altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 12 mai 2022

“Record de obiective culturale la Noaptea Muzeelor” plus 9 more


Record de obiective culturale la Noaptea Muzeelor

Posted: 12 May 2022 10:40 AM PDT

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la ”Noapea Muzeelor”. Cea de a 18-a ediție a ”Nopții Muzeelor” va fi prezentă în toate colțurile țării, în 87 de localități (orașe, comune, sate) din 39 de județe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate stații culturale, cu activități diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale. În București, ”Noaptea Muzeelor” înregistrează un record absolut de 64 de obiective culturale ce își vor deschide porțile sâmbătă, unele dintre ele de dimineață, majoritatea până târziu în noapte. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

„Pentru această ediție, avem intervenții culturale în spații muzeale în aer liber și închise, de teatru, de operă, de ateneu, în filarmonici și biserici, în studiouri radio, în castele, palate si cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spații de știință și experimente, în spații ale memoriei comunismului și ale abuzului, în pavilioane și în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot”- a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Toate înscrierile din circuitul Noaptea Muzeelor 2022 sunt disponibile pe pagina ediției de pe www.noapteamuzeelor.org.

 

„În premieră, la această ediție, publicul bucureștean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Național al Țăranului RomânArthub și Art Safari. Veți avea nevoie pentru că anul acesta avem record de muzee și entități culturale participante – 64. Este motivul pentru care am pregătit pentru dumneavoastră Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca „Braga Boierească” .

Muzeul Pandemiei, proiectul nostru de suflet, va prezenta un nou proiect expozițional despre violența și abuzurile asupra femeilor si a copiilor în perioada cât am trăit în bule. Anul trecut a fost despre identități fragile, iar anul acesta ne vom întreba cu indignare: „De ce mai stai cu el!?”. Răspunsul îl afli la ARCUB, Hanul Gabroveni” – Dragoș Neamu.

 

Tot de Noaptea Muzeelor 2022 în București, Primăria Capitalei se deschide pentru publicul larg în intervalul orar 18:00 – 24:00, vizitatorii putând redescoperi istoria și arhitectura palatului care găzduiește Primăria, dar și povești despre orașul trecut și prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi o instalaţie video despre București. De asemenea, STB S.A. va pune la dispoziția publicului linia suplimentară de autobuze 362 – Noaptea Muzeelor, care vor circula între ora 19:00 și 02:00, la interval de 30 de minute, pe traseul Piața Unirii – Piața Presei, la tarife de călătorie cuprinse în grila tarifară aflată în vigoare.

 

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind anticipat și primit cu entuziasm de public de fiecare dată.

 

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 14 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor  https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. 

 

*

Promotori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor

Eveniment organizat în București, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB

Parteneri: Phoenix Media, Societatea de Transport București, Braga Boierească, Connect Media, The Institute – RDW

Susținut de: Digi24, PROFM, Digi FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, B365, București FM, Catchy.ro, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, Itsy Bitsy, I-tour, IQool, Modernism.ro, MovieNews.ro, Observator Cultural, playU.ro, PropagArta, Radar de media, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Spotmedia.ro, Zile și nopți

 

Manager proiect: Dragoș Neamu

Grafică: Andrei Tache

Număr de vizualizări :1

În turneu la TNB, Teatrul Fără Nume din Chișinău propune o nouă ver...

Posted: 12 May 2022 03:19 AM PDT

În 31 mai 2022, la ora 19.30, sunteți invitați la Sala Studio a TNB la reprezentația unică susținută de Teatrul Fără Nume din Chișinău, cu  ”Furtuna” de Shakespeare, recentă montare a regizorului Mihai Țărnă, în care  rolul lui Prospero  este interpretat de Vitalie Rusu, actor consacrat al scenelor basarabene. Actor, regizor de teatru și de film, scenarist, cu un Masterat în regie de teatru  la Institutul de Arte din Chișinău (D.E.A.), completat cu studii de regie de film  la Școala Internațională de Film  din Paris (2001-2002) și un Doctorat  la  Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3,  Mihai Țărnă e stabilit în prezent în Franța,  unde conduce catedra de  „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.).  Semnează regia a zeci de spectacole de teatru pe scene din Republica Moldova și din Franța, punând în scenă titluri din marea dramaturgie (Shakespeare, Molière, Gogol, Cehov, Eugene Ionesco…) și realizează scurt-metraje și debutează și în lung metraj, ca regizor și/sau scenarist. Anul 2019, când a realizat ”Furtuna”, este și anul în care a montat „Regele moare’’ de Eugène Ionesco la Teatrul du Gymnase din Paris, Franța (prezentat la Madrid), dar și anul în care semnează cea de-a 40-a regie a unui spectacol din cele două decenii și jumătate de activitate artistică.

În versiunea concepută de regizorul Mihai Țărnă, celebra piesă shakespeariană este o dramă cu elemente de comedie, despre căderea și ridicarea omului, răscumpărarea sufletelor, dar și pierderea lor veșnică. Pe insula lui Prospero se derulează succint istoria shakespeariană a lumii – putere, omor, revoltă, violență, dragoste. Furtuna e drama iluziilor pierdute, a amarei înțelepciuni și a unei fragile, dar îndărătnice speranțe.

 

Actor de prestigiu al scenei basarabene, Vitalie Rusu a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu) din Chişinău, fiind și regizor-şef al acestui teatru, din 1985. Între 1999-2003  a fost diplomat la Ambasada Republicii Moldova de la București.  În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Naţional.

În cariera sa de actor,  de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul” de N. V. Gogol, Mercuţio în „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori de Ion Creangă, iar acum aveți ocazia să-l vedeți într-unul din cele mai complexe roluri shakespeariene, Prospero din Furtuna !

 

Biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum și online (https://www.mystage.ro/bilete/FURTUNA_-_TFN%20_Chisinau-3218?af=15/...).

 

Teatrul Fără Nume nu este un teatru lipsit de identitate, nu este un teatru fără rădacină. E o nouă direcție a Teatrului pentru Copii și Tineret care apoi a devenit Teatrul de Revista „Ginta Latină’’. Deci, TFN vine ca o continuitate și dezvoltare a unei tradiții teatrale. Prin această schimbare, teatrul a vrut să-și ofere șansa la o nouă viață și o nouă modalitate de exprimare și comunicare cu spectatorul.

 

 

Furtuna

de William Shakespeare

prezentat de: TFN. Chișinău

Regie:Mihai Țărnă

Asistent regie:Larisa Dascăl

Costume:Inga Botnariuc

Compoziție muzicală:Alexandru Dicusar

Lumini:Eduard Chiperco

Sunet:Vlad Vascan

Colaborare artistică:Valentina Vidrașcu

Regia tehnică:Victor Zburliuc

 

Distribuție

Prospero:   Vitalie Rusu

Miranda:    Ilinca Melnic

Ferdinand: Bogdan Bâtlan

Ariel: Silviu Boinceanu,  Corina Rotaru

Caliban:     Nicu Țărnă

Stephano:  Marius-Cătălin Tulum

Trinculo:     Petru Dragancea

Alonso:      Valentin Munteanu

Antonio:     Ion Munteanu

Gonzalo:    Anatol Burlacu

Adrian:      Felix Podborski

Sebastian:  Ion Rotaru

Sycorax:    Victoria Țurcanu

Furtunile:   Victoria Țurcanu, Larisa Dascăl, Antonia Calancea, Cristina Lungu.

 

Număr de vizualizări :34

”Zăpezile de altădată”, la Teatrul Dramaturgilor Români

Posted: 12 May 2022 03:11 AM PDT

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români, anunță premiera spectacolului ”Zăpezile de altădată”, o comedie romantică de Dumitru Solomon, regia Alexandru Mihail, scenografia Vladimir Turturica. ”Clipa ideală – a fost, este sau va fi?”, căutăm răspunsuri împreună cu George Rotaru, Cristina Casian, Florina Gleznea – sâmbătă, 14 mai 2022, ora 19:00, în sala „Iosif Naghiu”, la un spectacol în care sunt cusute și descusute ițele încurcate ale iubirii. ”Dacă râsul este cel mai sigur medicament împotriva îmbătrânirii premature a celulelor spiritului”, așa cum afirma Dumitru Solomon, iar ”comedia este un contract de tinerețe sufletească încheiat cu noi înșine; noi, cei buni și adevărați”, atunci sunteți așteptați la un spectacol cu nerv, vervă și profunzime, despre substanța metaforică a unei „iubiri ideale”, în zodia timpului care fuge fără să se mai întoarcă. Următoarea reprezentație: 20 mai, ora 19:00, sala „Iosif Naghiu”.

„Ea” și „El” se întâlnesc, se plac, se îndrăgostesc. Iubirea lor e tânără, plină de promisiuni, temeri și entuziasm. Se sărută lung. Apoi ea închide ochii și are un fior, „oare de ce iubirea doare?”. Apoi închide ochii și visează… „Ea” vrea garanția unei iubiri perfecte, ca în filme, ca în romane, ca în visurile de adolescență. Pentru ea, realitatea clipei nu este niciodată de ajuns, atunci când poți avea promisiunea unei iubiri ideale. Dar acest „vis al idealului” are un cost major: o frică paralizantă. De aici, fiorul… Dacă totul e o minciună? Dacă iubirea se va sfârși? Dacă timpul va învinge idealul? În acest vis, personajele noastre pendulează între amintirea unui trecut ideal, un prezent insuficient și speranța unui viitor ideal. Spectacolul propus de echipa artistică este întruchiparea acestui vis, în realitatea lui, în suprarealismul lui, în absurditatea lui, în încercarea de a găsi clipa iubirii desăvârșite, mărturisește regizorul spectacolului, Alexandru Mihail.

Biletele pot fi achiziționate pe www.bilet.ro.

Rezervări: 0756 021 106  / rezervari@teatruldramaturgilor.ro

Detalii despre programul și evenimentele TDR: www.teatruldramaturgilor.ro.

Teatrul Dramaturgilor Români este o instituție publică de cultură subvenționată de Consiliul

General al Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :29

Romanul ”Interior zero” de Lavinia Braniște a apărut în limba spaniolă

Posted: 12 May 2022 02:57 AM PDT

Romanul ”Interior zero” (Polirom 2016, 2018) de Lavinia Braniște a apărut recent la editura spaniolă Automática Editorial, în traducerea lui Borja Mozo Martín, cu titlul ”Interior cero”, şi va fi lansat la Madrid, vineri, 13 mai 2022, ora 19.00, la Librăria Sin Tarimo (Calle de la Magdalena, 32). Detalii despre eveniment, aici. ”Interior zero” este laureat al Premiului „Nepotu’ lui Thoreau” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016 și a fost, de asemenea, tradus în germană și polonă. „Una dintre cele mai puternice voci ale literaturii tinere românești.” (Medana Weident, Deutsche Welle)

Despre carte

Cristina are treizeci de ani, lucrează la o firmă de construcţii, are un prieten, Mihai, şi locuieşte în apartamentul unui coleg de muncă. O existenţă aparent normală, dar care ascunde prea multe neajunsuri. Deşi încă tânără, nu vede un traseu bine delimitat al vieţii sale, locul de muncă o sufocă, e aproape toxic, iar iubitul îi oferă doar o relaţie la distanţă, fără prea multe perspective, apărând şi dispărând pe perioade mai lungi sau mai scurte. Nu ştie dacă îl iubeşte sau nu şi ar dori să clarifice lucrurile cu el, însă totul se complică din cauza unei sarcini nedorite. Ar vrea sa scape şi de job, de şefa obositoare şi colegii plictisitori, dar asta se întâmplă doar când firma dă faliment. Veşnica nehotărâre face ca toate marile decizii să fie luate de alţii pentru ea. Va reuşi oare să-şi depăşească condiţia? Îşi va găsi, într-un final, drumul pe care şi-l doreşte? Interior zero ne arată cât de uşor poate să treacă viaţa pe lângă tine şi cum alegerea căii mai sigure poate avea consecinţe mult mai grave decât ţi-ai putea imagina.

 

„Lavinia Branişte a reuşit să scrie o carte uluitor de proaspătă, în limbajul imediat recognoscibil al rătăcirilor de acum, o carte în care realităţile interioare şi exterioare se arată nefalsificate, revoltătoare, în care trucurile şi eschivele nu se admit. Este şi o carte a adevărurilor despre femeile tinere, singure şi captive în mecanismul aşteptărilor şi al nevoii de validare, un roman despre micile cedări şi despre micile trădări de fiecare zi, despre forme de acomodare şi (iluzorii) strategii de evadare din teritoriul neîndurător al unei urbanităţi alienante, normative. Este o carte unică, autentică şi curajoasă, una atât de necesară.” (Alina Purcaru)

Lavinia Branişte s‑a născut la Brăila, în 1983, şi a studiat literatură şi limbi străine la Cluj şi Bucureşti. A scris poezie, proză şi literatură pentru copii. La Polirom i-au apărut romanele Interior zero (2016, premiul „Nepotu’ lui Thoreau”), Sonia ridică mâna (2019, premiul „Nepotu’ lui Thoreau”, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul Sofia Nădejde) şi Mă găseşti când vrei (2021).

Număr de vizualizări :30

Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche ”Practica și învățăturile Dzogchen”

Posted: 12 May 2022 01:30 AM PDT

Considerată calea cea mai înalta și imediată către progresul spiritual, tradiția tibetană Dzoghen sau „Marea Perfecțiune” este un sistem de cunoaștere interioară care se adresează tuturor. Această cale implică practică spre conștientizarea de sine, pentru atingerea unei cunoașteri profunde a sinelui și a existenței esențiale, prin diversele experiențe ale vieții cotidiene. Cu sprijinul Merigar East, între 10-12 mai 2022 vom vorbi despre învățătura și practica Dzogchen transmisă de Maestrul Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche – o înțelepciune care conduce atât la înțelegerea și trăirea experienței Stării Naturale (Rigpa), dar și la dezvoltarea capacității de autocunoaștere, la armonizarea și îmbunătățirea sănătății fizice și mintale, și la dobândirea unei stări generale de bine.

În această perioadă cărțile menite să deschidă afinitățile tuturor celor interesați de cunoașterea și abordarea practică a caii transmise de maestrul Namkhai Norbu, vor beneficia de un % pe www.edituraherald.ro.

Număr de vizualizări :28

Provocări colocviale. Varujan Vosganian – „Literatura în era digitală”

Posted: 12 May 2022 01:24 AM PDT

Vineri, 20 mai 2022, începând cu ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” organizează o întâlnire-eveniment, ce privilegiază calitatea în domeniul creației literare și rolul instituțiilor de cultură în promovarea personalităților de prim rang din universul spiritualității românești contemporane. Astfel de atribute onorante pentru instituția organizatoare vor fi confirmate prin intermediul programului cultural ”Provocări colocviale”, program ce-l aduce în centrul atenției publicului băcăuan pe romancierul, eseistul, poetul și economistul Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. 

„Literatura în era digitală” este titulatura provocărilor colocviale propusă de marele scriitor român tradus în peste douăzeci de limbi străine, prin opera căruia curge pofta de viață, bucuria de a trăi cu demnitate și dramele colosale, dar insuficient recunoscute la nivel internațional, ale neamului său armenesc. Internetul a dus/este pe cale să genereze o regândire a modului în care scriem sau lecturăm? Sunt romanele colective, scrise în stil Wikipedia, alternative serioase la literatura clasică, de autor? Vor reuși cărțile digitale, scrise cu ajutorul programelor de calculator, să înlocuiască sau să depășească (aparent) inepuizabila capacitate umană de creație? Spațiul digital va conduce la dispariția cărții tipărite sau … „Apocalipsa se amână”? Întrebări la care invitatul Centrului de Cultură „George Apostu”, Varujan Vosganian, va încerca să găsească cele mai potrivite răspunsuri, pe măsura culturii sale enciclopedice, a experienței de viață, a spiritului său speculativ, scormonitor.

În strânsă legătură cu tematica acestei conferințe, momentul provocărilor va fi urmat de Spectacolul cărții, prilejuit de apariția celui mai recent roman semnat de Varujan Vosganian – „Patimile după Gödel” (Editura Polirom, Iași, 2020). Despre lucrurile și conotațiile ce scapă cititorului obișnuit va vorbi, în stilul său inconfundabil, academic și jovial, profund și riguros, cronicarul literar Adrian Jicu.

Momentul muzical va fi asigurat de elevii Bogdan Iorga (vioară) și Daria Maria Popescu (vioară), de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, coordonați de prof. Lenuța Potop, acompaniați la pian de prof. Flaviu-Marius Panaite, în deplină concordanță cu misiunea Centrului de susținere și promovare a tinerelor talente, cea mai sigură investiție în dăinuirea culturii naționale.

Proiectul este realizat în parteneriat cu UNIUNEA ARMENILOR DIN ROMÂNIA – sucursala Bacău (președinte Vasile Agop), din dorința de a marca, cu acest prilej, împlinirea a 104 ani de la proclamarea Republicii Democrate Armenia (28 mai 1918).

Parteneri media: EuroTV, Radio România Iași, Radio Moldova, TVR Iași, Deșteptarea, Radio România Actualități.

Pentru anul 2022, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Trecut și viitor – Paradigme ale ființării”.

Biroul de presă

Centrul de Cultură „George Apostu”

Număr de vizualizări :26

Întâlnire online cu scriitorul David Foenkinos, prilejuită de lansa...

Posted: 11 May 2022 10:34 AM PDT

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 11 mai 2022, ora 19.15 să urmăriți online dialogul scriitorului francez David Foenkinos cu Ioana Pârvulescu, scriitoare și Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural. O întânire prilejuită de lansarea romanului  ”Familia Martin” – recent apărut în traducerea Simonei Brînzaru în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu. „Bucurie, dragoste pe fugă, reîntâlniri, lacrimi care curg în sfârșit, toate acestea se regăsesc în Familia Martin, noul roman plin de prospețime al lui David Foenkinos.“ — Elle. Romancier, dramaturg și scenarist, David Foenkinos este considerat un autor important al generației sale. Romanele lui s-au tradus în peste 40 de limbi, toate sunt bestselleruri, iar unele dintre ele au fost ecranizate. În ”Familia Martin”, David Foenkinos lansează o adevărată provocare pentru cititor, jucându-se cu granița care separă realul de ficțiune.

Un eveniment #live & #online pe paginile Facebook – Humanitas Fiction și pe  Youtube Humanitas.  Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe paginile de podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple  https://apple.co/2RnzcP6, Google https://bit.ly/3d0ZgHx, Soundcloud https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud și Deezer https://bit.ly/3cxg091

Urmărește mesajul transmis de David Foenkinos cititorilor români cu ocazia apariției romanului Familia Martin aici.

Naratorul, un autor în pană de inspirație, se hotărăște să iasă în stradă și să facă din prima persoană care-i apare în cale subiectul viitoarei sale cărți. Pentru a pătrunde în viața acesteia, devine el însuși personaj, bulversând traiectorii personale și destine. Familia Martin este o carte ludică, chiar dacă abordează subiecte sensibile precum singurătatea în cuplu, provocările adolescenței, hărțuirea la locul de muncă sau anxietățile inerente bătrâneții.

Madeleine Tricot, fostă croitoreasă pentru casa de modă Chanel, trăiește în același cartier de peste 40 de ani când, într-o bună zi, este abordată de un scriitor. Fiind prima persoană care-i iese în cale, acesta vrea să facă din ea personajul principal al cărții sale. Femeia îl lasă să pătrundă în amintirile ei și chiar să-i schimbe cursul vieții, ajutând-o să reia legătura cu marea sa iubire din tinerețe. Însă una din fiicele lui Madeleine, Valérie, și-ar dori să devină ea eroina cărții sau, și mai bine, întreaga familie Martin. Scriitorul îi acceptă propunerea, care se dovedește un bun prilej de a orchestra o serie de aventuri pline de suspans.

„Noul roman al lui David Foenkinos, ingenios și foarte bine scris, este poate cel mai foenkinosian dintre cărțile autorului, care construiește o operă singulară, străină de toate curentele literaturii franceze de astăzi. Stilul său emană un optimism incorigibil. Un roman sclipitor.“ — L’Obs

 

David Foenkinos s-a născut la Paris pe 28 octombrie 1974. Este romancier, dramaturg și scenarist. A studiat literatura la Sorbona și a urmat în paralel cursuri de muzică, visând, pentru o vreme, să înființeze o trupă. A debutat în anul 2001 cu romanul Inversion de l’idiotie. De l’influence de deux Polonais, recompensat cu Premiul Fran¢ois Mauriac, urmat în 2002 de Entre les oreilles. În 2004 publică Potențialul erotic al soției mele (Le potentiel érotique de ma femme; Humanitas Fiction, 2017), care obține Premiul Roger-Nimier în același an și îl face cunoscut pe plan internațional. Urmează un număr impresionant de romane, toate bestselleruri, unele distinse cu importante premii literare: în 2005, În caz de fericire (En cas de bonheur; Humanitas, 2008), Les cœurs autonomes în 2006, Qui se souvient de David Foenkinos? în 2007, carte care primește Premiul Jean Giono, în 2008, Despărțirile noastre (Nos séparations; Humanitas, 2011). Acestea sunt urmate de La délicatesse (2009, zece premii, ecranizat), Lennon (2010), Les souvenirs (2011, ecranizat), Je vais mieux (2013, ecranizat), La tête de l’emploi (2014), Charlotte (2014), care câștigă Premiul Renaudot și Premiul Goncourt des Lycéens, Le Mystère Henri Pick (2016, ecranizat), Către frumusețe (Vers la beauté, 2018; Humanitas Fiction, 2020), Deux sœurs (2019), Familia Martin (La famille Martin, 2020; Humanitas Fiction, 2022), Numéro deux (2022). Autor prolific, Foenkinos a publicat de asemenea proză scurtă, piese de teatru și două volume pentru copii: Le petit gar¢on qui disait toujours non (2011) și Le saule pleureur de bonne humeur (2012).

Romanul Familia Martin de David Foenkinos este recomandat de RFI România.

 

 

Număr de vizualizări :44

”Noaptea Muzeelor” la MNLR, ediția 2022

Posted: 11 May 2022 10:25 AM PDT

Sâmbătă, 14 mai 2022, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să petreceți, timp de șase ore, între 18.30 și 00.30, experiențe senzoriale și literare într-un muzeu al cuvântului rostit, scris și imaginat. Organizatorii proiectului internațional ”Noaptea Muzeelor” au ales să deruleze, o dată pe an, la nivelul fiecărei țări participante, o serie de evenimente pe parcursul unei seri de mai, prelungite în noapte, pentru că, așa cum bine știm, noaptea este un moment sacru al explorării senzațiilor intense și al jocurilor de perspective. Povestea proiectului internațional ”Noaptea Muzeelor” începe în Germania, în Berlinul anului 1977, printr-un eveniment care s-a dovedit de mare succes și care a fost replicat în 1999 sub denumirea ”Primăvara Muzeelor”.

Cu un potențial cultural semnificativ, bazat pe interacțiune și divertisment, fenomenul a dobândit o dimensiune europeană și, mai târziu, internațională, având sprijinul Consiliului Europei.

Vizitatorii vor avea posibilitatea de a explora în mod gratuit expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, într-un mod inedit și interactiv, în cadrul unui tur pregătit de muzeografi, începând cu ora 18.30, iar de la ora 21.00, vor fi întâmpinați de actorii Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu.

O altă propunere de neratat, de la ora 12.00 până la ora 22.00, muzeografii celor cinci case memoriale ale MNLR – Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărțișor, Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Casa Memorială Ion Minulescu și Claudia Millian, Casa Memorială Liviu și Fanny Liviu Rebreanu și Casa Memorială Anton Pann – așteaptă vizitatorii cu tururi ghidate dedicate, dar și cu activități adresate copiilor. De la ora 12.00 la 13.30, Casa Memorială George și Agatha Bacovia (Strada George Bacovia 63, sector 4, București) îi invită pe cei mici să descopere tainele din spatele obiectelor, în cadrul atelierului Obiecte sub lupă și, tot de la aceeași oră, copiii sunt așteptați și la Casa Memorială Anton Pann, să imagineze propriile povestiri, prin intermediul jocului, în cadrul atelierului Jocul de-a povestea. Pentru înscrieri, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa case.memoriale@mnlr.ro sau să sunați la numărul de telefon 0723.154.052. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu.

Și pentru că ziua de 14 mai este dedicată muzeelor și experiențelor inedite, înainte de a participa la evenimentele organizate la sediul expoziției de bază, vă invităm să faceți o călătorie inițiatică în noul spațiu expozițional, deschis recent la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, dedicat Margaretei Sterian, artist plastic, scriitoare, traducătoare și scenografă. Atelier de artist – Margareta Sterian este un spațiu intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – ce redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. În intervalul 10.00 – 18.00, vizitatorii vor fi întâmpinați de criticul de artă și pictorul Mircea Barzuca, discipol și apropiat al artistei. Pentru detalii și programări puteți suna la numărul de telefon 0762.671.698. Persoană de contact – Alina Niculescu.

La expoziția de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), prietenii de la Rasfoiala.com ne vor însoți în prezentarea unor spații de intimitate cu lectura și cartea, la fiecare nivel al clădirii. În grădina muzeului, cititorii sunt invitați la cabina foto decorată cu cărți, unde elfii de serviciu vor face pentru ei cele mai livrești fotografii. Spațiul de tihnă & lectură Răsfoiala, de la etajul întâi, vă va răsfăța cu noi apariții editoriale și povești captivante. La mansardă, iubitorii de carte vor găsi cadouri-surpriză și un loc de întâlnire cu un autor necunoscut – Blind Date with a Book. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?  

Și la ediția din acest an vom organiza o tombolă, iar la miezul nopții vom extrage numele celor cinci câștigători. Cei care doresc să se înscrie trebuie să participe la una dintre activitățile interactive de la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, unde vor primi un număr pe baza căruia pot intra în competiție. Premiile vor consta în cești de cafea cu chipul pictat al Reginei Maria, veioze din lemn lucrate manual, cărți, ceai, cafea, produse de îngrijire și înfrumusețare și suvenire.

Pentru detalii legate de programul evenimentelor și pentru conținutul spațiilor interactive, vă rugăm să scrieți la programe@mnlr.ro sau să sunați la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma).

Sponsori:

Răsfoiala, Proud to be Romanian, Litera, Jidvei, Nemira, Zaliari Olive Oil, Divine Sweets, Libris.ro, Solaris, Mobila Dalin, Woodengift

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.

***

Programul evenimentelor
Expoziția de bază a MNLR

Strada Nicolae Crețulescu 8

 ora: 18.30 – 19.00

Spectacol de ventrilocie cu Crina Zvobodă
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Un spectacol interactiv, inedit și plin de umor!

Crina-Elena Zvobodă este artist ventriloc, membru UNITER, membru al Societății Internaționale a Ventrilocilor. A realizat peste 1000 de spectacole de ventrilocie, a colaborat cu mai multe teatre din țară: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Teatrul „Matei Vișniec”, Teatrul Țăndărică, Teatrul „Ion Creangă” și Teatrul Excelsior, a fost ventriloc la emisiunea „Cronica Cârcotașilor”, organizator de workshop-uri de ventrilocie, teatru cu marionete etc., a participat la numeroase festivaluri și spectacole cu păpuși.

■ ora: 18.30 – 19.30

Odesa | Concert în limba română și în limba ucraineană susținut de Tic Petroșel și Valery Main
Un omagiu adus orașului Odesa de către Valery Main, născut în orașul ucrainean, și de către prietenul său Tic Petroșel.

 ora: 19.30 – 20.15
Lecturi la înălțime
Balconul de la sediul expozițional al MNLR va deveni un spațiu destinat lecturilor și performance-urilor.
Invitați: Florin Dumitrescu, Cătălina Matei, Andrei Novac, Bogdan O. Popescu, Cosmin Perța, Doina Ruști, Miruna Vlada.

■ ora: 20.30 – 21.00
Concert de muzică: Sarmalele Reci

Trupa Sarmalele Reci are 28 ani de carieră. Muzica lor este un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor. Versurile, scrise cu artă şi forţă în limba română, sunt considerate drept unele dintre cele mai originale şi mai emblematice pentru societatea românească post ’90. Grupul are una dintre cele mai constante prezenţe pe scena muzicală românească şi este un proiect artistic de calitate, bazat pe creativitate, inovaţie și energie. Au fost invitaţi la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate. Au o discografie de 8 albume. Au fost aplaudaţi în mii de concerte în aer liber, săli de spectacole şi cluburi. Au o marea varietate de apariţii radio şi TV, şi numeroase videoclipuri. Au figurat în topurile muzicale radio cu piese care adesea s-au clasat pe primele locuri, pe baza preferinţelor publicului. Formaţia a avut parteneriate cu companii şi organizaţii non-profit. Pe parcursul carierei, s-a bucurat de recunoaştere din partea revistelor muzicale şi a mass-media. În anul 2007, formația a primit premiul „Actualitatea Muzicală” pentru 14 ani de succese în muzica rock. Componenţa actuală: Zoltán András (voce, kybds.), Emil Viciu (ch.), Bogdan Valentin Bereucă (drms.), Mircea László Horváth (kybds), Ciprian Almășan (bas). Festivaluri autohtone: Peninsula, B`est Fest, Folk You. Festivaluri în străinătate: Germania (1994), Ungaria (1997), Anglia (1998), Moldova (2000), Spania (2006), Germania (2012). Discografie: Ţara te vrea prost (1995); Aurolac (1996); Bucate alese (1998); Răpirea din Serai (1999); Maniac (2001), Vaca (2003), O seară la operetă (2007), Haos.ro (2012), Țara te vrea prost (2021) vinil, reînregistrat.

■ ora: 21.30 – 23.00
Kinedok prezintă filmul Acasă, My Home | 2020 | 86 de minute

Regie: Radu Ciorniciuc
Producători: Radu Ciorniciuc, Alina David, Erkko Lyytinen, Monica Lãzurean-Gorgan, Hanka Kastelicová, Anghel Damian, Elvira Lupsa
Montaj, sunet: Andrei Gorgan, Alex Campan
Imagine: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu
Muzica: Gaute, Codrin Lazăr, Yari
Concepția grafică, efecte vizuale și generice: Jarno Elonen, Alex Gâlmeanu.

Sinopsis

„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și de felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și pentru propria definiție a libertății.

 ora: 22.30 – 23.30
NO RA – Femininul norilor | Instalație performativă inspirată de romanul Hipodrom al Norei Iuga
Sala Perpessicius, MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Echipa: Mihai Ignat, Ilie Iordan, Cinty Ionescu, Horațiu Mihaiu, Maria Nicola, Iulia Georgeta Popescu
Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

■ ora: 23.00 – 23.30
Painting with light
Pictează cu lumină împreună cu prietenii și familia, iar fotografia o vei primi în aceeași zi! O tehnică fotografică îndrăgită de toate vârstele!

■ ora: 00.00
Invitatul de la miezul nopții: Florin Piersic Jr.

Florin Piersic Jr. a acceptat invitația Muzeului Național al Literaturii Române de a fi prezent la Noaptea Muzeelor drept „Invitatul de la miezul nopții”, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Florin Piersic Jr. este absolvent al Academiei de Teatru şi Film, Secţia Actorie, promoţia 1991. În 1999 traduce din limba franceză romanul „Omul sentimental” de Javier Marías, dar cartea nu este publicată, din lipsa unui redactor de limbă spaniolă care să confrunte traducerea lui Piersic Jr. cu originalul lui Marías. Începe să traducă din limba engleză piese de teatru contemporan, o parte din ele fiind produse în regim independent. One-man show-ul „Sex Drugs Rock and Roll”, de Eric Bogosian, deschide calea teatrului independent în România, iar Florin Piersic Jr. primeşte Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002, la Gala UNITER. În 2004, creează casa de producţie Artificial Horizon; este scenarist, regizor şi producător pentru filme de scurtmetraj („Advertising”, „Veneţia”, „Mecanica poetică”), precum şi lungmetraje („Fix Alert”, „Eminescu versus Eminem”, „Killing Time”). Din 2006 începe să colaboreze ca traducător din limba engleză pentru revista FHM, iar mai apoi ca editorialist pentru revistele Eva, 24-FUN, HBO, The One, Max, Unica. Continuă să lucreze ca actor de film („Călătoria lui Gruber”, „Charlie Countryman”, „Quod Erat Demonstrandum”), dar şi ca actor de teatru („Zaruri şi cărţi”, „Opposites Attract”, „Tom şi Jerry”, „Vestul singuratic”, „O mie de motive” și „Legături primejdioase”). În 2009 publică la Editura Humanitas colecţia de povestiri intitulată „Opere cumplite: Volumul unu”. În 2011 îi apare, la aceeaşi editură, romanul „Romantic Porno”, iar în 2013, volumul „Ficţiuni reale”, un proiect colectiv (67 de scriitori) la care participă doar în calitate de iniţiator şi selecţioner. În 2013 a avut loc premiera one-man show-ului „Freak Show”, o suită de monologuri, majoritatea publicate iniţial în „Opere cumplite: Volumul unu”. În 2015 a fost recompensat cu Premiul „Cel mai bun actor într-un rol principal” la Premiile GOPO, pentru rolul din „Q.E.D”.

Spații interactive pentru copii

 ora: 19.00 – 19.20
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Organizarea unui spațiu de degustare a ceaiului și a produselor de patiserie, în care copiii vor avea ocazia să participe, în calitate de invitați, la Petrecerea Pălărierului Nebun. 

 ora: 19.30 – 20.00
Sălile de la demisolul muzeului, Strada Nicolae Crețulescu 8

Vânătoare de obiecte în muzeu (obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură și se vor regăsi în mai multe „exemplare”, astfel încât vizitatorii să bifeze toate obiectele de pe o listă dată).

 ora: 20.00 – 20.30
Flash mob
Ceainăria MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
După vânătoarea de comori, cei mici sunt invitați la un flash mob cu trei melodii surpriză.

■ ora: 20.30 – 21.30

Joc de societate:  Headu  Povești de Cooperare (stimularea creativității și a gândirii critice prin promovarea unui mediu prietenos de dialog, prin care copiii să facă schimb de idei și de perspective pentru a da viață unei povești fantastice).

Spații interactive pentru publicul larg 

 ora: 18.30 – 23.30
Etajul I, Strada Nicolae Crețulescu 8

Padlet mobil („Speed date”) cu sertărașe/buzunare ce conțin poeme pe care vizitatorii le pot citi, având libertatea de a-și alege unul dintre ele pentru a-l lipi într-un loc public (poemele vor fi printate pe foi adezive și vor purta sigla MNLR).

■ ora: 18.30 – 23.30
Etajul I, Strada Nicolae Crețulescu 8

Spațiul pentru tihnă & lectură Răsfoiala –  cititorii se vor bucura de o pauză de relaxare în timp ce răsfoiesc cele mai noi apariții editoriale, inclusiv titlurile disponibile la MNLR. Locul de răsfoit este amenajat cu sprijinul Woodengift și Mobila Dalin.

 ora: 20.30 – 23.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Cabina foto & zona de selfie de cititor: Cele mai livrești fotografii se fac în Noaptea Muzeelor la MNLR, unde cititorii sunt așteptați cu o fabuloasă instalație din cărți.

 ora: 18.30 – 23.30
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Blind date with a book – loc de întâlnire cu un autor necunoscut. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?

■ ora 18.30 – 23.30
Parter MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Colț pentru jocul „Book association”
Extrage un cuvânt și asociază-l cu o carte, un film sau o piesă de teatru!

 ora 18.30 – 23.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Poe-tree – realizarea de poeme prin „tehnica ziarului” și lipirea/agățarea acestora într-un copac, ale cărui frunze și fructe vor fi produsele literare ale vizitatorilor.

 

Număr de vizualizări :44

Câștigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiune...

Posted: 11 May 2022 10:06 AM PDT

{„key”:”hb2″}

Polirom anunță câștigătoarea Concursului de Debut al editurii, la secțiunea Proză, ediția 2022: Irina Anghel, ”Banchetul cerșetorilor”. Irina Anghel: „Îmi plac povestirile polițiste, iubirile neterminate în ficțiune, prieteniile de tip societate secretă, jocurile de cuvinte, Rolling Stones și naratorii care se bagă neinvitați în poveste. Am ajuns să le combin pe toate și a ieșit, zic eu, o carte despre cum locurile și oamenii pe care-i pierdem se încăpățânează să rămână cu noi. Banchetul cerșetorilor a pornit de la un schimb de replici peste care am dat trăgând cu urechea într-o librărie în liceu și pe care l-am transformat atunci într-o povestire scurtă în care apar doar trei dintre personajele din carte (bineînțeles, unul nu apare, ci dispare). Mi-a rămas însă pe creier ideea că n-am ghicit nici jumătate din ce s-a întâmplat, de fapt. Așa că am petrecut următorii ani – și mai ales ultimele luni – scriind și rezolvând problema.”

Irina Anghel s-a născut la Iași. Este jurnalist la Bloomberg în Londra. Înainte de a se alătura redacției Bloomberg, a scris, printre altele, pentru Buletin de București, Economedia și Școala9. Are un masterat în jurnalism și politici economice de la Sciences Po Paris și este licențiată în economie politică la King’s College London.

Perioada de înscriere la ediția din acest an a concursului s-a încheiat la data de 4 martie 2022, cu 70 de manuscrise participante.

Premiul pentru manuscrisul declarat câștigător constă în publicarea acestuia în cursul anului 2022.

Câștigătorii edițiilor anterioare:
•    Teodor L. Nedeianu, Geaca lui Kafka (2021): Premiul Tânărul Scriitorul al anului, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2021;

  • Ema Stere, Copiii lui Marcel (2020): Premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea Debut, ediția 2021• Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2020, la secțiunea Debut-Proză;
  • Roxana Dumitrache, Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte (2019);
  • Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu (2018): Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, ediția 2019 • Premiul revistei „Observator cultural” pentru Debut, ediția 2019;
  • Alexandru Done, Downshifting (2017): Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2017, secțiunea Debut.

 

Număr de vizualizări :37

Final de IPIFF16, la Teatrul Odeon

Posted: 11 May 2022 09:58 AM PDT

După patru zile de proiecții ale filmelor nominalizate la Cinema Muzeul Țăranului,  Festivalul Indie al Producătorilor de Film  Independenți  și-a  anunțat  câștigătorii,  duminică,  8  mai,  la  Teatrul  Odeon, o clădire istorică, un ansamblu arhitectural de anvergură, creație a  arhitectului Grigore Cerchez, inaugurată pe 25 decembrie 1911. Prezentatori au fost directorul festivalului, binecunoscutul regizor de teatru și film, Toma Enache și Kira Hagi, actriță și promoter cultural, pe postul TV, Aleph News.  O puteți vedea pe Netflix, în filmul ”Între Chin și Amin”, al lui Toma Enache și la Teatrul Nottara, în piesa „Martha si George”, pusă de Filip Ristovski. La Gala Ipiff Kira Hagi a impresionat prin prezența scenică dar și prin flamboaianta rochie de seară, un roșu vibrant, care i-a conferit un look fresh, feminitate și rafinament.

Printre personalitățile prezente la gală s-au numărat: Victoria Cocias  Manuela Florina Hărăbor, Cotimanis Constantin, Adrian Titieni,  Ioana Bugarin, Dafinescu Cezara, Rodica Mandache, Monica Davidescu, Anca Daniela Raiciu, Emil Stanciu,   Alexandru Ion,  Martha Maria Mocanu, Ionel Udrescu, Ioana Picoș, Anca Lăpușneanu, Mihaela Helmis, Octavian Iacob, Lucian Enescu, Emilia Rădină, Dragos Constantin, Ioan Trifu, Ștefan Oprean, Codrin Imireanu Ioan D’Albon.

 

Impresionant a fost momentul de final în care publicul a putut descoperi pe actorul Toma Enache, care ne-a surprins cu recitarea cu multă sensibilitate, a unui poem, dedicat ACTORULUI.

Am plecat cu ochii in lacrimi gândind că, actoria și medicina, sunt printre cele mai grele meserii.

 

Cei care au realizat LIVE coloana sonoră, a premiilor IPIFF16 au fost Alexandra Ușurelu, voce, cea mai bine vândută artistă independentă din România  Alexandru Mihai Burcă, pian și Daria Crișan. Ca invitat special al Alexandrei Ușurelu a performat renumitul trompetist român de jazz, Sebastian Burneci.

 

Juriul de festival IPIFF 16 a fost format din: Adrian Titieni (actor), Mihai Orășanu (inginer de sunet și producător), Ioan-Pavel Azap (critic de film).

Juriul de preselecție IPIFF16 a fost format din:

Ada Vertan, Ruxandra Cernat, Florin Paraschiv, Kiki Vasilescu, Paul Palencsar, Laurentiu Tomoroga.

 

O întreagă echipă organizatorică a depus mult suflet pentru realizarea festivalului și merită atenția si felicitările noastre:

Echipa de PR – Diana Petruț, Emilia Chebac, Loreta Popa, Ileana Perneș Dănălache, Michaela Platon

Alin Deszo – S.M. Marketing

Călin Bogdacenco – Grafică

Ciprian Olaru – Grafică Catalog, Spot TV și Flyer Festival

Teodora Calagiu – Coordonator Festival

Vlad Ștefan Coman – Organizare Materiale Gală

Bogdan Fundali și Paul Iconaru– Making of Festival, operatori, filmare interviuri

Radu Nema – Fotograf, Expoziție afișe gală IPIFF

Mihai Șchiopu – Spot filme IPIFF

Oglinda Magică România – Cabină Foto

Costel Dobrescu – tehnic

Carmen Ghencea și Florentina Moinescu – contabilitate, UPFAR-ARGOA

 

Adresez felicitări și mulțumiri, colegilor mei, Președintelui UPFAR-ARGOA,   Viorel Chesaru și Directorului executiv, Laurentiu Oprea, care au continuat ceea ce s-a construit de-a lungul a 15 ani de la debutul festivalului, în 2006, de echipele conduse de Dinu Tanase.

 

Locul de desfășurare, Teatrul Odeon, a fost magic și echipa tehnică a teatrului, în frunte cu directoarea sa, doamna Dorina Lazăr, au fost alături de echipa organizatorică, trup si suflet.

 

Lista câștigătorilor din acest an arată astfel:

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de lungmetraj Andrei Ștefănescu (Paradisul Lulii/Paradise Lula, r. Andrei Ștefănescu) *Mențiune specială: Sylvestre Bary (In Vino Veritas, r. Sylvestre Bary)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de lungmetraj Rodrigo Areias (Infinite Sea, r. Carlos Amaral)

* Mențiune specială: (Arturo Dueñas Herrero Pessoas, r. Arturo Dueñas Herrero)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc documentar

Silviu Radu (Un timp prin care am trecut/ A Time I’ve Been Through, r. Silviu Radu, producător executiv Loreta Popa)

* Mențiune specială: Wearebasca (Blană Bombă/Kids Rock, r. Claudiu Mitcu)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de scurtmetraj

Alex Pintică (Trecut de ora 8/ No singing after 8, r. Alex Pintică)

*Mențiune specială: Andrei Georgescu și Alexandru Baltă (17 Aprilie/April 17th, r. Andrei Georgescu)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film internațional de scurtmetraj

Nicola Piovesan (Closed to the Light, r. Nicola Piovesan)

* Mențiune specială: Andrea Benjamin Manenti (Guinea Pig, r. Giulia Grandinetti)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film românesc de școală

Alexandru Mironescu (Planuri de vacanță/Summer Planning, r. Alexandru Mironescu)

*Mențiune specială: Lidia Andreea Ilie (Milkless, r. Lidia Andreea Ilie)

 

Cel mai bun producător independent pentru un film de animație

Patrice Seiler (The Secret of Mr. Nostoc, r. Maxime Marion & Patrice Seiler)

*Mențiune specială – Manuela Cojocaru (The Land of Nod, r. Manuel Cojocaru)

 

Cel mai bun producător al anului (România)

Anca Puiu și Marian Crișan, (Berliner/ The Campaign, r. Marian Crișan)

* Mentiune specială: Ion Octavian Frecea (Aventurile lui Țuțu/The Adventures of Țuțu, r. Ion Octavian Frecea)

 

În acest an a existat și un premiu special din partea directorului festivalului și a fost înmânat lui Rareș Răducu, pentru filmul Taxi De Niro2, r. Ionuț Lucian Rusu.

 

IPIFF a fost coordonat de Teodora Calagiu Garofil  și este un eveniment realizat de Upfar Argoa  Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA) și

are ca obiectiv principal promovarea filmului românesc contemporan prin intermediul producătorului de film, punând accentul pe producţia de film independent şi profesioniștii angrenaţi în astfel de proiecte.

 

Mulțumesc realizatoarei și producătoarei Aimee D Albon pentru invitația la matinalul TVR, „Trei ceasuri bune”, peezentat de  Maria Smarandache și Bogdan Muzgoci, vineri 6 mai, dimineaţa, la TVR 1, la ora 9.00 trecute fix. Aici, împreună cu directorul festivalului, Toma Enache am dat veste celor pasionați de filmele indie, că duminică va fi sărbătoare, adică Gala Laureaților, a celor câștigători în lupta pentru cele 9 premii oferite de UPFAR-ARGOA.

6 mai a fost și ziua în care Octavian Iordachescu un important realizator și producător independent de programe TV, membru UPFAR-ARGOA, ar fi împlinit 79 de ani. Veșnică fie-i amintirea!

 

Mulțumesc realizatoarei Anca Lăpușneanu, Prima TV, pentru interviurile luate vedetelor, la intrarea pe covorul roșu și difuzarea lor în emisiunea lui Cristian Brancu, la „Exclusiv VIP”.

 

Sponsori: Zarea, BES România.

 

Parteneri culturali: Teatrul Odeon, Cinema Muzeul Țăranului, Cărturești, Cinemaraton

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, Munteanu.ro, 4 arte, Aarc, TVR1, Prima Tv, Contemporanul, Agentia de carte, Spectator.

 

Vizualizări: 9

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor