altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 15 ianuarie 2019

“Programul evenimentelor organizate de MNLR cu ocazia Zilei Culturi...


Programul evenimentelor organizate de MNLR cu ocazia Zilei Culturii...

Posted: 14 Jan 2019 01:55 PM PST

Marți, 15 ianuarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o serie de evenimente culturale speciale, dedicate acestei zile. Această zi nu este numai o celebrare a unui mare scriitor, Mihai Eminescu, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene, exemplu Spania, unde Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, sau Portugalia, ziua în care s-a născut Luis de Camoes. De asemenea, autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

Ora 12.00 – Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin 1-3)

15 ianuarie 2019: Ziua Culturii Naționale, Ziua lui Mihai Eminescu

Invitați: Acad. Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Române), E.S. Klaus Iohannis (Președintele României), P.F. Daniel (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române), Acad. Eugen Simion, Ecaterina Andronescu (Ministrul Educației Naționale), Valer Daniel Breaz (Ministrul Culturii și Identității Naționale), Acad. Răzvan Theodorescu (Vicepreședintele Academiei Române), Acad. Mihai Cimpoi, Actorul Dorel Vișan, Concert: Camera Regală

Organizatori: Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Biblioteca Academiei Române, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Filarmonica „George Enescu”

 

Ora 16.00 – Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Aulă (Calea Victoriei 88)

Gala Tinerilor Scriitori ai anului 2018, ediția a XIX-a

Invitați: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu, Cosmin Borza (juriu), scriitorii nominalizați

Invitați speciali: Oana Cătălina Beța (voce), Albert Tajti (pian)

Amfitrion: Dan Mircea Cipariu

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Clubul UNESCO-Adolescenții și Asociația EURO CULTURART

Cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Mică de Expoziții Temporare (Calea Griviței 64-66)

Vernisaj expoziție Mircia Dumitrescu: grafică de carte, gravură, pictură, sculptură, proiecție

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 1 februarie 2019

 

 

 

 

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Mare de Expoziții Temporare (Calea Griviței 64-66)

Vernisaj expoziție Laboratorul memoriei, artist: Vlad Basarab

Lansarea catalogului Arheologie Memoriei

Invitați: Ioan Cristescu, Pavel Șușară

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2019

 

Ora 18.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Mansardă (Str. Nicolae Crețulescu 8)

Eminescu – Om, geniu și poet divin

Un spectacol de muzică și poezie cu Dorel Vișan, Ion Bogdan Ștefănescu (flaut), Mariana Pachiș (sand-artist)

 

 

 

 

 

Ora 19.00 – Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviței 64-66)

Seară de poezie și muzică

Poeți invitați: Bogdan O. Popescu, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Magda Cârneci, Doru Mareș, Mihail Gălățanu, Simona Popescu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Andra Rotaru.

Moderator: Horia Gârbea

Muzica va fi asigurată de îndrăgitul cântăreț și chitarist Mircea Baniciu

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și Teatrul Dramaturgilor Români

Număr de vizualizări :12http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/pc-kfJDuS9k?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Drumul poveștilor. Pe urmele marilor povestitori”, un proiect meni...

Posted: 14 Jan 2019 01:53 PM PST

Marți, 15 ianuarie 2019, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun inițiază proiectul cultural DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI. Proiectul se va derula în perioada 15 ianuarie – 30 iunie 2019 și se va adresa unui public de 1000 de elevi din România și Republica Moldova. Proiectul, susținut de criticul literar Alex Ștefănescu, își propune să-i readucă la lumină pe marii povestitori români și opera lor, să-i conștientizeze pe copiii din comunitățile unde aceștia s-au născut asupra valorii culturale a poveștilor lăsate moștenire de înaintașii lor, să facă legătura între poveștile de odinioară și cele scrise de autori contemporani.

În perioada menționată, vor fi organizate întâlniri cu elevii școlilor  ”Ioan Slavici”, com Șiria, Arad, ”I. L. Caragiale”, satul I.L. Caragiale, Dâmbovița, ”Ion Creangă”, Târgu Neamț și ”Mihai Eminescu”, Ipotesti, Botoșani, unde s-au născut patru dintre marii autori de povești. Totodată, se vor organiza întâlniri în școlile din satul Semeni, raionul Ungeni, Republica Moldova și Giurgiu, unde s-au născut autorii contemporani Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun.

Pentru realizarea obiectivului, au fost redactate și se află în faza de tipărire volumele ”Portrete ale marilor povestitori români” și ”Drumul poveștilor. Caiet de lecturi”, lucrări care prezintă biografiile a 28 de autori de basme culte sau culegători de basme și o selecție din creațiile acestora. Elevilor le va fi prezentat și filmul ”Povești din Țara copiilor fericiți” (cuprinde trei povești de autor ale scriitorului Petre Crăciun, citite de el însuși).

”Ne propunem să îi aducem pe marii povestitori români printre elevi, să depășim barierele create de manualele școlare, să îi atragem pe elevi spre lectura poveștilor, să cultivăm convingerea că timpul poveștilor este unul continuu, existând oportunitatea întâlnirii elevilor cu autori contemporani de povești”, a declarat Petre Crăciun, el însuși autorul a peste 50 de basme și povești, precum și a 22 de volume pentru copii.

Elevii vor mai avea posibilitatea de a vizita case memoriale ale povestitorilor, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională, Biblioteca ”I.A. Bassarabescu”.

Primele activități vor fi organizate chiar în luna ianuarie, când s-au născut autori importanți: Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Alexandru Vasiliu, Victor Eftimiu, Grigore Botezatu (Republica Moldova).

Toate informațiile despre proiect se regăsesc pe pagina de Facebook ”Drumul poveștilor. Pe urmele marilor povestitori”, creată special pentru proiect.

*

Petre Crăciun, inițiatorul proiectului, este laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea carte pentru copii, în 2016, conduce revista ”Regatul Cuvintelor” și este președintele juriului național al Concursului Tinere Condeie, organizat de Ministerul Educației Naționale. A înființat, de peste cinci ani, portalul Literatură Copii. A inițiat nenumărate activități pentru copiii din România sau din Republica Moldova, Italia, Danemarca, Serbia.

Din 2018 a inițiat, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiectul ”Lecturile Regatul Cuvintelor”. În cadrul acestui proiect a reușit, în ziua de 26 noiembrie 2018, să organizeze o întâlnire istorică, ”Lecturi basarabene pentru copii”, la care au participat Ana Blandiana și patru importanți scriitori de peste Prut, printre care și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Tot în 2018 a demarat proiectul ”Povestea de vineri cu Petre Crăciun. 50 de povești în lectura autorului”, un proiect unic în România și poate chiar în lume, prin care un autor de basme își citește propriile creații. Proiectul a fost deja preluat de patru biblioteci din România și Republica Moldova.

 

 

 

Număr de vizualizări :7http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/XN_F7bB6zg0?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Filmul ”România neîmblânzită”, prezentat la Varşovia şi Tallinn cu ...

Posted: 14 Jan 2019 01:18 PM PST

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în data de 15 ianuarie 2019, Institutul Cultural Român de la Varşovia prezintă în Polonia şi Estonia filmul ”România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys. Proiecțiile vor avea loc concomitent, în saloanele oficiale ale Ambasadelor României la Varșovia și Tallinn. Evenimentele se vor adresa unui public divers, format din membrii Corpului Diplomatic din cele două capitale, diaspora românească, reprezentanţi ai instituţiilor poloneze și estone, precum şi publicului larg.

Filmul, realizat de casa de producţie britanică Off the Fence, în colaborare cu Auchan Retail România, relevă o călătorie care începe pe crestele împădurite ale Carpaților (unde urșii, lupii și râșii sălășluiesc liberi) și ajunge în apele agitate de vânt ale Deltei Dunării (locul din care pelicanii își iau zborul şi unde șerpii de apă înoată în adâncuri). În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar România neîmblânzită dezvăluie toate aceste povești incredibile.

Filmul este prezentat graţie Auchan Retail România, partener al ICR Varşovia în acest proiect. Evenimentul din Estonia este organizat împreună cu Ambasada României la Tallinn.

 

Număr de vizualizări :8http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/tbQoiwHkIIM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Academicianul Eugen Simion lansează volumele ”Sfidarea retoricii – ...

Posted: 14 Jan 2019 04:20 AM PST

Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 13.00, la Clubul academicienilor din cadrul Academiei Române, Calea Victoriei 125, Academia Română, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, organizează, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Române, o întâlnire cu acad. Eugen Simion, câștigătorul medaliei de aur pentru filologie ”Alfred Nobel” (2018). Cu această ocazie, va avea loc lansarea volumelor ”Sfidarea retoricii – jurnal german”, ”Întoarcerea autorului – eseuri despre relația autor –operă” și ”Timpul trăirii, timpul mărturisirii – Jurnal parizian” de Acad. Eugen Simion. Vor lua cuvântul Acad. Nicolae Breban, prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Paul Cernat, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.

 

 

 

Academician Eugen Simion, laureat al Medaliei de Aur pentru Filologie ”Alfred Nobel” (2018), este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române.  În mandatul său a fost inițiat și inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut peste 200 de volume. Fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române. În anul 2001 a inițiat Colocviului Internațional „Penser l’Europe“, desfășurat sub patronajul Academiei Române, ajuns la ediția a XVI-a, ce reuneşte anual reprezentanţi ai elitei culturale şi ştiinţifice europene.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din Moldova.

S-a născut în 1933. Este reputat critic și istoric literar, eseist și editor. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. În 1969, și-a susținut doctoratul cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit“, sub coordonarea lui Șerban Cioculescu. Cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius. Profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

 

 

Număr de vizualizări :66http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rf7538L-xtM?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Sorin Zlat Quartet susține primul concert din an al stagiunii de ja...

Posted: 14 Jan 2019 02:02 AM PST

Primăria Capitalei prin ARCUB − Centrul Cultural al Municipiului București, continuă și în 2019 seria evenimentelor din cadrul celei de-a treia stagiuni − curatoriate de Cristian Soleanu − a programului de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB. După cele șase concerte desfășurate în 2018, “The Land of Dreams”, primul concert din noul an, susținut de Sorin Zlat Quartet, va avea loc în data 24 ianuarie 2019, ora 20.00, în Sala Mare de la ARCUB (str. Lipscani, nr. 84-90). Din componența cvartetului fac parte Sorin Zlat (pian − România), Gianni Gagliardi (saxofon − Spania), Gianluca Renzi (contrabas −Italia), Iulian Nicolau (batierie − România).

 

Cei patru artiști internaționali au pregătit, pentru stagiunea “Artist in Residence”, un proiect inedit prin care își doresc să prezinte publicului din București un repertoriu original și diversificat. Cu stiluri abordate ce oscilează de la cool jazz, post-bop, latin la avant-garde, concertul este o mărturie a universalității muzicii, cu cei patru muzicieni provenind din generații și școli de gândire diferite, dar uniți prin limba comună a jazzului. “The Land of Dreams” cuprinde compoziții personale de pe albumul Endurance, lansat de Sorin Zlat în anul 2015, creații noi ce vor fi incluse pe următorul album al pianistului, precum și compoziții semnate de saxofonistul Gianni Gagliardi și contrabasistul Gianluca Renzi.

Sorin Zlat, născut în România, este pianist, clarinetist și compozitor, cu un bogat palmares național și internațional. Este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români, care în ultimii ani a primit distincții precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville (Florida, 2015), Marele Premiu la Competiția de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru „Cel Mai Bun Muzician de Jazz”. Invitat ca headliner la “Jacksonville Jazz Festival 2017”, Sorin Zlat a concertat alături de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio, Gerald Clayton și Gregory Porter. În prezent, concertează în Europa și America de Nord, în cluburi celebre precum Birdland și Smalls din New York, Music Village și Jazz Station din Bruxelles, Vortex, Pizza Express, Ronnie Scott’s Jazz Club din Londra, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Cafe din Montreux, Clubul B-flat din Berlin, sau la festivaluri de prestigiu, precum Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz festival, Izmir Jazz festival, Bruxelles Jazz Festival etc.

Gianni Gagliardi este considerat a fi acum „o stea în ascensiune pe scena jazzului din Brooklyn”, după cum a remarcat Ron Netsky în Rochester City Newspaper. Sunetul său unic, originalitatea și sinceritatea artistică i-au permis să se afirme în multe locuri ale lumii și să abordeze o gamă care se întinde de la jazz la muzica flamenco, alături de artiști precum Al Foster, John Clayton, Dick Oats, Gilad Hekselman or Jordi Rossy. A studiat la Berklee College of Music, State University of New York, Conservatorium van Amsterdam și la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. A înființat BCN Jazz Collective, o casă de discuri și o platformă care le permit tinerilor compozitori să-și publice și să-și promoveze lucrările. A făcut înregistrări fie ca acompaniator, fie ca lider, bucurându-se de aprecierea presei internaționale. După cum spune și Dan Bylawsky (All About Jazz), unul dintre numeroasele talente ale lui Gagliardi este „capacitatea sa de a modela și a construi intensitate”.

Originar din Italia, Gianluca Renzi este stabilit la New York City, având multe aptitudini: contrabasist, compozitor, orchestrator, profesor și inginer de sunet. Este un jazzist apreciat la nivel internațional și cântă regular cu unii dintre cei mai cunoscuții artiști de jazz. A participat la numeroase festivaluri de jazz prestigioase: Umbria Jazz (Italia), Marciac Jazz Festival (Franța), San Francisco SFJazz (SUA), Richmond Jazz Festival (SUA), Istambul Jazz Festival (Turcia), Shanghai Jazz Festival (China), Jazz al Parque (Colombia), Jarasum Jazz Festival (Coreea de Sud), Kanazawa Jazz Festival (Japonia), San Javier Jazz Festival (Spania), Guimaraes Jazz Festival (Portugalia) etc. De-a lungul celor douăzeci de ani de carieră, a colaborat cu muzicieni importanți din Europa și America: Alex Sipiagin, Ari Hoenig, Orrin Evans, Loston Harris, Mark Whitfield, Joe Locke, Bobby Watson, Bruce Cox, Steve Lacy, Steve Grossman, Gary Smulyan, Jon Davis, Clarence Penn, Gene Jackson, Adam Nussbaum, Rick Margitza.

Iulian Nicolau s-a născut în România și a absolvit Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, fiind în prezent student al Universității Naționale de Muzică din București, la Secția „Percuție clasică”. A colaborat cu diverși artiști reprezentativi ai jazzului românesc, și nu numai, printre care se numără Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Catalin Milea, Alex Man, Sorin Zlat, Marius Vernescu, Emil Bizga, Candice Hoys și Cedric Henriot.

 

Despre stagiunea de jazz “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator al programului “Artist in Residence”.

 

Program concerte stagiunea de jazz AIR ianuarie- iunie:

  • 14 februarie − Luiza Zan/ Peter Sarik Trio
  • 28 februarie − Petrică Andrei Trio − „Joy of Life”
  • 14 martie − Bobby Petrov Quartet − „Jazzanitsa”
  • 21 martie −A.P. – Mezquida/ Aurignac/ Prats
  • 4 aprilie − Liviu Butoi Group
  • 18 aprilie – Blue Noise − „Mixed feelings”
  • 9 mai − Petra Acker
  • 23 mai − Kaja Draksler Trio − „Punkt. Vrt. Plastik”
  • 6 iunie − Concert dublu − Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu − Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe http://arcub.ro/, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscanis, nr. 84-90.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

 

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Ia8e4NNH0rs?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Mihai Eminescu, întreaga operă“ – aplicație gratuită pentru telefo...

Posted: 14 Jan 2019 01:56 AM PST

Marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, la Ateneul Român, Academia Română lansează aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă“. Opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store și Google Play. Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă“ a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme etnice al Academiei Române, membri ai Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură și tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociației NeamUnit.

”Academia Română și-a asumat urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate, idee asumată de către echipa de proiect. Astfel, aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.

 

În România, în momentul de față, peste jumătate dintre locuitori utilizează terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri. Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă“ pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS are ca scop apropierea tineretului de „omul deplin al culturii române“ prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne. În același timp, opera este utilă și persoanelor de specialitate, punând la dispoziția acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic.”, anunță Biroul de Presă al Academiei Române

 

 

 

Număr de vizualizări :48http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hrcxSq2OVHo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Conferința ”Valorile culturale naţionale – reper în activitatea did...

Posted: 14 Jan 2019 01:47 AM PST

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ora 10.00, în Sala Perpessicius a MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8), Asociația Învățătorilor Teleormăneni în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Învățătorilor Vrânceni organizează conferința cu tema: ”Valorile  culturale  naţionale – reper în activitatea  didactică”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Vor conferenția conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR, și acad. Eugen Simion, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă, în prezența a peste 90 cadre didactice din învățământul primar și gimnazial din județele Teleorman și Vrancea. Evenimentul este un omagiu adus tuturor celor care activează în domeniul didactic și dau dovadă de implicare și responsabilitate în promovarea limbii, literaturii și culturii române.

Proiectul, inițiat de prof. Camelia Râcu, președintele Asociației Învățătorilor Teleormăneni, și concretizat într-o excursie tematică, vizite de lucru și organizarea unei mese rotunde, aduce un plus participanților în palmaresul formării lor profesionale. Vizita de studiu și schimbul de experiență asigură un spațiu propice dialogului și învățării reciproce pe teme de interes comun şi priorităţi la nivel naţional, contribuind la împărtășirea de practici şi idei inovatoare, promovând calitatea şi transparenţa sistemului educaţional şi de formare din instituțiile participante.

Obiectivele urmărite în cadrul conferinței:

  • Sprijinirea politicii dezvoltării și cooperării la nivel național în ceea ce privește învățarea pe tot parcursul vieții;
  • Promovarea modelelor literare și culturale naționale;
  • Susținerea dezvoltării unor conținuturi, pedagogii și practici în învățarea pe tot parcursul vieții bazate pe modele, schimb de bune practici, vizită de lucru, excursie tematică;
  • Transpunerea informațiilor și cunoștințelor dobândite de către cadrele didactice în formarea personalităţii elevilor prin valorificarea elementelor specifice ale culturii naţionale.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro, publicația on-line Iqool.

Număr de vizualizări :36http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/AITSpvR9nF8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ziua Culturii Naţionale şi inaugurarea unui nou lectorat de limbă r...

Posted: 14 Jan 2019 12:06 AM PST

Marți, 15 ianuarie 2019, ora 19:00, la Centrul Cultural „Casa de Vacas” din Madrid, Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid, Ambasada României în Regatul Spaniei și Universitatea Complutense din Madrid, în colaborare cu Centrul Cultural „Casa de Vacas” și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, organizează evenimentul „Eminescu ieri și azi”, dedicat poetului Mihai Eminescu, evocându-se, dintr-o perspectivă multidisciplinară, personalitatea artistică a poetului naţional la 130 de ani de la moartea acestuia. Acest eveniment marchează, totodată, inaugurarea Lectoratului de Limbă Română la Universitatea Complutense din Madrid.

Viața și opera poetului vor fi rememorate de către profesorul universitar și traducătorul poeziilor lui Mihai Eminescu, José Manuel Megías, dar și printr-un recital de poezie de Mihai Eminescu, în spaniolă, cu proiecția versurilor în limba română, în interpretarea actorului Ramiro Melgar și un recital de nai în interpretarea artistei Mariana Preda. La final, va avea loc proiecția documentarului „Eminescu, Veronica, Creangă”, primul scurtmetraj despre prietenia dintre Mihai Eminescu, Ion Creangă și Veronica Micle, realizat de Octav Minar în 1914.

La eveniment vor participa doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Daiana Theodora Cuibus, Directorul General al Institutului Limbii Române, doamna Isabel Durán Giménez-Rico, Vice-Rectorul pentru Relații Internaționale și Cooperare al Universității Complutense din Madrid și domnul Eugenio Ramón Luján Martínez, decanul Facultății de Filologie din cadrul Universității Complutense din Madrid.

Pentru mai multe detalii:
Instituto Cultural Rumano de Madrid

Plaza del Cordon no. 1, bajo dcha.,

28005, Madrid

www.icr.ro/madrid/

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/J1dHIue8ExI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert simfonic „Valori românești și europene”, la Chișinău

Posted: 13 Jan 2019 11:55 PM PST

Miercuri, 16 ianuarie 2019, ora 18.00, în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău, ICR Chisinău și Ambasada României în Republica Moldova organizează concertul simfonic „Valori românești și europene” pentru a celebra Ziua Culturii NaționaleEvenimentul marchează și preluarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a  președinției Consiliului UE de către România, la 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană.

Concertul festiv este susținut de Orchestra Națională de Cameră, condusă de  maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, avându-i ca soliști pe cunoscuții artiști: organista Anna Strezeva, flautistul Ion Negură, naistul Ștefan Negură, violoncelistul Cristian Florea, acordeonistul Eugen Negruța, tânărul violonist Gabriel Luță.

Programul concertului reunește creații ale unor mari compozitori: ENESCU. Preludiu la unison; V. CIOLACU. Poem festiv; J. S. BACH. Concert Brandenburgic Nr 3 partea I;J. HAYDN. Concert pentru cello si orchestra C-dur partile II –III; W. A. MOZART. Concert pentru flaut si orchestra G-dur partea I; M. RAVEL. Pavane; A. L. DVORAK. Serenada partea I si II; M. K. OGINSKI. Poloneza;  A. VIVALDI. Simfonia in G dur; T. CHIRIAC. De la Tiras pana la Tissa, fragment; G.T.HOLST ST.Paul’s suite I parte; P.SARASATE. Melodii lăutărești; F. LISZT. Rapsodia nr. 2.

Intrarea publicului în sală este liberă.

 

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/x8sdYQtpqX4?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Și Pinocchio merge la școală

Posted: 13 Jan 2019 11:35 PM PST

Din 16 ianuarie 2019 începe seria activităților social-educaționale ale proiectului „Pinocchio merge la școală” – reprezentații de teatru de păpuși, ateliere de tipul Teatru Forum și ateliere de formare în educația prin teatru – în 15 școli din București, Timiș, Ilfov, Călărași și Giurgiu. Elevii vor învăța despre importanța alegerii de a merge la școală, urmărind povestea lui Pinocchio și schimbând cursul acesteia prin deciziile lor, iar cadrele didactice vor descoperi metode alternative de educație prin teatru. Proiectul are ca scop combaterea abandonului școlar și este organizat de Asociația CREAS, , finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Pinocchio merge la școală este un proiect de educație prin teatru care se adresează elevilor și cadrelor didactice din zone defavorizate cultural din capitală și județele din jur și din zona de est a județului Timiș – și vizează combaterea abandonului școlar și reducerea analfabetismului funcțional. Asociația CREAS a dramatizat romanul “Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Gollodi, și, în cadrul celor 15 unități de învățământ primar și gimnazial participante, va prezenta în fața elevilor un spectacol de teatru de păpuși care va avea ca principal mesaj – importanța educației.

În fiecare școală va avea loc mai întâi o reprezentație a spectacolului cu o durată de 45 de minute, în fața unui număr minim de 100 de elevi, cu vârste între 6 și 12 ani, respectând povestea originală și urmărind aventurile eroului. După fiecare reprezentație, micii spectatori vor participa la ateliere de tip Teatru Forum, în care vor fi antrenați într-o discuție liberă despre alternativele eroului, alegerile pe care acesta le face și urmările lor. Actorii vor relua spectacolul din punctul în care Pinocchio abandonează drumul spre școală, dar, de această dată, acțiunea se va desfășura conform ideilor venite de la copii, pentru ca aceștia să aibă o reprezentare foarte clară a consecințelor ce apar odată cu deciziile luate – în cazul de față, de a merge sau nu la școală.

Echipa de creație a spectacolului este formată din: Daniel Burcea – Regie și Scenariu, Florica Burcea și Vasile Lazăr – Scenografie, Vlad Tănase – Construcție păpuși, Dan Bălan – Muzica, Mihai Gruia Sandu, Gabi Șarga, Dana Rotaru, Diana Nițu, Orest Pâslariu-Ranghilof, Victor Bucur și Daniel Burcea – Voci Personaje, Andra Mirescu, Daniel Burcea, Victor Bucur – Mânuire păpuși.

În paralel, se vor organiza două sesiuni de atelier de educație prin teatru dedicate cadrelor didactice din școlile participante, cu scopul îmbunătățirea performanței pedagogice în actul educațional prin inițierea în metode educaționale folosind exerciții din teatru. Atelierul de tehnici actoricești va fi coordonat de Dana Rotaru, lector universitar la UNATC București.

Perioada de desfășurare a activităților proiectului Pinocchio merge la școală este 16 ianuarie – 25 februarie 2019, în următoarele locații: Școala Gimnazială nr. 179 – București, Școala Gimnazială nr. 108 – București, Școala “Anișoara Odeanu”, Școala 1 – Lugoj, Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” Nădrag, Școala Gimnazială Fârdea, Școala Gimnazială Sudriaș – comuna Traian Vuia, Școala Gimnazială Dumbrava, Școala nr 2 Lugoj, Școala „Victor Vlad Delamarina” – Lugoj, Școala Gimnazială Eremia Grigorescu – București, Școala Gimnazială nr. 2 Jilava – județul Ilfov, Școala Gimnazială Stolnicul Constantin Cantacuzino – Isvoarele, județul Giurgiu, Școala Gimnazială nr. 1 – Brănești, județul Ilfov, Școala Gimnazială nr. 1 – Sohatu, județul Călărași

Numărul total de beneficiari direcți ai proiectului este de 1500 de elevi cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, 30 de cadre didactice participante la atelierele de tehnici actoricești și minimum 1000 de familii ale elevilor vizați de proiect.

Impactul social al proiectului este creșterea motivației elevilor pentru frecventarea școlii și pentru învățare, creșterea stimei de sine – le este transmis mesajul că indiferent din ce mediu provin, este dreptul lor să urmeze școala, să învețe și să devină ceea ce își doresc în viață – și încurajarea profesorilor să folosească metode moderne, axate pe nevoile individuale ale fiecărui elev – teatrul ca metodă non-formală de educație – pentru a transforma școala într-un mediu mai prietenos. De asemenea, proiectul facilitează accesul la evenimente culturale și combate excluziunea socială la care sunt supuși copiii din mediile defavorizate.

Asociația CREAS a luat naștere în 2011, pornind la inițiativa a doi artiști cu experiență în artele spectacolului, din dorința de a crea, îmbunătăți și promova noi dimensiuni în domeniul artistic din România, cărora li s-a alăturat și un coleg cu experiență în management.  Între obiectivele Asociației se regăsesc dezvoltarea și încurajarea unor noi tendințe în artele spectacolului, dar și dezvoltarea valorilor umane, cu o deosebită atenție acordată tinerilor artiști. În aceeași linie a preocupării pentru tinerele generații, o direcție importantă de lucru este dezvoltarea unor programe educaționale prin cultură pentru a contribui la combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și pentru prevenirea abandonului școlar. Asociația CREAS s-a implicat ca organizator sau partener în proiecte precum „Voluntari pentru Școală”, în 2015, promotor fiind Asociația Părinților din Școala 179 București, proiect finanțat prin Fondul ONG în România. Totodată, Asociația a realizat producția mai multor spectacole de teatru de păpuși: „Cenușăreasa”, cu premiera în 2014 și peste 130 de reprezentații; „Crăiasa Zăpezii”, spectacol cu peste 70 de reprezentații; ”Frumoasa din Pădurea Adormită” și ”Rapunzel”, cu premiera în anul 2016 și spectacolul ”Anastasia” cu premiera în 2018 la Godot Café Teatru.

Mai multe detalii referitoare la programul activităților proiectului „Pinocchio merge la școală” și despre Asociației CREAS, sunt disponibile pe www.creas.ro și pagina dedicată proiectului https://www.facebook.com/PinocchioMergeLaScoala/

 

Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

***

Program Pinocchio merge la școală

Ianuarie 16 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială nr. 179, București Loc de desfășurare – Sala de festivități

17 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială nr. 108, București Loc desfășurare – Sala de sport

21 ianuarie – Spectacol – Școala “Anișoara Odeanu”, Școala 1 Loc desfășurare – Teatrul Municipal Traian Grozăvescu, Lugoj, județul Timiș

21 ianuarie – Conferință de presă – ora de începere 17.00 Loc desfășurare – Casa Bredicenilor, Lugoj, județul Timiș

22 ianuarie – Spectacol – Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu”, Nădrag, județul Timiș Loc desfășurare – Sala de sport a liceului

23 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială Fârdea, județul Timiș Loc desfășurare – Căminul cultural

24 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială Sudriaș, comuna Traian Vuia, județul Timiș Loc desfășurare – Căminul cultural

24 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială Dumbrava, județul Timiș Loc desfășurare – Căminul cultural

25 ianuarie – Spectacol – Școala nr 3 Lugoj, Școala „Victor Vlad Delamarina”, județul Timiș Loc desfășurare – Teatrul Municipal Traian Grozăvescu, Lugoj, județul Timiș

25 ianuarie – Atelier Cadre Didactice Interval orar 16.00 – 20.00 Loc desfășurare Școala “Anișoara Odeanu” – Lugoj, județul Timiș

26, 27 ianuarie – Atelier Cadre Didactice Interval orar 10.00 – 14.00 Loc desfășurare Școala “Anișoara Odeanu” – Lugoj, județul Timiș

29 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială Eremia Grigorescu, București Loc desfășurare – Sala de sport

30 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială nr. 2, Jilava, județul Ilfov Loc desfășurare – Sala de sport

31 ianuarie – Spectacol – Școala Gimnazială Stolnicul Constantin Cantacuzino, Isvoarele, județul Giugiu Loc desfășurare – Sala de sport

Februarie 1-2 februarie – Atelier Cadre Didactice Interval orar: 16.00 – 20.00 prima zi și 10.00-18.30 a doua zi Loc desfășurare – București, în curs de identificare

18 februarie – Spectacol – Școala Gimnazială nr. 1, Brănești, județul Ilfov Loc desfășurare – Căminul cultural

22 februarie – Spectacol – Școala Gimnazială nr. 1, Sohatu, județul Călărași Loc desfășurare – Căminul cultural

25 februarie – Conferință de presă încheiere proiect Loc desfășurare – București, în curs de identificare

Vizualizări: 211

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor