altmarius

cultură şi spiritualitate

Muntele Nebo - Iordania

Muntele Nebo - Iordania

Muntele Nebo este un munte inalt de 1.000 de metri, localizat la numai 10 kilometri nord-vest de Madaba, in Iordania, in partea nordica a Marii Negre. In localitatea Madaba se afla o singura biserica crestina, inchinata Sfantului Gheorghe. Biserica adaposteste o nespus de valoroasa comoara istorica, anume o harta a Tarii Sfinte. Aceasta este cea mai veche harta a Tarii Sfinte, fiind lucrata sub forma unui impresionant mozaic din secolul al VI-lea.

Potrivit traditiei iudaice, acesta este muntele de pe care Moise a privit spre Pamantul Fagaduintei, spre Tara Sfanta, in care nu i-a fost ingaduit sa paseasca. Pe acest munte ar fi si murit marele profet Moise.

Muntele Nebo - Iordania

Datorita legaturii pe care o are cu Moise, muntele Nebo a fost, dintotdeauna, un maret centru de pelerinaj, atat in lumea iudaica, cat si in cea crestina. Cercetarile arheologice intreprinse de catre calugarii franciscani, care detin acest loc, pe intreaga suprafata a muntelui Nebo, au scos la lumina ramasitele extrem de importante ale unei foarte vechi biserici crestine, de factura bizantina, pastratoare a unor minunate mozaicuri si pietre cioplite. Deasupra acestora a fost ridicata o biserica inchinata Dreptului Moise.

Muntele Nebo si marturia data de Sfanta Scriptura

"Tot in ziua aceea a grait Domnul cu Moise si a zis: "Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapanirea fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau, pentru ca ati gresit inaintea Mea in mijlocul fiilor lui Israel, la apele Meribei, la Cades, in pustiul Sin, si pentru ca n-ati aratat sfintenia Mea intre fiii lui Israel. Numai de departe vei vedea pamantul pe care Eu il dau fiilor lui Israel, dar de intrat nu vei intra in pamantul acela." (Deuteronom 32, 48-52)

Muntele Nebo - Iordania

"Atunci s-a suit Moise din sesurile Moabului in Muntele Nebo, pe varful Fazga, care este in fata Ierihonului, si i-a aratat Domnul tot pamantul Galaad pana la Dan, tot pamantul lui Neftali, tot pamantul lui Efraim si Manase si tot pamantul lui Iuda pana la marea cea de la asfintit, partea de la miazazi a tarii, sesul Ierihonului, cetatea Palmierilor, pana la Toar. Si i-a zis Domnul: "Iata pamantul pentru care M-am jurat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: Semintiei tale il voi da. Te-am invrednicit sa-l vezi cu ochii tai; dar in el nu vei intra!" Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa Cuvantul Domnului; si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de astazi. Si era Moise de o suta douazeci de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase." (Deuteronom 34, 1-7)

Muntele Nebo - Iordania

Tot pe Muntele Nebo se crede ca a fost ascuns si Sfantul Chivot, spre a nu fi pangarit si instrainat din Tara Sfanta. "Si era tot in acele scrieri cum ca proorocul, luand porunca de la Domnul, a poruncit ca sa aduca cu sine cortul si chivotul. Si iesind la muntele in care s-a suit Moise si a vazut tara ce i s-a dat ca mostenire, Ieremia a venit acolo si a aflat loc in pestera, si cortul si chivotul si jertfelnicul tamaierii le-a bagat acolo si a astupat usa. Si venind unii din cei care mergeau dupa el, ca sa insemne calea, n-au putut-o gasi. Afland acest lucru, Ieremia i-a infruntat si a zis ca necunoscut va fi locul acela, pana cand va aduna Dumnezeu adunarea poporului si Se va milostivi." (II Macabei 2, 4-7)

Muntele Nebo din Iordania - scurt istoric al locului

In secolul al IV-lea, pe Muntele Nebo, era inaltat deja un locas de rugaciune, locas mentionat in jurnalul de calatorie al pelerinei Egeria. Locasul era inchinat Dreptului Moise, prin aceasta amintind vechea traditia a urcarii lui Moise pe acest munte si a privirii spre Tara Sfanta. Este posibil ca bisericuta din secolul al IV-lea sa fi fost ridicata pe locul alteia mai vechi. Biserica a fost terminata in anul 394, avand trei abside, flancate de capele funerare (morminte), pe laturile de nord si sud.

Muntele Nebo - Iordania

In secolul al VI-lea, biserica a fost marita si transformata intr-o basilica, avand sacristie si baptisteriu. Mozaicul de pe podeaua de piatra se pastreaza aproape in intregime, el datand din anul 530. Treptat, bisericuta a ajuns sa fie biserica centrala a unui vast complex monahal. Locul a ajuns sa fie inclus in mai toate rutele de pelerinj ale vremii, vreme de mai bine de sase secole, atata timp cat a functionat si manastirea de pe Muntele Nebo.

Locul a fost abandonat complet pana in anul 1564, iar mai apoi uitat aproape definitiv, pentru mai bine de cateva secole. Abia in anul 1993, locul a fost cumparat de catre Franciscani, care vor excava toate ruinele de pe munte, restaurand tot ce s-a putut salva din vechea biserica, iar in mod special mozaicurile acesteia.

Muntele Nebo - Iordania

In data de 19 martie 2000, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat biserica de pe Muntele Nebo, in cadrul pelerinajului sau prin Tara Sfanta. Cu aceasta ocazie, langa bisericuta bizantina, el a plantat un maslin, in numele pacii. Astazi, Muntele Nebo gazduieste o vie manastire franciscana, socotita drept sediu al Institutului Franciscan de Arheologie.

Muntele Nebo din Iordania - arhitectura si mozaicuri

Ridicandu-se la o altitudine de 700 de metri, deasupra vaii Iordanului, Muntele Nebo ofera ochiului o minunata priveliste asupra Tarii Sfinte. Pe varful muntelui, intr-o margine a platoului, se afla o moderna sculptura, lucrata de catre un artist italian, infatisand "Toiagul lui Moise". La baza acestuia se afla scrise cuvintele Mantuitorului, care zic: "Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa se inalte Fiul Omului" (Ioan 3, 14).

Muntele Nebo - Iordania

In anii 1930, arheologii au scos la lumina ramasitele unei foarte vechi biserici bizantine. Acestea au fost incluse intr-o structura moderna, numita "Memorialul lui Moise". Adaosul modern este foarte simplu si adecvat locului, constand intr-o serie de pereti drepti si un acoperis ridicat peste minunatele ruine.

Imediat dupa intrarea in biserica, in partea stanga, se afla vechiul Baptisteriu, care pastreaza pana astazi unul dintre cele mai fascinante mozaicuri antice din Iordania, dupa cel pastrat in Biserica din Madaba. Baptisteriul si mozaicul este datat cu maxima precizei, datorita unei inscriptii in limba greaca. Inscriptia spune: "August 531." Aceasta mentioneaza si numele celor trei mesteri care l-au lucrat, "in vremea episcopului Ilie".

Muntele Nebo - Iordania

In biserica se mai afla si alte asemenea mozaicuri, in nava si in absidele laterale. Printre acestea se pastreaza si fragmente de mozaic din anul 597. Cel mai vechi mozaic din biserica este o cruce ornata, asezata pe perete sudic al bisericutei bizantine.

In coltul din dreapta al interiorului bisericutei se afla noul Baptisteriu, zidit in anul 597, care fusese folosit, pana la aceasta data, pe post de capela funerara. In mozaicul acestuia se pastreaza maretele cuvinte evanghelice, care zic: "Pace tuturor." Langa noul Baptisteriu se afla infatisata, tot in mozaic, o frumoasa cruce datand din secolul al IV-lea. Aici a fost zidit noul altar, inaintea caruia a facut rugaciune si papa.

Muntele Nebo - Iordania

Langa usa de iesire se afla Capela Maicii Domnului, adaugata bisericii undeva prin secolul al VII-lea, pe locul a trei chilii monahale. Absida acestei capele pastreaza un mozaic ce infatiseaza un vas patrat, posibil un vas euharistic, si o masa de Altar. Langa acestea sunt infatisate animale mare, tauri si gazele. Intreaga podea a capelei este investmantata in mozaic (plante si flori). Fundatiile vechii manastiri sunt inca vizibile in jurul noii bisericute, in exterior.

Teodor Danalache

Muntele Nebo - Iordania

Vizualizări: 598

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor