altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 11 septembrie 2020

“„Homo faber, femina faber”, expoziția de toamnă de la Aluniș Art C...


„Homo faber, femina faber”, expoziția de toamnă de la Aluniș Art Ce...

Posted: 10 Sep 2020 08:32 PM PDT

Vineri, 18 septembrie 2020, ora 18, la Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) are loc vernisajul expoziției de pictură „Homo faber, femina faber”. Cea de-a treia expoziție de artă contemporană de la Aluniș Art Center îi are protagoniști pe Maia Ștefana Oprea și pe Samir Mihail Văncică, un cuplu de artiști care expun pentru prima dată împreună, deși formează o familie de ani buni. Curatoriată de Ana-Daniela Sultana-Cipariu, expoziția „Homo faber, femina faber” face parte din programul artistic conceput de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu, și poate fi vizitată în perioada 18 septembrie – 18 noiembrie 2020.

Când la începutul acestui an a fost decretată stare de urgență și numeroși locuitori ai orașelor au fost nevoiți să-și petreacă majoritatea timpului în apartamente de bloc, înconjurați de aparate și device-uri, dar fără posibilitatea de a se plimba măcar prin parcuri, Maia Ștefana Oprea și Samir Mihail Văncică locuiau deja de aproape un an, alături de cele două fiice, în casa de la țară, înconjurați de natură.

Pe viitor, cei doi au în plan construirea unei locuințe ecologice și sustenabile, care să găzduiască atât propria lor familie, cât și o serie de rezidențe artistice.

Expoziția „Homo faber, femina faber” aduce în atenția publicului lucrări de pictură mai vechi semnate de Maia Ștefana Oprea și de Samir Mihail Văncică, dar care sunt prezentate în premieră cu această ocazie, fiind până acum excluse procesului de selecție al diferitelor instituții și galerii de artă unde cei doi au expus până acum.

„Dacă pe tot parcursul său artistic Maia Ștefana Oprea a mizat pe diferite formule de reîntoarcere la natură, odată cu stabilirea reședinței sale permanente în mediul rural, ea a intrat într-o nouă etapă de creație și de viață, în care experimentează pe de o parte cu pigmenți naturali și materiale reciclate în practica sa artistică, pe de altă parte cu permacultură în activitățile sale horticole. În tandem, Samir Mihail Văncică, a cărui pictură axată pe portretistică face trimiteri la iconografia religioasă, a urmat recent cursurile Școlii de la Bunești, unde a deprins meșteșuguri practice în vederea construirii unei structuri arhitecturale autonome, ecologice și sustenabile, folosind doar elemente naturale.” (Ana-Daniela Sultana-Cipariu)

Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar, din al cărui program artistic fac parte: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.

În weekend-ul 3 – 4 octombrie 2020 Aluniș Art Center, asociație non profit dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură, organizează prima acțiune de ecologizare a Văii Buzăului.

Număr de vizualizări :77http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/nPq29gL968c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concursul “Drumul spre celebritate” își mărește zestrea de premii

Posted: 10 Sep 2020 06:31 PM PDT

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România a decis să sprijine excelența oferind un premiu de 3000 de lei câștigătorului Trofeului “Paraschiv Oprea”. Orchestrele și Corurile Radio, Antena Satelor, Asociaţia “Pro Valores” și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România îi invită pe tinerii interpreți de folclor, să se înscrie la cea de-a XII a ediție a Concursului “Drumul spre celebritate”. Tinerii iubitori de folclor, cu vârste de maxim 30 de ani, împărțiți pe două mari secțiuni: instrumentiști și cântăreți și câte două categorii de vârstă, vor putea intra în posesia unor premii importante, dar vor primi și șansa unor reale oportunități de afirmare.

Prima etapă a competiției se va desfășura on-line. Până pe 11 octombrie concurenții vor trebui să trimită o înregistrare video nemasterizată pe adresa: concursuldrumulsprecelebritate@gmail.com, după ce vor consulata toate condițiile de înscriere – https://www.asociatiaprovalores.ro/drumul-spre-celebritate-inscrieri/.

Finala Concursului “Drumul spre celebritate” va avea pe data de 1 noiembrie 2020. Tinerii selectați în urma etapei on-line vor evolua pe scena Sălii Radio, în compania Orchestrei de Muzică Populară, dirijată de Adrian Grigoraș, în cadrul unui spectacol dedicat Zilei Radioului și transmis în direct de Antena Satelor și preluat de Favorit TV.

Concursul “Drumul spre celebritate”, este singura confruntare muzicală din România care în afara unor importante premii în bani, creează trambuline de promovare a tinerilor muzicieni, premianții fiind invitați să susţină un concert în cadrul stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio (sala Radio), recitaluri pe scene importante și să facă înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Din juriu fac parte nume importante ale fenomenului folcloric actual: interpretele de muzică populară Viorica Flintașu și Ioana Maria Ardelean, realizatoarele radio Ileana Vieru și Violeta Ianculescu, precum și Adrian Grigoraș – dirijorul Orchestrei de Muzică Populară Radio.

Regulamentul complet și condițiile de înscriere pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/drumul-spre-celebritate-regulament/

Dirijorul Paraschiv Oprea a condus ansamblul ”Rapsodia Română” şi Orchestra de Muzică Populară Radio. Sub conducerea sa, Orchestra de Muzică Populară Radio a întreprins numeroase turnee în Europa, Australia, Asia, Africa, fiind distinsă cu importante premii: Colierul de Argint – Dijon- Franţa, Discul de Aur – Electrecord, titlul de laureat al unor festivaluri din Italia, Olanda, Grecia, Germania, Ţara Galilor, precum şi cu premii naţionale acordate de Ministerul Culturii, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora”, Federaţia Naţională a Ansamblurilor Folclorice, Fundaţia „Ethnos”.
Paraschiv Oprea a cântat alături de peste 300 de interpreţi de muzică populară, între care Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Irina Loghin, Mioara Velicu, Veta Biriş, Tiberiu Ceia, Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu şi a lucrat cu instrumentişti de o valoare inegalabilă: cu violonistul Ion Drăgoi, cu trompetistul Constantin Gherghina, cu taragotistul Luca Novac. În anul 2003, maestrului Paraschiv Oprea i-a fost conferit Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer. A dirijat Orchestra de muzică populară Radio până la finalul vieţii, în 2004.

 

Co-organizatori: Orchestrele și Corurile Radio, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”.

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Regional, Favorit TV, Național TV, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadecArte.ro, România Pozitivă.ro, Bucureșteni.ro, Roportal

 

Număr de vizualizări :5http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/NRE2pL_-L9c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Concert Past Forward la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Posted: 10 Sep 2020 03:55 AM PDT

Sâmbătă, 12 septembrie 2020, de la ora 18:00, în grădina Ansamblului Brânovenesc de la Potlogi va avea loc concertul “Past Forward” inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România cu susținerea Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”. Concertul, pentru vioară și chitară clasică, va fi susținut de Ladislau Csendes, Costin Soare și Ioan Bănescu. Cu inspirația spațiilor de patrimoniu din România și în urma experienței ultimelor șase luni, patru compozitori au realizat lucrări noi pentru instrumentele prezentate oferind publicului inedite perspective asupra muzicii de cameră pornind chiar de la motive folclorice și culte, culminând cu dialoguri creative unde interpreții primesc rolul unor personaje legendare. Au compus: Danielle Bees, Daniel Patrick Cohen, Sebastian E. Țună și Toma Verly. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului. 

Totodată, programul concertului va pune în oglindă compoziții care au inovat de-a lungul istoriei alături de lucrări din repertoriul recent. Astfel, conceptul de “Past Forward” este o invitație pentru publicul prezent la concert de a redescoperi sunetul muzicii pentru vioară și chitară într-un context spectaculos. Din program vor mai face parte lucrări de J. Turina și J. H. Roman.

Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Evenimentul va fi transmis în direct prin platforma www.EnjoyTV.ro

 

“Past Forward” este un proiect cultural organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri culturali: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Parteneri de mobilitate: Citylink

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Șapte Seri, Munteanu, România Pozitivă

 

Despre UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

 

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică ce activează de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei, reunind în prezent peste 10.000 de membri la nivel național. În cei 25 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale posibile prin capacitatea de a accesa fonduri din surse dintre cele mai diverse și prin sponsorizări atrase din mediul privat și de afaceri.

Pe lângă propriile proiecte și programe culturale de interes național și internațional, ce includ burse de studiu, concerte, festivaluri, workshop-uri, emisiuni-spectacol, concursuri, sprijinirea artiștilor seniori și susținerea materială a unor reviste de specialitate, UCIMR organizează la rândul său un proces transparent de finanțare din propriile fonduri, pentru proiectele altor organizații culturale sau artiști din România.

Din anul 2009 UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :50http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/COUJ0_nQwSw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Centrul Cultural Expo Arte susține tinerii artiști contemporani cu ...

Posted: 10 Sep 2020 03:50 AM PDT

Centrul Cultural Expo Arte organizează, în cadrul Pavilionului de Artă București — Art Safari 2020, două expoziții prin care își dorește să susțină tânăra generație de artiști contemporani, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Galeria 1001 Arte. Pavilionul de Artă București – Art Safari, un eveniment cultural unic ca structură, concept și amploare din România, este organizat de Fundația Centrul Cultural Art Society în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și are loc în perioada 11-20 septembrie.

Expoziția organizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici se numește „Sweet Internet” (Dulce Internet) și prezintă o serie de lucrări a unei noi generații de artiști, crescuți pe internet, care coordonează din 2018 programul Centrului Artelor Vizuale Multimedia București. Artiștii sunt Anastasia Calinovici, Pandele Radu, Lucian Hrisav, Ioana Marsic, Sebastian Oara, Antonia Corduneanu, LostOptics, Matei Dumitriu, Tudor Ciurescu, iar tehnicile sunt diverse, de la artă digitală, ilustrație, obiect până la pictură pe pânză.

Galeria 1001 Arte aduce la Art Safari, în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, expoziția de grup Bestiar 2020, o incursiune în mitologii contemporane, dar mai ales o abordare artistică a fricilor contemporane. Bestiar 2020 este un show de artă contemporană ce grupează proiecții de artă video cu pictură, desen, sculptură și instalație, dar și lumină, ritm și culoare vs schiță și imobilitate, toate însoțite de empatie și umor. Artiștii care vor expune sunt Alexandra Grigore, Aurel Vlad, Otto Constantin, Theodor Grigoraș, Tara von Neudorf și Vali Chincișan.

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari va avea loc în perioada 11-20 septembrie 2020, la Victoria Tower, pe Calea Victoriei nr.15 din București, în condițiile de siguranță cerute prin legea ce reglementează activitatea muzeelor.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul expoarte.ro.

Număr de vizualizări :51http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/80Tlw20Gj9c?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Întâlniri online cu invitații American Independent Film Festival

Posted: 10 Sep 2020 03:39 AM PDT

Pentru că se anunță vreme frumoasă și pentru că se gândește la siguranța tuturor, American Independent Film Festival (14-20 septembrie 2020) își va desfășura toate proiecțiile în aer liber. Astfel, proiecțiile din Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României se mută în Curtea de Onoare a Muzeului. Festivalul are loc și la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber și o serie de proiecții sunt programate la Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Cinema drive-in Militari Shopping și Event Park Snagov.  La AIFF 2020, distanțarea fizică înseamnă apropiere de cinema și de dezbaterile pasionale pe care acesta le stârnește. Invitații ediției sunt regizorii Benh Zeitlin, Kirill Mikhanovski, Merawi Gerima, Courtney Stephens și Pacho Velez care vor susține sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul via Skype. Vor avea loc două evenimente online via Zoom: masterclass susținut de Benh Zeitlin și Cinema After the Pandemics, discuție profesională cu Ryan Werner, Senior Executive Cinetic Media. Participarea la acestea două este gratuită.

Detalii despre înscrieri pe https://filmedefestival.ro/american-independent-ff/evenimente/

După proiecția originalei sale comedii, Give Me Liberty (succes de public și de critică la festivalurile de la Sundance și Cannes), regizorul Kirill Mikhanovski va susține un dialog cu publicul prin Skype, foarte probabil la fel de spumos ca și filmul său, pe 15 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului – în aer liber.  

Tot prin Skype va coversa cu spectatorii și importantul regizor american Benh Zeitlin, prezent în festival cu două filme – deja „clasicul” Beasts of the Southern Wild și recentul Wendy. Într-un interviu pentru The Atlantic, Zeitlin mărturisea „toate operele artistice valoroase pun întrebări foarte importante, morale. E cel mai dificil material de prelucrat, dar și cel mai satisfăcător. Asta îmi propun și eu”. Cum izbutește acest lucru, vom afla vineri, 18 septembrie, după vizionarea filmului de la Muzeul Național de Artă al României.

  Joi, 17 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, regizorul Merawi Gerima, va povesti, tot prin Skype, despre geneza filmului Residue, debutul său în lungmetraj, prezentat zilele acestea în premieră modială la Festivalul de la Veneția, în secțiunea Giornate degli Autori. Residue este o poveste bulversantă, profund  personală despre identitate, gentrificare și dificultatea de-a te întoarce acasă.

AIFF prezintă anul acesta două filme documentare în secțiunea Docs of The Day. Realizat la 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, The American Sector, de Courtney Stephens și Pacho Velez, este un documentar despre bucățile din Zidul Berlinului împrăștiate de-a lungul și de-a latul Statelor Unite și despre cum istoria rezonează în prezent. La cota lui cea mai directă și înșelător de simplă, The American Sector închipuie un catalog: o colecție de bucăți ce, odinoară, au făcut parte dintr-un întreg. Dezmembrat  în 1989, cu profunde repercusiuni politice și sociale, zidul care a separat Berlinul de Est de cel de Vest timp de 28 de ani există încă, simbolic, în diferite locuri din lume. „Arta publică și diviziunea politică, amprenta istoriei și impulsul spre libertate sunt elemente inseparabile în paleta bogat nuanțată a acestui documentar. Ceea ce ar putea fi, la prima vedere, o anchetă în istoria altei națiuni, se adună într-o iluminare provocatoare a tuturor istoriilor. Terenul pe care călătorește acest film este unul al întrebărilor deschise și polifonice.” Hollywood Reporter

O foarte interesantă sesiune de întrebări și răspunsuri cu autorii Courtney Stephens și Pacho Velez, via Skype, va fi deschisă după proiecția filmului de la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, de miercuri, 16 septembrie.

Al doilea documentar prezent în selecție, The Biggest Little Farm, regia John Chester (Premiul Publicului la Festivalul de la Toronto) a devenit și mai relevant în contextul actual, când pandemia a accentuat un fenomen deja pregnant: exodul orășenilor către țară. Aici, un cuplu este urmărit în timpul aventurii de-a construi o fermă sustentabilă de 80 de hectare în afara Los Angeles-ului. Treptat, proprietatea dezolantă pe care au cumpărat-o începe să prospere. „Ritmurile gentile ale acestui documentar de actualitate, ecologic, vă vor extrage, temporar, din lumea micilor ecrane și vă vor catapulta într-o poveste parțial ambiguă, însă împlinită, despre rezistență.” Empire

 

Proiecții speciale la AIFF 4 

     În The Last Vermeer (regia, Dan Friedkin, 2019, proiectat la festivalurile de la Toronto și Telluride), un soldat investighează un renumit artist olandez acuzat că ar fi colaborat cu naziștii. „Povestea odinioară faimoasă, acum aproape uitată, te captează imediat și-ți ține interesul viu, iar regia subtilă și inspirată a lui Friedkin nu face decât s-o ajute.” Variety

Atunci când legendarul compozitor de muzică de film, Ennio Morricone a murit, Quentin Tarantino a scris pe Twitter: „Regele e mort. Trăiască Regele”, adăugând și o fotografie cu amândoi pe platourile lui The Hateful Eight, peliculă care i-a adus lui Morricone Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră. Binemeritata distincție a venit la 9 ani după Oscarul pentru întreaga activitate acordat pentru „contribuția sa magnifică și complexă la arta muzicii de film.” La rândul său, AIFF omagiază un geniu cum puțini au fost, proiectând această legendară colaborare într-un loc ce predispune la nostalgii după vechiul cinema: Cinema Drive-in din Militari Shopping.

Sofia Coppola e, de asemenea, o regizoare faimoasă pentru coloanele sale sonore, dar și pentru felul în care folosește tăcerea, prin alegerea conștientă de-a lucra cu absența interacțiunii, a zgomotului sau a dialogului. Lost In Translation (cu Scarlett Johansson în rolul care a făcut-o faimoasă), un portret profund personal despre dragoste, relații și izolare amplasat pe canavaua incredibilă a orașului Tokyo, e și o poveste despre ce rămâne nespus care a luat Oscarul pentru cel mai bun scenariu. Noi vă spunem că extraordinara peliculă a lui Coppola merită văzută și revăzută și vă îndemnăm să nu pierdeți proiecția de dumincă, ora 22: 30, de la Cinema Muzeul Țăranului în aer liber.

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest).

Biletele pentru proiecțiile de la Muzeul Național de Artă al României – Curtea de Onoare, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber și Mercato Kultur sunt disponibile online pe Eventbook.ro. Asociația Cinemascop donează toate încasările care îi revin din biletele vândute pentru filmele din aceste locații, către programele de lectură pentru copii defavorizaţi organizate de Asociaţia OvidiuRO. Detalii despre accesul la proiecțiile de la Cinema drive-in Militari Shopping, Deschis Gastrobar și Event Park Snagov, pot fi consultate pe https://filmedefestival.ro/american-independent-ff/bilete/ sau pe siturile locațiilor.

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul Banca Transilvania. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri: Asociația OvidiuRO, Europa Cinemas, UPS România, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Militari Shopping, Event Park Snagov, Voodoo Films, Eventbook. Partener media principal:  Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, A’List Magazine, Agerpres, Zile și Nopți, Nine O’Clock, Newsweek, Senso TV, Ziarul Metropolis, The Institute, Liternet.ro, IQads, Smark, Films in Frame, Scena9, AaRC, Cineghid, Media.Hub, MunteanuRecomanda.

 

 

American Independent Film Festival, ediția a 4-a

filmedefestival@gmail.com

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIFF/

Intagram: https://www.instagram.com/americanindependentfilmfest

Program: http://bit.ly/programAmericanIndependentFilmFest

 

Număr de vizualizări :52http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/h4mlPqKb-tg?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Alessandro Bertante şi „Lumea nouă” în revista „Orizonturi cultural...

Posted: 10 Sep 2020 01:42 AM PDT

Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.

”În numărul din septembrie care inaugurează noua stagiune a revistei, scriitorul Alessandro Bertante ne deschide o perspectivă spre „lumea nouă”, a sa şi a noastră, a tuturor, aşa cum a imaginat-o în trilogia Il nuovo mondo (Lumea nouă), ale cărei prime două capitole sunt Nina dei lupi (Nina lupilor) și Pietra nera (Piatra neagră), ambele publicate la editura Nottetempo. Interviul este realizat de Irina Francesconi Ţurcanu.

„Nina e speranța, e lumea nouă – ne spune Alessandro Bertante. E speranța într-o relație diferită cu lumea, e omul redevenit parte organică a unui context natural, încetând de a mai fi prădătorul care este acum. Capitalismul prădător, la care suntem cu toții complici – și nu o spun cu răutate –, nu poate merge înainte la infinit. Un sistem de productivitate care se bazează pe producție e nesustenabil, precum am putut observa acum cu COVID-19: a fost suficient să ne oprim cu toții pentru două luni pentru ca cerul peste Milano să redevină de o culoare pe care nu o mai văzusem de prin anii ’70. Un sistem social care se bazează pe acest lucru nu e compatibil cu planeta. Nina reprezintă un viitor diferit în care omul se întoarce la a face parte dintr-un context natural, încetând de a mai fi un prădător. De fapt, toate miturile despre care se povestește în roman sunt mituri naturale care se referă la raportul dintre om și natură, un raport care se desfășoară printr-un limbaj magic și care dă viață unui dialog mutual”.

Ediţia română propune următoarele pagini: „Il nuovo mondo” (Lumea nouă) în viziunea lui Alessandro Bertante (interviu realizat şi tradus de Irina Francesconi Ţurcanu); Instantanee din „anii Baratta” la Festivalul de Film de la Veneția (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato);  Avanpremieră. „Dante. Romanul vieţii” de Marco Santagata (Smaranda Bratu Elian); „Domnița valahă”: un roman dedicat principesei Elena Ghica (recenzie de Mirela-Ioana Dorcescu); Elisabetta Sirani, fondatoarea primei Academii de Desen pentru femei (Irina Niculescu); Francesco Griselini, „Descoperirea Banatului Timișoarei”, o nouă ediţie (Cornel Seracin); Revista „Italica Wratislaviensia” vol. 10: „Donne del/nel teatro italiano” (recenzie de Elena Pîrvu); Mariano Bàino, poeta ludens sau ironia destructurantă (prezentare şi traducere de George Popescu); „Sindromul Afganistanului”: Svetlana Aleksievici, „Soldații de zinc” (Mioara Bahna); „Clipa când căutai pulpa vârtoasă a golului”. Versuri de Lorenzo Spurio (traducere de Geo Vasile); Noi semnalări în Biblioteca Orizonturi, cu lucrări edite şi inedite; „Biblioteca Orizonturi Istorie”: invitaţie pentru secţiunea de specialitate.

Ediţia italiană prezintă pagini precum: «Il nuovo mondo», nella visione di Alessandro Bertante (interviu realizat de Irina Francesconi Ţurcanu); Scatti dagli «anni Baratta» alla Mostra del Cinema di Venezia (pagină îngrijită de Ioana Eliad cu fotografii din arhiva fotografică Matteo Chinellato); Due fisici di fronte al mistero cosmico dantesco (Smaranda Bratu Elian); «Non sono sessista, ma…». In dialogo con Lorenzo Gasparrini (interviu realizat de Giusy Capone); Il mito della pittrice Elisabetta Sirani. Un’artista da conoscere (Irina Niculescu); Inedito. «Non si può evadere dalla nostra storia» di Adrian Cioroianu (II) (traducere de Ida Libera Valicenti); Inedito. Da «Sessualità e società» di Andrei Oișteanu (IV) (traducere de Valentina Elia); Rivista «Italica Wratislaviensia» vol. 10: «Donne del/nel teatro italiano» (recenzie de Elena Pîrvu); Nuove segnalazioni in «Biblioteca Orizzonti», editi e inediti in traduzione; «Biblioteca Orizzonti Storia»: un invito per la nostra nuova sezione.

Numărul 9/septembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

 

Tuturor, lectură plăcută şi multă sănătate!

Afrodita Carmen Cionchin, director”

 

Număr de vizualizări :47http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/0IIOBsKDf2Q?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Documentar cu 8 nominalizări la Premiile Goya, despre o civilizație...

Posted: 09 Sep 2020 11:45 PM PDT

El mar nos mira desde lejos

Începând de vineri, 11 septembrie 2020, ora 21.00, până duminică, 13 septembrie la aceeași oră, Institutul Cervantes le pune la dispoziție cinefililor un nou film contemporan cu acces gratuit. Este vorba despre El mar nos mira de lejos / Marea ne privește de departe (2017), în regia lui Manuel Muñoz Rivas, o incursiune fascinantă pe urmele arheologilor și călătorilor în căutarea unei civilizații despre care consideră că se află ascunsă sub dunele de nisip din sudul Spaniei. 

(https://cultura.cervantes.es/bucarest/ro/el-mar-nos-mira-de-lejos/...3)

 

Plasat la granița dintre documentar și ficțiune, El mar nos mira de lejos este debutul în lungmetraj al regizorului Manuel Muñoz Rivas și dezvoltă legenda unei civilizații vechi și uitate, îngropate între dunele de nisip sudul Spaniei. De mai bine de un secol, călătorii au ajuns în această zonă izolată căutând urmele vechilor locuitori, poate chiar rămășițele orașului îngropat sub nisipuri, un soi de utopie ascunsă. În paralel, nepăsători în fața tuturor miturilor și poveștilor romanțate ale arheologilor și aventurierilor, câțiva oameni își duc viața în zona aceea nisipoasă, la margine de mare.

 

A002_C002_0522TT

El mar nos mira de lejos / Marea ne privește de departe  a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, ediția 2017. Nominalizat în același an la 8 Premii Goya, filmul a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar la Toulouse Cinespaña (2017) și a fost nominalizat la Golden Firebird Award în cadrul Hong Kong International Film Festival (2017) și la Premiul pentru debut în cadrul ASECAN (2018).

 

„Frumusețea plastică și senzorială a acestui documentar este impresionantă… o impecabilă execuție tehnică” (El País)

„Un debut copleșitor al lui Manuel Muñoz Rivas! O bijuterie despre eternitate și efemeritate” (El Mundo)

 

Luna aceasta, Institutul Cervantes a reluat difuzarea filmelor online gratuite pe platforma Vimeo, propunând, în seria „Contemporáneos”, două filme de ficțiune și două documentare, creații ale unor tineri cineaști spanioli, cu viziuni și estetici diferite, dar la fel de provocatoare și de inovatoare.

Proiecțiile sunt realizate în colaborare cu Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (AECID) și vor putea fi văzute gratuit , în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în limba engleză, de către toți prietenii Institutului Cervantes pe canalul Vimeo, timp de 48 de ore, începând de la ora 21.00 a fiecărei zile de vineri a lunii.

Seria „Contemporáneos” continuă pe 18 septembrie cu Los demás días, în regia lui Carlos Agulló (2017), și se încheie pe 25 septembrie cu La Reconquista, în regia lui Jonás Trueba (2016).

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor