puteam scrie decât disciplinat.

Te va lăsa gabrielascrie.ro să mai publici o carte curând? Ce planuri, mai mult sau mai puțin literare, ai în viitorul care ni se întrezărește sfios?

 

Blogul gabrielascrie.ro este o ieșire la mare, văd valurile, văd pescărușii, văd cantitatea de sare pe bluză, văd stropii de apă în nisip și amprentele, ca o vacanță. Va exista un volum de poeme despre familie dedicat viitorului adult, Zian, pentru a-și cunoaște istoria. Trebuie să decid doar momentul.

 

Foto: Alex Crefe

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor