altmarius

cultură şi spiritualitate

Meditaţie-Cristos, Regele Universului
Întreg anul liturgic este, de fapt, un omagiu neîntrerupt adus suveranităţii şi regalităţii lui Cristos. Adventul ne pregăteşte pentru venirea Marelui Rege care se va naşte, după cum au scris profeţii, din dinastia regală a lui David; la Crăciun şi la Epifanie, ne închinăm împreună cu magii în faţa nou-născutului Rege al Iudeilor; în Duminica Floriilor, îl aclamăm cu mulţimile pe marele Împărat ce îşi face intrarea triumfală în Ierusalim: „Osana, Fiul lui David!”; în Vinerea Mare, îi cântăm Regelui care şi-a făcut din cruce tron: Regnavit a ligno Deus!; la Înălţare, îl contemplăm împreună cu Apostolii pe Regele nostru înviat şi glorificat intrând triumfător în slava cerească, spre a ocupa tronul pregătit lui la dreapta Tatălui. În ultimele duminici ale anului, l-am celebrat pe Împăratul. Ce rost mai are o sărbătoare a lui Cristos Rege la sfârşitul anului liturgic? Când Papa Pius al XI-lea a orânduit această sărbătoare, în 1925, s-a creat în lume o mare nedumerire. La vremea aceea, se prăbuşeau monarhiile şi se instaurau republicile. Unii se întrebau: „Oare papa, cu această sărbătoare, vrea să salveze instituţia monarhică în lume?” Nici într-un caz. Dacă pe Cristos nu-l interesaseră împărăţiile pământeşti, dacă declarase că împărăţia lui nu este din lumea aceasta, nu avea rost ca papa să proptească nişte tronuri care se răsturnau.
În perioada respectivă, statele şi guvernele se arătau tot mai duşmănoase şi mai agresive faţă de Cristos şi faţă de Biserică; în Rusia, se instalaseră la putere comuniştii, în Germania, nazismul plutea deja în aer, în numeroase ţări creştine, puterea politică era în mâinile masonilor anticlericali. Sfântul Părinte a voit să-i avertizeze pe puternicii lumii că războiul declarat de ei lui Cristos este un război pierdut. A voit să proclame solemn cuvintele lui Cristos din Apocalipsă, pe care le-am auzit la a doua lectură a Liturghiei de astăzi: „Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul, cel ce este, cel ce era şi cel ce vine, cel atotputernic” (1,8). Iar celor rămaşi fideli lui Cristos, celor prigoniţi pentru credinţă, Sfântul Părinte a voit să le repete cuvântul de încurajare a lui Cristos: „Îndrăzniţi, aveţi curaj, eu am învins lumea!”
În fragmentul evanghelic al Liturghiei de azi, sfântul Ioan ne prezintă procesul lui Isus la tribunalul lui Pilat, în cursul căruia Isus s-a declarat pe sine rege. De fapt, întreaga Evanghelie a sfântului Ioan este călăuzită de ideea unui proces. Un proces, un conflict permanent între lumină şi întuneric, între adevăr şi minciună, între iubire şi ură, între Cristos şi Satana. „Lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a acceptat-o… El era în lume şi lumea a fost făcută prin el, dar lumea nu l-a cunoscut. A venit la ai săi şi ai săi nu l-au primit” (In 1,5.10). Procesul ţinut în faţa lui Pilat este deznodământul, finalul unui proces început o dată cu venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu.
Să ni-i imaginăm o clipă faţă în faţă pe cei doi protagonişti ai procesului. Pe de o parte, Pilat, un funcţionar mărunt, laş, fricos, oportunist, fără coloană vertebrală, fără principii, sceptic: „Ce este adevărul?”, care, pentru a nu pierde popularitatea în ochii evreilor şi pentru a nu-şi pierde slujba, condamnă la moare un om nevinovat. Este un adevărat sclav al patimilor şi intereselor sale meschine. Dar pare atotputernic, are de partea lui tot Imperiul Roman, are legiunile romane, are mulţimea dezlănţuită a evreilor în frunte, cu capii lor religioşi şi politici. În faţa lui Cristos legat în lanţuri, desfigurat de lovituri, acoperit cu o zdreanţă, îl întreabă Pilat: „Tu eşti rege?” Ce exprima glasul lui Pilat când punea această întrebare: dispreţ, ironie, sarcasm, poate şi un strop de compătimire? De toate. Era ca şi cum un bolnav de la spitalul de psihiatrie care se crede Napoleon este întrebat: „Tu eşti într-adevăr Napoleon?” Pilat merge cu batjocura mai departe şi pune pe crucea lui Isus inscripţia: „Isus Nazarineanul, Regele iudeilor”, exact cum pe crucea de pe mormântul bolnavului psihic amintit s-ar scrie: „Aici zace Napoleon Bonaparte”.
Cine a câştigat procesul? Aparent, Pilat. În realitate, l-a câştigat Cristos. De fapt, procesul se încheiase cu o zi înainte, când Isus acceptase voinţa Tatălui de a muri pentru mântuirea lumii. Sentinţa fusese dată deja la Cina cea de Taină, când Isus a spus: „Acum are loc judecata acestei lumi, acum, stăpânitorul acestei lumi este aruncat afară” (In 12,31). Învinsul a ieşit învingător. Victor quia victima – spune sfântul Augustin.
Dar procesul lui Cristos nu s-a încheiat în Vinerea Mare; el va continua până la sfârşitul veacurilor. Va fi un război continuu între lumină şi întuneric, între adevăr şi minciună, între iubire şi ură, între cele două lumi, lumea lui Pilat şi lumea lui Cristos, între cele două împărăţii, între cele două cetăţenii, cum le numeşte sfântul Augustin. Cei care aparţin Împărăţiei lui Cristos au soarta lui Cristos: „Nu este ucenicul mai presus decât învăţătorul; m-au prigonit, vă vor prigoni şi pe voi”. Să nu ne imaginăm că, dacă s-a prăbuşit comunismul, s-a terminat cu prigoana împotriva Bisericii. Nu, prigoana cunoaşte alte forme mult mai subtile şi mult mai periculoase. Cei ce aparţin Împărăţiei lui Cristos, aparent, sunt învinşi, dar, în realitate, ei sunt învingătorii şi au speranţa neclintită că victoria lor se va vădi la Judecata de pe Urmă, când Împăratul va veni cu putere mare şi cu slavă, când Cristos va aşeza împărăţia în mâinile Tatălui său.
Sărbătoarea de astăzi este o invitaţie de a ne verifica locul pe care îl ocupăm, de a ne întreba în care dintre cele două împărăţii ne aflăm, o invitaţie de a ne reînnoi adeziunea faţă de Regele nostru Cristos, supunerea şi iubirea noastră.
Am auzit spunându-se de atâtea ori: „Cristos este Regele, papa este locţiitorul său pe pământ, Biserica e armata sa, ierarhia este Statul-Major; noi, cu toţii, prin taina sfântului Mir, am devenit soldaţi ai lui Cristos”. Este prea puţin spus soldaţi ai lui Cristos; avem o demnitate mult mai mare: suntem de viţă regală. Prin taina Botezului, am devenit mădulare ale acelui Trup care îl are drept cap pe Cristos; or, nu poate exista un cap regesc cu mădulare neregeşti. Aşa cum regii sunt consacraţi prin ungerea cu untdelemn, cu crismă, am fost şi noi unşi la Botez. Sângele lui Cristos, pe care îl primim în sfânta Împărtăşanie, este sânge regesc, este sânge nobil, dumnezeiesc. „Poporul creştin este un popor de împăraţi”, cum scrie sfântul apostol Petru. Or, noblesse oblige, spun francezii. Păcatele noastre, ale botezaţilor, sunt mult mai grave decât ale nebotezaţilor. Căci una este ca un om oarecare să fie văzut beat sau prins la furat, sau auzit că vorbeşte necuviincios, sau înjură, şi cu totul altceva este ca aceste fapte să le săvârşească un rege sau moştenitorul tronului. Fiecăruia dintre noi îi adresează sfântul Leon cel Mare îndemnul său: „Recunoaşte-ţi, creştinule, demnitatea!”.

Pr. Claudiu Dumea

Vizualizări: 19

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor