altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 septembrie 2021

“„Semper Imaginaria”, un inedit dialog vizual între artiștii Rodica...


„Semper Imaginaria”, un inedit dialog vizual între artiștii Rodica ...

Posted: 01 Sep 2021 11:54 AM PDT

Miercuri, 8 septembrie 2021, începând cu ora 18:30, la Galeria Senso din București (Calea Victoriei 12C), are loc vernisajul expoziției „Semper Imaginaria” a doi artiști remarcabili, ale căror lucrări se află în portofoliul galeriei: Rodica Ioana Ghilea și Mihai Țopescu. Evenimentul va fi deschis de către criticul de artă Pavel Șușară. Proiectul face parte din programul expozițional conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), Art Director-ul galeriei Senso.

Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, expoziția „Semper Imaginaria” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 2021, de marți până duminică, între orele 12.00 – 19.00.

«„Semper Imaginaria” propune un inedit dialog vizual între Rodica Ioana Ghilea și Mihai Țopescu, doi artiști aparținând generației de creatori optzeciști, care s-au adaptat foarte repede, după 1989, la sistemul internațional de artă contemporană, păstrând, totodată, o evidentă consecvență în ceea ce privește abordarea unui discurs plastic autentic. Mizând pe tema naturii, selecția expozițională demonstrează forța de transcendere a artelor decorative – care, de câteva decenii au fost asimilate artelor majore – precum și armonioasa îmbinare a diverselor materiale și medii de exprimare artistică la care recurg cei doi. Elementul de legătură al acestei narațiuni vizuale este lemnul, fie că ne referim la ramele luate de la un târg din celălalt capăt al lumii și integrate prin upcycling în lucrările sale de către Rodica Ioana Ghilea, fie că privim instalațiile realizate de Mihai Țopescu, prezente în expoziție, care amintesc de Pădurea Colorată. Dacă la Rodica Ioana Ghilea întâlnim reprezentări ornitologice grafice, la Mihai Țopescu regăsim trimiteri la proiectele sale anterioare de mare anvergură înscrise activismului ecologic. Diferitele tehnici utilizate de către cei doi artiști iubitori de natură facilitează viziunea artistică, nu o impun, iar fiecare contribuie, în felul său, la consolidarea unui proces de conștientizare colectivă a impasului ecologic în care ne aflăm ca umanitate la momentul de față.» (Ana Daniela Sultana)

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyere, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume. Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează platforma unui magazin online și oferă posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur „click”.

„Aducem arta mai aproape de tine! – este deviza galeriei, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2021, cu același succes, evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor, atât cât ne vor permite vremurile actuale” – Galeria de Artă Senso, București.

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IS1q3V4iQPE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Incursiune în universul literaturii lui Ahmet Altan

Posted: 01 Sep 2021 08:11 AM PDT

Joi, 9 septembrie 2021, începând cu ora 19.00, Editura Pandora M le dă întâlnire iubitorilor de literatură în Grădina MNLR (str. Nicolae Crețulescu 8) la un eveniment lcare are în centru cea mai recentă traducere din opera lui Ahmet Altan: romanul ”Ca o rană de sabie”, prima parte a ”Cvartetului Otoman”. Protagonistele dialogului, așezat sub motto-ul „Iubire și politică în umbra tiraniei”, vor fi Luminița Munteanu, traducătoarea cărții, directoarea Departamentului de Limbi și Literaturi Orientale al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, și jurnalista Magda Grădinaru, editor SpotMedia. Un dialog consistent care le va oferi iubitorilor de literatură ocazia de a pătrunde în universul ficțional al lui Ahmet Altan, de a „dezvrăji” împreună cu cele două invitate firele narative fascinante ale romanului ”Ca o rană de sabie” și o încercare de a-l așeza pe Ahmet Altan, unul dintre cei mai importanți scriitori ai momentului, în contextul literaturii universale contemporane. 

 

 

Publicat în Turcia în 1997, romanul Ca o rană de sabie a fost tradus cu succes în întreaga lume, multe dintre edițiile străine ale cărții apărând mai ales după arestarea din 2016 a scriitorului.

Cartea s-a bucurat de cronici apreciative în cele mai importante publicații, fiind comparată adesea cu o saga ce amintește de Război și pace: „un portret năucitor al Istanbulului din secolul al XIX-lea” (Asymptote), „o aventură epică magică, minunată despre un imperiu aflat în pragul colapsului” (La Stampa), „o poveste remarcabilă despre o bucată fascinantă din istoria Turciei” (The Historical Novels Review), „un roman captivant despre iubirea obsesivă și tirania absolută, o poveste despre decădere, ce dramatizează momentele premonitorii din viața imperiului și a supușilor sultanului” (Publishers Weekly).

 

Intrigă, trădare, iubire, război, progres și tradiție sunt culorile ce alcătuiesc fundalul acestei fresce pe care prind viață poveștile unui ofițer din armata otomană, ale medicului aflat în slujba sultanului, ale unui vlăstar al casei regale și ale unei aristocrate seducătoare. În tot acest timp, societatea căreia-i aparțin se transformă, iar imperiul se destramă.

 

Ahmet Altan (1950) este unul dintre cei mai citiți prozatori turci, dar și un jurnalist redutabil. A fost adus în fața instanței de cel puțin 100 de ori din cauza opiniilor sale politice incomode și a stilului său direct. Este cunoscut ca unul dintre primii intelectuali turci care au recunoscut că ceea ce Imperiul Otoman a făcut populației armene se califică drept genocid. În 2016, în urma puciului eșuat din Turcia, Altan a fost judecat și condamnat pentru ca ar fi transmis „mesaje subliminale” puciștilor în timpul unei emisiuni televizate. Deși condamnat la închisoare pe viață, a fost eliberat în aprilie 2021, prin decret al Curții Supreme de Apel a Turciei. Întreaga corespondență îi este monitorizată și cenzurată. De la debutul din 1982, Altan a publicat zece romane și opt volume de eseuri. În colecția Anansi. World Fiction a apărut volumul de memorii Nu voi mai vedea lumea niciodată.

 

ANANSI. World Fiction este cea mai recentă colecție dedicată traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. Noul proiect editorial, coordonat de scriitorul și editorul Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost lansat la finalul lunii septembrie 2020. Așezată sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, colecția ANANSI. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NaNZ9ti5034?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O nouă apariție editorială: „Creștinism și antisemitism”, de Vladim...

Posted: 01 Sep 2021 08:08 AM PDT

La editura Tracus Arte va apărea volumul Creștinism și antisemitism, de Vladimir Soloviov, Nikolai Berdiaev, Gheorghi Fedotov, în traducerea Janinei Ianoși, cu o prefață de Ion Ianoși.

Raportul față de iudaism a preocupat intens filozofia creștină rusă. Atitudinea creștinilor față de evrei a fost studiată sub raportul principiilor, dar și prin explicarea și refuzul intoleranței tot mai violente din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și până la cel de Al Doilea Război Mondial. În textele acestei culegeri, Soloviov, Berdiaev, Fedotov demonstrează cu argumente teologale, istorice și sociale incompatibilitatea creștinismului autentic cu antisemitismul. Ei refuză orice îngustime și resentiment și pledează, convingător, cauza generoasă a umanismului creștin.

 

Vladimir Sergheievici SOLOVIOV (1853-1900) este magistrul filozofiei sistematice din Rusia, întemeietorul gândirii creştine moderne ruseşti. Între multiplii săi adepţi şi urmaşi se numără Nikolai Alexandrovici BERDIAEV (1874-1948) şi Gheorghi Petrovici FEDOTOV (1886-1951). În tratatele şi studiile sale, Soloviov a unit profunzimea cugetării cu un remarcabil talent literar. Farmecul eseistic distinge şi vasta operă a lui Berdiaev, devenită celebră în toată lumea. Fedotov s-a impus, la rândul său, printr-o amplă publicistică de idei.

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/09/01/crestinism-si-antisemitism-...

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ob99mpqSrPs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Fragment din volumul de povestiri ”Fata de pe Drumul Mătăsii ” de L...

Posted: 01 Sep 2021 07:53 AM PDT

Editura Polirom vă invită să citiți un fragment din volumul de povestiri ”Fata de pe Drumul Mătăsii de Liviu Surugiu, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Pentru Liviu Surugiu, realismul magic și fantasticul sînt doar două dintre multele încăperi ale inimii sale. Ajuns la vîrsta de cincizeci de ani, autorul simte că are ce să ne spună. Încă ancorat în ficțiunea speculativă care l-a urmărit de-a lungul primelor șapte volume, în Fata de pe Drumul Mătăsii Surugiu strecoară elemente autobiografice, începînd din primul text, povestea fantastică, dar adevărată a dramei părinților săi. Poveste după poveste, scriitorul ne duce ușor spre alte zone, tot mai depărtate de granițele pămîntescului, pe care visele nu ne lasă să le părăsim, pînă la ultima pagină, unde se întoarce la eterna problemă a existenței.

 

 

 

 

„«Întîlnirea» lui Liviu Surugiu este o dramă psihologică intensă, al cărei ritm duce spre un final cu adevărat surprinzător. Motivul pentru care personajele nu se pot întîlni niciodată este dezvăluit treptat, pe măsură ce se dezvoltă o relație de dragoste condamnată. Nu vă așteptați la un final fericit – sfîrșitul poveștii e la fel de întunecat ca o iarnă rusească.” (Geoff Houghton, Tangent Online, SUA)

 

„Felul în care scrie Liviu Surugiu îmi ține viu interesul pînă la final, lăsîndu-mă totdeauna, dincolo de ultimul cuvînt, cu o întrebare filosofică profundă.” (Rich Horton, Locus, SUA)

 

Liviu Surugiu (n. 1969) a debutat în 1994 în Jurnalul SF. A publicat povestiri și nuvele în revistele Jurnalul SF, SuperNova, Curierul Național, Gazeta SF, Ficțiuni, Argos, Nautilus, CPSFA, CPSF-Nemira, Helion, Galaxia 42, utopIQa, Libris și în peste zece antologii. Proza sa scurtă a apărut, în ultimii ani, în cele mai prestigioase reviste din SUA, Anglia, Franța, Germania, Spania, India, Ungaria, Peru, Ecuador și Estonia. A primit 33 de premii literare, în România, Franța și SUA, unde a obținut distincții la „Writers of the Future”, Hollywood. S-a clasat în primii trei (finalist) la Concursul de Scenarii HBO 2013. Fata de pe Drumul Mătăsii este al optulea volum al său.

 

            Fragment

„Tunisia, Africa de Nord

Port El Kantaoui

 

La nunta prințului tunisian Auda Al Amir, s-a petrecut miracolul.

Toți invitații, de la șeic până la ultimul nobil venit din sud, știau că mireasa, prea frumoasa Nastya Noublia, nu-și dorise căsătoria. Însă, ca de fiecare dată când părinții sunt foarte bogați, copiii erau nefericiți, iar Nastya află chiar din gura prințului că inima lui era dăruită alteia.

Tânăra a cerut încuviințarea de a se adresa pentru ultima oară șeicului, dar bătrânul a
ascultat-o foarte puțin. A primit-o în camerele de sus ale palatului, în biroul său din turn, și acolo i-a spus că era prea târziu, nici măcar el nu mai putea schimba viitorul.

După ce a ascultat cuvintele rostite cu înțelepciune, mireasa i-a răspuns că ea își poate schimba totuși viitorul. Apoi s-a ridicat în picioare, a deschis fereastra și a sărit.

Într-adevăr, vorbise pentru ultima oară cu tatăl ei. Cei care au văzut-o au mărturisit că tânăra n-a suferit nicio clipă și că sufletul îi plecase înainte ca trupul să atingă curtea de granit.

Cu toate acestea, nunta a continuat în palatul din Port El Kantoui, fiindcă cele două regiuni, din nord și din sud, trebuiau să se înrudească. Iar legea nu interzicea ca o fiică să se căsătorească și dacă ar fi murit în aceeași zi. Chiar dacă o altă fată a ținut locul miresei, prințul tunisian Auda Al Amir a spus da tot Nastyei Noublia.

Nimănui nu i-a fost îngăduit să plângă până la sfârșitul ceremoniei. Astfel că cei o mie de invitați se aflau doar în păstrarea unui moment de reculegere atunci când miracolul s-a întâmplat.

Altminteri, nimeni n-ar fi crezut. Și n-ar fi fost făcută nicio legătură cu ceea ce se auzea de câteva zile în toată lumea.

Însă, când păsările flamingo au căzut din cer, oamenii au început, în sfârșit, să creadă. Se întâmpla ceva straniu, un lucru de neînțeles care îi speria pe toți.

Apele s-au acoperit cu penele lor lungi, iar câmpiile au devenit de un roz luminos precum norii la apus de soare. Din Asia de Sud-Vest, până în America de Sud și din Nordul Africii, până în Europa Mediteraneeană, cele mai grațioase păsări ale cerului au planat pentru ultima oară, fără țintă și fără viață, ca niște frunze purtate de vânt.

După treizeci de milioane de ani, zborul lor lin se sfârșea.

Fotograful nunții regale s-a lăudat că a făcut ultima fotografie a unui flamingo zburând. Însă mulți l-au contrazis, spunând că pasărea era moartă încă din aer, la fel ca mireasa Nastya Noublia când sărise din turn.

Oamenii au alergat să ridice minunile cerești, să le ajute să se înalțe din nou. Dar păsările flamingo erau moarte și reci, acoperind pământul cu un nesfârșit și trist doliu roz.

 

*

În ziua aceea totul părea doar o poveste.

A doua zi, omenirea a aflat cu groază că povestea lumii se apropia de sfârșit.”

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/s7K1vkmOHRs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „Preludiu și fugă. Între pământ și cer” de Nicolae Moldovan

Posted: 01 Sep 2021 07:50 AM PDT

În perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2021, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția „Preludiu și fugă. Între pământ și cer” semnată Nicolae Moldovan. Expoziția, organizată de Galleria 28, în parteneriat cu grupul NOIMA și curatoriată de Maria Pașc, aduce pe simeze cele mai recente lucrări realizate de Nicolae Moldovan.

 

„Artistul ne invită să ne așezăm în câmpul sonor al acestei expoziții. Folosindu-se de materia concretă, coloanele lui Nicolae Moldovan se exprimă într-un limbaj muzical, care ne ridică deasupra plasticii. El contează pe o ritmică a formei, o analiză temeinic făcută ce ar putea stabili tonalități, modulații, acorduri. Nu întâmplător, sculptorul-ceramist a ales să prezinte douăzeci și patru de coloane, una pentru fiecare dintre tonalitățile sistemului muzical.

Spre ce orizonturi muzicale trimit coloanele puse împreună în această expoziție?

Preludiu? Preludiu este cea mai simplă formă instrumentală, a cărei desfășurare se realizează prin dezvoltarea unei singure idei. Curgerea sa e liberă, ca și când ar asculta de imboldul unei exaltări. Avem coloana, legătură între cer și pământ, sentimentul este de libertate. Dar ceva riguros și concentrat se precipită: coloane.

Fugă? Fuga este cea mai severă formă muzicală. Denumirea i se trage din faptul că vocile 3-4 sau 5 care o alcătuiesc intră pe rând, imitându-se în același timp. Poate fi fugă, construcția coloanelor este riguroasă, forma se repetă.

Ori, poate, sculptorul-ceramist ne provoacă la alternanța dintre preludiu și fugă. Preludiul lasă impresie de libertate, fuga, de reflexivitate lucidă și intransigență. Poate chiar în această alternare repetată stă înțelesul profund al coloanelor lui Nicolae Moldovan. Sunt o expresie artistică a ființării omului între cer și pământ: năzuința dintre libertatea totală și imperativul categoric, constrângător al conștiinței. Lupta între „așa vreau” și „așa trebuie”. Exaltare nereținută a preludiului și chemarea la luciditate din fugă. Întregul consună!

Sculptura lui Nicolae Moldovan a trecut prin etape variate, care au dovedit întotdeauna posibilitățile artistului de a da expresie nu numai unor forme tridimensionale, dar și unui conținut sufletesc. Demersul lui Nicolae Moldovan este de a domina ce e mai rebel în artă: materia însăși. Strădania sa este pentru clarificarea propriului temperament.

Este o interpretare nouă a artistului, în esențializarea formelor prezentate în cadrul acestei expoziții, precum și în modelajul sensibil al suprafețelor. Cu mijloace pure, cu sentiment viu, artistul arată, în această expoziție, sensibilitatea atât pentru formă, cât și pentru materie.”

Maria Pașc

Expoziția „Preludiu și fugă. Între pământ și cer” poate fi vizitată în perioada 5 septembrie – 5 octombrie 2021, respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul: 0040(0)722 503 028.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eOUrtTkl06E?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Turneul național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington,...

Posted: 01 Sep 2021 07:37 AM PDT

În perioada 14 – 22 septembrie 2021, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Radio România Cluj, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, Vibrate Festival Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Culturală „Paul Constantinescu” din Ploiești, Libris Brașov, Classic for Teens Festival Focșani, Hubart Agency Focșani, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, Asociația ABCDown din Focșani, Muzeul Municipiului București și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, organizează turneul național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”, turneu susținut de pianista de jazz Ramona HORVATH și contrabasistul francez Nicolas RAGEAU. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Turneul național desfășurat sub patronajul Festivalului Internațional „George Enescu” și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național se va desfășura după cum urmează:

 

14 septembrie 2021, ora 19:00 

Sala Radio Cluj, Str. Donath 160 – Cluj-Napoca

Concertul de deschidere a turneului național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”, eveniment desfășurat sub patronajul Primăriei Cluj-Napoca. Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Rezervarea obligatorie a locului se face la adresa de e-mail: marketing@radiocluj.ro

 

15 septembrie 2021, ora 15:30 

Colegiul de Muzica „Sigismund Toduță”, Str. Paris 60 – Cluj-Napoca

Întâlnire cu elevii colegiului pe tema „Jazzul românesc între orient și occident”

Evenimentul se va realiza cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 

17 septembrie 2021, ora 19:00 

Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Bulevardul Eroilor 29 – Brașov

Cel de-al doilea concert al turneului național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” în deschiderea Vibrate! Festival 2021

Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Pentru mai multe informații consultați site-ul www.vibratefestival.ro

 

18 septembrie 2021, ora 19:00

Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia”, Bulevardul Unirii 3 – Focșani

Cel de-al treilea concert al turneului național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” în cadrul Classic for Teens Festival 2021

Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Rezervarea obligatorie a locului se face la adresa de e-mail: rezervari@hubartagency.eu

 

19 septembrie 2021, ora 11:30 

Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia”, Bulevardul Unirii 3 – Focșani

Workshop-ul „Jazzul romanesc intre orient si occident”. Evenimentul se va realiza cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 

20 septembrie 2021, ora 12:00

Colegiul Național de Arte „Dinu Lipati”, Str. Principatele Unite 63 – București

Întâlnire cu elevii colegiului pe tema „Jazzul românesc între orient și occident”

Evenimentul se va realiza cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 

22 septembrie 2021, ora 19:00

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Bulevardul I. C. Brătianu 2 – București

Concertul de închidere a turneului național “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel

Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Rezervarea obligatorie a locului se face la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com

 

Mai multe informații despre turneului național Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel pot fi găsite pe www.jazzimpressions.ro 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

***

Informații despre proiect:

Inspirați de suita enesciană „Impresii din copilărie”, pianista Ramona Horvath și contrabasistul francez Nicolas Rageau, ne propun un voiaj muzical sub forma unor concerte și conversații/workshopuri, în care prezintă în oglindă influențele muzicii clasice în jazz, dar și impactul muzicii de jazz în lumea compozitorilor clasici. Ramona Horvath și Nicolas Rageau sunt parteneri de scenă de câțiva ani, împreună înregistrând trei albume în diferite formule (trio, quartet și duo), foarte bine primite de către presa internațională. Cel mai recent disc al celor doi interpreți „Le Sucrier Velours”, este un proiect în duo, o formulă extrem de dificilă și rară în jazz, în care cei doi muzicieni sunt pe rând soliști și acompaniatori, explorează noi sonorități și noi repertorii. Ramona Horvath face apel la bagajul solid în muzica clasică pe care îl stăpânește (este absolventă a Conservatorului de Muzică din București, pian principal), dar și la experiența în muzica de jazz acumulată de-a lungul anilor atât alături de marele pianist Jancy Korossy (căruia i-a fost elevă și parteneră de scenă), cât și în ultimii ani pe scenele internaționale unde concertează cu brio,  pentru a crea aranjamente originale din muzica clasică în jazz, creând astfel paralele între cele două stiluri.

Impresii din călătorie se dorește așadar a fi un voiaj muzical  în care accentul va fi pe creații ale
compozitorilor: George Enescu, Claude Debussy, Maurice Ravel și respectiv Duke Ellington și Billy Strayhorn, firul conductor fiind influența stilistică venită din ambele sensuri: din clasic către jazz și din jazz către clasic. În program vor fi interpretate compoziții și aranjamente originale în jazz de: George Enescu, Duke Ellington, Claude Debussy, Billy Strayhorn, Maurice Ravel, Eric Satie, Gabriel Fauré Ramona Horvath, Nicolas Rageau și alții. La finalul turneului „Impresii din călătorie” cei doi muzicieni vor prezenta o lucrare în prima audiție, rod al impresiilor acumulate de-a lungul turneului în zone diferite ale României, cu public diferit și ambianțe diferite.

 

Informații despre artiști:

 

RAMONA HORVATH: considerată ca fiind “unul dintre cei mai originali pianiști din Paris” (Jazz Hot), pianista cu „muzicalitate maximă, tehnică impecabilă și tușeu de catifea” (Jazz Magazine), Ramona HORVATH concertează cu mare succes pe diferite scene franceze și europene, în cluburi, săli de concert și în cadrul unor festivaluri: Austria (Sala Radio ORF, Bosendorfer Hall), Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria, etc. Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București, iar în prezent este unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical. A fost eleva și mai apoi partenera de scenă a marelui pianist Jancy Korossy, alături de care a susținut numeroase concerte la două piane, în principal în afara României (Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia..). Cei doi pianiști au înregistrat un album editat la casa de discuri „Electrecord”, intitulat „Dor de Acasă” (2008) album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). De câțiva ani pianista este stabilită la Paris unde s-a impus deja ca unul din muzicienii cei mai activi ai scenei jazz. Până în prezent Ramona și-a lansat în Franța la celebra casa „Black & Blue” trei albume în nume propriu, în trio, quartet și duo, ce s-au bucurat de mare succes în presa de specialitate din Franța: Libération, Jazz Magazine, Jazz Hot, Pianiste Magazine, Classica, Télérama. etc. Cel mai recent disc al pianistei „Le Sucrier Velours” (în duo alături de contrabasistul francez Nicolas Rageau) a făcut însă unanimitate în plus și în presa internaționala (SUA, Austria, Ungaria, Olanda…etc). Ramona a atras atenția postului național TVR – Internațional/Cultural care i-a consacrat câteva emisiuni portret, din ciclul „români de succes din diaspora”, iar recent am putut-o vedea și la televiziunea franceză TV5. Pentru mai multe informații despre activitatea artistei puteți vizita site-ul: https://www.ramonahorvath.com/

 

NICOLAS RAGEAU: Contrabasist parizian, cu o activitate intensa internațională. A colaborat și înregistrat cu nume mari ale jazzului : Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Alain Jean-Marie, Valery Ponomarev, Peter Bernstein, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel Graillier, George Brown, Oliver Johnson, Frank Gant, Sara Lazarus. Stabilit la New York în perioada 1994-2000, devine extrem de activ pe scena de jazz new-yorkeza. Creează împreună cu saxofonistul Grant Stewart un quartet franco-american, alături de care efectuează numeroase turnee în Europa. În 2006 înregistrează în aceeași formulă discul „Made In France”, album ce se bucură de un foarte bun succes în presă. Contrabasistul își lansează în 2013 un nou disc în nume propriu „La Complainte De La Tour Eiffel” (alături de pianistul Alain Jean-Marie și bateristul Philippe Soirat), în care prezintă aranjamente subtile din muzica franceză în jazz. Nicolas este prezent în diverse festivaluri atât în Franța (Marciac, Montlouis, JVC/Paris La Villette, Munster, Rennes, etc.), cât și în străinătate (Spania, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, România, Sainte-Lucie, Canada, etc.). De câțiva ani colaborează cu pianista Ramona Horvath, alături de care concertează regulat pe scenele franceze și internaționale, în diferite formații. Tot alături de Ramona, Nicolas a înregistrat trei albume „XS Bird” în trio, „Lotus Blossom” în quartet și „Le Sucrier Velours” în duo. 

 

Organizator: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

Co-finanțat: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național

Cu patronajul: Festivalul Internațional „George Enescu” și Primăria Cluj-Napoca

Parteneri: Radio România Cluj, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, Vibrate Festival Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociația Culturală „Paul Constantinescu” din Ploiești, Libris Brașov, Classic for Teens Festival Focșani, Hubart Agency Focșani, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, Asociația ABCDown din Focșani, Muzeul Municipiului București și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București

Parteneri Media Naționali: TVR Internațional, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agerpres, spotmedia, Zile și Nopți, Leviathan și Connect Arts

Parteneri Media Cluj-Napoca: Visit Cluj-Napoca, Radio România Cluj, Cluj 24h, Cluj.com, Clujul Cultural, I like Cluj, Știrile Transilvaniei, Munteanu Recomandă și PMA Invest

Parteneri Media Brașov: Radio România Brașov, Radio Brașov, Biz Brașov, Brașovul Tău, La pas prin Brașov, Ghid-Local Brașov, Metropola Brașov, Prețul Zilei, Grupul Iubim Brașovul, Iubim Brașovul Tv, I Love Brașov, Transilvania 365, Știri Pozitive și Libris Șt. O. Iosif Brașov

Parteneri Media Focșani: Atlas TV, Ziarul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Vrancea 24, Bună Ziua Iași și Evenimente Focșani

Parteneri Media București: Revista Femeia, Revista Univers Psihologic, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Literomania, Ziarul Metropolis, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Jurnalul de Afaceri, Catchy, Agentiadearte.ro, InOras.ro, Orasul meu, Ediția de Dimineață, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, PRwave, Bucureștii vechi și noi, București City News, Verbs describe us, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Autentici.info, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest Cultural Events, Bună dimineața București, EDPost, iTour, Jurnal de București, Femei în tendințe, Promenada Culturală, Le Petit Journal

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/c83iEsYVV38?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Premieră de Gigi Căciuleanu: ”A fi ȘI a nu fi” – spectacol de dans ...

Posted: 01 Sep 2021 03:40 AM PDT

Gigi Căciuleanu, cel mai cunoscut coregraf român, prezintă pe 4 septembrie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, premiera „A fi  ȘI  a nu fi CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, pornind de la poemele lui I.L.Caragiale. Spectacolul, realizat de Fundația Art Production, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI, va fi prezentat în cadrul Galei Hop, avându-i în distribuție pe Gigi Căciuleanu, Paul llea, Ana și Bogdan Iacob, iar asistent coregrafie Lelia Marcu -Vladu.

Este pentru prima dată când marelui public i se dezvăluie poetul I.L. Caragiale, cunoscut mai ales ca dramaturg și prozator, prin intermediul muzicii și al mișcării.

„Preferăm să socializăm mergând la teatru, mai degrabă decât să citim poeme într-o intimitate solitară. De aceea, sunt fericit întotdeauna când pot aduce poezia pe scenă. Pentru a face să profite de bogăţia ei un număr cât mai mare de spectatori, cărora să le deschid astfel cheful de a se cufunda în citire. Poemele caragialeşti dezvăluie o anume gravitate, amărăciune sau chiar tristeţe, a celui care este considerat ca fiind scriitorul dramaturg, prin excelenţă, de esenţă umoristică. Spectacolul va fi o întâlnire cu o faţetă mai puţin cunoscută a Domnului Caragiale: cea de poet. Un lanţ al slăbiciunilor (dar și al ne-slăbiciunilor!) pus în scenă pe terenurile mişcătoare ale poemelor unui uriaş scriitor şi dramaturg. Celebrei întrebări A fi sau a nu fi?, Caragiale pare a-i răspunde, prin ale sale paradoxuri de tip curat-murdar sau prin non-sensuri de tipul douăsprezece trecute fix, cu un, pe cât de ludic pe atât de filozofic, a fi ȘI a nu fi!”, își explică Gigi Căciuleanu demersul.

Muzica spectacolului premieră este semnată de Paul Ilea. „În șerpuitor dialog cu poezia și mișcarea, muzica doct-lăutărească a lui Paul Ilea punctează pe viu metafora, susţine suișurile și coborâșurile pe care ne duce Caragiale cu ale sale versuri de nebun, așa cum el însuși se califică. Muzica se insinuează în ritmul valurilor unui carnaval poetic care ne plimbă prin: de-ale Omului… de-ale Poetului… de-ale Filozofului… de-ale Lăutarului… de-ale U-morului și A-morului unui Rege-Artist… Într-un cuvânt: tot prin de-ale lui Nenea Iancu sublime trăznăi. Un Caragiale la fel de neaoș pe cât de statuar și în acest al său mai ascuns costum de poet.”, adaugă coregraful.

Premiera „A fi  ȘI  a nu fi CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, vine după o altă transpunere a dramaturgiei lui Caragiale în coregrafia lui Gigi Căciuleanu, spectacolul extraordinar „D’ale noastre”, prezentat pentru prima dată pe scena Teatrului Național București, cu sprijinul JTI, în 2012, „Anul Caragiale”. Este unul dintre spectacolele care au adus TNB Premiul de Excelență al Senatului la Gala UNITER 2013. „D’ale noastre”, interpretat de Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, a intrat ulterior în repertoriul TNB și, de asemenea, a fost prezentat într-un turneu internațional la Londra, Paris, Bruxelles, Lisabona, Sofia, Chișinău.

„Gigi Căciuleanu este, incontestabil, cel mai mare coregraf al nostru, este un poet remarcabil, pasionat de matematică și un desenator desăvârșit. De o mobilitate fizică și intelectuală inepuizabilă, este inteligent, sofisticat, preocupat, creativ și are un deosebit simț al umorului. Dar, peste toate acestea, Gigi este un Om frumos, de o generozitate și o căldură aparte, o persoană educată și delicată.( …) De la momentul fondării „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, noi, cei de la JTI, ne-am străduit să ajutăm Art Production și pe Valerian Mareș să țină compania vie. Am avut șansa să asistăm la procesul de creație pentru „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost tradus în limbajul dansului, am participat la lansarea spectacolului „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „fabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada”, „EmojiPlay”. Am asistat la diverse premiere, în țară: „Carmina Burana”, „Anotimpurile”, „Mozart Steps” „Imagine all the People”… (…) Gigi este la apogeul creativității, iar noi avem șansa să ne bucurăm din plin de generozitatea lui”, scrie Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria în volumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Editura Nemira, cu sprijinul JTI şi al Fundaţiei Art Production.

Tot la Alba Iulia, actrița Rodica Mandache, care face parte din juriul Galei Hop, va lansa ”O carte frumoasă despre un om frumos, Ovidiu Iuliu Moldovan”, publicată în luna august 2021 la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. Cartea – album cuprinde cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Andrei Șerban, Dan Pița, Liviu Ciulei și multi alții, dar si fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

 

JTI și-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), și a fost una dintre primele companii multinaționale care a investit pe plan local. JTI este recunoscută pentru susținerea celor mai importante evenimente culturale din România. Compania este partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din orașele mici. Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural național pentru dansul contemporan, au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediție.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/JejrpI8L5Q0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Godottino revine în luna septembrie la Teatrul Godot, cu noi surpri...

Posted: 01 Sep 2021 02:02 AM PDT

Back to school | Back to theater este noua campanie prin care Teatrul Godot promovează educaţia prin cultură a copiilor în luna septembrie şi îi sărbatoreşte pe cei mici, printr-o promoţie specială pentru întreaga familie: la 3 bilete cumpărate, 1 bilet este oferit cadou. 

Campania se desfăşoară pe întreg parcursul lunii septembrie, pentru reprezentaţiile ce vor avea loc în zilele de duminică, 5 septembrie şi joi, 30 septembrie, începând cu ora 11:00, la Teatrul Godot. Pentru a beneficia de această promomoţie, biletele se vor cumpăra exclusiv de pe site-ul www.teatrulgodot.ro, cu menţiunea 3 bilete + 1 gratis, la rubrica observaţii.

O producție originală a Teatrulu Godot, Godottino este o provocare adresată tinerei generații, de a fi ‚cool’ prin curiozitatea nativă și ‚smart’ prin alegerile făcute. Un proiect ambițios, Godottiono țintește să contribuie la formarea armonioasă – emoțională și psihologică, a celor mici, promovând prin acest prim episod teatral – „Origini”, conceptul de educație prin cultură, într-un cadru de poveste, în Grădina de Vară şi în frumoasa sală de spectacole  a Palatului Bragadiru, clădire aflată în patrimoniul cultural al Bucureștiului.

Personajul principal pe care toți cei mici îl vor îndrăgi, și cu care se vor identifica, este Godottino, un copilaș de 9 ani, care are tot felul de curiozități, printre care cea mai interesantă pare a fi robotica. Pasiunea sa pentru știință îl va purta în aventuri haioase, dar nu lipsite de suspans, în timp ce teme actuale cu care societatea se confruntă, precum și posibilele soluționări, sunt schițate și adresate în contextul evoluției relației dintre micuțul Godottino și cei apropiați lui.

O piesă de teatru, atât pemtru copii, cât și pentru părinți, Godottino nu doar observă contextul social, ci propune soluții pentru rezolvarea unor tensiuni și situații, care pot apărea adesea, atât în mediul familial, cât și in relațiile cu prietenii, colegii și profesorii de la școală.

Subiecte precum relațiile de prietenie și sentimentele mai mult sau mai puțin pozitive asociate acestora, mediul înconjurător și sustenabilitatea, tehnologia și folosirea ei într-un context pozitiv, relația câteodată tensionată cu părinții, dar și cât este ea de importantă pentru sănătatea emoțională,  sunt doar câteva din temele ce vor fi abordate în acest serial de teatru pentru copii, zrecomandat celor intre 5 – 12 ani.

Cei mici vor învăța că ‚minciuna are picioare scurte’ și niciodată rezultate pozitive, vor vizita concepte importante pentru dezvoltarea și transformarea lor în adulți responsabili, dar și teme precum incluziunea, acceptarea, conștiința faptului că deciziile lor au întotdeauna consecințe, pe care trebuie să și le asume sănătos, indiferent de rezultatul mai mult sau mai puțin armonios.

Vă așteptăm în luna septembrie, alături de întreaga familie, la reprezentaţiile primului serial de teatru pentru copii din România, „Godottino – Origini”, ce vor avea loc duminică, 5 septembrie şi joi, 30 septembrie, de la ora 11:00, în noua locație a Teatrului Godot, aflat acum în incinta Palatului Bragadiru, din Calea Rahovei nr. 147-153.

Bilete pentru spectacol se pot achiziționa online, de pe site-ul Teatrului Godot.

Scenariul și regia: Gina Lazăr

Distribuție: Andrada Fuscaș, Ana Maria Pop, Andreea Șovan, Vlad Brumaru, Vlad Ionuț Popescu/ Valentin Paraschiv.

Trailer video Godottino: https://www.youtube.com/watch?v=LfK8uqztfYk

Pentru a fi la curent cu aventurile lui Godottino urmăriți-ne pe YouTube, Facebook, Instagram, TikTok.

 

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/70Jg-3ifLzI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Începe Gala Tânărului Actor HOP, ediția a XXIV-a

Posted: 01 Sep 2021 02:00 AM PDT

Pe 2 septembrie 2021 la ora 18:00 începe cu mari emoții și, sperăm, cu „o inspirațiune ingenioasă” Gala Tânărului Actor HOP, ediția cu numărul 24, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. UNITER a revenit cu mare drag în acest oraș, locul unde am susținut în 2018 Gala Premiilor UNITER, un eveniment cheie inclus în programul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. 

           

Dacă doriți să îi vedeți live pe dansactorii aflați în concurs, încă mai puteți cumpăra bilete de la Casa de bilete a Teatrului Prichindel!

 

Concursul este transmis prin livestreaming pe site-ul Galei HOP https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

*

Tema: Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual.

Motto-ul prezentei ediţii: „Caragiale – o lume în mişcare”

„Ce lume! Ce lume! Ce lume!” (O scrisoare pierdută)

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

 

Joi, 2 septembrie

           
18.00             Deschiderea Galei HOP 2021

 

Concurs secţiunea Individual

Ileana Ursu

Marin Lupanciuc

Diana Raluca Amitroaie

Andrada Oltean

Petru Marginean

Patricia Gavril

Oana Tudoran

Alina Mișoc

           

Concurs secţiunea grup

„Memento uMori (I.L. Caragiale)”, cu Cezara Crețu, Andrada Oltean, Vlad Pelin și Alis Pelle

„D` ale lu` Aghiuță”, cu Stela Cora, Andrei Cristea și Lăcrămioara Soare

„Cazul Broaștelor”, cu Alexandru Cruceru, Sonia Kalman și Crăița Mladinovici

   

 

Vineri, 3 septembrie

 

18.00               Concurs secţiunea Individual 

Andreea Moustache

Toni Gheorghe

Oana Antonovici                   

 

Concurs secţiunea grup

„Năpatima”, cu Eugeniu Cozma și Oana Zara

„Cetățeni Turmentați”, regia Norbert Boda, cu Alexandru Chindriș, George Olar, Irina Sibef și Maria Teișanu

 

19.30                           Spectacol invitat în afara concursului 

„JUNGLA TÉVÉ”, un spectacol de Gigi Căciuleanu

cu Lari Giorgescu și Alina Petrică

asistent coregrafie Lelia Marcu-Vlad, muzica Adrian Nour,

scenografia Corina Boboc, producător Teatrul Dramaturgilor Români, București

 

Sâmbătă, 4 septembrie

 

17.00                           Lansarea albumului

„Cornel Todea – dincolo de regie”, semnat de jurnalistul şi prozatorul Ion Moldovan

Editura Didactica Publishing House, București, 2021 – eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul Ion Creangă București

 

17.30               Lansarea albumului

„O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan” 

de Rodica Mandache, editura Oscar Print, București, 2021

 

18.00                           Spectacol invitat în afara concursului 

„A fi  ȘI  a nu fi”. CARAGIALE, un MEREU ALTUL 

Un spectacol de şi cu Gigi Căciuleanu, poeme de I.L. Caragiale

Muzica Paul Ilea, cu Paul Ilea, Ana și Bogdan Iacob

 

19.00               Festivitatea de decernare a premiilor

 

*

 

Expoziția „DansActorul ca fenomen. Punct” a artistului fotograf Mircea Albuțiu va fi deschisă publicului pe parcursul evenimentului. Fotografiile expuse surprind momente din ediția trecută a Galei HOP.

 

PARTENERII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2021

Organizatori:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Consiliul Județean Alba

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

 

Proiect cultural finanțat de:

Ministerul Culturii

 

Parteneri:

Primăria Sector 5 Bucureşti prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”

Institutul Cultural Român

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania

ITI – Institutul Internațional de Teatru, Secţia Română

 

Coproducător:

Societatea Română de Televiziune

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

 

Partener cultural:

Radio RFI România

 

Parteneri media:

Ziarul Metropolis

LiterNet

d’E-pîn-geac

Daily Magazine

Zile și Nopți

urban.ro

 

Eveniment transmis LIVE de:

RoEvents

 

Partener de monitorizare:

MediaTrust

 

 

// anunță UNITER.

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_1WYxrFv7MM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Emisiunea de mărci poștale ”Orașele României, Târgu Mureș”

Posted: 01 Sep 2021 01:56 AM PDT

Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 3 septembrie 2021, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată tezaurului arhitectonic urban al României: Orașele României, Târgu Mureș.

 

Cele patru timbre ale seriei ilustrează monumente reprezentative, construite într-o perioadă de peste patru secole, de la sfârșitul veacului al XV-lea până în primii ani ai secolului XX.

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei este reprezentat Palatul Administrativ din Târgu Mureș. Edificiul a fost construit (ca și Palatul Culturii, aflat în imediata vecinătate) în stil arhitectural Art Nouveau, sub administrația primarului György Bernády (1864–1938). Planurile au fost realizate de arhitecții Márcell Komor și Dezső Jakab din Budapesta, adepți ai lui Ödön Lechner, pionier și profet Art Nouveau în Ungaria.

 

Inițial, Palatul Administrativ (construit în 1905-1907) era Primăria Orașului Liber Regal Târgu Mureș. Azi este sediul Consiliul Județean și al Prefecturii județului Mureș.

 

Poarta principală conduce în spațiul festiv al holului boltit, în care galbenul-ocru și marmura roz se îmbină spectaculos cu faianța Zsolnay de culoare turcoaz și irizații de verde-auriu. Eleganța este accentuată de formele organice ale coloanelor din marmură și ale balustradelor scării, precum și de decorațiile în formă de rozete ale bolților. Cromatica misterioasă a holului contrastează cu strălucirea vitraliilor lui Miksa Róth din casa scării, reprezentând o imagine aproape fotografică a Primăriei.

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este ilustrată Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Cetatea a fost prima construcție fortificată a orașului, fiind ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea sub comanda voievodului Ștefan Báthory (1479-1493). De-a lungul timpului, ansamblul fortificat a suferit numeroase modificări; în forma sa actuală, se întinde pe o suprafață de 4,3 hectare.

În 2011 a început o amplă lucrare de reabilitare, finanțată de Uniunea Europeană. Astăzi, Cetatea adăpostește colecțiile unor artiști plastici locali, săli de expoziție și evenimente, ateliere de creație, Biserica Reformată, Muzeul de Arheologie și Istorie, Casa Căsătoriilor, spații de cazare și restaurante.

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei este reprezentat Palatul Culturii, construit în perioada 1911–1913. Pentru ornamentica și lucrările de artă din clădire, edilul orașului a invitat maeștrii recunoscuți ai Coloniei artiștilor din Gödöllő, Aladár Körösfői-Kriesch, Sándor Nagy, Ferenc Sidló, care au folosit ca surse de inspirație mitologia și istoria maghiară, precum și elemente din arta populară transilvăneană. În sala de concerte cu  800 de locuri, orga Rieger evocă perfect armonia romantică, prin tonalitatea sa delicată. Decorat cu motive inspirate din natură și elemente ale artei populare ardelene, acest spațiu este unic prin spectaculozitate. Cele douăsprezece vitralii din Sala Oglinzilor au fost executate în atelierul lui Miksa Róth în 1913 și constituie atracția principală a Palatului. Cele două triptice ale sălii înfățișează scene din legende secuiești și din viața cotidiană transilvăneană, iar cele patru vitralii centrale ilustrează, cu o cromatică vibrantă, balade populare maghiare.

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei este reprezentat Liceul „Bolyai Farkas”. Acesta este  continuatorul tradițiilor Schola Particula, o școală elementară constituită din 1557 în clădirea fostei Mănăstiri Franciscane din Cetate. În 1718 sunt primiți în școală elevii și profesorii colegiului din Sárospatak (Ungaria), izgoniți din orașul lor în urma unor conflicte religioase. Din acest an, școala devine instituție de nivel superior, primind numele de Colegiul Reformat.

 

Din 1804, aici activează, la catedra de matematică, Bolyai Farkas. „Epoca Bolyai” a colegiului culminează prin activitatea fiului său, Bolyai János, creatorul primei geometrii neeuclidiene, alături de savantul rus Lobacevski. În 1948, Liceul Reformat devine liceu de stat, iar în 1957, la aniversarea a patru secole de existență, a preluat numele profesorului Bolyai Farkas.

 

Etajul al doilea este de aproape două ori mai înalt decât un etaj normal, aici aflându-se impozanta sală de festivități. Intrarea, împreună cu ferestrele largi și arcuite, tot mai mari pe măsură ce se înalță nivelurile, precum și aticurile (etaje scunde situate sub acoperiș), formează principalul punct de atracție al clădirii. Din 2007, când s-au împlinit cinci secole și jumătate de la înființarea școlii, în aticul central se află așezată, într-o reprezentare simbolică, emblema școlii – un înger.

 

Printre absolvenții renumiți ai liceului se numără scriitorul Aranka György, primarul antebelic Bernády György, pictorul Bordi András, iluminiștii Gheorghe Șincai și Petru Maior, reprezentanți ai Școlii Ardelene.

 

Romfilatelia mulțumește Primăriei Municipiului Târgu Mureș pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale „Orașele României, Târgu Mureș” va fi disponibilă începând de vineri,  3 septembrie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor