altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 20 noiembrie 2019

“Volumul „Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și...


Volumul „Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și ...

Posted: 19 Nov 2019 11:36 AM PST

Vineri, 29 noiembrie 2019, ora 19:30, la Librăria Cărturești Verona Demisol (Str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Banda trunchiului. O poveste romantică despre briganzi și dragoste, de Paul van Ostaijen, prefață de Jan H. Mysjkin, traducere din neerlandeză de Doina Ioanid şi Jan H. Mysjkin, Editura Tracus Arte. Traducerea acestei cărţi a fost subvenţionată de Flanders Literature. Invitați: Doina Ioanid și Cezar Gheorghe. ModeratorAndra Rotaru.

În 1932, Banda trunchiului, roman postum al lui Paul van Ostaijen, stîrneşte scandal încă de la apariţia sa, nu numai din cauza scenelor scabroase, considerate pornografice, ci şi din cauza faptului că în scrierea sa puteau fi recunoscute multe dintre persoanele de vază. Nucleul groteştii îl reprezintă amestecarea lumii criminalilor cu aceea a aristocraţilor. Aici, Van Ostaijen ne arată un univers „de-a-ndoaselea”. Dacă subtitlul acestei groteşti este „o poveste romantică despre briganzi şi dragoste”, găsim o seamă de briganzi, dar puţină dragoste şi deloc romantism. Niciun subiect sacru al burgheziei tradiţionale nu scapă de critica tăioasă a lui Van Ostaijen, fie că e vorba de societate, de căsătorie, de drepturile conjugale sau dragostea romantică. „Un ton satiric este de un impact mai direct în politică şi în faţa maselor decît o demonstraţie logică”, afirmă Van Ostaijen. Reacţiile de ostilitate virulentă la apariţia cărţii sunt, într-adevăr, dovada că autorul a intuit bine. Astăzi, suntem moştenitorii unei povestiri groteşti care nu şi-a pierdut deloc seva. – Jan H. Mysjkin

Născut la Anvers în 1896, Paul van Ostaijen este scriitorul cel mai inovator al literelor neerlandeze din Belgia în perioada interbelică. Începînd cu Music-Hall, volum de poezii publicat în 1916, nu face decît să înnoiască poezia flamandă. În timpul șederii sale la Berlin, între 1918 și 1921, devine prieten cu scriitori și pictori ai mișcării Dada. La insistențele editorilor berlinezi, începe să scrie proză, exclusiv grotești, un gen foarte prizat de expresioniști și dadaiști. După întoarcerea sa în Belgia, autorul continuă cu scrierea groteștilor, dintre care Banda trunchiului este ultima. Romanul nu va apărea decît patru ani după ce Paul van Ostaijen s-a stins în 1928, ros de tuberculoză, într-un sanatoriu particular din Miavoye-Anthée, un sat în provincia Namur.

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2019/11/19/volumul-banda-trunchiului-o...

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/XTQJYKd8mZ8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Papagalul mut”… va întâlni peste 900 de spectatori pe seară

Posted: 19 Nov 2019 11:14 AM PST

Revenind în teatru după o îndelungată absenţă, timp în care s-a făcut cunoscut printr-o carieră fulminată în cinematografie, regizorul Nae Caranfil a realizat nu demult, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, una din cele mai spectaculoase şi mai rafinate puneri în scenă ale ultimelor stagiuni: ”Papagalul mut” – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat. Odată cu prima reprezentaţie din această stagiune, care va avea loc duminică, 24 noiembrie 2019, ora 19.00, ”Papagalul mut”… face o…“săritură” considerabilă şi binevenită, de la 541 de locuri la peste 900! Pentru a ajunge la un public cât mai numeros, spectacolul se mută pe scena Sălii Mari! Dacă nu aţi prins un loc la primul spectacol din stagiunea 2019-2020, următoarele reprezentaţii sunt programate pe 12 și 13 decembrie.

Spectacol de autor, apreciat de critici şi adulat de public, Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat a avut premiera la sfârşitul anului 2018, la Sala Studio. Reprezentaţie de reprezentaţie s-a jucat cu casa închisă datorită fascinaţiei exercitată în egală măsură de universul imaginar al lui Nae Caranfil şi de povestea, mai puţin cunoscută a Cavalerului D’Eon, primul spion travestit din istorie, care ajunge să se apropie… nepermis de mult de secretele uneia dintre cele mai extravagante curţi imperiale ale lumii.

Scenografia poartă semnătura unuia dintre cei mai apreciaţi artişti ai genului, Dragoş Buhagiar.

În distribuţie: Vlad Logigan şi Claudiu Bleonţ (în rolurile principale), Raluca Petra, Mihai Calotă, Eduard Cîrlan, Magda Catone, Tomi Cristin, Marius Rizea, Alexandru Georgescu, Dragoş Stemate, Eduard Adam, Cosmin Dominte, Axel Moustache, Dragoş Dumitru, Daniel Badale, Mihai Munteniţă, împreună cu mai tinerii colegi Alexandru Dunaev, Nicolae Dumitru, Cristina Danu, Mădălina Iagăr, Alexandra Cotfaş, Cristina Negucioiu, Petru Şuţu, Ionuţ Terteci, Cristina Negucioiu, Cristian Constantin, Ruxandra Bobleagă.

Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. Lupte scenice: Ionuţ Deliu. Muzica live: Trio Mirea.

 

Biletele se pot achiziționa de la Casa de bilete TNB şi online – pe site-ul www.mystage.ro.

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PYYqgyI-G3E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Peste 1.500 de spectatori, la concertul Corului Madrigal alături de...

Posted: 19 Nov 2019 10:57 AM PST

Peste 1.500 de spectatori s-au bucurat în acest weekend de colaborarea extraordinară a partidelor de voci feminine (sopran și alto) ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Orchestra Simfonică din Hamburg, dirijate de maestrul Ion Marin. Excepționalul concert vocal-simfonic, organizat duminică, 17 noiembrie, în maiestuosul spațiu al sălii de concerte Laeiszhalle din Hamburg (Germania), s-a intitulat Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi (Fereastră dublă: Beethoven și Pergolesi). Oferit publicului sub forma unui act artistic prin care se reiterează plurivalența muzicii, concertul se înscrie în amplul demers de diplomaţie culturală susținut de peste 56 de ani de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Sunt foarte mulțumit de colaborarea acestor două ansambluri și de sonoritatea lor, transpusă în concert. Corul Madrigal este un organism pe care îl cunosc foarte bine, iar în cadrul Orchestrei Simfonice din Hamburg sunt dirijor invitat încă din 2014. Folosind în loc de voci soliste un cor cu caracteristică solistică, poți să folosești și o orchestră simfonică, dezvăluind monumentalul din lucrarea „Stabat Mater”, care de-a lungul secolelor a fost considerată o genială miniatură, scrisă de un compozitor cu o viață foarte scurtă, dar cu un curaj armonic și melodic impresionant” a declarat maestrul Ion Marin.

După ce în prima parte a concertului publicul a avut ocazia să asculte Simfonia nr. 2 în Re major op. 36 de Ludwig van Beethoven, periplul muzical a continuat cu Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, în interpretarea Corului Madrigal alături de Orchestra Simfonică din Hamburg. Propunerea uneia dintre cele mai emoţionante capodopere ale muzicii sacre într-o construcție concertistică inedită și redarea caldă a sonorității celor 12 fragmente tulburătoare, inspirate de poemul Stabat Mater Dolorosa – imn catolic din sec. al XIII-lea – au fost elementele cheie în oferirea unei experiențe muzicale îndelung aplaudate.

Prezența Madrigalului în stagiunea Filarmonicii din Hamburg este un veritabil moment de diplomație culturală. Amprenta legendarului cor românesc va rămâne pe cea mai cunoscută şi frumoasă sală de concerte a Hamburgului, centru cultural de reper al Europei. Sub bagheta maestrului Ion Marin şi cu sunetul inegalabil al Madrigalului, România primeşte din nou aplauze la scenă deschisă şi punctează pozitiv pentru imaginea de țară în care cultura la cel mai înalt nivel este nelipsită”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În luna decembrie, activitatea concertistică a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” continuă cu susținerea a două concerte extraordinare de Crăciun, la Ateneul Român din București, pe 7 și 8 decembrie. Fiind unul dintre cele mai așteptate  momente muzicale ale anului, biletele pentru prima seară au fost deja epuizate. Tradiția întâmpinării sărbătorilor de iarnă alături de renumitul ansamblu aduce și anul acesta pe scena Ateneului sute de copii din Programul Național Cantus Mundi. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

 

 

 

 

Număr de vizualizări :16http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/b3_Qsho1xaY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Antologia „A fost odată comunism“ va fi lansată la Gaudeamus

Posted: 19 Nov 2019 10:53 AM PST

Duminică,  24 noiembrie 2019,  de la ora 12.30, Radio România Cultural și Editura Casa Radio  lansează la Târgul de Carte Gaudeamus, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate,  antologia „A fost odată comunism“. Volumul, coordonat de istoricul Georgeta Filitti, disecă, cu precizie și rigoare, cei 45 de ani în care comunismul a mutilat viața majoritații românilor, în capitole intitulate sugestiv: „Lumea satului, la cheremul comuniștilor!’’, „Nu contează cum se votează,contează cine numără voturile!’’,  „Postul de radio Europa Liberă,o gură de aer din lumea neîncătușată’’,  „Canalul Dunăre – Marea Neagră, drumul fără pulbere al ticăloșiei comuniste’’,  „Mame chinuite, spioane, muierile dracului și tot așa’’ etc. Explicațiilor istorice ale Georgetei Filitti le sunt alăturate pagini emoționante de memorialistică, ce se regăsesc în acest audiobook (carte+2CD-uri), dându-le viață mari actori: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandrina Halic ş.a. Aceste pagini sonore sunt difuzate la Radio România Cultural în această perioadă, alături de alte rubrici și emisiuni dedicate de postul de radio celebrării Revoluției din 1989.

Istoricul Georgeta Filitti, despre necesitatea acestui demers:

Îndelungata încercare îndurată de români, vreme de 45 de ani, sub regimul comunist, a lăsat urme dureroase, de neșters. Inventarierea lor poate părea pedanterie, dar fără ea va fi greu, poate imposibil să ne mai numărăm printre popoarele civilizate ale Europei.

Sunt destui cei care cer să nu ne mai amintim. Nu e vorba neapărat de profitorii fostului regim. Ei s-au descurcat, și-au rostuit copiii, așa că viața merge mai departe. Din nefericire, această fugă de a privi adevărul în față poate avea urmări nebănuite. Așa cum ani de zile în Europa din la belle époque nimeni nu credea că va ajunge în Gulag, că va sta la coadă la lapte, la „adidași”, la „frații Petreuș”, că va bea „nechezol”, tot așa, azi, nu ne putem da seama dacă în spații întunecate, inaccesibile omului obișnuit, nu se pune la cale un regim plin de opreliști, chiar dacă, din prudență, nu se va intitula comunist.

La evenimentul prilejuit de lansarea audiobook-ului „A fost odată comunism“ sunt invitați istoricii Georgeta Filitti și Alina Pavelescu, actorii Oana Pellea, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, graficianul Maria Bălan şi managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro.

Audiobook-ul „A fost odată comunism“ este disponibil, la preţ de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, București, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemena, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție ai editurii.

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/y5fX4hOBf04?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri”, de Adrian Săvoiu

Posted: 19 Nov 2019 10:48 AM PST

La Editura Art a apărut volumul ”Dincoace de Cortina de Fier” de Adrian Săvoiu, o carte de amintiri, scrise sub forma unor povestiri de sine stătătoare, care urmăresc cronologic cursul unei vieți „așa cum a fost”. Volumul înregistrează momente de mare încărcătură emoțională, întinse pe mai bine de 50 de ani, de la descoperirea lumii în cei dintâi ani de viață, la revelațiile adolescenței, primele iubiri și clipele de cumpănă ale existenței. Nu lipsesc aspecte din istoria recentă a României, privite din perspectiva martorului direct: noaptea de coșmar a marelui cutremur din 4 martie 1977, demonstrația din 21 decembrie 1989 în Piața Universității sau mineriada din iunie 1990 de la București.

”Jumătate din viață am trăit-o dincoace de Cortina de Fier, cu toate privațiunile impuse de nedreapta divizare a Europei după al Doilea Război Mondial. Am început să simt frustrarea față de această stare de fapt încă din anii liceului, dar ea a devenit tot mai acută în perioada facultății și insuportabilă în ultimii ani ai comunismului. Am purtat cu mine în suflet această Cortină de Fier, pretutindeni, tot timpul cât a existat. Prăbușirea ei în 1989 nu a însemnat că pentru mine a dispărut atunci cu totul, pentru că rănile lăsate au fost prea adânci. Însă, așa cum încearcă să dovedească paginile acestei cărți, în România de zi cu zi, dincoace de Cortină, viața a continuat totuși să pulseze, încercând să mențină echilibrată veșnica balanță schimbătoare a Binelui și Răului”, scrie Adrian Săvoiu în cuvântul-introductiv al cărții.

Volumul Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri poate fi găsit la standul Editurii Art de la Târgul de Carte Gaudeamus, care se desfășoară între 20 și 24 noiembrie 2019 la București.

 

Adrian Săvoiu (n. 1954) a absolvit în anul 1978 Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină. Colaborări pe teme de istorie literară la Radio România și în reviste: ”Viața Românească”, ”Manuscriptum”, ”Jurnalul literar”, ”Memoria”, ”Limbă și literatură română”, ”Limbă și literatură” etc. A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel: Scrinul cu amintiri (2005), Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012) etc. A îngrijit ediţii ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. De asemenea, a publicat albume cu fotografii de arhivă și diverse alte volume, precum Discursul oratoric românesc (2003), 77 de conferințe radiofonice (2008), Magazinul de bric-à-brac literar (2009), Antologia fabulei românești (2017), monografia Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” – Câmpulung. 150 de existență (2017), Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie (2018) etc. Este autor de manuale de limba şi literatura română pentru liceu și pentru Școlile de Arte și Meserii. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al Câmpulungului”.

În prezent este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gbU0TvFPIg0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Descoperă „Visul verde al planetei albastre”, o carte de poezii eco...

Posted: 19 Nov 2019 10:46 AM PST

Deveo Studio anunță apariția cărții „Visul verde al planetei albastre”- poezii eco pentru copii.

”Aici planeta albastră. Îmi doresc un viitor verde și fericit pentru toți oamenii, viețuitoarele și plantele care trăiesc pe și sub pământ, în văzduh sau în adâncul apelor. Sunt bucuroasă că mesajul meu a căpătat forma unei cărți de poezii cu teme ecologice pentru copiii de 3-7 ani, dar și pentru părinții, bunicii, profesorii, cititorii de toate vârstele care iubesc poezia și natura. Visul verde al planetei albastre, de Iulia Burtea, cu ilustrații de Anna Benczédi, a prins contur în Lumea lui Fram, ursul polar, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și al Deveo Studio, un studio de ilustratori din inima Transilvaniei.

Micuții cititori mă vor descoperi ca pe o adevărată parteneră de joacă, cu chef de vorbă și cu o pasiune declarată pentru rime. Beau în fiecare dimineață ceai de tei cu Soarele, tușesc puf-puf și îmi păstrez amintirile la „obiecte pierdute”. Nu mă sfiesc să le povestesc – cu candoare, pe înțelesul lor – despre problemele mele arzătoare, precum încălzirea globală sau poluarea. Adulții vor recunoaște în subtext teme extrem de actuale, precum topirea alarmantă a ghețurilor din Groenlanda sau incendiile extinse din pădurea amazoniană. De asemenea, vom explora împreună soluții dintre cele mai variate, cum ar fi consumul responsabil, reciclarea sau folosirea surselor alternative de energie. Toate acestea se reflectă în versurile fresh ale Iuliei Burtea și în ilustrațiile de o frumusețe stranie realizate de Anna Benczédi.

Partenerul meu de dialog preferat este Fram, ursul polar, creat de scriitorul Cezar Petrescu și devenit în timp cel mai simpatic personaj românesc pentru copii. Fram s-a reinventat în ultimii ani prin intermediul proiectului Lumea lui Fram, ursul polar (www.lumealuifram.ro), clădindu-și propriul imperiu de drăgălășenie și activism ecologic în peisajul cărților românești pentru copii (www.curteaveche.ro/index.php?route=product/search&search=fram). Mai mult decât atât, micuții se vor întâlni în filele cărții cu dragoni de smog, balauri de petrol, un peștișor de aur care are o listă proprie de dorințe și chiar cu Moș Crăciun, care nu face numai daruri, ci și un delicios magiun de prune.

Cartea Visul verde al planetei albastre realizată cu sprijinul AFCN va fi distribuită gratuit în mai multe grădinițe din țară, cu ajutorul Asociației Reality Check (www.realitycheck.ro/), dar și în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca și al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, prin implicarea Fundației Părinți din România (http://www.parintiromania.ro/). În curând, va putea fi descărcată și în format e-book.

Aflat abia în punctul în care se ivește de dincolo de linia orizontului, proiectul Visul verde al planetei albastre va surprinde în continuare cu o serie de noutăți, știri și idei istețe. Toți cei care vor să participe la destinul acestui proiect verde și rimat sau să urmărească evoluția lui sunt așteptați aici: www.facebook.com/UrsulFram, www.facebook.com/DeveoStudio, www.lumealuifram.ro și www.deveostudio.com. De asemenea, la adresa de e-mail comunicare@deveostudio.com puteți solicita mai multe informații, puteți lua legătura cu inițiatorii proiectului, cu autoarea și cu ilustratoarea cărții.

Cele mai verzi gânduri,

Planeta Albastră”

 

Mai multe informații negru pe alb din partea planetei albastre

 

Iulia Burtea este o scriitoare cu licență în Istoria mentalităților și diplomă de master în Litere. Face parte din echipa care a creat seria Fram Educațional (Curtea Veche, 2019), iar poveștile ei pentru copii apar în fiecare număr al revistei Călătoriile lui Erus (Editura Univers, 2019). Este editorul cărților de nutriție și lifestyle Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață? (Editura ALL, 2018) și Capcanele mâncatului emoțional. Slăbitul – o provocare fizică sau mentală? (Editura ALL, 2019), de Dr. Laura Ene. Cât timp a scris poeziile pentru Visul verde al planetei albastre, a devorat un număr impresionant de mere, prune și gutui bio. Răspunde cu inimioare și cuvinte din inimă la mesaje pe www.facebook.com/iuliaburtea.

Anna Júlia Benczédi este ilustratoare și comic book artist. Fratele ei a învățat-o să se cațere în copaci, iar prietena ei cea mai bună a ghidat-o în arta desenului. Chiar dacă nu mai știe să se urce în copaci, iubește să deseneze natura și își dorește să întâlnească o vidră în mediul ei natural. A contribuit cu benzi desenate în Glorioasa fanzină și Urban Comics Made in Cluj, și este coautoarea romanului grafic Știma apelor. Visul verde al planetei albastre i-a îndeplinit visul multicolor de a lucra la o carte ilustrată autohtonă. Face parte din Deveo Studio, un studio de ilustratori din Cluj-Napoca, care colaborează cu autori din întreaga lume, iar lucrările ei pot fi admirate pe www.annabenczedi.com.

Deveo Studio reunește o echipă de ilustratori din Cluj-Napoca ale căror creații dau viață sutelor de cărți, romane grafice, comic books și miilor de minute animate 2D sau 3D care fac deliciul publicului din întreaga lume. Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Irlanda și, bineînțeles, Romania, sunt țările de pe harta portofoliului Deveo Studio, care astăzi însumează peste 400 de proiecte finalizate cu succes. www.deveostudio.com

 

Lumea lui Fram® este un proiect educativ creat de Deveo Studio care reunește ateliere de lectură pentru copiii din grădinițe și școli, piesa de teatru multimedia „Cum am devenit celebru” (regia Diana Bonțidean) și cărțile Aventurile lui Fram, ursul polar, volumele I și II, care prezintă povestea din romanul lui Cezar Petrescu adaptată de Adrian Barbu și ilustrată de Alexandra Abagiu pentru copiii preșcolari (Editura Curtea Veche, 2018); cărțile educative în versuri Fram în lumea fructelor și a legumelor, de Iulia Burtea, Fram în lumea culorilor și a formelor, de Anca Stănescu și Iulia Burtea, ambele cu ilustrații de Oana Cocheci și Alexandra Abagiu (Editura Curtea Veche, 2019); cărțile de dezvoltare emoțională Fram la grădiniță și Fram în lumea emoțiilor și a întunericului, semnate de psiholoaga Irina Forgaciu, ilustrate de Alexandra Abagiu (Editura Curtea Veche, 2019). www.lumealuifram.ro

 

 

Număr de vizualizări :17http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/WNk0DkAmjKo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Trei muzicieni, Horia Andreescu, Daniel Ciobanu și Jacob Reuven, pr...

Posted: 19 Nov 2019 10:39 AM PST

Joi, 21 și vineri, 22 noiembrie 2019, de la  ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler.  Soliști vor fi Jacob Reuven (mandolină) și Daniel Ciobanu (pian).

„Avem în program doi compozitori extraordinari, Mendelssohn și Mahler, importanți prin spiritul de inovație pe care l-au adus, prin puterea de contemplare și de descriere a naturii. Cei doi muzicieni au influențat foarte mult epoca lor. Avem invitați și doi soliști deosebiți, pianistul Daniel Ciobanu și mandolinistul Jacob Reuven.  La concertul lui Mendelssohn, avem o inovație, în loc de vioară, vom introduce, în premieră, mandolina”, a declarat maestrul Horia Andreescu. „Mahler l-a întâlnit pe Enescu și a dirijat, în primă audiţie, la Filarmonca din New York, Suita I de George Enescu, și după aceea prezentat-o într-un turneu prin Statele Unite. Mahler, muzicianul, compozitorul şi dirijorul, a fost impresionat de Preludiul la unison, care deschide Suita I cu o singură linie melodică, specific enesciană. Iată cum muzica și spiritul lui Enescu se întretaie cu ceea ce vom asculta la Ateneu, joi și vineri în această săptămână”, a subliniat  dirijorul.

„Vom susține două concerte originale, cu o abordare exotică a concertului dublu de Mendelssohn pentru vioară si pian, unde se va înlocui și picantiza sonor partea viorii cu una de mandolină, alaturi de Jacob Reuven. Voi reveni mai des pe scenele din România, unde sper să pot aduce cât mai multe dintre ideile mele nonconformiste. Aceste abordări inedite sper să provoace anumite curiozități și asupra publicului tânăr, pe care să reușim să-l atragem, astfel, în număr cât mai mare în sălile de concerte”, a declarat pianistul Daniel Ciobanu.

 

 

 

PROGRAM

Orchestra  Filarmonicii „George Enescu”

Joi și vineri, 21 și 22 noiembrie, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solişti
JACOB REUVEN
DANIEL CIOBANU

Program
Felix Mendelssohn
Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră

Gustav Mahler
Simfonia nr. 1, în re major

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a AteneuluiRomân.
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doarînnumerar.
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul 
www.fge.org.ro

 

 

 Horia Andreescu a dirijat prima oară Orchestra Filarmonicii “George Enescu” din București în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.  De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt. Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena este o orchestră de top de renume mondial, care se definește în tradiția orchestrală a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal începând cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscută pentru programele sale excepționale și îndrăznețe. Combinând repertoriul secolului al nouăsprezecelea cu piese contemporane și lucrări din alte perioade interpretate rar, programele sale plasează adesea clasicii epocii romantice în contexte neașteptate.

Pianistul Daniel Ciobanu s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniusas și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh.  A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional George Enescu din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înființat Festivalul de Muzică Neamț, pentru a crea o platformă internațională pentru tinerii artiști. În stagiunea 2019-2020 va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se și debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Jacob Reuven este unul dintre cei mai apreciați virtuozi ai mandolinei din Israel. Orizonturile sale muzicale largi cuprind un repertoriu bogat, de la muzica barocă la cea contemporană, aducând exuberanța și strălucirea unor înalte standarde artistice.

A studiat sub îndrumarea profesorului Simha Nathanson la Conservatorul de Muzică Beer Sheva, iar ulterior cu profesorul Motti Smidt la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. A fost primul interpret care a cântat vreodată repertoriu pentru vioară pe mandolină cu o orchestră israeliană. Precizia și măiestria tehnică i-au adus lui Reuven o recunoaștere la nivel internațional. A fost solist la diferite festivaluri internaționale de prestigiu, printre care Dresda Music Festival, Potsdam Sanssouci Music Festival și  Mandolines de Lunel Festival. A cântat sub conducerea unor dirijori precum Zubin Mehta, Mstislav Rostropovitch, Antonio Pappano, Mendi Rodan și Zsolt Nagy. La nivel național, Reuven a interpretat ca solist cu Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică din Ierusalim și Israel Sinfonietta .

Pedagog apreciat de mandolină, Reuven este profesor la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și director al Conservatorului de Muzică Beer-Sheva. Cântă la o mandolină realizată de luthierul israelian Arik Kerman și este fondatorul premiatului cvartet Kerman Mandolin și al duo-ului 16 Strings.

 

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PrdZG0qx-g0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Evocare George Almosnino la Cafeneaua critică

Posted: 19 Nov 2019 10:15 AM PST

Se împlinesc pe 24 noiembrie 25 de ani de la prea-grăbita plecare de pe această lume, la doar 58 de ani, a lui George Almosnino (17 iulie 1936-24 noiembrie 1994). Cafeneaua critică propune o evocare a acestui poet remarcabil şi remarcat, în ciuda excesivei sale discreţii. Istoria literaturii române postbelice nu-l va putea ocoli. Participă: Nora Iuga, Tiberiu Almosnino, Constantin Abăluţă, Nicolae Prelipceanu. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

 

*

 

Cafeneaua critică

Joi, 21 noiembrie 2019, orele 19.00-22.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti – MNLR

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER)

Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu/ MNLR); 0737-210.978 (Paul Radu/ Cafeneaua critică)

 

________________

 

* Invitaţii „stagiunii” 2019-2020 şi participanţii la discuţii: Bogdan Ghiu, Cristina Popescu Russu, Nicolae Prelipceanu şi, prin mesaje video, Mihai Măniuţiu şi Ovidiu Şandor (despre actualitatea culturală a toamnei 2019) (ediţia a 252-a); Ion Cocora, Ioan Cristescu, Doina Papp, Ludmila Patlanjoglu, Cristina Rusiecki şi Mircea Anghelescu, Iulian Băicuş, Valentin Petculescu, Vasile Tolan (despre dramaturgia românească de Ziua ei) (ediţia a 253-a).

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ssdegHWlX7c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Zorio la Târgul Internațional de carte Gaudemus

Posted: 19 Nov 2019 09:20 AM PST

Editura Zorio participă și în acest an la Târgul Internațional de carte Gaudemus și va lansa două volume aparținând unor membri ai filialei: Tudor Negoiță și Petre Crăciun.

”Avem noutăți pentru copii, cărți noi, evenimente frumoase.

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 15.00, în Spațiul de evenimente Mircea Sântimbreanu (Pavilionul B2) vom lansa volumul ”Mimu, pisicuța care mânca povești” și ”Povestea de vineri cu Petre Crăciun”, patru DVD-uri video care conțin basmele și poveștile din antologia ”Cartea basmelor”, în lectura autorului. Cel din urmă este un proiect unic in România, la care am lucrat vreme de doi ani.

Pentru prima dată, la standul editurii noastre veți putea intra în posesia unor cărți pentru copii semnate de mine care au fost transpuse în Braille.”- anunță editura Zorio.

Vizualizări: 98

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor