altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 17 august 2021

“Expoziția „LEONTINA VĂDUVA ȘI MARILE SCENE ALE LUMII” realizată de...


Expoziția „LEONTINA VĂDUVA ȘI MARILE SCENE ALE LUMII” realizată de ...

Posted: 16 Aug 2021 07:48 AM PDT

În perioada 21 august – 9 septembrie 2021, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3 – Brăila), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Muzeul Brăilei „Carol I”, cu patronajul Ambasadei Republicii Argentina în România, Ambasadei Republicii Austria în România, Forumului Cultural Austriac din București și Ambasadei Regatului Spaniei în România, prezintă expoziția Leontina Văduva și marile scene ale lumii, o expoziție realizată de artistul Florian Doru Crihană și dedicată îndrăgitei soprane Leontina Văduva. Inaugurarea expoziției va avea loc sâmbătă, 21 august 2021, ora 11:00, la Muzeul Brăilei „Carol I” în prezența artistului Florian Doru Crihană. Vernisajul expoziției se va desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

O expoziție-eveniment, dedicată sopranei Leontina Văduva la aniversare, se transformă, prin talentul și imaginația graficianului Florian Doru Crihană, într-o experiență multidisciplinară și multisenzorială, călătorie nostalgică în capitalele muzicale ale lumii și prilej pentru iubitorii de artă să descopere/redescopere cariera strălucitoare în operă, personalitatea artistică, rolurile preferate ale unei mari artiste lirice, originare din România. Succesele Leontinei Văduva la Paris, la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House – Covent Garden, la Scala din Milano, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Teatro Colon Buenos Aires, Staatsoper din Viena sau La Fenice din Veneția sunt reinterpretate vizual de Crihană, de cele mai multe ori în lucrări-pandant, care omagiază pe de o parte rolurile reprezentative – Mimi, Manon, Leila, Mireille, Carmen, Antonia, Gilda, Norina, Susanna, Blanche, Violetta, și pe de altă parte celebrele clădiri și orașele-gazdă ale celor mai bune companii de operă din lume, pe scena cărora Văduva a urcat, cu remarcabil succes, de numeroase ori.”

Cristina Simion – Curator și galerist

Tiny Griffon Gallery, Nuremberg, Germania

 

***

Despre artiști:

LEONTINA VĂDUVA: după studii la Conservatorul din București, sub îndrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Văduva a debutat pe plan internațional în 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse în Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi cărți de vizită, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapă care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Stabilită în Franța, țară care a adoptat-o de la bun început, și care i-a acordat în 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, iar câțiva ani mai târziu cel de Officier des Arts et des Lettres, Leontina Văduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretând magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta și Mireille pe cele mai importante scene ale lumii. Rolul debuturilor în Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Printre dirijorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără James Conlon, Sir Colin Davis, Alain Lombard, Sir Charles Mackerras, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kent Nagano, Antonio Pappano, Michel Plasson și Carlo Rizzi.

Discografia artistei include Carmen (1991) – dirijor Zubin Mehta, Rigoletto (1993) – dirijor de Carlo Rizzi, Povestirile lui Hoffmann (1996) – dirijor Kent Nagano, Boema (1996) – dirijor Antonio Papanno și recitalul Opera Arias (1997) – dirijor Plácido Domingo.

Un capitol special în videografia artistei îl reprezintă DVD-ul cu Romeo și Julieta, înregistrat în 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicală a lui Sir Charles Mackerras şi în regia lui Nicolas Jöel, devenit referința absolută pentru celebra operă a lui Gounod. De asemenea, mult mai târziu, Leontina Văduva lansează DVD-ul Chanter, ma raison d’être (2001) un film realizat de Fabrice Maze ce prezintă cariera artistei în perioada 1990-2001.

Deosebitele sale calități artistice i-au adus numeroase distincții, printre care Medalia orașului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music – Londra și Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofițer oferit de Președintele României.

În ultimii ani soprana Leontina Văduva a fost prezentă pe scena Ateneului Român și a Sălii Radio din București în cadrul evenimentelor organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură: Recitalul omagial Verdi–Wagner: Corespondențe (2013), Gala Aniversară “Viorica Cortez și Prietenii” (2014), Recitalul omagial “Enescu 60” (2015), Recitalul caritabil “Suflet în Culori”; Concertul aniversar “Ave: Leontina Văduva 30 de ani în muzică” în cadrul celei de-a II-a ediții a Vibrate! Festival; o ediție specială a întâlnirilor muzicale Opera FANtastica. Luminița Arvunescu în dialog cu Leontina Văduva, expoziția de costume LEONTINA VĂDUVA ON STAGE și Gala Aniversară LEONTINA VĂDUVA 30 (2016). În 2014 Leontina Văduva a lansat CD-ul Verdi–Wagner: Corespondențe, în 2015 a lansat calendarul aniversar 2016 Leontina Văduva 30, iar în 2016 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.

În prezent Leontina Văduva susține masterclass-uri pentru tânăra generație și predă la Conservatorul Claude Debussy din Paris și la HEMU – Haute Ecole de Musique din Vaud-Lausanne. De asemenea, în ultimii ani, soprana Leontina Văduva, alături de pianista Alina Pavalache și regizoarea Anda Tăbăcaru Hogea, a susținut o serie de masterclass-uri la Tescani la Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” a Muzeului Național George Enescu din București.

 

FLORIAN DORU CRIHANĂ s-a născut pe 7 aprilie 1958 la Galați, într-o familie de intelectuali, mama, Dorina Crihană – funcționară, iar tatăl, Vasile Crihană – militar cu grad de colonel la pompieri. A absolvit Școala generală nr. , Liceul de marină și Facultatea de Nave din Galați. Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la Galați. Din 1991 devine artist liber, renunțând la cariera de inginer. Creația sa a avut un impact în lumea saloanelor de caricatură, în care a abordat mereu subiecte din societatea contemporană. Cele mai multe succese le-a obținut în Polonia, în Germania, în Turcia și Iran. Dieter-Burkamp – ziarist german, editor și colecționar de artă i-a influențat cariera pe 20 de ani și a publicat un album cuprinzător în Germania. Cu sprijinul lui Dieter Burkamp, Crihană a pătruns în colecții private și în muzee occidentale.

După câștigarea a 80 de premii internaționale în saloanele de grafică satirică, Crihană a decis să se retragă în atelier, pentru a aborda istoria Europei, istoria lumii. Astfel, a realizat serii despre orașele: Berna (30), Bologna (40), Brăila (40), Bruges (40), București (10), Fribourg (35), Galați (46), Istanbul (13), Lausanne (5), Legnica (40), Ljubljana (9), New York (36), Nürnberg (31), Pordenone (30), Potsdam (100), La Réole (30), Sacile (30), Strasbourg (35), Veneția (80). În același timp a mai realizat următoarele serii: 21 de Secole și Sfârșitul lumii (40), Fericirea clasei Mijlocii (30), Don Quijote de la Mancha (40), Musca (28), Satiră dezbrăcată (30), Experimentul Philadelphia (8), Portrete (30), Inventarul de simboluri (40), Secole ale Sturionului la Dunăre (30), Titanic (40), Turnul Eiffel (40), Leontina Văduva și marile scene ale lumii (30), Federico Caffè (8), Valoarea sărăciei (30), Bănci (30), Plicuri (30), Steampunk (16). Majoritatea au intrat în colecții private: Colecția Burkamp (600), Colecția Tudor Ionescu (30), Colecția Elena Susanu (16) și Colecția Drăgușin (250) – Comandorul de marină Lucian Drăgușin fiind un devotat susținător al creației artistului începând cu 2012 – sau de stat: Colecția Facultății de Economie din Roma (8), Colecția de artă a Muzeului Brăilei Carol I (40) și Colecția Centrului Cultural Legnica – Polonia (70).

Expoziția “Leontina Văduva și marile scene ale lumii” realizată de artistul Florian Doru Crihană și dedicată îndrăgitei soprane Leontina Văduva a fost prezentată în perioada 18 decembrie 2020 – 8 martie 2021 în foaierul Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu.

 

Organizatori:

Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Muzeul Brăilei „Carol I”

Cu patronajul:

Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București și Ambasada Regatului Spaniei în România

Parteneri Media:

TVR Internațional, Radio Trinitas, Radio Clasic, Revista Tango – Marea Dragoste, Revista Femeia, Ediția de Dimineață, spotmedia.ro, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Bookhub, Catchy, Literomania, Agentiadearte.ro, Verbs describe us, PRwave, SensoTV, Jurnalul de Afaceri, 4arte.ro, InOras.ro, Onlinegallery.ro, Bucureștii vechi și noi, Orasulmeu, Bucharest Cultural Events, Promenada Culturală, Bună dimineața București, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Bună ziua Iași, Autentici.info, București City News, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Jurnal de București.

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/K2FQHvLft2M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Donizetti. O poveste de dragoste la Festivalul Regal de Operă “Virg...

Posted: 16 Aug 2021 05:23 AM PDT

Opera comică “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, în perioada 20-22 august, la Târgu Mureș. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a orchestrei și corului Operei din Brașov, soliști: tenorul Ștefan von Korch, soprana Katalin Kolcsár și baritonul Adrian Mărcan. 

 

Încă de la primele note, interpretate cu grație de orchestra Operei din Brașov, sub conducerea dirijorului Traian Ichim, vom ști că urmează să asistăm la un eveniment major, care va schimba lumea. După frământări și furtuni interioare, problema iubirii imposibile ar putea fi în sfârșit rezolvată pentru totdeauna, cu ajutorul unei poțiuni fermecate. “Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, vorbește, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea pornirilor inimii și despre parcursul lor sinuos printre umbre. Înveninat de gelozie sau înșelat de naivitate și magie, pierdut în iluzii sau chinuit orgolii, îndrăgostitul trece prin iad, amăgindu-și temerile cu visuri și speranțe. Amplă și melodioasă, muzica acestei opere este splendidă de la primul până la ultimul acord, incluzând arii care au devenit independent celebre, printre care și grandioasa Una furtiva lagrima – cântată, de-a lungul vremii, de atâția tenori cunoscuți, de la Mario Lanza și Enrico Caruso, la Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau Roberto Alagna.

 

Programat în sala Palatului Culturii din Târgu Mureș, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu “voință de fier și abilități muzicale excepționale”, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. De altfel, minunatul Nemorino al lui Donizetti poate fi interpretat doar de un tenor cu rafinament și grație excepționale, tehnic și convingător, dar și suficient de versatil pentru a trece de la elemente comice, la lirismul pur din cel de-a doilea act, de la un romantism irezistibil, la un haz irezistibil. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár adaugă rolului Adinei deopotrivă eleganță și haz spumos, purtând mai departe, într-o explozie de umor și bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată, fermecătoare. Cu o simplitate tandră și o linie fermă, vocea acestei soprane are o extraordinară agilitate, capabilă să urce pe culmi nebănuite sau să cadă în abisuri, vorbind astfel despre natura evazivă și inconsistentă a Adinei. În rolul lui Belcore strălucește baritonul Adrian Mărcan, un muzician care a fost aplaudat în Japonia, Austria sau Germania, a colaborat, de-a lungul carierei, cu Opera din Salonic, a fost aplaudat în rolul lui Figaro în Barbiere di Siviglia la Madrid și la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău sau în rolul solistic în Carmina Burana de Carl Orff, alături de Munchen Symphoniker, la Festivalul Gut Immling, în Germania. Întregesc o distribuție de elită mezzosoprana Gianetta Sonia – aplaudată în recitaluri, spectacole şi concerte pe nenumărate scene europene -,  și baritonul Lorand Cristian, care a cucerit, de-a lungul carierei, publicul iubitor de operă din Germania, Franța, Italia, Elveția, Danemarca, Norvegia, Austria sau Spania.

 

PROGRAM

22 august, ora 19:00 

Palatul Culturii din Târgu Mureș 

Gaetano Donizetti – Elixirul dragostei

Soliști: Nemorino – Ștefan von Korch

Adina – Kolcsár Katalin

Belcore  – Adrian Mărcan

Dulcamara – Lorand Cristian

Gianetta – Sonia Hazarian

Orchestra și corul Operei Brașov Dirijor – Traian Ichim

 

Intrarea este liberă. 

Locurile vor fi ocupate în ordinea sosirii. Cei care doresc să rezerve locurile în avans, o pot face pe site-ul festivalului, cu o donație de 50 de lei. Banii obținuți din acest proiect, la care vom adauga  altele similare, vor fi folosiți pentru susținerea Filarmonicii din Chișinau.

https://virginiazeanifestival.com/

 

Trecând cu subtilitate de la vigori ritmice, la pasaje dulci-amărui, voci și instrumente recrează experiența autentică a unei mici comunități italiene, în care orice veste produce imense ecouri. Nemorino se îndrăgostește fără speranță de Adina, o fată cu stare, pe care atenția unui om de rând nu pare să o flateze. Declarațiile de iubire sunt întâmpinate cu un etern refuz, iar îndrăgostitul fără șansă își petrece zilele între tristețe și disperare. Din fericire, călătorul șarlatan Dulcamara, un doctor fără scrupule, are la îndemână „elixirul dragostei”, o poțiune care să-l ajute pe Nemorino să-i câștige inima tinerei lui iubite. Povestea, care oscilează permanent între comedie și momente sensibile, lasă loc, totuși, unei întrebări profunde: este dragostea un sentiment autentic sau viciile – de la băutură, la mirajul bogăției – sunt cele care ne aduc sub vraja ei?

 

Sporește misterul și savoarea acestei povești orchestra Operei din Brașov, un nume asociat cu virtuozitatea, rafinamentul și tradiția orchestrală. Este un ansamblu care a fost aplaudat, atât în România, cât și pe multe dintre scenele lumii, în spectacole de Puccini, Offenbach sau Massenet, printre atât de mulți alții. Cu imensă energie, poftă și fler, susținute de o tehnică impecabilă, orchestra este secundată la Târgu Mureș de corul Operei din Brașov. Nimic mai spectaculos decât un cor de operă viguros și tehnic, impresionant în partituri de Bizet sau Verdi și destins și amuzat într-o lucrare de Donizetti!

 

Lucrare comică în două acte, având libretul scris de Felice Romani, după Eugène Scribe, pentru opera „Le Philtre” de Daniel-François Auber, L’Elisir d’Amore a fost un imens succes încă de la premiera sa, pe 12 mai 1832, la „Teatro Cannobiana” din Milano. Deși Donizetti a scris, de fapt, în grabă, în doar șase săptămâni, lucrarea sa a depășit toate așteptările, devenind, în următorii 15 ani, cea mai jucată operă din Italia. Au fost montate reprezentaţii la Paris, la Londra, chiar şi la Viena, deşi spaţiul germanic a avut de multe ori reţineri față de importul operelor italiene. Printre cele mai jucate spectacole din toate timpurile, Elixirul Dragostei nu încetează să surprindă și să încânte publicul, lăsând în urmă, fără excepție, o bucurie imensă, transformată în explozii de ovații și aplauze.

 

FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI”. Organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu Asociația “Hai la Sat”, Primăria din Târgu Mureș, Instituția Prefectului – Județul Mureș și Consiliul Județean Mureș, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Evenimentul a devenit o importantă platformă de dialog pentru profesioniștii scenei lirice internaționale – artiști, agenți de casting, directori artistici sau directori generali ai marilor teatre europene – și, totodată, o prestigioasă oportunitate de afirmare pentru tinerii cântăreți de operă, educați la cele mai înalte standarde la nivel mondial. Festivalul s-a născut din dorința de a omagia personalitatea copleșitoare a Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de conduită, atât pe scenă, cât și în lumea academică. Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene lirice ale lumii și pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universității Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale și unul dintre cele mai puternice simboluri naționale ale României. Prețios dar oferit de România patrimoniului cultural internațional, Virginia Zeani este o artistă care, prin har și aleasă educație, a câștigat dragostea și admirația lumii, fiind, până acum, un garant al înaltelor valori și aspirații și un ambasador al spiritului și al culturii românești în lume.

 

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”

 

https://virginiazeanifestival.com

 

Organizat de Asociația “Together on Top”, Asociația Culturală “Hai în sat”, în parteneriat cu TVR, Sabion, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria din Târgu Mureș și Electrecord

 

Coproducători: TVR, Radio România Muzical

 

Parteneri Media: AGERPRES, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Mureș, Uniunea Ziariștilor din România, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Radio Classic, Zile și Nopți, Cuvântul Liber, Spotmedia, Népújság, Szabadság, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider, Transversum Media Trade, Székelyhon, Krónika, Radio GaGa, Zi de Zi, Știrile Transilvaniei

 

Număr de vizualizări :23http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/FwSXj_uiKj8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „50 de ani de la dispariția lui Max Hermann Maxy“

Posted: 16 Aug 2021 05:18 AM PDT

În perioada 19 august – 10 septembrie 2021, Galeria ICR Lisabona din Rua do Barão, nr. 10 va găzdui expoziția „50 de ani de la dispariția lui Max Hermann Maxy“, realizată de istoricul și cercetătorul Lucian Pricop. Vernisajul expoziției, care va cuprinde un număr de 27 de panouri, va avea loc joi, 19 august, la ora 19:00. În seara vernisajului, Lucian Pricop va avea o intervenție online. Expoziția comemorativă face posibilă regândirea problemei multidisciplinarității și a proteismului lui Max Hermann Maxy, a felului în care transgresează granițele diferitelor practici artistice. Artistul își „împrumută“ desenul poemelor și cărților congenerilor, se lasă ispitit de „cealaltă față“ a formelor, creând obiecte, se distanțează de cubismul occidental, favorizând afectivul. Expoziția va trece în revistă adeziunea lui Maxy la realismul socialist și maniera în care i-a cedat, după 1948, acestuia, cât și resorturile de coerență întinse după 1960, pentru a stiliza moderat cubismul.

 

Expoziția prezentată la Galeria ICR Lisabona aduce în atenția publicului personalitatea lui Max Hermann Maxy, la 50 de ani de la dispariția acestuia. Pictor, inițiator de publicații, scenograf și creator de costume de teatru și de obiecte decorative, întemeietor de școală, profesor la Academia de Arte Decorative, Şcoala de desen pentru artiștii evrei și la Institutul „N. Grigorescu“, director al Muzeului Național de Artă, Max Hermann Maxy s-a născut pe 26 octombrie 1895, la Brăila și s-a stins din viață pe 19 iulie 1971, la București. Între 1913-1916 studiază la Școala de Bele Arte, avându-i ca profesori pe Camil Ressu și Frederic Storck. Mobilizat în timpul Primului Război Mondial, Maxy expune alături de Iosif Ross și Iosif Steurer, în 1918, într-o expoziție organizată la Iași. Prima expoziție personală, la București, în 1920, cuprinde numeroase scene de pe front. Studiază la Berlin între 1922-1923, unde devine membru al Novembergruppe. Expune la galeria Der Strum împreună cu Paul Klee și Louis Marcoussis. În 1924 participă la Expoziția Internațională de Avangardă organizată de grupul „Contimporanul“ la București, împreună cu Marcel Iancu, Constantin Brâncuși, Paul Klee, Hans Arp, Arthur Segal, Victor Brauner, Corneliu Michăilescu și Milița Petrașcu. În spiritul Bauhaus, înființează la București, în 1924, Academia de Artă Modernă și Decorativă (din 1928, sub numele Studioul de Artă Decorativă). În 1926, la Paris, sub influența lui Samuel Becket, creează decoruri și costume pentru L’Uomo, la bestia a la virtù de Luigi Pirandello și Saul de André Gide.

 

Lucian Pricop a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, Secţia Limba şi Literatura Română, Limba şi Literatura Franceză, în 1996 şi la Universitatea Sapienza din Roma (1999-2000). Școlile doctorale pe care le-a absolvit (l’École Doctorale Francophone en Scienes Sociales şi l’École Doctorale de Philosophie et Lettres din cadrul Université Libre de Bruxelles şi Şcoala Doctorală de Istoria Literaturii – Bucureşti) au reprezentat momente importante în strădania sa de a identifica posibilitatea formulării unui criteriu de consacrare culturală în spaţiul românesc. În cercetările sale s-a ocupat cu precădere de instituţiile literare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Din 2013 este cercetător afiliat şi participă semestrial la conferinţele, grupurile de lucru ale PHILIXTE («Études littéraires, philologiques et textuelles» – Université Libre de Bruxelles). Între 2014-2020 a fost invitat să ţină prelegeri sub auspiciile Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA), cursanţii fiind materanzi şi doctoranzi francofoni (români şi străini). În calitate de autor a publicat 10 volume (L’identité bibliographique de la littérature roumaine. Écrivains, éditeurs et lecteurs pendant la Belle Époque, 2015, Dicţionar de teorie literară, 2009; Simbolismul românesc. Manifeste literare. Poezie. Proză. Dramaturgie, 2003; Dicţionar de avangardă literară românească, 2001 (2003) etc., 4 drept coautor (Alexandrescu, Petruş, Bădescu, Ilie, Dobrescu, Emilian (coord.), Realităţi şi perspective ale învăţământului românesc, Editura Academiei Române, 2009) şi 24 traduceri (din Niccolo Machiavelli, Henri Bergson, Alfred Adler, Sigmund Freud, Gustave Le Bon, Fridrich Nietzsche, Gustave Le Bom, Arthur Schopenhauer, Jean-Jacques Rousseau s.a).

 

// anunță ICR Lisabona.

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/w6xdg0_iQfw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Artistul timișorean Atila Gomboș: DINCOLO DE NEGRU

Posted: 16 Aug 2021 05:00 AM PDT

Expoziția DINCOLO DE NEGRU, parte a demersului de cercetare a artistului timișorean Atila Gomboș, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, avându-l coordonator pe domnul profesor universitar doctor Stelian Acea, este un suport argumentativ al parcursului tezei de doctorat. Expoziția, după cum sugerează și titlul ei, este un proces de interogare metafizică a valențelor (non)culorii, în acest caz, a negrului.

 

Prezența în expoziție a mai multor limbaje de exprimare artistică (fotografie, fotomontaj, pictură, mixt-media, artă generativă) se justifică atât prin paleta largă și rolurile multiple ale negrului în artă, dar, mai cu seamă, prin acela că demersul conceptul a necesitat o abordare amplă, diferită dar convergentă în același timp, atât intradisciplinar cât și interdisciplinar.

Astfel, fotografia și pictura se intersectează atât între ele, cât și cu mai puțin cunoscuta, dar nu noua, artă generativă, rezultând o congruență conceptuală.

Conceptualitatea expoziției DINCOLO DE NEGRU dă astfel frâu liber astfel unei ciclități, unui perpetuum, unei liniarități intuitive.

Motivația alegerii conceptualității, în opinia artistului Atila Gomboș este aceea că „negrul, în toate culturile lumii, dar și în științele exacte, este singura culoare (în fapt, negrul nu este o culoare, fiind o non-culoare, alături de alb) din care se naște, se formează materia și în  care, negreșit, se dezintegrează aceeași materie.

Domnul conferențiar universitar doctor Gabriel Kelemen, în textul critic aferent expoziției, subliniază: „Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei.

Expoziția este găzduită de Galeria De Artă Helios din Timișoara pe perioada 14-24 august 2021, iar vernisajul va avea loc joi, 19 august, la orele 18:00.

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/O_qHrPhRupQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Profesioniști ai industriei cinematografice românești la Festivalul...

Posted: 16 Aug 2021 04:57 AM PDT

La Wrocław este în plină desfășurare Festivalul Internațional de Film Nowe Horyzonty 2021, festivalul vizionarilor cinematografiei, ai artiștilor lipsiți de compromis, care au curajul să meargă pe drumul propriu în ciuda modelor și să povestească despre cele mai importante lucruri într-un limbaj unic.

 

231 de filme – dintre care 175 de lungmetraj – din câteva zeci de țări se regăsesc în programul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Nowe Horyzonty (12-22 august 2021). Mai mult de jumătate din titluri vor fi disponibile și online, în perioada 12-29 august. Printre producțiile din festival se regăsesc filme curajoase, care ies din schemele cunoscute și prezintă frumusețea cinematografiei în toată diversitatea ei. Programul cuprinde cele mai importante filme de la festivaluri de prestigiu (printre care Cannes, Veneția, Berlinale), precum și opere avangardiste, inaccesibile altundeva în Polonia.

 

ICR Varșovia, partener al Festivalului, recomandă producțiile și coproducțiile românești.

În programul Proiecțiilor de Gală este prezentat în premieră poloneză filmul lui Radu Jude, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2021. Filmul va avea 7 proiecții la Wrocław, va putea fi vizionat și online (doar cu subtitrări poloneze).

În secțiunea Sezon vă recomandăm două coproducții cu România:

Aida (Quo vadis, Aida?), reg. Jasmila Žbanić (2020), despre una dintre cele mai întunecate file ale istoriei contemporane a Europei – masacrul de la Srebrenița, și Servitorii (Słudzy/Servants/Služobníci, 2020), reg. Ivan Ostrochovský, cu Vlad Ivanov într-unul dintre rolurile principale și muzica compozitorului Cristian Lolea (Premiul IFF Ghent 2020 pentru cea mai bună muzică originală).

De-a lungul anilor, Nowe Horyzonty a devenit cel mai vizitat festival din Polonia și unul dintre cele mai populare din această regiune a Europei (peste 100 000 de spectatori în fiecare an), totodată un important loc al întânirilor internaționale din industria cinematografică prin intermediul evenimentelor cu o extraordinară dezvoltare cum sunt „Studio Nowe Horyzonty” sau ”A Sunday in the Country”,.

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă în 2021 colaborarea cu Festivalul sprijinind participarea profesionaliștilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” (12-15 august) și ”A Sunday in the Country” (14-16 august).

Studio Nowe Horyzonty+, organizat de Asociația Nowe Horyzonty și Creative Europe Desk Polska sunt ateliere adresate regizorilor și producătorilor care dezvoltă primul sau al doilea lungmetraj de ficțiune. Programul este alcătuit din ateliere și prelegeri privind diverse aspecte ale promovării și dezvoltării proiectului. La ceastă a 12-a ediție a SNH+ au fost selectate 8 perechi regizor-producăto, între care patru din Polonia și 4 din România, Spania, Ucraina și Austria. România este reprezentată de regizorul și directorul de imagine Adrian Silișteanu și producătoarea Anda Ionescu, cu proiectul O altă poveste despre fiul meu.

În perioada 14-16 august 2021 tinerii critici de film din Europa se întâlnesc pentru a zecea oară la atelierele ”A Sunday in the Country”, organizate de Academia Europeană de Film și Asociația Nowe Horyzonty. Participanții la ateliere provin 9 țări – Italia, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, România, Spania, Ungaria, Polonia. România este reprezentată de criticul de film Alexandru Mircioi. Tinerii critici europeni vor viziona și discuta filme, vor împărtăși experiența profesională și vor vorbi despre specificul profesiei lor în diverse țări în dificila perioadă post-pandemică.

Cartea de vizită al Festivalului Nowe Horyzonty sunt filmele creatorilor aflați în căutarea unor forme de expresie originale, prezentate în secțiunea competițională. În acest an, 12 producții din cele mai diferite colțuri ale lumii (printre care Austria, Franța, Polonia, Tunisia, SUA, Vietnam) concurează pentru Grand Prix. Câștigătoarea sau câștigătorul vor fi aleși de un juriu format din: Olga Tokarczuk (președinte, laureata Premiului Nobel pentru Literatură),  alături de regizorii de film: Adina Pintilie (România), autoarea filmului ”Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2018, Catarina Vasconcelos (Portugalia), Jagoda Szelc (Polonia) și Burhan Qurbani (Germania).

 

// anunță Institutul Cultural Român de la Varșovia.

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NDObgheVOrk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Barcelona Flamenco Ballet, două reprezentații suplimentare la Festi...

Posted: 16 Aug 2021 01:03 AM PDT

Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online.

Reputata companie de dans din Israel, Kibbutz Contemporary Dance Company, nu va putea ajunge, din păcate, în România din cauza situației dificile provocate de pandemia de coronavirus. Potrivit regulilor recent intrate în vigoare, la revenirea în țara de origine, artiștii ar fi fost nevoiți să respecte o perioadă de carantină de 7 zile, fapt care a condus la decizia de renunțare la deplasarea în România.

Una dintre cele mai mari companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company are o structură complexă, cu o echipă ce numără aproximativ 50 de dansatori, iar plasarea acestora în carantină ar fi afectat în mod semnificativ proiectele acesteia pentru o perioadă importantă de timp.

Deși nu vor fi prezenți fizic la Sibiu, publicul FITS se va întâlni cu măiestria dansatorilor din Israel în cadrul unei transmisii online. Reprezentația Kibbutz Contemporary Dance Company, „Nevoia de mângâiere/ASYLUM”, va fi transmisă în 24 august, ora 18:00, și în 25 august, ora 06:00, fiind spectacol online înregistrat.

 

„Flacăra Nopții”, în 22, 23 și 24 august

 

Publicul FITS 2021 se va putea bucura de reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții”, al Companiei Barcelona Flamenco Ballet, care a fost creat de artiștii spanioli special pentru Festivalul de la Sibiu și va fi prezentat aici în premieră mondială.

„Flacăra Nopții” va avea reprezentații în 22 august, la ora 18:00, în 23 august, ora 20:00, și în 24 august la ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu.

„Flacăra Nopții”, regia și coregrafia David Gutiérrez, cu : David Gutiérrez, Paula Reyes, Judit Perez, Andrea Amaya, Alba Soto, Claudia Martinell & Estefanía Maiz este unul dintre cele mai așteptate spectacole ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, prezentat în premieră absolută, concesionat de nenumărate alte festivaluri ale lumii.

Organizatorii FITS sunt extrem de fericiți că au putut pune în practică această soluție excepțională deoarece Barcelona Flamenco Ballet creează mai mult decât un spectacol de dans, o adevărată operă de artă.

 

Persoanelor care au achiziționat bilete pentru spectacolul „Nevoia de mângâiere/ASYLUM” al Kibbutz Contemporary Dance Company li se va returna contravaloarea biletelor, fizic la Agenția Teatrală din Sibiu, iar online la adresa: contact@entertix.ro.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc în perioada 20-29 august și are o triplă dimensiune – fizică, hibridă și online, cu tema „Construim speranța împreună”.

 

Număr de vizualizări :21http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/mxvxfE3Xoo4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolele Teatrului Arte dell`Anima în luna septembrie 2021

Posted: 16 Aug 2021 12:08 AM PDT

În luna septembrie, Teatrul Arte dell`Anima  vă invită la Teatrul Nottara.

 

  • 3 septembrie, ora 19:00 – Trupa Improfix – Sala Horia Lovinescu

Pentru prima dată, Teatrul Arte dell`Anima reunește într-un proiect ambițios tineri actori profesioniști din Chișinău, Timișoara, Cluj și București. Cei mai creativi, dinamici și spontani actori selectați în urma castingului „Anima pentru Societate VIII” , își doresc să te întâlnească.

„Improfix este o trupă de improvizație care reunește mai mulți actori cu imaginație, dar nu orice fel de imaginație, ci una care comunică, care se leagă firesc de cea a partenerului de scenă, care anticipează ceea ce are celalălat de spus. Improfix este o trupă despre intuiția vie, dinamică, de a crea ceva extraordinar, amuzant, fresh, din coordonate total întâmplătoare și noi, căci publicul dictează tonul unei structuri mai mult sau mai puțin prestabilite. Cu o prezență de spirit ascuțită, disponibilitate, răbdare și dorința de a fi cât mai inventivi, mai imprevizibili, actorii trupei Improfix au demonstrat că bucuria și buna dispoziție sunt absolut necesare într-o lume care nu te mai încurajează să trăiești liber, o lume care îți impune frici ce nu te reprezintă, pe care nu ți le dorești. O oră și jumătate de bucurie, de relaxare, de libertate” – Irina Cerchia pentru Revista Amfiteatru

Dacă te-am convins, intră pe https://www.blt.ro/selectie-locuri.html?evId=4711 și cumpără un bilet! Dacă nu te-am convins, vino să ne demonstrezi că nu avem dreptate!

  • 15 septembrie, ora 19:00 – Referințele la Dali … de Jose Rivera, regia Răzvan Enciu – Sala Horia Lovinescu

Pe 15 septembrie, la ora 19:00, ne revedem cu îndrăgiții actori Alecsandru Dunaev, pe care îl puteți urmări în serialul „Adela”, Denis Hanganu din serialul „Fructul Oprit”, Bianca Cuculici, Carla Mihai, Alexandru Cătănoiu și Robert Onofrei. 

Gabriela și Benito întâmpină probleme în căsnicia lor când Benito, militar, se întoarce din teren și își găsește soția aparent deconectată de lumea reală. Visele și închipuirile au acaparat-o până la punctul în care are mai multă încredere în ce spune Luna de pe cer decât în soțul ei din realitate. Vecinul ei de 14 ani, Martin, o urmărește și îi oferă romantismul pe care și l-ar dori de la Benito, iar Pisica ei și Coiotul din deșert îi reamintesc în mod dureros ce înseamnă o relație sinceră și fără complicații. „Referințele la Dalí …” e un spectacol despre singurătate în doi, speranțe neîmplinite și despre cum evadarea în vis poate fi un drum fără cale de întoarcere.

„Un spectacol meditativ, deloc comercial, care te pune pe gânduri și te lovește în cele mai neașteptate moduri. Sunt, oare, banii unicul scop în viață? Câți ani din viață ar trebui sacrificați, la propriu, pentru bani? Și cu ce riscuri? Iar războiul, dragul de el, căci el este, în fapt, subiectul principal, are efecte nocive asupra tuturor.” – Emil Călinescu pentru lateatru.eu

Bilete disponibile aici: https://www.blt.ro/selectie-locuri.html?evId=4713

Pentru mai multe detalii și programul spectacolelor vizitați www.artedellanima.ro! Informații: 0733.060.033, teatru@artedellanima.ro!

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pUUUZ873BlM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Povestea lui Cristian, băiatul de 9 ani care a învățat singur engle...

Posted: 15 Aug 2021 10:12 PM PDT

Cristian este un copil special. Încă de la grădiniță și apoi la școală, dascălii au observat lucrul acesta. Are o gândire ultra rapidă, absoarbe informațiile ca un burete, este ingenios, iar setea lui de cunoaștere e impresionantă. A învățat engleza de unul singur, deși la școală se studiază abia din clasa a IV-a, iar soluțiile complexe (și corecte!) pe care le găsește problemelor de la matematică o uluiesc pe învățătoare. Cristian suferă însă de o tulburare din spectrul autist, nediagnosticată exact, pentru că provine dintr-o familie de oameni simpli, fără posibilități materiale. Unul dintre cei mai buni elevi nu doar din clasa lui, ci și din școală, Cristian folosește platforma Naradix nu pentru că are nevoie să recupereze materia, ci din dorința de a cunoaște mai mult, de a descoperi lucruri noi. Concepută într-un mod interactiv, cu lecții sub formă de puzzle-uri sau jocuri, platforma de educație remedială pusă la dispoziție gratuit de Narada poate fi folosită de copiii de la clasele 0 – 8 atât pentru recuperarea cursurilor pierdute în pandemie, cât și așa cum o utilizează Cristian: pentru a descoperi o fascinantă lume a informației la care are acces oricând dorește el.

 

Când a rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil, mamei lui Cristian i s-a recomandat să nu păstreze sarcina. Diagnosticul de epilepsie stabilit anterior ridica suspiciuni asupra stării de sănătate a fătului și bunei lui dezvoltări. „Doctorul mi-a spus să fac avort, să-l dau afară că altfel o să iasă bolnav, cu probleme, handicapat. Eu am zis că așa cum o fi, îl cresc, că e al meu”, spune Angelica Bulgărescu, mama băiatului. Și astfel a venit pe lume Cristian, un copil cu un nivel de inteligență foarte ridicat, iubitor de natură și liniște, care atunci când se va face mare vrea să devină pescar. „Îmi plac apa și peștii”, explică băiatul.

Dacă nu cunoaște oamenii, Cristian este extrem de rezervat și tăcut. În plus, zgomotul excesiv este extrem de deranjant pentru el – astfel se manifestă concret afecțiunea lui Cristian. „E un copil special”, observă învățătoarea lui. Auzise despre el încă de când era la grădiniță, din poveștile educatoarei, iar când a aflat că va veni la ea în clasă s-a temut că nu se va descurca cu el. „Nici prin cap nu mi-a trecut că o să fim cei mai buni prieteni și că o să ne spunem totul verde în față, fără ocolișuri, mai ales el. Întotdeauna spune exact ce dorește, ce crede că este corect”, mai spune învățătoarea.

       Ceea ce este frapant la Cristian este modul lui de a gândi, „diferit față de al celorlalți copii”. În clasa a doua a învățat de unul singur engleza, deși aceasta este materie de studiu abia în clasa a patra și poate purta fără probleme o discuție în această limbă. „Este cel mai bun la matematică. Are rezolvări ale unor probleme la care nici eu nu mă aștept și trebuie să-l întreb de multe ori cum s-a gândit la rezolvarea aceea, care este și corectă. Este foarte rapid în gândire și, deși pare că nu ascultă, el știe tot, răspunde la orice întrebare și de fiecare dată este franc. Răspunsul lui este întotdeauna concis și fără nici o rezervă”, astfel îl descrie învățătoarea.

Deși familia lui Cristian are venituri mai mult decât modeste – 370 lei pensia de boală a mamei și 400 lei alocațiile copiilor – grija pentru educație reprezintă o preocupare constantă. Chiar și în perioada pandemiei, Cristian a lipsit o singură săptămână de la cursurile online pentru că nu a avut tehnologia necesară conectării. Fratele lui mai mare, elev eminent și el și bursier a strâns bursa pe 3 luni și i-a cumpărat lui Cristian un telefon, la reduceri.

         „Am crescut într-un sat fără lumină, părinții nu au avut posibilitatea să mă dea mai departe la școală, pentru că am fost șase frați. Chiar aș fi vrut și eu să termin măcar o profesională. De asta am spus că, așa cum oi putea, cum nu, să-i țin să învețe la școală, să se ducă mai departe. Măcar să aibă și ei o meserie”, spune mama băiatului, care a reușit să termine doar 8 clase. În ciuda acestei situații însă, băieții familiei Bulgărescu au rezultate excelente la învățătură. Iar Cristian, deși nu este în urmă cu materia, ci în unele cazuri chiar în avans cu unul, doi ani își dorește să știe mai mult, să se conecteze la multitudinea de informații pe care le poate pune la dispoziție educația digitalizată. Astfel a ajuns să cunoască Naradix, platforma de real ajutor copiilor care vor să recupereze materia, dar și celor interesați de performanță.

 

Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau prin plata cu cardul pe pagina campaniei, cu o donație de doar 2 euro/lună, 100.000 de copii pot recupera materia pierdută în pandemie așa încât până la începutul noului an școlar să-și ajungă din urmă colegii. Iar cei care au rezultate la teste la fel de bune ca ale lui Cristian, pe Naradix acumulează puncte pe care le pot transforma ușor în premii – mingi, jocuri, cărți și multe altele.

Interviul acordat de Cristian și uimitoarea sa poveste pot fi urmărite aici.

 

Proiect realizat împreună cu sponsorul principal cora România.

Comunitate de voluntari mobilizată de Starbucks România.

Curriculum digitalizat împreuna cu Global Vision.

Parteneri: Adservio, Editura Didactică şi Pedagogică

Poiect promovat de: HaHaHa Production.

Partener legal: Raluca Comanescu & Partners

Campanie amplificată de Kiss FM.

 

Despre NARADA

 

Narada este o organizație formată din persoane din cele mai variate medii sociale, de la studenți, la oameni de comunicare, IT-iști, manageri sau antreprenori, toți oameni de acțiune al căror scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Credem în forța comunității de a schimba lucrurile când este mobilizată de proiecte care să o inspire și, de asemenea, suntem convinși că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea.

Născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation (rbls.ro) cu scopul de a hrăni inovația în educație la firul ierbii, NARADA conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și/sau rezolvă probleme ale elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3 În final, supervizează implementarea acestora, măsoară rezultate și multiplică lucrurile care au funcționat. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar forța a mii de astfel de proiecte, DA.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

 

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor