altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 19 februarie 2020

“Spectacol-atelier NESPUS – Educație sentimentală prin cultură pent...


Spectacol-atelier NESPUS – Educație sentimentală prin cultură pentr...

Posted: 18 Feb 2020 10:48 AM PST

În perioada 6 – 8 martie 2020, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), se va desfășura o ultimă serie de evenimente adresate pre-adolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance deschise publicului și o masă rotundă pentru speciaști din cultură și educație, reunite sub conceptul NESPUS – spectacol participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani. Evenimentele fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru pre-adolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

Pe 7 și 8 martie, echipa de proiect va desfășura la MNAC patru ateliere-spectacol NESPUS, deschise pentru copii între 9 și 13 ani, dornici să se înscrie în program și, astfel, să exploreze suita de emoții și sentimente cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.

Programul atelierului-spectacol pentru copii între 9 și 13 ani este următorul:

  • 7 martie, sâmbătă: ora 11,30 (9 – 11 ani) și 14,00 (11 – 13 ani)
  • 8 martie, duminică: ora 11,30 (9 – 11 ani) și 14,00 (11 – 13 ani).

 

Înscrierile pentru atelierele deschise publicului se pot face la adresa de e-mail: info@mnac.ro până pe data de 5 martie 2020, ora 17:00.

 

NESPUS reprezintă o ocazie de a reflecta, procesa, discuta prin intermediul artei (performance teatral, observarea și discutarea unor opere de artă) sentimente și stări despre care de obicei nu vorbim, mai ales la vârsta adolescenței. Miza proiectului a fost să reunim perspectivele diferite și complementare ale educatorilor muzeali, dramaturgului, actrițelor, artistei și psihologilor  invitați într-o experiență performativă, directă, fluidă, de neuitat pentru tinerii participanți” – Aurora Király, artist vizual, educator și manager cultural, membră a echipei.

Spectacolul – atelier NESPUS explorează în profunzime sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentează cei mici. Spectacolul are o abordare interactivă și fluidă, adaptată la spațiul expozițional de la MNAC, fiind conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Király, cu sprijinul consultanților: Mihai Iacob, psiholog, și Codruța Cruceanu, curator, facilitator cultural și educațional.

 

Pe 6 și 7 martie, tot la MNAC, Asociația Da’DeCe organizează și două Ateliere  pentru educatori pe tema educației sentimentale pentru aceleași vârste. Atelierul pentru adulți este un proces imersiv, reflexiv și interactiv: educatorii vor experimenta metodele artistice din spectacol, vor analiza concepția și realizarea sa, vor afla detalii despre motivația și implicarea echipei care l-a creat. Participanții vor avea prilejul să discute posibilitățile și beneficiile integrării acestor metode în practica lor curentă prin adaptarea la profilul de vârstă al copiilor. La finalul atelierului vor avea idei noi de activități educaționale cu metode artistice despre emoțiile pre-adolescenților

 

Atelierele deschise copiilor din București organizate la MNAC se desfășoară după ce, în primul an de desfășurare a proiectului, aproape 700 de pre-adolescenți – peste 400 din România și 250 de copii din Cehia și Italia – au fost implicați în cinci serii de ateliere și workshopuri cultural-educaționale care au explorat tema educației sentimentale. În luna aprilie 2020, echipa italiană va derula la Muzeul Național de Artă Contemporană din București propriul concept artistic dedicat educației sentimentale pentru pre-adolescenții din România.

 

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru pre-adolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.

Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. 

 

Parteneri asociați: MetruCub – Resurse pentru cultură, Muzeul Național de Artă Contemporană, Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu

 

Parteneri media: Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

 

Mai multe despre NESPUS găsiți la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/ iar despre acțiunile anterioare din cadrul proiectului, aici: https://www.asociatiadadece.ro/dda_durate/unprepared-hearts/ Date de contact pentru intrebari despre proiect: office@asociatiadadece.ro

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IBeHld_TQiw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Februarie dă tonul recitalurilor de chitară lunare de la Institutul...

Posted: 18 Feb 2020 10:45 AM PST

Institutul Cervantes din București inițiază, pe 24 februarie 2020, o colaborare inedită cu Universitatea Națională de Muzică București: lunar, în Sala Auditorium a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, iubitorii de muzică din capitală vor putea lua parte la o serie de recitaluri de chitară, cu acces gratuit. Proiectul debutează cu două recitaluri susținute de Ovidiu-Andrei Pintilie și Iosif Constantinescu, studenți ai compozitorului, chitaristului și profesorului Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, conf. univ. dr. al Universității Naționale de Muzică București. Repertoriul oferit de Iosif Constantinescu este compus din piesele Junto al Generalife de J. Rodrigo, Songe capricorne de R. Dyens, Gavotte en Rondoi de J.S. Bach, Asturias de I. Albeniz, iar Ovidiu-Andrei Pintilie va interpreta Lachrime Pavan de John Dowland, Prelude BWV 995 de J.S. Bach, Le Depart de Napoleon Coste. Cei doi muzicieni vor oferi și un moment de duo la chitară, cu piese compuse de Cătalin Ștefănescu-Pătrașcu, Lento Cantabile, Astor Piazzolla, Primavera Porteña, și Manuel de Falla, Danza del Molinero.

*

Născut în anul 1997, Iosif Constantinescu a început cursurile de chitară la vârsta de 7 ani, la Școala de Arte „Iosif Sava” din București, unde a absolvit sub îndrumarea profesorului Răzvan Grigorescu, apoi a urmat 4 ani la Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti” din București, la clasa domnului profesor Andrei Aurelian. În prezent, este student la Universitatea de Muzică din București, la Facultatea de Interpretare Muzicală, sub îndrumarea maestrului Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A obținut numeroase premii naționale, cât și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare „George Georgescu”, Premiul I la Concursul Național „Tinere Talente”, Premiul al III-lea la Concursul Internațional „Talente în Afirmare”, Premiul al III-lea la Transilvania International Guitar Festival, secția Muzică de cameră, Premiul al III-lea la Concursul Internațional „Eduard Pamfil” din București. A participat la numeroase cursuri de măiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciați profesori și interpreți din lume, precum: Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Mihai Cojocaru, Tudor Niculescu-Mizil, Pablo Márquez, Gabriel Bianco, Marco Tamayo, Rafael Aguirre, David Pavlovits etc.

 

Ovidiu-Andrei Pintilie și-a început studiile de chitară la vârsta de 10 ani la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, iar în prezent, este student în anul IV în cadrul Universității Naționale de Muzică București la clasa mentorului său, conf. univ. dr. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A fost premiat la diferite concursuri și festivaluri, printre care se numără Premiul I la Concursul Internațional „George Georgescu” (Tulcea), Premiul I la Concursul Internațional „Miniatura Romantică” (Galați), mențiune în cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania (Cluj Napoca), Premiul al II-lea la Concursul de Chitară „Tinere Talente” (București), Premiul al III-lea la Festivalul de Chitară „Eduard Pamfil” (București), Premiul Special în cadrul Festivalului Internațional de Chitară de la Sinaia.  Datorită participării la diverse festivaluri de chitară, a reușit să ia cursuri de măiestrie cu renumiți profesori și interpreți de chitară clasică, precum Jeremy Jouve, Raphaella Smits, Marcin Dylla, Johannes Möller, Florian Larousse, Gabriel Bianco, Pablo Márquez și mulți alții. A susținut diferite concerte, printre care un recital în cadrul Festivalului „Serile de Chitară” din București la Palatul Suțu, un concert în cadrul stagiunii UNMB „Noi dăm Tonul”, sub bagheta dirijorului Bogdan Vodă, cât și un concert pe scena Ateneului Român.

*

Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator cultural

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/EBHAVJi0EwA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Psihiatrul german Manfred Spitzer la București – lansarea volumului...

Posted: 18 Feb 2020 10:41 AM PST

Sâmbătă, 22 februarie 2020, la ora 18.00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Manfred Spitzer, unul dintre cei mai cunoscuți psihiatri și specialiști în neuroștiințe din Germania, va vorbi  despre cartea sa, „Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii”, bestseller în Germania, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas. Manfred Spitzer va avea un dialog cu Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, Dino Ebneter, Country Managing Partner Mazars România, și Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook, aici: https://eventbook.ro/other/bilete-lansare-dementa-digitala-manfred-...

 

Întâlnirea din librăria de la Cișmigiu este primul dintre cele două evenimente la care va participa Manfred Spitzer la București. Duminică, pe 23 februarie, la ora 17.30, pe scena Ateneului Român, psihiatrul german va susține o conferință cu tema „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

 

Volumul „Demența digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii” este publicat în colecția Știință a Editurii Humanitas, în parteneriat cu Mazars România, unul dintre cei mai importanți jucători de audit și consultanță la nivel internațional.

 

Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. În fiecare zi o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale. Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.

 

„Demența nu înseamnă doar pier­deri de memorie. Iar în cazul de­men­­ței digitale nu e vorba doar de faptul că tinerii (mai ales) par să devină din ce în ce mai uituci […]. E vorba mai degrabă de randament mental, gân­dire, capacitate cri­tică, de orien­tare în «hăţişul de informa­ții». Dacă o ca­sieră folosește calcu­latorul ca să so­co­tească doi plus doi și nu obser­vă că rezultatul 400 trebuie să fie gre­șit, dacă NASA lan­sează un satelit în nisip (sau în spa­țiul infinit) pentru că nimeni nu s‑a prins că incii și mi­lele nu sunt totuna cu centimetrii și kilometrii, dacă bancherii greșesc un calcul cu 55 de miliarde de euro, toate acestea înseamnă până la urmă doar că nimeni nu mai gândește. Evi­dent că în aceste cazuri nimeni n‑a aproxi­mat în cap ordinul de mă­ri­­me al rezultatului, ci s‑a bazat în schimb pe un asistent digital oarecare.“ (Manfred Spitzer)

 

Manfred Spitzer (n. 1958) a studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce din 1997 Clinica psihiatrică universitară și din 2004 Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație Este gazda emisiunii TV săptămânale Geist und Gehirn (Minte și creier), în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor. A publicat numeroase cărți, dintre care Lernen (Învățarea), Vorsicht Bildschirm! (Atenție, ecran!) și Digitale Demenz (Demența digitală) au devenit bestselleruri. A fost invitat al Forumului Mazars în România.

 

Număr de vizualizări :10http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IikONwtDvQU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii

Posted: 18 Feb 2020 01:28 AM PST

Proiectul „Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii, inițiat de BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREȘTI, în parteneriat cu Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a ajuns la a treia sesiune de lucru. Evenimentul, găzduit de Primăria Sectorului 2, se va desfășura sâmbătă, 22 februarie 2019, începând cu ora 11:00 și va reuni nume de referință din diferite domenii, personalități care îi vor introduce pe participanți în tainele profesiei alese, în scopul informării, consilierii și orientării către o profesie/ meserie : Dumitru Prunariu– Cosmonaut; Alex Cîrțu- Chef/ bucătar profesionist; Andra Soceanu- Jurnalist; Ioana Ginghină – Actriță de teatru și film; Marius Nicolae – Sportiv. Fiecare sesiune principală este urmată de ateliere de lucru. Elevii au posibilitatea să opteze pentru a se familiariza cu particularitățile unei profesii/ meserii prin completarea unui chestionar. Atelierele se vor desfășura în Filialele Bibliotecii Metropolitane București din Sectorul 2 și au rolul de a oferi copiilor un mediu informal și prietenesc de a învăța despre profesia/ meseria dorită.

Proiectul se desfășoară pe durata anului şcolar 2019 – 2020 și se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, înscriși în instituțiile de învățământ din Sectorul 2.

Mulțumim tuturor partenerilor, profesorilor și trainerilor implicați!

Detalii despre proiectele și evenimentele Bibliotecii Metropolitane București puteți găsi pe www.bibmet.ro .

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București publice, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.       

 

                                                                                                                                                                         

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Număr de vizualizări :42http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2nOUiSsfuow?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Lectura ocupă școala”- Proiect de intervenție culturală

Posted: 18 Feb 2020 01:24 AM PST

Marți, 18 februarie 2020, debutează proiectul de intervenție culturală „LECTURA OCUPĂ ȘCOALA”, desfășurat de Asociația Replika în 3 școli din București. Miza principală a proiectului este creșterea apetitului pentru lectură și pentru cultura contemporană dedicată tinerilor și transformarea școlii într-un mediu artistic participativ. Proiectul este centrat pe dramatizarea unor opere opere literare clasice și contemporane, adresate copiilor și adolescenților: „Marile speranțe” de Charles Dickens, „Singur pe lume” de Hector Malot, „Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, „Ca peștele în copac” de Lynda Mullaly Hunt, „Confesiunile unui prieten imaginar” de Michele Cuevas. Proiectul propune implicarea copiilor și adolescenților în lectura performativă a dramatizărilor și participarea lor la ateliere teatrale realizate după metodologia teatrului educațional. Experiența anterioară a artistelor și artiștilor Centrului Educațional Replika în școli și licee a demonstrat necesitatea și relevanța demersurilor teatrale capabile să stimuleze gustul pentru lectură și interesul pentru creația teatrală contemporană.  Adolescentele și adolescenții care vor participa la ateliere și, ulterior, la spectacolele-lectură își dezvoltă, prin intermediul activităților teatrale, abilitatea de a înțelege un text literar în profunzime, empatia, raportarea emoțională și reflexivă la personaje apropiate de vârsta lor, precum și capacitatea de a explora experiențe de viață noi.

Prima dramatizare care va fi citită împreună cu adolescente și adolescenți la Școala 135 din București are la bază romanul „Confesiunile unui prieten imaginar ” de Michele Cuevas – o poveste plină de sensibilitate despre nevoia de libertate a celor care ne însoțesc în jocurile copilăriei.

 

LECTURA OCUPĂ ȘCOALA este un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul ”Galei Premiilor UNITER”, Centrul REPLIKA a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award)

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sp1nJu3gPoU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lansarea volumului ”Narațiuni ale erosului,” de Nina Corcinschi, la...

Posted: 18 Feb 2020 01:20 AM PST

Joi, 20 februarie 2020, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Narațiuni ale erosului, de Nina Corcinschi, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. Alături de autor vor participa: Carolina Dodu-Savca, Mircea V. Ciobanu, Andrei Țurcanu. Moderator: Emilian Galaicu-Păun.

Preț promoțional în ziua lansării.

Sesiune de autografe.

„Autoarea are și bosă teoretică, reușind să pună ordine într-un domeniu al nuanțelor și al imponderabilului, dar are și un mare talent analitic, interpretările sale fiind de fiecare dată extrem de inteligente și îndrăznețe. Cartea Ninei Corcinschi se va fixa, nu am niciun dubiu, ca reper în cercetarea erotologică românească. Alături de Eroticonul Mihaelei Ursa.” (Bogdan Crețu)

 

Nina corcinschi (20 septembrie 1979, Dișcova, Orhei), critic literar. Este doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, directoare a Institutului de Filologie Română „Bogdan-Petriceicu Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

 

A publicat volumele Poezie și publicistică. Interferenţa limbajelor (Tipografia Centrală, 2008); Arcul voltaic. Textul ca realitate (i)mediată (Eikon, 2016); Publicistica literară din Republica Moldova (în colab., Institutul de Filologie, 2015); Cărțile care mă iubesc (Junimea, 2016); Cartea din mâna lui Hamlet. Andrei Țurcanu de vorbă cu Nina Corcinschi (în colab., Cartier, 2017).

 

A îngrijit edițiile Alexandru Robot. Scrieri. Poezie. Proză. Publicistică. Eseu (Știința, 2018), Alexandru Robot. Scrieri. Eseu. Publicistică. Cronici. Interviuri (Știința, 2019) și a pregătit (selecție și prefață) antologia Rost, de Andrei Țurcanu (Cartier, 2018). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2008, 2013), Premiul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova pentru critică literară (2010, 2012), Premiul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău (2015), Premiul Academiei de Științe a Republicii Moldova în domeniul literaturii „Grigore Vieru” (2018), Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2018), Premiul „Ion Creangă” al Muzeului Național al Literaturii Române, Iași (2019).

 

Narațiuni ale erosului, de Nina Corcinschi (Rotonda). Broșată, 368 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

În Rotonda au mai apărut:

Critice. Areul Marginii și alte narațiuni critice (eseu), de Andrei Țurcanu

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru

Jurnal la sfârșitului lumii, de Vasile Ernu

Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli

Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea

A(II)Rh+eu  (poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun

Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea

Hrișca & Masala (blogograme), de Sorin Hadârcă

Woldemar (roman), de Oleg Serebrian

Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu

Sebastian (roman), de Gelu Diaconu

Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin

Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș

Duși cu Titanicu  (proză), de Valentin Guțu

Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan

Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

 

În curând:

Dependența (roman), de Constantin Cheianu

Canon (roman), de Ghenadie Postolache

Idei și fantasme. Lecturi în hialin (eseu), de Adrian Ciubotaru

Antimediul (roman), de Arthur Suciu

Al nostru (roman), de Mihai Răcilă

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :85http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_NdmoWDiHFU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Seară dedicată lui Amos Oz și lansării volumului de convorbiri „Din...

Posted: 18 Feb 2020 01:02 AM PST

Miercuri, 19 februarie 2020, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38),  Editura Humanitas Fiction vă invită  la o seară dedicată lui Amos Oz și volumului Din ce este făcut un măr?, volum de convorbiri cu Shira Hadad, editoarea israeliană a scriitorului, recent apărut în seria de autor coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Gheorghe Miletineanu. Vor vorbi despre acest volum Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Ioana Pârvulescu, scriitoare și Sever Voinescu, jurnalist și redactor-șef Dilema Veche. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

„Amos Oz a fost un om înțelept și generos. Atât cei care au fost suficient de norocoși încât să aibă șansa de a sta la o cafea împreună cu el, cât și cei care nu au avut nicicând prilejul de a-l privi în ochi pot recunoaște clarviziunea cu care a analizat realitatea lumii noastre, profunda sa înțelegere asupra vieții politice și a naturii umane. […] Această carte îl înfățișează exact așa cum îl cunoșteam noi, prietenii lui: deschis și cu un extraordinar simț al umorului și al ironiei.“ – David Grossman

Amos Oz aruncă o privire retrospectivă asupra întregii sale vieți, aranjând, ca într-un puzzle, momente cruciale ale propriei existențe, pe care le analizează cu multă sinceritate, dintr-o perspectivă profund subiectivă, plină de autenticitate. Subiecte mereu actuale, precum acela al sexualității masculine și feminine, al erotismului, al relațiilor dintre femei și bărbați, al dinamicii de cuplu, dar și teme care țin de contextul lumii literare, de sfera scriiturii, inspirației creatoare și criticii, toate își găsesc locul în convorbirile celor doi, fiind tratate cu o deschidere care va lua adesea cititorul prin surprindere.

Fie secondat, fie pus în dificultate de întrebările editoarei, Amos Oz se dezvăluie pe parcursul celor șase convorbiri cu Shira Hadad, trasând conturul unei povești de viață în care personajul este el însuși, privit din interior, din ipostaze diferite: de copil retras, de adolescent orfan, de tânăr bărbat singur și confuz, de scriitor de succes, de autor criticat, de militant pentru pace, de soț, de tată, de profesor universitar nonconformist, de prieten și coleg. Rezultatul acestui demers este un autoportret complex, expus publicului în toată vulnerabilitatea sa.

Amos Oz (4 mai 1939–28 decembrie 2018), cel mai important prozator și eseist israelian, s-a născut la Ierusalim, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia. La 15 ani s-a stabilit în kibbutzul Hulda, unde a fost și înmormântat. După absolvirea Facultății de Filozofie a Universității Ebraice din Ierusalim a revenit în kibbutz, unde a practicat agricultura și a predat la liceul local până în 1986, când s-a mutat cu familia în orașul Arad, iar din 2014 a locuit la Tel Aviv. Primul său volum de povestiri, Acolo unde urlă șacalii, a apărut în 1965, fiind urmat de romanul Altundeva poate (1966). În 1967 a luptat în Războiul de Șase Zile, iar în 1973 a participat la Războiul de Yom Kippur. După succesul internațional al romanului Soțul meu, Michael (1968; Humanitas Fiction, 2013, 2017), a continuat să publice cărți de ficțiune: Până la moarte (1971), Atinge apa, atinge vântul (1973), Muntele Sfatului Rău (1976; Humanitas Fiction, 2012), Sumki (1978; Humanitas Fiction, 2014, 2019), Odihnă desăvârșită (1982; Humanitas Fiction, 2011), Cutia neagră (1987; Humanitas Fiction, 2012, 2019), Să cunoști o femeie (1989; Humanitas Fiction, 2015), Fima (1991; Humanitas Fiction, 2017), Să nu pronunți: noapte (1994; Humanitas Fiction, 2010), Pantera din subterană (1995; Humanitas Fiction, 2013), Aceeași mare (1999), Poveste despre dragoste și întuneric (2002; Humanitas Fiction, 2008, 2016), Deodată în adâncul pădurii (2005; Humanitas Fiction, 2017), Rime despre viață și moarte (2007; Humanitas Fiction, 2009), Scene de viață campestră (2009; Humanitas Fiction, 2011), Între prieteni (2012; Humanitas Fiction, 2014), Iuda (2014; Humanitas Fiction, 2016). A semnat de asemenea eseuri: Cum să lecuiești un fanatic (2006; Humanitas Fiction, 2011, 2016), Dragi fanatici (2017; Humanitas Fiction, 2018), Evreii și cuvintele (împreună cu Fania Oz-Salzberger, 2012; Humanitas Fiction, 2015) și volumul Din ce este făcut un măr? Convorbiri cu Shira Hadad (2018; Humanitas Fiction, 2020). Opera sa e tradusă în peste 40 de limbi. A primit peste 40 de premii și distincții naționale și internaționale.

Din ce este făcut un măr? ,volum de convorbiri Amos Oz cu Shira Hadad este recomandat de Radio România Cultural.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/2mz8vbgFnN0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert Taxi la Doors Club

Posted: 18 Feb 2020 01:00 AM PST

Duminică, 23 februarie 2020, la Doors Club, în Constanța (Str. Traian, nr. 68A), vei avea parte de o seară pe care nu o vei uita ușor… Trupa TAXI a pregătit constănțenilor un concert plin de energie, dar și de momente vesele.

De douăzeci de ani, trupa Taxi cântă despre probleme de cuplu – iubiri, despărțiri, doruri – chestiuni politice, viață socială. Oricare ar fi subiectul, abordarea este mereu originală, umorul și ironia devenind marca trupei.

Taxi a lansat multe videoclipuri și albume, dar spiritul trupei se reflectă cel mai bine în concerte, acolo unde trupa, dar și fiecare membru în parte, își manifestă liber personalitatea. La concertele Taxi lumea râde, dansează, se emoționează, cântă, simte bucuria pe care trupa o transmite. Foarte rar un concert se termină după primul bis.

 

Pretul unui bilet este 70 de lei. Biletele s-au pus în vânzare la sediul clubului. Info: 0763 661 622.

 

Număr de vizualizări :4http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/fxchnZBPZxg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Povestea lui Brâncuși, scoasă la licitație

Posted: 18 Feb 2020 12:57 AM PST

Miercuri, 4 martie 2020, ora 19:00, la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, scrisorile de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, vor fi scoase la licitație. Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, se căsătorește cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook.

Prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși (și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un preț deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor mărturii de viață intimă.

Specialiștii apreciază că datorită conținutului acestora, descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al Academiei de Arte și Științe din Salzburg etc.

Licitația Colecției de Hârtii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde și o selecție de valoroase hărți vechi, pictate ori acuarelate, despre Dacia, Transilvania, România și spațiul românesc prin excelență, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Arghezi, Nichita Stănescu, Labiș, Blaga, Rebreanu sau Eliade.

Sunt puse în vânzare prin licitație și cărți clasate în patrimoniul național cultural, precum cele două provenind din fosta colecție a diplomatului transilvănean Vasile Stoica (parțial expusă, în anii recenți, la Muzeul Satului din București, la Muzeul Național Brukethal din Sibiu și la Muzeul Țării Făgărașului), retrocedată în 2009 de Muzeul Național de Artă al României familiei colecționarului, anume «Antichitățile Pompeiului» de la 1804, respectiv «Teatrul din Ercolano» de la 1783, conținând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.

Totodată, «Operele lui Philon Evreul» de Pierre Bellief, din 1588 (având un preț de pornire de 600 de euro), «Eroinele Antichității» de Ovidiu, din 1552, provenind din colecția Mihai Beniuc (având un preț de pornire de doar 500 de euro), sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară (pornind de la prețul de pornire de 1.200 de euro), reprezintă câteva dintre bunurile culturale puse în licitație, cu valoare istorico- documentară semnificativă, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național.

 

 

 

Detalii: www.artmark.ro

Vizualizări: 97

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor