altmarius

cultură şi spiritualitate

Mărturisesc că încep să pierd firul înţelegerii a ceea ce înseamnă viaţa politică, fiindcă nu-mi este clar termenul de politică. Devine clar că nu are nimic în comun cu “polisul”, căci nu se raportează la interesele cetăţii şi cetăţenilor, ci la interesele grupurilor de la putere. Şi nu are nimic de-a face cu rezolvarea crizelor şi impunerea unor standarde de calitate căci, paradoxal, sectorul politic este marele generator de crize şi de haos social.

Privind situaţia cu oarecare atenţie atenţie şi detaşare, se poate constata că, în viziunea conducătorilor noştri, “politica” înseamnă lupta pentru putere şi avere personală, pentru impunerea unor idei proprii, eventual prin abuz de funcţie. Mai înseamnă intimidare, manipulare, dominare, precum şi altele de acelaşi fel.
În legea fundamentală a ţării, Constituţia, există unele articole care permit continuitatea puterii prin mecanisme ce nu implica valoarea personala, competenţa, calitatea, responsabilitatea, implicarea socială. De aceea se şi acordă atâta atenţie unui document ce poate fi corectat permanent, până când corespunde total nevoilor parazitare ale conducătorilor actuali. Observ, la diferite emisiuni TV, tot felul de personaje care descoperă, pe măsura ce vorbesc, că ţara are nevoie de măsuri pe care au lipsa de inspiraţie să le şi dezbată, deşi habar n-au despre ce vorbesc. Cu cat se pricep mai puţin, cu atât improvizează mai mult şi bat apa în piuă mai abitir, fără sa aducă nicio soluţie concreta (cu rare excepţii).
Nu este nevoie să fii specialist ca să-ţi dai seama că, chiar în situaţia pe care o traversăm (de fapt, mai ales în această situaţie) politicienii acordă atenţie nu problemelor societăţii, ci imaginii lor publice şi, în această perspectivă, posibililor votanţi pe care-i vor reprezenta, pe banii publici, desi nu le solutioneaza nicio problema.

Incompetenţa aleşilor ne costă enorm, prin cel puţin două mecanisme: mecanismul decizional, căci deciziile luate prost duc la irosirea banului public, şi cel al obedienţei, căci un şef incapabil are nevoie de mulţi aplaudaci în sistemul său birocratic, ceea ce încarcă bugetul şi mareste gradul de incoerenta şi inadecvare a măsurilor aplicate. Consecinţele asupra membrilor societăţii sunt dezastruoase. De aici apare întrebarea retorică: de ce îi plătim pe acesti paraziţi, în loc să închiriem nişte specialişti, sau să-i atragem, sau să-i cumpărăm, sau măcar să-i promovăm, atunci când ei există? Răspunsul este simplu şi unic: un sector politic slab este şi uşor de corupt, căci nu are coloană vertebrală şi atunci serveşte interesele cui plăteşte mai bine.

Stând strâmb şi gândind drept, mai observăm cum politicianul nostru ajunge să răspundă cu argumentul contabil, singurul instrument pe care-l stăpâaneste un om mediocru. Asta îmi aduce aminte de un student de pe vremea lui Ceauşescu, care a terminat facultatea învăţând un singur curs, anume cel legat de congresul XIV. La orice îl întreba profesorul, el începea să vorbească despre directive. În cazul de faţă, pentru orice are legătură cu criza economică, politicianul nostru are un răspuns unic: taxe şi impozite! Dacă este în opoziţie, mai aduce vorba şi despre dezvoltare economică, dacă nu, are balta peşte, gura vorbe şi fiscul biruri.
De unde să ştie cum se iese din criză bietul incompetent, adus în politică prin « mecanismul » afişelor electorale lipite pe stâlpi, sau prin donaţii către partid, sau (când e de sex opus decidentului) prin farmecele personale negociate cu cine trebuie când trebuie.
Din fericire – sau din păcate – există şi câteva excepţii de specialişti care au învăţat sau continuă să înveţe, care mai pot fi găsiţi pe pozitii tehnice în structurile guvernului. Aceştia încearcă cu disperare să mai dreagă busuiocul şefilor lor politici, făcând o întreagă echilibristică tehnică, potrivită şi eventual acceptată de gradul de ignoranţă al primatelor care-i conduc.

Cu puţin timp în urmă, un domn mi-a povestit despre şocul enorm pe care l-a avut în Suedia, când a descoperit un magazin, într-un loc retras, care nu avea vânzător. Fiecare produs avea două preţuri, unul mai mic, astfel încât orice om să-şi poată permite să-l cumpere. Oamenii cumpărau, lăsau banii, luau restul singuri apoi îşi vedeau de drum. Se vede treaba că nu erau fanii unor primate politice care le cultivau trăsăturile rele prin exemplul propriu, prezentat în direct şi în reluări la televizor. Aceşti oameni aveau o totală detaşare de politică, circ, minciuni electorale, bârfe, cancanuri şi alte gunoaie. Care pe noi, în România, ne hranesc « spiritual », pana la intoxicare. Apropo, Suedia este monarhie. Detaliul este important pentru căîn ţările care au această formă de guvernământ, continuitatea programelor este aproape la fel de naturală ca legea gravitaţiei. Din acest motiv lipseşte lupta pentru putere în termenii cu care suntem obişnuiţi în România.

Cât de eficientă este politica bunului plac, a abuzului şi prostiei, se vede cu ochiul liber: demoralizarea populaţiei, demotivarea oamenilor, sărăcirea şi creşterea gradului de disperare, irosirea averii naţionale, degradarea mediului natural şi, mai nou, punerea în pericol a fiinţei naţionale.
Retrăim halucinant coşmarul acelei ficţiuni cinematografice numite « Planeta maimuţelor », în care oamenii erau stăpâniţi de primate. Coşmarul acestei dominaţii politice se desfăşoară însă în plan real şi este structurat după criterii autohtone: gorile care se impun prin forţă, cimpanzei care fac scandal, urangutani aplaudaci şi duplicitari şi giboni care sar din cracă în cracă.
Aceste primate ca re ne conduc nu sunt cu nimic mai folositoare decât maimuţele propriu-zise, pentru că acestea din urmă nu sunt antrenate să fure sau să distrugă. În concluzie, ar fi mai simplu şi mai ieftin să ne alegem conducătorii direct de la Grădina Zoologică.

Autor: Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG

Citeşte şi pe CERTITUDINEA

Vizualizări: 50

Comentariu publicat de altmarius pe Iulie 28, 2010 la 9:50pm
Clasa politica creata in ultimii douazeci de ani este tarata de toate avatarurile care au caracterizat romanii inca de pe vremea fanariotilor. Fiecare politician si-a cumparat locul in societate de la Stambul (pardon, Bruxelles sau Washington sau - de ce nu, Moskva?), intotdeauna incearca sa-si protejeze palatele, padurile (pardon, investitiile!) cu orice pret (chiar si al incovoierii coloanei vertebrale).
Da, domnule Colceag, romanii traiesc intr-o miniaturala Planeta a Maimutelor, in care Primatele dirijeaza si cei inteligenti sunt neputinciosi. O intrebare se impune insa: Pina cind?

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor