altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 2 august 2019

“Galeria Dada din București, o neașteptată resursă pentru studiul a...


Galeria Dada din București, o neașteptată resursă pentru studiul av...

Posted: 01 Aug 2019 09:18 AM PDT

În 2016 a fost celebrat, prin numeroase manifestări artistice retrospective, atât în țară, cât și în afara țării, Centenarul Dada – o sută de ani de la fondarea, la Zürich, a celei mai importante și mai îndrăgite mișcări ale avangardei moderne. Locuiam atunci la Viena și îmi aduc aminte de expoziția „DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu“ de la ICR Viena, unul dintre evenimentele menite a marca Centenarul Dada și totodată, 140 de ani de la nașterea lui Brâncuși. La București, cea de-a treia ediție Art Safari se desfășura tot în spiritul sărbătorii Dada, cu expoziția centrală aducând împreună 350 de opere de patrimoniu reprezentative avangardei românești, din mai toate muzeele importante din țară. Centenarul Dada a intensificat, cu siguranță, apariția unor publicații și expoziții temporare dedicate avangardei istorice, dar pentru unii specialiști și instituții de artă, subiectul rămâne o preocupare constantă. Astfel, putem regăsi spiritul Dada și lucrări iconice ale artiștilor reprezentativi mișcării expuse nu doar în muzeele naționale, făcând parte din colecția permanentă, ci și în alte instituții muzeale sau chiar în galerii de artă.

Legendarul Cabaret Voltaire din Zürich, Spiegelgasse, nr. 1, leagănul european al Dadaismului, este un prim exemplu în acest sens, constituind astăzi un spațiu muzeal unde spiritul Dada se manifestă prin activitățile desfășurate în biblioteca, barul, cafeneaua sau sala sa de spectacole, chiar dacă lucrările avangardei nu fac efectiv obiectul expunerii. Programul Muzeului Cabaret Noir se desfășoară sub coordonarea directorului și curatorului Adrian Notz și se concentrează pe performance-ul contemporan, ca formă de exprimare artistică de sorginte dadaistă. Anul trecut am avut ocazia să vizitez aici o expoziție a artistului contemporan mexican Carlos Amorales, dar mă așteptam, e drept, să întâlnesc mai de grabă prezentări de materiale biografice sau alte semne concrete ale moștenirii Dada. Pentru a vedea lucrări ale artiștilor asociați în mod clasic cu Dada, precum Jean Arp, Max Ernst sau Victor Brauner, colecția Peggy Guggenheim din Veneția constituie un bun prilej; Janco-Dada Museum din Ein Hod, Israel, care găzduiește cu precădere lucrări semnate de Marcel Janco, reprezintă de asemenea ocazia imersiunii în Universul Dada.

În București, recent deschisa Galerie Dada, din strada Toamnei, nr. 10, și-a asumat misiunea de recuperare a avangardei moderniste, dedicând prima sa expoziție lui Victor Brauner. Programată inițial pentru 13 aprilie – 11 august 2019, expoziția „VICTOR – VICTORIOS (desene, gravuri, obiecte, evenimente)” își prelungește, datorită succesului de care s-a bucurat, perioada de vizitare până la sfârșitul lunii august. Selecția cuprinde în exclusivitate lucrări din colecții private, iar ineditul constă în faptul că a reușit să aducă pentru prima dată împreună toate gravurile, litografiile și linogravurile cunoscute realizate de Victor Brauner și, încă o premieră în plus, mandolina pictată de Victor Brauner pentru fratele său, Harry Brauner. Sunt expuse totodată și colaje, desene, ilustrații pentru cărți și reviste de avangardă sau afișe expoziționale realizate de Victor Brauner, precum și documente personale ale acestuia.

Catalogul expoziției „VICTOR – VICTORIOS va apărea, în curând, la editura Vellant, desăvârșind, astfel,  întregul demers al gazdelor galeriei, George Ene și Cristinel Popa, care, cu entuziasm și profesionalism, ne-au oferit un tur curatorial exhaustiv al galeriei într-una dintre acele după-amiezi toropitoare de vară din București.

 

Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU

Număr de vizualizări :73http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nxY7o1Wvhys?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ipocrizii fiscale și contractul social

Posted: 01 Aug 2019 04:43 AM PDT

A devenit un loc comun să comentăm bugetele culturii ce tind spre zero de la căderea comunismului și până astăzi! 2019 este, din nefericire, anul unor tăieri masive pentru cultură, atât din bugetul național, cât și din cel al primăriilor. Fondurile pentru proiecte culturale și pentru plata colaboratorilor (artiști, scriitori, muzicieni, interpreți) sunt diminuate exponențial sau lipsesc cu desăvârșire. Suferințele materiale ale creatorilor români sunt dublate de suferințe de imagine, într-un context public și politic care expediază meritocrația și ideea de elită în zone de nișă, cu accesibilitate simbolică. Contractul social al Statului român îl lipsește, astfel, pe cetățean de la accesul democratic la resurse culturale, educaționale și științifice de calitate. Motivația e deja clasică: nu sunt bani! Dar, la o repede ochire, vezi că sunt bani – cazul Europalia este simptomatic! – doar pentru interese de partid și de clan. Și atunci, cultura rămâne să fie exercitată și promovată de creatorii înșiși și de puținii manageri culturali din societatea civilă. O societate civilă pe care Statul se preface că o ajută prin înființarea unui Registru de control și prin așa-zise facilități fiscale care ascund, de fapt, scăderile dramatice ale bugetelor pentru cultură și obținerea banilor pentru cultură de la privați și societăți comerciale!

Recenta modificare adusă Codului fiscal prin Legea 156/2019 prin care organizațiile non-profit vor putea beneficia de sume mai mari din sponsorizări, adăugată unui proiect legislativ aflat în lucru prin care firmele să fie obligate să susțină proiecte și programe ale organizațiilor non-profit, arată două procese în derulare. Primul și cel mai presant este acela de a acoperi într-un fel banii culturii tăiați de la buget pentru a face mai ușor de digerat drama existențială a creatorului român. Al doilea proces vizează o abandonare treptată a contractului social prin care cetățeanului să îi fie garantat accesul democratic la resurse cultural de calitate. Această ipocrizie fiscală, prin care tăiem până la aproape de zero banii culturii pentru a-i obliga pe privați să susțină cultura română vie, va avea efecte ușor de ghicit desprinse din felul în care un stat nu își mai asumă contractul social.

Ce e de făcut? Orice am spune și orice am dori să întreprindem, ajungem tot la gesturi și soluții politice!

 

Dan Mircea CIPARIU

 

 

Număr de vizualizări :96http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/btmIsViLhZU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Oedipe Redux“, opera lui Enescu reimaginată în cheie jazz, la Fest...

Posted: 01 Aug 2019 03:16 AM PDT

Proiectul „Oedipe Redux“ , o „re-imaginare“ contemporană, în cheie de jazz,  a capodoperei enesciene, realizat de artistul român Lucian Ban şi de violonistul american Mat Maneri, va fi intepretat în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, într-un turneu ce cuprinde cinci concerte în Belgia, Franța, Olanda, în perioada 19-29 noiembrie 2019. „Oedipe“, singura operă compusă de George Enescu, este reinterpretată radical de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy, și de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, alături de alți șase muzicieni  de marcă ai genului: clarinetistul francez Louis Sclavis, interpretul conceptualist de origine austriacă Theo Bleckmann (voce), interpreta şi compozitoarea americană de origine taiwaneză Jen Shyu, reputatul contrabasist şi compozitor John Hebert, co-autor împreună cu Lucian Ban al proiectului „Enesco Re-Imagined“, americanii Tom Rainey (percuție) și Ralph Alessi (trompetă).

Sub diverse titulaturi, proiectul „Oedipe Redux“ va fi reprezentat la Centrul Cultural Opderchmelz din Dudelange (Luxemburg) pe 19 noiembrie,  Bimhuis,  Amsterdam (Olanda)  pe 22 noiembrie,  La Briquetterie Schiltigheim (Franța)  pe  23 noiembrie,  BOZAR Bruxelles  pe 27 noiembrie  și In het Koorenhuis , Haga (Olanda)  pe 29 noiembrie.

 

Oedipe-ul lui Enescu este o lucrare muzicală monumentală și acesta este unul dintre motivele pentru care este pusă în scenă rar, dar sinteza profundă între străvechi și modern, între romantismul târziu și extraordinara originalitate a lui Enescu este fără egal între operele scrise în secolul XX. Pentru toate acestea, după ce am lucrat anterior cu muzica instrumentală enesciană – Enesco Reimagined – eu și Mat Maneri ne-am propus să reimaginăm celebra operă a marelui compozitor român. Avem șansa de a-i avea alături de noi pentru proiectul Oedipe Redux, pe câțiva dintre cei mai importanți muzicieni de jazz de pe scena internațională: artiștii vocali Theo Bleckmann și Jen Shyu, trompetistul Ralph Alessi și celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Suntem onorați să prezentăm Oedipe Redux live în cadrul Festivalului Europalia și să contribuim la conștientizarea geniului lui Enescu în lume”, a apreciat pianistul și compozitorul Lucian Ban.

„Oedipe“, singura operă scrisă de George Enescu, are patru acte și un libret în limba franceză semnat de Edmond Fleg, pornind de la tragediile „Oedip rege“ și „Oedip la Colonos“ scrise de Sofocle. Opera „Oedipe“ a fost compusă de George Enescu în perioada 1921 – 1931.

„Opera enesciană are patru acte, e foarte amplă, interpretarea sa integrală necesită aproape trei ore. A trebuit în primul rând să o redimensionăm. Întotdeauna am considerat că muzica lui Enescu este un material ideal pentru improvizații. Am făcut-o cu pasiune în ciclul Enescu reimagined pornind de la compozițiile sale instrumentale, iar în Oedipe Redux  avem dovada că acest lucru e posibil și poate fi valabil și pentru muzica sa vocală. Pentru noi, a fost o splendidă provocare“, a punctat Mat Maneri.

La rândul său, vocalistul Theo Bleckmann spune că mereu a fost inspirat de muzica lui George Enescu. „Îi cunosc muzica, i-am ascultat-o, însă după acest proiect o consider, lăuntric, extrem de frumoasă. Nu mi le mai pot scoate din minte – melodiile lui stranii, modale, măiestrit alambicate, împletite sau răsucite uneori într-un mod unic. Însă atunci când interpretezi muzica, atunci când începi să trăiești cu ea, aceasta devine extrem de intimă și de încărcată de emoție“, a subliniat  interpretul austriac Theo Bleckmann.

 

Prezentarea artiştilor

Muzicienii care realizează proiectul „Oedipe Redux“ sunt dintre cei mai cunoscuţi şi apreciati opt interpreţi de jazz contemporan la ora actuală, multipli nominalizați la premiile Grammy, care concertează pe marile scene ale lumii.  De două ori nominalizat în 2005 și 2006 pentru prestigiosul Premiu Hans Koller pentru ,,Cel mai bun instrumentist european de jazz “, pianist, lider de trupe, compozitor și aranjor, Lucian Ban este originar din Bistriţa, România. În prezent, locuiește la New York.

Altist şi violonist de jazz,  Mat Maneri, orchestrator la „Oedipe Redux“, a fost nominalizat la premiile Grammy, fiind cunoscut pentru colaborările sale cu Cecil Taylor, Tim Berne, Joe Maneri. John Hebert este unul dintre cei mai apreciați contrabasiști şi compozitori din New York, clarinetistul Louis Sclavis este apreciat pentru virtuozitatea deosebită, iar despre Theo Bleckmann cronicile de specialitate spun că vine „de pe o altă planetă“, datorită stilului „futurist și fără limite“. Jen Shyu este recunoscută drept un nou star mondial al jazz-ului,  iar despre reputatul trompetist Ralph Peter Alessi se spune că este un „virtuoz aventuros care poate cânta orice“. La percuţie şi baterie, invitat special este compozitorul şi percuţionistul  Tom Rainey, laureat 2017 al premiului „Genius Award” MacArthur.

 

***

România prezintă la EUROPALIA, timp de patru luni, peste 250 de evenimente care vor avea loc în Belgia şi în ţările dimprejurul ei.

Prezenţa României în EUROPALIA, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Fragmente din Oedipe Redux:

https://www.youtube.com/watch?v=DjkGnj0qgSQ

 

PROGRAM TURNEU „OEDIPE REDUX|” ÎN EUROPALIA

 

— CC OPDERCHMELZ

19 noiembrie 2019

https://www.opderschmelz.lu/#tickets

 BIMHUIS

22 noiembrie 2019

https://www.bimhuis.nl/en/calendar/lucian-ban-mat-maneri-oedipe-red...

 

LA BRIQUETERIE

23 noiembrie 2019

https://www.ville-schiltigheim.fr/lieu/la-briqueterie/

BOZAR

27 noiembrie 2019

https://www.bozar.be/en/activities/153233-george-enescu—deconstructed

IN HET KOORENHUIS

29 noiembrie 2019

https://inhetkoorenhuis.nl/?post_type=agenda&p=1187&doing_w...

 

 

 

Număr de vizualizări :41http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hDM-iuTtgA4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lucrarea simfonică „Levante” de Dan Dediu, prezentată în premieră a...

Posted: 01 Aug 2019 03:01 AM PDT

Sâmbătă, 3 august 2019, prestigiosul Santa Cruz Civic Auditorium va găzdui premiera americană a lucrării simfonice „Levante”, aparținând reputatului compozitor și profesor Dan Dediu.Evenimentul, organizat cu sprijinul ICR New York, se va desfășura sub umbrela celui mai important festival de muzică contemporană din Statele Unite ale Americii, Cabrillo Festival of New Music (28 iulie – 11 august 2019), înființat în urmă cu 50 de ani și condus, începând de anul trecut, de una dintre personalitățile culturale majore româno-americane, dirijorul Cristian Măcelaru. Premiera va avea loc în cadrul seriei „Contraste”, în programul căreia vor mai prezentate lucrări de Du Yun, Anna Clyne și Jake Heggie.

Prezent la Santa Cruz cu această ocazie, Dan Dediu va lua parte și la câteva evenimente speciale, precum Atelierul Compozitorilor și Forumul Festivalului, și va dialoga despre opera sa cu dirijorul Cristian Măcelaru, într-un eveniment precedând concertul propriu-zis.

Despre noua sa compoziție, „Levante”, Dan Dediu oferea publicului său american următoarele chei de audiție: „Lucrarea este o transpunere muzicală a geometriei sacre prezente în orașul meu natal, Brăila, unde toate străzile sunt dispuse în semicerc, pe o axă centrală. Îmi place să spun că această operă este o mandală auditivă simbolică.”

Mai multe informații despre acest program și celelalte proiecte ale ICR New York puteți găsi la www.icrny.org și https://www.facebook.com/RCINY.

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rWxz4_5un-c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

PANORAMA BLUES FESTIVAL – ediția a VII-a

Posted: 01 Aug 2019 02:56 AM PDT

În perioada 9-11 august 2019, în localitatea Ghelari ( la 20 km de Hunedoara), va avea loc PANORAMA BLUES FESTIVAL- ediția a VII-a. Gazdele vor fi Moșu Florian Lungu si Mike Godoroja. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

Turiștii se pot caza fie la pensiunile din localitate, fie la cele din Hunedoara sau de pe malul lacului Cinciș.

Acest festival va avea loc în Munţii Poiana Ruscă, pe o culme încadrată la orizont de crestele munţilor Şureanu, Parâng, Retezat şi Ţarcu, unde ne dorim dezvoltare turistică, vizibilitate națională și internatională confirmată de miile de accesări pe internet ale edițiilor precedente și formarea unei adevărate comunități a iubitorilor de muzică de bună calitate în natură.

Program:

  • VINERI, 9 AUGUST 2019, 20:00h

SOUL SERENADE- 1920’s blues & jazz

RARES TOTU MIDNIGHT SUN featuring DEAN BOWMAN (USA)

BLUES BROTHERS (HU)

  • SÂMBĂTĂ, 10 AUGUST 2019, 12:00h

Catedrala Sf.Varvara – va fi o premieră la acest festival!

Concertul Sacru de Blues cu Dorian Pîrvu la orgă și Mike Godoroja –vocal

20:00h

RIDE ON BAND

MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT – The Blues Archelogy

OXYGEN featuring Eugen Caminschi

01:00h

ROCK & BLUES PARTY cu Dome (Jazz &Blues Club Tg. Mures)

  •  DUMINICĂ, 11 AUGUST 2019, 12:00h

Ziua de duminică va fi o zi mai specială, va vorbi Moșu Florian Lungu despre UMORUL ÎN JAZZ și va puncta anumite momente LIVE grupul SNACO DIXIELAND din Sibiu, iar după această poveste va urma, tot în premieră, o degustare a prăjituri Mississippi Mud și mâncare la ceaun cu Blues-Chef Alex Godoroja, unde artistii și publicul vor fi într-o comuniune directă.

 

Snaco Dixie Band 

https://www.youtube.com/watch?v=kBkOURyJXlI

Alex Godoroja

https://www.youtube.com/watch?v=5GsBzCRL5Gg

SOUL SERENADE- 1920’s blues & jazz

https://www.youtube.com/watch?v=Xer53Pjt4qg  

RARES TOTU MIDNIGHT SUN featuring DEAN BOWMAN (USA)

https://www.youtube.com/watch?v=fRYwzwmuGvc

BLUES B.R.OTHERS (HU)

http://bluesbrothers.hu/media/?lang=en

Concertul Sacru de Blues cu Dorian Pîrvu la orgă și Mike Godoroja , vocal

RIDE ON BAND

https://www.youtube.com/watch?v=e-8FfkABELw

MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT – The Blues Archelogy

https://www.youtube.com/watch?v=Ydp02OIEXXk&list=PLKoq2jHQrh- I...

OXIGEN featuring Eugen Caminschi

https://www.youtube.com/watch?v=lOD2vz-A8_U

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/x1fuxV_EgYA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Cărți deschise pentru minți deschise”, a XI-a ediție a campaniei n...

Posted: 01 Aug 2019 02:55 AM PDT

Suntem cu toții în căutarea sensului vieţii. Toţi ne dorim o viaţă împlinită iar scopul suprem al acesteia este fericirea Noastră și a semenilor noștri. Indiferent că vorbim despre necesitatea regăsirii dimensiunii spirituale ca reper în frumoasa călătorie a omului către sine, despre armonia și echilibrul din propria viață sau din relația de cuplu, sau cum să creștem copii frumoși și sănătoși prin parentaj conștient. Cărțile pot schimba vieți. Cartea este un instrument esenţial pentru educaţie. De-a lungul celor unsprezece ediții derulate până în prezent,  campania Te așteptăm în librărie și-a atins obiectivul principal, acela de a cultiva obiceiul cititorilor pentru lectură, de a transforma lectura într-un stil de viață firesc, autentic și de normalitate. Campania a pornit de la ideea repoziționării librăriei tradiționale ca un loc primitor și deschis, ca un spațiu magic în care librarul facilitează întâlnirea cititorului cu cartea și face ca această experiență să fie specială de fiecare dată. În perioada 1 august – 1 noiembrie 2019, Editura Herald împreună cu librăriile partenere, îți oferă șansa să redescoperi cât de importantă este lectura în viața și în dezvoltarea noastră personală și modul în care cărțile ne pot ajuta să ne cunoaștem mai bine. Cărțile ne pot face mai buni, mai înțelegători, mai înțelepți, și,de ce nu, să avem propria noastră viziune despre lume și viață. 

„Cărti deschise pentru minti deschise” va rămâne întotdeauna cel mai bun și mai sincer îndemn pentru a considera lectura ca un mod de autocunoaștere, de redescoperire a identității și a propriilor valori, o sursă inepuizabilă de inspiratie si înțelepciune. Pentru că suntem împreună în acest demers de căutare a celor mai relevante răspunsuri la întrebări existențiale, precum:  Cum să ne trăim viața de zi cu zi în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi? Cum ne găsim calea înviată? am adus pe rafturile librăriilor o colecție de 30 de lucrări care să motiveze și să inspire.

Descoperă acum doar în librării, reducerea de 20% aplicată la titluri precum Arta de a trăi de William Hart, Benedictus Deus de Meister Eckhart, Căi ale fericirii de Joseph Campbell, Dieta spirituală de Allan Percy, Muntele tăcerii de Kyriacos Markides, Mathnawi de Rumi, Povestea filosofiei de Will Durant, Pe tărâmul fantomelor înfometate de Gabor Mate.

Fie că esti în căutarea celor mai importante răspunsuri despre lume și viață, fie vrei să petreci o oră de liniște departe de agitația cotidiană, în compania unei muzici ambientale și a unei cești de ceai, nu uita că în librărie poti găsi surse sigure şi valoroase de cunoastere. Să te bucuri de experienţa unică pe care azi o presupune librăria înseamnă, înainte de toate, să înveți să valorizezi și să te valorizezi.

Parteneri: Farmec, Dacia Plant, Deja Vu Natural, Gold FM, Radio România Cultural, București FM, Radio 3Net „Florian Pittiș”, Radio Seven, Radio Deea, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș, Radio Iași, Radio Brașov, TVR Timișoara, Apollonia TV, Canal 33 România, BiziLive TV, România Liberă, Click! pentru femei, Casa mea, AdPlayers.ro, 4arte, Agenția de carte, Noua Acropolă, Bookaholic, Bookuria, Bookblog, Bookhub, Booknation, Drumul spre centru, Filme-Cărți, Literatura pe tocuri, IQool, LiterNet, Rabbit Media, Gratuitor, Raftul cu idei, România Pozitivă, Serial Readers, Recenzii Cărţi, Citeşte-mă, Sfatul părinților, Sunt Pitic, GOKID!, ZMEU București, Cinemagia, Gândeşte Pozitiv, Gândurile dintre pagini, Rândurile Evei, Calea către carte, Cabala pentru toţi, Andreea Marc.

 

Număr de vizualizări :53http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ss79RdiTSSQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Orizonturi culturale italo-române”, numărul dublu iulie-august 2019

Posted: 01 Aug 2019 02:50 AM PDT

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației, numărul dublu iulie-august 2019.

„Prezentăm cititorilor noutăţile şi temele de interes pe care le aduce numărul dublu 7-8/iulie-august 2019 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, înregistrată în Italia cu ISSN 2240-9645 şi accesibilă la adresele www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Ediţia română propune următoarele pagini: Filmul românesc, protagonist la Roma(Smaranda Bratu Elian); O lecție de viață. George Arion în memoria lui Andrea Camilleri (George Arion); Viorel Bătrânu, un sculptor român în Italia (Irina Niculescu);
Vittorio Sereni: „Un loc de vacanță”, între autobiografie și metapoezie (prezentare şi traducere de George Popescu); PromART. Frédéric Léglise, „Artistul și modelul”, la Timișoara (Cornel Seracin); PromART. „Povestea merge mai departe”, Dorin Coltofeanu la Timișoara (Cornel Seracin); Realități (re)contextualizate în fotografie înainte de Postmodernism (Cristian Graure);  Whaam! Bam, thank you ma’am! Nesupunerea artelor în secolul XX  (Sandra Bazavan); Premiul „Marian Papahagi” ediţia 2019 .

 

Ediţia italiană prezintă pagini precum: Il cinema romeno, protagonista a Roma(Smaranda Bratu Elian); GavoiFest 2019 o L’Isola delle Storie: un modo vincente di fare cultura (Mauro Barindi); «Il Card. Iuliu Hossu – Spirito della Verità». Un libro per la beatificazione (prezentare şi traducere de Laszlo Alexandru); Dialogo con Davide Zaffi: Noica e il suo «Anti-Goethe» non conformista (interviu realizat de Mauro Barindi); Viorel Bătrânu, uno scultore romeno in Italia (Irina Niculescu); Il sentimento della morte nella poesia di Eminescu (Armando Santarelli); Classici da riscoprire. Ion Creangă, «La storia del fannullone» (prezentare şi traducere de Anca-Domnica Ilea); Anna de Noailles, la fascinosa aristocratica scrittrice franco-romena (prezentare şi traducere de Alina Monica Turlea); L’architettura di Aldo Rossi in mostra a Padova (Liana Corina Tucu).

 

Ediţia română poate fi citită pornind de la linkul http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html


Ediţia italiană 
poate fi accesată la linkul http://www.orizzonticulturali.it/it_home.html

 

Tuturor, lectură plăcută!

 

Afrodita Carmen Cionchin, director al revistei”

 

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/j9y9ZRtV9GI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert Maria Gheorghiu, în Grădina MNLR

Posted: 01 Aug 2019 02:04 AM PDT

Vineri, 2 august 2019, de la ora 19.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8,  Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la concertul susținut de cantautoarea Maria Gheorghiu. Invitată specială: Luiza Cala.

Maria Gheorghiu s-a născut la Reșița, la 28 august 1963. La vârsta de 3 ani a început să studieze baletul. A moștenit talentul artistic de la părinții și bunicii săi. A studiat oboiul, pianul și vioara la Școala de Muzică din orașul natal, pe care a absolvit-o în anul 1977. A scos până acum zece albume, 1995 – „Lacrimi în flăcări”,  1996 – „Pe la case luminate” (album de colinde), 1997 – „Canon și Maria Gheorghiu”, 1999 – „Floare de vârtej”, 2002 – „Pe la case luminate”, reeditat, 2004 – „Timp netrăit”, 2007 – „Floare de vârtej”, reeditat, 2010 – „Curcubeu”, 2013 – De 20 de ani „Om bun” și 2017 – „Câmp de lavandă”.

Un concert oferă şansa unei dedicări totale şi a unei comuniuni intime între artist şi publicul său. Muzica este raţiunea de a fi a artistei Maria Gheorghiu și o trăieşte cu toată fiinţa ei. La fel de tare își iubește și țara, pământul din care s-a născut. „România e lacrima mea. Este în fiinţa mea profundă şi tot ceea ce fac, fac în numele ei. Cel care ia în derâdere dragostea de ţară, nu o merită”, mărturisea artista într-un interviu.

Maria Gheorghiu are o relație de iubire cu poezia și pentru ea poeții sunt ÎMPĂRȚITORI DE LUMINĂ. „Din momentul în care am conștientizat că sunt, că scena și publicul m-au acceptat, nu mi-am mai permis să mă pierd în banal. Sunt atât de multe temele care se cer cântate. Dincolo de trăirile personale transformate în cântec, în care se regăsesc atâția, sunt trăirile venite din istoria neamului românesc atât de încercat. E atâta ingratitudine la nivel de memorie și respect fața de cei care au încercat să păstreze intactă ființa neamului încât am considerat că trebuie redeschise unele pagini de istorie și reașezate în conștiința colectivă. Publicul meu simte și vibrează cu mine și asta e extraordinar. Totul ține de capacitatea ta de a te dărui. Publicul se încarcă din cantitatea de energie care rezultă din arderea ta de pe scenă, emoția plutește în aer precum fumul. Nu iese fum dacă nu e foc”, spunea Maria Gheorghiu la concertul de anul trecut din Grădina MNLR.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/aCafxp9btCE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Primăria Iași, monitorizată cu o platformă USR

Posted: 31 Jul 2019 11:09 PM PDT

Echipa Uniunea Salvați România (USR) a lansat o platformă care permite cetățenilor să consulte hotărârile consiliilor locale din cinci mari municipii și din sectoarele capitalei României. Astfel, pentru promovarea unei transparențe a administrațiilor publice locale, echipa USR a indexat pe pagina web Hcl.usr.ro hotărârile locale din Municipiul Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Pitești, cât și din cele șase sectoare ale Bucureștiului.

”Această inițiativă a fost urmarea identificării faptului că deși unele primării din România respectă prevederile legale și publică pe site-urile instituțiilor publice hotărârile locale adoptate, acestea sunt deseori scanate și atașate drept documente PDF, lucru care face ca ele să fie greu de găsit la o simplă căutare a utilizatorilor după cuvinte cheie. „Mai mult, în unele cazuri site-ul este configurat chiar în așa fel încât nu permite motoarelor de căutare să găsească acele documente. Chiar și cineva care cunoaște numărul hotărârii dorite, este deseori dificil să o găsească”, menționează creatorii platformei.

În ceea ce privește hotărârile de Consiliu Local, trebuie menționat că acestea sunt documentele care reglementează mersul comunității, ele fiind votate de către consilierii locali, care se reunesc lunar sau, uneori, când situație este de așa natură, în ședințe extraordinare. Ele vizează, de cele mai multe ori, chestiuni precum împărțirea bugetului și stabilirea cheltuielilor comunității locale, aprobarea proiectelor de investiții, planurile urbanistice zonale sau planurile și strategiile de dezvoltare. Aceste hotărâri sunt, conform prevederilor legale, publicate pe site-urile primăriilor. De acolo, pentru alimentarea platformei, reprezentanții USR le descarcă, extrag textele din fișiere și le încarcă pe site unde, un program specializat îl analizează, îl împarte în cuvinte și idexează. „Când utilizatorii fac căutări după cuvinte cheie, același program caută în baza de date documentele care le conțin” și astfel utilizatorul reușește să identifice hotărârea pe care o caută.

„Este un instrument foarte folositor, care ne permite să stăm cu ochii pe activitatea consilierilor noștri locali – să monitorizăm tot ce fac. Aș vrea ca ieșenii să profite de existența lui, să vadă care sunt subiectele dezbătute în ședințe, cine, ce și cum anume votează și astfel să participe și ei la bunul mers și buna dezvoltare a comunității locale, semnalând imediat când identifică vreo neregulă”, a menționat Dan Lungu, Senator USR. Acesta a mai adăugat faptul că cetățenii pot avea grijă și pot determina ca autoritățile locale să lucreze transparent și că speră că acest lucru, treptat, se va dezvolta și în mediul rural, în comunele din județ în care această transparență lipsește cu desăvârșire. ”- anunță Biroul de Presă al Senatorului USR Dan Lungu.

 

Vizualizări: 139

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor