altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Administratia Fondului Cultural National - 26 noiembrie 2013

Boxbe 

Bucuresti, 25 noiembrie. Filmele romanesti pot fi vizionate online, gratuit.  Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc, in parteneriat cu Administratia Fondului Cultural National, a lansat o platforma online de Video On Demand, prin intermediul careia pot fi vizualizate exclusiv productii romanesti. Platforma este disponibila pe site-ul www.romfilmpromotion.ro si contine o serie de titluri recent lansate pe marile ecrane, dar si filme de referinta ale cinemaului romanesc. Printre filmele ce pot fi vazute gratuit se numara: Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu), Afacerea Tanase (r. Ionut Teianu), Caravana cinematografica (r. Titus Muntean), Cealalta Irina (r. Andrei Gruzsniczki), Ursul (r. Dan Chisu), Dupa-amiaza unui tortionar, Niki Ardelean, colonel in rezerva si Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie). Lista va fi actualizata in curand. In contextul lipsei acute de cinematografe in multe orase ale tarii, initiativa isi propune sa vina in sprijinul tuturor acelora care vor sa vada film romanesc si sa incurajeze publicul roman sa vizioneze productii autohtone.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Targurile de altadata au ajuns la muzeu. Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Targu-Mures a deschis saptamana trecuta expozitia etnografica Targurile muresene si lumea rurala, demers realizat in cadrul proiectului cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National - Targurile traditionale - locuri de schimburi comerciale si culturale. Vizitatorul are ocazia prin intermediul expozitiei sa intre in atmosfera targurilor de odinioara, de la inceputul secolului XX, retraind farmecul targului de animale, de cereale, de marfuri precum si a distractiei care anima aceste targuri. Expozitia este constituita pe mai multe nuclee tematice, primul fiind dedicat targurilor de animale din zona Monor precum si targul de animale care a existat pana in a doua jumatate a secolului XX in Targu-Mures. Este vorba de targul de animale care se organiza undeva la marginea orasului spre Sangeorgiu de Mures in zona 7 Noiembrie de astazi. Un alt nucleu tematic este dedicat pietei de cereale, marfa principala care se vindea la targurile din arealul muresean. Se stie ca Targu-Muresul este un loc important de schimburi intre produsele agricole, in special cerealele din zona de campie si produsele animaliere sau lemnul adus din zona de munte. Bazarul este si el reprezentat printr-o serie de obiecte marunte care se vindeau la targuri, nelipsita turta dulce, fluiere si o serie de lucruri care se ofereau de obicei ca suveniruri, pe care le cumparau parintii pentru copii sau cadouri oferite fetelor de feciori. Alt aspect inedit al expozitiei il reprezinta sectiunea dedicata modului cum era reliefat targul in presa vremii, atat din cea romaneasca cat si din cea maghiara, extrase din ziare din perioada respectiva. Sunt anunturi, stiri despre marfurile vandute, despre participantii la aceste targuri dar si o serie de lucruri anecdotice cum este de exemplu povestea despre olarul de la Corunca care a avut un accident cu carul la plecarea de la targ pentru ca a consumat prea mult alcool.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Our Heritage - cea mai completa sursa de informatii despre monumentele istorice ale Transilvaniei – a fost lansat in zece judete din tara si urmeaza sa fie prezentat si publicului din Bucuresti. Proiectul, finantat de Administratia Fondului Cultural National si implementat Asociatia pentru Infrumusetarea Oraşului Sibiu, are misiunea de identificare si cartare a patrimoniului cultural transilvănean, in scopul conservarii durabile a monumentelor istorice. www.ourheritage.ro este o platforma care te ajuta sa-ti filtrezi monumentele istorice in functie de preferinte, accesibilitate si prioritati. Fondata in octombrie 2009, Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu are ca scop promovarea culturii, istoriei, stilului de viata si mostenirii sibiene pe plan local, national si international, contribuind, astfel, la abordarea durabila a dezvoltarii orasului Sibiu si, prin aceasta, la asigurarea unui nivel cat mai ridicat al calitatii vietii in Sibiu.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. ASTRA_Muz, prima aplicatie pentru smartphone a Muzeului ASTRA. Proiectul ASTRA_Muz app propune un instrument educativ nou si interactiv, deschizand o noua cale pentru valorificarea in scop educativ a patrimoniul detinut de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Aplicatia de mobil va fi pusa la dispozitia vizitatorului in forma nativa pentru sistemele de operare Android si iOS. Ea va aparea in curand, intr-o prima etapa pe Google Play. Inainte de a fi lansata, rolul aplicatiei a fost dezbatut in cadrul unor focus-grupuri organizate la Bucuresti si Sibiu, la care au participat adolescenti si tineri cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Acestia au instalat aplicatia pe smartphone-uri, au testat functionalitatea comenzilor, utilitatea informatiilor si au exprimat opinii legate de oportunitatea unui astfel de demers si de importanta continuarii acestuia. Din opiniile lor a rezultat faptul ca astfel de aplicatii sunt in ton cu tehnologia actuala, din ce in ce mai populara, informatiile fiind usor de accesat de toata lumea interesata de muzeu, vizitatorii potentiali ai muzeului avand astfel posibilitatea planificarii unui traseu personalizat, in functie de interes, de timpul alocat vizitei, de o tema anume etc. Aplicatia va fi completata in anii urmatori cu toate monumentele din muzeu si cu functii suplimentare. Proiectul este coordonat de Asociatia Translucid, in parteneriat cu Complexul Muzeal National ASTRA si este finantat de Administratia Fondului Cultural National.


Bucuresti, 25 noiembrie. A inceput concursul Limes Online, organizat de Muzeul Judetean Mures in cadrul proiectului Traseul Limesului roman in judetul Mures, finantat de Administratia Fondului Cultural National si de Consiliul Judetean Mures. Competitia este adresata elevilor din liceele din judetul Mures. In perioada de inscriere (intre 11 si 17 noiembrie 2013) s-au inscris nu mai putin de 41 de echipe. Dintre acestea, 12 echipe vor pariticipa la concursul in limba romana, iar 29 de echipe la concursul in limba maghiara. Organizatorii competitiei au publicat pe site-ul concursului (www.limesonline.ro) intrebarile si sarcinile corespunzatoare primei probe saptamanale, precum si cele incluse in proba generala, care va dura trei saptamani. Cu ocazia primei probe saptamanale concurentii trebuie sa intre in pielea unui soldat dintr-o trupa stationata la Brncovenesti, Calugareni sau Sarateni. Sarcina lor este ca in aceasta ipostaza sa compuna o scrisoare de max. 1000 de cuvinte, adresata unui membru al familiei sau unui apropiat. Concurentii au la dispozitie o saptamana pentru compunerea si incarcarea scrisorilor pe site-ul concursului. Pe site pot fi accesate si sarcinile probei generale. Proba compusa din zece probleme se concentreaza pe prezentarea vietii cotidiene a soldatului roman si pe popularizarea siturilor romane din fosta provincie Dacia. Concurentii trebuie sa pregateasca, intre altele, o caricatura care sa ilustreze o maxima latina, in care apar si doi soldati romani sau sa realizeze o insigna de lupta, sau un stindard pentru una dintre trupele auxiliare de la Brncovenesti, Calugareni sau Sarateni. Langa aceste sarcini interesante membrii echipelor trebuie sa raspunda si la intrebarile legate de provincia Dacia si de armata romana in general. Raspunsurile pentru proba generala pot fi incarcate oricand pe durata concursului. Pentru punctarea rezolvarilor pentru proba saptamanala juriul format din patru membri va avea la dispozitie o saptamana, dupa care va publica rezultatele pe site-ul concursului. Pentru mai multe informatii legate de concurs sau de probele acestuia, va rugam sa vizitati site-ul www.limesonline.ro.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Muzeele Romaniei, aplicatie de smartphone si tableta. Cei care vor sa viziteze sau pur si simplu sunt curiosi cu privire la un muzeu pot accesa aplicatia Muzee si Colectii din Romania care ofera informatii (adresa, program, telefon, site, descriere) despre 943 de colectii muzeale, precum si peste 5200 de fotografii. Se poate instala gratuit pe smartphone si tablete, atat cu SO Android, cat si iPhone si iPad. Sunt disponibile filtre de cautare ce pot fi combinate, selectia putand fi realizata dupa nume, profilul muzeului, regiune istorica sau distanta fata de pozitia curenta a utilizatorului. Aplicatia a fost realizata de catre Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului, printr-un proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National in cadrul programului Proiecte Culturale 2013. Aplicatia este bilingva (romana si engleza).  Obiectivele pot fi afisate si pe harta sau intr-un modul de realitate augmentata. Baza de date fiind stocata local, conexiunea la Internet este necesara doar pentru vizualizarea fotografiilor, a hartilor si pentru utilizarea facilitatilor legate de navigatie.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Prima expoziție romaneasca de design interactiv. Seria de workshopuri Symbiomorphogenesis a explorat diferite forme de simboza intre om si tehnologie, intre oameni, prin intermediul tehnologiei, si intre diferite tipuri de tehnologii, prin intermediul oamenilor. Rezultatul este o expoziție de design interactiv ce funcționeaza in simbioza cu vizitatorii, ale caror miscari si caracteristici vizuale sunt absorbite, prelucrate si redate in timp real in comportamentul entitaților tehnologice. Pentru realizarea acestui proiect a fost mobilizat un grup de cateva zeci de artisti romani de diverse specializari (grafi - cieni, designeri, specialisti in design generativ, programatori, specialisti in fabricație sau in tehnologii de interactivitate) care au lucrat in mod colaborativ pe toate nivelele proiectului. Conceptul de simbio-morfogeneza a fost dezvoltat in urma repetatelor intalniri si discuții, documentat pe un grup de Facebook, structura desfasurarii workshopurilor a fost aleasa impreuna cu participanții.  Instalații: Protocorda Sapiens este un organism dodecaedric format dintr-o alaturare de celule neregulate ce se hraesc cu infor - mație, care a evoluat prin acumulare de cunoastere. Cromostamen Terrens este o vietate pulsatorie animata de interacțiunea cu oamenii si fenomenele ambientale. A evoluat dintr-o carapace statica, dobandind libertate de miscare, iar organele ii sunt animate de aer comprimat controlat de forța generata de fenomenele din mediul apropiat si prezența oamenilor, care-i devin automat simbionți. Dotat cu flexibilitate si sensibilitate, Cromostamen Terrens se hraneste cu informații legate de  miscarea oamenilor din jur, pe care le transpune in picturi pe podeaua galeriei din pigmenti ce tin loc de polen. Colorivoris este o planta artificiala camuflata intr-un obiect comun (beanbag) care transforma orice ființa care se asaza in simbiont, devoradu-i culorile. Ființa este imobilizata iar informația este digerata si regurgitata sub forma unor efecte vizuale pe corpul persoanei, care se scurg spre centrul expoziției.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Centrul National al Dansului Bucuresti a organizat prezentarea finala a programului RAP - rezidente, ateliere si productii in sfera creatiei coregrafice contemporane. S-a vorbit relaxat despre problema absentei spatiilor de productie de dans si despre cum pot fi contracarate efectele acestei stari de fapt, despre ce inseamna o rezidenta artistica, despre nevoile artistilor in acest moment si care sunt structurile care pot veni in intimpinarea lor. La discutii si prezentari au participat artistii Vava Stefanescu, Mihai Mihalcea, Attila Bordas, Catalina Gubandru si Alexandra Girbea si partenerii nostri de la Fabrica de Pensule Cluj Napoca Kinga Kelemen (GroudFloor) si Nicoleta Braniste (Colectiv A). Programul RAP e creat de CNDB in parteneriat cu Fabrica de Pensule din Cluj Napoca - a avut ca scop sprijinirea a cinci noi proiecte artistice, sustinerea de ateliere si organizarea de prezentari publice la Cluj Napoca/Fabrica de Pensule in perioada iunie - octombrie 2013. Proiectul este finantat de AFCN.

 

Bucuresti, 25 noiembrie. Prezentarea portului popular reconstituit, lansare de carte, film documentar si spectacol folcloric Portul popular din Cergau, reconstiuit asa cum era inainte de primul razboi mondial. Toate sunt rezultatele unui proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National, initiat de Asociatia Arta si Traditii Mestesugaresti Alba. La Cergau, judetul Alba, s-au reconstituit doua costume traditionale, asa cum le imbracau satenii in zilele de sarbatoare. Cu sprijinul unui grup de femei, trecute de 70 de ani, prin tehnicile stravechi de tesut si cusut, au fost readuse la viataaceste comori ale identitatii locale.


Bucuresti, 24 noiembrie. La Muzeul National al Taranului Roman si Studioul Horia Bernea are loc lansarea scurtmetraj-ului de dans Silent Places, pe 24 noiembrie, de la ora 20.30. Filmul este realizat de Simona Deaconescu in colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu, pe coloana sonora a compozitorului Tibor Cari. Filmul este insotit de o expozitie de fotografie semnata de Oleg Mutu, realizata dupa incheierea filmarilor, alaturi de echipa de dansatori. Un moment de intalnire dintre doua priviri se transforma intr-o poezie a clipei, o bucata de timp expandat in care emotiile se intind la maximum. Lirismul, tensiunea si neasteptatul unor momente de imbujorare, de panica, de impact cazual, nasc o poveste spusa din interior spre exterior. Simona Deaconescu este coregraf si dansator, cu studii in regie de film. Pana in prezent a realizat 4 lucrari coregrafice proprii printre care si Camera 0001_Fabrica de Vise - spectacol prezent in stagiunea Centrului National al Dansului Bucuresti. Oleg Mutu este directorul de imagine al unora dintre cele mai apreciate filme romanesti din ultimul deceniu. Printre ele se numara Moartea domnului Lazarescu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile si Amintiri din Epoca de Aur. Este directorul de imagine cu 2 filme selectionate in competitia din 2012 a Festivalului de la Cannes: Dupa dealuri (regia: Cristian Mungiu) si In the Fog, in regia lui Serghei Loznitsa. In 2013 se lanseaza alte doua filme a caror imagine este semnata de Oleg Mutu: In Bloom, castigator al Premiului Juriului la Berlinale, si La limita de jos a cerului (regia: Igor Cobileanski), film ce a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary. Tibor Cari a compus muzica pentru aproximativ 100 de spectacole, avand colaborari atat in film cat si in teatru, publicitate si televiziune. In 2013 obtine Premiul special pentru muzica de teatru in cadrul Galei Uniter. Colaboreaza constant cu regizorul Victor Ioan Frunza si este initiatorul proiectului Muzica Teatrului si al trupei Theatre Fleas Orchestra, prezenta anul acesta in cadrul Festivalului National de Teatru. Lansarea filmului este realizata in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Macondo. Evenimentul este cu intrare libera.

Vizualizări: 98

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor