altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 21 iunie 2022

“Megan Dominescu și Maria Pop Timaru, într-o expoziție la galeria S...


Megan Dominescu și Maria Pop Timaru, într-o expoziție la galeria Senso

Posted: 20 Jun 2022 11:17 AM PDT

Marți, 21 iunie 2022, începând cu ora 18:30, la parterul Galeriei Senso din București (Calea Victoriei 12C), se deschide expoziția capsulă cu titlul „Notes on a post-consumerist landscape”, care aduce împreună lucrări de artă textilă și ceramică a două artiste contemporane foarte apreciate pentru discursul lor plastic, Megan Dominescu și Maria Pop Timaru. Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, proiectul face parte din programul de arte vizuale conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al spațiului expozițional, și poate fi vizitată în perioada 21 iunie – 13 iulie 2022, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 19.00.

 „Ce amprentă de carbon lasă producerea unui burger? Mai este posibilă  sustenabilitatea (sau dezvoltarea durabilă, cum i se mai spune) în ziua de azi, fără a recurge la niște transformări structurale radicale în societățile de consum, sau este inevitabil un anume tip de hedonism capitalist care duce la excese, risipă de resurse, poluarea mediului și la alte consecințe cu impact asupra schimbărilor climatice?

Pe lângă efectele negative pe care le înglobează, noua paradigmă generată de pandemie și de conflictele politico-economice actuale, însă, pare a avea și părțile ei bune, una dintre ele fiind chiar chestionarea creșterii constante a productivității și a supra-producției. La astfel de reflecții ne invită burger-ii din lucrările Mariei Pop Timaru și ale lui Megan Dominescu, pe de o parte. Pe de altă parte, ceramica glazurată a Mariei Pop Timaru în care straturile suprapuse de ingrediente lucesc apetisant ne duce cu gândul la faimoasele replici cu Big Kahuna sau Royale with Cheese din filmul cult «Pulp Fiction» al lui Tarantino. În același timp, secvența redată cu fir textil de către Megan Dominescu (practica sa artistică se numește «rug hooking») într-o lucrare în care un câine în lesă se îndreaptă vertiginos către un burger, invocă o poftă viscerală de fast food. Ambivalență etică, dar certă delectare estetică!” – Ana Daniela Sultana

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și de farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyer-e, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume (www.sensotv.ro).

Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează și platforma unui magazin online, oferind posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur click.

Număr de vizualizări :8

Dirijorul Gabriel Bebeșelea prezintă o lucrare inedită de George En...

Posted: 20 Jun 2022 10:26 AM PDT

Joi, 23 și vineri, 24 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul principal  Gabriel Bebeșelea, în două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Programul este alcătuit din ”Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18” de Serghei Rahmaninov, cu solistul  macedonean Simon Trpčeski , ”Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei” de Claude Debussy și ”L’Aurore pentru orchestră şi cor de femei” de George Enescu. Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi coordonat de Iosif Ion Prunner. ”Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18”  datează din anul 1901 și marchează unul din momentele culminante ale creației lui Rahmaninov, în epoca romantismului târziu. 

„Îmi place, cu siguranţă, cruzimea sa, într-un sens pozitiv al cuvântului, este foarte direct şi încrezător în legătură cu realizarea ideilor sale. Rahmaninov a avut ocazia să îşi arate atât talentul de pianist, cât şi pe cel de compozitor.  Dumnezeu i-a dăruit cu adevărat genialitate”,  a punctat pianistul Simon Trpčeski, numit BBC New Generation Artist și distins cu Premiul „Tânărului artist” din partea Societăţii Regale Filarmonice din Marea Britanie în 2003.

Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei este o compoziție orchestrală impresionistă în trei mișcări a compozitorului francez Claude Debussy, pe care a scris-o între 1892 și 1899. Lucrarea a fost inspirată de Poèmes anciens et romanesques de  Henri de Régnier, scrise în 1890.

Dirijorul principal Gabriel Bebeșelea a propus, în această stagiune a FGE, programe noi, cu un accent deosebit pe muzica lui Enescu din perioada sa de formare, precum și a compozitorilor care l-au influențat. L’Aurore pentru orchestră şi cor de femei de George Enescu este o lucrare de factură clasică. „Nu mă consider un expert în Enescu, ci doar un dirijor foarte curios, iar această curiozitate m-a condus către întrebarea: cum s-a născut compozitorul Enescu? Studiind acest subiect pe baza manuscriselor, am descoperit că Enescu a reușit în doar trei ani, între vârsta de 13 și 15 ani, să facă sinteza a trei secole de muzică. Un colos precum Enescu consider că trebuie cunoscut în toate ipostazele sale, pentru a-l putea înțelege mai bine și astfel a-l interpreta mai bine, inclusiv în lucrările sale consacrate”, a declarat Gabriel Bebeșelea, într-un interviu.

„De fiecare dată când am venit la Filarmonică m-am bucurat să găsesc un suflu nou și un spirit foarte deschis la anumite căutări sonore, lucruri care mi-au dat și mai mult aplomb în colaborarea cu orchestra. Filarmoniștii au arătat o implicare extraordinară, chiar dacă unele piese erau pentru prima dată abordate de aceștia”, a subliniat dirijorul principal.

 

Joi și vineri, 23 și 24 iunie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA

Solist
SIMON TRCEPSKI

Program

Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 18

George Enescu
L’Aurore pentru orchestră şi cor de femei

Claude Debussy
Trei nocturne pentru orchestră şi cor de femei

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei
Categoria II: 95 lei
Categoria III: 85 lei

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege. Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

 

 

 

 

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă. Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

 

SIMON TRPČESKI

Născut în Macedonia în 1979, Simon Trpčeski a câştigat premii în competiţii derulate în Marea Britanie, Cehia şi Italia.. Studiile le-a urmat la Skopje, fiind însă, prin intermediul profesorului său, Boris Romanov, un produs al şcolii pianistice ruse. Până anul trecut a şi predat la Universitatea de Muzică din capitala Macedoniei. Biografia sa artistică include o amplă experienţă concertistică alături de orchestre precum Concertgebouworkest, Russian National Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Orchestre National de France, New York Philharmonic, China Philharmonic şi Sydney Symphony Orchestras. Simon Trpčeski Susţine în mod regulat recitaluri solo în oraşe precum New York, Paris, Munchen, Praga, São Paulo, Sydney, Beijing, Tokyo sau Londra, unde a fost recent Artist in Residence la Wigmore Hall. Cu susţinerea KulturOp – Macedonia, Trpčeski lucrează regulat cu tineri muzicieni din Macedonia pentru a cultiva noua generaţie de artişti a ţării. Născut în Macedonia. A fost numit BBC New Generation Artist şi a primit Royal Philharmonic Society Young Artist Award in 2003.

 

 

Număr de vizualizări :19

“Narațiuni ale Europei în conflict” – reflecții despre Europa în ră...

Posted: 20 Jun 2022 10:22 AM PDT

Din februarie 2022, ne aflăm în mijlocul unui război violent și neașteptat în Europa iniţiat de Federaţia Rusă în Ucraina. Scriitori, intelectuali publici și cercetători din întreaga lume au reacționat rapid pentru a condamna acest război, care riscă să producă o „nouă cortină de fier” între Rusia și Occident, dar și să conducă la fragmentarea teritorială a Ucrainei. Un conflict al realităților și discursurilor paralele a apărut în sfera publică în jurul evenimentelor tragice de la granița Uniunii Europene și există numeroase neclarități privind evoluția conflictului în viitor. Cum văd scriitorii și cercetătorii din mediul academic european această nouă „cortina de fier” în Europa? Care este rolul narațiunilor despre Europa în vremuri de conflict? Luni, 27 iunie 2022,  de la ora 18:00, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – (SNSPA) prin Centrul de Studii Europene SNSPA va organiza o dezbatere la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, Sector 1) în care va încerca să răspundă la aceste întrebări.

Scriitorul Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina, a spus: „Facem apel la toți oamenii liberi de pe planetă – faceți tot posibilul pentru a proteja libertatea și independența Ucrainei. Nu poate exista o Europă liberă și sigură fără o Ucraina liberă și independentă!”. Pornind de la intervenția sa online din Ucraina – discuția va prezenta punctele de vedere ale scriitoarei Magda Cârneci și ale cercetătoruluiși specialist în narațiuni politice europene Luis Bouza Garcia de la Universidada Autonoma de Madrid, Spania, moderată de scriitorul și Președintele PEN România – Radu Vancu. Scopul evenimentului este de a propune o nouă înțelegere a sferei publice europene, având în vedere finalizarea recentă a Conferinței privind viitorul Europei și în contextul incert generat de războiul din Ucraina. Discursul introductiv va fi susținut de Miruna Butnaru-Troncotă, scriitoare și coordonatoare al Centrului de Studii Europene (SNSPA). Discuția va avea loc în limba engleză.

 

Evenimentul este organizat de SNSPA, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și PEN Club România, și face parte din Conferința Finală a Rețelei Jean Monnet “OpenEUdebate”, finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus +. Conferința internațională ”Found in translation. What’s next for the future of Europe?” va reuni la București principalii parteneri din rețeaua transnațională, inclusiv cadre universitare, experți în politici europene, jurnaliști și studenți.

Participarea la eveniment este liberă (în limita locurilor disponibile) ce trebuie rezervate prin completarea următorului formular online.

 

Număr de vizualizări :19

Asociația Activity vă invită la evenimentul de joacă și relaxare – ...

Posted: 20 Jun 2022 10:17 AM PDT

Asociația de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie – Activity organizează ZIUA FAMILIEI ACTIVE pe 25 iunie 2022 la Roaba de Cultură, spațiu de evenimente în aer liber aflat în parcul Herăstrău (Zona Pescăruș), între orele 10.00 – 19.00. Evenimentul va găzdui o serie întreagă de activități de relaxare și momente artistice atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Intrarea este liberă. Copiii vor putea participa pe tot parcursul zilei la ateliere creative de face painting, arte combinate, dezvoltare personală, arte plastice, activități senzoriale, momente de magie sau momente de dans. De asemenea, echipa Activity a pregătit și câteva activități pentru părinți, în timp ce piticii se distrează la cele pregătite pentru ei, printre care atelierele despre îndeplinirea aspirațiilor sau momentele de dans pentru adulți.

„Dacă în 2021, ZIUA FAMILIEI ACTIVE aducea o doză de optimism părinților și copiilor într-un context incert, în 2022, evenimentul Asociației Activity deschide vacanța de vară cu și mai multă voie bună alături de tradiționalii prieteni, dar și noii parteneri. Promitem o zi plină de momente speciale pentru cei mici, cât și pentru cei mari oferindu-le o ocazie inedită pentru a petrece timp de calitate împreună”, spune Andrei Ionel Mocanu, psiholog cognitiv – comportamental, fondator și președintele Asociației Activity.

 

Programul ZILEI FAMILIEI ACTIVE se va bucura de momente artistice cu trupe dans, grupuri vocale, clipe de magie și va fi moderat de Vasile Calofir, actor și entertainer. Urmăriți paginile dedicate evenimentului pe Facebook aici și website aici pentru a fi la curent cu programul și  surprizele zilei.

 

ZIUA FAMILIEI ACTIVE este organizată în parteneriat cu Roaba de Cultură (spațiu de evenimente poziționat în zona Pescăruș din parcul Herăstrău).

 

Printre invitații confirmați se numără: Ștefan și Sasha Rebeja – dansatori profesioniști și antreprenori, Teo Magic Show, Monica Davidescu, Clubul Sportiv Aerostar Mădălina Barbu, Deea Andreea, Ștefan Teo, Trupa Sirenele, Casa de coregrafie Alin Ciobotaru, Prof. Bogdan Adrian Perțea, Dorina Opran, Lucia Boghină, Georgiana Nicol Vigu – dream managers, Grupul vocal „Flori de dor”, Ateliere colorate – comunitate de arte pentru copii și adulți, Sevi Grecianu – psiholog și terapeut ABA, Colecții dulci, Academia POT, Aura B – artistă, Școala de dans Hobby Dance.

 

Eveniment susținut de: Zizin, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională prin campania privind copilăria timpurie “First Years, First Priority”, Fundația Telus International Board România, Clinicile Junior & Family Dental Center, Colecții dulci, Editura Litera, Mega Image.

 

Despre Asociația de Intervenție Terapeutică pentru Copil și Familie – Activity

 

Asociația Activity a fost înființată în 2015 de trei tineri specialiști psihologi și pedagogi care au lucrat încă din timpul anilor de studiu în domeniul dezvoltării copiilor tipici și atipici. Misiunea organizației este de a oferi intervenții terapeutice și educaționale pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă a copiilor.

 

Website: www.asociatia-activity.ro

 

Despre Roaba de Cultură

 

Roaba de Cultură este un proiect al Asociației Green Revolution. În același timp este raza de speranță pentru cei care vor să mai citească o carte, să vadă un spectacol sau un film bun, să facă sport sau să-și dezvolte hobby-uri noi în natură. Roaba de Cultură este un proiect multifuncțional, o alternativă gratuită de petrecere a timpului liber printr-un program variat. Oricine dorește să participe va fi întâmpinat de un spațiu prietenos pentru întreaga familie. Program și recomandări: www.facebook.com/roabadecultura.

 

Număr de vizualizări :16

”Istoria și catalogul stilourilor românești”, de Petre Crăciun

Posted: 20 Jun 2022 10:12 AM PDT

Cartea apărută la editura Zorio în iunie 2022 prezintă pentru prima dată  istoria și chiar catalogul modelelor de stilouri produse în România de-a lungul timpului. Sunt prezentate dezvăluiri, documente de arhivă în premieră, mărturii ale  foștilor lucrători de la Flaro, cu care autorul a stat de vorbă. Multe pagini sunt dedicate celebrului  ”stilou guvernamental” ”Flaro Dacia” cu peniță de aur, produs pentru protocolul  de grad zero al Președintelui și Guvernului. Volumul cuprinde un catalog ilustrat cu 75 de modele de stilouri fabricate în  România în ultimii 70 de ani, toate aparținând Colecției autorului. ”Istoria și catalogul stilourilor românești” oferă informații inedite despre întreprinderile ”Artalith” și ”Gratioza” care au funcționat în perioada interbelică în Sibiu și care produceau stilouri, tocuri, alte produse de birou, inclusiv mape de corespondență pentru Casa Regală a României.

Cartea are 248 pagini color, format 20 x 24 cm. 265 de fotografii, documente pe care le puteți găsi numai în acest volum publicat de Editura Zorio.

Hârtie de foarte bună calitate, ediție de lux, copertă cu clape și lac selectiv.

Toate exemplarele sunt numerotate de la 1 – 1000 și au dedicația autorului.

 

Lansarea volumului va avea loc la Biblioteca Academiei Române joi, 23 iunie, ora 11.00.

Invitați:

-istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, un fin cunoscător al instrumentelor de scris;

-Flaviu Constantin, managerul ”Flaro” Sibiu, societatea care a preluat patrimoniul fostei fabrici ”Flamura Roșie”;

-Ferdinand Mircea Tvers, reparator și artizan de stilouri, reprezentantul unui meșteșug pe cale de dispariție.

Amfitrionul întâlnirii este prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române.

Participanții vor putea viziona o expoziție de stilouri românești din colecția autorului.

 

Număr de vizualizări :42

Cristian Tudor Popescu în dialog cu Vlad Zografi despre volumul „De...

Posted: 20 Jun 2022 10:02 AM PDT

Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, sunteți invitați în librăria Humanitas de la Cișmigiu la un nou dialog pe care Vlad Zografi îl va purta cu Cristian Tudor Popescu, de data această despre volumul „De ce? Ce ne stârnește curiozitatea” de Mario Livio, publicat în colecția Știință a Editurii Humanitas, într-o traducere de Carmen Strungaru. „V-ați întrebat vreodată de ce ne punem întrebarea «de ce»? Mario Livio a făcut-o, și ne invită la o fascinantă încercare de a înțelege originea și mecanismele curiozității noastre.“ – Adam Riess (Premiul Nobel pentru Fizică, 2011)

Accesul în librărie este liber, pe baza unei rezervări prin Eventbook aici: https://eventbook.ro/other/bilete-de-ce-dialog-vlad-zografi-cristia...

 

De ce atenția noastră e atrasă mai mult atunci când auzim pe cineva vorbind la telefon, fără să știm ce spune interlocutorul lui, decât atunci când auzim în întregime conversația a doi oameni? Sunt oare copiii mai curioși decât adulții? Ce declanșează curiozitatea morbidă care adună lumea la locul unei crime sau al unui accident rutier? Ce rol a jucat curiozitatea în procesul evoluției? Cum alege mintea noastră obiectul curiozității ei? Mario Livio caută răspunsul la aceste întrebări cercetând viețile a două mari spirite iscoditoare, Leonardo da Vinci și Richard Feynman, analizând rezultate recente din psihologie și neuroștiințe și stând de vorbă cu personalități excepțional de curioase, de la un astronaut care a studiat matematica, medicina și literatura, la un chitarist rock cu doctorat în astrofizică. Curiozitatea fără margini a lui Mario Livio face din „De ce?” o carte pasionantă pentru oricine e curios să afle ce este curiozitatea.

 

„Abandonând dogmatismul pretinsei cunoașteri din Evul Mediu şi înlocuindu-l cu curiozitatea, am ajuns la un nou mod de viaţă. Se spune despre curiozitate că e contagioasă. Dacă așa stau lucrurile, atunci sfatul meu este: S-o transformăm într-o epidemie. «Ignoranţa care orbește ne conduce pe căi greşite. O, sărmani muritori, deschideţi ochii!» spunea Leonardo cu cinci secole în urmă.“ — MARIO LIVIO

 

Număr de vizualizări :22

Festivalul „Namaste India”, la Casa Universitarilor din Bucureşti

Posted: 20 Jun 2022 09:58 AM PDT

În perioada 25-26 iunie 2022, ediția a XIII-a a Festivalului „Namaste India” aduce din nou la Bucureşti aromele, culorile şi farmecul acestei țări cu o vastă cultură și o incredibilă diversitate de tradiţii, religii și limbi vorbite. Organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, evenimentul va avea loc la Casa Universitarilor, Str. Dionisie Lupu nr. 46, București, între orele 09:00 şi 20:00. Timp de două zile, publicul este invitat să participe la concerte de Bhajan, Kirtan și Qawwali, să descopere stilurile de dans Bharatanatyam și Bollywood, să asculte poveşti de călătorie, să cunoască, în cadrul prezentărilor de carte, ritualistica indiană și opera unor mari gânditori, precum Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi, Nisargadata Maharaj, să ia parte la sesiuni de yoga tradițională și meditație, dar şi să deguste câteva din specialitățile culinare ale Indiei. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

O activitate nelipsită din cadrul festivalului este parada sari-urilor, ce va ilustra frumuseţea și misterul celui mai vechi veşmânt al femeii indiene şi a modurilor de a-l purta în funcţie de zona geografică, de aspectele religioase şi socio-culturale ale vieţii, de anotimpuri, de materialele din care sunt confecţionate, de culorile şi semnificaţiile acestora.

Pe de altă parte, ediţia de anul acesta se va concentra şi pe legătura strânsă dintre cultura indiană şi cea română, legătură evidenţiată prin influenţa pe care a avut-o Amita Bhose – important eminescolog, scriitoare şi traducătoare din bengali şi română – asupra culturii române. Prin traducerea piesei „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în bengali, Amita Bhose a realizat o punte culturală între cele două ţări, iar publicul interesat va avea ocazia să participe la lansarea ediției bilingve a acestei opere în cadrul festivalului. Aceasta este, de fapt, prima traducere în India, direct din limba română, a unei opere literare românești.

Vizitatorii vor mai putea să se bucure de pictură cu henna ori de un atelier interactiv despre arta tradițională Rangoli. De asemenea, pot participa la prezentări având ca temă ayurveda, astrologia și filozofia vedică. În plus, pentru cei pasionaţi de limbi străine şi curioşi să înveţe câte ceva despre limbile Indiei, am pregătit un workshop despre câteva dintre limbile principale ale subcontinentului indian: sanscrită, hindi, bengali sau tamilă.

Ca în fiecare an, vizitatorii îşi vor putea cumpăra de la târgul de produse artizanale articole vestimentare, accesorii şi suveniruri, cărți, precum și ingrediente specifice bucătăriei indiene și asiatice.

Accesul la activitățile din cadrul festivalului este pe bază de bilet de intrare, având prețul de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi. Copiii au intrarea gratuită.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro

Organizatori: Centrul Cultural Rabindranath Tagore, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România.

Sponsori: ORGANIC INDIA România

Parteneri culturali: Editura Herald, Editura Cununi de Stele, Centrul de Artă Euterpe, Rabten Compassionate Wisdom, Centrul de Studii Vedice Iskon, Universul Om, Yash Fash Design, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Asociația SmartArt.

Parteneri media: Agerpres, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro fest.ro, calendarevenimente.ro, Asia Fest.

 

Număr de vizualizări :17

Lansarea revistei ARTA #54-55 / 2022 la Atelier 030202

Posted: 20 Jun 2022 09:46 AM PDT

Miercuri, 22 iunie 2022, începând cu orele 19.00, la Atelier 030202 (Str. Sfânta Vineri nr. 11, Teatrul de Comedie – Sala Nouă) din București, se lansează noul număr al Revistei ARTA: ARTIST-RUN SPACES. CONSTRUIND SCENA (VIITOARE).  Discuția va fi mediată de Magda Cârneci și Petru Lucaci. Coordonatoarea Dosarului, Gabriela Mateescu, a invitat mai mulți reprezentanți ai spațiilor coordonate de artiști din București pentru a vorbi despre diferitele forme de organizare.

Articolele din Dosarul revistei ARTA doresc să ofere o analiză asupra conceptului de artist-run space și a acestui model de auto-curatoriere recent apărut pe scena culturală românească, dar vechi pe scena internațională, care imaginează alte moduri de adunări și ajutor reciproc între artiști și oferă o continuitate absolvenților pentru a crea și expune după terminarea studiilor, sau ca o alternativă pentru artiștii mai cunoscuți să expună fără a participa la jocurile scenei de artă.

Acest Dosar vine să completeze lipsa unui inventar recent al scenei alternative românești, ținând cont că în ultimii ani inițiativele independente s-au înmulțit într-un ritm accelerat și nemaiîntâlnit înainte în istoria artei contemporane românești.
Coordonatoare: Gabriela Mateescu

Număr de vizualizări :24

UNDERCLOUD1(5) sau cum s-au încheiat 7 zile în 7 spații de pe Calea...

Posted: 20 Jun 2022 09:28 AM PDT

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD s-a încheiat pe 19 iunie 2022, după o săptămână în care Calea Griviței din București a fost animată de spectacole și evenimente într-un demers unic în istoria festivalului.

Gala UNDERCLOUD a marcat finalul acestei ediții și decernarea premiilor pentru spectacolele câștigătoare. Juriul a fost format din Alexa Visarion, Mihaela Păun și Ioana Marchidan, iar marii câștigători ai acestei ediții sunt: Florina Gleznea (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Emma din „Doi într-un butoi”), Ana Maria Pop (Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Lisa Morrison din „Povestiri culese”), Andreea Tănase (Premiul Juriului pentru interpretare feminină, spectacolul de dans „#nuEu”), Burnout de Arcadie Rusu (Cel mai bun spectacol), Romeo și Julieta” (regia Mihaela Sârbu) și “Muscă, paie și bătaie” (regia Lia Bugnar) Premiul Juriului. Juriul a decis în unanimitate ca în ediția de anul acesta să nu acorde premiul pentru regie și premiul pentru interpretare masculină.

Fundația Calea Griviței a decernat la rândul ei patru Premii de excelență pentru întreaga activitate pentru Maria Miu (scenograf), Mirela Trăistaru (artist plastic), Ioana Marchidan (coregrafă și dansatoare), Alexa Visarion (regizor)) și Maia Morgenstern (actriță), un premiu pentru inovație artistică (Vika Medvedeva) și un premiu pentru spectacol pentru “ Humans/Bodies/Images”.

Gala UNDERCLOUD s-a încheiat cu spectacolul „Nu sunt eu” de Victor Ioan Frunză în interpretarea Maiei Morgenstern.

„Dacă soțul și partenerul meu, Tiberiu Mercurian, nu ar fi insistat, nu am fi avut Undercloud 15. Dar ne-am mobilizat. Am trecut printr-o ediție plină de provocări, dar care ne-a făcut să ne dăm seama de importanța demersului nostru și de cât de unită este echipa. Să mutăm UNDERCLOUD pe Calea Griviței a însemnat să facem zeci de mii de pași între cele 7 spații și să aducem la viață o zonă istorică a Bucureștiului care sperăm să devină inima Cartierului Creativ. Am adus aici oameni noi, care poate nu și-ar fi imaginat că vor veni pe Calea Griviței să se plimbe, să consume artă, să admire clădirile de pe cea de a doua stradă ca vechime după Calea Victoriei. Și am reușit să aducem bucurie pentru oamenii care locuiesc deja aici, care și-au ocupat zi de zi locul de la propria fereastră pentru a fi parte din magia UNDERCLOUD.”, a declarat Chris Simion-Mercurian.

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD  este organizat de Fundația Calea Griviței și este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB, Primăria Sectorului 1 și Cartierul Creativ.

Parteneri UNDERCLOUD: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Theatrum, MECENA.ART, Gavrilă, Borțun și Asociații, Librăria Bizantină, Cotescu, Stroe și Asociații, Editura Trei, O.A.R., Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române, UNArte, J`ai Bistrot, Grivița 53, Black Habit, Biserica Sfinții Voievozi, UNITER.

Partenerii media ai festivalului sunt: Rock FM, Magic FM, Itsy Bitsy, AgențiadeCarte.ro, The Institute, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, DC News, Munteanu Recomandă, Zile și Nopți, IqAds, Liternet, Lateatru.eu, cult-ura.ro, modernism.ro, B365, Republica.

 

 

 

 

Proiectul ”Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD”  nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :27

”Bărbatul fără cap”, volumul de debut al Lavinicăi Mitu: lansare de...

Posted: 20 Jun 2022 08:50 AM PDT

Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), sunteți invitați la un dialog despre volumul de debut al Lavinicăi Mitu, ”Bărbatul fără cap”, publicat în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autoare: Simona Antonescu, Bogdan-Alexandru Stănescu. Moderează: Nona Rapotan. Evenimentul se va încheia cu o ședință de autografe.

Despre carte

Bărbatul fără cap este rezultatul unei lupte, atât biografice, cât și literare. Deși volum de debut, în el se regăsesc mulți ani de căutări, de arheologie personală, de genealogie asumată nu fără tensiuni sublimate în cele din urmă literar. Lavinica Mitu are un simț al imaginii și un simț al sunetului pe care nu le pot califica altfel decât «native» – ele sunt dovedite în tot ceea ce a scris ea în ultimii ani și iată că acum își fac de cap și între copertele unei cărți. Încercarea ei de a reconstitui de la nivelul ochilor unui copil atât o lume dispărută, cât și fantoma unui bărbat la fel de dispărut este realizată cu ajutorul acestor instrumente sensibile și mai puțin cu cel al rațiunii sau al memoriei voluntare. Proza ei e ca un elastic întins la maximum – tensiunea pare să rupă firul firav al atașamentului față de un părinte dispărut, însă rezistența acestuia depășește orice imaginație. Dacă ar fi să trag o concluzie, fie ea cât de banală, aș spune că avem în față o carte despre iubirea implacabilă a unui copil pentru părintele lui, dar și despre răul pe care-l facem, de multe ori fără s-o știm, copiilor noștri. O carte sobră, matură, tăioasă ca o sabie de samurai, dar care își conține în adâncuri o tandrețe și o capacitate de a ierta pe care un scriitor mai puțin talentat le-ar fi exhibat cu orgoliu. Lavinica Mitu este, cred asta fără umbră de îndoială, un câștig pentru literatura română contemporană.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Lavinica Mitu (n. 1980, Slatina) a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cursul de creative writing ținut de Bogdan-Alexandru Stănescu și Cezar Paul-Bădescu la care a participat în 2017 i-a reactivat pasiunea pentru scris. Au urmat cursul coordonat de Florin Iaru și Marius Chivu, Atelierul de croitorie literară sub îndrumarea lui Florin Iaru, trei Ateliere intensive de scriere creativă la Vama Veche completate de șapte serii de Creative Writing Sundays organizate de Revista de Povestiri. A publicat proză scurtă în revista Iocan și pe revistadepovestiri.ro. Locuiește în București și toate poveștile pe care le scrie se conturează mai întâi în locul ei preferat, pe BALCON (poate cel mai frumos din oraș), balcoane, s. n. ǀǀ Din fr. balcon, it. balcone ǀǀ 1. Platformă cu balustradă la peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul. 2. Rândul de locuri dintr-o sală de spectacol așezate deasupra parterului. Bărbatul fără cap este cartea sa de debut.

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor