altmarius

cultură şi spiritualitate

Meditaţie-Duminica a XXXIII-a de peste an
În duminica de astăzi, penultima din anul liturgic, Biserica ne îndreaptă atenţia asupra evenimentelor escatologice, adică asupra evenimentelor ce se vor petrece la sfârşitul veacurilor. Lumea aceasta a avut un început, va avea şi un sfârşit, e unul dintre adevărurile elementare şi fundamentale pe care Dumnezeu îl descoperă în Sfânta Scriptură. Sfârşitul lumii va coincide cu a doua venire a lui Cristos, când se va pune punct definitiv istoriei omeneşti.
Dar nu numai Scriptura ne spune că lumea aceasta a avut un început şi va avea un sfârşit; ne-o spun şi oamenii de ştiinţă. Oamenii de ştiinţă au constatat că Soarele se încălzeşte din ce în ce mai mult, astfel încât, la un milion de ani, temperatura pământului creşte cu un grad; la 200 milioane de ani, Soarele va fi de o sută de ori mai strălucitor, iar temperatura pe pământ va fi de 300 de grade. Evident că, atunci, totul pe Pământ, plante, animale, oameni, va fi transformat în scrum şi cenuşă. După ce Soarele va atinge temperatura maximă, se va răci rapid, îşi va pierde complet căldura: Pământul va continua să se învârtă în jurul Soarelui ca o planetă moartă, îngheţată, fără lumină şi fără căldură. Despre acest sfârşit al lumii ne vorbesc textele Sfintei Scripturi ale Liturghiei de astăzi. Sfârşitul lumii este motiv de spaimă, de groază pentru cei răi şi nelegiuiţi, motiv de speranţă şi de aşteptare pentru cei buni. Aşa ne prezintă lucrurile profetul Daniel, în prima lectură a Liturghiei de azi. Profetul scrie cuvintele pe care le-am auzit pe vremea regelui păgân grec Antioh al IV-lea, Epifon, care stăpânea Palestina; erau vremuri de strâmtorare, de prigoană, de condamnare la moarte pentru evreii ce voiau să păzească legea lui Dumnezeu. Profetul îi încurajează „Va veni odată sfârşitul acestor lumi nedrepte. Atunci, toţi vor învia, toţi vor fi judecaţi şi vor primi ce i se cuvine fiecăruia: cei buni, răsplata veşnică, cei răi, osânda veşnică”.
Isus, în Evanghelia pe care am auzit-o, reia şi întăreşte cuvintele profetului Daniel despre sfârşitul lumii şi învierea tuturor: „Atunci îl vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere mare şi mărire. El îi va trimite pe îngeri care îi va aduna pe aleşii săi din cele patru vânturi de la marginile pământului”.
Ca şi evreii de pe vremea împăratului Antioh al IV-lea, evreii creştini au avut şi vor avea întotdeauna de îndurat prigoane din partea celor răi. Primul prigonitor, împăratul Nero, oferea un spectacol extraordinar poporului. Seara, după ce Soarele se ascundea după dealurile Romei şi întunericul cobora, poporul venea să vadă grădinile iluminate ale împăratului. Legate de plopi, unse cu smoală, trupurile creştinilor iluminau parcurile imperiale în chip de torţe vii. La Roma se vede şi azi un stadion uriaş: Colosseum. Aici, poporul se aduna să asiste la un spectacol sângeros – leii şi tigrii, aduşi din junglele Africii, rupeau cu ghearele şi dinţii carnea de pe trupurile creştinilor. Nisipul de pe mijlocul stadionului a supt sângele a sute de mii de creştini: copii, tineri şi tinere în floarea vârstei, oameni bătrâni. Biserica era ameninţată cu exterminarea. Împăratul Diocleţian a bătut o monedă cu această inscripţie: „Nomine Christianorum deleto” – „În amintirea distrugerii numelui de creştin”.
În continuare, lumea s-a civilizat, dar păgânismul a supravieţuit; cei care vor să trăiască după credinţa şi legea lui Cristos nu mai sunt sfâşiaţi de colţii tigrilor şi ghearele leilor, dar sunt sfâşiaţi de colţii şi ghearele mult mai ascuţite şi mai dureroase ale ironiilor, vorbelor, dispreţului şi ale altor forme rafinate de prigoană. Ce i-a susţinut şi susţine curajul martirilor dintotdeauna? Promisiunea lui Cristos. La sfârşitul veacurilor, se va înfăptui judecata cea dreaptă – cei drepţi, chiar dacă au fost ucişi pentru credinţă, vor învia, îngerii îi vor aduce din cele patru vânturi, pentru a primi răsplata fericirii nepieritoare.
Sfârşitul lumii, ne spune Isus în Evanghelia de azi, va fi însoţit de fenomene cosmice înspăimântătoare: Soarele se va întuneca, Luna nu-şi va mai da lumina, stelele vor cădea din cer şi puterile cerului se vor clătina. Acum vreo 25 de ani, un scriitor, într-o carte intitulată „Va fi mâine sfârşitul lumii?”, spunea că, în curând, tehnica militară va reuşi să abată corpuri cereşti de pe orbita Pământului şi să bombardeze cu ele poziţiile inamicului. Aşa se gândea autorul că se vor adeveri cuvintele profetice ale lui Isus: „Stelele vor cădea de pe cer şi puterile cerului se vor clătina”. Ceea ce era atunci de domeniul basmelor, astăzi a devenit realitate. Se scrie şi se vorbeşte atâta despre războiul stelelor, despre militarizarea Cosmosului. Omenirea dispune de mijloace pentru a distruge în câteva minute planeta, cu tot ce e viaţă pe ea. Sfârşitul lumii printr-un război nuclear poate veni în orice moment.
„Cât priveşte ziua şi ceasul”, spune Isus, „nimeni nu o ştie, în afară de Tatăl”. Totuşi, ne dă nişte semne prevestitoare. Cine a fost zilele trecute la sfânta Liturghie a putut auzi la Evanghelie câteva dintre aceste semne care prevestesc sfârşitul. Unul dintre ele este decăderea morală a omenirii: materialismul, desfrâul, corupţia generală. „Ce s-a întâmplat în zilele lui Noe”, spune Isus, „la fel se va întâmpla în zilele Fiului Omului” Oamenii mâncau, beau, se însurau şi se măritau până în ziua în care Noe a intrat în corabie, a venit potopul şi i-a înghiţit pe toţi. Se va întâmpla ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, când oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, plantau, zideau, dar în ziua în care Lot a ieşit din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă şi i-a nimicit pe toţi. Un alt semn prevestitor al sfârşitului lumii este lepădarea de credinţă, ateismul în masă. „Când va veni Fiul Omului”, se întreabă Isus, „oare va mai găsi credinţă pe pământ?” Suntem în stare să ne deschidem bine ochii şi să descoperim aceste semne prevestitoare ale sfârşitului?
Isus ne îndeamnă la o convertire urgentă: „Fiţi gata, fiţi pregătiţi, căci atunci când vă aşteptaţi mai puţin, Fiul Omului va veni”. Acum putem însă profita de dragostea şi iertarea lui Cristos, atunci va fi prea târziu. Un cunoscut judecător american, Warren Candler, a practicat în tinereţe avocatura. La un proces, a reuşit să-l scape pe un client al său, care săvârşite un delict, prin nişte circumstanţe atenuante. Erau de faţă la proces şi bătrânii părinţi ai acuzatului. Tânărul avocat şi-a pus la bătaie tot talentul şi priceperea sa. Rezultatul: inculpatul a fost achitat, declarat nevinovat de către juriu. Anii au trecut. Omul a fost adus din nou la judecată. Făcuse o crimă. Warren Candler era acum judecător. A rostit sentinţa: condamnat la moarte prin spânzurătoare. Condamnatul a început să-l implore: „Domnule Candler, salvaţi-mă, doar m-aţi mai salvat o dată”. Răspunsul a fost: „Atunci eram avocat, acum sunt judecător. Nu mai pot face nimic”.
La fel, acum Cristos ne este avocat, apărător. Atunci e judecător, nu mai poate face nimic pentru noi. Dacă conştiinţa nu ne reproşează nimic, dacă viaţa noastră creştină e corectă, dacă nici un păcat nu ne apasă pe conştiinţă, sfârşitul lumii, venirea lui Cristos, nu ne înspăimântă, dimpotrivă, o aşteptăm cu nerăbdare, spunem aşa cum a spus regina Victoria a Angliei, după o predică despre a doua venire a lui Cristos: „Aş dori ca el să vină în timpul vieţii mele, ca să-mi iau coroana de pe cap şi s-o aşez la picioarele sale”. Dacă conştiinţa ne este în ordine, vom repeta acea aclamaţie ce se auzea în adunările liturgice ale primilor creştini: „Marana tha!” „Vino, Doamne Isuse!” Amin.

Pr. Claudiu Dumea

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor