altmarius

cultură şi spiritualitate

 
http://www, revistafamilia.ro

https://revistafamilia.ro/wp-content/uploads/2023/03/TW-183x300.jpg 183w, https://revistafamilia.ro/wp-content/uploads/2023/03/TW-480x786.jpg 480w" sizes="(max-width: 450px) 100vw, 450px" /> Tennessee Williams, Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu, traducere de Ioana Tudor, Editura ART, 2022

Tennessee Williams (1911-1983) este prea cunoscut ca dramaturg – piesele sale de teatru premiate cu Pulitzer au fost adaptate inclusiv pentru cinema – pentru a stîrni interes și ca autor de proză scurtă, în ciuda faptului că a scris vreo șase volume de povestiri (cîteva povestiri fiind de asemenea adaptate pentru cinema), deloc mai prejos decît restul operei sale. Dacă nu mă înșel, acest mic volum de proză scurtă este primul tradus la noi și, în lipsa unei note asupra ediției, cele nouă povestiri par a fi fost selectate dintre cele scrise între anii 1937-1955 (adică perioada de înainte de debut și cea a marilor succese), plus două texte din anii ’70 (perioada de umbră a carierei sale, cînd alcoolul și consumul de droguri i-au afectat cariera).

La o privire de parțial ansamblu, această restrînsă selecție din proza lui scurtă (cam zgîrcită selecție, dat fiind că apare totuși într-o „Serie de autor”) are ca protagoniști tineri aflați în fața unor momente decisive, de intrare în viața de adult, de confruntare cu propria alteritate, de acceptare a propriei diferențe sau de adaptare a diferenței lor în societate. Majoritatea sînt, așadar, niște inocenți/ marginali și se află în pragul unui moment, deseori „nerușinat”, care le marchează sau chiar le sfîrșește viața. Pe alocuri mi-a amintit de povestirile unei alte autoare sudiste despre care am scris aici: Flannery O’Connor.

În „Poiana cu copii albaștri” – o povestire probabil cu substrat autobiografic scrisă pe vremea cînd Tennessee Williams era la colegiu – o fată devine fascinată de un coleg de facultate care scrie poezii și împarte cu acesta un moment intim înainte ca ea să părăsească orașul împreună cu logodnicul pentru a-și începe viața de femeie adultă. În proza titulară, o fată timidă, moderat talentată la pian și intrată abrupt în tumultul adolescenței (înțelegem că tocmai are prima menstruație), se îndrăgostește de un coleg, violonist de cert talent, tulburarea emoțională ducînd la compromiterea concertului în duet. Farmecul povestirii vine din faptul că întîmplarea este povestită retrospectiv de fratele mai mic al fetei, care fusese un martor confuz, fără să fi înțeles, la momentul respectiv, ce se întîmplă.

În „Pasărea galbenă” – povestire ecranizată de Faye Dunaway în 2001 – fiica adolescentă a unui pastor protestant se revoltă cu violență, la propriu, împotriva familiei și pleacă de acasă pentru ca, ani mai tîrziu, să dea naștere unui copil din flori – moment în care povestirea ia o turnură fantastică (totuși nu chiar ca-n Rosemary`s Baby, filmul din ’68 al lui Polanski). Însă în  proza „Împlinită” (1973), o fată din flori pe nume Rosemary, fără menstruație deși împlinise douăzeci de ani, introvertită pînă la muțenie („părea hotărîtă și sortită să treacă prin lume ca o ființă nevăzută și neauzită”), se desprinde de mama ei, care încearcă să o „introducă” cu forța în societate, și găsește refugiu, ultimul refugiu, în casa mătușii, o femeie retrasă și ruptă definitiv de societate, care are viziuni, cu cine altcineva, decît cu Fecioara Maria.

În proza „Un 10 august fericit”, două femei de treizeci de ani locuiesc de prea mult timp împreună într-un apartament newyorkez, iar situația devine „oneroasă”. Tot despre o locuire împreună care schimbă lucrurile este vorba și în dramatica „Împărăția pămîntului”, unde un bărbat pe moarte aduce acasă o fată de la bordel, doar pentru ca aceasta [spoiler alert] să se îndrăgostească de fratele lui vitreg. În cele din urmă, bărbatul își dă duhul horcăind și urlînd la cei doi, în timp ce în camera de deasupra aceștia se împreunează în urlete de extaz.

Restul povestirilor au ca protagoniști bărbați, mai mult sau mai puțin „bărbați”. Proza „Un braț” spune povestea unei „tîrfe masculine” oloage, a unui tînăr fost campion la box, care-și pierduse un braț în urma unui accident („acum arăta ca o statuie spartă a lui Apollo”), și care, „neputînd pune în cuvinte schimbarea psihică produsă de această mutilare”, se prostituează, apoi ucide din culpă și tîlhărește un broker, fiind condamnat la scaunul electric. În închisoare, așteptîndu-și execuția, începe să primească scrisori duioase de la toți bărbații care-l cunoscuseră sexual și care-și arată deopotrivă consternarea, regretul și dragostea. „Și pentru că era condamnat la moarte, căpătase în ochii acestor corespondenți calitatea abstractă și de taină a preotului care ascultă, fără să fie văzut, confesiuni despre vină”. Abia această ipostază îl face să-și regrete moartea iminentă.

În „Doi într-o partidă”, un bărbat gay și o femeie alcoolică, ambii „zîne”, dezvoltă o relație de prietenie intimă bazată pe „anarhia morală” care-i unește și, implicit, de colaborare în echipă, astfel încît își pun la bătaie economiile și cumpără împreună o mașină cu care pleacă la drum să facă bani, ca „două păsări zburând alături împotriva vîntului”. Această road story, deopotrivă violentă și tandră, plină de înțelegere față de personajele sale, este unul dintre vîrfurile volumului.

Am lăsat la urmă cea mai „scandaloasă” povestire, cea în care un bărbat pe nume Burnas își descoperă accidental tendințele masochiste mergînd la un salon de masaj, pentru ca, în cel din urmă act al „ispășirii”, [spoiler alert]  să se lase cu totul în mîinile „izbăvitorului” său, căruia îi ia „o zi și o noapte să mănînce carnea de pe oasele rupte”. Povestirea se cheamă „Dorința și maseurul negru”, pentru că, da, maseurul „canibal” este… negru. Las la latitudinea cititorului posibilele interpretări ale acestei povestiri.

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor