altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 13 august 2019

“”Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea, la Librăria din...


”Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea, la Librăria din ...

Posted: 12 Aug 2019 05:26 AM PDT

Joi, 15 august 2019, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului ”Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun. Cartea a apărut în cadrul Programului Național de Editare al MECC. Alături de autor vor participa: Vasile Romanciuc, poet; Maria Șleahtițchi, scriitor; Igor Guzun, scriitor. Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier.

 

***

Sesiune de autografe.

Preț promoțional în ziua lansării.

***

Vișinul baronului Münchhausen este o carte de atmosferă. Valeriu Turea a instituit în ea un stil cu totul special, o îmbinare originală de artă a cuvântului și artă a imaginii, de povestiri, miniaturi, dialoguri, scurte observații, emoticoane. Stăpânește aici un fel de vrajă a stilului, iscată  din evocările sobre și nostalgice îmbinate cu observația șăgalnică și spiritul jucăuș. Un aer de prospețime și (post)modernitate adie dinspre paginile ei. Cartea conține câteva tipuri de texte, cu toate derivatele lor: hipertexte, intertexte, metatexte. Textele literare și fotografice evocă amintirile unor vremuri apuse (în partea lor de memorii) și fixează reacțiile la zi (în partea lor  de jurnal) ale unui personaj atent, dăruit cu spirit de observație nuanțat.

 

Crescut(ă) în timp (textele fotografice acoperă aproape un deceniu), Vișinul baronului Münchhausen și cartea lui Valeriu Turea fac parte din ceea ce s-ar numi azi «literatura rețelelor de socializare», chiar dacă nu toate textele incluse aici vor fi fost scrise pentru și în contextul comunicării «în rețea». Altfel, autorul și editura precizează că genul ar fi «blog», iar textele ar fi, în consecință, «blogograme», termen inventat de criticul Eugen Lungu literaturii scrise de Gheorghe Erizanu. Cartea lui Valeriu Turea ar trece ca o îmbinare de album cu «postări», un cuvânt neutru din arsenalul comunicării în spațiul virtual. Supradimensionată de nostalgii și finețuri sufletești, de bucurie și dragoste de oameni, neutralitatea lexicală a fost devansată de vocația artistică. Valeriu Turea este scriitor și are ochi de artist-fotograf. În primăvara aceasta Vișinul baronului Münchhausen a explodat floral în literatură.” (Maria Șleahtițchi)

 

Valeriu  Turea (n. 6 octombrie 1951, în Rosoșeni, regiunea Cernăuți), licențiat în jurnalism, Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1974). În anii ‘80 se impune ca ziarist, iar din 1991 activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ulterior și Integrării Europene) al Republicii Moldova.

Autorul expozițiilor de fotografii: Pisicile din Cimitirul Plăcerilor (Chișinău, decembrie 2015) și Portugalia, țara dorului răsare (Chișinău, august 2016; Târgu Jiu, octombrie 2016).

Autorul fotografiilor din cartea Spre Meka… de Alexandru Macedonski, Editura Cartier, Chișinău 2018. Vișinul baronului Münchhausen este debutul editorial al lui Valeriu Turea.

Vișinul baronului Münchhausen, de Valeriu Turea, (Rotonda). Broșată, color, 232 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

În Rotonda au mai apărut:

A(II)Rh+eu  (poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun

Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea

Hrișca & Masala, de Sorin Hadârcă

Woldemar (roman), de Oleg Serebrian

Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu

Sebastian (roman), de Gelu Diaconu

Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin

Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș

Adio, lucruri (poeme), de Igor Guzun

Duși cu Titanicu  (proză), de Valentin Guțu 

Amintiri de pe planeta M. (proză), de Doru Ciocanu

Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan

Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

 

În curând:

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru

Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli

Canon (roman), de Ghenadie Postolache

 

 

Număr de vizualizări :40http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0BbLgDH5Qpk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Caravana filmului românesc” va poposi şi anul acesta la Zilele Mun...

Posted: 12 Aug 2019 05:18 AM PDT

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” va poposi şi anul acesta pe malul Dunării, la Zilele Municipiului Brăila. La fel ca şi în anii anteriori, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze proiecţiile în Parcul Monument, în perioada 12 – 14 august 2019, cu începere de la ora 21.00. Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaptelea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Programul începe luni, 12 august, la ora 21.00, cu „Octav”, cel mai vizionat film în cinematografele din România, în anul 2017, acesta fiind şi motivul pentru care a fost inclus în programul de anul acesta. „Octav” este o peliculă a nostalgiilor, dar şi a credinţei în valorile vieţii, fiindcă personajul principal călătoreşte în trecutul său miraculos, spre a se bucura de el. “Timpul zboară atât de repede! Trebuie să preţuim fiecare moment!”, spune Octav. Doi monştri sacri ai scenei şi ai ecranului românesc, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc forţa lor expresivă excepţională, acestei călătorii în sine şi în timpul propriei vieţi.

 

Continuăm marţi, 13 august, cu o poveste despre înşelătoria cea mică, cu victimă individuală. Vă sună cunoscut? E una dintre realităţile zilelor noastre, iar în filmul „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, brăileanul Dan Chişu, scenarist şi regizor, demască iluzia că în Romania, ţara unde apar milionari peste noapte, oamenii obişnuiţi se pot şi ei îmbogăţi la fel de uşor. Nu, loteriile sunt făcute să hrănească speranţele amărăştenilor, nu să le umfle buzunarele!

 

În ultima seară a „Caravanei filmului românesc” la Brăila de anul acesta, spectatorii se vor putea bucura de reîntâlnirea cu regretata brăileancă Vasilica Tastaman care, alături de Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin pot fi văzuţi (şi chiar revăzuţi!) în nemuritoarea comedie „Brigada Diverse în alertă”, regia: Mircea Drăgan.

 

Intrarea liberă!

 

***

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale  la Brăila este următorul:

 

PARCUL MONUMENT

 

Luni, 12 august, ora 21.00: OCTAV

Regia: Serge Ioan Celibidachi

Scenariul: Serge Ioan Celibidachi, James Olivier

Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu

 

Marți, 13 august, ora 21.00: ŞI CAII SUNT VERZI PE PEREŢI

Scenariul şi regia: Dan Chişu

Cu: Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Anca Florescu, Ionuț Vișan, Nicodim Ungureanu 

 

Miercuri, 14 august, ora 21.00: BRIGADA DIVERSE ÎN ALERTĂ

Regia: Mircea Drăgan;

Scenariul: Mircea Drăgan, Nicolae Tic;

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Vasilica Tastaman

 

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei șapte ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând 3.050 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

*

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext.

 

La Brăila, proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila. 

 

Website: www.caravanafilm.ro

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rF7U7ZkupQo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Participarea României la Târgul Internațional de Arte și Meșteșugur...

Posted: 12 Aug 2019 04:26 AM PDT

În perioada 12-24 august 2019, la Ierusalim, va avea loc ediția cu numărul XLIV a Târgului Internațional de Arte și Meșteșuguri. Evenimentul, organizat de Primăria din Ierusalim, se va desfășura la Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld” din „Sultan´s Pool” și la Centrul de arte și meșteșuguri „Khutsot Hayotser”. În acest an, în contextul celebrării a 15 ani de la înființarea ICR Tel Aviv și a promovării valorilor și meșteșugurilor tradiționale, standul românesc va prezenta lucrări artizanale din sticlă realizate de artiștii plastici Jeni Costăchescu și Veniamin Moisincu. Cei doi artiști români vor susține seria de ateliere „Fascinația Sticlei”, în cadrul căreia publicul participant va descoperi multiplele valenţe artistice ale sticlei, familiarizându-se cu principalele tehnici prin care materialul topit poate fi prelucrat pentru a fi transformat în obiect de artă. Lucrările de sticlărie decorativă realizate de cei doi artiști români, inspirate din arta bizantină pe sticlă, fac parte din colecții personale sau decorează diverse spații publice din țară și din străinătate.

Programul de vizitare al târgului:

Duminică – joi, între orele 18:00 – 23:00

Sâmbătă, între orele 21:00 – 24:00

 

Detalii suplimentare: https://artfair-jer.com/universal_show/

Biletele se achiziționează de la casieria aflată la intrarea în târg.

 

Programul de activităţi al târgului cuprinde: expoziţia internaţională de arte și meșteșuguri; demonstrații de lucru; workshop-uri; spectacole de muzică și dans tradițional etc.

 

Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim este cel mai mare târg de profil din Israel. Anual, târgul reunește circa 200 de artişti şi artizani din Israel şi peste 60 de standuri naţionale, care prezintă obiecte decorative realizate în tehnici din cele mai diverse, de la metode și materiale tradiţionale până la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate. La ediția 2019 a târgului vor participa următoarele țări: Ucraina, Uruguay, Uzbekistan, Argentina, Ecuador, Indonezia, Bolivia, Etiopia, Armenia, Ghana, Guatemala, Brazilia, India, Africa de Sud, Germania, Zimbabwe, Republica Dominicană, Ungaria, Mexic, Madagascar, Turkmenistan, Sri Lanka, China, Nepal, Peru, Panama, Puerto Rico, Columbia, Cehia, Chile, România, Kirghiztan, Coreea de Sud, Tailanda, Rusia.

 

Număr de vizualizări :28http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/MqUWVsKBNbc?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Editura Tracus Arte participă la ediția a IV-a a Salonului Internaț...

Posted: 12 Aug 2019 04:16 AM PDT

În perioada 28 august – 1 septembrie 2019, Editura Tracus Arte va participa cu peste 100 de titluri la cea de-a patra ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, care se desfășoară la Complexul Expozițional MOLDEXPO. Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este organizat de Asociația Editorilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Dintre titlurile cu care Editura Tracus Arte va fi prezentă, menționăm volumele recent apărute: Cazul Daniil Harms. Supraviețuirea avangardei ruse, de Camelia Dinu, Amintiri refuzate, de Imbi Paju (traducere de Loredana Voicilă), Manual de întrebări, de Carmen-Francesca Banciu, Poeme alese, de Anne Sexton (traducere de Diana Geacăr și Cătălina Matei), Miile de tehnologii ale extazului, de Frank Bidart (traducere de Tiberiu Neacșu), Opere XVI, Cardenio, Poeme, de William Shakespeare (ediție coordonată și îngrijită de George Volceanov), Postumanismul, coord. Alex Ciorogar, Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec.

Înființată în 2008 cu scopul de a publica cei mai buni autori români contemporani, Editura Tracus Arte și-a diversificat în ultimii ani portofoliul, fără să renunțe la misiunea sa inițială. Echipa editorială își propune, pe de o parte, să descopere și să impună scriitorii români de azi din toate genurile literare și culturale, de la poezie, proză și teatru, la critică și teorie, iar pe de altă parte, să (re)aducă în actualitate opere esențiale, intrate deja în canonul (post)modernității. Cele peste 100 de titluri publicate anual – opere originale și traduceri (în general titluri de referință ale literaturii universale, autori premiați cu unele dintre cele mai importante distincții: Nobel, Herder, T. S. Eliot) – stau mărturie pentru diversitatea și semnificația preocupărilor noastre: de la debuturi în poezie sau antologii ale unora dintre cei mai valoroși poeți români și străini ai secolului XX, la studii despre avangardă, critică literară și teorie. În același timp, publicarea operelor complete ale lui Shakespeare și Cehov, alături de volumele lui Antonin Artaud și de cele ale autorilor români ca Matei Vișniec, dovedește interesul nostru pentru teatru și avatarurile lui.

Mai multe informații la www.edituratracusarte.ro

 

Număr de vizualizări :45http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QFQe0qhuP_Y?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Dr. Constantin Dumitru Dulcan, medic neurolog, va susține trei conf...

Posted: 12 Aug 2019 03:29 AM PDT

În perioada 31 august – 1 septembrie 2019 publicul român și italian va avea prilejul să îl întâlnească pe Prof. Dr. Constantin Dumitru Dulcan, medic neurolog, care va susține o serie de conferințe în cadrul mai multor evenimente organizate în Italia la Milano și Elveția la Lugano – Paradiso.  Manifestarea este organizată de Consulatul Onorific al României din Lugano. 

Date conferințe: 

31 august 2019: Consulatul General al Romaniei la Milano, ora 19 00

1 septembrie 2019: Chiesa Madonetta Lugano, ora 12 00

2 septembrie 2019:  Sala Multiuso Municipiul Paradiso  Lugano 

 

Va fi lansat cu această ocazie volumul: Mintea de dincolo (ed. Școala Ardeleană, 2015) recent apărut în traducere în limba italiană “Oltre questa coscienza – Sintesi e significato delle esperienze di morte clinica”, la editura Rediviva din Milano, 2019, traducere Marinela Safta Somazzi.

 

Dumitru Constantin Dulcan, născut la 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, județul Argeș, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1962). Este specializat în neurologie și psihiatrie, cu competenţe în explorări neurofiziologice. Este Doctor în ştiinţe medicale. A fost Şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este membru al Societăţii Române de Neurologie, al Organizaţiei Internaţionale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societăţii Române de Psihiatrie, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate şi al numeroase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale. A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul neurologiei, este autorul a patru invenții de uz medical brevetate de OSIM, a participat la zeci de reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări, a fost distins cu binemeritate premii și decorații.
Profesorul univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan este autor a numeroase monografii, tratate, lucrări şi cărţi de certă valoare ştiinţifică dar şi eseistică. Cartea sa, Inteligenţa materiei, (prima ediție Iași, 1981) a fost distinsă cu premiul pentru filosofie „Vasile Conta“al Academiei Române în anul 1992.

 

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile!

 

Număr de vizualizări :64http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/D7Q_ihT6lE8?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Wanda Mihuleac explorează relația dintre imagine și text în expoziț...

Posted: 12 Aug 2019 02:45 AM PDT

Expoziția de artă contemporană „101 Livres Ardoises“ (101 cărți-ardezie) a artistei Wanda Mihuleac, un demers artistic de explorare a semnificațiilor pe care forma, materia, textura și cromatica suportului le conferă textului, va fi găzduită de Teatrul din Liège, în perioada 8-31 octombrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

 

Prezentate sub forma unor instalații, cele 101 lucrări – cărți-obiect sau obiecte-carte – au fost create de Wanda Mihuleac de-a lungul a șapte ani, în urma întâlnirii artistei cu 101 poeți, artiști și muzicieni francofoni cu care a colaborat în cadrul acestui experiment colectiv. Printre ei se numără belgienii Werner Lambersy, Yves Namur, Laurence Vielle, Béatrice Libert, Jan Mysjkin,  francezii Michel Deguy, Bernard Noël, italianul Davide Napoli, spaniolul Fernando Arrabal sau românii Magda Cârneci, Linda Maria Baros, Matei Vișniec, Șerban Foarță, Valeriu Stancu și Claudiu Komartin.

Aceste poeme vizuale sunt scrise cu cerneală albă pe suport negru – hârtie, carton, oglindă, sticlă, obiecte diverse, pe care artista le-a ales pentru a transmite un mesaj, o stare, o invitație la (re)citirea a unui vers sau a unui fragment dintr-o partitură.  Din colecția sa fac parte cărți-tăblițe, cărți-șezlong, cărți-panglică, cărți-bumerang, cărți-sticlă, cărți-cutie, obiecte de artă care se află la granița dintre poezie și arta vizuală, cucerind ambele teritorii.  Curatorul expoziției este scenografa Andra Badulesco Vișniec.

Expoziția „101 Livres Ardoises“ va fi deschisă la Teatrul din Liège în data de 8 octombrie 2019, ora 18:30, în prezența artistei Wanda Mihuleac și a scriitorilor Linda Maria Baros și Davide Napoli, prilej cu care va fi lansat în Belgia albumul 101 Livres Ardoisesapărut în 2017 la editura franceză Les Éditions Transignum prin programul Publishing Romania, derulat de Centrul Cărții (ICR). În cadrul evenimentului, poeții Linda Maria Baros și Davide Napoli vor susține o lectură-performance.

Wanda Mihuleac (n. 1946, Bucureşti) este artist vizual. Opera sa pluridisciplinară îmbină tehnicile tradiționale – desen, pictură, gravură – cu noile tehnologii și modalități de expresie – instalații, video și creații digitale – în performanțe poetice. Este fondatoarea și coordonatoarea editurii franceze Les Éditions Transignum. A ales să se stabilească în Franța după o bursă de un an la Cité Internationale des Arts, oferită de Ministerul Culturii Francez în 1988. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi l’Université Paris 1 Sorbonne, Franţa. A obținut numeroase premii internaționale, cel mai recent fiind Premiul «Michel Ange» conferit de Cénacle Européen Francophone (2016). A avut peste 40 de expoziţii personale în galerii din ţară şi din străinătate, printre care „Contextualizări“, găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București în perioada noiembrie 2017 – aprilie 2018. Wanda Mihuleac a participat la Bienalele de arta  de la Veneția (Italia), de la Paris (Franța) și de la Sao Paulo (Brazilia), a expus la Centre Pompidou (Franta), World Print Four San Francisco (SUA), Impact Festival Kyoto (Japonia), Art Expo New York (SUA),  SAGA 92, 93, 96, 98, 99 Paris (Franța), Lineart (Belgia) Affordable Fair 99, 2000, Londra (Marea Britanie), Art Multiple Düsseldorf (Germania), Biennale de sculpture en plein air de Skironio Museum (Grecia), Hamburg (Germania), Frankfurt (Germania), Print Show 2000 Londra, Bienala Internațională de Gravură de la Heidelberg (Germania), Bradford (Marea Britanie), Ljubliana (Slovenia), Banska-Bistrica (Slovacia), Grenoble (Franța), Łódź (Polonia), Maastricht (Olanda), Praga (R.Cehă), Györg (Ungaria), Belgrad, Bitola (Serbia), Lisabona (Portugalia), Chamalières (Franța).
A realizat mai multe ediţii de carte bibliofilă (Umberto Eco, Emil Cioran, Jacques Derrida, etc.) şi a semnat numeroase instalaţii & video la Bucureşti, Paris, Veneția, Londra, Bruxelles. www.wanda-mihuleac.com

 

Davide Napoli (n. 1962, Palermo) este scriitor, artist plastic si performer, doctor în filozofie și științele artei. Predă Arte Plastice la Universitatea Sorbona Paris 1 și este profesor la Accademia di belle arti din Palermo, Italia.

Linda Maria Baros (n. 1981, București) este poetă, traducătoare și critic literar de origine română, stabilită la Paris. Este laureată a celebrului premiu de poezie Prix Guillaume Apollinaire (Franța, 2007) și membră titulară a Académiei Mallarmé.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en

 

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/_fRoCUI0DxU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Vernisajul expoziției de pictură „Tineri artiști, martori ai viitor...

Posted: 12 Aug 2019 02:33 AM PDT

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), găzduiește, în perioada 1 august – 13 septembrie 2019, expoziția de pictură numită „Tineri artiști, martori ai viitorului”, care este compusă din 33 de lucrări realizate pe pânză, în ulei și respectiv acuarelă.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 13 august, de la ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv.

Expoziția se constituie într-o călătorie imaginară, într-un spațiu în care anumite locuri, case și străzi sunt păstrătoare ale unei memorii colective. Astfel, oamenii – rabinul, învățătorul, familia, prietenii – sunt așezați într-un timp anume, ca martori. Călătoria începe într-un ștetl, într-o vreme în care în familie încă se vorbește idiș, iar rabinul se roagă în sinagogă. Toate lucrările realizate de tinerii artiști sunt povești dintr-o epocă trecută, văzută cu și prin ochii tânărului de azi, fiind o adevărată poveste în culoare.

 

Lucrările expuse aparțin unor tinerii artiști plastici, elevi ai colegiilor naționale de artă din Bacău, Buzău, Iași, Tulcea si Dorohoi, care au participat la tabăra de pictură organizată de Federația Comunităților Evreiești din România și Fundația Filderman, în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice. La evenimentul de deschidere a expoziției vor participa profesorii de arte plastice Georgeta Hlihor de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău și prof. Ioan Burlacu de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău.

Vernisajul, din data de 13 august, de la ora 17:00, va coincide cu simpozionul intitulat „Diplomația culturală – valori și repere ale dialogului intercultural”, în cadrul căruia va fi prezentată cartea „Adevărul asupra problemei evreiești din România în lumina textelor religioase și a statisticei” de W. Filderman – ediție anastatică, apărută în 2018 la Editura Albatros. Dan Petre Popa, directorul editurii, va face o descriere detaliată a volumului iar Florian Ciobanu, director PR& Marketing al Editurii Albastros, va avea o intervenție numită „Comercianți și negustori evrei din România la inceput de secol XX”. La simpozion va participa o delegație din România, compusă din Ovidiu Bănescu – vicepreședinte al FCER – CM – care va vorbi despre diplomația culturală și dialogul intercultural promovat de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic; Rudy Marcovici – director de patrimoniu FCER – CM – care va discuta despre reabilitarea patrimoniului sacru al FCER; Ivan Bloch, președintele comunității evreilor din Lugoj, care va face un scurt istoric al comunității evreiești din Lugoj și Janina Ilie, consilier al Președintelui FCER – CM, cu prezentarea intitulată „Repere si Valori Umane – destine care au schimbat lumea”.

Proiectul este susținut de Guvernul României.

Partener al evenimentului este compania TAROM, transportator oficial.

 

Număr de vizualizări :32http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/sqgEuFrFhDU?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„URS GEEST”: reinventarea dansului ritualic al ursului în culturile...

Posted: 12 Aug 2019 01:21 AM PDT

Proiectul de artă contemporană „URS GEEST”, al artiştilor Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), care constă într-o instalaţie şi un performance, va fi prezentat în perioada 6 octombrie – 12 decembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA 2019, coordonat de Institutul Cultural Român, la care România are statut de invitat de onoare. 

„Casper Fitzhue și Bart van Dijck sunt doi artiști care prin creativitatea și spiritul lor inovator au creat conceptul pentru Urs Geest, o expoziție interactivă care va oferi publicului belgian un portal spre tradiția Jocului Ursului, prin implicarea vizitatorilor în fiecare aspect care ține de spiritualitatea poporului român. Cei doi artiști au făcut o cercetare amănunțită a acestui obicei, pentru a-l transpune într-un limbaj nou la Galeria CIAP din Hasselt, Belgia, și în cadrul comunității orașului gazdă. Mesajul lor va fi transpus într-o experiență senzorială a sunetului, imaginii, gustului și mirosului, pe care cei doi le vor reproduce prin propriile creații sculpturale, fotografice, video și relaționale, astfel încât publicul să pătrundă în dimensiunea lor creativă, care propune reapropierea oamenilor prin legături directe, neintermediate de canalele moderne de comunicare“, a declarat Alexandru Gligor, ICR, coordonatorul proiectului.

Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie 2019, la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt, Belgia, unde vizitatorul va urma un traseu „dinspre lumea reală către una transcendentală“. Mai multe săli ale galeriei vor fi amenajate astfel încât să semnifice somnul, hibernarea și trezirea, iar un film documentar va expune aventura celor doi artişti. Curatorul expoziţiei este Louise Osieka.

 

Expoziţia va fi precedată de un performance al artiştilor care vor interacţiona cu localnicii din oraşul belgian Hasselt. Aceştia vor bate din uşă în uşă, invitându-i la eveniment și oferindu-le o băutură numit jenever, fabricată în ediție limitată special pentru acest proiect. Astfel, la jumătatea lunii septembrie, Casper Fitzhue şi Bart van Dijck vor invita oamenii la eveniment cu o ploscă pe care o vor confecţiona plecând de la modele tradiţionale româneşti de vase din lut care se folosesc în anumite zone din România.

 

„Băutura este făcută în acelaşi oraş în care este organizată expoziţia, Hasselt, la una dintre cele mai renumite distilerii care face jenever, un fel de ţuică. Am vorbit cu şeful de producţie pentru a ne face propriul urs jeest, băutură infuzată cu rădăcini şi plante pe care ursul le consumă când se trezeşte din hibernare”, a explicat Casper Fitzhue.

 

„Sunt interesat de ritualuri, tradiţii, folclor, dar şi de şamanism. Pentru mine, acestea înseamnă rădăcini umane, interculturale, aproape universale. Mai înseamnă conectarea cu natura, cu animalele, cu plantele, cu oamenii, care sunt aduşi laolaltă. În oraşul în care am crescut, în Belgia, am descoperit că exista o tradiţie prin care oamenii mergeau cu ursul din uşă în uşă. Este interesant că se întâmplă şi în România, aflată într-o regiune diferită. Mă documentam şi am găsit imagini cu ritualul ursului şi am fost entuziasmat. Aşa că m-am decis să vin în România”, a declarat Bart van Dijck.

 

„Pentru mine şi pentru Bart a fost ceva nou deopotrivă să mergem la ţară iarna. După ce am colindat o noapte cu ursul pe la casele oamenilor, primind uneori câte o băutură ca să ne încălzim, parcă devenisem o familie de urşi, pentru că ajungeai să-i cunoşti pe oameni. Unii nu erau echipaţi, doar priveau, dar până la urmă au făcut parte din ceremonial”, a declarat Casper Fitzhue.

 

Combinând tradiţii locale belgiene cu cele româneşti, cei doi artişti au creat un ritual de trecere unic. Ursul se regăsește deopotrivă în cultura românească și cea belgiană, în strânsă legătură cu tradițiile. Una dintre etapele intermediare ale proiectului s-a desfășurat în lunile iulie și august 2019 la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și la Muzeul Național al Țăranului Român, unde cei doi artiști au avut acces la piese ceramice în formă de urs sau reprezentând Jocul Ursului.

Casper Fitzhue (născut în 1990, la Bucureşti) este un artist de origine română, interesat îndeosebi de comunicare și mediatizare, în strânsă legătură cu arta și designul. Artistul urmărește mai degrabă să pună accent pe forțele externe din spatele operei de artă decât pe caracteristicile tehnice ale acesteia. Stabilit de patru ani în Belgia, Casper Fitzhue și-a creat un amplu portofoliu de expoziții caracterizate de eclectismul diferitelor limbaje artistice pe care le abordează, accesând fiecare detaliu într-o manieră circulară de la opera de artă la expresivitatea din spatele acesteia.

www.casperfitzhue.com

Bart van Dijck (născut în 1974, la Bonheiden) este unul dintre cei mai bine cotați artiști belgieni ai momentului și totodată profesor de sculptură la Academia Regală de Arte Frumoase din Antwerp. Artistul are un impresionant portofoliu care constituie un univers creativ, strâns legat de sculptură, arte performative, fotografie și instalații video și sonore. El se inspiră din folclor, șamanism și subcultura contemporană.

www.bartvandijck.be

Etapa de cercetare a proiectului a fost sprijinită de Ion Blăjan, şeful Secţiei Patrimoniu şi Evidenţă Științifică, Cristina Popescu, cercetător, și echipei Muzeului Național al Țăranului Român pentru accesul la depozitul muzeului și la informațiile despre tehnica și tradiția ceramicii de manufactură, mai ales cea legată de simbolul ursului, cât și de Paulina Popoiu, manager al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și domnului Luca Marius, expert muzeograf, pentru vizita ghidată.

 

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en

 

 

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/h0fm8_Fg7wk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert aniversar “Sensor – 20 de ani”

Posted: 12 Aug 2019 01:20 AM PDT

Sensor – poate cel mai eclectic proiect muzical auzit vreodată în România. Înființat în ’99, Sensor a avut dintotdeauna o abordare creativă și “înaintea vremurilor”. Fuziunea de genuri muzicale abordate (electro, dnb, jazz, rock, world music) și modul inedit prin care face deconstrucția acestora, într-o manieră intimă, recognoscibilă – îndepărtează Sensor de percepția de “band” în sensul clasic și îl transformă într-un concept mai degrabă cultural. Concept care s-a extins și în sfera teatrului și a show-ului, organizând propriile spectacole în România și străinătate.

Sensor au lansat 5 albume, o serie de single-uri, au colaborat cu numeroși artiști: Buppy Brown, Judith State, Ioana Marchidan, Mara, Lora, Mc Bean (Subcarpați), Adrian Nour, Toma Cuzin, Sergiu Stoiadin, Zoli Toth, Mc Tina și au împărțit scena cu nume mari precum The Prodigy, Faithless, Chicane, Sum 41, Scorpions, Kylie Minogue, Kelly Rowland, Bonobo etc.

 

Recunoașterea acestui momentum s-a tradus prin diferite premii: MTV pentru cel mai bun single / video al anului 2005, Best Sound la Romanian Music Awards 2009, premiul revistei VIP pentru cel mai original spectacol de teatru, nominalizați în SUA la Best Electronic Artist – Independent Music Awards și o activitate intensă atât pe scena mainstream, cât și cea underground dar și a teatrului din România & străinătate, cu turnee naționale și internaționale, la festivaluri precum Tiff, Spirit Of Burgas, Festival de Film D’Amour – Mons, Fashion Week Paris etc.

 

Acest colaj de direcții este tocmai ceea ce definește Sensor, un proiect care s-a schimbat mereu, a împins limitele creative, refuzând să urmeze “rețete” și devenind astfel un element aproape unic în peisajul muzical românesc.

 

“Creierul” din spatele proiectului Sensor este Paul Ilea (compozitor, producător muzical, TV music producer, performer aka Mongol).

 

Cei 20 de ani de activitate sunt punctați prin lansarea unui album nou – Sufficient – care vorbește despre perioadele muzicale prin care a trecut Sensor în cei 20 ani.

 

Astfel fiecare piesă din cele 10 are legătură cu istoria muzicală Sensor, însă adusă în 2020 în materie de sound. Unul dintre aspectele inedite ale albumului constă în colaborarea cu 2 artiști tineri (20 ani): Lullu și Roxanne, care se nășteau exact în anul în care se înființa proiectul Sensor.

 

Pe 24 august 2019 pe scena Amfiteatrului TNB, formula Sensor va fi:

Paul Ilea – music producer, electronics, percussion, violin

Laura Orian – pian, vocals

Lullu – vocals, fx

Roxanne – vocals, violin

 

Veți putea asculta live piese de pe cel mai nou album, dar și piese mai vechi reinterpretate într-o nouă formulă.

Sensor, o experiență sonoră spectaculoasă și unică în România, pe care pur și simplu trebuie să o încerci Live.

https://sensor20.bandcamp.com/album/sufficient

Concert prezentat în parteneriat cu Fundația Art Production

 

Bilete online: https://www.mystage.ro/spectacole/concert-aniversar-sensor—20-de-an...

 

Vizualizări: 116

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor