altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 ianuarie 2022

“Gala extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo...


Gala extraordinară a Orchestrei Operei Naționale București la Expo ...

Posted: 13 Jan 2022 09:14 AM PST

Orchestra Operei Naționale București sub conducerea muzicală a maestrului Tiberiu Soare semnează primul mare eveniment românesc de anvergură al anului la Expo 2020 Dubai, pe 17 ianuarie 2022, de la ora 18.00, pe scena Dubai Millennium Amphitheatre. Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu şi mezzosopranei Ruxandra Donose, alături de soliștii Operei Naționale București, tenorul Daniel Magdal și baritonul Iordache Basalic, urmează a încânta publicul prezent la Expo 2020, invitând-l să păşească alături de artiştii Operei Naţionale din Bucureşti într-o lume învăluită de mister, dramă și dragoste. Pentru a pune în valoare cultura română în contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru va interpreta „Balada” pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrări româneşti la nivel internaţional.

În data de 18 ianuarie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziției Mondiale Dubai – Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future și dorește să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generațiile viitoare.

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care a influenţat definitiv cursul carierei tinerei artiste. Ulterior, aceasta a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan. Teodora Gheorghiu a debutat la Opera din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din „Flautul fermecat” de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa, precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna.

 

Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”. Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare. A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.

Tenorul Daniel Magdal a absolvit cursurile Academiei de Artă ,,George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele. În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naționale București începand cu stagiunea 2018-2019.

 

Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti încă din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto  „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei  „Hariclea Darclée” la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din ţară şi din străinătate, precum Opera Română din Cluj, Opera Naţională Română din Timişoara, Opera Braşov, Teatrul Liric Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul Muzical  „Nae Leonard” din Galaţi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet  „Oleg Danovski” din Constanţa, Filarmonica de Stat  „Moldova” din Iaşi, Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen – Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo etc. De-a lungul carierei, Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaţionale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Moşuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima şi a întreprins turnee în Europa şi Asia.

 

Violonistul Rafael Butaru este licențiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și în present, este concertmaestru al Operei Nationale Bucuresti și al Filarmonicii „George Enescu”. Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie, precum cel de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, dar și la cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz și Cristoph Wyneken. Totodată, artistul a fost la cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de  Chilingirian și Amadeus Quartet, la Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet. Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române, cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”, Festivalul “Enescu și muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în  stagiunea  filarmonicilor din țară.

 

Organizatori:  Ministerul Afacerilor Externe, Pavilionul României la Expo 2020 în colaborare cu Opera Naţională Bucureşti

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, Ballet Magazine, The Culture Club, Pro Contemporania, Mediatrust

Număr de vizualizări :8

”Cine nu e mângâiat nu există. O anthologie a Generației 2000”, de ...

Posted: 13 Jan 2022 09:08 AM PST

Luni, 17 ianuarie 2022, ora 19.00, sunteți invitați la lansarea online a antologiei ”Cine nu e mângâiat nu există. O anthologie a Generației 2000”, de Anastasia Gavrilovici și Alex Cosmescu, cu fotografii de Victoria Viprada (Cartier de colecție). Vor participa: Anastasia Gavrilovici, Alex Cosmescu, Lucia Țurcanu, Bogdan Crețu. Moderator: Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Înregistrare va fi disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube. „Poate mai mult decât cu o generație, avem de a face cu un sistem de asemănări de familie care îi leagă pe poeții antologați și cu o constelație de concepte (autenticitate, minimalism, biografism, fractură, mizerabilism), de proveniență diferită, întrupate în textele lor. Nu toți poeții debutați în perioada 2000-2010 fac parte din acest sistem de vase comunicante și nici nu ilustrează această constelație de concepte: a fost publicat un număr enorm de volume de debut care continuă alte poetici – anume cele în raport cu care vârfurile de lance ale „generației 2000” și-au declarat ruptura –, iar obiectul antologiei de față îl fac anume cei integrați acestui sistem de asemănări de familie.” (Anastasia Gavrilovici, Alexandru Cosmescu)

ANASTASIA GAVRILOVICI (n. 1995) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea română-engleză, după care a urmat cursurile programului masteral „Societate, Multimedia, Spectacol” la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, pe care le-a încheiat în 2019 cu o disertație pe tema „Violența feminină și femininul violenței. Patternuri cinematografice”.

 

A publicat poezie și articole în reviste și antologii din țară și din afara ei, selecții din textele sale fiind traduse în engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, turcă, bulgară, spaniolă și suedeză. A colaborat cu diferite publicații și platforme online, printre care și „Observator cultural”, „Timpul”, „Zona nouă”, „Alecart”, „Aplauze”, „Cineuropa” și bookaholic.ro, semnând cronici de carte, film, teatru, de festival, interviuri și anchete. Timp de un an a ținut rubrica „Poemul săptămânii” pe siteul cultural bookaholic.ro, prezentând poeți contemporani români și străini atât consacrați, cât și emergenți.

 

A debutat în toamna lui 2019 cu volumul de poezie Industria liniștirii adulților (Casa de Editură Max Blecher) care i-a adus mai multe premii, printre care și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, Premiul „Tânărul scriitor al anului 2019” la categoria „Poezie” și Premiul revistei „Observator cultural” pentru debut. A tradus din engleză, franceză și spaniolă volume semnate de Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal și numeroase cărți pentru copii și adolescenți. Este, din 2016, redactor și colaborator permanent al revistei „Poesis internațional”, iar în toamna lui 2021 a început studiile doctorale la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

 

 

ALEXANDRU COSMESCU s-a născut în 1985 la Chișinău. A studiat limba și literatura română/limba latină la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o cu o teză despre poetica latină și poetica poeziei românești contemporane. A urmat un masterat în filosofie, la aceeași universitate, cu o teză despre dialog și alteritate în filosofia contemporană, un doctorat în filologie la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, și singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. Stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris. A ținut cursuri și seminarii de filosofie și literatură la câteva universități din Chișinău. A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat, Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011). În prezent, lucrează în cercetare la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” și la sectorul de filosofie al Institutului de Istorie din Chișinău. A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca. Unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Redactor-șef al suplimentului „Contrafort studențesc” al revistei „Contrafort” (2006-2008). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Cartier, 2013, 2017: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret. A publicat poezie în revistele „Contrafort”, „Poesis Internațional”, „SpoKe”, „Mafia sonetelor” ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.

Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

Cine nu e mângâiat nu există. Antologia Generației 2000 de Anastasia Gavrilovici și Alexandru Cosmescu. Fotografii de Victoria Viprada (Cartier de colecție nr.35). Legată, 304 pag. Preț: 28 RON/ 119 MDL. Apărută cu sprijinul AFCN

 

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

 

De asemenea, poate fi comandată și online:

https://cartier.md/libraria/poezie/cine-nu-e-mangaiat/

https://carturesti.ro/carte/cine-nu-e-mangaiat-1441249864?p=3

Număr de vizualizări :2

Sanda Weigl o readuce pe Maria Tănase peste Ocean

Posted: 13 Jan 2022 08:50 AM PST

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR New York prezintă, în premieră, sub titlul ”I Still Believe in Magic – Sanda Weigl Sings Maria Tănase” / „Eu tot cred în farmece. Sanda Weigl cântă Maria Tănase”, o producție video originală ce evocă una dintre marile întâlniri culturale româno-americane: aceea dintre o cântăreață excepțională și un oraș excepțional. Materialul, cu o durată de cca. 20 de minute, va fi difuzat pe canalele social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) începând cu 15 ianuarie 2022, ora 21:00 (ora României). Simultan, producția video va fi prezentată și pe canalele de social media ale Ambasadei României la Washington.

În 1939, cu ocazia participării României la Expoziția Mondială, Maria Tănase a oferit, la New York, o serie de concerte care au sedus publicul american și i-au relevat clasa internațională. Decenii după ce impresionantul pavilion românesc ridicat în Flushing, Queens și rezonanțele când aprige, când exuberante, când sfâșietoare ale melodiilor Mariei Tănase s-au estompat din memorie, solista de origine română Sanda Weigl și muzicienii nipono-americani Shoko Nagai (pian, acordeon), Stomu Takeishi (bas) și Satoshi Takeishi (percuție) încearcă să readucă spiritul legendarei artiste în inima metropolei newyorkeze. Ilustrate cu imagini ale locurilor pe unde a trecut și cântat Maria Tănase la New York, vechile melodii, cum sunt „Lume, lume”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Până când nu te iubeam”, „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, rearanjate și metisate cu stiluri contemporane de cei patru muzicieni pasionați de melosul foclorului urban românesc, se suprapun peste ritmurile sonore și vizuale ale marelui oraș, ca o reîntoarcere, magică, a faimoasei soliste în orașul pe care l-a cucerit cu decenii în urmă.

 

Destinate atât comunităților românești din America de Nord, cât și publicului american și internațional, piesele sunt prezentate cu subtitrare în limba engleză, pentru a păstra intact mesajul lor original.

 

Sanda Weigl, binecunoscută publicului newyorkez pentru recitalurile de la Cornelia Street Cafe, Joe’s Pub, BAM Cafe, The Neue Galerie, The Kitchen, Drom sau Barbès, reuşeşte să fie un extraordinar promotor al muzicii tradiţionale româneşti şi lăutăreşti într-o nouă interpretare. Sanda Weigl s-a impus pe scena internaţională prin vocea sa unică, a cărei susţinere constituie o garanţie de succes și vizibilitate. În prima parte a carierei, solista a colaborat cu interpreţi și regizori de teatru renumiți precum Robert Wilson, Luc Bondy sau Juergen Flimm, la Schiller Theater din Berlinul de Vest. Stabilită în New York din 1992, Sanda Weigl a câştigat rapid aprecierea publicului american, dar și pe cea a criticilor, ca urmare a seriei de concerte susţinute în săli prestigioase din metropola americană.

 

 

I STILL BELIEVE IN MAGIC: SANDA WEIGL SINGS MARIA TĂNASE / TOT MAI CRED ÎN FARMECE: SANDA WEIGL CÂNTĂ MARIA TĂNASE

Un documentar muzical de Alex Boda și Ionuț Văcar

Voce: Sanda Weigl

Cu: Shoko Nagai (pian, acordeon), Stomu Takeishi (chitară bas), Satoshi Takeishi (percuție)

Scenariul și regia: Alex Boda

Imagine și editare video: Ionuț Văcar

Sunet: Ionuț Văcar

Versiunea engleză a versurilor: Andreea Iulia Scridon

O producție originală a Institutului Cultural Român de la New York, ianuarie 2022

 

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw

Număr de vizualizări :6

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca Metropolitană Buc...

Posted: 13 Jan 2022 08:46 AM PST

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit o serie de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Programul Bibliotecii Metropolitane București reunește expoziții de pictură, de desen și de carte, recitaluri de muzică și de poezie, ateliere creative, lecturi și sesiuni de informare ce vor avea loc atât în filialele din rețeaua BMB, cât și pe paginile de socializare ale acestora. Pe 15 ianuarie 2022, chiar de Ziua Culturii Naționale, va avea loc evenimentul ”Un altfel de Eminescu” ce cuprinde o lectură publică a unui fragment din opera „Sărmanul Dionis” susținută de actorul Dan Bordeianu și însoțită de improvizații la pian interpretate de pianistul Nicolae Dumitru atât la Sediul Central Mihail Sadoveanu, str. Tache Ionescu 4, cât și live pe pagina de Facebook ”Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”.

Artoteca BMB va găzdui sâmbătă, 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, vernisajul expoziției de pictură intitulată „Casa Havana”, în care se vor regăsi lucrările următorilor artiști: Marinela Măntescu, Laurențiu Midvichi, Ammar Alnahhas, Mirela Constantin, Gabriela Aniței, Sterică Bădălan, Mariana Constantinescu și Adriana Vasile.

Iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă atât pe pagina principală de Facebook a BMB, cât și pe contul de YouTube, unde vor fi postate două recitaluri de muzică clasică în care artiști ai proiectului „Opera la Bibliotecă” vor înregistra arii și cântece ale unor compozitori români: joi, 13 ianuarie 2022, ora 16:00, și sâmbătă, 15 ianuarie, ora 12:00.

Ziua Culturii Naționale va fi marcată online și printr-o activitate profesională comună cu bibliotecarii de la Biblioteca Municipală B. P Hasdeu din Chișinău, sărbătorind, totodată, și aniversarea a 30 de ani de la inaugurarea Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. Activitatea va avea loc vineri, 14 ianuarie. Între cele două instituţii de cultură de pe malurile Prutului există o colaborare strânsă, ambele biblioteci participând de-a lungul anilor în cadrul unor multiple activităţi culturale comune.

Surprize avem și pe paginile de socializare ale filialelor, care își așteaptă utilizatorii cu expoziții de carte și de desen, ateliere creative, sesiuni informative și lecturi dedicate Zilei Culturii Naționale.

De asemenea, sâmbătă, 15 ianuarie, vă invităm să urmăriți trei recitaluri de poezie: începând cu ora 09:00, pe pagina Filialei Gheorghe Șincai și pe pagina Filialei Nichita Stănescu, urmând ca de la ora 16:00, cunoscuta actriță Adriana Trandafir să vă recite pe pagina oficială de Facebook a BMB.

 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității. 

Număr de vizualizări :9

”Rutine pentru o stare de bine”

Posted: 13 Jan 2022 08:34 AM PST

Editura Herald vă invită să urmăriți interviurile realizate alături de specialiști pe canalele FacebookInstagram sau Youtube, unde veți afla cum puteți dobândi și menține o stare de bine care să dea sens vieții dumneavoastră. Totodată în perioada  o serie de titluri care vă vor ajuta și vă vor învăța să vă păstrați o stare autentică de bine, atât fizică, cât și psihică, vor beneficia de o % pe www.edituraherald.ro.

”Poate acum mai mult că niciodată trebuie să avem grijă de sănătatea fizică dar și mintală. Poate știm întotdeauna cât este de important asta atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru, dar nu mereu acționăm.

 

Începutul de an aduce cu sine noi rezoluții. A ta care este? Rămâi alături de noi să vezi că în pași mici poți crea rutine cu tine pentru o stare de bine. Alege rutina care ți se potrivește ție.

 

Indiferent dacă e vorba de yoga, rugăciune, meditație, o cale spirituală, terapii alternative, tehnici de relaxare sau ședințe de psihoterapie, ele îmbunătățesc în timp calitatea vieții și reduc stresul sau riscul de boli.” – Editura Herald

Număr de vizualizări :17

Zilele Culturii Urbane la ARCUB

Posted: 13 Jan 2022 08:27 AM PST

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în acest an la ARCUB cu un weekend de proiecte artistice ale sectorului cultural independent din Bucureşti. Intitulat ”Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan”, evenimentul multidisciplinar din 14-16 ianuarie 2022 prezintă publicului o selecţie a proiectelor create sub umbrela Programului de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.  În cele trei zile de evenimente la ARCUB Gabroveni, bucureştenii pot alege între întâlniri cu artişti coregrafi, dialoguri cu scriitorii oraşului, vernisaje, proiecţii de filme documentare, teatru pentru copii, un spectacol lectură şi proiecte premiate de teatru independent. ”Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan” debutează vineri, 14 ianuarie cu vernisajul expoziţiei „Imagini. Amintiri”, a artistei Florina Coulin. Parte a proiectului „În Bucureştiul iubit” iniţiat de Galeria Ivan, expoziţia prezintă, în sălile de la etajul Hanului Gabroveni, o serie de litografii ale artistei, expuse pentru prima dată într-un solo show, alături de o selecţie de picturi şi desene ilustrând vise, însemnări de jurnal, evenimente şi reflecţii personale ale artistei. În cadrul expoziţiei „Imagini. Amintiri” vor fi proiectate la Zilele Culturii Urbane la ARCUB (14, 16 ianuarie) şi trei filme documentare inedite, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin. 

Cea de-a doua expoziţie a evenimentului, Open Practice Society prezintă lucrări de artă contemporană create în cadrul programului de mentorat artistic demarat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Expoziţia va fi vernisată sâmbătă, 15 ianuarie şi poate fi vizitată la Sala Cafenea şi la Sala Bolţilor până pe 30 ianuarie 2022.

 

Pe tot parcursul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB, la Sala Cafenea, scriitoarea Svetlana Cârstean propune publicului incursiuni zilnice în literatura contemporană românească prin seria de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti”. Întâlnirile de la Zilele Culturii Urbane la ARCUB vin în completarea proiectului Dragă B., în cadrul căruia Svetlana Cârstean a invitat scriitori, jurnalişti şi actori să compună scrisori către Bucureştiul pandemic. Printre invitaţii dialogurilor de la ARCUB se numără Mihai Duţescu, Vasile Ernu, Bogdan Ghiu, Cristian Iftode, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Luiza Vasiliu.

 

Sala Arcelor de la parterul centrului cultural găzduieşte, vineri 14 ianuarie şi sâmbătă 15 ianuarie, ateliere de dans contemporan UnShame Dance prin care coregrafele Irina Marinescu şi Andreea Novac propun o împrietenire cu dansul ca modalitate de autocunoaştere şi dezvoltare kinetică şi emoţională. Cele două ateliere sunt completate de jam session-ul UnShame Dance de duminică, 16 ianuarie, cu muzică live de Alexandros Raptis şi Denis Bolborea.

 

Fanii dansului contemporan se pot delecta cu o selecţie de filme documentare din programul celei de-a unsprezecea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival ce vor fi proiectate la Sala Mare ARCUB în zilele de 14 şi 15 ianuarie. Printre acestea se numără filmul-concert Summer of Soul care a câştigat Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2021 şi care îi are ca protagonişti pe Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone.

 

Pe lângă filmele de artă ale lui Ion Grigorescu şi filmele documentare dedicate dansului, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, la Sala Coloanelor, un experiment audiovizual iniţiat de Image and Sound în cadrul proiectului Short Sounds: Silent Romanian Documentary.  Proiecţia de filme documentare româneşti va fi însoţită de un performance muzical live, în care Makunouchi Bento adaptează sonor o serie de filme mute realizate în perioada 1897-1940.

 

Proiectele de teatru independent din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB sunt programate duminică, 16 ianuarie. La Sala Mare ARCUB, se joacă producţia untreatru de copii care a primit Premiul Special al Juriului la Bucharest Fringe #11, one woman show-ul „Clara şi timpul liber” şi „Cassandra”, spectacolul al Vanner Collective şi Apollo111 Teatrul, desemnat Cel mai bun spectacol în cadrul Bucharest Fringe #11. Un produs cultural unic despre identitatea romă contemporană, spectacolul lectură scris, regizat şi interpretat de Alina Şerban Cel mai bun copil din lume” poate fi urmărit la Sala Studio a Hanului Gabroveni.

 

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB şi pentru rezervări, consultaţi site-ul www.arcub.ro.

 

Program Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan

14-16 ianuarie 2021

ARCUB – Hanul Gabroveni

 

VINERI, 14 ianuarie 2022

18.00 Sala Arcelor / Atelier de dans contemporan „UnShame Dance” (cu coregrafa Irina Marinescu) / Asociatia Developing Art

18.00 Sala Coloanelor, Sala Lipscani, Sala Gabroveni / Vernisaj expoziție „Imagini. Amintiri” în cadrul proiectului „În Bucureştiul iubit” (14-30 ianuarie) / Galeria Ivan

19.00 Sala Coloanelor / Proiecție de film documentar „În Bucureștiul iubit” (eveniment conex al expoziției „Imagini. Amintiri” din cadrul proiectului „În Bucureștiul iubit”) / Galeria Ivan

19.30 Sala Cafenea / Dragă B. – Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti moderate de Svetlana Cârstean (invitaţi: Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu)

20.00 Sala Mare / Proiecție de film „512 Hours” (selecție BIDFF 2021) / Asociația Tangaj Collective

 

SÂMBĂTĂ, 15 ianuarie 2022

16.00 Sala Arcelor / Atelier de dans „Corpul nostru” în cadrul „UnShame Dance” (cu coregrafa Andreea Novac)

Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor