altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 22 ianuarie 2019

“Cum ar fi dacă ai avea ocazia să îți mai trăiești încă o dată tine...


Cum ar fi dacă ai avea ocazia să îți mai trăiești încă o dată tiner...

Posted: 22 Jan 2019 06:33 AM PST

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români, anunță cel mai nou spectacol care va avea prima reprezentație în acest weekend. ”Doamna Godot”, de Olga Delia Mateescu, piesă de teatru lansată în cadrul FNT 2018. Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, de la ora 19.00, în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români sunteți invitați la spectacolul ”Doamna Godot” de Olga Delia Mateescu, regia Felix Crainicu, o dramă pigmentată cu umor absurd. ”Doamna Godot” este un spectacol  surprinzător, plin de suspans, în care tensiunea este fragmentată doar de momentele debordante de umor ale Ioanei Pavelescu și ale Alexandrei Stroe, cele două actrițe care își asumă roluri ofertante, de dramă psihologică, minuțios investigată de regizorul Felix Crainicu, în decorul minimalist conceput de Andreea Sorina Paraschivoiu. Trăirile eroinelor sunt abisale, dar ironia aparține întotdeauna destinului. Muzica este creată de Alexandru Nucă, iar video este realizat de Radu Crăciun. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Biletele pot fi rezervate la 0756 021 106, achiziționate pe www.bilet.ro sau la sediul teatrului din Calea Griviței nr. 64-66.

Detalii despre programul și evenimentele TDR: www.teatruldramaturgilor.ro

Teatrul Dramaturgilor Români este o instituție publică de cultură subvenționată de Consiliul General al Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9-UwHyBrlwY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

“Armonii corale”, în sezonul 3 al „Stagiunii de colecție” de la Bib...

Posted: 22 Jan 2019 06:07 AM PST

După succesul primei serate din cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, sunteți invitați un la nou spectacol eveniment, care va avea loc luni, 28 ianuarie 2019, de la ora 17.30 și va fi găzduit de Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22). Sub genericul „Armonii corale”, unul dintre cele mai valoroase ansambluri vocale românești v-a pregătit un program deosebit în care atributele principale sunt varietatea și spectaculozitatea. Corul Canticum, dirijat de Răzvan Rădos, va interpreta bijuterii sonore din creația românească și internațională. Spectacolul este parte din proiectul ambițios „Centenar pentru toți – Sesiunea 2017 – 2020”, organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.  AgențiadeCarte.ro este partener media.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe Volumul „Opere alese” – o ediţie îngrijită de Prof.  Ioan D. Chirescu  (Maestru emerit al Artei, Laureat al Premiului de Stat), apărută la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, care are o reproducere după o pictură de Camil Ressu, în care este prezentat compozitorul Dumitru Georgescu Kiriac şi autograful acestuia. Portretul de pe copertă, este după un basorelief  al sculptorului  Ion Vlad.

Din proprietatea autorului, Bilioteca Națională a României mai deţine Cântece populare româneşti, lucrări care fac parte din colecţia Biblioteca muzicală română, apărute în 1870. Din repertoriul Corului Scoalei Normale din Galaţi, avem 15 Coruri bărbăteşti, pentru usul şcoalelor normale, seminariilor, liceelor şi reuniunilor şcolare publicate de Teodor Teodorescu, în 1890, la editura Isidore Kauffmann din Galaţi şi dedicată Domnului Solomon Haliţa, inspectorul învăţământului primar şi normal-primar, directorul Şcoalei Normale de învăţători din Galaţi. Din aceste coruri mai fac parte şi Imnul Regal de Eduard Hübsch sau Deşteaptă-te române.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

 

***

Corul Canticum adresează tuturor o invitație în lumea artei corale de calitate. Ansamblul a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București în primăvara anului 2015. Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Corul Canticum a obținut încă de la prima sa apariție aprecierile publicului meloman și ale elitei muzicale bucureștene. Tinerii muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, își propun să aducă un plus de prospețime genului coral, făcându-l accesibil marelui public prin abordarea unui repertoriu inspirat din muzicile tradiționale, folclorice, jazz, gospel, pop etc.

Dirijorul Răzvan Rădos s-a născut în Ținutul Pădurenilor – Hunedoara, în 3 aprilie 1990. Debutează în lumea muzicală ca interpret de folclor la vârsta de 12 ani, obținând numeroase premii la concursurile naționale de acest gen. Profesează ca dirijor de la vârsta de 16 ani. A fondat și condus diverse formații corale din România, colaborând permanent cu coruri de amatori sau profesioniști dintre care amintim Corul Vosglas – Deva, Corul Național de Camera Madrigal – Marin Constantin – București, Corul Orfeu – Deva, Corul Anastasis – Deva, Corul Passiones – București, Corul Magnus – București, Corul de Cameră Preludiu – București și, recent, Corul de Copii Radio. A primit distincția „Dirijor de Onoare” din partea Corului Vox Medicalis și este Dirijor Fondator al Corului Regal. Alături de Corul Canticum, Răzvan Rădos își propune explorarea muzicilor vocale mai puțin cunoscute și aducerea acestora în atenția publicului prin concepții interpretative și scenice inedite.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 3 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 11 februarie, de la ora 17:30, iar protagonist va fi pianistul Dragoș Andrei Cantea, masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/n6y59Qq37eo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția ”Repere istorice în filatelie (1862-1942)”, la Galați

Posted: 22 Jan 2019 05:54 AM PST

Joi, 24 ianuarie 2019, ora 14.00,  Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu domnul Emil Ţuicu, colecţionar vă invită la vernisajul expoziţiei temporare „REPERE ISTORICE ÎN FILATELIE (1862 – 1942)”. Expoziţia organizată de muzeograf Valentin Bodea este dedicată împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, respectiv a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului „Casa Cuza Vodă”.

Mărcile poştale expuse, reprezentative pentru perioada 1862 – 1942, au fost tipărite în România și în străinătate (Londra, Paris, München etc.), cu stema celor două Principate Române, cu Domnitorul Alexandru Ioan I Cuza, regii României Carol I, Ferdinand I, Carol II, Mihai I şi marile evenimente din domnia acestora.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

 

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_awJ7ZyAQWU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Emisiunea de mărci poștale ”Unirea Principatelor Române, 160 de ani”

Posted: 22 Jan 2019 05:34 AM PST

image description

Cu ocazia aniversării Unirii Moldovei cu Muntenia, în 1859, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale ”Unirea Principatelor Române, 160 de ani”.

Colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este ilustrată cu o litografie care prezintă deschiderea lucrărilor Adunării Legislative a Principatelor Unite (29 februarie 1860), în prezența lui Alexandru Ioan Cuza, alături de un portret al domnitorului și stemele Moldovei și Țării Românești. Steaua dintre coarnele bourului de pe stema Moldovei este realizată prin perforare ca element de siguranță al timbrului.

 

Unirea Principatelor a fost primul proiect de țară realizat de patrioții români. Idealul unirii a fost formulat de elitele politice și intelectuale educate în marile orașe vest-europene, la începutul secolului al XIX-lea. Primii pași concreți au fost realizați în timpul Revoluției de la 1848, când s-a realizat o uniune vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

 

În august 1858, în cadrul unei conferințe internaționale la Paris, s-a semnat o Convenție care permitea reorganizarea Moldovei și Țării Românești, care erau tratate în relațiile internaționale unitar, cu condiția alegerii în fiecare dintre Principate a doi domni, două adunări și două guverne. Totuși, existau și două instituții comune, cu sediul la Focșani, respectiv Comisia Centrală și Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Alegerile care s-au desfășurat în conformitate cu prevederile Convenției au avut drept rezultate desemnarea, la 5 ianuarie, la Iași și mai apoi la 24 ianuarie la București, a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, într-o familie de dregători moldoveni. Studiile le-a făcut la Iași, unde a fost coleg cu Mihail Kogălniceanu și Vasile Alecsandri.
În anul 1835 a obținut diploma de bacalaureat la Paris, iar mai apoi a studiat Dreptul și Medicina, însă nu a terminat niciuna dintre facultăți. În 1848 s-a numărat printre oratorii care au luat parte la adunarea revoluționarilor de la Hotelul Petersburg din Iași, cerând înfăptuirea unor reforme democratice.

 

După adoptarea Convenției de la Paris din 1858 a fost implicat în reorganizarea politică a Moldovei, iar în cele din urmă a fost preferat pentru domnie atât de liberali, cât și de conservatori.

 

După Unire, Alexandru Ioan Cuza, sprijinit de Mihail Kogălniceanu, a inițiat primele reforme pentru modernizarea țării. Sub domnia sa Unirea a fost recunoscută de Marile Puteri, s-a creat primul Parlament și primul guvern unitar, au fost adoptate reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară,a învățământului etc.

 

Deoarece a instaurat un regim autoritar, domnitorul a fost îndepărtat la 11 februarie 1866 de „monstruoasa coaliție”, o grupare din care făceau parte politicieni liberali și conservatori, dar și militari sau comercianți. Cuza a fost obligat să părăsească țara, locuind la Viena, Paris și Florența. A murit la 15 mai 1873, în vârstă de 53 de ani, în timp ce se afla la tratament în orașul german Heidelberg.

 

Alexandru Ioan Cuza este unul dintre cei mai apreciați lideri din istoria românilor. De asemenea, este și o personalitate valorificată în emisiunile filatelice, începând cu emisiunea „Cuza” din 1864,
cu valorile de 2, 5 și 20 de parale, care aveau efigia domnitorului în cerc.

 

Pe plicul „prima zi” este redată Proclamația lui Alexandru Ioan Cuza către Adunarea Electivă a Țării Românești (10 februarie 1859), în care domnitorul se referă la semnificația Unirii. Documentul este validat cu sigiliul Principatelor Unite și semnătura autografă a domnitorului.

Pe ștampila „prima zi” sunt reproduse elementele emisiunii de mărci poștale „Principatele Unite” (1862), respectiv stemele Moldovei și Munteniei și goarna poștală.

 

Emisiunea de mărci poștale Unirea Principatelor Române va fi disponibilă începând de miercuri, 23 ianuarie 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de 1 plic prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită o coliță dantelată.

 

Romfilatelia mulțumește conducerii Arhivelor Naționale ale României și Muzeului Municipiului București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Număr de vizualizări :13http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KSFq17Qcazo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Universității din București- nou an, nouă lansare

Posted: 22 Jan 2019 05:31 AM PST

Începutul anului 2019 a adus o primă lansare a unui volum publicat la Editura Universității din București. Pe data de 17 ianuarie 2019, a avut loc lansarea lucrării ”Discursul parlamentar românesc (1866-1938). O perspectivă pragma-retorică” (coordonator Liliana Ionescu-Ruxăndoiu, în colaborare cu Mihaela-Viorica Constantinescu), volum ale cărui studii, rezultatul colaborării între lingviști, istorici și specialiști în domeniul științelor politice, aduc în peisajul cercetării româneşti analiza discursului parlamentar, încercând să surprindă evoluția procesului de configurare a unei identități a parlamentarismului în România.

Evenimentul s-a desfășurat la Departamentul de Lingvistică al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, în cadrul tradiţionalelor ,,întruniri de joi”. Au luat cuvântul Liliana Ionescu-Ruxăndoiu (Facultatea de Litere), Daniela Rovența Frumușani (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării), Silvia Marton (Facultatea de Științe Politice), Irina Ionescu, Andra Vasilescu, Eugen Istodor (Facultatea de Litere), Alexandru Calmâcu (directorul Editurii Universității din București), moderator fiind Emil Ionescu (decanul Facultății de Litere).

 

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NITJ9foZfHM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la In...

Posted: 22 Jan 2019 05:30 AM PST

În urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Pentru marcarea acesteia, „Bucharest Jewish Film Festival” în parteneriat cu Institutul Cultural Român, UNESCO România şi Federația Comunităților Evreiești din România va organiza duminică, 27 ianuarie, ora 18:00, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, proiecţia documentarului „Cine ne va scrie istoria” („Who will write our history”). Filmul documentar, regizat și produs de Roberta Grossman, va fi prezentat, în premieră națională, simultan la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. şi la Muzeul Toleranţei din Los Angeles. De asemenea, în aceeași zi și în același timp, peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universități, muzee și centre comunitare din întreaga lume vor prezenta documentarul.

Despre „Cine ne va scrie istoria”:

În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziștii au închis 450.000 de evrei în Ghetoul din  Varșovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnaliști, profesori și lideri ai comunității, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte și să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forța armelor, ci cu stiloul și hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran într-un film documentar scris, produs și regizat de Roberta Grossman, având-o ca producător executiv pe Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri și dramatizări, făcându-ne martori la viața unor curajoși luptători din rezistență care și-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supraviețuiască războiului, chiar dacă ei nu au reușit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO.

În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului, la sediul Institutului Cultural Român, vor lua cuvântul: vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, vicepreşedintele Academiei Române, prof. dr. Răzvan Teodorescu, preşedintele Federației Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, consilierul Federației Europene a Cluburilor pentru UNESCO, Rodica Precupeţu şi preşedintele Bucharest Jewish Film Festival, Dan Schlanger.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile.

 

 

Număr de vizualizări :11http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/4cj7z-pOGJI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Bucharest Jazz Festival 2019, în Piața „George Enescu” și la ARCUB

Posted: 22 Jan 2019 05:16 AM PST

După ediția plină de succes din 2018, care a adunat peste 15.000 de spectatori la concertele live din Piața „George Enescu” și la evenimentele conexe de la ARCUB, cea de-a opta ediție a Bucharest Jazz Festival organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB, se va desfășura, anul acesta, în perioada 1-7 iulie 2019, în Piața „George Enescu” și la ARCUB, și îl va avea curator pe Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni ai jazzului contemporan românesc.

Cristian Soleanu – curator Bucharest Jazz Festival 2019 declară: „Bucharest Jazz Festival este festivalul de jazz de care sunt legat sufletește cel mai mult. Odată cu primele concerte de jazz ale anilor ’90, cu stagiunea Jazzy Spring și culminând cu formatul actual al Festivalului, prin colaborările și participările mele în diferite proiecte muzicale, am crescut, cumva, împreună. Sunt onorat să fiu coordonator al Festivalului, alături de echipa ARCUB, și totodată obligat a-mi folosi priceperea, energia și atenția pentru a menține Festivalul la nivelul la care a ajuns”.

Muzicianul a fost câștigătorul primului program de comisionări al Bucharest Jazz Festival, în 2015, și face parte din Big Band-ului Societӑţii Române de Radiodifuziune. A colaborat cu nume de referință din lumea jazzului, precum Decebal Bӑdilӑ, Burton Greene, Mircea Tiberian, Nasheet Waits, Nicolas Simion, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Olivier Gatto, Richard Galliano, Sam Newsome, Tom Kirkpatrick, Ray Mantilla, Lucian Ban.

Performeazӑ şi pentru spectacole de dans contemporan, face înregistrӑri pentru muzicӑ de teatru şi film şi colaboreazӑ cu Orchestra Naţionalӑ de Radio, Filarmonica „George Enescu” şi Opera Naţionalӑ Bucureşti. De-a lungul anilor, a colaborat și a inițat diverse proiecte muzicale, la care au participat atât muzicieni din România, cât și muzicieni din Europa, America, Japonia.

Cristian Soleanu este, de asemenea, curatorul stagiunii curente − intitulată „Jazzul – O istorie vie” − a programului “Artist in Residence” derulat de ARCUB.

 

Despre Bucharest Jazz Festival:

Bucharest Jazz Festival este singurul festival internațional de profil din Capitală. Prin concertele în aer liber din Piața „George Enescu” și evenimentele conexe de la clubul festivalului la ARCUB, BJF strânge la fiecare ediție peste 10.000 de participanți. Bucharest Jazz Festival aduce pe scena festivalului din Piața „George Enescu” nume legendare și interpreți ai tinerei generații din America de Nord și de Sud, Europa și Asia. Printre legendele jazzului care au urcat pe scena Bucharest Jazz Festival se numără: Branford Marsalis Quartet, Kurt Elling, Terence Blanchard, Roy Hargrove, Lee Konitz, Trilok Gurtu, Kenny Werner, Stanley Jordan. Pe lângă un lineup de excepție, Bucharest Jazz Festival organizează o serie de conferințe, ateliere și masterclass-uri care inițiază publicul BJF în culisele artei jazzului, alături de specialiști, muzicieni și fani ai genului. Concursul Festivalului, intitulat New Jazz, a fost inițiat în 2015 și este o platformă de susținere pentru artiștii comunității de jazz din România. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB.

 

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB  Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală – Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/CLGUmmDINd8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Noaptea Ideilor”, pentru prima dată la Timișoara

Posted: 22 Jan 2019 05:12 AM PST

La Institutul Francez, anul începe cu o sărbătoare a gândirii! ”Noaptea Ideilor” ajunge pentru prima dată la Timișoara, care se asociază astfel unei seri de dezbateri internaționale. Inițiat în 2016 la Paris, evenimentul pune în discuție marile subiecte ale vremurilor în care trăim, în peste 100 de orașe din lume, în același timp!  Pentru a răspunde temei din acest an, „Față în față cu prezentul” (Face au présent), Institutul Francez din Timișoara propune două întâlniri pentru cei mari, dar și pentru cei mici. ”Noaptea Ideilor” se desfășoară în toate filialele Institutului Francez din România.

               Joi, 31 ianuarie 2019, la ora 18.00, la Universitatea de Vest din Timisoara (amfiteatrul A01), are loc o masă rotundă, pornind de la întrebarea : „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” .

Dintre toate țările Europei Centrale și Orientale, România a rămas țara cea mai atașată de Uniunea Europeană, scăpând până acum de populismul eurosceptic care câștigă teren în fostul bloc comunist. Totuși, sondaje recente arată o scădere a aderării la proiectul european. Or, dacă România s-ar alătura mâine Poloniei, Ungariei sau Cehiei, Europa ar fi împărțită din nou în două…Miza este importantă mai ales în contextul în care țara asigură președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Există acest risc? Ce i-ar motiva pe români să continue să creadă în Europa?

Subiectul va fi dezbătut de invitați francezi și români de seamă.

Invitatul special al serii este cunoscutul jurnalist, istoric și eseist francez, Thierry Wolton. Profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, acesta este autorul mai multor cărți despre relațiile internaționale și, în cea mai mare parte, despre diferite aspecte ale comunismului. Trilogia sa „O istorie mondială a comunismului.” a fost recompensată cu Premiul Jan Michalski și Premiul Aujourd’hui. Primul volum al trilogiei a fost recent tradus și publicat în română de Editura Humanitas și va fi lansat la Timișoara vineri, 1 februarie, de la ora 18:30, la Librăria Humanitas.

Dezbaterii i se vor mai alătura: Mircea Mihăieș – profesor la Universitatea de Vest, scriitor și eseist; Aline Fontaine – jurnalistă franceză care locuiește în România, corespondentă  La Croix și TV5 Monde și Laurentiu Ștefan – profesor și cercetător la UVT și unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice (SRSP). Acesta este doctor în Știinţe Politice, cu o lucrare despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, și fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Discuțiile vor fi moderate de Silviu Rogobete – profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT, fost Consul General al României în Africa de Sud. Domeniile sale de cercetare vizează mai ales filozofia morală și politica, drepturile omului și politica Uniunii Europene.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Se asigură traducerea în limba română pentru invitații străini.

În paralel cu evenimentul organizat la Universitatea de Vest, are loc Noaptea Ideilor pentru cei mici la Institutul Francez, unde copiii de 4-7 ani vor petrece o seară în pijamale. Aceștia sunt invitați să se „conecteze cu prezentul” prin yoga și prin lectură, cu începere de la ora 19. Participarea este gratuită și rezervată posesorilor cardului CulturaPlus al Institutului. Înscrierile se fac la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro. Locuri limitate!

Noaptea Ideilor se desfășoară în toate filialele Institutului Francez din România, astfel:

La București, Noaptea Ideilor va aborda, sub diverse forme, o tematică ancorată în realitate: cum analizăm și cum comunicăm informația. Numeroase dezbateri se vor desfășura în atriumul Institutului Francez, la cinema Elvire Popesco, la Universitatea din București, la librăria franceză Kyralina, precum și în alte locații. Cei tineri, pot participa la un Escape Game„Contre les idées reçues” (împotriva prejudecăților) la mediatecă.

 

La Cluj, mediul universitar și cel privat se reunesc pentru o dezbatere despre inteligența artificială, tehnologie și psihologie, de la ora 18, la Universitatea tehnică din Cluj-Napoca.

 

La Iași, va avea loc o masă rotundă cu tema „Memorie și uitare: 30 de ani de libertate”, de la ora 18, în sala Benjamin Fondane a Institutului Francez din Iași.

 

Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul și pagina de Facebook ale Institutului Francez!

http://institutfrancais.ro/

https://www.facebook.com/InstitutulFrancezTimisoara/

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/LoymH1XvAMo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Concert solemn dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Princi...

Posted: 22 Jan 2019 04:20 AM PST

Joi, 24 ianuarie 2019, ora 18.00, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chișinău,   în parteneriat cu Filarmonica  Națională  Serghei Lunchievici din Chișinău organizează un Concert solemn dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, proiect în cadrul programului CENTENAR .

În programul concertului se  înscriu : Rapsodia română de  Ciprian Porumbescu, Priveliști moldovenești de Mihail Jora și Concert pentru pian și orchestră op.19 de Carmen Petra Basacopol avându-l ca solist pe renumitul și apreciatul pianist român Viniciu Moroianu, profesor la Universitatea Națională de Muzică București,laureat al concursurilor internaționale : Guilde francaise des artistes solistes ( Paris,1979) și George Enescu (București,1991).

La pupitrul  Orchestrei Simfonice se va afla, și de această  dată ,Mihai Agafița prim-dirijorul  acestei prestigioase orchestre.

Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3hJv5h3hcY0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române în conștiința români...

Posted: 22 Jan 2019 01:49 AM PST

Miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 10.00,î n cadrul parteneriatului pe care Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați îl are cu Liceul Teoretic „Sf. Maria” Galați, sunteți invitați să participati la expunerea cu tema „24 IANUARIE 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNILOR”, susținută de muzeograf dr. Mariana Delia Pohrib.

Unirea Principatelor Române înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan I Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti în zilele de 5 şi 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas pentru realizarea statului naţional modern român.

Activitatea se va desfășura la Liceul Teoretic „Sf. Maria” Galați, str. Constructorilor, nr. 25.

Vizualizări: 92

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor