altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Administratia Fondului Cultural National - 18 noiembrie 2013

Boxbe  Administratia Fondului Cultural National (contact@afcn.ro) is not on your Guest List | Approve sender | Approve domain 

Bucuresti, 18 noiembrie. Memoria Sfintilor inchisorilor va fi cinstita in Baia Mare, prin organizarea unor evenimente cu invitati din cadrul Bisericii Ortodoxe care vor vorbi despre rezistenta anticomunista si despre noii mucenici si marturisitori. De asemenea cei prezenti vor putea afla amanunte despre un sfant contemporan nascut in Maramures, Sfantul Iov de Uglea. Sub genericul Sfintii inchisorilor, in Baia Mare vor avea loc trei conferinte speciale. Primul eveniment de acest gen a avut loc pe 17 noiembrie, dupa slujba Vecerniei la Catedrala Episcopala Sfanta Treime din Baia Mare. Subiectul abordat a fost Rezistenta anticomunista. Istorie, valori si modele. Despre noii mucenici si marturisitori. Al doilea simpozion e programat pentru marti, 19 noiembrie, de la ora 18.00 la Casa de Cultura din Baia Mare unde se va discuta despre Sfantul Iov de Uglea si noii marturisitori ai secolului XX. Cu aceasta ocazie vor avea loc si doua proiectii de film. Una il are in centrul atentiei pe parintele Augustin de la Aiud care vorbeste despre moastele noilor mucenici, iar o alta pe IPS Justinian Chira, Despre sfintii inchisorilor. Ultimul eveniment din acest ciclu se va desfasura miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18.00 la Biblioteca Judeteana Petre Dulfu din Baia Mare. Aici va fi sustinuta conferinta Din temnite spre sinaxare. De la Valeriu Gafencu la parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, ocazia cu care va fi prezentat publicului si filmul Fericiti cei prigoniti. In cadrul acestor evenimente se vor lansa si volumele: rezistenta anticomunista. Istorie, valori si modele, finantat de AFCN, Jertfa unui preot mucenic de Sergiu Ciocarlan, Printre invitatii acestor conferinte se numara: IPS Justinian Chira, arhiepiscopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, parintele Serafim de la Casiel, Ciprian Voicila - sociolog, danion vasile - teolog, Sergiu Ciocarlan - doctor in filologie, preot dr. Cristian Stefan.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Baia Mare a fost saptamana trecuta capitala astronomiei romanesti. Astronomi cunoscuti, lectori in mitologii stelare astronomice, sunt in aceste zile la Baia Mare pentru a discuta despre constelatiile romanesti traditionale in cadrul conferintei Cerul romanesc si comparatia cu alte mitologii stelare. Printre acestia Abdula Gulten Nazare, Gyozo Zsigmond, Haritina Mogosanu, Maria Olenici, Dan Uza. Proiectul este realizat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare si finantat de Administratia Fondului Cultural National. In cadrul conferintei va fi vernisata si o expozitie tematica de astro-fotografie, cu fotografii realizate de Alex Conu si vor fi lansate si alte lucrari, printre care: o brosura de popularizare a constelatiilor romanesti, un film documentar, o planisfera si o varianta personalizata a cunoscutului program cu caracter de planetariu virtual ”Stellarium”, o televiziune educationala online, iar vocea acestui proiect s-a ”auzit” cel mai bine prin site-ul dedicat www.crt.ro.com si prin pagina de facebook a proiectului.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Intalnim la tot pasul, intr-o plimbare prin oras, „case care plang”, locuri care au nevoie de ocrotire sau macar de constientizarea ca exista si ca trebuie facut ceva. Pentru asta a fost creat Ghidul RePAD care prezinta in peste 300 de pagini informatii despre observare urbana, legislatie, surse de finantare, tehnici durabile de reabilitare, modele de buna practica in arhitectura romaneasca si referinte internationale de programe implementate la nivel urban. DVD-ul anexat include sapte interviuri video cu sapte specialisti in domenii conexe patrimoniului arhitectural. Ghidul RePAD nu este o carte frumoasa. Este o experienta care ne invata cum sa transmitem mai departe mostenirea noastra arhitecturala pe fondul unei crize economice globale, al unei extrem de importante crize sociale si al unei acute nevoi de solutii de dezvoltare prietenoase cu mediul. RePAD este o poveste despre oameni care inteleg nevoia existentei trecutului nostru arhitectural in viitorul comunitatilor de maine. Carte si DVD, Ghidul RePAD este realizat in format trilingv, romana, engleza si franceza. Proiectul este realizat in cadrul unei finantari prin Timbrul Arhitecturii din partea Uniunii Arhitectilor din Romania si al unei finantari pentruproiecte editoriale, 2013, sectiunea Publicatii culturale, din partea AFCN.

http://www.re-pad.ro/cautare.php?q=+Ghid

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Zece muzee despre care n-ai auzit vor putea fi văzute la televizor. Suntem un popor preocupat in permanenta de ceea ce mananca, dar nu aveam habar ca la Saschiz exista un Muzeu al Gatitului. Casa de creatie a lui George Enescu din Sinaia inseamna o experienta lirica in lumea faimosului compozitor care a avut reprezentatii si la New York, in urma carora presa americana a explodat in ovatii. Sunt doar cateva dintre locurile nestiute a caror poveste va fi prezentata prin intermediul a zece fillere TV, la Antena 3. Proiectul este organizat de Fundatia pentru Mestesuguri, in parteneriat cu Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si finantat de AFCN. In perioada 12 noiembrie – 21 noiembrie, in intervalul 15 – 16, vor fi difuzate pe postul de televiziune ANTENA 3, cele 10 fillere: Castelul Iulia Hasdeu din Campina, Prima Scoala Romaneasca de la Brasov, Muzeul National George Enescu – Casa Memoriala George Enescu din Sinaia si din Bucuresti, Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte, Muzeul Gatitului din Saschiz, Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat – Cetatea Fagaras, Cetatea Rupea, Muzeul National al Petrolului din Ploiesti, Muzeul Armenilor din Dumbraveni, Muzeul de arta Vasile Grigore – pictor si colectionar.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Vechea cetate de pe Timpa, din care nu au mai ramas decit citeva ruine greu de identificat, va putea fi admirata in intregime, intr-o reconstituire in miniatura, asezata de acum incinta salii de asteptare a telecabinei de sub Timpa. Miniatura a fost creata de Agentia Metropolitana Brasov, in cadrul celei de a doua etape a proiectului Cetatea Brasovia - Legenda Brasovului, sustinut financiar de Administratia Fondului Cultural National. Legislatia de mediu nu permite reconstituirea cetatii Brasovia, care se afla in aria protejata Timpa, prin urmare Agentia Metropolitana Brasov a creat o macheta a monumentului istoric. Macheta din incinta telecabinei de sub Timpa este inconjurata de un perete de protectie transparent care permite vizualizarea ei, fara a a fi deteriorata.
Macheta este realizata la scara 1:100 si prezinta constructia in integralitatea ei, inclusiv cu constructiile interioare, fortificatiile prezentate in miniatura permit evidentierea functionalitatii cetatii, ca cetate de refugiu si totodata a stadiului de dezvoltare a comunitatii brasovene, in secolele X1II-XV, similar cu cel al altor regiuni ale Europei.
Cetatea Brasovia este comparabila, ca functionalitate, cu Cetatea Risnov sau Cetatea Rupea. Brasovenii si turistii care vor sa afle mai multe despre cetatea Brasovia vor putea merge si la fata locului, pentru a vedea ruinele vechiului obiectiv. In jurul cisternei si a zidului de sud-vest s-a amplasat un gard de protectie, asigurindu-se astfel, accesul facil catre partile cele mai spectaculoase ale cetatii, iar la fata locului exista si un panou de infomare.

 

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca a vernisat saptamana trecuta expozitia temporara Peisajul geofizic al asezarii de la SAMUM si al frontierei romane a provinciei Dacia. Expozitia doreste sa aduca in atentia specialistilor si a publicului larg o arie istorico-geografica deosebit de importanta: castrul roman cu vicus-ul fortificatiei militare aflate pe teritoriul actualei localitati Caseiu din judetul Cluj, precum si zona aferenta din limes-ul de nord al Daciei, care este propus pentru a fi inclus pe Lista Monumentelor UNESCO. Pentru cunoasterea in detaliu a patrimoniului cultural amintit, cu o vechime de aproximativ 2000 de ani, sunt necesare multiple cercetari interdisciplinare care implica cunostinte din mai multe domenii ale stiintei si tehnicii. Prezentarea rezultatelor acestor cercetari reprezinta subiectul acestei manifestari expozitionale. Efectuarea cercetarilor mentionate si prezentarea lor publica au fost realizate in cadrul unui proiect cultural finantat de catre Administratia Fondului Cultural National. Expozitia va fi deschisa pana in data de 20 noiembrie.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Un Cluj-Napoca a mai fost construit un oraș. Arhitectii de la PlusMinus au adus o macheta vie a orasului, cu strazi, dar si o harta virtuala, unde poti sa vezi cum ar fi aratat in context posibilele viitoare turnuri proiectate in anii recent in Piata Piata Muzeului. Macheta, proiectul si evenimentul vor sa ii faca pe clujeni sa se informeze, sa interactioneze, sa  reactioneze la schimbarile din viata orasului lor. PlusMinus este un think-tank care functioneaza ca un laborator deschis in spatiul public cu scopul propus de a realiza cat mai puternic conexiunea dintre oameni, arhitectura si oras. Proiectul cultural este finantat de Administratia Fondului Cultural National si de Ordinul Arhitectilor din Romania.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Saptamana trecuta, in ATRIUM-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei a avut loc vernisajul expozitiei Colectia de azi PORTRET, organizata de catre Fundatia C.M.Imago din Piatra Neamt cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Expozitia prezinta lucrarile de arta realizate in taberele de creatie artistica de la Potoci-Bicaz si Vanatori-Neamt. Expun la Bucuresti artistii: Florinel Constantin ANDRISAN (Radauti), Mircea Rasvan CIACaRU (Piatra Neamt), Radu CIURARIU (Iasi), Vasile CRAIA MaNDRA (Bacau), Gheorghe DANILA (Bucuresti), Petru DIACONU (Piatra Neamt), Gheorghe DICAN (Ramnicu Valcea), Laurentiu DIMISCA (Piatra Neamt), Dumitru Bogdan ENACHE (Iasi), Angela FILIP (Bacau), Andra Iulia MARGINA (Bucuresti), Mimi REVENCU NIA (Piatra Neamt), Mihai PERCA (Bistrita-Nasaud), Stefan POTOP (Piatra Neamt), Mircea-Titus ROMANESCU (Bucuresti), Vasile SOPONARIU (Bucuresti), Bojana STOJANOVIC (Cluj Napoca), Vasile Doru ULIAN (Piatra Neamt). Expozitia este deschisa pan ape 6 decembrie.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Mai multi elevi de la Liceul de Arta Paciurea din Bucuresti au imortalizat pe panze peisaje marine, in cadrul unei tabere de creatie Constanta. Cu prilejul festivitatilor in amintirea zilei de 14 noiembrie 1878, cand la Braila au avut loc festivitatile ce au precedat intrarea autoritatilor civile si militare romanesti in Dobrogea, prin care Marile Puteri atribuiau statului roman pamantul dintre Dunare si Mare, la Centrul Cultural Turc Yunus Emre s-a deschis expozitia Culorile Dobrogei. Proiectul este finantat de Administratia Fondului Cultural National. Cei 12 adolescenti au avut printre temele de studiu manastirea Dervent, ansamblul arheologic Adamclisi, Pestera Sfantului Andrei, Cetatea Enisala, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, Padurea Hagieni, Piata Ovidiu, Marea Moschee si Edificiul Roman cu Mozaic, padurea, pestera si lacul Limanu.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Amazoane, regine, guvernanti, sub planeta lui Saturn. Cu o bibliografie impresionanta, cartea Adrianei Babeti reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pana in secolul XXI. Printre protagonistele acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d'Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander. De-a lungul acestei calatorii, aflam ce semnificatii au atribuit istoricii cuvantului amazoana, in ce regiuni se crede ca ar fi trait si luptat aceste femei, cum le-au infatisat scriitorii, pictorii sau cineastii. Iar pentru ca tabloul sa fie complet, vedem cum se antrenau si se inarmau, ce mancau, cum se imbracau si se travesteau. Totul condimentat cu povesti de dragoste avandu-le ca protagoniste pe amazoane. Adriana Babeti este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, unde preda literatura comparata, si redactor la revista Orizont. Amazoanele. O poveste, este aparuta la Editura Polirom si este un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

 

Bucuresti, 18 noiembrie. Arta a fost pusa la perete printr-un proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National. Galeria de Arta Contemporana ATELIER 030202 (Sala Noua a Teatrului de Comedie, Str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti) este un spatiu deschis inovatiei si experimentului. Cel mai recent proiect derulat in arealul galeriei, Golden Frame 030202, a reunit, in trei reprize, street artisti si artisti de performance dintre cei mai cunoscuti in Romania si chiar exportati, dand seama ca arta nascuta in strada si pentru strada pe cararui mioritice nu e chiar atat de domoala pe cat cred unii. In acest spatiu-rama coordonatorul-curator invita artistii sa performeze live in fata publicului. Interrelationand cu spectatorii, deschizandu-le larg portile a ceea ce s-ar putea numi cu indreptatire Public Lab. Golden Frame inseamna actiune si interactiune. La Goldean Frame 030202 au evoluat pana acum, in cele trei reprize, artistii vizuali IRLO (Laurentiu Alexandrescu), Obie Platon (Allan Dalla) si Zoita (Delia Oana Calinescu), insotiti, in ordine, de muzicienii Pavel Zurka, BTZ (Alexandru Mihai Petre amp; Kyohei Abe) si Sorin Rotaru.



Bucuresti, 18 noiembrie. Un proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National vine sa puna in valoare situl arheologic de la Baile Figa, unul dintre cele mai relevante din Europa cand vine vorba despre exploatarea preindustrializata a sarii. Proiectul care va viza 9 astfel de locatii din doua judete promite sa mareasca numarul de turisti prin diversificarea ofertei turistice a zonei. Situl de la Baile Figa este unul dintre cele mai importante din Europa, cand vine vorba despre exploatarea sarii din preistorie si pana astazi. Acesta se intinde pe 500 de metri patrati, iar obiectele descoperite au trecut prin mainile cercetatorilor din Marea Britanie si SUA. Siteul a fost deschis publicului pentru prima data in vara acestui an. Prima descoperire in locatia cu pricina a fost facuta in anul 1977 de catre geologul bistritean Ioan Chintauan, care a gasit o troaca de lemn. Abia in 2005 obiectul a fost scos din perimetrul unde a fost descoperit, an in care zona a si fost examinata de arheologii Valerii Kavruk de la Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe si Anthony Harding de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. Toaca gasita inca din 1977 a fost examinata intr-un laborator din Graningen, stabilindu-se varsta acesteia: aproximativ 3000 de ani. Un an mai tarziu, in 2006 mai sunt gasite inca cel putin trei piese similare, dar si urmele unor constructii, amenajari si instalatii din lemn. Toate monumentele vizate de proiect se afla intr-un proces accelerat de degradare din cauza agresiunii umane si a factorilor naturali. SALT va intreprinde o serie de masuri, in conformitate cu legislatia nationala, pentru ca cele 8 obiective care nu au statutul juridic de monument sa poata fi clasate ca monumente istorice si de arhitectura, se arata intr-un comunicat de presa. De asemenea, in cadrul proiectului se va asigura si expertizarea stiintifica a monumentelor vizate, localizarea si delimitarea lor, precum si realizarea planurilor topografice. In cazul sitului arheologic de la Baile Figa, aflat pe teritoriul unei statiuni de agrement si astfel cel mai expus agresiunii umane, proiectul isi propune informarea primariei orasului Beclean, populatiei locale si turistilor beneficiari ai serviciilor statiunii Baile Figa, asupra valorii cultural-stiintifice si potentialului turistic al acestui monument, precum si asupra obligatiilor legale care le revin privind protejarea acestuia, mai precizeaza responsabilii de proiect. Potrivit responsabililor de proiect, acesta va contribui la dezvoltarea si diversificarea ofertei turistice a celor doua judete.

 

 

Vizualizări: 172

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor