altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 16 martie 2021

“Cătălin Gospodin, de la digital la analog în plin avânt al NFT-uri...


Cătălin Gospodin, de la digital la analog în plin avânt al NFT-uril...

Posted: 15 Mar 2021 10:58 AM PDT

În perioada 16 martie – 28 martie 2021, la parterul Galeriei Senso (Calea Victoriei nr. 12C), poate fi vizitată expoziția personală de ilustrație și grafică izometrică „Între patru pereți” a artistului Cătălin Gospodin. Însoțită de un text curatorial semnat de Ana Sultana Cipariu, selecția cuprinde 15 lucrări recente ale graficianului și face parte din programul de expoziții propus de Ana Ștefania Andronic (BUZU), noul Director Artistic al spațiului expozițional.

„Cătălin Gospodin activează de 15 ani în domeniul gaming-ului, practica sa artistică aflându-se la intersecția dintre ilustrație și grafică izometrică, urmând două traiectorii distincte: pe de o parte își dedică timpul graficii digitale, pe de altă parte, graficii realizate cu tuș și pensulă japoneză.

Cele 15 lucrări din expoziția „Între patru pereți”, concepute de artist în stilul izometriilor de tip gaming, ne conduc prin diferite dungeon-uri populate de caracatițe, cranii și skeletoni umani.

Stilul său se revendică esteticii underground de sorginte Lowbrow Art și, în mod surprinzător, într-un moment de plin avânt al NFT-urilor și al creației de crypto-artă, artistul pornește de la un concept digital, pe care îl transpune apoi analog, pe pânză, ceea ce presupune oarecum o ordine inversă. Această intervertire chestionează evoluția artei digitale pe scena de artă contemporană, precum și viitorul lucrărilor realizate pe suporturi tradiționale. Anunță, oare, această tendință sosirea anticipată a unei lumi artistice total diferite de cea actuală, așa cum au prevăzut anumiți actori ai pieței de artă?” (Ana Sultana Cipariu)

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyere, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume.

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Număr de vizualizări :6http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/m82T-6Lj1Ww?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Prezentări publice online artist – cercetător în cadrul Fusion AIR ...

Posted: 15 Mar 2021 07:30 AM PDT

Începând de marți, 16 martie 2021, timp de patru zile consecutiv, până pe 19 martie, au loc prezentările publice online artist – cercetător din cadrul Fusion AIR 2021, un proiect al Asociației Qolony dedicat rezidențelor artistice în institute de cercetare.În fiecare seară, de la ora 19.00, timp de o oră, fiecare artist și cercetătorul alături de care acesta va petrece perioada rezidenței artistice Fusion AIR 2021 vor prezenta portofoliile și temele de cercetare. Transmisiile vor fi gratuite, LIVE pe paginile de Facebook Qolony.eu, Radio România Cultural, Institutul Francez din România, CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii și scientifica.ro. Amfitrioana celor patru seri va fi Mihaela Ghiță, inițiatoare Fusion AIR, realizatoarea singurei rubrici de artă în cadrul unei emisiuni de știință din media românești „Dimensiunea științifică a artei” de la Radio România Cultural.

MARȚI, 16 martie / Tema serii: „Arheologia invizibilului – despre particulele de energie înaltă care vin din Universul îndepărtat”

Ciprian Ciuclea, un artist vizual cunoscut pentru preocupările sale legate de interpretarea realității mediate de tehnologie, care explorează în lucrările sale teme strâns legate de aspectele sociale ale comunicării, interpretarea mesajelor, astrofizică și fizică teoretică, plasate în relație cu aspectele științifice ale existenței umane, își va prezenta marți seara portofoliul și ideea primară propusă pentru rezidența Fusion AIR 2021. Acesta plănuiește să realizeze la finalul rezidenței o instalație multimedia legată de reprezentarea materiei invizibile, a particulelor de energie înaltă provenite de la supernovele care pătrund și interacționează cu atmosfera terestră. Cea care îl va ajuta să înțeleagă acest univers este Dr. Gina Isar de la Institutul de Științe Spațiale, Specialistă în Astrofizică cu o experiență de 17 ani, Gina Isar ne va introduce în seara zilei de 16 martie în acest univers, povestindu-ne despre particulele rare sub-atomice cu energie ultra-înaltă ce vin din Universul îndepărtat, ale căror origini nu le cunoaștem cu exactitate încă. Prezentarea Ginei Isar va oferi informații inedite și de interes pentru publicul larg despre aceste particule care călătoresc mii de ani lumină distanță până ajung la sol sub forma unor jerbe de particule elementare secundare, particule la care noi, pământenii, suntem expuși, fără să le simțim sau să le vedem.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/196332911826370/

 

MIERCURI, 17 martie / Tema serii: „Colagenul – molecula tinereții fără bătrânețe și patrimoniul scris al umanității

Aura Bălănescu, o artistă vizuală interesată de percepția mediată de tehnologie, care studiază constant modalitățile prin care augmentarea tehnologică corodează obiectul sculptural până la pulverizarea sa într-un ambient multimedia extins la scară globală, își va prezenta portofoliul în cea de-a doua seară de Fusion AIR-online. De asemena, Aura Bălănescu va vorbi și despre planurile sale din debutul rezidenței sale artistice: realizarea unei instalații imersive, ce folosește secretele tehnicii colagenului din pergamente, o țesătură capabilă să transfere informație..

De-a lungul celor patru luni de rezidență, Aurei Bălănescu îi va sta alături Dr. Elena Badea din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, cercetător chimist, specializat în studiul aspectelor materiale ale documentelor vechi, care a avut șansa de a face parte din echipa primului proiect european dedicat studiului pergamentelor antice de-a lungul celor peste 15 ani petrecuți la Departamentul de Chimie al Universității din Torino.

Miercuri seara, Elena Badea va vorbi despre colagen, proteina cea mai răspândită din regnul Animalia, dar și din bibliotecile și arhivele care adăpostesc cele mai vechi și prețioase manuscrise din patrimoniul umanității. O prezentare amplă despre molecula de colagen care fascinează cercetătorii prin perfecțiunea structurii spiralate inteligente în care rezidă secretul rezilienței țesuturilor conjunctive (pielea, tendoanele, oasele), dar și cel al longevității manuscriselor pe pergament. Expozeul Elenei Badea reprezintă o excelentă ocazie care ne va face să reflectăm asupra complexităţii și perfecțiunii pergamentului, material destinat să supraviețuiască secolelor, ca locul în care s-au suprapus istorii scrise și rescrise, fiecare dintre acestea de neșters, așteptând „lumina” propice care să le aducă din nou la iveală.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/1043444502821174/

 

JOI, 18 martie / Tema serii: Mușchii artificiali. O abordare biomimetică pentru dezvoltarea de mușchi artificiali pentru soft-roboți

Bioartista Floriama Cândea, apreciată pentru proiectele sale în cadrul cărora pornește de la materia vie și se folosește de ea pentru realizarea lucrărilor de artă, își va prezenta portofoliului în cea de-a treia seară de prezentări Fusion Air 2021. Artistă care chestionează în mod constant în proiectele sale felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă cu lumea, Floriama Cândea plănuiește să realizeze în cadrul rezidenței sale artistice din această primăvară o serie de lucrări cu mușchi „artificiali”, celule vii crescute pe suport organic sau anorganic, într-un demers în care îl va avea alături pe Dr. Ionuț Enculescu, din partea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Specializat în fizica materiei condensate, Ionuț Enculescu va vorbi în prezentarea sa din data de 17 martie despre mușchii artificiali: o abordare biomimetică în dezvoltarea de mușchi artificiali pentru soft-roboți. Omenirea își dorește să transfere cât mai multe din operațiunile realizate de oameni în sarcina diferitelor tipuri de roboți sau mașini și pentru asta imitarea naturii este o abordare extrem de promițătoare. Marea majoritate a roboților existenți sunt bazați pe motoare electrice sau pneumatice, construiți din materiale dure, fiind bine adaptați pentru munci grele, dar mai puțin pregătiți pentru operațiuni ce presupun finețe, fragilitate. Mușchii artificiali polimerici despre care ne va vorbi Dr. Ionuț Enculescu își propun să înlocuiască motoarele și pistoanele și să permită construirea unor așa numiți soft-robots care să ne facă viața mai ușoară.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/196518505140099/

 

VINERI, 19 martie / Tema serii: Lumina purtătoare de informație

Peter Gate, muzician experimentalist, artist vizual și antropolog, cunoscut pentru proiectele sale interdisciplinare inovatoare, de la reinterpretarea sunetelor ancestrale în muzică contemporană (The Deep Sound of Maramureș, 2015) și până la concerte care sunt adevărate experiențe senzoriale (Laser trip – When the light became music), își va prezenta portofoliul în ultima seară dedicată prezentărilor. De asemenea, Peter Gate va vorbi și despre planurile sale din debutul rezidenței artistice: realizarea unei instalații sonore care arată efectul muzicii asupra celulelor vii, un parcurs de-a lungul căruia îl va avea alături pe Dr. Marian Zamfirescu din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor.

În cadrul prezentării sale din data de 19 martie, Marian Zamfirescu va vorbi despre lumina purtătoare de informație. O expunere detaliată dedicată luminii și în special radiației laser, care a devenit subiect sau instrument de lucru în aproape toate marile descoperiri științifice pentru care s-a decernat Premiul Nobel. Toți cei interesați să afle mai multe despre felul în care folosim astăzi lumina și laserii în aproape orice activitate, de la procese tehnologice la tehnici medicale și tehnologii aerospațiale și de apărare sunt așteptați pe pagina Qolony la prezentarea susținută de Dr. Marian Zamfirescu. Expunerea include și informații legate de felul în care laserii ajută la detectarea și investigarea substanțelor de la poluanții din aer și apă până la detectarea virușilor, inclusiv SARS-COV-2.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/912646526155113/

 

De-a lungul celor patru luni de desfășurare a rezidențelor artistice din cadrul Fusion AIR 2021 publicul va fi în permanență la curent cu evoluția celor patru demersuri artistice pe pagina de Facebook Qolony. În iunie, va avea loc prezentarea lucrărilor în cadrul unei expoziții-eveniment.

Conceptul curatorial al ediției din acest an este „Structuri convertibile”, lansat de curatoarea evenimentului, Olivia Nițiș, și propune includerea unei arhive a proceselor de lucru și a unui un glosar de termeni, pentru o mai bună mediere a relației dintre public și conținutul expozițional.

________________________________________

Fusion AIR reprezintă unicul proiect românesc de rezidențe artistice în institutele de cercetare. Inițiat de Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință), Fusion AIR își propune să ajute la promovarea incluziunii artiștilor în activitățile de inovare și cercetare oferind științei limbajul artei și să transforme informația științifică în parametri vizuali și auditivi, aducând concepte științifice abstracte la un nivel accesibil publicului larg, participând astfel la popularizarea științei.

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Institutul de Științe Spațiale (ISS), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București (INCDTP), Institutul Național pentru Fizica Materialelor (IFIM), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR)

PARTENERI: Muzeul Național de Artă Contemporană, SAC – Spațiul de Artă Contemporană, Institutul Francez din România, CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Scientifica

 

Fusion AIR este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/kBvqsJnKb6U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

În premieră națională „Water Song”, de Ziua Mondială a Apei

Posted: 15 Mar 2021 07:25 AM PDT

Programul Național Cantus Mundi România și Administrația Națională „Apele Române” lansează pe 22 martie 2021, de Ziua Mondială a Apei, primul proiect sonor participativ dedicat apei, creat de copiii din România. Producția „Water Song” (Cântecul Apei) reprezintă o creație muzicală originală și colectivă, realizată în premieră națională cu participarea copiilor din comunitatea de 60.000 de membri ai Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare prin muzică din România, derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. „Împreună cu partenerii noștri de la Administrația Națională „Apele Române” continuăm să dezvoltăm inițiativele noastre creative dedicate protejării mediului cu încă un proiect inedit, de această dată dedicat prețuirii unei resurse fundamentale, apa. Cantus Mundi este un program care unește copiii prin muzică, iar natura și, în cazul nostru, apa și muzica ei, reprezintă surse inepuizabile de inspirație sonoră. În același timp, ne dorim ca, prin proiectele noastre, copiii să conștientizeze importanța mediului care îi înconjoară, să se implice pentru protejarea lui și, împreună, să transmită lumii un mesaj responsabil, folosind limbajul universal al muzicii” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Water Song” va fi lansat pe 22  martie sub forma unui videoclip care va conține înregistrări trimise de copii cu sunete ale apei din natură, ale cursurilor de apă care le sunt dragi, reprezentative pentru zona din care provin. Aceste înregistrări vor fi mixate cu voci ale corurilor din program, precum și cu intervenții sonore ale ansamblului de percuție Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de muzicienii Zoli Toth și Bogdan Pop.

 „Apa este cea mai importantă resursă naturală a planetei noastre, iar o apă curată este garanția unei vieți sănătoase. De aceea, alături de sloganul mondial „Prețuiește apa”, îl așezăm pe cel promovat de către instituția noastră în ultimii 15 ani: „Să păstrăm apele curate!” și care ar trebui să devină un principiu de viață pentru toți”, ing. Laszlo Barabas, director general al Administrației Naționale ”Apele Române”. 

Creația „Water Song” se realizează în cadrul campaniei internaționale desfășurate prin programul Națiunilor Unite – UN WATER 22 March WORLD WATER DAY 2021, sub sloganul „Prețuiește apa”. Anul acesta, abordarea Organizației Națiunilor Unite pentru Ziua Mondială a Apei, instituită la nivel mondial în 1992 și sărbătorită în România din 1993, se concentrază pe conștientizarea colectivă a importanței apei în viața noastră, precum și a valorizării sale ecologice, sociale și culturale în societatea modernă.

 

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, București FM, Bursa, Calendar Evenimente, Centrul de Parenting, Divahair.ro, Ediția de dimineață, Fashion Premium Magazine, GoodNews.ro, I-tour, Kids News, miscareaderezistenta.ro, PlayU.ro, QBebe, Radio Itsy Bitsy, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Cariere, Sfatulparintilor.ro, Solonaria Lifestyle Blog, Spotmedia.ro, Zile și nopți

 

Programul Național Cantus Mundi (www.cantusmundi.ro) este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 10 ani de activitate, Programul reunește sub umbrela sa peste 1.665 de coruri. Aproape 60.000 de copii și tineri, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

 

Administrația Națională ”Apelor Române” 

Administraţia Naţională „Apele Române” administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice, precum şi infrastructura sistemelor naţionale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoaşterii şi a gestionării unitare pe ansamblul ţării, a resurselor de apă de suprafaţă şi subterane.

 

Număr de vizualizări :22http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7_XjrAMwoAY?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Anul care nu a mai fost la fel…

Posted: 15 Mar 2021 03:40 AM PDT

Galeria de artă contemporană și design Galateca și Versus Visual Project marchează marți, 16 martie 2021, în mod simbolic un an de la instaurarea stării de urgență pe teritoriul României, cauzată de pandemia de coronavirus. Evenimentul manifest face parte din proiectul ”Sărbători fără culori”, iar organizatorii, alături de instituții partenere atât culturale, cât și media transmit un mesaj comun a ceea ce a reprezentat primul an oficial de pandemie la nivel emoțional. Manifestul unui an care nu a mai fost la fel va putea fi urmărit fizic în cadrul Galeriei de Artă Galateca în data de 16 martie, în vitrina dedicată acestei ințiative, și online în cadrul evenimentului: ”Anul care nu a mai fost la fel…” .

Eveniment online: https://cutt.ly/FzXRV0L

Anul trecut pe vremea aceasta eram învăluiți în incertitudine. Nu știam la ce să ne așteptăm și cu siguranță nu eram pregătiți pentru ceea ce a urmat. Teama pentru noi, dar mai ales pentru cei dragi nouă cred că a fost sentimentul care ne-a încercat cel mai des pe fiecare dintre noi. Și din păcate, încă ne mai încearcă…

A trecut aproape un an, de când cu sufletele la gură, alături de ai noștri ne uitam cu teamă la televizor și ascultam mesajul președintelui României care anunța decretarea stării de urgență. Haos, teamă, un val de informații, un val de păreri, o frenezie în căutare de răspunsuri, de informații, de dezinfectanți, de măști, de speranță… Era doar începutul a ceea ce aveam să numim cu glasul stins ”noul normal”.

Un an de când viețile noastre s-au schimbat, de când jucăm cu toții într-o piesă a cărui final încă nu a fost scris. Așteptăm să cadă cortina și să ne putem da măștile jos, în aplauzele frenetice ale vieții că am reușit. Și o vom face, dar pentru asta trebuie să învățăm din lucrurile care ni s-au întâmplat, din ce am făcut bine sau mai puțin bine și ce e cel mai important să nu uităm.

Am trecut împreună prin multe momente dificile, unul dintre acestea fiind chiar 16 martie, data când a intrat în vigoare decretul prezidențial 195, dar iată-ne aici, mai înțelepți, mai recunoscători și mai puternici. Încă nu ne putem da mâinile cu căldură, strânge tare în brațe când ne revedem, zâmbi când ne întâlnim, fredona împreună la concerte, să ne așezăm cuminți unii lângă ceilalți în săli de spectacole, striga din tot sufletul încurajându-ne echipa preferată, sta umăr lângă umăr luptând pentru o cauză, aduna să ne împărtășim bucuriile sau tristețile, dar încă putem face ce trebuie făcut și spera că în curând ne vom bucura și vom reuși să dăm din nou sens cuvântului: ”ÎMPREUNĂ” :

 

Video parte din inițiativa ”Sărbători fără culori” : https://www.youtube.com/watch?v=zLKiKW2mXHU&list=PLQpcjsTIJghHW...

Evenimentul face parte din proiectul ”Sărbători fără culori” realizat de Versus Visual Project în colaborare cu Raluca Radu, după conceptul Andreei Velicoiu, suprins prin lentilele fotografie ale lui Vlad Dumitru Munteanu și Ștefan Marinescu.

 

Organizatori: Galeria de artă contemporană și design Galateca, Versus Visual Project;

Partener logistic: Foto Carte Album;

Parteneri culturali: Arcub, ANSR, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Creart, dorinnegrau.ro, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, Teatrelli, Muzeul Național al Literaturii Române, NeoArt Romania, NO!HAI Ambasada creativa

Parteneri media: agentiadecarte.ro, Biz, BiziLIVE, kreatoria.ro, Metropola TV, Modernism,

Radio România Cultural

 

Număr de vizualizări :49http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PXGwDhTrHII?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sorin Scurtulescu expune la Galeria Institutului Român de Cultură ș...

Posted: 15 Mar 2021 03:33 AM PDT

Lucrări de pictură create în Italia de Sorin Scurtulescu, din colecții publice și private, vor fi expuse la Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 11 martie – 4 aprilie 2021, împreună cu două materiale video care îl prezintă pe artist la lucru în Veneția, ziua și noaptea, într-o expoziție cu titlul „Sorin Scurtulescu – Picturi din colecții publice și private din Italia”.

Deschiderea expoziției va fi marcată prin transmisia on-line a unei discuții între curatorul expoziției, Alan Jones, artistul Sorin Scurtulescu și directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore Popescu, în data de 11 martie, ora 17:00, accesând site-ul: https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia

Alan Jones,  poet și istoric de artă american este și autorul primei monografii a artistului român, Sorin Scurtulescu – Italian Paintings, recent publicată la Editura Epifania. Lucrările din catalog au fost realizate în Italia în timpul burselor Vasile Pârvan și Nicolae Iorga la Accademia di Romania in Roma și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică Veneția, acordate de statul român.

„Sorin Scurtulescu vede pentru a picta și pictează pentru a vedea… Willem de Kooning tot repeta o afirmație: ‘pictura este o întrezărire’. Îl văd pe Sorin Scurtulescu luând-o pe acest drum, à la lisière des bois.” (Alan Jones)

Sorin Scurtulescu s-a născut în 1979 la Timișoara. A studiat pictura cu Constantin Flondor la Timișoara și cu Geoff Morten în Sunderland, Anglia. A participat pe plan național și internațional la peste 100 expoziții, personale și de grup. Este membru fondator al grupului Noima din anul 2003 iar din anul 2015 este reprezentat în România de Galleria 28 din Timișoara, iar în străinătate de galeria Vieneză 12-14 Contemporary și de proiectul Schleifmühlgasse 12-14.

 

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia, Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta, Associazione Culturale Italia-Grecia di Venezia, Galeria BAC Venezia, Galleria 28 Timișoara.

 

Lucrările din cadrul expoziţiei fac parte din colecțiile publice și private:

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Accademia di Romania in Roma

Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta

Baruffaldi-Bazzichetto

Jones-Schaefer

Tagliapietra

 

***

Nume eveniment: Sorin Scurtulescu – Picturi din colecții publice și private din Italia

Durata: 11 martie – 4 aprilie 2021

Autor: Sorin Scurtulescu

Curator: Alan Jones

Gen: artă contemporană, expoziție personală

Spațiu de expunere: Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Adresa: Palazzo Correr, Campo Santa Fosca (Cannaregio) 2215 – Venezia – Veneto

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/gyhdx_mtQyE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Eugen Raportoru expune la Artoteca Bibliotecii Metropolitane Bucureşti

Posted: 15 Mar 2021 03:12 AM PDT

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) anunţă deschiderea online a expoziției „Bucureşti 2021” a artistului plastic Eugen Raportoru vineri, 19 martie 2021, începând cu ora 17:00, la Artoteca BMB.Eugen Raportoru a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în anul 2009, departamentul Pictură, iar în 2011 cursurile de master. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2010. Lucrările artistului au putut fi admirate în peste 100 expoziţii personale şi de grup atât în ţară, cât şi în străinătate. În 2011 obţine premiul pentru pictură „Arte în București” acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România.Expoziţia face parte din cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică „Temeiuri” și este curatoriată de reputatul critic de artă Radu George Serafim și de Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice. Iubitorii de artă sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia de artă în perioada 19 martie – 15 aprilie, gratuit, conform programului Artotecii BMB, la adresa Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4. Ca de fiecare dată, evenimentul se va desfășura în condiții de deplină siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

 

www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

 

Număr de vizualizări :44http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NRtkIxWhZ7g?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vasile Varga. O sută de ani.

Posted: 15 Mar 2021 03:09 AM PDT

În Muzeul Orașului Lipova este deschisă o expoziție dedicată lui V. Varga (14 martie – 30 august 2021). Lucrări realizate din anii ’40 până în ultimii ani de activitate – pasteluri, desene, picturi in ulei, note și studii de cromatologie. Aceste eșantioane din arta lui Varga „vizitează” expunerea permanentă a muzeului, obiecte și picturi ce provin din colecția familiei (Costescu-Varga), donată in anii ’80 instituției – pictură din școlile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, pictură românească modernă, piese de artă decorativă – argintărie, porțelan, sticlă, mobilier etc. Toate în ambianța fostei case a lui Sever Bocu (membru marcant al PNR și apoi PNȚ, ministru, deputat, primar etc, arestat în 1950 din motive politice, torturat, a încetat din viață în 1951, în închisoarea Sighet), actualul Muzeu al Orașului Lipova.

Vasile Varga a povestit despre începuturile lui în pictură. Prima emoție în fața unei picturi, despre vânzarea micii sale biblioteci pentru a procura câteva pensule, tuburi de culoare și cartoane (M. Sârbulescu – Despre ucenicie, Ed. Ileana, 2015). A pictat enorm, lucra zi de zi, notând în jurnale experiența sa, probleme de metodă etc. Vasile Varga a publicat și articole despre artă. A fost apropiat de grupul Prolog, de Paul Gherasim, Afane Teodoreanu, Gheorghe Berindei și Ștefan Sevastre. Parte din acești pictori au fost colegii săi din Grupul Andreescu, activ în anii ’50. Soții Costescu-Varga sunt autori ai mai multor scrieri ample dedicate pictorilor Van Gogh, Andreescu, Grigorescu.

În expoziția de la Lipova este și un pastel datând din anii ’40 ce a fost expus în prima sa expoziție personală realizată în București (1969). În cadrul expoziției Studiul 2 (1981) de la Timișoara, Vasile Varga expunea mai multe pasteluri dedicate „locului ales” – Lipova. În expoziția deschisă ieri poate fi văzut un astfel de pastel realizat în 1946, perioadă avută în vedere și de Paul Gherasim în selecția Studiului. În muzeul din Lipova pot fi văzute studii de autoportret, studii de peisaj sau natură statică, modele de studiu al culorii și reproduceri ale unor note de jurnal.

Expoziția de la Lipova este o conlucrare între Muzeului Orașului Lipova din cadrul Complexului Muzeal Arad și Primăria Lipova și a fost deschisă în prezența viceprimarului orașului Lipova, Ioan Lepădat, a Cristinei D. Ciorogar, consilier județean și a domnului Dr. Sorin Bulboacă, mangerul Complexului Muzeal Arad. Gazdă și inițiatoare a evenimentului a fost Corina Dubeștean, muzeograf al Muzeului Orașului Lipova. Au fost de față și Doina Lungu și fostul edil Petru Gherman, unii dintre martorii ultimilor ani de viață ai soților Eleonora Costescu și Vasile Varga. La acest proiect a colaborat și pictorul Andrei Rosetti, membru al grupării Noima și al Asociației Studiul.

 

Număr de vizualizări :51http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/9RjTasXBi1A?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Îşi mai aminteşte cineva de Alecu Russo?

Posted: 15 Mar 2021 02:48 AM PDT

De peste 170 de ani numele lui Alecu Russo s-a înscris definitiv în cultura şi literatura timpului său ca fiind o personalitate marcantă a Moldovei şi a întregii Românii. Şi nici nu putea fi altfel din moment ce opera sa literară bogată avea să cuprindă importante veleităţi scriitoriceşti, de la poezie, proză, eseistică, teatru, memorialistică şi până la critică literară, aşa cum observă cu recunoscuta-i autoritate enciclopedică George Călinescu, care îi dedică lui Alecu Russo nu mai puţin de 5 pagini de aprecieri critice în monumentala sa „Istorie a literaturii române de la origini şi până în prezent”, editată în 1941. 

Definitoriu, într-o aceeaşi distinctă justeţe a criticii sale, George Călinescu avea să conchidă: „Numele lui Al.Russo se leagă de obiceiu de Cântarea României”, minunatul său poem în proză, scris iniţial în franceză şi tradus în româneşte de N.Bălcescu, care avea să işte controversa paternităţii, demontată de autorul însuşi prin versiunea apărută în limba română în 1855, din care cităm: „…Nu eşti îndestul de smerită, îndestul de chinuită, îndestul de sfâşiată? Văduvă de ficiorii cei viteji, plângi fără încetare pe mormintele lor, precum plâng şi jălesc femeile displetite pe sicriul mut al soţilor.”

Şi tot George Călinescu avea să sublinieze că: „Ideile critice ale lui Al. Russo, foarte sănătoase, nu sunt deosebite de ale generaţiei lui Kogălniceanu, Negruzzi, Alecsandri. Sunt exprimate poate cu mai multă legătură logică. El deplângea întâiu de toate pierderea contactului cu moşii şi strămoşii..”, reluându-i nota lui de amărăciune:  „nimică nu ne mai leagă cu trecutul şi fără trecut o societate este şchioapă.”

Poate de aceea, făcând o trimitere de facto la situaţia „şchioapă” a României de azi, întrezărim valenţele de strălucire şi înflăcărare patriotică ale operei scriitorului paş´optist, Alecu Russo.

Tot de numele său se legă şi însufleţitoarea sa râvnă manifestată în iniţierea, sprijinirea şi declanşarea Revoluţiei de la 1848 în Moldova, a cărei ideologie a promovat-o cu entuziasm în scrierile şi demersurile sale îndreptate spre înfăptuirea acesteia.

De aici rezidă, ca un fior, justificata interogaţie a titlului: Îşi mai aminteşte cineva de Alecu Russo?

 Dar, înaintea răspunsului aşteptat, să aruncăm o succintă privire asupra biografiei scurtei sale vieţi:

S-a născut la 17 martie 1819, la Chişinău, în familia unui boier basarabean de viţă veche, poreclit Rusu, a cărei situaţie materială era însă modestă. Tot Călinescu avea să întrevadă „rectificarea de mai târziu al numelui (Russo) ca să samene cu – omonimul – său Jean-Jacques Rousseau” La 10 ani rămâne orfan de mamă şi tatăl său îl trimite la studii în Elveţia, pe care le continuă la Institutul lui Fr. Naville de lângă Geneva, unde apar şi primele sale încercări literare scrise în limba franceză şi traduse după moartea lui. La 20 de ani, în 1839, se întoarce în Moldova în ţinutul Bistriţei, acolo unde tatăl său arendase o moşie. Îl cunoaşte şi se împrieteneşte cu Vasile Alecsandri, cu care porneşte într-o călătorie prin locurile nemţene, fiind impresionat de frumuseţea lor peisagistică şi folclorică, ce aveau să-i inspire deosebita lucrare, Piatra Teiului. Un an mai târziu se stabileşte la Iaşi, unde, îndrăgostit de locurile şi de locuitorii Cetăţii Ieşilor de pe cele 7 coline, avea să scrie în franceză o veridică lucrare, Iaşii şi locuitorii lui la 1848. Apreciindu-i scrierile, domnitorul Mihail Sturdza îi oferă o slujbă la Tribunalul din Piatra Neamţ. Aici se dedică şi mai mult scrisului şi abordează stilul dramatic, cu piesele: Băcălia ambiţioasă şi Jicnicerul Vadră sau Provincialul la Teatrul Naţional, care în 1846 au fost puse în scenă la Teatrul Mare de la Copou. În urma reprezentaţiei comediei Jicnicerul Vadră, ce nu a fost pe placul stăpânirii, Alecu Russo este surghiunit la Mănăstirea Soveja, unde nu pierde timpul şi scrie jurnalul: Soveja. Ziarul unui deţinut politic la 1846, din care se revarsă  convingerile sale de revoltă. Cunoscându-l în prealabil pe Nicolae Bălcescu, participă activ alături de Vasile Alecsandri la Revoluţia de la 1848, iar după înfrângerea acesteia este nevoit să ia mai întâi drumul Ardealului, cunoscându-i frumuseţile, dar şi suferinţele, iar mai apoi se stabileşte la Paris. Aici ajungem la momentul biografic: 1850, anul în care apare în revista „România viitoare” editată de românii exilaţi la Paris, patetica sa „Cântarea României”, scrisă în limba franceză, ce devine opera de referinţă a lui Alecu Russo. Despre aceasta avea să facă mai târziu aprecieri de substanţă însuşi Nicolae Iorga, considerând-o: …” O simțire tot atât de aleasă pe cât de puternică, o mare putere de a concretiza în icoane gândurile de păreri de rău sau de speranțe dau acestei scurte bucăți o valoare pe care unii n-au atins-o și n-o ating, și nimeni, în curgerea vremurilor, n-a mai găsit astfel de accente pentru a mângâia și îmbărbăta maica în suferință, «țara cea dragă», și în același timp, pentru întâia oară se caută în desfășurarea evenimentelor ce alcătuiesc istoria noastră un rost filosofic.“

Întors din exil, la un an mai târziu, scrie un eseu veridic situaţiei ţării, „Studie moldoveană”, cum şi multe altele, care apar sub pseudonim în revista Zimbrul. În anii ce au urmat, datorită prigoanei autorităţilor, activitatea sa publicistică se diminuează sensibil, dar revine cu şi mai mare forţă publicând, în 1855, “Cugetări” în revista unionistă a lui Vasile Alecsandri “România viitoare”, în care militează din răsputeri pentru o limbă română curată, bine stilizată, a cărei evoluţie să aibă loc “după o cumpănită gândire, care să ţină seama de tradiţie.” Semnificativă este “spovedania” sa literară: “…şi de aș fi poet, aș culege mitologia română, care-i frumoasă ca și cea latină și greacă; de aș fi istoric, aș străbate prin toate bordeiele să descopăr o amintire sau o rugină de armă; de aș fi grămătic, aș călători pe toate malurile românești și aș culege limba.“

Ca un corolar al operei sale apare tot în 1855, de această dată tradusă în limba română, “Cântarea României”, ce avea să devină un argument solid pentru Unire.

Ultimii patru ani ai vieţii, bolnav şi scârbit de racilele societăţii, de cerbicia prigoanei fanariote împotriva unioniştilor ieşeni, nu se alătură măreţei cauze a Unirii Principatelor Române, pentru care luptase la 1848, dar asistă cu destulă mândrie la înfăptuirea acesteia la 5 şi 24 ianuarie 1859. Cu această satisfacţie împlinită, la doar 40 de ani abia împliniţi, se stinge din viaţă la 4 februarie 1859 (după unii biografi, la 5 februarie 1859!) şi este înmormântat în cimitirul Bisericii Bărboi, construită între anii 1841- 44, pe locul vechii biserici de la începutul sec. al XVII-lea. Odată cu desfiinţarea cimitirului parohial, osemintele lui Alecu Russo sunt depuse într-o nişă din peretele sudic al pronaosului. Deasupra osuarului a fost amplasată o placă de marmură neagră, nefixată în perete, în mijlocul căreia este sculptat un altorelief cu chipul scriitorului și s-a săpat următoarea inscripție cu litere aurite: „ALECU RUSSO n. 17 martie 1819 + 4 februarie 1859. Ale cărui slăvite oseminte au fost mutate de lînga zidul de afară în sfînta biserică în semn de patriotică recunoștință. Evanghelia este cartea libertății. Hristos nu a zis: „Ucideți pe acei care nu vreau să creadă în mine”, Hristos a zis: „Cuvîntul este pentru toți acei care vreau să-l asculte”.  

 

 

 

Se împlinesc, iată, în prima parte a anului 2021, două veacuri şi doi ani de la naştere şi 162 de ani de la trecerea prematură în veşnicie a strălucitului om de cultură şi patriot învederat, scriitorul Alecu Russo.

Din nefericirea “reformării” actuale a culturii naţionale şi a învăţământului românesc, lumina strălucitoare a operei lui Alecu Russo păleşte tot mai mult şi apune încetul cu încetul, dispărând treptat din manualele şcolare (în cele “alternative” nici nu se pomeneşte!), din revistele literare , din massmedia audio-vizuală, din programele multor manifestări culturale de tradiţie.

În faţa implacabilului interogaţia este la fel de stăruitoare: Îşi mai aminteşte cineva de Alecu Russo? 

Şi ca printr-o minune, iată, desluşim în auz, ca un prelung ecou, răspunsul reverberat de dangătul clopotului din turnul Bisericii Bărboi care îşi cheamă enoriaşii şi nu numai pe ei la slujba de omagiere a lui Alecu Russo, cel care a cântat de-a pururi, cum numai el a ştiut s-o facă, ţara lui dragă, România!

În spiritul nedezminţitei tradiţii demult împământenite în „dulcele Târg al Ieşilor”, să urmăm, dar, cu grăbire această chemare şi să aprindem cu pioşenie, ca pe o sfântă datorie, candela neuitării lui Alecu Russo, păstrând-o apoi nestinsă în sufletele noastre, fiindcă amintirea scriitorului Alecu Russo va fi veşnic luminoasă în istoria României.

 

Mihai Caba   

 

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/KLUIozhdBZk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Ora de Educație Rutieră”, în 10 școli și grădinițe din județul Ilfov

Posted: 15 Mar 2021 02:18 AM PDT

Asociația EDIT continuă Programul ,,România în Siguranță” început în toamna anului 2019. Astfel, în perioada 1-13 martie 2021, prin proiectul ,,Ora de Educație Rutieră”, am ajuns în 10 unități de învățământ din județul Ilfov.

Programul ,,Ora de Educație Rutieră în Ilfov” este un proiect al Asociației EDIT, realizat cu sprijin de la Consiliul Județean Ilfov, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București, proiect în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Ministerul Educației și Cercetării. 

Cursurile sunt concepute astfel încât să-i antreneze pe copii să participe activ. Sunt susţinute de o echipă formată dintr-un poliţist rutier și un formator, au o durată de 50 de minute, după următoarea structură:

Activitatea 1 – Cunoașterea și prezentarea pe scurt a orei – 5 minute

Activitatea 2 – Învățarea elementelor care ne mențin în siguranță – 10 minute

Activitatea 3 – Pietonii și traversarea corectă a străzii – 10 minute

Activitatea 4 – Pasagerii și regulile de conduită în mașină – 10 minute

Activitatea 5 – Călătoriile în mijloacele de transport în comun și locurile de joacă –5 minute

Activitatea 6 – Discuții cu polițistul rutier – 10 minute.

 

Obiectivul programului este creșterea gradului de educație rutieră în rândul preșcolarilor, școlarilor din ciclu primar și cadrelor didactice din judetul Ilfov. Fiecare participant la program a primit la finalul cursului un Kit de Educație Rutieră compus din broșură A5 pentru părinți și elevi, carnet de pieton, insignă, breloc vestă reflectorizantă, mapă personalizată, suport de curs pentru cadrele didactice.

 

 

Conform Raportului Comisiei Europene despre statisticile privind siguranța rutieră pentru
anul 2019, publicat la data de 11 iunie 2020, România se situează pe ultimul loc al clasamentului.

Astfel, România este cea mai nesigură țară în ceea ce privește siguranța rutieră cu 96 de decese la milionul de locuitori, cifră ce reprezintă aproape dublul mediei UE, care este de 51 de decese la milionul de locuitori. Mai mult, aceste cifre ridicate au impact și la nivel financiar, costurile sociale estimate ale accidentelor de circulație din România, conform Autorității Rutiere Române (A.R.R) – în temeiul prevederilor art. 27 din Legea 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, fiind în jurul valorii de 1.082.964,44 euro/deces și 168.569,09 euro/accident grav. Astfel, conform Buletinului Siguranței Rutiere din anul 2017, România cheltuie aproximativ 3 miliarde de euro cu victimele rezultate în accidentele rutiere grave.

 

Asociaţia pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT este organizația non-guvernamentală care de-a lungul anilor a reușit să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce privește siguranța rutieră:

„Implementăm încă din anul 2016 cel mai structurat proiect de educație rutieră intitulat: Ora de Educație Rutieră. Mă bucură faptul că Asociaţia pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT este organizația nonguvernamentală care de-a lungul anilor a reușit să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce privește siguranța rutieră. Datorită implicării echipelor noastre în această direcție, am ajuns la peste 100.000 de beneficiari în toată țara. Și nu ne oprim aici. Ne dorim ca proiectele noastre să aibă un impact național și pentru ca acest lucru să se întâmple ne dorim și avem nevoie de parteneriate sustenabile cu instituțiile din domeniul în care activăm. Credem cu tărie, că numai prin implicarea mediului public și privat, putem schimba statisticile sumbre privind siguranța rutieră din țara noastră’’, a declarat Liviu Zorilă, președintele Asociației.

 

Instituțiile de învățământ implicate în proiect sunt: Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu” Chitila,  Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” Otopeni, Școala Gimnazială Gruiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Berceni, Școala Gimnazială Nr.1 Nuci, Liceul Teoretic ”Horia Hulubei” Măgurele, Școala Gimnazială nr. 1 Buftea, Școala Gimnazială ”Ion Bădescu” Popești Leordeni, Liceul Teoretic ”Radu Popescu” Popești Leordeni, Școala Gimnazială nr. 3 Popești L

Vizualizări: 42

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor