altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 iunie 2021

“Instalație artistică, de Liliana Mercioiu Popa, la Institutul Fran...


Instalație artistică, de Liliana Mercioiu Popa, la Institutul Franc...

Posted: 01 Jun 2021 09:48 AM PDT

Grădina Institutului Francez din Timișoara a devenit un spațiu deschis de explorare pentru artiști. Inițiativa „Carte blanche à un artiste” își propune să lase libertate totală de creație artiștilor, într-un spațiu ofertant, cum este cel al grădinii de pe Bulevardul C.D. Loga, de la numărul 46. După expoziția efemeră a artiștilor Pusha Petrov și Miki Velciov din luna aprilie, a venit rândul unei instalații permanente care se integrează perfect în peisaj. Artista Liliana Mercioiu Popa a imaginat un „spațiu ulterior” ce provoacă la interacțiune și interconexiune. Publicul este invitat să-l descopere la vernisajul care va avea loc vineri, 4 iunie 2021, de la ora 20, la Institutul Francez.

Intervenţia Spațiu ulterior propune o structurare a spaţiului grădinii, printr-o construcţie flexibilă, realizată din benzi elastice. Aceasta creează aparenţa unor delimitări și provoacă, în același timp, la a fi traversată. Instalația pune astfel vizitatorii într-o relaţie aparte cu datul natural existent (plante, insectele sau pietre), incitând la interconexiune între sfere, persoane, entităţi diferite.

Titlul sugerează şi nivelurile multiple la care această relaţionare are loc efectiv, dincolo de percepţia nemijlocită şi de voinţa umană, aceasta întâmplându-se mai degrabă în plan invizibil, cum ar fi cel genetic, psihologic, fiziologic şi, în ultimă instanţă, cel al materiei efective dusă până la cele mai mici elemente structurale ale acesteia.

Conceptul lucrării continuă preocupările din expoziţia personală a Lilianei Mercioiu Popa de anul trecut de la MNAC Moduri de a construi (2020), dar îşi găseşte unele corespondenţe şi în expoziţia Spaţiul medial – Nu sunt acolo unde exist şi nici acolo unde gândesc (2016) sau seriile de picturi timpurii: Mineral, Vegetal, Organic (2003-2005) şi Despre fluiditate (2011-3013).

 

Născută în Târgu-Jiu, Liliana Mercioiu-Popa trăieşte şi lucrează la Timişoara. Este absolventa Facultății de Arte şi Design, Secţia Pictură, din Timişoara, unde predă din 1999. În 2008 susţine doctoratul în Arte vizuale cu teza Arte poetice în arta plastică a secolului al XX-lea.

Artista foloseste mai multe forme de expresie artistică precum pictura, desenul, instalaţia fotografia şi textul. Preocupările sale acoperă un spectru larg de problematici raportate la contexte macro- şi micro-istorice. Propria devenire în relaţie cu dezvoltarea lumii, evoluţia istorică a climatului social şi cultural în care trăieşte, echilibrul de forţe şi determinări care creează identitatea unei comunităţi, a unui grup social sau a unui individ, sunt aspecte recurente din arta ei. Ea este, de asemenea, interesată de descifrarea acelor „incidente/accidente”, ce fac posibilă accesarea unor aspecte ale existenţei de dincolo de vizibil.

 

Mai multe informații: https://fb.me/e/BlOqDvgd

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NMZvka-F2xw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30”, pe scena Operei Naționale Buc...

Posted: 01 Jun 2021 09:37 AM PDT

Sâmbătă, 5 iunie 2021, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica. Avem șansa de a fi contemporani cu mezzo-soprana Ruxandra Donose, o artistă aflată la apogeul unei strălucitoare cariere internaționale, într-un moment de grație artistică în care ne poate dărui interpretări unice, de referință, ale unui minunat repertoriu universal, cu surprinzătoare extensii stilistice.

Avem șansa întâlnirii cu o artistă care are dorința de a ne dărui astăzi, în plină putere a expresiei artistice, preaplinul unei experiențe de 30 de ani de prezențe continue pe cele mai mari scene ale teatrelor lirice din toată lumea. Avem șansa de a sărbători, prin persoana mezzo-sopranei Ruxandra Donose, o valoare națională pe scenele din România, pentru împlinirea a 30 de ani de carieră internaţională.

Gala aniversară Ruxandra Donose – 30 a mai fost prezentată în aer liber în septembrie la Sibiu, în colaborare cu Filarmonica de Stat din Sibiu şi la Iaşi în colaborare cu Opera Naţională din Iaşi, on line de la Ateneul Român cu Orchestra Naţională de Tineret urmând a fi prezentată în 2021 în mai multe oraşe din România.

Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” organizată de Opera Naţională de Biucureşti este unicul eveniment cu public din această serie ce se va desfăşura în capitală. Cu acest prilej, Ruxandra Donose, una dintre cele mai recunoscute mezzosoprane ale lumii, va fi prezentă pentru publicul spectator pe scena Operei Naționale București. Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”.

 

Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare.

Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa, a început o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena,  München, Frankfurt, etc) şi a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt. În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în „Povestirile lui Hoffmann”, de Offenbach. În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrararea compozitorului Antonin Dvorak, „Stabat Mater”.În anul 2008 a cântat în premiera mondială a operei „The Fly” de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica. Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: „Don Giovenni” de Mozart (rolul Dona Elvira), „Moartea Cleopatrei” de Berlioz, „Orfeu și Euridice” de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) şi „Il Farnace” de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianță specific barocă, alături de un grup de instrumentiști care au cântat pe instrumente istorice.

De-a lungul carierei artistice a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta.

A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo. „Cenuşăreasa”, „Carmen”, „Norma”, „Werther”, „Cavalerul rozelor”, „Idomeneo” sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

            Biletele se pot achiziționa online de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

 

            Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare spectacol, reprezentațiile au fost adaptate și nu depășesc o durată de maximum 2 ore, conform normelor oficiale în vigoare. Vă reamintim că purtarea măștii este obligatorie, se va respecta distanțarea socială, iar spectacolul nu are pauză. Accesul în sala de spectacole se va realiza cu o oră înainte de a începe reprezentația, în baza biletului (fizic sau electronic). 

 

Pentru a participa la spectacolele Operei Naționale București vaccinarea NU este obligatorie.

 

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Sansha

Cu sprijinul : JTI, De Longhi, Pro Contemporania

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Viewfinder Solutions, The Culture Club.

 

Număr de vizualizări :15http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rC7dg1hx6fY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”O călătorie cartografică prin Țara Românească la mijlocul secolulu...

Posted: 01 Jun 2021 03:11 AM PDT

Joi, 10 iunie 2021, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă așteaptă la o nouă conferință on-line: „O călătorie cartografică prin Țara Românească la mijlocul secolului al XIX-lea”, susținută de dr. Cezar Buterez, cadru didactic în cadrul Facultății de Geografie a Universității București. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi deține un exemplar dintr-o hartă intitulată „Generalkarte des Fürstenthums Walachei”, realizată în anul 1867 de K.K. Militärisch Geografische Institut din Viena, la scara 1:288.000. Conținutul său reprezintă o compilație a informațiilor cuprinse pe hărți austriece la scări mai mari, însă oferă un tablou reușit al unei țări aflate atunci la începutul procesului de modernizare. Pornind de la această hartă, prezentarea ne invită la o călătorie imaginară prin județele Țării Românești, pentru a afla poveștile unor locuri cunoscute și mai puțin cunoscute. Va oferi prilejul să reflectăm asupra hărților ca o resursă de mare preț în încercarea de a înțelege realitatea geografică de ieri și de astăzi.

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

 

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

 

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online: https://eventbook.ro/other/bilete-atlas-conferintele-mnhcv-o-calato...

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

Număr de vizualizări :43http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_W2TB3wBvCE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Tata mută munții” – în premieră mondială la Shanghai, cel mai impo...

Posted: 01 Jun 2021 02:51 AM PDT

Cel de-al doilea film de lung metraj regizat de Daniel Sandu, ”Tata mută munții”, a fost selecționat și va participa în competiția celei de-a 24 ediție a Festivalului de Film de la Shanghai, desfășurată între 11 și 20 iunie 2021.

Filmul este inspirat de o întâmplare adevarată și spune o poveste despre vinovăție și dragoste, despre echitate și compromisuri, despre lupta unui tată în încercarea de a-și salva fiul.
Adrian Titieni interpretează rolul principal. Scenariul și regia sunt semnate de Daniel Sandu, imaginea de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu, montajul aparține lui Mircea Olteanu iar producător executiv este Tudor Reu. Muzica este semnată de un compozitor de origine română, rezident în Los Angeles, Petre Ioan Bog. Celelalte roluri principale au fost interpretate de Valeriu Andriuță (După Dealuri), Judith State (Sieranevada), Tudor Smoleanu (Bacalaureat), Elena Purea și Radu Botar (Cardinalul).

Tata mută munții este produs de către Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în coproducție cu Film i Väst, Filmgate Films, Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii, Mindset Productions și Televiziunea Română.

Daniel Sandu: “Eu cred într-un cinematograf, să-i zicem ‘maximalist’, pentru public – și încerc cu fiecare film să spun o poveste care să țină spectatorii cu sufletul la gură, să construiesc personaje puternice și atașante. Mă bucură că filmul va avea premiera în țara care a devenit cea mai importantă piață de film din lume și sper ca și spectatorii din România să primească filmul cât mai bine, așa cum au făcut-o, de altfel, și cu primul meu lung metraj Un pas în urma serafimilor – filmul pentru care am primit 8 premii Gopo, inclusiv cel pentru cel mai bun film și regizor.”

În urmă cu doi ani, piața de film din China a depășit-o pe cea americană, valoarea totală a încasărilor ajungând la impresionanta sumă de  64 milioane de yuani, circa 9 miliarde de dolari. Numărul de cinematografe din China a crescut de 20 de ori în ultimii 15 ani, depășind astăzi 75 000 de ecrane și transformând China în cea mai mare piață de film din lume. Totodată, notorietatea festivalurilor de film din China a explodat iar festivalul din Shanghai a fost promovat de către federația internațională FIAPF în categoria A, primind vizita unor mari vedete internaționale, precum regizorii Emir Kusturica și Nuri Bilge Ceylan, delegatul general al festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux sau actrița franceză lsabelle Huppert, găzduind totodată, în premieră, și The Chinese Widow, primul film chinez realizat de către un câștigător de Palme d’Or, Bille August. Festivalul derulează în paralel o piață de film, este competitiv și acordă premiile pentru cel mai bun film (Golden Goblet – Pocalul de aur), pentru cel mai bun regizor, scenariu, imagine precum și premii de interpretare. La ediția de anul trecut s-au înscris în preselecție peste 3500 de filme din peste 100 de țări.

Un pas în urma serafimilor, primul film de lung metraj regizat de Daniel Sandu, a fost vizionat de peste patruzeci de mii de spectatori în cinematografele din România, fiind apoi în topul vizionărilor și pe platforma de streaming video HBO GO, în vreme ce scurt metrajele sale, Cai Putere și Numărătoare manuală au fost selecționate în numeroase festivaluri internaționale.
După debutul în lung metraj de ficțiune, Daniel Sandu a realizat pentru HBO miniseria Bani negri (pentru zile albe).

Producția filmului Tata Mută Munții a durat trei ani, fiind necesare condiții prielnice de filmare cu zapadă, ninsoare, viscol și presupunând filmări montane dificile la mari altitudini, realizate din dronă sau elicopter. Filmările s-au derulat în principal la Bușteni și în Munții Bucegi la începutul anului 2020 și au fost oprite de starea de urgență generată de pandemia de coronavirus.

În România, filmul va fi distribuit în cursul acestei veri de către Voodoo Films. Mai multe informații despre programarea filmului în sălile din România vor fi făcute publice în curând. Mai multe detalii găsiți pe site-ul distribuitorului, voodoofilms.ro și pe paginile de Facebook și Instagram.

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/-DytQoNldKE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Simpozion și expoziție ”Ion C. Brătianu – 200 de ani de la naștere“

Posted: 01 Jun 2021 01:41 AM PDT

Joi, 3 iunie 2021, Biblioteca Academiei Române organizează simpozionul „Ion C. Brătianu – 200 de ani de la naștere“. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române.

Simpozionul va fi urmat de vernisarea expoziției cu același nume, organizată în sala „Theodor Pallady“ de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, fiind expuse colecții de documente și fotografii din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

 

Organizat cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu, evenimentul aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanți oameni de stat români, membru de onoare al Academiei Române, și dorește să pună în evidență puternica vocație a patriotismului politic care i-a marcat destinul. Născut la 2 iunie 1821, la Pitești, Ion C. Brătianu s-a format în atmosfera revoluționară a Parisului de la mijlocul secolului al XIX-lea, care i-a furnizat atât entuziasmul, cât și cunoștințele diplomatice și politice necesare unei viitoare construcții naționale. Fondator al Partidului Național Liberal, în 1875, și primul său președinte, Ion C. Brătianu își leagă numele de cele mai importante momente din istoria statului român modern: negocierea și aducerea pe tronul Principatelor Române unite, în 1866, a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, câştigarea independenţei de stat la 1877, înființarea unor instituții fundamentale pentru modernizarea țării, inițierea unor ample proiecte liberale de emancipare economică și culturală. Prim-ministru timp de 12 ani, în repetate rânduri ministru al economiei, al apărării naționale sau al afacerilor externe, Ion C. Brătianu a avut priceperea politică de a identifica și pune în aplicare acele măsuri care să constituie temelia unei construcții naționale și să deschidă calea către actul Marii Uniri, la care o contribuţie decisivă urma să aibă fiului său, Ion I.C. Brătianu.

 

Expoziția organizată cu prilejul simpozionului „Ion C. Brătianu – 200 de ani de la naștere“ va reuni documente de arhivă, corespondență cu oameni politici ai vremii sau cu familia, fotografii, diplome, medalii, antologii de discursuri, volume monografice și este însoțită de un elegant catalog de peste 120 de pagini. Coordonator editorial și curator al expoziției: Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară. Expoziția rămâne deschisă în perioada 3-10 iunie 2021 și poate fi vizitată între orele 10-15.

 

// anunță Biroul de comunicare al Academiei Române

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PZlYNh8kUso?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Un burghez gentilom și foarte muzical pe scena Ateneului Român

Posted: 01 Jun 2021 01:35 AM PDT

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai 2021, de la ora 12.00, s-au pus în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss.

Încă din 2015, când s-au împlinit 300 de ani de la moartea lui Ludovic al XIV-lea, Gabriel Bebeşelea a depus o muncă asiduă de cercetare a muzicii lui Jean-Baptiste Lully, stăpânul muzical al Curţii Franţei din vremea „Regelui Soare”. Dirijorul pune în valoare muzica lui Lully, după o muncă de câțiva ani de cercetare complexă și de transcriere a manuscriselor, precum și de selecție a lucrărilor.  La Filarmonica „George Enescu”, muzica Burghezului gentilom va fi oferită iubitorilor de muzică într-o alcătuire unică, realizată de Gabriel Bebeșelea, melomani pe care îi așteptăm din nou cu bucurie în sala de concert, după ce Ateneul Român și-a redeschis porţile pentru public. Pentru noile concerte cu public programate până la finalul stagiunii, capacitatea sălii Ateneului Român poate fi ocupată în proporție de 50%.

Suita orchestrală Burghezul gentilom (în germană, Der Bürger als Edelmann) de Richard Strauss a fost interpretată în primă audiție la Viena, în 1920. Asemenea lui Lully, care a colaborat cu Molière, Strauss a compus muzica pentru adaptarea făcută de Hugo von Hofmannsthal (libretist al multora dintre operele lui Strauss) după piesa celebră scrisă de Molière, iar din cele 16 secțiuni muzicale inițiale, Strauss a extras 9, punând la punct o lucrare instrumentală de sine stătătoare. Dintre acestea, câteva sunt inspirate direct de creația lui Lully, în spiritul neoclasic al începutului de secol XX, astfel încât între cele două lucrări există o legătură nu doar conjuncturală, ci și nemijlocit muzicală.

 

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC

Joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor

GABRIEL BEBEŞELEA

Program

Jean-Baptiste Lully

Selecțiuni din muzica la Burghezul gentilom de Molière

Richard Strauss

Suita Burghezul gentilom

 

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110

Categoria II: 100 lei

Biletele pentru cele patru concerte sunt puse în vânzare pe site-ul instituției.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19,  sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ 350 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporție de 50 la sută din capacitate.

***

Biletele se pot procura astfel:

 

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

 

 Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Pentru a susține activitatea Filarmonicii „George Enescu”, procesatorul de plăți nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.

Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.

 

 

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/3iTIHWRdhik?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon, la Muzeul Național al Țăranul...

Posted: 01 Jun 2021 01:17 AM PDT

Joi, 3 iunie 2021, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, Muzeul Textilelor, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă la vernisajul expoziției Decenii de Memorie Vizuală – Fotografii de Ana și Gheorghe Tripon. Expoziția dedicată fotografilor Ana și Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar și fotografii create de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea. Locuind în Băița, județul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat și fotografii colorate și în culori.

 

Fotografiile Anei și ale lui Gheorghe Tripon au împlinit dorința membrilor comunității comunei Băița de a imortaliza imaginea celor dragi și momentele principale din viața lor. Pe lângă această misiune, fotografiile lor documentează stilul de viață și bunurile fizice tradiționale ale acestei regiuni printre care arhitectura, costumul și inventarul textil produs în gospodăria tradițională. Prin fotografiile acestora se pot vedea schimbările rapide care s-au produs pe durata secolului al XX-lea și se pot stabilii conexiuni între diferitele perioade de timp.

 

În contextul în care astăzi evoluția fotografiei dă oricui posibilitatea creării instantanee a unei imagini, fotografiile Anei și ale lui Gheorghe Tripon, care de la captarea imaginii pe film la procesarea acestuia erau produsul unei intense munci artistice, dar și de acuratețe tehnică, rămân unice.

 

Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicșa, Elena Țucă și Victoria Tripon.

 

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Irina Nicolau, până la 27 iunie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

 

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

Număr de vizualizări :59http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dsXbYwennC8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Berlanga la 100 de ani: Patru filme emblematice ale regizorului val...

Posted: 01 Jun 2021 01:07 AM PDT

În luna iunie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Filmoteca de la AECID, ICAA (Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales) și Filmoteca Española, AC/E și Academia del Cine, celebrează centenarul nașterii lui Luis García Berlanga, unul dintre regizorii de seamă ai cinematografiei spaniole. Cu această ocazie, cinefilii din întreaga lume vor putea viziona cu acces gratuit un ciclu de patru filme ce stau dovadă pentru traseul său exemplar și pentru evoluția sa ca cineast, punându-i în evidență mărcile inconfundabile ale identității sale creatoare, precum ironia mușcătoare și satira socială acidă: Esa pareja feliz (1951), Calabuch (1956), Plácido (1961), Patrimonio nacional (1981).

Filmele vor fi disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 din ziua programată. 

 

Luis García Berlanga s-a născut în 1921, în Valencia, unde a studiat Filozofie, Litere și Drept la Universidad Literaria. La 26 de ani, se mută la Madrid, unde se înscrie la Dirección del Instituto de Investigaciones y Experiencias Cinematográficas (IIEC). Acolo, Berlanga face parte din prima promoție de cursanți ai acestei noi fondate școli, fiind coleg, printre alții, cu Juan Antonio Bardem, Florentino Soria, Antonio del Amo și José Gutiérrez Maesso. În această perioadă, realizează câteva scurtmetraje documentare și de ficțiune și scrie o serie de scenarii.

 

Începuturile sale în lumea filmului sunt strâns legate de colegul său de studii, regizorul și scenaristul Juan Antonio Bardem, alături de care a regizat Esa pareja feliz (1951), primul lungmetraj din cariera ambilor, acesta fiind și filmul ce deschide seria prin care este celebrat Berlanga. În acest proiect, Berlanga se ocupă de filmare și de regia scenică, în timp ce lui Bardem îi revine lucrul cu actorii. Filmul conține deja elemente care vor defini stilul berlangian de apoi, precum dialogurile vii și rapide, critica socială sau accentul pus pe visurile pierdute ale oamenilor obișnuiți. Esa pareja feliz, un film extrem de acid și de critic față de o industrie cinematografică pe care o satirizează, nu are un succes imediat, având premiera la doi ani de la terminarea sa, abia după succesul celui de-al doilea film al lui Berlanga, Calabuch.

 

Al doilea film din program, Calabuch (1956), este probabil una dintre peliculele cele mai sensibile ale regizorului valencian. Cu o acțiune plasată într-un sat din țara sa, acest film, care de multe ori a trecut neobservat de critică în ansamblul creației lui Berlanga, este special prin optimismul, naturalețea și umorul fin, opuse sarcasmului și criticii corozive ce caracterizează cinematografia lui Berlanga, în special începând cu anii ’60.

 

Câțiva ani mai târziu, Berlanga regizează două dintre capodoperele sale: Plácido (1961) și El verdugo (1963). Al treilea film din programul nostru, Plácido, este o comedie cu un umor multistratificat – o altă trăsătură a stilului berlangian –, cu sarcasm și un comic dulce-amar, în care întâlnim 30 de personaje care sunt interconectate într-o tramă complexă. Subiectul, dezvoltat împreună cu scenaristul Rafael Azcona (colaborator frecvent al lui Berlanga începând de atunci și, doi ani mai târziu, coscenarist la El verdugo), pornește de la o noapte de Ajun de Crăciun, când proprietarul unei camionete încearcă să facă față comenzilor unui grup de doamne burgheze, care s-au gândit să organizeze o campanie de Crăciun cu motto-ul „Pune un sărac la masă”. Plácido s-a bucurat de o recunoaștere imensă încă din anul premierei, în 1961, și a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

 

După moartea lui Franco și instaurarea democrației în Spania (în paralel cu dispariția cenzurii), Berlanga filmează faimoasa lui trilogie națională, din care în acest program este inclus cel de-al doilea film, Patrimonio nacional (1981). Aici, Berlanga reflectă cu sarcasm asupra sistemului politic și social decadent al franchismului târziu, precum și asupra a ce a rămas din acesta la începuturile democrației. Sunt anii în care regizorul  va fi și președintele Filmotecii spaniole.

 

Cele patru filme incluse în programul dedicat celebrării lui Berlanga sunt reprezentative pentru diferitele etape creatoare ale acestuia și sunt titluri care poate nu au fost în lumina reflectoarelor așa cum a fost cazul clasicelor Bienvenido Míster Marshall (1953) sau El verdugo (1963) – incluse în ciclul „Clasicii alături de tine” din 2020, difuzat pe canalul Viemo al Institutului Cervantes –, dar sunt la fel de sclipitoare, tăioase și de un comic incisiv ce caracterizează întreaga filmografie a genialului regizor valencian.

 

Program

  • 4 iunie: Esa pareja feliz (1951) de Luis G. Berlanga și Juan Antonio Bardem
  • 11 iunie: Calabuch (1956) de Luis G. Berlanga
  • 18 iunie: Plácido (1961) de Luis G. Berlanga
  • 25 iunie: Patrimonio nacional (1981) de Luis G. Berlanga

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/iQKMeKv_tc4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Serie de evenimente cu ocazia publicării în Marea Britanie a cărții...

Posted: 01 Jun 2021 01:06 AM PDT

Lansarea, în limba engleză, a volumului „Nostalgia” de Mircea Cărtărescu, tradus de Julian Semilian și publicat de prestigioasa Penguin Classics, va fi celebrată de ICR Londra printr-o serie de evenimente, organizate în parteneriat cu editura britanică. Pe 1 iunie, ziua de naștere a lui Mircea Cărtărescu, va fi transmisă pe canalele online ale ICR Londra o expoziție cu fotografii selectate de scriitor din arhiva personală, care dezvăluie momente din copilărie, adolescență, din viața de familie sau marile întâlniri literare ale acestuia. 

 

Seria de evenimente va continua pe 7 iunie, cu o discuție menită să cartografieze generația literară a anilor ’80, cu trei dintre cei mai distinși exponenți ai acesteia: Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci și Matei Vișniec, moderată de jurnalista culturală Miriam Balanescu.

Pe data de 10 iunie, reputatul scriitor, jurnalist și critic literar englez Boyd Tonkin, fost președinte al juriului Man Booker International Prize și neobosit susținător al literaturii de limbă străină în spațiul britanic, îl întâlnește pentru prima oară public pe Mircea Cărtărescu pentru o mult așteptată conversație despre romanul „Nostalgia”.

Alte două evenimente completează seria: un eseu vizual despre Bucureștiul anilor ’80 cu imagini realizate de arhitectul și fotograful Andrei Pandele, precum și proiecția unui scurtmetraj despre Mircea Cărtărescu, intitulat „Neliniștea timpului”, realizat de artistul și cineastul Ștefan Constantinescu în 2007.

Toate evenimentele vor fi transmise pe canalele online ale ICR Londra: pagina de Facebook, canalul de YouTube și website. Mai multe detalii: https://bit.ly/3yP7VpA

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/OXBofW1TjYA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Șapte povești cu femei

Posted: 01 Jun 2021 12:30 AM PDT

Din cărțile Victoriei Dragu Dumitriu nu lipsește Bucureștiul. Doamnele și Domnii, statuile, fântânile, bisericile sau comorile trecute de autoare prin sita “Vremii” sunt “basoreliefuri” memorialistice ale aceluiași fundal bucureștean.

Cu Odihnește-te unde noaptea te-a prins (CORESI, 2019), Victoria Dragu Dumitriu se întoarce la ficțiune. Însă cele Șapte povești cu femei se deznoadă tot din “mantaua” acestui metapersonaj, Bucureștiul, re(con)stituit din miresme, șoapte, oameni, cartiere, străzi, amintiri…

Deși trăiesc în anii comuniști, eroinele din Odihnește-te unde noaptea te-a prins nu par afectate de privațiunile regimului totalitar. Sau nu neapărat! Ele se recompun, îndeosebi, din retrăirea unor întâmplări aparent banale care-și găsesc deodată noima, într-un “acum” al revelației. Vocea naratorială se interferează mereu cu a personajelor de prim-plan, aducând, împreună, în timpul amintirii, secvențe de viață autentică, peste care se aștern, în final, tăceri echivoce. Niciun gând nu este exhibat, nicio emoție. Totul rămâne în străfundurile acestor “șapte femei”, fragilizate de suferință, de nostalgii, de temeri sau de speranțe vagi, de revolte sau de resemnări.

Odihnește-te unde noaptea te-a prins e și despre psihologia vârstelor feminine. Protagonistele sunt copile, adolescente, tinere (sau încă tinere) ori trecute de pragul unui timp peste care nu se mai așteaptă lucirea vreunei bucurii.

Butoié din proza omonimă este o fetiță care înțelege, între câteva amintiri și telefoane insistente de amiază, plecarea definitivă mamei. Tera din Răsărit pe Dunăre, fiica-poetă a unor oameni modești, descoperă, într-o excursie pentru liceeni, primii fiori ai iubirii și gelozia. Silvia (Naștere ușoară) rememorează, în Maternitatea Polizu, fragmente din adolescența senină, locurile de muncă, întâlnirea cu Antonel și căsnicia liniștită, în timp ce se pomenește, neverosimil, lipsită de orice emoție maternă. Adina din Ochii, mâna și lumina zilei, o pictoriță de 29 de ani, își plimbă gândul prin întâmplări neștiute (sau neînțelese) de o mamă prea mondenă și prea energică, venită să-i pregătească aniversarea: abandonarea atelierului de pictură pentru restaurările unor icoane vechi, gândul constant la Florin Manoliu, de care se despărțise cândva stupid (după spargerea unui platou de cristal) și al cărui telefon tocmai o tulburase. Iar nevasta scriitorului din Roman de vacanță își petrece vara la Ocnița, unde, ignorată de un soț mereu absent, este atentă la toate evenimentele rurale cotidene. Episodul central nu e însă accidentul de tractor care stârnește panică în sat, ci întâlnirea, într-o după-amiază de taină, cu preotul bătrân, cu icoanele și cu cărțile lui scumpe și rare, cu acea Marie muribundă întoarsă în lumea celor vii anume parcă să cânte sfâșietor și să o îndepărteze pe Adela de tot ce i se părea firesc până atunci.

Odată cu proza care dă titlul volumului, autoarea își mută personajele pe versantul coborâtor al vieții. Lica (Inge), femeie foarte frumoasă cândva, retrăiește, într-o zi de mai, ca în Dimineața pierdută a Gabrielei Adameșteanu, întâmplări de dinainte și din timpul comunismului: prosperitatea interbelică, anii de școală (la călugărițe) și cei din Ierusalim, prima căsătorie (cu un violinist malițios), disidența primejdioasă, detenția de la Malmaison, bombardamentele din ’44, viața tihnită cu Mișu… Năvala asta de amintiri o istovesc în așa măsură (de fapt, istovirea îi generează amintirile), încât își pierde sacoșa înainte de a sfârși pe o bancă, zâmbind.

Baba și mitraliera e singura proză din acest volum, în care autoarea nu propune o hartă a Bucureștiului. Povestea se mută cu totul în satul Savetei, o țărancă autentică, bântuită de amintiri și de un vis premonitoriu.

Cu povestea acestei nonagenare, Victoria Dragu Dumitriu încheie un volum de aproape 400 de pagini, care-i validează experiența îndelungă a scrisului, priceperea de a “valorifica elementele esențiale ale feminității” (E. Lovinescu)  și o întâlnire de neratat în bucuria unei lecturi proaspete cu cititorii Domniei Sale.

 

Elena-Ruxandra Petre

Vizualizări: 21

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor