altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 iunie 2019

“ART 4 ALL – Proiectul Cultural din cadrul Start ONG a ajuns la fin...


ART 4 ALL – Proiectul Cultural din cadrul Start ONG a ajuns la final

Posted: 12 Jun 2019 04:16 AM PDT

În perioada aprilie-mai a anului 2019, Asociația Arte dell’Anima a implementat proiectul cultural „ART 4 ALL”, proiect finanțat în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow. În cadrul acestui proiect, 60 de cursanți au fost împărțiți în 4 grupe (în funcție de vârstă) și au susținut un număr de câte 4 ședințe fiecare, la finalul căreia s-a realizat un curs deschis, bazat pe exercițiile specifice învățate de-a lungul celor 4 ședințe, în sala Amfiteatru din cadrul DGASPC Sector 1. Cursurile au fost realizate la sediul fiecărui centru ales în parte: Centrul Pinocchio, Centrul Sf. Ștefan și centrul Sf. Iosif din sectorul 1 al Capitalei. Cursurile au avut loc în fiecare miercuri, în intervalul orar 13:00-17:00 și în fiecare joi, în intervalul orar 13:00-15:00 și 16:00-18:00. La sfârșitul cursurilor, pentru a analiza impactul asupra beneficiarilor, aceștia au completat un chestionar din trei întrebări simple despre percepția asupra acestor cursuri. Răspunsurile au fost pozitive în proporție de 100% și pe lângă multitudinea de jocuri noi învățate, majoritatea răspunsurilor au ținut de învățarea conduitei și respectului unii față de ceilalți. Spectacolul a fost filmat.

”Trainerii acestui proiect, Theodora Popa și Vlad Lință, au experiență și studii în domeniu și timp de o lună de zile au fost implicați activ în dezvoltarea personală a copiilor instituționalizați. De la jocuri de imaginație, coordonare, atenție și concentrare până la lucru în echipă, ascultare, dicție și respirație, cursanții au făcut primii pași pentru o dezvoltare armonioasă a abilităților de comunicare și socializare.

Proiectul a fost dezvoltat și finanțat în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow. Mai multe detalii despre program puteți afla aici. Urmăriți video-ul proiectului aici: https://youtu.be/sG450_X_2so

Mulțumiri Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 și domnului director Dănuț Fleacă pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect și pentru încrederea conferită! Mulțumiri partenerilor  media: România TV, Bookhub, Agerpres, Cronica Română, Iqool, Radio România Actualități, Radio Tananana, România Pozitivă, Radio România Cultural – Iclasă, Hai la teatru, Agenția de Carte!

#StartONG #ImplicareaFaceDiferenta #Actfortomorrow #Kaufland #ArtedellAnima #DGASPCS1 #ART4ALL #Proiectcultural ”- anunță organizatorii.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/oBaN_ukj0yw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Colocviu internațional „Relații România-Franța”

Posted: 12 Jun 2019 03:42 AM PDT

Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, în contextul Sezonului România-Franța, organizează, în perioada 17-18 iunie 2019, Colocviul internațional cu tema „Relații România-Franța”.Deschiderea evenimentului și sesiunea de comunicări vor avea loc marți, 18 iunie, de la ora 10.00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125), iar ca un preambul, luni, 17 iunie, de la ora 10.30, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, va avea loc o Masă rotundă cu tema ”Relații România-Franța la începutul secolului XXI”.  AgențiadeCarte.ro este partener media.

După cum spunea Acad. Răzvan Theodorescu, „Legăturile României moderne cu Franța, dincolo de momentul politic și sprijinul dat de Napoleon al III-lea Unirii Principatelor, dincolo de momentul urbanistic al celor cinci arhitecți francezi care au clădit la București «
Micul Paris» dincolo de momentul artistic al pictorilor de la Barbizon și de splendida trudă brâncușiană din Impasse Ronsin, înseamnă o neobișnuintă înrudire mentală și sensibilă a elitelor din Hexagon și de la Dunărea de Jos.”

În cadrul Colocviului cu tema „Relații România-Franța” vor susține comunicări specialiști din domenii variate, de la istorie, la critică literară și filosofie, până la diplomație.

Comunicările vor fi susținute în limba franceză!

PROGRAM
LUNI, 17 iunie 2019
Sala Perpessicius, Muzeul Național al Literaturii Române, Nicolae Crețulescu 8

10.30 – 13.00 
Masă Rotundă cu tema Relații România-Franța la începutul secolului XXI
Participă: Gabriela Adameșteanu, Virgil Tănase, Florica Ciodaru-Courriol, Jean-Louis Courriol, Petre Răileanu, Zamfir Bălan, Bianca Burța-Cernat, Paul Cernat
Moderator: Mircea Martin

MARȚI, 18 iunie 2019
Aula Academiei Române, Calea Victoriei 125

9.30 – Primirea invitaților
10.00 – Deschiderea Colocviului
Alocuțiuni: Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Acad. Ioan-Aurel Pop – Președinte al Academiei Române

10.00 – 12.30
Sesiune de comunicări:

Acad. Răzvan Theodorescu –Titlu rezervat
Acad. Eugen Simion –Titlu rezervat
Thierry de Montbrial – Réflexions d’un ami de 30 ans (ou presque) sur la relation franco-roumaine
Jean-Marie Schaeffer – Les malentendus fructueux: entrecroisements franco-roumains
Serge Fauchereau – Centres et marges de la culture
Mircea Martin – L’Archeologie d’un concept: autocolonisation 

Pauză de masă: 12.30 – 16.00 

16.00 – 19.30
Sesiune de comunicări:
Moderator: Mircea Martin

Ioan Pânzaru – Incertitudes identitaires – incertitudes axiologiques
Virgil Tănase – Les différences d’une similitude
Florica Ciodaru-Courriol – Ils sont fous ces Roumains (Pour une littérature roumaine loin des clichés culturels)
Jean-Louis Courriol – Du bon usage des préfaces/ RIMBAUD- EMINESCU, EMINESCU-RIMBAU, Impossible rencontre, évidente parenté
Ioana Vultur – Le roman de Gabriela Adameșteanu dans la perspective de la critique française 
Dinu Flămând – Anna de Noailles – sensibilité innombrable
Petre Răileanu – Bucarest-Paris aller-retour
Victor Ivanovici – „Sois toi-même”: influence française et identité culturelle roumaine
Bianca Burța-Cernat – Panaït Istrati à Paris

Comunicările prezentate în cadrul Colocviului vor fi publicate într-un volum colectiv, care va reuni toate textele și luările de cuvânt, volum care va apărea la Editura Muzeul Literaturii Române.

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Accesul la eveniment este liber.

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ypU6yDbDH3Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concurs de proiecte. 9G la TNB – ediția a VI-a

Posted: 12 Jun 2019 02:52 AM PDT

Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”, lansează a VI-a ediție a programului  9G la TNB (Noua Generație) care se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenți ai facultăților de profil, cu vârsta de până în 35 de ani, neangajați în instituții de spectacol. Programul a fost lansat în ianuarie 2014, până în prezent fiind selectate 22 proiecte, 17 dintre ele fiind incluse în Stagiunea 9G la TNB. 9G la TNB se desfășoară la Sala Mică, spațiu destinat exclusiv tinerilor artiști. Înscrierea proiectelor se face începând cu 12 iunie, până la data de 31 iulie 2019, urmând ca pe 20 septembrie să fie anunțate titlurile și echipele care au rămas pe lista finală. În urma unei discuții cu echipele, se vor decide titlurile selectate spre a începe repetițiile, în prima etapă a programului 9G (conform regulamentului).

9G la TNB. Mod de desfășurare:

  • Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava” asigură spațiul pentru pregătirea spectacolului, la Sala Mică sau într-una dintre sălile de repetiții ale teatrului, pentru o perioadă de patru săptămâni (dintre care o săptămână pe scena de la Sala Mică). În funcție de programul de repetiții al teatrului și de disponibilitatea spațiilor (săli de repetiție, foaiere etc.) sau de dificultatea proiectului propus, timpul acordat pregătirii spectacolului se poate prelungi.
  • TNB pune la dispoziție facilitățile tehnice de la Sala Mică, magazia de costume, depozitul de decoruri, recuzita, atelierele teatrului, fără a face nicio investiție în plus legată de producția spectacolului, dar și suportul logistic și consiliere din partea teatrului.
  • Spectacolele care rezultă în urma proiectelor selecționate vor dispune de 3 reprezentații gratuite, cu intrare liberă, fără plata drepturilor de autor sau a celor conexe.
  • În urma reprezentațiilor cu public, și cu acordul Consiliului artistic al TNB, spectacolul poate fi preluat pentru o stagiune (cu posibilitatea de prelungire a contractului) în repertoriul Sălii Mici, în Stagiunea 9G la TNB, putând beneficia de investiții minime în producție, de plata drepturilor de autor, conform rețetei reprezentației și a încasărilor, și de promovare.

Condiții de participare la preselecția de proiecte:

  • Echipa care propune proiectul trebuie să fie formată din artişti independenţi, absolvenţi ai facultăţilor de profil, cu vârsta maximă de 35 de ani.
  • Nu există niciun tip de cerință sau de restricție în legătură cu textele înscrise (dramaturgie clasică și contemporană) sau cu genul de estetică propusă, dar constituie un avantaj conceptul de spectacol care mizează în special pe arta actorului.

Proiectele se vor trimite pe email la adresa: ccct9gtnb@gmail.com. Vor cuprinde (conform formularului pe care-l puteţi descărca de pe site-ul TNB:  https://www.tnb.ro/ro/concurs-de-proiecte-9g-la-tnb-editia-a-vi-a) :

conceptul regizoral al spectacolului (maxim 2 pag.); distribuția, CV-ul membrilor echipei. (Pot fi adăugate linkuri cu înregistrări ale spectacolelor la care au mai lucrat membrii echipei sau pot fi trimise prin transfer spectacole înregistrate). De asemenea, se vor menționa detaliat necesitățile tehnice ale proiectului.

Piesa, dramatizarea, scenariul (orice text care stă la baza proiectului) trebuie alăturat într-un document separat.

 

Număr de vizualizări :39http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/arpDr2ZNcKU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Criticul de artă Irina Cios, la Festivalul Internațional de Fotogra...

Posted: 12 Jun 2019 02:47 AM PDT

În perioada 13-30 iunie 2019, la Łódź se va desfăşura Festivalul Internaţional de Fotografie Fotofestiwal. ICR Varşovia susţine prezenţa la eveniment a curatoarei și criticului de artă Irina Cios, invitată în cadrul programului „PHOTO- MATCH” (sesiuni de analiză a portofoliilor de artist), programat pentru zilele de 14-15 iunie. Fotofestiwal este unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa Est-Centrală. Peste 50 de expoziții din diverse colțuri ale lumii, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive – toate atrag an de an la Łódź nu mai puțin de 20 000 de vizitatori din întreaga lume. Festivalul invită la colaborare curatori renumiți din lumea artelor. La comanda Festivalului, aceștia pregătesc expoziții care analizează cele mai interesante teme ale fotografiei contemporane. Alături de interpretările curatoriale pot fi văzute expoziții individuale și prezentarea anuală a finaliștilor premiului Grand Prix Fotofestiwal. Caracterul unic al Fotofestiwal este dat de evenimentele conexe, spațiile de desfășurare și, înainte de toate, de public, aflat permanent în căutarea unor noi experiențe și surse de inspirație. În timpul Fotofestiwal se discută despre fotografie, se caută modalități alternative de prezentare a ei și crearea unui forum de discuţii despre artă şi societate.

Tema celei de-a XVIII-e ediții a festivalului este „Supranatural”. Fotofestiwal 2019 ne îndeamnă să privim existența umană într-o perspectivă mai largă, legată de aspectele supranaturale ale realității, dar și de fenomenele aflate în sfera speculațiilor și ipotezelor, a căror explicare nu e posibilă dacă ne raportăm doar la experiența directă. Fotofestiwal 2019 dorește să aprofundeze sfera experiențelor umane legate de imaterial, spiritual, senzorial, ezoteric, confruntând-o cu privirea rațională și științifică asupra lumii și cu modul în care o prezintă fotografia.

PHOTO-MATCH Portfolio Review, secțiunea la care este invitată Irina Cios, va însemna două zile de întâlniri între fotografi și recenzenți – curatori, editori de carte și reviste, proprietari de galerii. Creatorii își pot consulta proiectele cu profesioniști ai fotografiei, pentru care artiștii sunt o sursă de noi descoperiri și inspirație. În forma inovatoare a prezentării portofoliilor, atât fotografii, cât și experții vor avea posibilitatea, în prima zi a programului, să își prezinte profilul și domeniile de interes în sfera fotografiei în fața tuturor, inclusiv a publicului prezent. A doua zi este rezervată întâlnirilor individuale între creatori și experți, și unii și alții având posibilitatea să aleagă partenerii de discuție.

Principalul organizator al Festivalului este Fundaţia pentru Educaţie Vizuală, fondatoare a Photo Festival Union (asociaţie care reuneşte festivalurile europene de fotografie), iar Fotofestiwal este membru al Festival of Light – organizaţia similară la nivel mondial.

Parteneriatul din acest an dintre Fotofestiwal și ICR Varșovia va aduce cea de-a patra prezență românească la manifestarea de la Łódź, declarată în 2016 „cel mai bun eveniment fotografic al anului”, într-un clasament realizat de portalul Fotopolis și Digital Camera Polska.

Irina Cios este curator, manager cultural, critic de artă și lector asociat al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie din cadrul Universității Naționale de Artă București. Din noiembrie 2014 este director al Administrației Fondului Cultural Național. A condus mai bine de 15 ani Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – CIAC, București, a inițiat un spațiu și un program de galerie – SPACE CIAC – concentrat pe noi media, fotografie și artă experimentală. A organizat și curatoriat expoziții, conferințe, simpozioane, cu artiști români și internaționali în România, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg, SUA ș.a. A inițiat și derulat un program internațional de rezidențe artistice în București între 2007 – 2009. Participă cu texte, interviuri și studii în periodice, cataloage, publicații de artă contemporană. În prezent este implicată într-o cercetare despre practicile participative în arta contemporană.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/L5RVcAMR19U?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Închidere de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio: Cristian Ma...

Posted: 12 Jun 2019 02:44 AM PDT

Miercuri, 19 iunie 2019, ora 19.00, după o stagiune bogată și diversă, în care a dăruit publicului o suită de evenimente speciale, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO își încheie stagiunea 2018-2019 cu un concert pe care nu trebuie să îl ratați! Sub bagheta apreciatului dirijor român CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – îndrăgitul ansamblu Radio România vă propune la Sala Radio un program extrem de frumos. Concertul va debuta cu fragmentul orchestral The Walk to the Paradise Garden (Drumul către Grădina Raiului), semnat de compozitorul britanic Frederick Delius, parte operei sale A Village Romeo and Juliet, o versiune modernă a tragediei lui Shakespeare.

Veți asculta apoi creația lui Sibelius – considerat cel mai mare compozitor finlandez – Pelléas et Mélisande – bazată pe piesa de teatru scrisă de laureatul premiului Nobel pentru literatură Maurice Maeterlinck. Lucrarea a fost compusă în 1905 și interpretată pentru prima oară în același an, la Helsinki, cu Sibelius însuși la pupitrul dirijoral. Povestea tragică a iubirii nepermise între cele două personaje principale (Mélisande fiind soția fratelui lui Pelléas) a inspirat numeroși muzicieni de-a lungul timpului. Celebrul compozitor francez Claude Debussy a compus o operă, Gabriel Fauré a compus, de asemenea, o suită, compozitorul austriac Arnold Schoenberg a imaginat un poem simfonic și, în 2013, apreciatul compozitor francez de muzică de film Alexandre Desplat a creat o simfonie concertantă pentru flaut și orchestră.

În cea de-a doua parte a serii veți asculta RECVIEMUL semnat de Gabriel Fauré, lucrare cântată pentru prima oară în cunoscuta biserică La Madeleine din Paris, în 1888, și ulterior, interpretată inclusiv la înmormântarea compozitorului, în 1924. La Sala Radio Recviemul va fi interpretat cu participarea sopranei CRISTINA GRIGORAŞ, a baritonului BALLA SANDOR și a Corului Academic Radio (dirijor: CIPRIAN ŢUŢU).

 

CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la “Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/8DY1TbD7DyI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Târg de antichități, la Muzeul Național al Țăranului Român

Posted: 12 Jun 2019 12:55 AM PDT

În miez de vară, în preajma Sânzienelor, peste 40 de colecționari din toată țara vin la Târgul de antichități de la Muzeul Național al Țăranului Român, cu lucruri frumoase, nelipsite înainte vreme din gospodăria țărănească sau de la oraș.

Între 21 și 23 iunie 2019, de la orele 10 dimineața și până la 6 seara, puteți admira și târgui fel de fel de obiecte vechi:

  • piese de costum țărănesc,
  • țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă și fețe de masă),
  • icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe,
  • mobilier crestat, pictat – lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri,
  • ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce,
  • furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe,
  • felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și
  • publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice…

 

De asemenea, îmbiem publicul cu prăjituri, turtă dulce, cozonaci, miere, dar și bragă sau țuică . Nu vor lipsi plantele de leac.

Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român

 

Preț bilet: 8 lei, 4 lei (elevi, studenți, pensionari).

 

***

 

24 iunie: Sfântul Ion de Vară; Sânzienele (Drăgaica)

 

De obicei, Biserica sărbătorește ziua morților sfinților, adică ziua nașterii lor pentru viață veșnică. Uneori însă e sărbătorită și ziua de naștere a sfântului. Este cazul Sfântului Ioan Botezătorul, cel numit în cărțile religioase „Luceafărul” pentru felul în care pregătește nașterea „Soarelui”, Iisus Hristos.

 

Sânzienele sunt niște zâne bune care zboară noaptea prin văzduh. Mai ales în noaptea dinspre sărbătoarea lor, sunt foarte generoase: dau noroc pentru holde, pentru sănătate. Devin rele numai dacă le supără oamenii.

De Sânziene, fetele culeg florile albe sau galbene numite sânziene și își împletesc din ele cununi și cingători.

Cingătorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri și cosmetice. Cununile se pun pe casă, fiecare membru al familiei are cununa lui. După felul în care se usucă, sunt luate de vânt sau cad, cununile vestesc cine va avea noroc peste an, cine se va căsători, cine va muri.

De Sânziene se strâng plante de leac. Până la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli, tot felul de vrăji. În această noapte găsești mai ușor iarba fiarelor care descuie lacăte. Sunt mai multe procedee. Unul dintre ele este așa: iei un lacăt, îl legi cu o sfoară și îl târâi după tine prin iarbă, noaptea în câmp. Când auzi că s-a desfăcut, înseamnă că lacătul a dat peste iarba fiarelor.

De Sânziene este interzis să te scalzi.

În alte locuri din țară, sărbătoarea se numește Drăgaică. Câteva fete frumoase se fac Drăgăici. Una dintre ele se îmbracă în mireasă. Ea are puteri deosebite, dă bob grâului, miros florilor… După ce a fost Mireasă-Drăgaică, fata nu se poate căsători timp de trei ani. De trei ani are nevoie să se curețe de forțele luminoase cu care s-a impregnat într-o singură zi!

Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor românești (Humanitas, 1998)

 

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/1evMlbtRjn8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Spectacolul imersiv “Liar.”/„Muzeul minciunilor”, în seria teatrală...

Posted: 11 Jun 2019 11:13 PM PDT

Producția “Liar.” (cu varianta în limba română „Muzeul minciunilor”), după un text de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu și a Tamillei Woodard, va fi prezentată în 13 și 14 iunie 2019,  în spațiul teatral al ICR New York, în cadrul programului “Romanian-American Studio Theater”, lansat la începutul acestui an. Spectacolul, cu o distribuție integral americană, este o montare imersivă a teatrului independent  PopUP Theatrics, care îi implică pe spectatori în desfășurarea intrigii, transformându-i pe nesimțite în adevărații protagoniști și dezvăluindu-le, încetul cu încetul, omniprezența minciunilor de toate felurile (mici, mari, pasabile, grave, rostite, auzite etc.) în existența de zi cu zi a fiecăruia.

PopUp Theatrics este rezultatul unui parteneriat între artiștii Tamilla Woodard (Statele Unite), Ana Mărgineanu (Statele Unite, România) și Peca Ștefan (România, Germania) și are ca misiune crearea, în colaborare cu artiști din toată lumea, a unor spectacole de teatru imersiv și site-specific care să reflecte realitatea contemporană, inclusiv doza de magie ascunsă în cotidian.

De la începutul anului, în programul “Romanian-American Studio Theater”, seria teatrală a ICR New York, au mai fost prezentate: „Iona” de Marin Sorescu, „Câinele sinucigaș și Laika” de Cătălina Florina Florescu și, în premieră mondială, „Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”, dramatizare de Simona Măicănescu după un roman al Hertei Müller, toate jucate în limba engleză.

Mai multe informații la www.icrny.org și https://www.facebook.com/RCINY

Număr de vizualizări :81http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/P5omLgdZCRo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Daniela Crăsnaru, Magda Cârneci și Elena Vlădăreanu, la „Poetry Del...

Posted: 11 Jun 2019 11:10 PM PDT

La inițiativa poetei Ruxandra Cesereanu, a avut loc în 4 iunie 2019, la Facultatea de Litere din Cluj, o primă ediție a acțiunii „Poetry Delivery”. Aceasta înseamnă a invita trei poete din generații diferite să vorbească despre parcursul lor biografic, despre motivația pentru a scrie poezie, despre influențele literare care le-au modelat, dar și să răspundă la întrebări în fața studenților, masteranzilor și doctoranzilor de la Literele clujene. Această primă ediție a adus împreună poetele Daniela Crăsnaru, Magda Cârneci și Elena Vlădăreanu. Ele au și citit de creația proprie. Câteva video-poeme proiectate pe un ecran au completat întâlnirea. „Poetry Delivery” este un proiect conceput de Ruxandra Cesereanu pentru a pune în lumină poezia feminină actuală în fața tinerilor din mediul universitar și are în vedere o desfășurare pe 10 ani.

Număr de vizualizări :72http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/dWmJkjEmPGE?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția ”Mir și borangic”, la Galeria Romană

Posted: 11 Jun 2019 10:18 PM PDT

Joi, 13 iunie 2019, ora 19:00, Galeria Romană vă invită la un nou vernisaj. În perioada 13 iunie-13 iulie 2019, pe simezele galeriei vor fi expuse lucrările artistei Camelia Ionescu Popa, lucrări ce fac parte din expoziţia intitulată „Mir şi borangic”. Cuvântul de deschidere va fi susţinut de către : Ierom. Savatie Baştovoi; Etnolog, Laura Jiga-Iliescu; Critic şi jurnalist de artă, Vladimir Bulat.

 

Parteneri: Catena pentru Artă

Parteneri media: Evenimentul zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, AgenţiadeCarte.ro, Ultima oră.

 

***

”Fantasticul colorist Henry Matisse a vorbit pictural printre primii, în lumea apuseană, despre bluza românească (La Blouse Roumaine, 1940).

Fatalmente, pentru români începea înrobirea cu bacilul comunismului, care le-a corodat temeiurile, esența și diversitatea srămoșească. De fapt, românii s-au născut risipitori. Dar nu toți. Dumnezeu a avut grijă ca anumite repere să fie salvate! Portul popular este una din permanențele acestui popor.

Dar s-o luăm de departe.

Să ne concentrăm puțin pe un fragment de frescă de la vechea biserică a Curții de Argeș, care este de la 1535! Portretul domniței Rocsanda conservă niște splendide mânecuțe de ie gorjeană, pe care nu ai fi bănuit-o la o progenitură domnească, dar iată o evidență. Obrazele subțiri și bine spălate nu se sfiau să prea gustul pentru frumos al țăranilor, pe care-i aveau la picioare…Ulterior, bisericii Valahiei s-au umplut cu imagini de țărani, boieri și alte categorii sociale, îmbrăcate în straie tradiționale, fiecare cu specificul zonei, cu dominanta cromatică și cu preferințe decorative. E întreagă geografie acoperită de această bogăție.

În anul 1868 pictorul revoluționar Gh. Tattarescu pictează 2 portete de munteni, în straie țărănești tradiționale. Le pictează cu acribia și curiozitatea unui european, care descoperă Lumea Nouă; este absolut încântat, iar încântarea sa îl face aidoma unui fotograf, voiește să fie exact, să nu-i scape niciun detaliu, nicio iotă din ce avea în fața ochilor. Picturile acestea au valoare de document major, și chiar substituie și suplinesc lipsa unor mărturii fotografice din acea epocă.

Lucia Demetriade Bălăcescu, bucureșteancă fiind, în perioada interbelică descoperă pitorescul unei ținute din Săliște, satul cu mentalitate urbană, în care ciobanii au construit școli și biserici pentru urmașii lor, să fie în rând cu lumea; pictorița și ne lasă mărturie un superb portret de Sălișteancă (1944). Este la loc de cinste în Muzeul național de Artă al României.

Suntem în 2019, iar instituția bisericii noastre ortodoxe a declarat acest an: al satului românesc. Artista Camelia Popa s-a concentrat de ceva timp pe studiul iei românești, și-a propus să-i exploreze etosul stilistic și cromatic.  Și-a dat seama că nu este suficient să o pictezi o singură dată, precum au făcut înaintașii ei, de aici și de aiurea, ci s-a concentrat pentru mai multă vreme în jurul acestui ofertant subiect. Ne dăruiește acum un întreg ciclu. Exact precum un artist contemporan, care coase și descoase subiectul. Vorbim despre un program, despre un concept și un valoros laborator pictural.

Mai mult, chiar i s-a comandat anul trecut o icoană cu o Maica Domnului cu Pruncul Iisus, îmbrăcată într-o cămeșoaie țărănească. A ajuns într-o biserica de la Alba-Iulia. Astfel s-a sfințit borangicul. Magnific.

Iar Mirul este aroma Raiului. Este chintesența plantelor care provin de acolo, și care nu au plecat de acolo niciodată. Tot astfel poate fi numită și icoana – mirozna Prototipului, savoarea care-I face simțită și vizual prezența Mântuitorului. Pentru că ne mântuim și prin gust, și prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.

Mir și borangic este o expoziție de pictură și iconografie.  Artista, cu studii la Galați, București și întreagă Europă, mai ales în Italia, unde a și pictat în sfinte locașuri, alături de soțul său, zugravul de biserici Ioan Popa, ne propune o perspectivă proprie și asumată duhovnicește asupra artei, o retrospectivă, o etapă a maturizării. Iar locul acela, pentru această întâlnire cu publicul, nu este nici el unul aleatoriu. Dimpotrivă. Vorbim despre un vechi și nobil apartament, în chiar inima capitalei României, care găzduiește de mai bine de 5 ani Galeria Romană, un loc care face să rămână vie flacăra tradiționalismului,  a bunului-gust, a artiștilor pentru care valorile frământate de țăranii noștri, erau mai presus decât chiar propria lor operă.

Camelia Popa vine și ea în rândurile celor pentru care moștenirea încă palpabilă, lăsată nealterată de cei de demult, este un seducător izvor pentru generațiile simțitoare, gânditoare și creative.

Mir și borangic – va fi veriga și dovada acestei stări de lucruri,  cu asupra de măsură!

Să ne bucurăm.” – anunță Galeria Romană

 

Număr de vizualizări :67http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/55iRkN1mW6Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Ultima zi de școală: Să recapitulăm ALTFEL!

Posted: 11 Jun 2019 10:07 PM PDT

Vineri, 14 iunie 2019, la București, Asociația Transcena vă invită, alături de elevi de la două școli gimnaziale din jud. Giurgiu și jud. Argeș, în cadrul proiectului Teatru în Educație, să recapitulăm altfel, prin teatru, la final de an școlar, materia parcursă la orele de Istorie și Limba și Literatura Română, prin piesele Istoria Copilului în Istorie & Și dacă ar fi un pic ALTFEL în cadrul evenimentului Ultima zi de școală: Să recapitulăm ALTFEL!

Elevii vor deveni actori într-un mini-spectacol de teatru care va pune accentul pe identitatea culturală locală a comunităților în care se află cele două școli și pe ideea de respect, respect pentru diversitate și toleranță.

Evenimentul va avea loc la Școala Gimnazială Petrache Poenaru (Bucuresti Sectorul 5, Str. Bacău Nr. 1) de la 10.30 la 12.00 și va fi moderat de Mihaela Murgoci, profesor Teach for Romania și manager al proiectului.

Elevii școlii-gazdă au fost implicați în proiecte culturale anterioare – Arta prin Ochii Copiilor ale Asociației Transcena și au susținut, de asemenea, spectacole de teatru pentru alți copii. Cu această ocazie vor fi spectatorii unei serii de actori începători și le vor putea oferi feedback la finalul spectacolului.

Despre T_Edu

Proiectul ”Teatru în educație – T_Edu” are ca scop dezvoltarea unor metode de stimulare a creativității și a gândirii critice pentru 60 de elevi de gimnaziu prin folosirea educației prin teatru în cadrul orelor de școală la disciplinele Istorie și Limba și literatură română. Proiectul se adresează profesorilor din gimnaziu din două arii curriculare – ”Limbă și Comunicare” și ”Om și societate”, cu accent pe disciplinele mai sus menționate, beneficiarii finali fiind însă elevii din clasele V-VIII.

Proiectul se derulează în două școli rurale din două județe, Școala Gimnazială Stolnicul Constantin Cantacuzino din Isvoarele, județul Giurgiu, și Școala Gimnazială Poienarii de Argeș, județul Argeș.

Specialiștii noștri în educația prin teatru colaborează cu profesorii din cele două școli și creează împreună lecții care cuprind elemente interactive menite a dezvolta atât creativitatea, cât și gândirea critică.

Conceptul de respect față de celălalt este parte din modul în care profesorii sprijiniți de organizația Teach for Romania, cum sunt și cele două profesoare membre ale echipei de proiect, își proiectează activitățile didactice în școlile în care activează.

Următoarea etapă a proiectului va fi diseminarea rezultatelor activității desfășurate în cele două școli implicate în proiect. Aceasta se va face prin organizarea a trei sesiuni de formare, sesiuni care se adresează cadrelor didactice din ariile curriculare menționate, în județele Giurgiu și Argeș, dar și celorlalți profesori, colegi în programul Teach for Romania, sesiunea a treia urmând să fie organizată în București.

Efectele pe termen scurt și mediu în rândul copiilor implicați în proiectul Teatru în Educație sunt dezvoltarea de abilități creative, gândire critică, îmbunătățirea stimei de sine în rândul copiilor implicați în proiect și creșterea interesului, dar și a înțelegerii artei performative. Pe termen lung, astfel de proiecte pot oferi exemple de buna practică, conducând astfel la diversificarea metodelor educative non-formale ce pot fi integrate în procesul de educație formal.

Acest proiect cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Vizualizări: 101

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor