altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 septembrie 2021

ecția „Poezia deceniului I”: „borcane bine legate bani pentru încă ...


Un nou volum în colecția „Poezia deceniului I”: „borcane bine legat...

Posted: 21 Sep 2021 07:14 AM PDT

La editura Tracus Arte, în colecția „Poezia deceniului I”, va apărea reeditarea volumului borcane bine legate bani pentru încă o săptămînă, de Dan Sociu. 

Biografism auster, fragilitate existenţială cu oroare de spovedania sentimentaloidă, sobrietate în utilizarea figurilor, mizînd pe un minimalism cu paradoxal efect expresiv, autoironie trădînd porniri masochiste, intertextualitate moderată, construită mai mult pe sugestie decît pe exhibarea citatului – iată cîteva atribute stilistice care fac poezia lui Dan Sociu extrem de percutantă și de credibilă.
O. Nimigean (2002)

Un poet ca Dan Sociu poate fi comparat fără probleme cu oricare dintre marii poeți din istoria literaturii române.
Mihai Iovănel (2021)

Dan Sociu (n. 20 mai 1978, Botoșani) a lucrat ca jurnalist, redactor de carte și corector la diferite edituri, a tradus articole, piese de teatru, un volum de strategie militară, peste 20 de romane și poeziile a peste 30 de poeți americani și englezi. A publicat poezii și proză în zeci de antologii și reviste românești și internaționale și a fost invitat ca artist în rezidență în SUA și Germania. A publicat volumele de poezie borcane bine legate bani pentru încă o săptămînă (Junimea, 2002; Premiul „Ronald Gasparic”, Premiul Național „Mihai Eminescu”), Fratele păduche (Vinea, 2003), cîntece eXcesive (Cartea Românească, 2005; Premiul Uniunii Scriitorilor, tradusă în engleză, Mouths Dry with Hatred, Longleaf Press, Methodist University, Virginia), Pavor nocturn (Cartea Românească, 2011), Poezii naive și sentimentale (Cartea Românească, 2012; Premiul Radio România Cultural), Vino cu mine știu exact unde mergem (Tracus Arte, 2013; Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator Cultural), / Premiul „Andrei Bodiu”), antologia de poezie Vino cu mine știu exact unde mergem (Polirom, 2014), volumul Uau (Polirom, 2019; Premiul Observator Cultural) și romanele Urbancolia (Polirom, 2008; tradus în sîrbă, Urbanholija, Plato, Belgrad, 2016), Nevoi speciale (Polirom, 2008), Combinația (CDPL, 2012), Pluto în Scorpion (Polirom, 2020).

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/09/21/borcane-bine-legate-bani-pe...

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rrGFvbr-m1w?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Colecția Anansi. World Fiction aniversează 1 an

Posted: 21 Sep 2021 07:07 AM PDT

Editura Pandora M aniversează un an de la lansarea colecției Anansi. World Fiction, cel mai nou proiect editorial dedicat traducerilor din literatura universală de pe piața de carte autohtonă. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, și coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, colecția care debuta acum exact un an cu 6 volume are în prezent 34 de titluri în portofoliu: romane contemporane aflate în vizorul criticilor din întreaga lume, recuperări editoriale necesare, ediții noi și aduse la zi ale unor cărți esențiale ale culturii contemporane, memorialistică, eseu, poezie – un portofoliu divers și bogat.

 

 

„Orice noutate atrage interesul, inclusiv pe cel concretizat comercial. Anansi. World Fiction a avut parte de o primire spectaculoasă din partea cititorilor în acest prim an de existență, așa că nu ne putem dori decât ca acest interes să reziste în timp, pentru că acest lucru ne va ajuta să rămânem fideli dorinței noastre inițiale, aceea de a construi o colecție «literară», variată, vie, o colecție premium din toate punctele de vedere. În anul care a trecut s-au adăugat nume foarte importante portofoliului nostru, autori ale căror cărți urmează să apară cât de curând în ediție românească, dintre care țin neapărat să amintesc câțiva: László Krasznahorkai, Don DeLillo, Jaume Cabré, Jon Fosse, Michel Tournier, Richard Powers. Simpla lor enumerare demonstrează, cred, fidelitatea noastră față de programul anunțat în septembrie 2020”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi. World Fiction.

 

„Poveștile ne apropie” – campania aniversară care transformă cititorii în autori.

Editura Pandora M a decis să transforme aniversarea unui an de la lansarea colecției Anansi. World Fiction într-un gest de recunoștință față de cititorii săi și să le ofere acestora cuvântul: șansa de a deveni autori într-un volum colectiv.

Derulată sub motto-ul „Poveștile ne apropie”, campania aniversară își propune să readucă în actualitate obiceiul dialogurilor purtate în tihnă despre cărți, al prieteniilor consolidate grație afinităților livrești și al mărturiilor scrise despre îndrăgostirea de o carte. Iubitorii de literatură sunt invitați să aleagă o carte despre care le-ar plăcea să povestească unui om drag într-o scrisoare. Să expedieze apoi prin poștă scrisoarea prietenului respectiv, nu înainte însă de a o fotografia, pentru a o putea transmite editurii.

Cele mai frumoase scrisori vor fi selectate și publicate într-o carte care va fi lansată pe 23 aprilie 2022, de Ziua Internațională a Cărții –  un volum despre care editura speră că va rămâne în memoria afectivă a multor iubitori de povești.

Campania se desfășoară în perioada 1 octombrie 2021 – 28 februarie 2022.

 

Cele mai importante premii ale anului 2020, în colecția Anansi. World Fiction.

Proiect ambițios, Anansi. World Fiction și-a propus chiar de la început să le ofere cititorilor o selecție diversă a celor mai importante apariții editoriale din portofoliul literaturii și memorialisticii universale în cadrul a cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

În acest prim an de existență, în lista cărților traduse în colecția Anansi. World Fiction se află titluri care au cucerit cititorii din întreaga lume, recompensate cu cele mai importante premii literare ale anului 2020: Premiul Nobel pentru Literatură (Louise Glück, cu un prim volum deja publicat în limba română: Noapte credincioasă și virtuoasă, restul volumelor din integrala operei poetice urmând să apară), Prix Goncourt (Anomalia de Hervé Le Tellier), The Booker Prize (Shuggie Bain de Douglas Stuart, roman aflat în curs de apariție), The International Booker Prize (The Discomfort of Evening semnat de scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld, în pregătire).

De asemenea, în afara traducerilor noi, colecția s-a îmbogățit în decursul acestui an și cu o serie de ediții noi ale unor cărți îndrăgite de publicul cititor din portofoliul Editurii Pandora M, semnate de autori precum Leïla Slimani, Dr. Edith Eva Eger, Delia Owens sau Joan Didion.

 

Delia Owens, Elena Ferrante, Maggie O’Farrell, Hervé Le Tellier și Dr. Edith Eva Eger – cei mai bine vânduți autori ai colecției.

În topul 5 al celor mai bine vânduți autori Anansi. World Fiction se află nume precum Delia Owens – autoarea bestsellerului Acolo unde cântă racii, carte aflată în curs de ecranizare, Elena Ferrante – cea mai citită autoare a momentului, cu romane mai vechi, dar și cu Viața mincinoasă a adulților, cea mai recentă carte a sa, Maggie O’Farrell, cu romanul Hamnet – cartea anului 2020, tradusă cu succes în întreaga lume și aflată, de asemenea, în curs de ecranizare, Hervé Le Tellier și romanul său Anomalia, distins în 2020 cu prestigiosul Prix Goncourt, bestseller absolut în întreaga lume, și Dr. Edith Eva Eger, cu al său cutremurător volum de memorii, Alegerea.

 

Până la finalul acestui an, în cadrul Anansi. World Fiction vor fi publicate peste 10 titluri, noi autori precum scriitoarea olandeză Marieke Lucas Rijneveld, scriitorii bulgari Gheorghi Gospodinov și Kapka Kassabova, precum și László Krasznahorkai, Jaume Cabré sau Jon Fosse, trei dintre „candidații” la Nobelul literar din ultimii ani, vor completa profilul colecției.

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/r-ZU6bhOR3E?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziţie de fotografie şi proiecţie specială ”In Memoriam Ion Cara...

Posted: 21 Sep 2021 07:05 AM PDT

Ediţia din acest an, a VI-a, a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chișinău este dedicată memoriei actorului şi regizorului Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, care s-a stins din viaţă la începutul acestei luni. Cu acest prilej, la Chişinău au loc, pe parcursul evenimentului, mai multe manifestări dedicate celui care a condus timp de 16 ani prima scenă teatrală a României şi UNITER – de la înfiinţarea sa.  

  

 

Duminică, 19 septembrie 2021,  la Catedrala Romano-Catolică a fost prezentat spectacolul radiofonic „Papa Ioan Paul al II-lea, avându-l ca interpret principal pe actorul Ion Caramitru, a cărui voce a răsunat emoționant pe sub bolțile impresionantei catedrale.

 

Vineri seară, pe 24 septembrie 2021, în foaierul Teatrului Naţional Mihai Eminescu va fi vernisată expoziţia de fotografie “Shylock – ultimul rol”, prezentată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. La eveniment vor fi prezenţi actorii Oana Pellea și Mircea Rusu care vor susţine în aceeaşi seară, imediat după vernisaj, spectacolul  „Frumos e în septembrie la Veneţia”, în regia Marianei Cămărăşan, spectacol care reprezintă Teatrul Național „I.L.Caragiale” la actuala ediție a Reuniunii teatrale de la Chișinău.

 

„Negutorul din Veneia”

Sâmbătă, 26 septembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va avea loc o proiecţie specială a înregistrării spectacolului “Neguţătorul din Veneţia” de Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, în care Ion Caramitru interpretază ultimul său rol shakespearian, Shylock… Înregistrarea este o producţie a Studioului Media al TNB, filmată în condiţii deosebite.

 

Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chișinău a avut ca punct de plecare proiectul „Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău”, un schimb de turnee între Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, o idee comună a celor doi directori ai instituţiilor partenere, Ion Caramitru şi Petru Hadârcă.

 

„Reuniunea din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, artistul purtător de legendă şi, la rândul său, creator de legendă – umană şi artistică. Am pregătit evenimentul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a VI-a (ar fi trebuit să fie a şaptea, dacă nu ne împiedica pandemia) ca pe o sărbătoare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, care și-a recucerit, de-a lungul celor 100 de ani de creaţie şi de zbucium, în pofida intruziunilor politice barbare, şi-a recucerit, prin energiile limbii române şi prin efortul artiştilor săi, dreptul la libertatea de creaţie şi de idei, şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori”, a precizat cu acest prilej Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.

 

Expoziţia de fotografie „Shylock – ultimul rol” va rămâne deschisă şi va putea fi vizitată de spectatori în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău pe tot parcursul lunii septembrie.

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ne6EgScJJoE?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Maestrul Marin Cazacu, aniversat la Editura Casa Radio

Posted: 21 Sep 2021 07:01 AM PDT

În această lună, Editura Casa Radio îl aniversează pe Marin Cazacu – reputatul violoncelist și totodată profesorul de vocație, fondator al ansamblului „Violoncellissimo” și al Orchestrei Române de Tineret – printr-o nouă apariție editorială. Albumul intitulat „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo” oferă publicului ocazia de a parcurge un traseu sonor plin de atracții muzicale, de la baroc, reprezentat de Händel, la modernismul lui Șostakovici, sau de la tangoul argentinian, reimaginat de Piazzolla, la versiuni inedite ale pop-rock-ului – AC/DC, Europe sau Queen – și ale folclorului românesc.

 

Cea mai elocventă descriere a albumului îi aparține chiar lui Marin Cazacu: Încă din titlu, „Cello Inspirations”, se subînțelege mesajul acestui album. Mi-am dorit foarte mult să includ, alături de piese selectate din repertoriul ansamblului „Violoncellissimo”, o piesă care mi-a marcat, aș putea spune, destinul. Este vorba de Aria lui Lenski din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, originală pentru voce de tenor și orchestră. Am spus şi cu alte ocazii faptul că la 10 ani doream să devin tenor la operă datorită acestei arii, pe care am ascultat-o transmisă pe difuzorul amplasat pe un stâlp de telegraf aflat pe drumul pe care îl făceam zilnic de acasă către școala din satul meu natal.

Celelalte lucrări incluse în album sunt înregistrări din concertele ansamblului „Violoncellissimo”, de la Ateneul Român și de la Sala Radio, unele cu studenții mei în formulă de 14 violoncele, pian și percuție, altele din proiectul unic, cu orchestra alcătuită din cei 100 de violonceliști din întreaga țară, orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul „Violoncellissimo”, pe care l-am început în urmă cu 30 de ani alături de studenții mei, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen, prin abordarea unui repertoriu divers, de la muzica clasică la cea de divertisment, jazz, rock simfonic și chiar folclor.

„Violoncellissimo” este cea mai entuziasmantă experiență profesională pe care am trăit-o până acum. Prin acest album, doresc ca publicul să descopere imensa noastră bucurie de a cânta împreună, cu gândul că muzica este sursa celor mai profunde și înflăcărate emoții umane.

 

Pe 30 septembrie, chiar în ziua în care îl sărbătorim pe maestrul Marin Cazacu la împlinirea vârstei de 65 de ani, postul Radio România Muzical va prezenta albumul „Cello Inspirations. Marin Cazacu, Violoncellissimo”. În cadrul emisiunii „Arpeggio” – rubrica „Interpretul zilei”. începând cu ora 10.00, melomanii sunt invitaţi să asculte extrase muzicale de pe albumul aniversar.

 

Albumul poate fi achiziţionat, la preţ de producător, de la Librăria Editura Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro. Pe perioada Festivalului „George Enescu“, Librăria Editura Casa Radio are deschise puncte de vânzare în foaierele Ateneului Român, Sălii Palatului şi Sălii Radio.
De asemenea, albumul poate fi achiziţionat de la libăriile partenere.

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kV76UKeZKJQ?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac, invitată la Târgul de Carte de la Göt...

Posted: 21 Sep 2021 06:56 AM PDT

România este prezentă şi în acest an la Târgul de Carte de la Göteborg, care se va desfășura în perioada 23-26 septembrie 2021. Va fi o ediție restrânsă, adaptată contextului actual al pandemiei, dar care va avea invitați de marcă din lumea literară suedeză și internațională. Temele principale din acest an sunt democrația, literatura nordică și o continuare a temei de anul trecut, „Citiți!Citiți!Citiți!”.  Invitata ICR Stockholm de la această ediție este scriitoarea Tatiana Țîbuleac care va participa, alături de doi dintre cei mai influenți scriitori tineri din Europa, Marek Sindelka (Republica Cehă) și Dorothee Elmiger (Elveția), la o discuție cu titlul „Experienţe europene în umbra pandemiei”/„Europeiska uppväxtskildringar i skuggan av pandemin” despre literatură în vremea pandemiei, precum și despre noile provocări legate de tranziția către vârsta adultă în contextul de față. Discuția în limba engleză va fi moderată de către jurnalista suedeză Johanna Frändén (Aftonbladet) și este organizată în parteneriat cu clusterul EUNIC Suedia.

 

Pandemia de coronavirus a lăsat urme adânci asupra societății umane la nivel global. Diversele restricții și limitări impuse pentru a preveni răspândirea virusului au afectat profund infrastructura socială și au făcut dificilă menținerea relațiilor interpersonale. Nu în ultimul rând, pandemia a lovit puternic copiii și tinerii, cu consecințe potențiale majore în ceea ce privește creșterea și vârsta adultă a acestora.

Discuția va aborda toate aceste teme de actualitate și va putea fi urmărită online pe platforma Târgului, la secțiunea Bokmässan Play, începând cu data de 23 septembrie 2021, ora 9.00 (ora Suediei), la următorul link: https://bokmassan.se/programs/europeiska-uppvaxtskildringar-i-skugg...Accesul la discuţia online se va face pe bază de bilet, care se poate obține de aici.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău și și este licențiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la PRO TV Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri. Din 2008 este stabilită la Paris. Și-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită „Fabule moderne”. Primul său roman „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în 2016 în limba română și tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la București și premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași. Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene – 2019 pentru romanul „Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018. La sfârșitul anului trecut romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen, ediția spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câștigat Premiul European Camino de Santiago.

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi CENNAC, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm. România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în anul 2013.

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/A3A4deaTT1I?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziție la Palatul Suțu: „Nu suntem noi singurii” – Moștenirile g...

Posted: 21 Sep 2021 06:49 AM PDT

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „«Nu suntem noi singurii»: Moștenirile globale ale eugeniei”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând de marți, 21 septembrie 2021, ora 10.00. Această expoziție explorează originile, istoria și moștenirile distructive ale eugeniei, bazându-se pe cercetările profesorului Marius Turda din acest domeniu. La un secol de la organizarea celui de al II-lea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22 – 28 septembrie 1921), vizitatorii sunt invitați să cunoască diferitele traiectorii istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi. 

 

„Impactul gândirii eugenice continuă să fie o problemă sensibilă și emoțională pentru mulți oameni, nu în ultimul rând pentru că eugenia continuă să alimenteze practici discriminatorii în ceea ce privește rasa, clasa socială, genul, dizabilitățile și vârsta. Astăzi, multe din atitudinile nostre sociale sunt influențate de tradiția eugenică, care, mai bine de un secol, a reprezentat anumite grupuri de oameni ca fiind mai puțin demni de drepturi și de respect. De exemplu, sterilizarea forțată a multor femei rămâne o problemă de actualitate în multe țări precum Cehia, Peru și Statele Unite. Pandemia provocată de coronavirus ne îndeamnă la o analiză deschisă a modului în care atitudini sociale înrădăcinate în gândirea eugenică continuă să ne afecteze deciziile de zi cu zi. Educația continuă, precum și condamnarea publică a eugeniei, sunt componente esențiale ale efortului nostru de a înțelege aspectele puțin discutate în spațiul public ale unui trecut dureros și nedrept” – a declarat prof. univ. dr. Marius Turda (Oxford Brookes University), curator al expoziției „«Nu suntem noi singurii»: Moștenirile globale ale eugeniei”.

 

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente organizate în întreaga lume în perioada 27 septembrie – 2 octombrie 2021 grupate sub genericul Dismantling Eugenics: Legacies, Reckonings, Futures. Concomitent cu deschiderea ei de la București are loc și deschiderea la Wiener Holocaust Library din Londra, creând astfel o punte muzeală între Marea Britanie și România.

 

Organizatori: Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University; Centrul de Istorie a Eugeniei și a Rasismului (CIER), afiliat la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

 

Expoziția „«Nu suntem noi singurii»: Moștenirile globale ale eugeniei” va putea fi văzută la Palatul Suțu în perioada 21 septembrie – 3 octombrie 2021.

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gPBHzYjUqaI?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

De ce „ne omoară” plictiseala. Trei semnificații ale acesteia în vi...

Posted: 21 Sep 2021 06:48 AM PDT

Un efect secundar provocat de perioadele de restricții pandemice a fost conștientizarea apăsătoare a stării de plictiseală trăite în diverse forme de mulți oameni, „prizonieri” în propriile case. Întrebarea cum de, în societatea modernă în care abundă formele  de divertisment și în confortul locuinței, e posibil un astfel de sentiment își găsește răspunsul în analiza pe care Erich Fromm o face despre una dintre „cele mai patologice” stări ale ființei umane. „În anumite culturi în care viața este foarte confortabilă, dar în care plictiseala s-a dezvoltat destul de mult avem mai multe sinucideri și cazuri de schizofrenie decât în alte țări în care există mai mult contact cu realitatea, chiar dacă realitatea e tragică, pentru că tristețea și tragedia sunt mai ușor de suportat decât plictiseala”, precizează acesta. 

 

În cărțile Patologia normalității și Din dragoste de viață, publicate la Editura Trei, Fromm dezvăluie ce se ascunde, de fapt, în spatele unui concept privit ca un sentiment superficial temporar. În plus, sociologul și psihanalistul format în cadrul Școlii de la Frankfurt, care a inspirat generații întregi de psihologi și cititori prin munca și lucrările sale, așază plictiseala în trei contexte definitorii: existența individuală interioară, viața socială și activitatea profesională.

  • Ce este plictiseala și ce ne spune despre noi înșine și propria existență?  

Este pasivitate, explică Fromm. Dar nu în sensul lipsei unei activități, ci în acela al lipsei de contact cu noi înșine și cu ce ne face cu adevărat să ne simțim vii, prezenți și implicați, cu potențialul nostru intelectual și emoțional de a crea lucruri și acțiuni cu sens pentru noi și ceilalți. „Plictiseala nu este decât expresia lipsei de contact cu lumea și cu iubirea”,  spune autorul cărții „Patologia normalității. Contribuții la știința omului”, subliniind că această pasivitate „ne ucide și ne deprimă și ne poate chiar umple de ură”. Antidotul se regăsește în fiecare persoană în parte și este format din resursele interioare cultivate. „Dacă o persoană nu are resurse în sinea sa de a se implica într-o activitate vitală, de a produce ceva sau de a se folosi de capacitățile sale intelectuale, atunci va percepe plictiseala ca pe o povară, ca pe un obstacol, ca pe o paralizie pe care nu va fi capabilă să și-o explice singură. Plictiseala este una dintre cele mai rele forme de tortură. Este un fenomen foarte modern și se răspândește rapid. O persoană care cade pradă plictiselii și nu este capabilă să se apere de aceasta se va simți foarte deprimată”.  

  • Plictiseala, într-o viață socială aparent activă 

Rutina poate combate plictiseala, iar zilele pline de evenimente, întâlniri sociale și profesionale ajută în acest sens, adaugă Fromm. Însă el atrage atenția și invită la reflecție, în același timp: oare energia pe care o investim cu atât de mult devotament în a acoperi fiecare minut al existenței  cotidiene nu este, de fapt, expresia unei evadări repetitive dintr-o existență lipsită chiar și de aspirația potențialului sau a sentimentului de împlinire personală? „O mare parte din ceea ce facem este o încercare de a ne împiedica să admitem că suntem plictisiți. Amintiți-vă sentimentul stânjenitor care vă suprinde atunci când v-ați uitat la un film stupid sau când v-ați înecat plictiseala în alt mod. Amintiți-vă mahmureala care vă cuprinde atunci când vă dați seama că ceea ce ați făcut ca să vă distrați v-a plictisit de moarte, și că nu v-ați folosit timpul, ci mai degrabă l-ați omorât. Un lucru remarcabil legat de cultura noastră este că facem orice să economisim timp, dar, odată ce l-am economisit, ni-l omorâm pentru că nu găsim altceva mai bun de făcut cu el”. 

  • Plictiseala la muncă: sens, valoare personală și relații umane

Tot în opinia celebrului autor, munca poate deveni tot atât de mult o expresie a suferinței și a alienării de sine, mascată într-o fază incipientă de plictiseală. El oferă, în cartea „Patologia normalității”, exemplul unui experiment sociopsihologic creat de Elton Mayo la Uzinele Hawthorne din Chicago, în 1924. Premisele porneau de la identificarea surselor de motivație pentru a crește productivitatea angajatelor care asamblau telefoane, experiment derulat cu acordul acestora. Proiectul a durat 5 ani, au fost introduse diferite variabile ca recompense, printre care s-au numărat schimbări benefice ale mediului de muncă, pauze de odihnă, mâncare și băutură gratuită în timpul acestora, programul redus cu jumătate de oră datorită acestor pauze. Toate au dus, într-adevăr, la creșterea productivității. Însă Mayo a mers mai departe și a vrut să afle ce se întâmplă dacă aceste beneficii sunt ulterior retrase. Surprinzător, productivitatea și eficiența nu au scăzut, din contră, au crescut. Pe tot parcursul experimentului, a descoperit cercetătorul, cauzele acestor creșteri și al diminuării ratei absenteismului au stat în cu totul altă parte: în aspectul social al muncii, al validării personale și al conexiunii umane. Primul și cel mai important factor a fost acela că muncitoarele s-au simțit auzite, vocea lor a fost ascultată atunci când au făcut sugestii despre experiment și acestea au fost puse în practică. În plus, aveau un scop dincolo de munca în sine, care era important nu doar pentru ele, ci pentru muncitorii din întreaga fabrică: implicarea și rezultatele proiectului. Acestora adăugându-se și crearea unor relații autentice de interacțiune socială, bazate pe prietenie.

Pornind de la acest exemplu, Fromm oferă cititorilor un nou motiv de a reflecta despre rostul muncii: Crește ea producția și consumul? Sau promovează ea dezvoltarea și creșterea altor ființe umane? Pentru că, spune el, atunci când recompensele muncii înseamnă doar mijloace financiare de a crește consumul, acesta devine plictisitor în cele din urmă. Cu adevărat împlinitoare și productive ar fi „creșterea activității, dezvoltarea personalității și sporirea competențelor”, ca o formă de echilibru personal. „Cred că ființa umană nu este ea însăși decât atunci când se exprimă pe sine, atunci când face uz de puterile din interiorul său. Dacă nu poate face acest lucru, dacă viața stă doar în posesiuni și uz, și nu în „a fi”, atunci omul degenerează; el devine un lucru; viața lui devine fără rost; devine o formă de suferință”, încheie Erich Fromm, autor al peste 11 cărți publicate la Editura Trei.

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kEoGhmKmB3I?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Colocviul Internațional de științe ale limbajului „Eugeniu Coșeriu”...

Posted: 21 Sep 2021 06:38 AM PDT

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ștefan cel Mare” din  Suceava, și Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din  Cernăuţi organizează Ediția a XVI-a  a Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului „Eugen Coșeriu centenar”, eveniment realizat cu susținerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova , Guvernul României.

 

 

Lucrările Colocviului  debutează Vineri, 24 septembrie 2021, strada A. Mateevici, 60, blocul central, Sala Senatului, USM , la ora 10.00 , cu mesajele de salut adresate participanților din partea:

  • rectoratului Universităţii de Stat din Moldova – Igor Șarov, conf. univ.
  • Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova – conf. univ., Secretar de Stat Adriana Cazacu
  • Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova – Adrian Dupu, Secretar de Stat
  • Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău – Valeriu Matei, academician
  • fondatorilor colocviului – Sanda Maria Ardeleanu, DHC al USM, prof. univ., Universitatea ,,Ștefan cel Mare’’ din Suceava
  • Universităţii ,,Ștefan cel Mare’’ din Suceava – Mircea A. Diaconu, prof. univ.
  • Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi – Lora Bostan, prof. univ.
  • directorului Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Maria Șleahtiţchi, conf. univ.

Eugen Coșeriu, s-a născut la 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, fostul judeţ Bălţi. A fost unul dintre puţinii filologi romanişti, de talie mondială. A fost Doctor în Filologie şi Filosofie, autorul a unui număr de peste 50 de volume şi a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuind la îmbogăţirea metodologiei disciplinare lingvistice.  În 1991 a  fost ales membru de onoare a Academiei Române  și membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova  Conform afirmaţiei lui Mircea Borcilă (Universitatea din Cluj), Eugen Coşeriu a fost „cel mai strălucit exponent al culturii române în planul universal al ştiinţelor omului“.

Eugen Coşeriu a absolvit liceul „Ion Creangă“ din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma şi de filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa al aproape 50 de universităţi din întreaga lume.

 

Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislația privitoare la  pandemia  COVID 19,  din Republica Moldova.

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PZMsErUBCho?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Cernăuți. Obiecte pierdute”, de Mircea A.Diaconu, la Librăria din ...

Posted: 21 Sep 2021 05:18 AM PDT

Joi, 23 septembrie 2021, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Cernăuți. Obiecte pierdute, de Mircea A.Diaconu, fotografii de Anetta Dabija, apărută la Editura Cartier, colecția Art, coordonată de Vitalie Coroban. Alături de autor, Mircea A.Diaconu, vor participa: Maria Șleahtițchi, Mircea V.Ciobanu, Tatiana Ciocoi. Moderator: Gheorghe Erizanu.

 

Preț promoțional în ziua lansării.

Sesiune de autografe.

 

„Cernăuți. Obiecte pierdute e un mozaic pornit de la o idee isteață eminent. Anunțurile decupate (și aranjate astfel încât laitmotivul obiectelor pierdute să nu fie doar o cheie muzicală a compoziției, ci și un simbol al nostalgiei nescrise) sunt nu doar transparențe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriță și extrem de vie răsare de sub fresca de anunțuri, un Cernăuți bântuit de criminali, hoți, borfași și escroci (veniți de peste tot, unul dintre ei fiind originar chiar din Oradea Mare), dar și de sinucigași din amoruri nenorocite ori de domnișoare simpatice în căutare de conversație cu un domn sau, dimpotrivă, de domni dorind căsătorie bazată pe adevăr, dreptate, egalitate și sinceritate; mercuriale pentru piețe, hoteluri și birjari, norme pentru petrecerile și plaja de la Cârdul Gâștelor, meciuri, vizite regale, spectacole etc., etc. – totul într-un vârtej care se transformă  într-o vivace poezie obiectuală.” (Al.Cistelecan)

 

„Or, tocmai zilele și nopțile din Cernăuții interbelici fac obiectul acestei cărți – lumea aceea, cu edicte, restaurante, hoți, farmacii, Baia Sofia, autoturisme, crime, concerte, birje, Parcul Dominic, Gara Centrală, tramvaie și așa mai departe. La Belle Époque murise, dar ritmurile ei încă vibrau și nu, pe cât se crede, atât de vizibil agonic. Febrilitate europeană? Tumult hrănit de noile granițe și de schimbarea autorităților? Fervoare românească? Întrebări implicite care dau seamă mai mult despre ruina altor timpuri decât despre concretețea lor. Și cum nu locuiesc în Cernăuți, în acei Cernăuți – mă visez doar uneori pe strada Regina Maria sau mă bănuiesc în vreo carte poștală de-acum 100 de ani –, citind fragmente din „Glasul Bucovinei”, măcar am sentimentul că locuiesc în limbaj. Marile fracturi, pe care istoria nu poate decât să le inventarieze, deși le provoacă, ajung finalmente limbaj; sunt limbaj. (…)

Oricum, cu existența lor cotidiană mutată în limbaj, Cernăuții desenează o linie care trece prin Caragiale, Bacovia, A.E. Baconsky, Mircea Ivănescu etc. „Erau ziare, evenimente…”, ar spune din nou, pe urmele lui Bacovia, Șerban Foarță. Prin urmare, tocmai pentru că nu sunt o ficțiune, Cernăuții emană o energie care, în fervoarea ei, cosmopolită și națională deopotrivă, capătă forța jocului secund: act pur gratuit, deși tranzitiv, tocmai pentru că totul se petrece la nivelul limbajului. Farmecul este să vezi în spatele limbajului lumea, devenită iluzie. O prezență devenită absență. Sau mai degrabă viceversa.” (Mircea A.Diaconu)

MIRCEA A.DIACONU s-a născut pe 2 octombrie 1963 în Boroaia, Suceava. Este doctor în filologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, (1998) cu teza Mișcarea Iconar și literatura română din Bucovina între cele două războaie mondiale, coordonator prof. univ. dr. doc. Constantin Ciopraga.

A fost redactor șef al revistei Bucovina Literară, decan al Facultății de Litere, iar în prezent este prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Studiile critice sunt de o diversitate alarmantă, se ocupă programatic de mișcarea poetică Iconar, mai puțin cunoscută, datorită localizării ei cam excentrice față de capitala culturală a României, Bucureștiul, dar și față de capitala culturală a Moldovei, Iașiul. Mircea A.Diaconu face adevărate dosare monografice celor cinci reprezentanți ai mișcării, Mircea Streinul, Iulian Vesper, Traian Chelariu, George Drumur și Teofil Lianu, în Studii bucovinene.

Dintre numeroasele volume publicate, menționăm Cui i-e frică de Emil Cioran?, I.L. Caragiale, Fatalitatea ironică, Fețele poeziei, Fragmente critice, Atelierele poeziei, Ion Creangă, Nonconformism și gratuitate, Firul Ariadnei – 10 cărți de proză (și nu numai), Biblioteca română de poezie postbelică. Experiențe și existențe poetice, Metacritice.

Cernăuți. Obiecte pierdute, de Mircea A.Diaconu. Fotografii de Anetta Dabija. (Cartier Art). Legată, 272 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online pe shop.cartier.md.

Rugăm să respectați condițiile impuse de starea de urgență în sănătate pentru a putea intra în librărie (certificat vaccinare, test, dovadă anticorpi). Masca este obligatorie. Aveți grijă de sănătatea Dvs și a celor dragi. În librărie avem aparat de ozonare.

 

 

cartier.md

https://twitter.com/EdituraCartier

https://www.facebook.com/librariilecartier

 

Număr de vizualizări :9http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/alfipE3018U?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Echo –Factum, mic tratat de meta-meditație”: vioară, pian, etnoscu...

Posted: 21 Sep 2021 04:21 AM PDT

Compania independentă Arte-Factum finalizează Laboratorul de introspecție muzicală lansând, pe scena  Nocturnaliilor 2021, o tânără compozitoare: violonista Georgi Rădulescu va interpreta în primă audiție compoziția Meditation, într-un recital susținut împreună cu pianista Serena  Voaideș. Evenimentul se va desfășura vineri,  24 septembrie 2021, de la ora 19, în Curtea Franciscană, în cadrul expoziției ”Etnosculptură. Instrumente Imosibile”, a artistului vizual M.C.Donici. Artistele vor purta creații soutache by Alina Emandi, inspirate de muzica interpretată de ele.

 

Georgi și Serena propun pentru cel din urmă eveniment outdoor al Nocturnaliilor Arte-Factum 2021 un program muzical captivant, rarisim în spațiul muzical autohton, cu piese de Brian Crain (Wind,  Italian Summer, Rain, Adagio con Amore), Yann Tiersen (L’Absente, La Valse D’Amélie), Ludovico Einaudi (Experience, Primavera, Due Tramonti), Astor Piazzolla (Vuelvo Al Sur), George Gershwin (Preludiile nr 1, 2) și Grigoraș Dinicu (Căruța Poștei). Recitalul se va încheia cu Meditation,  bijuterie violonistică compusă de Georgiana Rădulescu și înregistrată într-o sesiune acustică outdoor (https://youtu.be/qOQOWi9snf4), care a inspirat rafinate și fanteziste dantelării soutache designerului  Alina Emandi, create pentru acest eveniment.

”Ce simți când asculți muzică? Amuzament, bucurie, extaz, frumusețe, relaxare, tristețe, iubire… Muzica este o limbă universală, dar de cele mai multe ori nu acordăm atenție mesajului pe care îl transmite sau cum e înțeles acesta… Pentru noi, muzica reprezintă cea mai ușoară metodă de comunicare cu oamenii din jur, cel mai tangibil mod în care ne putem exprima atât sentimentele noastre, cât și pe cele ale muzicii pe care o cântăm… Dar, pentru a putea transmite cu adevărat ce simțim, a fost nevoie de multe ore de studiu. Nu, nu doar al instrumentului. Al propriei persoane. Al eu-lui profund, esențial. Totodată, muzica ne ajută să ne conectăm mai bine cu cei din jur, de aceea iubim concertele, iubim petrecerile unde putem dansa unii cu alții, iubim să cântăm împreună. Ne sincronizăm colectiv bătăile inimilor, undele cerebrale, astfel  ne este mult mai ușor să ne înțelegem unii pe alții. Vă invităm deci, la introspecție: descoperiți-vă pe voi, fiți receptivi la emoțiile noastre, cum și noi vom fi la sentimentele voastre”, propune violonista-compozitoare.

Georgiana Rădulescu s-a născut la data de 22 iunie 1996, în Timișoara,  iar mai bine de 18 ani din viață i-a dedicat muzicii. A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani în cadrul Colegiului Național de Artă “Ion Vidu” din orașul natal, sub îndrumarea profesoarei Daniela Bălan, urmând ca de la vârsta de 16 ani să își continue studiile împreună cu profesorul și violonistul Mircea Tătaru, până la absolvirea Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, specializarea interpretare instrumentală. Dorința intensă de cunoaștere și perfecționare a făcut-o să aleagă cursurile de masterat din cadrul University of West London, London College of Music, unde a susținut concerte atât ca solistă, cât și în poziția de concertmaestru al orchestrei universității. Și-a finalizat studiile, îndrumată de Dr. Emilie Capulet și Dr. Dermot Crehan, obținând diploma de merit pentru rezultatele examenelor finale. În prezent, urmează cursurile Departamentului de pregătire psihopedagogică, dorindu-și ca pe viitor să împătrășească  pasiunea pentru muzică și cunoașterea dobândită tinerilor muzicieni pe care îi va avea elevi. Debutul ei pe scena #artefactum s-a petrecut în 27 martie 2021, de Ziua Mondială a Teatrului.

Serena Voaideș, născută la data de 2 ianuarie 1997,  a început studiul pianului la vârsta de doar șase ani, sub îndrumarea profesoarei Andreescu Elisabeta la Școala de muzică “Filaret Barbu” din Lugoj. Și-a continuat educația muzicală la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” din Timișoara,  unde a câștigat premii naționale și internaționale, iar mai apoi s-a perfecționat ca artist în cadrul Facultății de Muzică și Teatru. A participat la numeroase concerte, recitaluri și cursuri de măiestrie cu renumiți interpreți. Experiența acumulată în cadrul programului Erasmus, an în care a studiat cu pianista Joanna Marcinkowska, i-a sporit ambiția de a aprofunda explorarea muzicii. În prezent, este îndrumată de pianiștii Manuela și Dragoș Mihăilescu, urmând cursurile de masterat ale Facultății de Muzică din Timișoara.

Recitalul lor va avea ca decor expoziția ”Instrumente imposibile”, ciclu din conceptul etnosculptură: ”Sugerări, impresii, sugestii, compoziții. Arte asamblate, senzații completate. Bucuria sunetului și a formelor.  Formele asociate sunetelor întregesc o lume diafană, care te scoate din cotidian”, punctează sculptorul- scenograf Mihai Donici.

”Echo –Factum, mic tratat  de meta-meditație” este un eveniment al Asociației Culturale Arte-Factum, în cadrul  stagiunii independente Nocturnalii outdoor/indoor 2021, conceput și regizat de Levente Kocsárdi. Recitalul muzical și vernisajul expoziției de etnosculptură se vor desfășura vineri,  24 septembrie 2021, de la ora 19, în Curtea Franciscană (Timișoara, str. E. Ungureanu nr.1). Proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș . Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.   Concertul  se va desfășura în condițiile respectării stricte a tuturor regulilor de sănătate publică în vigoare. Rezervări de locuri: 0752111807.

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

poster designed by Andor Szabo

Vizualizări: 57

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor