altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 18 iunie 2021

“S-a încheiat cea de-a noua ediție a festivalului Romanian Design W...


S-a încheiat cea de-a noua ediție a festivalului Romanian Design Week

Posted: 16 Jun 2021 04:41 AM PDT

Cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, prezentat de The Institute și UniCredit Bank, Romanian Design Week, a ajuns la finalul celei de-a noua ediții. Sub tema #together, evenimentul a primit peste 15 000 de  vizitatori în intervalul 4-13 iunie 2021 în București și a subliniat, lucru devenit deja tradiție, importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societate. Ediția de anul acesta a fost una dintre cele mai complexe organizate până acum și a prezentat publicului un circuit expozițional vast, completat de o serie de evenimente satelit desfășurate în întreg orașul. 

După ce am traversat un an în care arta s-a văzut nevoită să se reorganizeze și, de ce nu, reinventeze pentru a putea supraviețui, ne-am bucurat enorm să vedem din nou designul românesc și internațional promovate și sărbătorite la adevărata lor valoare. Mai mult ca niciodată, am înțeles că lucrurile bune, lucrurile care contează cu adevărat, nu se pot face decât dacă rămânem împreună”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute și fondatorul festivalului Romanian Design Week.

Pentru a doilea an consecutiv, publicul a fost așteptat la Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), locație care a găzduit expoziții de design și instalații amenajate în interior, completate de spații exterioare, propice pentru networking și relaxare. La Galeria Senat, vizitatorii au putut explora RDW Selection 2021, o colecție cu unele dintre cele mai bune proiecte de design și arhitectură realizate în ultimii doi ani pe plan local, curatoriată de către boardul creativ RDW. Conceptul și arhitectura expoziției au fost dezvoltate alături de Attila KIM Architects. Aceasta poate fi vizitată online, prin intermediul unui tur virtual, aici.

La UNA Galeria, publicul a descoperit Stradal, o expoziție dedicată designului grafic, prezentată de Local Design Circle. Expoziția este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

La Galeria IOMO, cei prezenți la festival s-au putut bucura de două expoziții: Rethinking Plastic, o colecție de obiecte inovatoare și sustenabile, dezvoltate și realizate din plastic reciclat, prezentată de ASAP România, dar și We are in this together, ce a înglobat lucrările a zece artiști ce s-au lăsat inspirați în munca lor de grija pentru sănătate și activitatea desfășurate de Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

Instalația IQOS World – Network of Emotions a introdus publicul într-o experiență multisenzorială, bazată pe sunet și lumină. Aceasta a ridicat un semn de întrebare cu privire la profunzimea relațiilor dintre oameni, fiind semnată de artistul Adrian Damian.

Publicul s-a putut destinde la cornerul A STATE OF THE ART BUILDING, prezentat de Art Property Development și a primit un boost de energie la instalația Recharge Life Station by ŠKODA România. Concept store-ul Room21 a prezentat o selecție de produse românești atent curatoriate, potrivite pentru toți cei care au vrut să se bucure de o sesiune de shopping.

Formatul RDW Open Air, al cărui concept arhitectural a fost realizat de echipa Zeppelin Design, a inclus dubLU by UniCredit, joc distractiv cu puckul, ALTfel by Absolut, o colecție de mobilier urban, perfect pentru conversații alternative, trei rastele de biciclete semnate de Urban Monkey, utile pentru cei care au ales să vină la festival pe două roți, dar și un bar care a făcut ca atmosfera să fie una plăcută.

Bulevardul Aviatorilor nr. 8 A a devenit anul acesta RDW Design House, un important punct de întâlnire al comunității creative bucureștene. Locația a acomodat patru expoziții de design contemporan internațional, reunite în formatul Design Flags, dar și un concept store Room21.

Tot parte din programul #rdw2021 a fost și expoziția Shaping Design. Together., care continuă până la data de 27 iunie la Muzeul Național de Artă al României. Aceasta prezintă traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România – Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Expoziția poate fi descoperită inclusiv online, prin intermediul unui tur virtual – aici.

Formatul Design GO a numărat anul acesta peste 60 de evenimente și spații satelit, care au sărbătorit împreună designul, creativitatea și rezistența business-urilor locale într-o perioadă marcată de provocări.

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.

***

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Co-producători: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Expo Arte

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural Al Municipiului București

Parteneri:  Art Property Development, Regina Maria, ASAP, Absolut, Urban Monkey, IQOS

Partener auto: SKODA 

Susținut de: Illy, Jidvei, Savana, Bilka, GRID

Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio România Cultural, Euromedia, B365.ro

Parteneri media: Arhitext.com, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Revista ARTA, Revista Atelierul, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți, WorldArchitectureCommunity

Echipa de creație: Radu Manelici + Sebastian Pren

Parteneri Digitali: Into VR

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele nouă ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1QKtZxvJxxg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O nouă premieră la Secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca...

Posted: 16 Jun 2021 04:25 AM PDT

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, în 17 iunie 2021, o nouă premieră:  spectacolul „Povestea urșilor panda”, în regia lui Ben Pascal, după un text de Matei Vișniec. Evenimentul este o coproducție a Teatrului Ecce din Salzburg și TNRS – Secția Germană, cu susținerea Forumului Cultural Austriac. Premiera propune publicului o punere în scenă inedită, care îmbină artele spectacolului cu cele vizuale, avându-i în distribuție pe actorii Daniel Bucher și Kristin Henkel. Scenografia este semnată de Gerd Walter, muzica îi aparține lui Astrid Wiesinger, iar realizatorul efectelor vizuale este Remo Rauscher.

Regizorul Ben Pascal aduce pe scena Naționalului sibian un concept unic, menit să transpună publicul în atmosfera fascinantă a piesei. „În Povestea urșilor panda am încercat să mixăm artele spectacolului cu cele vizuale. Mai exact, cu ajutorul proiecțiilor live și light design, am construit o ambianță optimă în care cei doi actori să poată exprima minunata poveste poetică a urșilor panda. Sunt fascinat de textul lui Matei Vișniec, deoarece te invită să visezi și, pe măsură ce îl citești, o mulțime de imagini se creează în mintea ta. Iar noi încercăm să redăm pe scenă aceste imagini și vise, pentru a permite publicului să participe la viziunea noastră asupra urșilor panda”, declară regizorul Ben Pascal.

„Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt“, de Matei Vișniec, textul care a inspirat scenariul spectacolului, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relația dintre viața de zi cu zi și lumea viselor. Un bărbat se trezește lângă o femeie. Nu-și amintește nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopți, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinși în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte și sunt împreună în absență. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă și suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil și invizibil se estompează…

 

Premiera spectacolului „Povestea urșilor panda” va avea loc joi, 17 iunie 2021, ora 19:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții – Sala „Lulu”. Reprezentația are o durată aproximativă de 1h15min și este prezentată în limba germană, cu traducere în limba română. Biletele sunt disponibile pe site-ul TNRS, prin platforma Entertix sau la Agenția Teatrală, de pe str. Nicolae Bălcescu.

 

Informații suplimentare despre producție

Premiera este rezultatul unei colaborări între artiști austrieci și români.

Cu un palmares remarcabil, regizorul Ben Pascal s-a afirmat în diverse domenii culturale și artistice: muzică, dans și actorie. Originar din Salzburg, Austria, a absolvit studii de Filozofie în cadrul Facultății de Teologie Salzburg și a obținut, în 2012, titlul de doctor în Filozofie, în cadrul Facultății de Cultură și Științe Sociale Salzburg. Muzician, compozitor și regizor, dar și autor a peste 20 de piese de teatru și scenarii jucate în Canada, Ucraina, Ungaria, Germania și Austria, Ben Pascal produce anual patru spectacole în Salzburg și Viena. A fost profesor de breakdance la Universitățile din Salzburg și Viena, la diverse școli de dans, festivaluri și ateliere, a lucrat cu persoane cu dizabilități, minorități și cu profesioniști. A înființat și a condus o trupă de actori la Viena, cu care a experimentat diverse tehnici de actorie, a înființat Asociația Theater der Mitte și este membru al consiliului administrativ al Teatrului Ecce.

Artistul vizual independent Remo Rauscher își concentrează opera pe combinația dintre artele vizuale și artele spectacolului. A absolvit studii de masterat în Animație și Post-producție în anul 2011, a coordonat categoria de „Animație pe computer” a Festivalului Prix Ars Electronica și a predat cursuri la Facultatea din Austria Superioară. A fost artist vizual al producției „Hölle Hölle Hölle”, la Schauspielhaus Salzburg.

Autorul român Matei Vișniec este unul dintre cei mai jucați dramaturgi de la căderea regimului Ceaușescu. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi puse în scenă în numeroase ţări. A primit Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. A mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet. Astăzi, Vișniec vrea să scrie „despre relațiile nenaturale dintre om și moarte, om și nemurire, om și iubire, om și singurătate”.

Kristin Henkel, actrița care interpretează personajul feminin al piesei, este originară din Braunschweig, Germania, și a urmat cursurile de actorie ale Facultății din Hamburg. A făcut parte din ansamblul Tribühne Linz în perioada 2017–2019, iar în prezent desfășoară o activitate independentă în Salzburg și Linz și colaborează cu Teatrul Ecce și Lübeck.

Actorul Daniel Bucher este absolvent al Academiei de Teatru și Film Athanor Akademie Berlin și actor al Secției Germane din cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Printre cele mai apreciate spectacole din a căror distribuție face parte se numără: „Am angajat un ucigaș profesionist” (regia Radu Nica), „Cheie pentru doi” (regia Șerban Puiu), „Panik” (regia Daniel Plier), „Contra progresului” (regia Reinhold Tritscher), „Amadeus” (regia Gavriil Pinte), „Martiri” (regia Radu Nica), „Woyzeck” (regia Alexa Visarion), „Încoace și încolo” (regia Alexander Riemenschneider) sau „BOOKPINK” (creație colectivă).

 

Caseta artistică

POVESTEA URȘILOR PANDA

de Matei Vișniec

 

Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel

Muzica: Astrid Wiesinger

Visual Arts: Remo Rauscher

Scenografia: Gerd Walter

Regia: Ben Pascal

Drepturi autor: Theater Stück Verlag

Coproductie Teatrul Ecce și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Cu susținerea Forumului Cultural Austriac

 

Durata aproximativă: 1h15min

Data premierei: joi, 17 iunie 2021, ora 19:00

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1D5cHsVi4a0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Armata și biserica și-au demonstrat susținerea pentru educația și s...

Posted: 16 Jun 2021 04:13 AM PDT

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, înscrisă deja acum un deceniu în Noaptea Europeană a Muzeelor, s-a transformat, sâmbătă 12 iunie 2021, în epicentrul evenimentelor organizate pe Calea Victoriei.  ”În ciuda vremii capricioase și a restricțiilor actuale de care am fost nevoiți să ținem cont, peste 3000 de persoane au participat la evenimentele noastre. Seara a fost deschisă de Cantus Mundi care a susținut un concert coral în limba franceză. Ulterior, punctul forte al serii a fost generat de alăturarea a două instituții fundamentale ale țării noastre: armata, reprezentată prin Fanfara – Muzica Reprezentativă a MApN și biserica, reprezentată de Grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale. Timp de o oră și jumătate a răsunat muzica patriotică, bizantină sau folclorică, acompaniată și completată sinergic cu acordurile interpretate de fanfara militară.” – a declarat Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. 

Conceptul propus în acest an la BCU „Carol I” a fost legat de (re)amintirea și (re)cunoașterea valențelor francofone ale capitalei noastre, puse în valoare prin Expoziția Bucureștiul Interbelic: La Vie Parisienne. Reviste, corespondență și cărți rare au readus în fața celor care ne-au trecut pragul nostalgia Bucureștiului din secolul trecut. Atmosfera a fost întregită de recitalul de muzică clasică oferit de Fundația Culturală „Remember Enescu”. Astfel,  cei 1800 de vizitatori care au ales să facă tururi ghidate ale clădirii s-au simțit cu adevărat în Micul Paris. Succesul răsunător al acestui eveniment reiese și din impresiile oaspeților.

  • Impresionant! Într-o lume atât de informatizată, întâlnirea cu oamenii care slujesc cartea ne-a făcut o reală plăcere! Vă dorim multă sănătate și sperăm să ne revedem sănătoși.
  • The presentation was very good and full of information, specially the history of the library. And it is impressive how they reconstructed this after the revolution.
  • Intrarea fastuoasă, a lăsat loc de multă imaginație, biblioteca m-a impresionat cel mai mult prin vechimea și importanța acesteia, încât m-a convins să îmi fac și abonament. Ghidul m-a făcut să îmi imaginez această bibliotecă încă de la construirea acesteia, îndrăgostindu-mă de acest loc.
  • Mulțumim pentru această călătorie minunată în istorie și în prezent. A fost foarte interesant și vom reveni.
  • Timpul stă pe loc. 30 de minute în care ne-am transpus în secolul trecut fără să simțim lipsa agitației și rutinei zilnice. Chapeau…

 

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MdAi9P2_yxQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Discuție despre neuroștiințe și empatie în cărțile lui Oliver Sacks

Posted: 16 Jun 2021 03:58 AM PDT

Joi, 17 iunie 2021, la ora 19.30, se va discuta la o nouă întâlnire #online #live despre Oliver Sacks, o minte în care s-au regăsit într-o armonie rară un profesor de neurologie dispus să își trateze pacienții cu o empatie aproape radicală și un minunat talent literar. Noul volum de eseuri Toate la locul lor, publicat postum, este cel care deschide o nouă serie de autor în colecția Știință de la Humanitas, alături de reeditări ale altor două titluri foarte apreciate de specialiști și de cititorii de non-ficțiune: Revenirea la viață și Omul care își confunda soția cu o pălărie. La discuție vor participa Bogdan Ovidiu Popescu, președinte al Societății de Neurologie din România, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina, Ioana Podina, psiholog și conferențiar  universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, și Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti.

 

În noul volum, Toate la locul lor, Oliver Sacks îmbină în mod inimitabil înțelepciunea și seninătatea memoriilor intime cu relatările cazurilor clinice, excepționale în sine, dar cu care ne învecinăm poate mai frecvent decât ne-am închipui. Rezultă un caleidoscop de eseuri foarte personale, în parte inedite, povești pline de culoare despre pasiunea lui Sacks pentru înot, ferigi, cărți sau elementele chimice, despre unele cazuri neuropsihiatrice deosebite cu care s-a intersectat (schizofrenie, demență, Alzheimer, tulburarea bipolară etc.), despre întâlnirile miraculoase care fixează destinul unui om ori despre amenințările lumii actuale. Descoperim aici aceeași empatie cu care ne-a obișnuit autorul, aceeași erudiție și întindere enciclopedică, aceeași fascinație pentru natura umană și misterul ei. Meditativă și luminoasă, aceasta e cartea de rămas-bun a omului de știință și a omului pur și simplu care a fost Oliver Sacks.

 

Oliver Sacks a combinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care prezintă publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională – au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filozofi şi sociologi. În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi asupra artiştilor. Cele două titluri prezente în noua serie de autor sunt cele mai bune exemple. Revenirea la viață a stat la baza unui film, Awakenings, cu Robert De Niro si Robin Williams nominalizat pentru Premiul Oscar şi unei piese de teatru de Harold Pinter, A Kind of Alaska. Iar Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie a fost de asemenea pusă în scenă, cu mare succes, în regia lui Peter Brook.

 

„Oliver Sacks a fost și va rămâne unic prin scriitura sa genială. Nici măcar un pasaj plictisitor în opera sa, nici măcar o propoziție.“ — The New York Times Book Review

 

„Sacks are capacitatea uluitoare de a-și stimula cititorul, de a-i stârni interesul pentru frumusețea lucrurilor mărunte, dar cu atât mai mult demne de ținut minte. Și, mai presus de toate, forța lui stă în felul în care știe să deschidă drumul pentru cititorii nespecialiști pe teritoriul neurologiei.  Sacks rămâne autorul mereu însetat de cunoaștere și uimit în fața complexității existenței umane.” — New York Journal of Books

 

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTubehttps://bit.ly/Humanitas-YouTube.

 

Număr de vizualizări :14http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pb5QKhBeP4w?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Constituirea Consorțiului Universitar Arte

Posted: 16 Jun 2021 02:19 AM PDT

Învățământul superior artistic din România a făcut un pas esențial pe 12 iunie 2021: constituirea, la Iași, în prezența Ministrului Educației, a Consorțiului Universitar Arte. Președinte al Consiliului de administrație a fost ales prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.

Inițiativa fondării acestui consorțiu universitar aparține a șapte instituții de prestigiu din învățământul superior cu profil artistic din România: Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acestora li se adaugă, cu titlu de invitate permanente, alte unsprezece instituții ce au în componență programe de învățământ universitar artistic: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Consorțiul universitar Arte își propune promovarea intereselor învățământului universitar cu profil artistic, crearea de strategii comune, colaborarea cu entități academice și artistice similare, eficientizarea și reducerea semnificativă a costurilor academice prin folosirea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare, promovarea de programe academice comune, oferirea studenților posibilitatea de a urma specializări și cursuri pe baza acumulării și transferului de credite, facilitarea mobilității cadrelor didactice.

La Iași, Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București a fost reprezentată de prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rector, prof univ. dr. Doru Nițescu, Președintele Senatului, și de prof. univ. dr. Mircea Gheorghiu, Prorectorul cu Managementul Academic.

Număr de vizualizări :43http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/6ckYbDd-KjI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Urme ale românităţii la Istanbul. Biserica Vlaherne, un destin iden...

Posted: 16 Jun 2021 01:31 AM PDT

Chiar şi după mai mult de şase secole de la cucerirea de către Imperiul Otoman şi transformarea în citadelă turcească, Constantinopolul, actuala metropolă Istanbul, îşi arată gloria şi strălucirea de fostă capitală a Imperiului Roman de Răsărit prin vestigiile sale. Unele rănite, altele doar fragmente de memorii, ele au rezistat timpului, în ciuda schimbărilor şi a primirii unei noi identităţi. Printre acestea  alături de zidurile antice, Biserica Sfânta Sofia, Basilica Cisternă (Palatul Scufundat), Apeductul lui Valens, Coloana lui Constantin (Coloana Încercuită sau Coloana Arsă), Coloana lui Marcianus, Coloana lui Claudius Goticus, Poarta de Aur (Via Triumfalis), Cetatea celor Şapte Turnuri (Edikule sau Închisoarea Sfinţilor Brâncoveni), Piaţa Cailor, Hipodromul, Palatul Bucoleon, Turnul Galata ş.a. – se  află legendara Biserică Vlaherne, un lăcaş spiritual al românilor stabiliţi aici încă din secolul al V-lea.

Capitală a Imperiului Roman de Răsărit timp de unsprezece secole, până la cucerirea sa de către otomani, Constantinopolul a însemnat nu numai cel mai mare şi mai bogat oraş al Europei, dar şi prima capitală a creştinismului. “Nova Roma” (Noua Romă), numele său iniţial, a fost fondată în anul 330 d.Hr. de către împăratul roman Constantin cel Mare (274-337), pe locul vechii colonii greceşti Byzantion, ce data din secolul al VII-lea î.Hr. Creștinii îl descriu ca fiind (așa cum se considera şi el) cel de-al treisprezecelea apostol, datorită convertirii imperiului său la creștinism.

Interesant este că, deşi necunoscută, se crede că etimologia cuvântului Bizanț ar fi de origine traco-ilirică şi ar proveni de la numele regelui Byzas, colonist grec din Megara antică. Aici, pe malul vestic al Bosforului şi pe locul fostului Byzantion a ales împăratul Constantin să întemeieze marea sa citadelă, aşezată strategic la confluenţa dintre Europa şi Asia. Oraşul, situat la întretăierea drumurilor comerciale dintre Balcani, Grecia, Asia Mică si Orientul Mijlociu, a celor maritime ce plecau dinspre sudul Rusiei până spre Mediterana, trecând prin Marea Neagră, a fost străbătut de multe neamuri, dar şi de Alexandru cel Mare în campaniile sale sau de către cruciaţi în expediţiile de cucerire și colonizare a unor regiuni din Orientul Apropiat. Toate aceste amprente istorice au contribuit la gloria oraşului lui Constantin.

Geoffroi de Villehardouin, un important istoric al celei de a IV-a cruciade (1202 – 1204) nota: „Cei care nu au văzut Constatinopolul erau împietriți, incapabili să creadă că un asemenea oraș măreț putea exista pe lume. Priveau cu ochi mari zidurile înalte, imensele turnuri fortificate, casele impozante, bisericile uriașe, mai numeroase decât și-ar fi putut închipui că pot exista”. Asediat, incendiat, dărâmat, afectat de cutremure şi ciumă, devastat de avari, perşi, ameninţat de migratorii din Asia, jefuit, vandalizat de cruciaţi, dar şi reconstruit de multe ori de împăraţii care s-au succedat la tron de-a lungul celor 11 secole, Constantinopolul a fost o pasăre Phoenix din a cărui cenuşă încă mai ies la iveală urmele gloriei sale.

 

Din nefericire, asediul otoman din 29 mai 1453, când 10.000 de soldaţi bizantini au trebuit să ţină piept unei armate de 200.000 de turci, şocând întreaga Europă, a pus capăt acestei istorii fabuloase a oraşului. Edificiile au fost ruinate şi, în ciuda rugăciunilor creştineşti, locuitorii au fost masacraţi şi luaţi în sclavie. Catedrala Sfânta Sofia a devenit moschee, simbol al islamizării întregii regiuni de către turci. Se spune că mulţi savanţi şi artişti au fugit din Constantinopol şi s-au stabilit în Italia, aceştia contribuind la dezvoltarea Renaşterii italiene. În centrul Istanbulului de azi, numeroase fragmente de coloane antice din oraşul lui Constantin zac pe stradă şi în spatele marilor moschei. Turiştii trec indiferenţi pe lângă ele grăbindu-se spre Marele Bazar.

 

Vlahii marii cetăţi a lui Constantin

 

La jumătatea secolului al cincilea, în timpul domniilor Împăratului Teodosie, al regentei Pulcheria şi al lui Marcianus, o mare colonie de proto-români, originari din Scithia Minor (Dobrogea de azi), numiţi „vlahi” de popoarele germanice, s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Conduşi de ducele lor legendar Blachernos, aceştia au întemeiat o aşezare „românească” creştină ce a purtat încă de la început numele Vlacherne, devenită în scurt timp un celebru cartier al Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Răsărit), pe care împăratul Heraclius cel Mare (575-641) îl va încorpora Cetăţii în anul 627. Timp de o mie de ani, comunitatea valahilor din Constantinopol va evolua odată cu Imperiul Roman de Răsărit şi se va prăbuşi odată cu acesta. Edificii foarte importante s-au construit aici, pe malurile golfului Cornul de Aur, printre care Biserica Valahă (Biserica Maicii Domnului; Biserica Sfânta Maria; Biserica Vlacherne; Blachernae) considerată a doua ca importanță din imperiu, după Sfânta Sofia, cea numită a opta minune a lumii antice târzii. Este cunoscută şi ca Biserica Izvorul Tămăduirii, datorită unei fântâni sfinte a cărei apă (Ayiasma) extrem de limpede era căutată pentru virtuţile sale terapeutice, dar, mai ales, datorită icoanei Blachernitissa a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Construcţia ei a fost începută în anul 450 de împărăteasa Aelia Pulcheria pe locul acestui izvor sacru. Tot aici, în cartierul vlahilor, se afla una dintre importantele reședințe împărătești bizantine, Palatul Valah, precum şi Palatul Porforogenetic, unde se nășteau urmașii imperiali (maternitatea celor „născuți în purpură”).

Potrivit unei vechi legende, biserica a fost finalizată de împăratul Leon I Tracul (457-474), graţie unei minuni pe care a trăit-o pe vremea când era încă soldat. Se spune că, în ziua de 4 aprilie 450, înainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întalnit un om orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume către cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se află un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăvească pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-a zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. Îndată ce a fost uns împarat, Leon a ridicat  această biserică măreaţă, închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor cu apă  tămăduitoare. Icoana Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus, Blachernitissa / Vlachernítissa, donată de Leon I, a supraviețuit, în mod misterios incendiilor, apoi a stat câteva secole la Muntele Athos, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kremlin şi în prezent se află la Galeria Tretiakov din Moscova.

Distrus de-a lungul secolelor de numeroase agresiuni, lăcaşul Vlacherne a fost restaurat de nenumărate ori, cea mai recentă fiind în 1960, biserica cu fântâna sa sacră devenind loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși şi chiar şi pentru musulmani, se spune, administrat de Arhiepiscopia greacă.

 

…iar eu m-am rugat în acest loc sacru, am luat apă din Izvorul Tămăduirii şi am băut-o ca pe o agheasmă, câte o picătură în fiecare zi, împărtăşindu-mă cu memoria unei citadele nemuritoare, din care au făcut parte cândva şi câteva aşezăminte strămoşeşti.

 

 Maria Dobrescu

                                                                                               

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Y2bd_fieQmc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Micutzu și BRomania, în linie dreaptă pentru „O lume mai frumoasă”

Posted: 15 Jun 2021 10:27 PM PDT

Actori, artiști, jurnaliști, designeri și personalități marcante din România s-au unit pentru susținerea evenimentului „O lume mai frumoasă”, de joi, 17 iunie 2021, și au donat obiecte personale, purtătoare de istorii, în vederea vânzării prin licitație, pentru cauza caritabilă a Hospice Casa Speranței. 

Între ambasadorii faptelor bune care s-au alăturat proiectului nobil se numără Ambasadorul Marii Britanii la București H.E. Andrew Noble, Prințul Grigore Ghyka, actorii Ada Condeescu, Matei Dima (BRomania) sau Monica Bîrlădeanu, jurnalista Amalia Enache, artiștii Francisc Chiuariu sau Irina Dragomir, designerii Mihai Grama sau Laura Hîncu, coregraful Răzvan Mazilu, dar și actorul de comedie Cosmin Nedelcu (Micutzu).

Vânzarea pieselor donate va permite colectarea unei contribuții pentru finanțarea unei echipe multidisciplinare Hospice de îngrijire paliativă la domiciliul copiilor sau bătrânilor bolnavi incurabil, al cărei cost total se ridică la 100.000 de euro.

Între cele 23 de piese, care alcătuiesc secțiunea caritabilă a evenimentului de joi, 17 iunie, ora 19:00, se numără ceasul Fossil Arkitekt donat de comediantul Cosmin Nedelcu (Micutzu), care are o însemnătate aparte pentru Micutzu, fiind achiziționat din banii primiți din primul spectacol de stand-up, iar piesa poartă semnificația determinării și a unui scop bine stabilit. Plină de sens este și piesa donată de actorul Matei Dima (BRomania) – un hanorac unicat, pictat manual chiar de vlogger, cu supereroi din benzi desenate celebre, și care a fost purtat într-o perioadă în care artistul a depus mult efort pentru a slăbi și a-și recăpăta sănătatea.

 

 

Jurnalista Amalia Enache s-a alăturat cauzei, donând desenul „Castelul”, realizat de prietenul ei Tomas Horobeț, un copil excepțional de talentat pentru desen și care a fost nevoit să lupte el însuși pentru a supraviețui. Celebra Monica Bîrlădeanu contribuie la cauza caritabilă și donează un inel decorat cu lapis lazuli, creație proprie, denumit „Mooncast”, inspirat actriței de personajul Eloisa pe care l-a jucat în filmul „Maternity Blues”.

 

 

 

Loturile caritabile puse în vânzare în cadrul Licitației de Artă Decorativă „O lume mai frumoasă” sunt marcate cu o inimă roșie și cu logoul Hospice Casa Speranței. Piesele pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, în intervalul orar 10:00-20:00, iar pentru a licita se poate participa fizic în sala de licitație sau online, cu ajutorul unui cont activ pe artmark.ro.

 

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor