altmarius

cultură şi spiritualitate

Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Mormantul Sfantului Apostol Luca - Teba

Mormantul Sfantului Apostol Luca se afla in biserica zidita in cimitirul orasului Teba - Theba, in Grecia. Biserica este zidita in cimitirul localitatii, peste ruinele unei foarte vechi capele, cimitirul insusi fiind unul dintre cele mai vechi din zona.

Localitatea Teba, Theba sau Thiva, aflata la o distanta de 87 de kilometri de Atena, a fost intemeiata pe un pamant fertil, intr-o regiune joasa si foarte bogata din punct de vedere arheologic, in regiunea Boetia - Viotia. Se crede ca aceasta a fost intemeiata de catre regele fenician Kadmos. Printre eroii ce au iesit din Theba, il amintim pe Oedip, personajul principal al tragediilor semnate de Eschile, Sofocle si Euripide. Tot aici s-ar fi nascut si Hercule, eroul legendelor grecesti. Aici s-a nascut si renumitul poet Pindar, cat si generalii Epaminondas si Pelopidas.

Teba a fost un oras in Grecia antica, situat la nord de zona Cithaeron, despartind Beotia de Attica. In istoria antica, Teba a fost cel mai mare oras din regiunea Boetia, ea fiind un rival major al Atenei si un aliat al Persiei, in timpul invaziei lui Xerxes, din anul 480 i.Hr. Inaintea distrugerilor pricinuite de Alexandru cel Mare, in anul 335 i.Hr. in urma anihilarii revoltei, Teba a fost principala forta si orasul-stat dominant al Greciei pana la cucerirea acesteia de catre Macedonia. Orasul actual este cel mai mare al prefecturii de Boetia, fiind situat pe drumul E962, la numai patru kilometri spre sud, unde se intersecteaza cu E75.

Dintre cele mai deosebite lucruri de vazut in localitate le amintim pe urmatoarele: Biserica bizantina a Sfintei Fotini, catacombele crestine ale Sfintei Ecaterina si Biserica Sfantului Luca, zidita in primul cimitir al localitatii, care pastreaza sarcofagul in care a fost inmormantat sfantul.

Mormantul Sfantul Apostol Luca - Teba, Grecia

Sfantul Apostol Luca a fost un sirian vorbitor de limba greaca care a trait in orasul grecesc Antiohia, in vechea Sirie. Cea mai veche marturie despre acesta se afla in Epistola catre Filimon a Sfantului Apostol Pavel, unde gasim scris: "Luca, cel impreuna lucrator cu mine" (versetul 24). Sfantul Luca mai este mentionat si in alte locuri din epistolele pauline, precum in Epistola a doua catre Timotei (4, 11) si in Epistola catre Coloseni, unde este numit "Luca, doctorul cel iubit" (4, 14).

Sfanta Traditie il marturiseste neincetat pe Sfantul Apostol Luca drept zugrav si iconar al Maicii Domnului. Se crede ca sfantul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, la multe dintre ele, el avand-o drept model pe Maica Domnului in persoana, ea inca traind in acea vreme.

Luca a fost de profesie medic, lucru marturisit atat de Sfanta Scriptura, cat si de intreaga Sfanta Traditie. Nascut in Antiohia, el a devenit ucenic al Sfantului Pavel, caruia i-a si urmat pana la moarte. Despre el se spune ca nu a fost casatorit si ca a murit la varsta de 84 de ani, in Teba, Boetia.

La varsta de 84 de ani, Sfantul Apostol Luca a fost predat paganilor, spre a-l indeparta de inchinarea cea adevarata si de dreapta credinta a lui Hristos. Sfantul a fost spanzurat de un maslin in orasul grecesc Theba - Thebes, in regiunea Boetia - Boethia. Sfantul a fost inmormantat, mai apoi, in cimitirul localitatii.

Potrivit lui Nichifor Kallist Xanthopoulos, mormantul Sfantului Apostol Luca se afla in Thebes, Grecia, de unde Sfintele sale Moaste au fost mutate in Constantinopol, in anul 357. Imparatul Constantiu, fiul Sfantului imparat Constantin cel Mare, a fost cel care a adus moastele Sfantului Evanghelist Luca la Constantinopol. Imparatul l-a delegat cu aceasta misiune pe prefectul Artemie.

Sfintele Moaste ale Sfantului Luca au fost ingropate sub Sfanta Masa, in Biserica Sfintilor Apostoli. Acolo mai erau ingropati si Sfintii Apostoli Andrei si Timotei. Se dorea adunarea Moastelor tuturor Apostolilor in aceasta imparateasca biserica.

Mormantul Sfantului Apostol Luca a fost descoperit inca de timpuriu de crestinii dreptmaritori. Se spune ca in locul unde a fost ingropat sfantul ploua cu colirie, apa care vindeca bolile de ochi, aceasta fiind si o marturie a meseriei pe care sfantul a exercitat-o in timpul vietii.

Cimitirul si biserica inchinata Sfantului Luca, zidita deasupra mormantului sau cel sfant, se afla in partea de nord-vest a localitatii Teba. Primul locas de rugaciune a fost zidit in anul 312, peste un vechi altar roman, cand aici exista deja un simplu cimitir pentru cei morti din oras. Multe dintre pietrele vechii biserici au fost folosite la zidirea celei noi. O parte dintre acestea se vad foarte clar si astazi, incrustate in clopotnita de langa biserica.

Potrivit traditiei, moastele Sfantului Luca au fost duse in Padua, in Italia, undeva in jurul anului 1177. In anul 1992, episcopul ortodox Ieronim de Teba si Levant, astazi arhiepiscop al Greciei, a cerut episcopului catolic Antonie Mattiazzo de Padua, o parte insemnata din Moastele Sfantului. Cererea a fost intemeiata pe o binevenita intoarcere a Moastelor in patria lor, in Teba - Thebes, unde se afla si mormantul sfantului.

Drept raspuns, in data de 17 septembrie 2000, o delegatie catolica, in frunte cu episcopul latin de Padua, a trimis in Teba "o coasta" a Sfantului Apostol Luca, anume cea mai apropiata de inima sfantului.

Anual, in data de 18 octombrie, cand Biserica face praznuirea Sfantul Apostol Luca, o apa minunata apare in chip minunat pe lespedea de piatra a mormantului sau cel sfant. Apa cea minunata savarseste nenumarate minuni, in mare parte fata de bolile ochilor.

Teodor Danalache

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

203 state 

(ultimul: Cabo Verde)

Numar de steaguri: 265

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 39

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA CASA CĂRȚII

https://www.casacartii.ro/editura/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/noutati/filtre/edituri/polirom/

25. DAFFY'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor