altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 18 octombrie 2019

“Premieră la TNB: ”Figuranta” de Andreas Petrescu, cu Tania Popa” p...


Premieră la TNB: ”Figuranta” de Andreas Petrescu, cu Tania Popa

Posted: 18 Oct 2019 12:33 AM PDT

Solară şi impetuoasă încă de la debut, din anii studenţiei, pe când juca deja în trei teatre profesioniste din Bucureşti, vreme la care Horea Popescu, binecunoscut regizor, îi încredinţase rolul principal din spectacolul „Ondine”, partener de scenă fiindu-i Adrian Pintea, Tania Popa n-a ştiut niciodată ce înseamnă eşecul sau aşteptarea ocaziei norocoase. A provocat şi a fost provocată să ajungă un nume îndrăgit de public.  Angajată imediat după facultate la Teatrul Naţional din Bucureşti, şansa i-a surâs cu fiecare rol încredinţat aici, în răstimp de două decenii şi jumătate, de regizori de top În această toamnă, Tania Popa are ambiţia să-şi surprindă spectatorii în ipostaza de regizor. Şi nu oricum, ci printr-un dublu debut regizoral. Unul dintre spectacole va avea premiera chiar la TNB, pe 3 noiembrie 2019, şi se numeşte ”Figuranta”.

Piesa îi aparţine unui vechi prieten, el însuşi actor, Andreas Petrescu, şi a fost scrisă special pentru Tania, într-o cheie diferită de celelalte texte ale lui, dintre care vom aminti: Mă mut la mama, Mă mut la tata – Teatrul Mic, Te iubesc dar nu pe tine – spectacol găzduit de Teatrul Metropolis, Căsătorie în 3 – Teatrelli, Azi nu, poate mâine! – spectacol găzduit de Teatrul Național Bucureşti şi, în pregătire la Teatrul Dramaturgilor, Majordomul.

Figuranta este un puzzle de stări şi situaţii ce te iau prin surprindere, la graniţa dintre râs şi lacrimă, în ritm alert, şi se recomandă drept o ofertă generoasă pentru firea actriţei şi pentru noua încercare din cariera ei. „Textele lui Andreas sunt ca o mănuşă bine lucrată, perfectă chiar, apreciază Tania. Te servesc şi te provoacă pe tine, actorul, în cel mai fantastic mod cu putinţă. Cum mie îmi plac provocările profesionale, am decis că a venit momentul acum să mă testez ca regizor. Cei care mă cunosc ştiu că pot fi în acelaşi timp nu numai pe scenă, în culise, în sală, dar şi în locul spectatorului”. Ea este Tania Popa, una dintre cele mai apreciate actriţe ale Teatrului Naţional şi vă aşteaptă să vă spună cu naturaleţe povestea Figurantei, folosindu-se doar de câteva elemente de joc şi de energia ei debordantă şi convingătoare.

“Tania Popa este o bombă cu ceas. O bombă cu ceas de lux. Nu ştii niciodată când va exploda iar atunci când o face, reacția e puternică, mătură totul în jur. Dar nu cu violență ci cu sensibilitate. Cu multă căldură”, spune despre ea autorul piesei.

Dacă aţi văzut-o în „Fata din curcubeu”…, ce mai putem adăuga?

Reţineţi, aşadar, pe 3 noiembrie 2019, ora 20.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc premiera: Figuranta, un nou one woman show cu Tania Popa!

**fotografii din spectacol: Florin Ghioca, TNB

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tKm1ngZ5Ddo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

UrbanEye Film Festival, ediția a șasea

Posted: 18 Oct 2019 12:24 AM PDT

În perioada 6-10 noiembrie 2019, la Cinema Elvire Popesco și ArCub, cu sprijinul Expo Arte, se desfășoară cea de-a șasea ediție UrbanEye Film Festival. În prim plan sunt filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură. Cum influențează natura mediul construit? Cum transformă oamenii natura și peisajul? Cum trăiesc oamenii în condiții extreme și cum aducem natura în mediile urbane? Sunt câteva din întrebările ridicate prin filmele documentare și evenimentele conexe din cadrul festivalului. Majoritatea filmelor selecționate vor fi prezentate în premieră națională, abordând diferite fațete ale felului în care mediul urban și natura sunt influențate reciproc. Spectatorii sunt invitați să mediteze asupra felului în care omul a modelat natura (în “Anthropocene: The Human Epoch”  și “Zhalanash – Empty Shore”), să vadă cum sunt definite conceptele de locuire și acasă în diverse părți ale lumii (în “The Human Shelter”) și să călătorească din cel mai poluat oraș al Rusiei (în “Melting Souls”) la viața în condiții severe în Himalaya, unde accesul la educație presupune sacrificii enorme pentru micile comunități (în “The Children of the Snow Land”).  

O secțiune specială în cadrul festivalului, prezentă în fiecare an, este Portrete de arhitecți. Anul acesta vor putea fi urmărite documentarele: “60 Elephants” despre Yona Friedman, “Renzo Piano, The Architect of Light” și “Renzo Piano, The Power of the Archive”, și în plus “City Dreamers”, un film canadian despre patru arhitecte remarcabile. Documentarul “City Dreamers”cuprinde interviuri cu acestea și poveștile lor, începutul carierei, dificultățile întâmpinate și mai ales motivația de a inova în domeniu, prin proiecte îndrăznețe, dar și prin militarea pentru o planificare urbană responsabilă.

În cadrul festivalului vor putea fi vizionate și documentare despre modul în care schimbările de regim politic se reflectă în arhitectură, oraș și viața oamenilor. Spectatorii pot urmări “Palace for the People”, care spune povestea a cinci clădiri reprezentative pentru epoca socialistă, “Timebox”,  o arhivă personală filmată pe peliculă în oraşul Iaşi, de-a lungul a 40 de ani, și “Warsaw: A City Divided”, despre construcția ghetoului din Varșovia, văzută din ambele părți ale zidului și moștenirea pe care a lăsat-o.

În premieră, UrbanEye propune proiecții comune împreună cu fARAD, Festivalul de Film Documentar, derulat recent la Arad. Reunite sub tema „Harta şi Teritoriile, câteva dintre titlurile fARAD 6 vor fi prezentate în cadrul acestei ediții UrbanEye Film Festival. Filmele vor fi completate de o dezbatere despre oraș ca subiect cinematografic, împreună cu Revista de arhitectură Zeppelin și Centrul Cultural Expo Arte.

Pentru mai multe detalii vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii.

 

Parteneri: Institut Français de Bucarest, Velux, Institutul Polonez din București, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, Revista Arhitectura, Cărturești, CineAmator, Revista Zeppelin, Igloo, Zile și Nopți, AARC.ro, IqAds, Filme-carti.ro, Banchiza Urbană, THE INSTITUTE, Cinemap, Cinemagia, Smark, MovieNews.ro.

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gzwLzkdgGqA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Volumul ”O lume, două lumi”, de Monica Săvulescu Voudouri, lansat l...

Posted: 18 Oct 2019 12:02 AM PDT

Vineri, 25 octombrie 2019, ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius, str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București), va avea loc lansarea volumului O lume, două lumi, de Monica Săvulescu Voudouri, Editura Tracus Arte. Invitați alături de autoare: prof. univ. dr. Mircea Martin și criticul literar și cercetătorul științific Bianca Cernat. Moderator: Tudor Voicu.

„Târgul de cai se întindea pe-o porţiune de vreo câteva sute de metri sub brădet, după târgul de vite. Lume multă, praf, mugete, nechezări, mirosuri înţepă-toare. De balegă. De palincă. Şi de ace de pin. Veiza, îmbrăcat în halat, aşa cum umbla prin spital. Şi cum străbătea vinerea satul. Era ziua de piaţă. Şi el umbla să-şi caute pacienţii. În halat, ca să-l recunoască şi ei de la distanţă. Dădea consultaţii postoperatorii. „Mă, te mai doare vătămătura?”, „Tu, muiere, tot aşa sângerezi?”, „Mai iei dumneata, taică, leacurile alea de ţi le-am dat?” Sau îi consulta pe alţii din mers. Şi-i chema la spital cu glas mare. „Ia nu mai staţi cu bolile pe voi, să muriţi de-a-n picioarelea. Că acuma spitalul e gratis.”

[…] La târgul de cai din acea vineri, băiatul era cu ţiganul mare, cu Muiko. Unchi-su, tinichigiul. Fratele maică-sii. Cel mic să fi avut vreo cinci, şase ani. Tot aşa făcea şi-atunci cu ochiul şi arunca din când în când câte un râs scurt. Cu toată gura. După care strângea imediat buzele şi parcă se mira el însuşi de ce l-a apucat. Îşi schimba dinţii la vremea aceea. Era ştirb în părţi, doar cei doi din faţă mari se proţăpeau ca nişte lopeţi, aşa cum au toţi copiii. Creştea slăbuţ şi înalt de statură. Şi purta deja pălăria rotundă şi neagră, de gabor. Veiza s-a oprit şi-a vorbit cu Muiko.

― Şi maică-sa?

― A plecat cu unul din Rovinari. Un român. Munceşte în mină. L-am văzut doar o dată. Bărbat ursuz, numai sprâncene îmbinate. Cred că din când în când chiar ridică mâna asupra ei. O mai altoieşte, să-şi bage minţile în cap. Dar ea zice c-o duce bine. Băiatul rămâne la noi.” (fragment din volum)

 

Monica Săvulescu Voudouri a absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea din București. A emigrat în 1985. Trăiește în Olanda și în Grecia. Înainte de emigrare, a publicat câteva volume de proză la editurile Cartea Românească și Albatros. Până în 1985 a lucrat în teatru. În emigrație s-a reprofilat, devenind specialist în sociologia emigrației, senior researcher în diferite institute internaționale de cercetare. Scrie roman, eseu, poezie, dramaturgie, studii de sociologie. A obținut câteva premii literare în Olanda și România. Publică în România și în alte câteva țări. La Tracus Arte i-au apărut în ultimii ani cărți de proză, poezie și publicistică. Este președinta Societății Culturale Balkania Contemporană și regizor la Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora, Atena. 

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9pMwZ5FixDU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Recital de poezie cu actrița Ioana Flora și scriitoarea Saviana Stă...

Posted: 18 Oct 2019 12:00 AM PDT

Vineri, 1 noiembrie 2019, ora 19:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, sala Perpessicius (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București), va avea loc un recital de poezie pornind de la volumul cântând ei construiau o cușcă, de Saviana Stănescu, Editura Tracus Arte. Invitate: actrița Ioana Flora și scriitoarea Saviana Stănescu. Recitalul poetic va fi urmat de un panel moderat de jurnalistul cultural Nona Rapotan.

Să fie oare acest impuls spre autenticitate fără limite, spre o veritabilă „vivisecţie” a subconștientului liric, spre o „psihologie” pe cord deschis, una dintre caracteristicile noii poezii a sfârșitului de mileniu? Tot ce se poate. – Alexandru Condeescu

Saviana Stănescu este poeta care desfiinţează cred, definitiv, mitul „poeziei feminine”, atât de persistent în lirică din anii ′60 până azi. (…) Eroina tragică, Proscrisa, poate fi, alternativ, femeia, poeta, poezia, Arta. Lor li se intentează procese de conştiinţă şi procese artistice de o gravitate profundă, pe care ludicul expresiei lirice post-moderne n-o poate masca.  Dan-Silviu Boerescu

Această cavalcadă suprarealistă nu e gara sau ţinta discursului poetic, ci doar trenul sau săgeata purtătoare a mesajului liric care nu e altul decât recunoaşterea – pe jumătate disperată, pe jumătate resemnată – crizei de comunicare. Ca martoră a „nopţii în care minţile noastre au văzut orgasme şi sexele noastre idei” Saviana Stănescu depune mărturie într-un proces (miting şi licitaţie în acelaşi timp) în care se simte din ce în ce mai mult în pielea lui Joseph K.  Laurenţiu Ulici

Originalitatea Savianei Stănescu răzbate din ritmul sincopat al poemelor, din remarcabila artă a personajului, din parodierea teatrului antic şi din ştiinţa de a face din melanjul genurilor o carte.  Vasile Baghiu

Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West, la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost prezentate pe scena americană și internațională, cele mai recente producții americane incluzând: What Happens Next (Cherry Artspace), Aliens With Extraordinary Skills (Women’s Project, Teatro La Capilla, Mexico City; publicată de Samuel French), Ants (New Jersey Rep), For A Barbarian Woman (Fordham/EST), Polanski Polanski (HERE, PS122, Chain Theatre), White Embers (Dramalabbet, Stockholm; OOB NYC Samuel French festival winner), Viză de Clown (Teatrul Odeon), Organic (TNB), Toys (Hollywood, Avignon, 59E59 NYC) etc.

În România, înainte de mutarea la New York în 2001, a fost jurnalistă și a publicat câteva volume de poezie (Amor pe Sârmă Ghimpată, Sfaturi pentru Gospodine și MuzeProscrisa) și Black Milk, o antologie bilingvă de piese de teatru. Apocalipsa Gonflabilă a câștigat premiul UNITER pentru Cea mai Bună Piesă a Anului 1999. Saviana Stănescu a fondat “Immigrants Artists and Scholars in New York” (IASNY) și e profesoară de scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University, Tisch School of the Arts, unde a obținut un MA în Performance Studies și un MFA în Dramatic Writing.

Actriță de film, teatru și televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa și banii (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs. Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din Pescuit sportiv (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat Periferic (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Ioana primește, în 2012, Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar și Premiul Pro Cinema. Mai târziu joacă unul dintre rolurile principale în Domestic-ul lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în 2012. În 2012, Ioana primește rolul din Déjà Vu, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil, care îi aduce Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină, 2013. Flora interpretează personajul principal feminin în co-producția olandezo-română A Long Story (Marea Neagră), film lansat în 2013 în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana primește Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Aubagne (2014). Pentru rolul Paula din filmul Acasă la tata, în regia lui Andrei Cohn, primește premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, la Gala premiilor Gopo, 2016 și Premiul UCIN. Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecționați în 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidaţi.

Anul trecut a apărut pe marile ecrane în producția Cadoul de Crăciun, scurtmetraj premiat la 27 de festivaluri de film, dintre care cele mai importante au fost Premiul cel mare al juriului la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrant și Palm Springs.

În teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur și a jucat în teatre de stat, independente sau în spații neconvenționale pentru piese de teatru din București și din țară. Ultimele producții realizate sunt Mult zgomot pentru nimic în regia lui Andrei Serban, Neverland, în regia Iuliei Rugină și The Revolution Project, în regia Savianei Stănescu.

https://www.facebook.com/events/693591187813456/

https://edituratracusarte.ro/2019/10/17/recital-de-poezie-cu-actrit...

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ERu44XOxWFs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Camera de Comerț și Industrie din București și oamenii săi (1864-1...

Posted: 17 Oct 2019 11:59 PM PDT

Luni, 21 octombrie 2019, la Palatul CCI București, Aula Carol I, str. Ion Ghica, nr. 4, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București lansează volumul ”Camera de Comerț și Industrie din București și oamenii săi (1864-1948)”, scrisă de conf.univ.dr. Ion Vorovenci.

Volumul de față inaugurează colecția „Biblioteca Camerei de Comerț și Industrie București – serie nouă”, coordonată de Prof. Univ. Dr. Ing. Sorin Dimitriu, cu obiectivul de reconstituire documentară a contribuției avute de-a lungul timpului de către Camera bucureșteană la modelarea economiei românești în ansamblul său.

 

Lucrarea oferă o retrospectivă minuțioasă a activității și realizărilor primei camere de comerț înființate pe teritoriul României, care surprinde cea mai tumultoasă și prolifică perioadă a existenței sale, cuprinsă între anii 1864 și 1948.

 

Construită pe o axă cronologică, această lucrare abordează cu o documentată argumentație diversele transformări suferite de sistemul cameral din România, în paralel cu o prezentare largă a inițiativelor ce au contribuit la formarea și dezvoltarea industriei locale, modernizarea comerțului, dezvoltarea transporturilor si comunicațiilor, a sistemului bancar și de credit, dar și la dezvoltarea învățământului economic.

 

Cartea este structurată pe șapte capitole: ”Activitatea Camerei de Comerț și Industrie din București între anii 1864-1900”, ”Dezideratele Camerei de Comerț și Industrie din București la începutul secolului al XX-lea”, ”Anul 1908 – construirea Palatului Camerei de Comerț și Industrie și Bursei”, ”O nouă epocă, alți președinți, aceleași preocupări”, ”Camera de Comerț din București în primii ani de după război”, ”Stabilizarea monetară, criza mondială din anii 29-33 și progresele ce au urmat”, ”Anii 38-48 – un deceniu, un război și două dictaturi”.

Camera de Comerț si Industrie din București și oamenii săi 1864-1948 a apărut la Editura Economică, în 2018, an ce a coincis și cu marcarea a 150 de ani de existență a camerei bucureștene.

 

***

Camera de Comerț si Industrie din București și oamenii săi 1864-1948/ Ion Vorovenci;

Editura Economică

Argument: Prof.univ.dr.ing. Sorin Dimitriu

Redactor: Cristina Stoian

Copertă: Mihai Găzdaru

Nr. pagini: 320

ISBN 978-973-709-876-4

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KqPoQHbMnLA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Amplu program cultural dedicat promovării Timișoarei – Capitală cul...

Posted: 17 Oct 2019 11:39 PM PDT

Timișoara – Capitală Culturală Europeană (2021) ajunge la Istanbul. În contextul marcării unei priorități de diplomație publică, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul prezintă un proiect cultural unic, în afara spațiului UE, în parteneriat cu Primăria Timișoara, Primăria Beyoğlu și Consulatul General al României la Istanbul. Astfel, sâmbătă,19 octombrie 2019, de ora 18.00, sute de persoane sunt așteptate în celebra Piață Taksim din Istanbul pentru a-și desfăta privirea și auzul. Seara va începe cu proiecția unui scurt film de prezentare a municipiului Timișoara. Apoi, publicul poate admira o expoziție fotografică cu obiective culturale şi arhitecturale ale municipiului bănățean, scene din viața orașului, prezentate prin intermediul a 32 de instantanee grăitoare și spectatorii se pot bucura de un concert de muzică clasică susținut de instrumentiști ai unei prestigioase instituții culturale din România, Filarmonica Banatul din Timișoara. 

După ce va fi prezentată în Piața Taksim, expoziția va putea fi admirată și la sediul ICR Istanbul, aflat pe strada Sıraselviler, no. 21, până în data de 15 noiembrie 2019.

 

Concertul mult așteptat va începe cu interpretarea Duo Contraste, format din Sorin Petrescu, pian și Doru Roman, percuție – marimbă, xylofon cu un program amplu şi nume importante ale istoriei muzicii universale și românești. Sunt compoziții semnate de Tiberiu Brediceanu, Petre Elinescu, W.A. Mozart, P.I. Ceaikovski, Grigoraș Dinicu.

Urmează West Brass Quintet format din muzicienii: Iulius Daian Mecea, corn francez, Andrei Candrianu, trompetă, Bogdan Ionuț Dijmărescu, trombon, Ilie Rășinar, trompetă și Mergan Florin, trombon bas. Cvintetul bănățean vine cu piese celebre, gata să îi cucerească pe spectatorii sosiți la evenimentul din Piața Taksim.

West Brass Quintet a fost înființat în anul 2007 și este format din membri ai Filarmonicii Banatul Timișoara. Abordează cu repertoriu variat, de la baroc la jazz, și sunt aplaudați în concertele organizate atât în țară, cât și peste hotare.

Prin prezentarea unui astfel de program cultural, ICR Istanbul marcarchează un eveniment de diplomație publică care îmbină promovarea unui frumos și apreciat oraș românesc, cu o inițiativă culturală emblematică a Uniunii Europene.

Astfel, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, mergând pe linia cu care şi-a obișnuit deja publicul, va promova cultura, oamenii și tradițiile unei zone a României, alături de Consulatul General al României la Istanbul și în parteneriat cu Primăria Timișoara, dar și cu administrația locală, Primăria Beyoğlu, în cadrul unui parteneriat solid și constant, o continuare firească a acțiunilor de succes gândite și prezentate în ultimii ani. – transmite ICR Istanbul

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_6ufZFh0toQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Proza lui Andrei Codrescu. Spații între realitate și imaginar”, de...

Posted: 17 Oct 2019 11:37 PM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Proza lui Andrei Codrescu. Spații între realitate și imaginar, de Cristina-Matilda Vănoagă.

Am călătorit ispititor prin cartea Cristinei Vănoagă, de la Sibiu la New Orleans și prin alte locuri cu tâlc pentru viața și scriitura lui Andrei Codrescu. Am participat cu voluptate de voyeur la albumul de fotografii (clasice, dar și digitale) izbutit cu șarm de autoare. Am ezitat între îngeri și diavoli (fiindcă și unii, și alții sunt pitorești și au sens), ascunși în tainițele unei literaturi inițiatice, sub semn beat, dar și baroc-postmoderne. Am fost fascinată de jocurile internautice, de bibliotecile multiple și extravagante, de avatarii fantasmatici de care toți suntem obsedați și de noua memorie a Șeherezadei ori a lui Casanova a căror misie încă e validă în secolul XXI. Cristina Vănoagă reușește o hermeneutică delicioasă pe proza lui Andrei Codrescu, mișcându-se cu dexteritate conceptuală și totodată narativă și făcând din analiza sa un carnaval cu impact pentru orice fel de cititor gurmand sau gurmet. – Ruxandra Cesereanu

În cercetarea preliminară temei studiului nostru am observat existența repetitivă a unor spații geografice în romanele lui Andrei Codrescu: New Orleans, New York, Sibiu și, în general, spațiul est-european. Am fost tentați să definim aceste spații ca metafore obsedante. Totuși, am preferat să nu ne îndreptăm în analiza noastră către canoanele spațiilor geografice, considerând necesar a pune în lumină alt fel de spații, care, cu excepția spațiului american, prezintă o problematică universal valabilă și care își poate găsi corespondențe socio-culturale dincolo de România sau America: spațiul religios, mediul virtual și biblioteca. Până și spațiul atelierului fotografic atât de intim conectat, în viziunea noastră, formării lui Andrei Codrescu, este un spațiu care generează o sintagmă aplicabilă universalului postmodern – perceperea celorlalți ca instantanee fotografice și developarea mentală a imaginilor de către privitorul „fotograf cu ochii”. – Cristina-Matilda Vănoagă

Cristina-Matilda Vănoagă este asistent universitar la Facultatea de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și traducător de limba engleză, specializat pe domeniul teologic. Cercetarea literară pe care a întreprins-o până în prezent s-a desfășurat în principal în cadrul Centrului pentru Studiul Imaginarului „Speculum” și al Centrului pentru Cercetare și Inovație în Educație Lingvistică – CIEL. În 2018 a obținut titlul de doctor în filologie cu o lucrare dedicată semnificațiilor spațiilor în proza lui Andrei Codrescu, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Braga, În prezent, autoarea desfășoară o cercetare postdoctorală, dedicată tot prozei lui Andrei Codrescu, urmărind felul în care metaforele conceptuale definitorii ale spațiului american sunt prezentate în cheie inversă în romanele scriitorului „transilvănean-american”.

 https://edituratracusarte.ro/2019/10/16/proza-lui-andrei-codrescu-...

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oCryxO020oM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Institutul de Istoria Artei „George Oprescu“ din București – 70 de ...

Posted: 17 Oct 2019 11:00 PM PDT

Luni, 21 octombrie 2019, Academia Română, prin Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, organizează  sesiunea aniversară „Institutul de Istoria Artei «George Oprescu»– 70 de ani de la fondare“. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125,  începând cu ora 10. Sesiunea va fi deschisă de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, și de prof. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“.

Personalitatea și activitatea acad. George Oprescu, fondator al institutului în anul 1949, vor fi evocate în prezentările prof. Adina Nanu, prof. Mihai Sorin Rădulescu și prof. Vlad Țoca, cât și în cercetările dr. Irina Andreescu-Treadgold și dr. Ioana Vlasiu. Intervențiile relevă modul în care profesorul Oprescu a influențat fundamental primele două decenii de funcționare a Institutului.

 

Evenimentul va continua cu o conferință națională, dedicată noilor perspective asupra evoluției istoriei artei românești și a cercetării în domeniul artelor vizuale, găzduită în spațiul Academiei Române și la sediul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București, în perioada 21-22 octombrie 2019.

 

Istoric și critic de artă, împătimit colecționar, acad. George Oprescu (1881-1969) a devenit membru al Academiei Române în anul 1938. Zece ani mai târziu, a fondat institutul care astăzi îi poartă numele, cu scopul de a încuraja cercetarea artistică multidisciplinară, studiul arhitecturii din perioadele medievală, modernă şi contemporană, analiza manifestărilor artelor spectacolului, contribuind astfel la structurarea și îmbogățirea istoriei artei din România.

 

George Oprescu a fost un erudit şi un om cu vocaţie organizatorică. Experienţa şi o intuiţie sigură a valorilor i-au permis să joace rolul de formator. Cu o capacitate formidabilă de a recunoaște talentul şi vocaţia, a ghidat activitatea din institut stimulând explorarea arhivistică şi de teren, vizând întotdeauna înzestrarea institutului cu resurse documentare diverse.

 

 

Număr de vizualizări :18http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/F7Q1Xgi08hI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad sărbătorește 25 de ani

Posted: 17 Oct 2019 11:00 PM PDT

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Arad, organizează cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, eveniment care va avea loc în perioada 9-18 noiembrie, la Arad. Selecția FITCA 2019 a fost realizată, pentru a cincea oară, de criticul de teatru Maria Zărnescu.

„Se spune că, la 25 de ani, cuplurile care trec testul timpului merită să celebreze „nunta de argint”. Este şi cazul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad, care sărbătoreşte în 2019 un sfert de veac de existenţă, o căsnicie durabilă între Teatru şi Publicul său. Cu înţelepciune, trăinicie, demnitate şi maturitate. Şi, ca-n orice căsnicie, avem de toate: iubire şi ură, râs şi plâns, bucurii şi primejdii. Asta şi încearcă să reflecte selecţia celei de-a XXV-a ediţii FITCA, în care se regăsesc o sumedenie de poveşti de dragoste şi viaţă: de la idile de tinereţe până la nunţi sau căsătorii. Şi o varietate de forme artistice, mergând de la spectacol non-verbal până la musical, de la one-man show până la mult căutata complexitate a trupei de teatru.

Se mai spune, în unele mituri egiptene, că oasele zeilor sunt din argint, iar carnea din aur. Într-acolo tinde şi Festivalul nostru: să-şi păstreze puritatea argintului şi să capete strălucirea aurului. ”

(Maria Zărnescu, critic de teatru, selecționerul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, Arad, 2019)

 

Spectacolele care vor trece pragul celei de-a 25 ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad sunt următoarele:

  1. Căsătoria de N.V. Gogol, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
  2. Colivia cu nebune de Jean Poiret, versiunea scenică și direcția de scenă Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand, Teatrul Metropolis, București
  3. Cum vă place de William Shakespeare, regia Nikita Milivojevic, coproducție: Teatrul Național Niș Serbia și Teatrul din Kruševac Serbia
  4. Familia Addams, libretul Marshall Brickman & Rick Elice, muzica și versurile Andrew Lippa, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, decoruri Sabina Spatariu, Teatrul Excelsior, București
  5. Fata morgana de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, decorul și costumele Adriana Grand, Teatrul Dramaturgilor Români, București
  6. Jocuri în castel de Ferenc Molnár, regia Méhes László, Teatrul Național Pécs, Ungaria
  7. Legături primejdioase, după romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu, decorul și costumele Cristina Milea, Teatrul Mic, București
  8. Mihăiță. Reconstituirea unei vieți. one-man show cu George Mihăiță, Teatrul de Comedie, București
  9. Moș Nechifor, după „Moș Nechifor Coțcariul” de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, costumele Manuela Pungan, Teatrul ACT, București
  10. Nouă piese de teatru remixate. concert one-man show cu Alex Ștefănescu, unteatru, București
  11. Nunta lui Krecinski, după A.V. Suhovo-Kobîlin, regia Mihai Bendeac, scenografia Iuliana Vîlsan, Teatrul de Comedie, București
  12. Salba dracului, după texte de Vasile Alecsandri, regia și scenografia Alexandru Dabija, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați
  13. Steaua fără nume, spectacol nonverbal după piesa lui Mihail Sebastian, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorurile Raluca Alexandrescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț

 

Vom reveni în scurt timp cu programul Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad 2019 și cu informații despre modalitățile de achiziționare a biletelor.

 

Număr de vizualizări :2http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Co8ka4AezUI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Colțul de lectură – premieră muzeală, un proiect al Muzeului Hărţilor-

Posted: 17 Oct 2019 10:58 PM PDT

Din 18 octombrie 2019, Muzeul Hărţilor îi invită pe copiii cu vârste între 3 şi 12 ani să descopere alături de părinţi şi bunici Colţul de lectură al MNHCV.  Acest proiect inedit în zona muzeală românească oferă copiilor ocazia de a citi şi răsfoi cărţi într-un spaţiu amenajat chiar în cadrul expunerii şi de a descoperi legături între literatură şi lucrări pereche din muzeu: hărţi, picturi, diverse obiecte.

”În acest mod, încurajăm lectura şi aducem patrimoniul muzeului mai aproape de copii, prin activităţi potrivite vârstelor lor.

 

Amenajat la etajul al II-lea al muzeului, Colţul de lectură este un spațiu prietenos, aflat pe traseul de vizitare. El se adresează în primul rând familiilor cu copii care vizitează muzeul, oferindu-le o activitate plăcută şi utilă, accesibilă fără programare sau intermediere.

 

Colţul de lectură cuprinde, pentru început, 26 de volume pentru copii de vârste diferite, în limbile română şi engleză. Cărţi de aventuri, cărţi despre exploratori sau călătorii, atlase, toate sunt selectate atent şi fac trimitere la hărţi sau alte lucrări şi obiecte din patrimoniul muzeului. O etichetă aflată în fiecare volum descrie cartea şi trimite la lucrări pereche, într-un joc al indiciilor ce îi ajută pe copii să descopere muzeul într-un mod jucăuş şi antrenant.

 

Accesul este inclus în biletul de vizitare: gratuit pentru copiii sub 7 ani şi pentru elevi în vacanţele şcolare, 2,5 lei – bilet pentru elevi și studenți, 5 lei – bilet pensionari, 10 lei – bilet întreg.

 

Pornind de la cărţile prezente în cadrul Colţului de lectură, Muzeul Hărţilor va organiza alături de partenerii săi (asociaţii culturale, artişti, educatori culturali etc.) ateliere de lectură pentru copii de vârste diferite. 

 

Primele ateliere se vor adresa copiilor de 3 – 4 ani şi de 5 – 6 ani şi vor fi susţinute de una dintre iniţiatoarele proiectului, Mona-Silvia Timofte de la Art Affair. Mona este educator muzeal și a colaborat la realizarea de programe de educație nonformală atât în muzee, cât și în teatre și ONG-uri. Pasionată de artă și hărți mentale, Monei îi place să descopere lumea din jurul ei prin intermediul poveștilor.

 

În cadrul atelierelor de lectură, cititul va fi abordat interactiv și multisenzorial. Copiii vor asculta povestea, vor atinge obiecte întâlnite în paginile cărților și vor face cunoștință cu noi mirosuri și sunete. Alături de părinți și cu ajutorul educatorului muzeal, ei vor căuta legături între muzeu și cărțile citite.

 

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 10.15: Atelier de lectură pentru copii de 3 – 4 ani, cartea citită va fi „Elmer și balenele” de David McKee. Împreună cu elefantul multicolor, copiii vor trece prin pădure și peste râuri atingând plante, scoici și pietre culese de Elmer în drumul său către ocean.

 

Duminică, 27 octombrie, de la ora 10.15:  Atelier de lectură pentru copii de 5 – 6 ani, cartea citită va fi „O, în ce locuri minunate o s-ajungi!” de Dr. Seuss. Mirosuri, texturi și obiecte surprinzătoare vor însoți lectura, ajutându-ne să găsim pe hărțile din muzeu și în imaginația noastră acele locuri minunate către care visăm să călătorim.

 

Durata unui atelier: 45 minute;

Tarif: 25 lei / copil, 10 lei / adult;

Participare: pe bază de înscriere, completând formularul disponibil pe site începând cu data de 21 octombrie;

 

Mulţumiri Editurilor Art şi Pandora M pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect!

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Prin intermediul Colțului de lectură, Muzeul Hărților își propune să contribuie la îndeplinirea misiunii sale, aceea de a face din această instituție cu o colecție unică în România o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/ ” anunță Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Vizualizări: 112

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor