altmarius

cultură şi spiritualitate

Mihai Eminescu, Eugen Ionescu, Constantin Brâncuşi, George Enescu, pictati de Alexandru Darida‏

Mihai Eminescu, Eugen Ionescu, Constantin Brâncuşi, George Enescu, pictati de Alexandru Darida‏

Publicat: Astăzi, 07:24
trimite pe mail

Sub titlul Extraordinary People - Extraordinary Portraits, în data de 6 iunie 2014, începând de la ora 19.00, ICR New York organizează un eveniment la conflenţa artelor vizuale cu muzica de operă: vernisajul expoziţiei personale de pictură Alexandru Darida, lansarea celui mai recent catalog al artistului şi recitalul de operă Puccini, susţinut de soprana Mariana Darida.

În sediul ICR New York, vor fi expuse un număr de 30 de lucrări semnate de cunoscutul pictor de origine română Alexandru Darida, stabilit actualmente la Chicago, unde are atât propriul atelier, cât şi o galerie de artă. În acord cu titlul evenimentului, nucleul expoziţiei este constituit din seria de cinci portrete supradimensionate (40x30 inches), executate în ulei pe pânză, ale unor personalităţi marcante ale culturii şi ştiinţei româneşti: Mihai Eminescu, Eugen Ionescu, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Henri Coandă. Acestora li se adaugă un număr de șase portrete alegorice: Meditaţie, Muza, Vis, Miraj, Introspecţie, Enigma, care apar ca o contrapondere feminină a primei serii de portrete masculine. Expoziţia include şi cinci desene în sepia pe hârtie franceză, de dimensiuni mai mici, reprezentând crochiuri de personaje feminine, precum şi opt lucrări în tehnică mixtă pe pânză, care – grupate câte 4 – alcătuiesc două sub-serii: Rapsodia română şi Energia cuantică. Nu în ultimul rând, în expoziţie vor figura șase lucrări în tehnică mixtă, reprezentând peisaje inspirate de Schimbarea globală a climei, executate, de această dată, într-un stil care merge către abstracţie şi minimalism.

În acest fel, expoziţia stă sub semnul binomului clasic figură umană-peisaj şi, în particular, corespunde filosofiei artistului, care concepe existenţa umană raportată organic la mediul înconjurător. Dincolo de aparenta diversitate tematică, lucrările formează un ansamblu coerent şi datorită manieriei originale a pictorului, care foloseşte o tehnică proprie, bazată pe împăstări ale materiei picturale în constrast cu zone de culoare diluată, fluidă şi pe obţinerea unor cracluri care formează compoziţional o reţea unificatoare.

Cu prilejul vernisajului, vor lua cuvântul Dr. Doina Uricariu, scriitor, Director al ICR New York, şi Dr. Eduard Andrei, critic de artă, coordonator de programe la ICR New York. Totodată, artistul îşi va fi lansa catalogul intitulat “Alexandru Darida: Master of Color” (ediţia a II-a), cu operele cele mai reprezentative ale carierei sale şi o nouă  prefaţă, semnată de Dr. Doina Uricariu.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de un recital Puccini, susţinut de soprana lirică Mariana Darida. Doamna Darida va interpreta următoarele arii din operele lui Giacomo Puccini: O mio bambbino caro, din opera “Gianni Schicchi”; Quando men vo, aria Musettei, din opera “La Bohème”; Vissi d’arte vissi d’amore, din “Tosca”.

Expoziției de la ICR New York i se va adăga o amplă expoziție a artistului, cu un număr sporit de lucrări pe tema Resursele de energie regenerabile (Energia solară și Dezechilibrul ecologic), găzduită în spațiul generos al Caltech Campus / California Institute of Technology din Pasadena, CA, cu ocazia celei de-a 38-a ediții a Congresului Anual al ARA / American Romanian Academy of Arts and Sciences, prezidat de prof. univ. Dr. Ruxandra Vidu, care va avea loc în intervalul 23-27 iulie 2014 și va reuni cele mai importante personalități din mediul academic româno-american, asigurându-se astfel o excepțională vizibilitate expoziției. În cadrul evenimentului, pictorului Alexandru Darida i se va conferi titlul de membru titular ARA.

De asemenea, pe perioada verii, un al treilea eveniment va fi prezentarea video a expoziției Darida la Bibliotecile publice din Queens, ca urmare a parteneriatului încheiat între ICR New York, prin Director Dr. Doina Uricariu, și Queens Library, prin Assistant Director Fred J. Gitner. 

Ideea acestei expoziţii de pictură şi a recitalului de operă s-a conturat cu prilejul evenimentului “Eminescu - Opus Magnum”, organizat de ICR New York în data de 18 ianuarie 2014, când artistul Alexandru Darida a dăruit ICR New York portretul lui Eminescu, dezvelit atunci şi expus actualmente la sediul Institutului.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978, iar în 1985, pentru a scăpa de tirania regimului comunist, a evadat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei libere de artă Benedetti din Roma. În 1987, mereu în căutarea libertăţii de expresie, artistul a imigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la American Academy of Art, fiind marcat de artistul-profesor Irving Shapiro.

Considerând arta drept “sufletul oamenilor” şi că “dacă arta atinge inima privitorilor, atunci ea va dăinui mereu”, Alexandru Darida şi-a constituit de-a lungul anilor un stil propriu, pornind de la tehnica renascentistă a clar-obscurului, transmisă apoi perioadei baroce şi romantice. În cartea sa “Romantiscism and Postromanticism”, Claudia Moscovici scrie despre Darida, pe care îl califică drept post-romantic: “Personajele feminine ale lui Darida sunt fantasme alegorice care populează visele noastre din copilărie. Modul în care aplică materia picturală este în acelaşi timp delicat şi frust; jocul sensibil de lumini şi umbre accentuează strălucirea aurului. Totodată, vitalitatea pastei de culoare, grele şi agitate, aplicate cu cuţitul de paletă, conferă picturilor sale un sentiment modern.” Cu timpul, artistul şi-a îmbogăţit modalităţile de expresie, încorporând în lucrările sale – cele cu instrumente muzicale, de pildă – obiecte naturale sau artefacte, ca parte a ceea ce a devenit cunoscut ca “expresie vibrantă”, şi a făcut astfel pasul către sculptură, fiind influenţat de marele său compatriot Brâncuşi. Sarah Seamark, redactor-şef la “Art World”, scria în 2008: “Darida utilizează obiecte găsite care îmbină elemente abstracte şi forme sculpturale ce reprezintă o reconciliere cu sinele şi mediul nostru înconjurător. Utilizarea lor, în combinaţie cu tehnica picturală clasică a lui Darida, este menită să creeze un stil distinct, de perspectivă.”

Datorită pasiunii sale pentru muzică şi filosofie, ca şi a temperamentului său neobosit în căutatrea unui ideal de puritate, subiectele sale sunt într-un flux continuu. De la abordarea iniţială a relaţiei omului cu natura sau a muzicii în raport cu forţele cosmice, artistul îşi extinde aria de investigaţie asupra unor subiecte controversate actuale, precum cercetarea celulelor stem, sursele energiei verzi, problema încălzirii globale, viitorul planetei, arta sa căpătând puternice accente de activism ecologic.

Lucrări ale artistului se află, între altele, în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sidney, Australia), şi au fost expuse la galeriile municipale din numeroase oraşe din Romania, la Smithsonian Museum (Washington, DC), la Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

Artistul a primit numeroase premii, precum: Formello-Roma – Premiul Internaţional pentru Pictură, Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România, Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago ş.a. În 2009, Chicago University, în colaborare cu Consulatul Român de la Chicago, i-a comandat portretul marelui istoric al religiilor, prozator şi filosof de origine română Mircea Eliade, care a fost profesor la Divinity School din cadrul acestei prestigioase universităţi.

Mariana Darida s-a născut la Bucureşti şi trăieşte în Statele Unite de 35 de ani. A studiat muzica la Sherwood Conservatory of Music din Chicago (1992) şi a luat lecţii de canto cu profesorul Dr.Terry Strngth la Conservatory of Music Moody, Chicago.

Repertoriul ei cuprinde roluri din diverse opera, cum ar fi: La Bohème, rolul Musetta – de Puccini, Lucia di Lammermoor – de Donizetti, Carmen – de Bizet, Le nozze di Figaro – de Mozart, I Puritani – de Bellini. A susţinut recitaluri şi concerte la: Chicago Symphony, Preston Bradley Hall Chicago, Ambasada Română de la Washington, DC, pe scena Muzeului de Ştiinţă şi Industrie Chicago în colaborare cu Fundaţia Cure for Epilepsy, Benefit Galla Opera, Masterpiece Opera Night - Laguna Beach with San Diego Chamber Orchestra. A avut colaborări şi înregistrări cu "The City of Prague Philharmonic Orchestra". Susţine recitaluri la toate vernisajele de artă ale soţului ei, Alexandru Darida, creând o atmosferă de înaltă vibraţie artistică.

Expoziţia Alexandru Darida va rămâne deschisă la sediul ICR New York până la sfârşitul lunii iunie, putând fi vizitată prin programare telefonică.

Vizualizări: 60

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor