altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 20 iulie 2019

“Lansare de carte: ”Schimbarea ești TU”, de Avram IANCU” plus 5 more


Lansare de carte: ”Schimbarea ești TU”, de Avram IANCU

Posted: 19 Jul 2019 01:51 AM PDT

Joi, 25 iulie 2019, ora 18:00, librăria reșițeană ”Semn de Carte”, str. Libertății 13, îl va avea ca oaspete pe Avram IANCU-  „Man of the Year” 2017, distincție acordată de World Open Water Swimming Association din SUA  ca recunoaștere a performanțelor excepționale. IANCU Avram este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască (august 2016- 18 ore), a parcurs înot Dunărea de la izvoare la vărsare (2017, 2860 km, fără costum de neopren), a traversat înot Marea Neagră (de la Sulina la Istambul)  și Strâmtoarea Bosfor (2018, 680 km.)  și experiența celui mai dur maraton din lume ”6633 Arctic Ultra” (618 km. 2019, locul al III-lea) bibliotecarul hunedorean Avram IANCU (43 ani) își descrie experiențele în volumul ”Schimbarea ești TU”.  O întâlnire de neratat cu un polisportiv de excepție, cel care face performanță ”pentru a arăta lumii întregi că ADN-ul românesc este puternic”.

 

„Este o carte pe care am scris-o cu sufletul… E cartea care descrie o călătorie fizică, extremă, de la un punct A la un punct B. Este vorba și de o călătorie spirituală, transformațională, dovedind că orice este posibil. Acest lucru transformă cartea într-un profund volum motivațional pe care orice român ar trebui să-l citeasca”, spune Avram IANCU. (Camelia DUCA)

Vor avea loc sesiuni de întrebări-răspunsuri și autografe.

Invitat special: Clara Maria CONSTANTIN, manager al Bibliotecii Județene Paul IORGOVICI, Caraș-Severin

Eveniment organizat de Biblioteca Județeană  Paul IORGOVICI, Caraș-Severin și Societatea pentru Cultură METARSIS prin librăria Semn de Carte.

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/zLtiA8HNe6g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începe Festivalul ICon Arts Transilvania

Posted: 19 Jul 2019 12:15 AM PDT

Ediția a XVII-a a Festivalului ICon Arts Transilvania se pregătește să înceapă oferind publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale. ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie – 10 august 2019 la adăpostul bisericilor fortificate din Sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice și în grădinile cetăților din 12 localități de poveste: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special. Organizator: UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceștia găsesc reale oportunități de afirmare acasă, pe scenele din România. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Programul complet este disponibil pe www.iconarts.ro și pe pagina de Facebook ICon Arts, iar intrarea va fi liberă, recomandată fiind rezervarea la adresa reservations@iconarts.ro

 

Inspirație. Creație. Expresivitate. Revelație. Începând cu acest an, evenimentele de la ICon Arts vor avea loc sub semnul celor patru tematici care vorbesc despre valori ale Festivalului ce s-au creat firesc în cele 17 ediții organizate până în prezent. Publicul, format din turiști, comunități locale, artistice și internaționale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică și jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar și pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia și Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.

 

Înapoi în satele istorice, muzica și artele se împletesc la Șezători postmoderne, după audiția unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audițe absolută sau recitaluri de percuție. Muzica de jazz va putea fi descoperită și altfel în rezonanță cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi.

 

Musica Ricercata alături de Rodica Vică și Gabriel Bebeșelea, în deschiderea Festivalului ICon Arts

 

Sub semnul Revelației, luni, 22 iulie, de la ora 19:00, Festivalul ICon Arts Transylvania se deschide la Mediaș printr-un concert de excepție care va pune în valoare lucrări vechi ale compozitorilor transilvăneni, descoperite recent după secole de liniște, ce vor fi interpretate în dialog cu mari creații ale muzicii baroce. Vor concerta: ansamblul Musica Ricercata alături de distinsa soprană Rodica Vică, iar la pupitrul dirijoral va fi Gabriel Bebeșelea, inițiatorul proiectului Musica Ricercata și al conceptului muzical „BaRockIN’ Transylvania”, reputatul dirijor revenind cu acest prilej în mediul ICon Arts. Evenimentul va avea loc în interiorul Bisericii evanghelice Sfânta Margareta ce datează încă din anul 1488, acustica sa deosebită cu siguranță că va contribui la desfăvârșirea unei experiențe muzicale unice.

 

O săptămână cu 3 premiere artistice

Săptămâna va continua cu alte șase evenimente în spații de patrimoniu care vor aduce publicului un concert în primă audiție la Biertan, concertul de jazz „Un american la Paris – și la Viscri”, concertul de operă din splendida Biserică fortificată din Richiș, un spectacol de teatru în premieră prezentat la Alma Vii, un concert la patru violoncele va avea loc sâmbătă la Criț, săptămâna încheindu-se la Râșnov cu o altă premieră: un spectacol inedit de teatru – jazz rezultat al laboratorului creativ.

 

Evenimente în comun cu Transylvania Live, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Una dintre misiunile principale ale Festivalului ICon Arts este, încă de la fondarea sa din anul 2003, aceea de a încuraja inovația artistică – prin cursurile și laboratoarele Academiei ICon Arts – și, totodată, de a apropia publicul de artele noi, promovând, astfel, și spațiile de patrimoniu. ICon Arts a devenit la scurt timp festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane, iar în completarea acestei evoluții firești, ICon Arts promovează evenimente organizate în parteneriat cu alte trei proiecte: Transylvania Live – în colaborare cu Mihai Eminescu Trust, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov, găzduind, totodată evenimente din seria „4 Anotimpuri” și „5 pentru Vieru”. Mai multe amănunte în program.

 

ICon Arts Transilvania, Ediția a XVII-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceștia găsesc reale oportunități de afirmare acasă, pe scenele din România.

Unele evenimente incluse și în Festivalul ICon Arts fac parte din proiecte culturale co-finanțate de AFCN și de Primăria Municipiului Sibiu, conform programului.

Parteneri culturali: Exces Music, Mihai Eminescu Trust, Primăria Biertan, Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Astra Sibiu, Primăria Merghindeal, Sibiu, Săptămâna Haferland, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Experience Transylvania, Colinele Transilvaniei, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Hotel Ibis Sibiu, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine.

Parteneri de mobilitate: Ares Travel, Aris

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Tribuna Sibiu, Agenția de Carte, Știrile Transilvaniei, ProfilCultural Sibiu, Ora de Sibiu, România Pozitivă.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

 

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_5sLcOPCTbs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

15 studenți au absolvit cursurile de limba română organizate de Ins...

Posted: 18 Jul 2019 11:47 PM PDT

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță sfârșitul celui de-al nouălea an academic de  predare a limbii române, și îi felicită călduros pe cei 15 absolvenți ai cursurilor de limbă română pentru adulți organizate de Reprezentanță. Fie că vorbim despre interese profesionale, ori culturale ale participanților, cursurile de limbă română organizate de ICR Bruxelles, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Elena Cărbunaru-Butușină, nu reprezintă doar  modalitatea clasică de a descoperi tainele limbii române, ci și o intruziune în spațiul românesc, admirat pentru istoria, tradițiile și particulăritățile sale.

„O dată cu învățarea limbii române, cursanții își rafinează perspectiva asupra culturii române, a locului acesteia în context european, al mentalităților și al specificului local. Este un pas important pentru a aprofunda legătura personală sau profesională cu România și pentru a înțelege direct, fără barieră lingvistică, realitatea românească. În condițiile în care Europa se confundă din ce în ce mai mult cu Uniunea Europeană, iar multilingvismul reprezintă una dintre valorile europene, tot mai mulți cetățeni ai UE doresc să cunoască cât mai multe limbi străine, atât în scop socio-profesional, cât și turistic.”, declară Elena Cărbunaru-Butușină, profesor de limba română.

 

„ Cursul de limbă română din Bruxelles mi-a plăcut foarte mult. Din punctul meu de vedere, a existat un echilibru între gramatică și alte competenţe cum ar fi exerciţiile de vorbire. Profesoara, vorbitoare nativă, a fost capabilă să entuziasmeze grupul care nu a fost unul mare. ” (Floris, absolvent nivel nivel B2)

 

„ Impresia mea despre curs este pozitivă: o profesoară excepțională care ne explică foarte bine gramatica și ne face să vorbim mult în clasă. Lecțiile de gramatică mi-au dat posibilitatea de a înțelege subtilități ale limbii române. De aceea, doresc să continui cursul la un nivel superior.” (Alessandra, absolventă nivel A2, cu punctaj maxim)

 

Structurate conform  Cadrului comun european de referință pentru limbi, pe niveluri diferite de învățare, cursurile de limba română constituie cel mai longeviv program al Institutului Cultural Român Bruxelles, fiind înființat încă din anul 2010. Programul din anul universitar 2018/2019 s-a desfășurat  în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei, cu sprijinul Alliançe francaise Bruxelles-Europe.

 

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/

Facebook: ICR Bruxelles

Twitter: @ICRBruxelles

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9P4wxDlbtEk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

De vorbă cu directorul Teatrului „Stela Popescu”, Nicolae Pungă, în...

Posted: 18 Jul 2019 09:20 PM PDT

Nicolae Pungă s-a născut la 24 noiembrie 1967. Din 2017 este manager al Teatrului „Stela Popescu”.

Stăm de vorbă cu Nicolae Pungă despre Teatrul Stela Popescu. Am avut o primă convorbire în urmă cu un an în care am discutat despre trecerea de la statutul de actor la cel de director și diferența dintre vise și realitate. Atunci spuneați că este foarte mare diferența între ceea ce vă imaginați și ceea ce se întâmplă în realitate în viața de zi cu zi a unui director de teatru. Între timp a mai trecut un an. Această stare s-a accentuat sau s-a atenuat?

Starea s-a accentuat. Eu traversând o perioadă de pionierat, în urmă cu mai mulți ani, ca actor şi cu Teatrul Masca, eram oarecum obişnuit. Nu m-am speriat de aceste aspecte şi am mai spus-o, probabil din cauza asta am şi ajuns manager la Teatrul „Stela Popescu”.

Este o diferenţă foarte mare între ceea ce îţi imaginezi şi ceea ce poţi face în realitate.

Eu am venit din privat unde lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Dar birocraţia din această zonă este un aspect pe care nu-l poți ignora.

Până la urmă, banii sunt câţi sunt. Problema o reprezintă lipsa de flexibilitate în modul în care poți să-i utilizezi.

Într-adevăr utilizarea lor este o problemă, iar tot ceea ce decurge de aici este complicat. Ner așteaptă o stagiune plasată sub semnul austerităţii. Din fericire, am reușit să lansăm două premiere de la începutul anului – Revolta poveștilor și Satul paralel – și mai avem un spectacol nou, lansat în decembrie anul trecut – Femeia, eterna poveste, iar acesta este un avantaj.

Stagiunea 2018-2019 a fost, practic, prima stagiune asupra căreia directorul Nicolae Pungă şi-a pus – într-o manieră mai puternică sau mai puţin puternică – amprenta, pornind din toamna lui 2018 și ajungând la mijlocul lui 2019. Primul titlu important a fost Dragostea celor 3 portocale. Ce reprezenta pentru Nicolae Pungă, cel care fusese actorul Teatrului Masca şi îl cunoştea pe Michele Modesto Cassarin, această colaborare din noua ipostză ?

Dragostea celor 3 portocale este un spectacol de commedia dell’arte. Din păcate, publicul din România nu este obișnuit cu tipul acesta de teatru, iar spectacolul nu a avut – deși este un spectacol genial din punctul meu de vedere – nu a șansa unui public atât de numeros precum ar fi meritat și pe care mi l-aș fi dorit, dar realizarea artistică a fost una de o mare complexitate, plină de culoare și imaginație, care a angrenat mulți artiști tineri, jucând personaje multiple, o experiență profesională complexă pentru toți cei aflați pe scenă. Anul acesta aveam în plan să mai facem un spectacol de commedia dell’arte, dar  am renunțat, pentru că, așa cum am spus și mai devreme, bugetul este sub semnul austerității și spectacolele de acest gen nu sunt ieftine, dimpotrivă, sunt spectacole extrem de scumpe, cu costume bogate, cu decor complex…

Poate că acest tip de spectacol, așa cum se făcea, la o scară mai mică, la Teatrul Masca, ar trebui jucat într-o sală mai mică decât Sala mare a Palatului Copiilor.

Este și aceasta o problemă, pentru că fiind vorba despre un spectacol de anvergură, care presupune o scenă și o sală mare, care ar trebui să aducă lume, pentru publicul din România commedia dell’arte este o ofertă neobișnuită. Pentru a educa acest public este nevoie de timp. Dar Dragostea celor 3 portocale va rămâne un reper, fără îndoială, pentru că artiștii și regizorul au evoluat la cote maxime.

Stagiunea recent încheiată a presupus și marcarea Centenarului, prin spectacolul Mareșalii, dar finalul de an a fost marcat și de o altă premieră, propunând o întoarcere către atmosfera interbelică : Femeia, eterna poveste, în regia lui Attila Vizauer. 

Aceasta este o altă orientare spre care ne-am îndreptat, spectacolul cu muzică. Femeia, eterna poveste este un spectacol extrem de plăcut din punctul meu de vedere, care a avut un oarecare succes la public și care sper să se permanentizeze. A urmat Revolta Poveștilor, un spectacol pentru copii cu un mare succes, un scenariu original, modern, care are potențial în a fi interesant pentru generațiile de copii ale zilei de astăzi, care sunt mai greu de sedus cu vechile basme.

Iată că această orientare a Teatrului „Stela Popescu” către spectacolele pentru copii nu s-a pierdut, ci, dimpotrivă,se îmbogățește prin titluri noi. Revolta Poveștilor a fost, după Micul Prinț și celelalte care au fost spectacole valoroase, dar pornind de la texte clasice. cunoscute.

Ultima premieră a stagiuii a fost Satul Paralel, un succes din punctul meu de vedere, dar și din persectiva publicului, un spectacol având în centru foștii membri ai grupului Divertis și un text de cabaret politic, original, scris de ei special pentru teatrul nostru, un text „viu”, care se modifică parțial în funcție de evenimentele de pe scena publică, un text plin de savoare, care a generat hohote de râs și care a arătat și o altă față a noastră ca instituție. În  fond, asta făcea extraordinar și Stela Popescu, reușea să facă oamenii să râdă prin text, prin atitudine, prin sugestie.

A fost o inițiativă curajoasă spectacolul Satul paralel, trebuie să recunoaștem, mnu mulți directori de teatru ar fi avut îndrăzneala să producă un astfel de spectacol cu un grup de artiști nonconformiști cum sunt membrii fostului grup Divertis. 

Dincolo de inițiativa curajoasă, Satul paralel este un spectacol care a adus o oarecare notorietate instituției și asta m-a bucurat cel mai tare, dincolo de calitatea lui ca spectacol și de prezența pe afiș a unor nume importante.

Pentru toamnă, în codițiile de austeritate în care au intrat toate teatrele bucureștene și numai bucureștene, ci practic toată viața culturală din țară, pentru că nu este ceva care are legătură în mod special cu Teatrul „Stela Popescu”, față de planurile pe care și le face orice manager, față de ritmul obișnuit al stagiunii, cum vă veți adapta ?.

Am mai multe proiecte, dar nu știu care vor ieși, în funcție de ce bani o să avem. Am vorbit cu Alexander Hausvater pentru Mătrăguna, am vorbit cu Victor Ioan Frunză pentru un nou titlu, ar fi vorba despre o coproducție între Teatrul „Stela Popescu” și Teatrul Dramaturgilor Români, condus de Marius Bodochi. Am mai avut o discuție cu Dan Tudor pentru un spectacol bulevardier. Dar toate acestea depind de bugetul pe care îl vom avea sau nu anul acesta.

 

Daria Filimon

***

NICOLAE PUNGĂ

EXPERIENŢA PROFESIONALĂ

Roluri în spectacolele Teatrului Masca : • 2013 – Jupân Toni în spectacolul “Flecărelile femeilor”- regia Mihai Mălaimare. • 2013 – Domnul în spectacolul “Parcul”- regia Mihai Mălaimare. • 2012 – Anticarul Alcalay în spectacolul “Umbre pe Calea Victoriei”- regia Mihai Mălaimare. • 2012 – Ţârcădău în spectacolul “O noapte furtunoasă”- regia Mihai Mălaimare. • 2011 – Pinch în spectacolul “Comedia erorilor”- regia Mihai Mălaimare. • 2010 – Bortolomio în spectacolul “Venexia”- regia Michele Modesto Casarin. • 2010 – Soţul înşelat în spectacolul “Pierrot Lunatecul”- regia Mihai Mălaimare. • 2007 – Bario în spectacolul “Clovnii”- regia Mihai Mălaimare. • 2006 – El în spectacolul “Oglinda”- regia Mihai Mălaimare. • 2005 – Lustrangiul în spectacolul “Fior D’amore în Bucuresci”- regia Mihai Mălaimare. • 2004 – Nobil în spectacolul “Statuile”- regia Mihai Mălaimare. • 2004 – Îndrăgotitul în spectacolul “Fuga de Bach în cartier”- regia Mihai Mălaimare. • 2004 – Tatăl în spectacolul “ Ce parere aveti despre dragoste?”- regia Cristi Rotaru. • 2003 – Omul în spectacolul “Prostia omeneasca”-regia Mihai Mălaimare. • 2002 – Actor în spectacolul “Actorii”- regia Mihai Mălaimare. • 2001 – Ţăran în spectacolul “La Români”- regia Mihai Mălaimare. • 2001 – Gardian în spectacolul “Gardienii veseli”- regia Mihai Mălaimare. • 1999 – Oronte în spectacolul “Domnul de Pourceaugnac”- regia Mihai Mălaimare • 1998 – Spaniolul în spectacolul “Cabaretul Natiunilor”- regia Mihai Mălaimare. • 1998 – Femeia în spectacolul “Parada”- regia Mihai Mălaimare. • 1996 – Muzicant în spectacolul “ Concert de promenada”- regia Mihai Mălaimare. • 1996 – Cei trei magi în spectacolul “Poveste de Craciun”- regia Mihai Mălaimare. • 1994 – Îndrăgostitul în spectacolul “Şi a venit îngerul”- regia Mihai Mălaimare. • 1993 – Un drac în spectacolul “A murit moartea ,măi!”- regia Mihai Mălaimare. • 1993 – Un funcţionar în spectacolul “Mantaua”- regia Mihai Mălaimare.

Reclame: – 2007 – “ Promo Carnaval Omida”- ANTENA1. – 2005 – “ Clovni”- ORANGE. Radio: – 2006 – “Ora Veselă” roluri diverse – regizor Vasile Manta/Radio România. – 2005 – “Ora Veselă” roluri diverse – regizor Vasile Manta/Radio România. Film: – 2005 – “Păcală se întoarce”- regia Geo Saizescu; rolul/actor ambulant. – 2002 – “Turnul Din Pisa”- regia Şerban Marinescu; rolul/clovn. – 1994 -“Neinvinsă-i dragostea”-regia; rolul Caporalul Istrate. – 1993 -“ Transers”- regie americană/Castel Film; rolul/ un cavaler. – 1993 -“ Oblivian”- regie americană/Castel Film; rolul/un cowboy. Televiziune:- 2010 – “Narcisa sălbatică” – rolul – Paznicul. – 2007 –“ Trasniti in NATO”- roluri : doctor, regizor,sef.; PRIMA TV. – 2006 – “ Vacanta Mare” – roluri : patron; doctor PRO TV. – 2006 – “ Meseriasii” – roluri : popa, muncitor; PRO TV. – 2006 – “ Trasniti in NATO”- rol: doctor,administrator spital; PRIMA TV. – 2006 – “ La Bloc” – roluri : doctor, psiholog, om de afaceri, politist, sofer taxi; – 2005 – “La Bloc” – roluri: un francez, un chelner; PRO TV. – 2005 – “ Ceaiul de la ora 5”-momente umoristice- roluri: drector firma; TVR.

EDUCAŢIE ŞI FORMARE : • 1998 Licenţiat în Artă Teatrală/Actorie, Facultatea de Teatru/UNATC – Bucureşti.

EXPERIENTA PROFESIONALĂ UNIVERSITARĂ: • Cursuri: -arta actorului; tehnica maştii-masca neutră; pantomimă; expresie corporală; curs de instrumente de suflat;canto;dans;vorbire; cascadorie; călărie. • Piese examen: Ø 1991 – “Medievale”. Ø 1992 – “Pescăruşul”Cehov-rolul/Treplev. Ø 1993 – “Acul cumetrei Gurton”-rolul/preotul Bailley. Ø 1994 –“Cu uşile închise”/de W.Borchert- rolul /Colonelul.

COMPETENŢE DOBÂNDITE – WORK-SHOP: Ø tehnica statuii vivante. Ø pantomimă, expresie corporală. Ø tehnica măştii, masca neutră, masca de caracter. Ø commedia dell’arte. Ø dans, acrobaţie. Ø step. Ø catalige. Ø jonglerie. Ø mânuire marionete. Ø patinaj, role.

ACTIVITATE PROFESIONALĂ: • 1993 – 2017 – actor al Teatrului “Masca” din Bucureşti.

( www.masca.ro )

 

2017-prezent- manager al Teatrului „Stela Popescu”

 

 

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/43yJuLApdKw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Provocările și experiențele cursanților străini la Școala de Vară I...

Posted: 18 Jul 2019 09:14 PM PDT

Participanții la Școala de Vară de la Braşov, organizată de Institutul Cultural Român în perioada 2-27 iulie 2019, învaţă limba română prin intermediul cursurilor, atelierelor, vizitelor documentare. Cei mai mulţi spun că s-au îndrăgostit de România, de cultura şi civilizaţia noastră, iar cei mai tineri se declară fascinaţi de cum s-a păstrat limba română între popoarele slave care o înconjoară. „Elevii” vin din Luxemburg, Spania, Israel, Croația, Elveția, Belgia, Polonia, Venezuela, Brazilia. Anul acesta, la cea de-a 25-a ediţie a Şcolii de Vară de Limba Română, s-au înscris 23 de participanţi. Aceștia povestesc despre cursuri, cum le dau bătăi de cap dativul, genitivul şi pronumele, dar cei mai mulți dintre ei vorbesc bine limba română. Programul organizat de ICR este potrivit nevoilor lor, fapt care le dă ocazia să cunoască România din punct de vedere literar, artistic, turistic, dar și gastronomic.

Boris Nikšić (48 ani, Croaţia) este istoric. S-a înscris la doctorat la Universitatea Graz din Austria cu teza Vlahii din peninsula balcanică în secolul al XIX-lea. Este prezent pentru al doilea an consecutiv la Şcoala de Vară şi spune că acest proiect îi îmbunătăţeşte nivelul de cunoaștere a limbii române: „Când au devenit un stat unitar, vlahii erau consideraţi parte a naţiunii române, de aceea există multă literatură, pe această temă, în limba română. În general, mă interesează limbile străine, în special cele din Peninsula Balcanică”, a explicat Boris motivul pentru care a ales să studieze limba română. „Cursul şi în acest an este bun, profesorii la fel, pentru mine este cel mai important lucru. Am progresat față de anul trecut, pentru că atunci când am venit aici prima dată nu ştiam nimic. Am început de la zero. Anul trecut am învăţat ceva, dar acum vorbesc bine”, a povestit el, subliniind că i se pare dificil acordul adjectivului cu substantivul. Îl ajută în procesul de învățare faptul că a studiat latina și franceza.

Alba Diz Villanueva (31 ani, Spania) este pentru prima dată la cursurile Şcolii de Vară organizate de ICR la Braşov. „Am făcut câteva cursuri de limba română la ICR Madrid. Primul meu contact cu cultura română a fost prin literatură. Am făcut un masterat de literatură la Madrid şi, datorită unei profesoare românce care mi-a prezentat câteva texte literare, m-am îndrăgostit de limbă. Am decis să fac o teză de doctorat despre Mircea Cărtărescu, aşa că a trebuit să o aprofundez ca să-l pot citi. Cea mai recentă carte a sa,Melancolia, am cumpărat-o aici”, a povestit Alba Villanueva, încântată. Metoda de învăţare propusă de ICR la Şcoala de Vară i se pare „foarte bună”, pentru că „aici suntem tot timpul în contact cu limba română, inclusiv în timpul liber. Limba este mediul cel mai potrivit pentru a te apropia de cultură, istorie, literatură”, afirmă ea. Îi dau bătăi de cap cazurile gramaticale și anumite sunete care nu există în limba spaniolă. „În programul Şcoala de Vară mi-au plăcut orele de curs. Mă simt bine.”, adaugă Alba Villanueva, care se gândeşte să revină la cursurile Şcolii de Vară dacă va avea ocazia. „În România am făcut două stagii de cercetare, la Bucureşti, pentru 6 luni, şi am călătorit la Sibiu, Sighişoara, la mănăstirile din Bucovina, la Sinaia, la Braşov, dar mi-ar plăcea să văd mai multe locuri”, mai spune cursanta.

Becue Kurt Roger (54 ani) este din Belgia şi locuieşte în Bruges. „Am început să studiez limba română acum cinci ani, la cursurile de limba română din Bucureşti. Am avansat de atunci. Nu este foarte uşor, pentru că limba maternă este neerlandeza şi la început mi-a fost greu. Genitivul şi pronumele sunt foarte dificile pentru mine”, a afirmat belgianul. „Acum peste 30 de ani, am vrut să studiez limba română, dar era încă epoca Ceauşescu, aveam 22 de ani şi părinţii mi-au interzis să vin în România din cauză că, spuneau ei, era periculos”, îşi aminteşte el prima intenţie de a studia limba română. „În Belgia, în prezent, sunt mulţi muncitori români care lucrează în agricultură, spune Kurt Roger. Sunt agronom şi în această calitate vreau să fac ceva în România, care are mult potenţial”. Consideră că Școala de Vară ICR este organizată foarte bine: „Nu este un program prea încărcat, sunt foarte mulţumit. Cel mai mult mi-au plăcut excursiile, atelierele, am participat la un curs de teatru, am evoluat mult. Am luat parte la un atelier de gătit, unde am făcut mămăligă. Mă îngraş foarte mult aici, pentru că îmi plac foarte mult papanaşii. Deserturile sunt delicioase. Am făcut deja promovare acestui proiect în Belgia, pe Facebook, şi acum suntem trei belgieni care studiem limba română”, a mai spus cursantul.

Spaniolul Brian Moreno locuieşte la Madrid, s-a născut la Malaga şi are 27 de ani. Studiază româna pentru că „pur şi simplu” îi place. „Nu lucrez cu limba română, nu sunt căsătorit cu o româncă sau un român, nu am un scop anume.” El povesteşte: „Locuiam în Anglia, unde predam franceza, şi am avut o studentă româncă, foarte de treabă, care voia să înveţe limba franceză de la zero şi uneori pronunţa nişte cuvinte foarte complicate pentru nivelul ei. Am întrebat-o: „Cum de ştii cuvintele astea complicate?” şi ea mi-a răspuns: «Pentru că în română sunt la fel». Atunci, am devenit curios. Acum 4 ani, m-am apucat să studiez, am cumpărat o carte, total inutilă, şi, întors în Malaga, i-am cerut unei prietene românce dacă poate să vorbim o oră pe săptămână limba română”. Brian Moreno a primit o bursă ICR pentru traducători și a stat o perioadă la Mogoşoaia, unde a fost fascinat de loc. „Nu am avut un studiu constant al limbii. Cum aveam puţin timp liber, mă uitam la filme, de exemplu, la desene animate dublate a fost o opţiune, la seriale, precum „Umbre”, deşi e un pic cam agresiv pentru mine”, glumeşte el. Şcoala de Vară de la Braşov i se pare lui Brian Moreno un proiect bine structurat „pentru că este o struţo-cămilă de bun-simţ, cursuri dimineaţa, ateliere, excursii, ai şi timp liber, profesoara este o minune. Îmi place că suntem ca într-o familie. Locul este incredibil”.Cuvântul lui preferat în limba română este „struţ”. Nu ştie de ce, dar „sună foarte haios”. „Îmi mai place pentru că este despre cum a supravieţuit limba română, complet izolată între atâtea popoare slave, un amestec de cuvinte latine şi slave, este curios şi minunat în acelaşi timp”. Şi el se plânge de genitiv, dativ şi pronume, care sunt „un coşmar”. „Ignorăm de multe ori sunetele î şi ă, dar românii sunt foarte primitori şi ne înţeleg”. Îndrăgostit de Bucureşti, care, spune el, „are şarm”, Brian s-a plimbat prin Timişoara, Sibiu, Constanţa. El mai spune că în România „se mănâncă extrem de bine. M-am îngrăşat. Am făcut sarmale, pâine şi ciorbă la atelierul de gastronomie”.

Alzir Oliviera (74 ani), din Brazilia, este prezent pentru a șaptea oară, la Şcoala de Vară organizată de ICR la Brașov. Fost profesor la Universitatea Federală din Rio Grande do Norte, s-a înscris la cursurile de limba română prima dată în 2013. „Mă interesează limba română pentru că profesiunea mea a fost predarea limbilor clasice, greaca şi latina, şi lingvistica romanică. Metoda de predare a limbii prin acest program este foarte bună, dar atelierele m-au interesat mai puțin”,mărturiseşte Alzir Oliviera. De ce a început să studieze româna? „Eu ştiu bine franceza, italiana, spaniola, dar româna mi-a lipsit şi am simţit că trebuie să o studiez. Am căutat pe internet şi am găsit acest curs, care mi s-a părut cel mai apropiat de nevoile mele. Pronunţia pentru mine nu este o problemă, ci structura limbii. De exemplu, genitivul, dativul şi acuzativul „pe” sunt dificile, dar prin exerciţiu se rezolvă”, afirmă el încrezător. Când a venit prima dată în România citise Lucian Blaga, pentru că o carte a sa, Luntrea lui Caron, a fost tradusă în portugheză. „Am recunoscut Clujul, Alba Iulia, Braşovul din scrierea lui Blaga. România este o ţară frumoasă din punct de vedere geografic, cultural şi literar, este o ţară bogată care trebuie să fie cunoscută de alte ţări”, spune profesorul.

Daniel Navas (65 ani, Venezuela), fost economist, locuieşte în prezent la Madrid. A venit prima dată în România în 1974 pentru studii de economie la Universitatea Babeş-Bolyai. „Am stat în România până în 1979. Au trecut mulţi ani, sunt pensionar, dar, pentru că timp de 40 de ani nu am mai vorbit deloc româna, uitasem tot. Odată cu acest curs, cuvintele au început să-mi revină în minte. Mi-am reamintit expresia fără doar şi poate, pe care o rostea un profesor de atunci”, spune Navas. „Proiectul acesta este o bună combinaţie, pentru că ne integrăm foarte bine, mai ales că suntem din diferite ţări, este un moment bun ca oamenii să se cunoască. Putem să vorbim şi să ne înţelegem în română”, spune Navas. Contactul cu literatura română a fost prin poetul Gelu Vlaşin, cu care este prieten. „Şi eu scriu poezie şi am participat împreună la câteva lecturi. Am citit-o pe Ana Blandiana, care este una dintre cele mai mari poete contemporane, iar anul trecut l-am descoperit pe Mircea Cărtărescu, care a fost prezent la Festivalul de Carte de la Madrid”, descrie Daniel Navas relaţia sa cu literatura română.

Gabriel Anton, din Statele Unite ale Americii, se află pentru prima dată la Şcoala de Vară. Părinții lui sunt români, iar el s-a născut în Indiana, locuind în prezent în Connecticut. „Am venit aici ca să învăț limba şi să-mi diversific vocabularul, să pot citi literatura română”, mărturiseşte el. „Întemeiat”, „înfiinţat”, „pripit”, „dezvoltare” sunt noile cuvinte învăţate de Gabriel. Regulile de limbă i se par complicate. Spune că îi place foarte mult să poată învăţa despre istoria şi cultura României, prin intermediul atelierelor și excursiilor de documentare. „Îmi place că zona Braşovului este plină de istorie”, a mai spus Gabriel Anton.

Michael Robert Djupstrom (38 ani), tot din SUA, este la a treia vizită în România. „Sunt muzician, compozitor şi pianist şi în timpul studiilor mele l-am descoperit pe George Enescu. Am devenit interesat de muzica lui, aşa am cunoscut muzica altor compozitori români şi mi-a fost deschisă o uşă. Mi-am dat seama că dacă vreau să învăţ despre muzica românească trebuie să învăţ şi limba.”povesteşte Mike, aşa cum îi spun colegii. Pentru el, lucrul cel mai dificil este pronunția în limba română. „Până să vin aici, nu am fost provocat să vorbesc. Nu prea ştiam cuvinte multe în română. Am studiat şi spaniola şi franceza şi am crezut că parcursul studierii limbii române este la fel, dar nu a fost aşa.”

***

Cursurile de limbă română sunt susţinute de trei profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Invitați ai acestei ediții a Școlii de Vară, pentru a susține prelegeri, sunt istoricul Adrian Cioroianu, criticul de film Manuela Cernat și criticul literar Marius Chivu. Școala de Vară de la Brașov este cel mai longeviv program derulat de ICR. Alături de cursurile intensive de limba română (60 de ore), în program mai sunt incluse ateliere de creație (Jurnalism şi publicitate, Gastronomie, Actorie), cursuri de cultură şi civilizaţie românească (de două ori pe săptămână), proiecții de filme (o dată pe săptămână au loc vizionări de filme românești ale celor mai buni cineaşti ai momentului sau filme devenite clasice), precum și un program de documentare culturală.

Programul este organizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Muzeul „Casa Mureşenilor“ şi Centrul Cultural Reduta. https://www.icr.ro/pagini/provocarile-si-experientele-cursantilor-s...

 

Număr de vizualizări :34http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-5vxFD1J8vk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Silvia Roman, pre...

Posted: 18 Jul 2019 09:02 PM PDT

Teatrul Arte dell’Anima anunță prezența cu spectacolul „Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu, regia Silvia Roman, în cadrul stagiunii „Teatru în TVR”.

”Din 26 iulie 2019, Televiziunea Română, prin Casa de Producție TVR, lansează cea de-a treia stagiune a programului „Teatru în TVR”. Ne face plăcere să vă invităm, din nou, la spectacole în aer liber „la noi acasă”!

Anul acesta, Televiziunea Română continuă programul „Teatru în TVR”, pregătind o stagiune în adevăratul sens al cuvântului. Comedie – aceasta este tema noii stagiuni de „Teatru în TVR”, în cadrul căreia, specatorii vor putea să vadă 6 titluri, fiecare dintre ele având mai multe reprezentații, astfel încât cei interesaţi să îşi poată alege data la care doresc să vină în grădina noastră: din 26 iulie, până în 14 septembrie.

Teatrul Arte dell’Anima va fi prezent în stagiunea curentă „Teatru în TVR” cu cea mai nouă producție a sa:

„Acești nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu, o coproducție Teatrul Arte dell’Anima –TV, în datele de 28 iulie, 1 august, 18 august, 23 august, 5 septembrie și 6 septembrie, de la orele 20:30.

„Acești nebuni fățarnici” este o incursiune în lumea escrocheriei, „ciubucurilor” și a viciilor. Spectacolul prezintă într-o dinamică agilă, îmbibată de absurd, IPOCRIZIA și PROSTIA.

La prima vedere, protagoniștii nu par a fi „nebuni”. Aceștia își doresc să trăiască bine, au nevoie de dragoste și concep felurite combinații, unele destul de iscusite, pentru a-şi realiza planurile. Ei vor să trăiască „după cum îi taie capul”, satisfăcându-și pofte efemere şi interese meschine, în afara oricăror reguli. Au sau nu un ideal?

Omul se pierde tot mai mult în realități virtuale, astfel că evoluția speciei noastre este pusă sub semnul întrebării. Rămâne de văzut ce mai rămâne din principiile etice și morale de odinioară.

Într-o lume în care totul se întâmplă pe repede înainte, secolul vitezei, cum este numit, vino să privești din afară o lume guvernată de haos și vicii. Fii și tu spectator în „Absolut”!

„O comedie actuală pe tema ipocriziei. O satiră a unei societăți plastifiate clădite pe minciună, parvenism, manipulare, unde consumerismul este ridicat la rang de artă și unde valorile umane sunt răsturnate voit fără pic de empatie. Un univers hilar, schițat îndeaproape de cele opt personaje – martor. Spectatori ai propriilor lor vieți lipsite de faimă și culoare. O lume croită artificial, de tipare standardizate, vulnerabile în fața îndoctrinării mass-mediei. Real versus virtual. Aparență sau esență. Cuibul escrocilor mărunți sau cuibul nebunilor fățarnici, cadrul propice exploatării tuturor sentimentelor «rentabile» precum dragostea, invidia, ura, frica.”-  Silvia Roman, regizoare

Distribuție: Irina Cojar – Camelia, András Demeter- Iordache, Crina Lință – Silvia, George Rotaru – Dobrișor, Laur Drăgan – Omul cu capul în nori

Înregistrare Audio-Video: Cristian Jicman – Sublimul în caz de forță Majoră, Iulian Cuza – Adam, Mihail-Cornel Radu – Licheaua Întârziată

Regie și scenografie: Silvia Roman

Compoziție muzicală și Versuri: Bogdan Balea

Filmare și Editare Video: Ștefan Balea

Grafică video și procesare audio: Bogdan Balea

Concept și montaj video: Silvia Roman

Light Design: Alexandru Bibere

Durată: 1h 45’ fără pauză

Preț bilet: 30 lei/25 lei redus

Toate spectacolele se desfășoară în aer liber, iar accesul spectatorilor se va face din strada Amiral Constantin Bălescu, la adresa Moliere 2-4.

Dacă vremea din această vară ne joacă feste și reprezentația nu poate avea loc, biletele achiziţionate de spectatori rămân valabile pentru una dintre următoarele reprezentații ale aceluiași spectacol, iar în cazul unei reprogramări, vom anunța detalii pe www.artedellanima.ro.

Biletele pot fi cumpărate de la Casa de Bilete a Teatrului Arte dell’Anima sau din rețeaua mySTAGE aici: https://www.mystage.ro/spectacole/acesti-nebuni-fatarnici-1809/

Toate informațiile referitoare la programarea spectacolelor pot fi găsite pe site-ul tvr.ro, iar detaliile referitoare la spectacole și bilete – pe site-ul nostru: www.artedellanima.ro și pe pagina de Facebook: Teatrul Arte dell’Anima!”

 

Vizualizări: 140

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor