altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 25 aprilie 2019

“O nouă premieră ”9G la TNB”: ”De-a baba oarba”” plus 7 more


O nouă premieră ”9G la TNB”: ”De-a baba oarba”

Posted: 24 Apr 2019 07:11 AM PDT

Vineri, 10 mai 2019, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național din București va avea loc premiera unui nou spectacol din cadrul programului 9G la TNB, „De-a baba oarba”, bazat pe textul scriitoarei israeliene Edna Mazia  şi regizat de Radu Stoian. „De-a baba oarba” este o reinterpretare a titlului „Jocuri în curtea din spate”, una dintre cele jucate piese ale Ednei Mazia. Scris în 1993 și pornind de la un caz real, care a afectat profund societatea israeliană, textul reconstituie drama lui Dvori Manhes, o fată de 14 ani și a unui grup de 4 adolescenți acuzați de viol. Totul pornește de la un joc, însă – „ca în orice joc” – nerespectarea regulilor poate duce oricând la pierderea controlului, având consecințe grave asupra tuturor participanților… Spectatorului i se propun ambele perspective, cea a apărării și cea a acuzării. Rolurile se inversează, pe rând, victima devinind vinovată și acuzații prezentându-și nevinovăția.

Echipa tânără de creatori explorează, cu intuiție psihologică, teme sensibile, ca abuzul, atât fizic, cât și psihic sau eșecul sistemului juridic. Piesa nu oferă răspunsuri, ci mai degrabă invită spectatorul la reflecţie asupra naturii umane, a înțelegerii celuilalt, a descoperirii adevărului.

„Cazul real ce stă la baza acestui text nu este unul singular, din nefericire, iar știrile de la televizor sau reportajele șocante nu reușesc mereu să transmită un mesaj sau să emoționeze în totalitate. Cred că prin energiile acestui spectacol, prin oglinda pe care teatrul o luminează în fața spectatorilor, vom reuși să aducem la suprafață astfel de abuzuri și să tragem un semnal de alarmă.

Spectacolul se va adresa în primul rând tinerilor, pe care sperăm să-i aducem în sălile de teatru pentru a înțelege că jocurile copilăriei au repercusiuni în viitor, că ceea ce învățăm în copilărie rămâne valabil și de-a  lungul vieții de adult”. (Radu Stoian, regizor)

 

De-a baba oarba

(După „Jocuri în curtea din spate”) de Edna Mazia

Traducerea: Ada Maria Ichim

 

Distribuția:

Alexandra Spătaru – Dvori Manhes / Procuroarea

Radu Stoian – Asaf Saharov / Avocat

Florin Crăciun – Sela Borohov / Avocat

Adrian Georgescu – Gidi Betser / Avocat

Adrian Loghin – Shmulik Kuper / Avocat

Regia: Radu Stoian

Coregrafia şi asistenţa de regie: Teodora Budescu

Concept scenografic: Samuel Mihailovici

Compoziție muzicală: Aurel Ciucur

Light design: Cristian Ciopată

Sunet: Daniel Octavian Nae

Regie de scenă: Daniel Buglea

 

 

Durata: 1 h

Foto TNB: Florin Ghioca

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_HrrR6DhyTs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Trei galerii românești, la Târgul Internațional de Artă Contemporan...

Posted: 24 Apr 2019 07:07 AM PDT

Institutul Cultural Român (ICR)susține participarea galeriilor românești 418GALLERY, Galeria Ivan și Gæp, cu lucrările artiștilor Paul Neagu, Diet Syler, respectiv Felipe Cohen, la cea de-a 37-a ediție a târgului internațional de artă contemporană Art Brussels. Cunoscut ca unul dintre cele mai mari târguri de artă contemporană din Europa, Art Brussels se va desfășura în perioada 25-28 aprilie 2019, la Tour & Taxis, cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles. Vernisajul va avea loc la 25 aprilie 2019. 150 de galerii din întreaga lume, reprezentate de artişti consacrați pe plan internațional sau tinere talente, se vor reuni în trei secțiuni internaționale: DISCOVERY, PRIME și REDISCOVERY, dar și expozițiile SOLO și INVITED ale târgului. La secțiunea REDISCOVERY, la care participă 11 galerii din întreaga lume, România participă cu două galerii, aflate în premieră la Art Brussels: 418GALLERY și Galeria Ivan. La secțiunea DISCOVERY participă galeria Gæp, prezentă și la ediția din 2018.

418GALLERY va prezenta 6 colaje ale artistului plastic Diet Sayler din anii ‘80, 6 fotografii din anii ‘70 și 5 tablouri pe pînză dimensiune medie 120x120cm, realizate între 1972 și 2012.

Galeria Ivan prezintă seria „Anthropocosmos” a artistului Paul Neagu, care constă în 23 lucrări: desene, picturi în ulei, film, fotografii, lucrări media mixte, sculpturi tactile, create în spiritul Palpable Art Manifesto, grupate sub diferite teme: ‘Man-shared’ și ‘Man-divided’, examinând căile de exprimare ‘Man as Individual’ versus ‘Man as Society’.

Galeria Gæp prezintă o serie de lucrări ale artistului Felipe Cohen, desene pe hârtie, sculptură și reliefuri.

 

„Suntem foarte bucuroși să prezentăm anul acesta la Art Brussels un stand solo dedicat lui Diet Sayler. Artistul va prezenta o extraordinară serie de lucrări, incluzând noi picturi, fotografie și instalație landart din anii ‘70 și colaje ale anilor ‘80. Acesta este un moment foarte important în cariera lui Diet Sayler, cu un spectacol solo în toamnă la Muzeul Neues, Nürnberg, când va primi «Marele Premiu Cultural» al orașului Nürnberg.”, precizează Dr. Dr. Joana Grevers – director 418GALLERY, pentru ICR Bruxelles.

 

 „Galeria Ivan participă pentru prima dată la Art Brussels cu un proiect curatorial în cadrul secțiunii „Rediscovery” a târgului, o secțiune dedicată redescoperirii artiștilor relevanți pentru istoria artei secolului XX și, mai ales, pentru începuturile artei conceptuale și conceptualiste, dar trecuți cu vederea, uitați, sau insuficient apreciați și cunoscuți în circuitul artei internaționale. În acest sens, vom prezenta în cadrul standului galeriei, lucrări de început ale artistului român Paul Neagu (n. 1938, București – d. 2004, Londra), picturi, desene și sculpturi din seria „Anthropocosmos”, anii ’60-’70, un capitol conceptual esențial în creația sa, care redă viziunea originală a artistului asupra ființei umane și a universului. Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa, în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul concepției sale holistice și metafizice asupra artei. Artiști importanți, precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg s-au numărat printre studenții său și au afirmat relevanța direcțiilor de explorare artistică deschise de Neagu.”, a declarat Marian Ivan, managerul Galeriei Ivan, pentru ICR Bruxelles.

 

 „Suntem extrem de încântați să fim pentru al doilea an consecutiv la Art Brussels, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Prezența noastră în secțiunea Discovery, stand D04, confirmă o creștere a vizibilității galeriei în contextul scenei de artă internaționale.“, afirmă Andrei Breahnă, managerul galeriei Gaep.

 

Galeria Ivan s-a deschis în 2007, ca o inițiativă privată a proprietarului și directorului Marian Ivan, în contextul scenei încă emergente de galerii comerciale românești. Programul galeriei include preponderent artiști locali – fie dintre cei maturi, consacrați, precum Geta Brătescu, Paul Neagu, Horia Bernea, Lia Perjovschi, cât și tineri, precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Cristina David, Ștefan Sava sau Andreea Ciobîcă – cu scopul de a le face vizibile și de a le circula lucrările și proiectele la nivel local și mai ales internațional. Galeria colaborează și cu artiști români care trăiesc și lucrează în străinătate, precum Bartha Sandor sau Mădălina Zaharia, alături de artiști internaționali – Ross Taylor, Jaro Varga, Elijah Burgher. În 2017 și 2018, retrospectiva artistei Geta Brătescu de la Muzeul de Arte-Frumoase (MSK) Gent din Belgia a fost realizată în parteneriat cu Galeria Ivan și cu susținerea ICR Bruxelles.

 

418GALLERY a fost înființată în 2008 în București. Din anul 2017, își are sediul în Cetate și a devenit prima galerie rurală din România. De la început, galeria a fost intens dedicată studiului avangardei românești și est-europene din anii șaizeci și șaptezeci. Din punct de vedere istoric, un număr mic de artiști, în spatele Cortinei de Fier, a creat o artă abstractă, precum Diet Sayler, care s-a axat pe abstractizarea geometrică și arta minimalistă. Începând cu anul 2008, 418GALLERY și Fundația Joana Grevers organizează, în fiecare vară, Cetate Arts Danube Residency, un atelier pentru artiști români și internaționali.

 

Tânăr artist în neo-avangarda românească din anii ‘60, Diet Sayler a respins arta socialistă realistă a regimului comunist. În anii ‘70, el a construit Camerele Kinetice, transpunând ideile de Concrete Art și pictură constructivistă în spațiu. Începând cu anii ‘80, el a rarefiat aceste idei, realizând intervenții spațiale de modele repetitive pe arhitectura existentă. Sayler a devenit o voce internațională în Concrete Art, Minimal Art și Conceptual Art.

 

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, ale căror lucrări au putere de fascinație la nivel internațional. Galeria a fost înființată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural și colecționar de artă) și Raluca Șoaita (arhitect și colecționar de artă). Participarea Gaep la Art Brussels îi este dedicată lui Felipe Cohen, a cărui practică artistică se axează pe investigarea conceptelor de volum și durată. Unele dintre lucrările lui se situează între ready-made și sculptură și fuzionează materiale dure, rezistente, precum piatra, marmura și lemnul, cu medii mai fragile, ca sticla, hârtia și imaginea în mișcare. Intenția este de a dezvălui relații neașteptate care indică posibilitatea de a privi lumea altfel, în căutare de noi înțelesuri pentru materiale.

 

Cu o reputaţie de leader european în experimentarea celor mai îndrăzneţe forme de expresie artistică pe piaţa artei contemporane, târgul internațional Art Brussels este locul de întâlnire a artiştilor consacraţi, care se bucură de o solidă reputaţie internaţională, dar şi a celor tineri, aflaţi la început de carieră. Alături de târgul de artă de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestări internaţionale dedicate artei contemporane din Europa.

 

Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de promovare a artei contemporane românești în spațiul Benelux.

 

Perioada: 25-28 aprilie 2019

Loc : Tours & Taxis, Portlaan 86c, 1000 Bruxelles

Bilete: on-line, pe site-ul Art Brussels: https://www.artbrussels.com/fr/Visitor-Info/Tickets și la casieria târgului.

Program de vizitare:

 

Joi, 25 aprilie 17:00-22:00

Vineri, 26 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00

Sâmbătă, 27 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00

Duminică, 28 aprilie, intervalul orar 11:00-19:00

 

418GALLERY expune la Boot A42, secțiunea REDISCOVERY

Galeria Ivan expune la Boot A09, secțiunea REDISCOVERY

Gaep expune la Boot D04, secțiunea DISCOVERY

 

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

 

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YkNbKh0-hWw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansare de carte: ”Modelul Liceului Teoretic Național: Școală pentr...

Posted: 24 Apr 2019 06:49 AM PDT

Marți, 14 mai 2019, ora 14:00, la Liceul Teoretic Național, situat în București, str. Buzești 14-18, sector 1, va avea loc lansarea cărții ”Modelul Liceului Teoretic Național: Școală pentru viață”, semnată de Ion Moraru ( Editura Niculescu, București, 2019 ), în prezenţa mai multor personalități, mentori ai LTN.  

”Volumul publicat recent la Editura Niculescu ne invită în paginile sale să luăm parte la un excurs menit să suplimenteze într-un mod original coordonatele procesului instructiv-educativ, așa cum se desfășoară acesta în cadrul unei instituții private preuniversitare a cărei activitate se întinde deja pe o perioadă de șapte ani.

Acest Model există, se aplică și se perfecționează zi de zi, dovedind faptul că o școală privată preuniversitară din România are resursele de creativitate necesare să pregătească elevii pentru viață și nu doar pentru o profesie sau meserie.  

Întâlnirea se va încheia cu vernisajul expoziției Școală pentru viață, reprezentări artistice ale  elevilor din Liceul Teoretic Național. ”- Director, Fondator prof. dr. Silvia Moraru

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/EucCTc3Hp3U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Bucuriile și fricile provocate de întâlnirea cu textul literar

Posted: 24 Apr 2019 04:13 AM PDT

Marți, 23 aprilie 2019, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București şi asociaţia Euro CulturArt au organizat a opta ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE prin evenimente care au marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. PROGRAMUL DE CARTE, un program de evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale, a fost susținut de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, Opera Scrisă.ro şi Copyro. Parteneri media: Radio România Cultural, Observator cultural şi AgenţiadeCarte.ro.  De la ora 10.00, în Sala Perpessicius a MNLR (str.Nicolae Crețulescu nr. 8), 40 de copii de la Grădinițele Arc-en-Ciel și Liceul Pedagogic”Anastasia Popescu” din București s-au întâlnit cu păpușa animată Ion Creangă (ale cărei resorturi interioare le-a manevrat actorul George Pupăză), de la care au primit o carte și o floare după turul ghidat al muzeului. Ioan Cristescu, directorul MNLR, și doamna Mona Șerbănescu, directoarea Liceului Pedagogic ”Anastasia Popescu”, au făcut pledoarii inspirate și ludice despre cât de importante sunt în viața fiecăruia dintre noi Cartea și Cititul. În călătoria lor inițiatică prin Muzeu, copiii au descoperit, cu uimire și încântare, cărțile liliput, pe cele gigantice, hârtia manuală, de orez sau papirusul, tocul și penița, dar și ferecăturile speciale ale unor cărți vechi bisericești. Scriitorul Dan Mircea Cipariu le-a citit copiilor un fragment din ”Planeta Puzzle”, un proiect literar în lucru. La finalul întâlnirii, păpușa uriașă înfățișându-l pe Ion Creangă i-a invitat să revină la Muzeul Național al  Literaturii Române din București și să citească. De la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” (Calea Victoriei nr. 88), a avut loc conferința “Lectura creativă. Cum își citesc marii actori rolurile, textele și cărțile”, moderată de conf.univ.dr.Ioan Cristescu, cu participarea invitaților speciali: Maia Morgenstern și George Mihăiță. 

 

”Astăzi este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, conform calendarului UNESCO, și Ziua Bibliotecarului. Nu era un loc mai bun pentru a celebra astăzi decât Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București, așa cum am făcut în ultimii 7 ani. Mă gândeam azi dimineață, văzând la Muzeul Naţional al Literaturii Române foarte mulți copii, că cel mai important lucru pe care poate să îl facă un om este să citească, nu neapărat să scrie. Fiind și editor, am editat în ultimii 11 ani peste o mie de titluri, pot spune că nu tot ceea ce se scrie merită să fie editat. Poate nici Cervantes, nici Shakespeare, pe care îi celebrăm astăzi, și alții născuți în data de 23 aprilie, nu s-au gândit la o posteritate atât de evidentă pentru că, din punctul meu de vedere, Shakespeare a fost întotdeauna  unul dintre cei mai mari entertaineri posibili din toate veacurile. Nu s-a gândit Shakespeare că noi vom sta cu piesele lui să le citim și să le vedem de atâtea ori pe scenă și nici nu și-a propus lucrul acesta, cred, în contemporaneitatea vieții lui. Cervantes din punctul ăsta de vedere cred că s-a gândit mai mult la posteritate  pentru că avea și o altă structură mentală. Le-am spus copiilor că e mult mai bine să citească pentru că cititul, mai mult decât scrisul, are o putere formatoare mai pregnantă. În perioada pe care o trăim scriem din ce în ce mai puțin de mână, scriem din ce în ce mai mult pe tot felul de instrumente tehnologice avansate și asta mă duce cu gândul la studenții mei care anul trecut mi-au făcut o surpriză extrem de neplăcută , din 80 de teze pe care trebuia să le corectez, 25 erau scrise de mână și fără diacritice, ceea ce înseamnă că tehnologiile sunt folositoare. Cum puteam să celebrăm Ziua Cărții mai bine decât printr-o discuție despre ceea ce înseamnă lectura, ce înseamnă lectura creativă. Pentru aceasta avem doi invitați de vază: Maia Morgenstern și George Mihăiță”, a spus conf.univ.dr.Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București.

 

Maia Morgenstern: ”Eu sunt o persoană care a început să citească greu. Era mama care îmi citea. A mers greu cu cititul la mine până când am descoperit biblioteca. Mă refugiam în timpul școlii în bibliotecă, când îmi era prea trist, prea greu. Mă urcam pe o scară și alegeam cărți la întâmplare. Am descoperit o plăcere  imensă, o bucurie în a citi, în a evada în lumea cărților. Cărțile mi-au oferit libertatea de a visa, de a-mi imagina. Mă și mândream cu faptul că citeam, eram orgolioasă, ziceam asta am citit”.

 

George Mihăiță: ”O dată venit în București am intrat la facultate în clasa unuia dintre cei mai buni profesori pe care i-a avut vreodată Institutul, doamna Sanda Manu, care ne-a luat pe mine și pe Mircea Diaconu ca pe doi copii veniți de la țară, dar cu talent. Ea ne-a îndreptat spre bibliotecă mai mult și de atunci aproape de fiecare dată, în drumurile pe care le fac prin toată țara iau cu mine o carte. Am reușit să mă apropii foarte tare de bibliotecă și mai ales să mă apropii de cărțile de poezie. Le-am devorat. Cum ajungi la performanță în meseria noastră? Sunt foarte mulți factori. În primul rând, ce îți spune ție cartea respectivă, piesa respectivă, apoi citit și recitit. Performanța depinde în mare parte de autor, în general poți face performanță cu autori foarte mari sau cu regizori foarte mari pe texte poate puțin mai reușite, dar viziunea regizorală, cum era Tocilescu, te trimitea spre performanță. Am reușit și eu de câteva ori să merg spre performanță datorită oamenilor din jurul meu. Am avut norocul să fiu ucenic la doamna Sanda Manu, am avut marele noroc să joc în filmul lui Lucian Pintilie, am avut șansa să lucrez cu regizori importanți. În felul ăsta am reușit să fiu mulțumit în câteva momente ale vieții mele de ceea ce am făcut. Ceea ce observ la toți cei cu care lucrez în ultimul timp este că nu se oprește niciunul din drum. Când o văd pe Maia interpretând desăvârșit două monoloage într-un spectacol pe care îl jucăm împreună, îmi zic trebuie să interpretez și eu mai bine. Ne ambiționăm unii pe alții.”

 

Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, i-a provocat pe cei doi invitați la o discuție despre fricile provocate de întâlnirea și relația creativă cu un text literar.

 

George Mihăiță: ”Dacă textul nu îți transmite o emoție nu ai cum la rândul tău să transmiți emoție. Am avut frică cu rolul Grigore Bucșan în spectacolul  Breaking News , adaptare de Mircea Cornișteanu, după Ultima oră de Mihail Sebastian. Să joc Bucșan, după ce știam că l-a jucat George Constantin într-o interpretare memorabilă, a declanșat o frică mare pentru că voiam să mă apropii de acea interpretare. În același timp am simțit citind și recitind piesa că pot să îi găsesc un filon comic. Apropo de frică, spunea un regizor că trebuie să îți imaginezi că publicul este în izmene și tu îmbrăcat că dacă e invers se trage cortina.”

 

”Am, mai ales, frica de a nu uita textul. Mă bântuie multe frici pe mine, dar de cele mai multe ori cred că sunt forțe motrice. Fricile nemărturiste sunt capcanele mele. ”, a spus Maia Morgenstern.

 

Conf.univ.dr.Ioan Cristescu: ”Cred că e nefiresc ca un text, oricare ar fi el, să nu provoace o emoție. E nefiresc ca un text literar, poezie, proză, să nu îți dea o energie care poate să aibă diverse feluri. Nu știm ce stare emoțională ne va transmite cartea pe care alegem să o citim. Cartea ne construiește, cartea ne formează și este firesc să avem tot ceea ce conțin cărțile, toate emoțiile, inclusiv frica.”

 

Octavian Saiu, profesor, cercetător şi critic de teatru, doctor în studii teatrale, prezent în sală, a luat cuvântul și a vorbit despre Shakespeare. ” În toate textele lui Shakespeare apare un cuvânt fără excepție, acest cuvânt este carte. Cred că încărcătura prezenței fonetice a termenului ține și de mărturisirea încrederii într-un anume sistem de valori. Shakespeare este contemporanul nostru. Relația foarte profundă a celor doi invitați cu universul cărții se traduce printr-un fel de registru al simplității, al expresivității organice.  Am descoperit în Bucșan, interpretat de George Mihăiță, că forța unui actor vine din slăbiciunea lui interioară.”

 

Maia Morgenstern a lecturat din ”A douăsprezecea noapte”,  de William Shakespeare, un monolog al Violei.

 

George Mihăiță a oferit publicului prezent în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” câteva citate memorabile a unor scriitori români, printre care Petre Țuțea, Emil Cioran și Constantin Noica.

 

La finalul evenimentului, fiecare spectator a primit în dar câte o carte oferită de Copyro-societate de gestiune a drepturilor de autor, iar Maestrul George Mihăiță a oferit autografe pe cartea ”MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți” , de Doina Papp, apărută la editura Tracus Arte, în 2018.

 

Simona IONIȚĂ

 

Foto: Loreta Popa & Dan Vatamaniuc, Muzeul Național al Literaturii Române din București

 

***

 

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

 

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.

 

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

 

Sloganul PROGRAMUL DE C’ARTE este: citeşti şi dăruieşti!

 

 

***

 

PLANETA PUZZLE

(fragment)

 

 

Locuitorii de pe Planeta Puzzle puteau sufla viaţă peste obiectele primite de către ei în dar!  Păpuşile primite de la bunici nu aveau nevoie de baterii pentru a se mişca nestingherite prin casă, iar tricicletele de acum 100 de ani, cu scaun pufos îmblănit, vorbeau şi cântau în rime. Nu exista, de altfel, locuitor de pe Planeta Puzzle să nu fi scris ori să nu fi dedicat cuiva o poezie. Poeziile deveneau, cele mai multe dintre ele, nişte desene din care se făceau puzzle-uri ce concurau anual pentru Premiul Academiei Puzzle, de un milion de monede de aur puzzle.

Două mari pericole existau şi există, însă, pe Planeta Puzzle: Uitarea şi Întunericul! Dacă cineva uita de cineva ori de ceva primit de la cineva i se acorda de trei ori iertare, apoi era dus la Doctorul de Uitare şi, dacă acesta punea parafa că este bolnav de uitare, era trimis pe Pajiştea Celor Fără de Dor. Dacă doctorul nu scria nimic, acel cineva era dus imediat la Judecata Uitării, unde cea mai mare pedeapsă era să fi trimis, într-o navetă întunecată, pe Planeta Uitării, de unde nimeni nu s-a întors niciodată! Pe Planeta Uitării, o spun chiar şi cei mai cunoscuţi vrăjitori şi tămăduitori de spirite rele, a fost, este şi va fi numai şi numai Întuneric. Întunericul se hrăneşte cu cei care ajung pe Planeta Uitării, motiv pentru care Întunericul capătă tot mai multă putere şi tot mai multă Uitare. De aceea cei de Planeta Puzzle nu uită să fie mereu veseli, să facă zilnic sport şi să citească câte o carte pentru a-şi păstra în formă trupul şi spiritul ca nu cumva să uite că au primit încă de la naştere un dar, o moştenire sau o amintire!

Pe Planeta Puzzle, după cum veţi putea afla, toţi se jucau cu mare atenţie şi cu mare pricepere, începând şi sfârşind ziua cu inconfundabilul: „O zi fastuoasă!”, „Salut, povestea continuă!”.

Privită din spaţiu, Planeta Puzzle este o inimă uriaşă din munţi, câmpii şi dealuri, cu păduri şi lanuri, care, în loc de cele patru camere ale inimii, are râuri, lacuri, mări şi oceane. De Crăciun, locuitorii de pe Planeta Puzzle îşi dăruiesc câte un puzzle cu planeta lor în formă de inimă, nu înainte de a mulţumi Domnului că planeta lor este ferită de Uitare şi Întuneric.

Clima de pe Planeta Puzzle este atât de blândă şi de însorită încât în toate anotimpurile poţi să schiezi, să înoţi şi să te bronzezi. Totul e reciclabil pe Planeta Puzzle şi totul de pe Planeta Puzzle se hrăneşte cu Lumină. Palmierul, floarea de colţ sau floarea de lotus se hrănesc cu Lumină. Casele şi toate maşinăriile lor (de la frigider, televizor până la maşina de tuns iarba) se hrănesc cu Lumină, printr-un sistem ingenios de parasolare dispuse în formă de palmier, floare de colţ sau floare de lotus, de unde şi arhitectura uşor de recunoscut a caselor şi a blocurilor pe pe Planeta Puzzle. Bebeluşii şi copiii până în zece ani se hrănesc cel mai mult cu Lumină printr-o metodă ingenioasă: deschid gura mare şi gustă soarele cu limba! Cei mai cuminţi dintre ei, o spun vrăjitorii şi tămăduitorii de rele, ajung să vorbească într-o limbă specială direct cu îngerii. Motiv pentru care, în fiecare an, Regele şi Regina Puzzle, căci am uitat să vă spun că Planeta Puzzle este un imens regat-inimă, îi cheamă la Palatul Puzzle pe cei care ajung să vorbească în limba îngerească ca să le dăruiască acestora biscuiţi, bomboane sau torturi turnate în forme de inimi, cu ciocolată, vanilie sau frişcă.

Când nu vorbesc în limba îngerească, locuitorii de pe Planeta Puzzle vorbesc în limba puzzle, o limbă care se scrie şi cu ajutorul unor semne-desene, desemne, atunci când nu ştii cum se spune unui cuvânt. Limba puzzle s-a transformat pe parcursul mileniilor până când a devenit limba tuturor popoarelor de pe Planeta Puzzle. Fiecare popor de pe Planeta Puzzle a lăsat în dar câteva cuvinte în limba puzzle şi fiecare popor de pe Planeta Puzzle a lăsat în dar un dans şi un fel special de mâncare. Urmaşii poporului român de pe Planeta Puzzle au lăsat în dar cuvântul „dor”, dansul „ciuleandra” şi mâncarea de urzici; urmaşii poporului argentinian au lăsat în dar cuvântul „vivir”,  tangoul şi „gambas al ajillo” (creveți cu usturoi); urmaşii grecilor au lăsat în dar cuvântul „philosophia” (φιλοσοφία), dansul “sirtaki” şi „tyropithakia” (un fel de plăcintă umplută cu brânză Feta tradiţională); urmaşii englezilor au lăsat în dar cuvântul „fair play” (inventat chiar de Shakespeare!), „valsul lent” şi „porridge cu fructe de pădure” (fulgi de ovăz amestecaţi cu lapte, pe foc, timp de câteva minute, la care se adaugă, la final, fructele de pădure);  urmaşii japonezilor au lăsat cuvântul „manga (漫画)”, dansul cu envantaiul şi „takikomi gohan” (orez cu mazăre sau mlădițe de bambus sau orez amestecat cu ciuperci matsutake sau castane); urmaşii italienilor au lăsat cuvântul „canzzone” , dansul tarantella şi pizza; urmaşii ruşilor au lăsat cuvântul „matrioșka (матрёшка)”, dansul kazaciok şi clătitele ruseşti „blini” (cu caviar); urmaşii francezilor au lăsat cuvântul „amour”, dansul „bourree” şi tocana de legume „ratatouille”; urmaşii indienilor au lăsat cuvântul „yoga” (योग), dansul „bharata natyam” şi „Tadka Daal” (linte cu multe condimente, puţin picant, dar de neuitat!). Limba Puzzle are 27 de litere, dintre care o literă, litera Puzzle, poate fi pusă ori de câte ori un cuvânt nu poate fi scris cu ajutorul celor 26 de litere ale alfabetului. Litera Puzzle se foloseşte mai ales atunci când vrei să povesteşti despre dialogul între oameni, animale, duhuri şi îngeri. De exemplu, când vrei să povesteşti cum îi spui pisicii tale „te iubesc”, obligatoriu trebuie să pui înainte Litera Puzzle urmată de „aaau”, un fel de „miau, miau” în limba puzzle. Dacă îi scrii îngerului, e obligatoriu să începi cu litera puzzle pentru ca îngerul să îţi trimită cele mai bune gânduri şi cele mai bune veşti. Litera Puzzle este şi litera dragostei şi a norocului. Adolescenţii de pe Planeta Puzzle, după ce se îndrăgostesc, pun toate literele alfabetului într-un sac de mătase roşie şi trag din el o literă. Dacă prima literă trasă este Litera Puzzle atunci, negreşit, e vorba despre o dragoste mare. Cel sau cea care trage din prima Litera Puzzle pregăteşte alesei sau alesului următorul dar: o floare, neapărat o carte de literatură şi o felicitare în care e strecurată Litera Puzzle. În ultimii ani, conform urmaşilor cercetătorilor britanici de pe Planeta Puzzle, Litera Puzzle fusese dăruită de 3 miliarde de ori ceea ce făcea ca locuitorii de pe Plantea Puzzle să se iubească şi să citească tot mai mult. Conform statisticii, am putut afla cele mai căutate  nume de fete şi băieţi care au primit o floare, o carte şi o felicitare cu Litera Puzzle: Ana, Ise Lin Lin, Afrodita, Lhasa şi Marilyn, precum şi Dan, David, Suleyman, Michele şi Alfred. La cel mai recent  concurs anual dedicat Literei Puzzle, cu un premiu de 10000 de monede de aur puzzle, a fost aleasă drept câştigătoare următoarea felicitare semnată Miriam Bartholdy: „ Dragul meu Lou, Sunt bruneta cu ochii verzi şi cu nasul cam mare pe care o tachinezi în pauzele dintre ore, strigându-mi pe invers numele: Mairim! Când îţi scriu această felicitare de Litera Puzzle (pe care am tras-o din prima, cu gândul la Lou cel roşcovan şi cu pistrui), port pe cap o pălărie galbenă, vegetală, ca floarea soarelui, un kimonou ca apele oceanului Puzzle, la capătul căruia sunt casa şi inima noastră. Şi am în picioare sandale de împărăteasă greco-catolică, cu care scriu în nisipul fierbinte câteva semne despre măreţia Literei Puzzle. Primeşte cu multă iubire trandafirul alb, noua carte scrisă de câştigătorul Academiei Puzzle, Timmy Aquilis, „Teoria tocmelii”, şi aceste rânduri parfumate”.

Litera Puzzle seamăna cu o inimă. Trebuie să vă închipuiţi universul format din milioane de stele şi din milioane de gânduri. Într-o dimineaţă, când ai, să zicem, trei ani şi jumătate, te uiţi deasupra ta şi vezi un puzzle cu milioane de stele şi cu tot ceea ce îşi poate închipui mintea omenească. În creierul tău de copil de trei ani şi jumătate cauţi o scară fermecată ca să ajungi să atingi acest puzzle cu milioane de stele. Când ai pus mâna pe acest puzzle, scara a început să se mişte şi noroc că ai apucat ceva, ceva ce s-a rupt din cerul tău cu milioane de stele, o literă ce seamănă cu o inimă, Litera Puzzle. Cu această literă poţi să zbori, poţi să pluteşti prin văzduh, prin aer, fără să te prăbuşeşti.

 

Dan Mircea CIPARIU

 

 

Număr de vizualizări :72http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1MSPXfwWd2A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Panoplia de la „Muzeul Vârstelor”, prezentată la Palatul Suțu

Posted: 24 Apr 2019 03:57 AM PDT

Joi, 25 aprilie 2019, ora 18:30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința „Despre armele românilor în Epoca Modernă: panoplia din expoziţia permanentă Muzeul Vârstelor>>”, susținută de Vladimir Creţulescu, muzeograf în cadrul MMB, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).

Introducerea în Țările Române a modelelor culturale şi instituţionale moderne, de factură occidentală, a dus, printre altele, la o transformare fundamentală a modului în care românii se raportau la arme. Dacă în secolele perioadei pre-moderne (sec. al XVI-lea – al XVIII-lea) armele făceau parte din peisajul cotidian (pistoalele de la brâul zapciilor, arnăuţilor şi feluriţilor lefegii, jungherele şi hangerele de la chimirul boierilor mari etc.), în veacul al XIX-lea portul (şi meşteşugul) armelor devine un monopol al armatei şi poliţiei. Tânărul stat român modern monopolizează violenţa, restrângând accesul civililor la armament. Însă în acelaşi timp moda duelurilor, venită tot din Occident, împinge tinerele vlăstare boiereşti la înfruntări pe viaţă şi pe moarte, cu pistoale şi săbii, pentru răscumpărarea onoarei rănite.

Prezentarea se va concentra asupra rolului schimbător al armelor în societatea moldo-valahă, la cumpăna secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Conferința va avea drept punct de pornire piesele din panoplia de arme a Muzeului Vârstelor (Casa Filipescu-Cesianu). Va fi prezentată evoluţia rolului social al armelor în societatea românească, plasând această dinamică în contextul evoluţiei rapide a tehnologiei militare în epoca modernă.

Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu în termen de 30 de zile.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LYgFTBAkQ0M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Preselecția pentru ”Gala HOP”, ediția 2019

Posted: 24 Apr 2019 03:00 AM PDT

UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP”, a XXII-a ediţie, în perioada 11 – 13 iunie 2019, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Media.

”Ne adresăm tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență), cu vârsta până la 33 de ani.

 

Candidaţii trebuie să trimită la adresa de email doina@uniter.ro:

  • un curriculum vitae
  • copie după diploma de absolvire
  • fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi)
  • titlul exercițiului prezentat.

De asemenea, dacă sunt anumite cerințe tehnice pe care le putem asigura, vă rugăm să le menționați.

 

Data limită de înscriere: vineri, 31 mai 2019.

 

Ediția a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP are ca temă Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual şi se va desfaşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu.

 

Argument pentru alegerea temei:

DansActorul, chiar dacă a apărut ca protagonist al Teatrului-Coregrafic, nu este în mod necesar, şi în exclusivitate, actor al unei piese folosind numai mişcarea. DansActorul poate fi, cu atât mai mult, un şi mai performant actor al oricărui tip de spectacol teatral.

Toţi marii regizori utilizează, din ce în ce mai des, mişcarea în spectacolele lor: fie că fac apel la specialişti în coregrafie pentru „mişcarea scenică” fie că o concep şi o realizează ei înşişi.

Astfel mişcarea, pe lângă faptul că devine pe zi ce trece un mijloc major şi de sine stătător de expresie artistică, nu poate decât să fie un partener cu rol egal al cuvântului rostit.

Verbul-Acţiune nu exclude Verbul-Vorbă. Dimpotrivă.

(textul integral, „Teatru coregrafic / DansActorul – ca fenomen al teatrului de viitor”, poate fi citit pe www.galahop.uniter.ro)

 

Anul acesta, pentru ambele secţiuni: Individual şi Grup, preselecția va consta în două probe:

 

  1. Prezentarea unui moment de mișcare și text pregătite de concurent (maximum 5 minute la secţiunea Individual şi maximum 10 minute la secţiunea Grup)

Concurenții vor pregăti un moment de Teatru-Coregrafic. În construcția momentului, concurenții vor prezenta tratarea, prin mijloacele teatrului coregrafic, a unui text dramatic sau poetic, la alegere liberă, sub formă:

  • verbală

sau

  • non-verbală, putând beneficia de acompaniament sonor la alegere liberă (muzică, text înregistrat, zgomote etc.)

sau

  • mixtă – o combinare liberă a celor două forme precedente (verbal + nonverbal)

 

  1. Un moment de improvizație de mişcare, sau de mişcare şi text pe o temă propusă pe moment (maximum 3 minute)

 

Componența maximă a unui grup – 7 persoane.

 

Toţi Candidaţii (Individual și Grup) trebuie să se prezinte la preselecţie cu:

  • eventualul suport sonor (muzică, text, zgomote etc) pe cheie USB, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute „pe viu”

eventualele obiecte sau accesorii de care ar avea nevoie.” – UNITER

 

 

 

Număr de vizualizări :3http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/cJxBbUDjmrs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

4 hotspot-uri culturale din București, 16 prezentări și conferințe,...

Posted: 24 Apr 2019 02:02 AM PDT

Inaugurând Platforma Avansată de Educație LəRN, Conferințele de primăvară propun managerilor și antreprenorilor din sectorul cultural un format creativ și practic de discuții față în față cu lideri ai managementului cultural din țară și străinătate, de la consultanți internaționali la inițiatorii unor proiecte de succes în România: Art Safari, Romanian Design Week, Jazz in the Park, Nod Makerspace și MARe – Muzeul de Artă Recentă, Summer Well, Undercloud, Linotip. Desfășurat pe parcursul a două weekenduri din luna mai, 11-12 mai și 18-19 mai, primul sezon al Conferințelor de primăvară LəRN a programat patru zile de întâlniri în patru hotspot-uri culturale din București, 16 prezentări și conferințe, tururi ghidate și brunch-uri pop-up împreună cu speakerii LəRN.

Primul weekend al Conferințelor de primăvară LəRN (11-12 mai) aduce la București invitați din Danemarca, Belgia, Italia, Cluj și Timișoara și va avea loc la The Ark și Nod Makerspace. Printre principalele subiecte de discuție ale întâlnirilor din 11 și 12 mai sunt: importanța patrimoniului cultural (cu Trevor Davies, DK – director European Capitals of Culture Copenhagen 1996, Aarhus 2017, Piet Jaspaert, BE – vicepreședinte Europa Nostra, Doru Frolu, RO – arhitect, co-managing partner The Ark și Tamina Lolev, RO – arhitect, co-fondator Nod Makerspace), diplomația relațiilor internaționale (Simona Neumann, RO – director executiv Timișoara 2021, Capitală Europeană a Culturii), comunități creative (Vlad Tăușance, RO – strategist Argo și consultant Fundația Friends for Friends), dezvoltarea unui spațiu de artă privată (Erwin Kessler, RO – director MARe – Muzeul de Artă Recentă), strategii digitale creative (Mihnea Gheorghiu, RO – global digital creative director Publicis Milano și global creative director Diesel).

Al doilea weekend de întâlniri creative (18-19 mai) se concentrează pe scena culturală a Bucureștiului. Găzduite de MARe – Muzeul de Artă Recentă și de The Institute, conferințele LəRN din 18 și 19 mai aduc în prim plan proiecte culturale de succes din București: primul pavilion românesc de artă din România (Ioana Ciocan, RO – general manager Pavilionul de Artă București – Art Safari), unul dintre cele mai active spații de expoziții din București (Roxana Gamarț, RO – cofondator Galeria Mobius), primul târg de design românesc (Andrei Borțun, RO – CEO The Institute), cel mai popular festival de muzică al verii bucureștene (John Varbiu, RO – organizator Summer Well), primul teatru privat din ultimii 70 de ani (Chris Simion, RO – regizoare de teatru, fondatoare Grivița 53), unul dintre puținele spații independente dedicate dansului contemporan (Arcadie Rusu, MD – coregraf, fondator și manager Linotip – Centru Independent Coregrafic).

În fiecare weekend de Conferințe LəRN este programat un tur ghidat, pregătit de Interesting Times Bureau: Turul ghidat din zona Piața de Flori – Bursa de Mărfuri (11 mai) și Turul ghidat din Cartierul Creativ (19 mai).

Participanții la Conferințele de primăvară LəRN vor beneficia, de asemenea, și de tururi private la Romanian Design Week și Mobius Gallery.

 

Înscrierea la Conferințele de primăvară se poate face până pe 10 mai 2019 la info@lern.ro, în limita celor 60 de locuri disponibile. Taxa de înscriere este de 795 RONși include participarea la conferințe, vizitele private ale centrelor culturale și tururile ghidate din cadrul programului, masa de prânz alături de speakerii participanți și taxa de membership care asigură accesul la Comunitatea online LəRN.

Participanții la Conferințele de primăvară LəRN vor beneficia de un discount de 30%din taxa de participare la modulul cu numărul doi al Programului de formare în management cultural – Școala de vară.

Despre Platforma Avansată de Educație LəRN

Platforma Avansată de Educație LəRN este inițiată de un grup de profesioniști în educație, comunicare, antreprenoriat, inovație socială și cultură, sub umbrela Universității Spiru Haret și a Fundației România de Mâine. Platforma LəRN oferă o soluție inovatoare în formarea profesională a managerilor și liderilor pentru o mai bună integrare pe piața muncii de astăzi printr-o serie de trei formate educaționale: Programul de Formare în Managementul Cultural, Programul de Formare în Inovare Socială și Programul de Formare în Coaching și Dezvoltare Personală. Programele LəRN pun accent pe metode creative de formare, pe interactivitate și pe comunicarea directă dintre speaker și participanți. LəRN beneficiază de parteneriate cu universități străine, institute culturale și asociații de business, iar cursurile sunt susținute de lideri profesioniști români și străini.

Pentru mai multe informații:  PR Manager Laura Grigore / 0743146653 / info@lern.ro  ; pr@spiruharet.ro

 

www.lern.ro

 

Event FB:

https://www.facebook.com/events/2119997514734310

 

***

 

CONFERINȚELE DE PRIMĂVARĂ LəRN – MANAGEMENT CULTURAL | SEZON 1

 

M O D U L 1

 

Z1. sâmbătă / 11.05.2019

09.00 – 10.00 Registration Point Open

10.00 – 11.00 Tur ghidat zona Piața de Flori – Bursa de Mărfuri / de Interesting Times Bureau

11.00 – 11.30 Vizită la The ARK / cu Doru Frolu

11.30 – 12.30 Meeting the Peers

12.30 – 13.00 Prezentare Erwin Kessler / MARe – dezvoltarea unui spațiu de artă privată

13.00 – 13.30 Prezentare Doru Frolu / Dâmbovița Smart River

13.30 – 14.30 Conferință Piet Jaspaert (BE) / Cultural Heritage Matters

14.30 – 15.30 Lunch / Restaurant Ivan Pescar

 

Z2. duminică / 12.05.2019

09.00 – 10.00 Registration Point Open

10.00 – 10.30 Vizită la Nod Makerspace / cu Tamina Lolev

10.30 – 11.00 Prezentare Tamina Lolev / Nod Makerspace – spațiu de dezvoltare pentru industriile creative

11.00 – 11.30 Prezentare Ștefan Teișanu / Cluj 2021 – Dezvoltarea programului pentru Centrul Cultural Clujean

11.30 – 12.00 Prezentare Simona Neumann / International Relationship Diplomacy

12.00 – 12.30 Prezentare Vlad Tăușance / Comunități creative

12.30 – 13.00 Prezentare Mihnea Gheorghiu / Global Digital Creative Strategies

13.00 – 13.30 Conferință Trevor Davies (DK) / How you can reconvert industrial spaces transforming them in cultural hubs

13.30 – 14.30 Pop Up Lunch / Nod Makerspace

 

M O D U L 2

 

Z3. sâmbătă / 18.05.2019

09.00 – 10.00 Registration Point Open

10.00 – 11.00 Vizită la MARe – Muzeul de Artă Recentă / cu Silviu Dancu

11.00 – 11.30 Prezentare Roxana Gamart / Chaos and Visual Art

11.30 – 12.00 Prezentare Ioana Ciocan  / Art Fairs

12.00 – 12.45 Prezentare Ștefan Voloacă / Școala de vară și programul post-universitar LəRN

12.45 – 14.30 Pop Up Lunch / MARe Café

*Private Tour Mobius Gallery

 

Z4.duminică / 19.05.2019

09.00 – 10.00 Registration Point Open

10.00 – 11.00 Tur ghidat Cartierul Creativ

11.00 – 11.30 Vizită la The Institute / cu Andrei Borțun

11.30 – 12.00 Prezentare Andrei Borțun / The Institute

12.00 – 12.30 Prezentare John Varbiu / Summer Well

12.30 – 13.00 Prezentare Chris Simion-Mercurian / Grivița 53

13.00 – 13.30 Prezentare Arcadie Rusu / Linotip – Centru Independent Coregrafic

13.30 – 14.30 Pop Up Lunch / The Institute Café

*Private Tour Romanian Design Week

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dAhU4-D3T5Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

PRIMĂVĂRATICE CONSTELAŢII DIAMANTINE

Posted: 24 Apr 2019 12:54 AM PDT

Aşa cum suntem obişnuiţi, şi în acest număr 4 (104), aprilie 2019, al revistei craiovene, „Constelaţii diamantine” (director, distinsa doamnă Doina Drăguţ ), domină eseul, poezia şi întâmpinările editoriale. Şi cum proza este uneori restrâns reprezentată, salutăm prezenţa, printre colaboratori, de această dată, a d-lui Nicolae Bălaşa, încurajându-l să scrie.

Cu un uşor exerciţiu imaginativ, am putea lectura acest interesant număr de revistă în acordurile muzicii lui Dinu Lipatti – despre care scrie d-l Mircea Ştefănescu, pe fundalul unor imagini-omagiu Paul Cézanne – la 180 de ani de la naşterea marelui pictor francez.

Ne surprinde plăcut prezenţa, printre colaboratorii revistei a două personalităţi din cultura românească, d-l. prof. univ. dr. Liviu Pentefunda şi cunoscutul şi veşnic tânărul  domn Gheorghe Andrei Neagu.

Doina Drăguţ, Ana Opran, Ionel Popa, Mihai Caba, Nicolae Grigorie-Lăcriţa etc. se dovedesc cititori pasionaţi. Cu generozitate recomandă cărţile de care s-ar cuveni să ne apropiem şi noi – în timpul liber ce-l avem la dispoziţie.

Apreciem, deopotrivă, invitaţia d-lor Al. Florin Ţene şi Mihai Batog-Bujeniţă de a revizualiza teme „majore pentru literatura universală” din punct de vedere didacticist.

Recunoaştem, multă subtilitate şi în mini-studiile semnate de George Petrovai, Dragoş Niculescu, Florian Copcea sau Constantin Miu.

Din Carolina de Nord, d-l. Vavila Popovici ne îmbie spre filosofia lui David Hume; d-na Antonia Bodea ne propune un „maraton literar prin America”, iar Florentin Smarandache – o incursiune în Muzeul de Arheologie din Lisabona. Invitaţii incitante, braţ la braţ cu – epigrama şi poemul, ne propun poeţii: Vasile Dan Marchiş, Mircea Ştefănescu, Varga Istvan Attila, Vasilica Grigoraş, Liliana Popa, Al. Florin Ţene, Andrei Cancăr, Stejărel Ionescu etc.; în timp ce d-nii Vasile Filip şi N. Georgescu sunt fascinaţi de poezia semnată de Vavila Popovici (ediţie bilingvă) sau Galina Martea. Un eseu interesant semnează d-na Ştefania Oproescu, căreia îi mulţumim.

De la Timişoara, poetul Daniel Luca ne recomandă un alt poet (pe un tiz al d-sale), Daniel Marian, ca o (re)aşezare „în spatele cuvintelor nespuse”, citându-l pe dl. Andrei Caucăr! Şi totuşi, trebuie să recunoaştem, doar versul, în cantaţia lui binecuvântată, îmbrăţişează nobleţea umanului din noi. De aceea, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşte „izvorul dragostei şi-al frăţiei să curgă limpede şi lin / peste existenţa noastră prea mult înlăcrimată” (Vasilica Grigoraş).

 

Livia Ciupercă

Vizualizări: 204

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor