altmarius

cultură şi spiritualitate

Meditaţie-Duminica a XI-a de peste an

Cele două povestiri pe care le-am auzit, prima din lectura întâi, a doua din Evanghelie, sunt atât de mişcătoare, de fascinante, de frumoase, încât noi, predicatorii, ne întrebăm dacă nu le stricăm farmecul şi frumuseţea încercând să le mai explicăm, dacă, în loc de predică, n-ar fi mai bine să le mai citim odată şi să continuăm apoi liturghia.
Cuvântul lui Dumnezeu face să defileze astăzi prin faţa ochilor noştri o mulţime de personaje: profetul Natan, regele David, în prima lectură. În a doua lectură am auzit glasul unui om care a făcut dulcea experienţă a iubiri lui Dumnezeu: fericit omul căruia i s-a iertat păcatul…
În Evanghelie avem o adevărată avalanşă de personaje: Isus, Simon farizeul, păcătoasa convertită, comeseni care cârteau în ascuns, femeile care îl urmau pe Isus. Dar dintre toţi, exceptându-l pe Isus, sunt regele David care îşi mărturiseşte cu glas tare vinovăţia şi păcătoasa din Evanghelie, care nu rosteşte niciun cuvânt, ci plânge, dar prin plânsul ei, vorbeşte mai bine decât David, căci, dacă cineva poate să-şi mai exprime suferinţa, suferă desigur, dar dacă nu mai e în stare să găsească cuvinte pentru a o exprima, suferinţa inimii e peste măsură de mare.
Mai întâi avem cuvântul lui Dumnezeu rostit prin profetul Natan. Cuvântul lui Dumnezeu care, cum spune apostolul Pavel, e ca o sabie cu două tăişuri, care pătrunde în inimă, sfârtecă măruntaiele şi scoate la suprafaţă tot ce-i ascuns înlăuntrul omului, deschide ochii minţii ca omul să vadă grozăvia păcatului şi prăpastia în care a căzut. David îşi pierde capul văzând-o pe Betsabeea, frumoasa soţie a lui Urie, ofiţerul său fidel. David comite nu un singur păcat, ci o serie întreagă de fapte mârşave: adulter, cu soţia furată unui prieten bun, care e gata să meargă la moarte pentru rege şi pentru patrie, violenţa, crima, uciderea prietenului pentru a-i lua femeia, intrigi, puneri la cale în ascuns pentru a-şi trimite prietenul la moarte pe front, ipocrizie neruşinată, atenţii făcute prietenului trădat pentru a salva aparenţele, pentru a trece neprihănit şi curat ca lacrima în ochii oamenilor. Dar Dumnezeu, care nu poate fi păcălit cu asemenea strategii, îi smulge masca onorabilităţii pe care regele şi-a pus-o pe faţă, făcându-l să se vadă ca într-o oglindă, în toată urâţenia sa, să vadă ce monstru cu coroană pe cap şade pe tron: „Tu ai făcut aceasta în ascuns, eu o voi scoate la lumina soarelui”. Prin profetul Natan îi descoperă numele nemernicului bogat care i-a furat oiţa săracului, singura lui avere care îşi întreţinea familia: se cheamă David: „Tu eşti acela”. Păcatul lui David era deosebit de grav fiind vorba de un abuz de putere. El fusese pus rege, prinse putere şi autoritate de la Dumnezeu, ca să-i apere şi să-i ocrotească pe supuşii săi săraci şi neajutoraţi, nu să-i nedreptăţească, să le ia femeile şi să-şi facă de cap crezând că el este Dumnezeu, că este stăpân absolut, că are putere nelimitată.
Profetul Natan îi arată regelui în ce constă gravitatea şi monstruozitatea păcatului. Cui i-a făcut rău regele David? Va zice imediat: împotriva lui Urie care i-a făcut două nedreptăţi: i-a luat nevasta şi l-a asasinat mişeleşte. Sau: a păcătuit împotriva Legii lui Dumnezeu, încălcând de fapt două legi ale Decalogului: să nu ucizi şi să nu săvârşeşti adulter. Nu, nu împotriva unei legi a păcătuit David, ci împotriva lui Dumnezeu însuşi, căci îndărătul lui Urie era însuşi Dumnezeu. Cine loveşte în omul nevinovat loveşte în omul lui Dumnezeu. „Pe Dumnezeu l-a dispreţuit” – îi aruncă în faţă profetul Natan. Iar David va recunoaşte într-unul din Psalmii săi „Numai împotriva ta am păcătuit şi ce-i rău înaintea ta am făcut”. A fost un act de ură nerecunoscută având în vedere că Dumnezeu îl răsfăţase şi îl copleşise cu nenumărate favoruri: „Te-am uns rege… te-am eliberat din mâinile lui Saul… ţi-am dat casa stăpânului tău… ţi-am dat tronul lui Iuda … şi eram gata să-ţi dau şi mai mult”. Aceste binefaceri erau tot atâtea circumstanţe agravante pentru regele vinovat.
Demascat, pus la zid, David capitulează. Se recunoaşte ceea cea ce este cu adevărat. Nu numai că îşi recunoaşte vina dar şi-o mărturiseşte cu glas tare, cu sinceritate şi umilinţă: „Am păcătuit împotriva Domnului”. Iar răspunsul lui Dumnezeu este iertarea. Natan a zis către David: „Domnul îţi iartă păcatul”. Regele David e cel mai mare şi cel mai strălucit rege al poporului evreu din toate timpurile: e mare nu pentru că a procurat terenul şi materialul pentru măreţul templu din Ierusalim – una din cel şapte minuni al lumii antice –, nu pentru vitejia sa, pentru că a sucit gâtul unui urs cu care s-a luptat şi pentru că l-a doborât cu praştia pe uriaşul Goliat, nu pentru victoriile sale strălucite, pentru că a cucerit Ierusalimul, nu pentru că a întemeiat statul israelian unind Regatul de Sud cu cel de Nord. David devine cu adevărat mare atunci când nu-şi mai ascunde murdăria, mizeria sub tron, când se căieşte, se umileşte, îşi recunoaşte vinovăţia şi cere cu sinceritate iertare, când îşi plânge păcatul. El rămâne modelul desăvârşit de convertire pentru toţi păcătoşii din toate timpurile, în special pentru deţinătorii de putere lumească sau de orice altă natură care, ştiindu-se ştiuţi de toată lume că sunt corupţi, compromişi, continuă să ascundă murdăria sub preş, îşi ţin masca nevinovăţiei pe faţă, minţind fără ruşine şi recurgând la toate mijloacele ca să apară ireproşabili în ochi lumii. Ei nu cunosc bucuria iertării şi a eliberării interioare, ci trăiesc toată viaţa cu frica de a nu fi demascaţi, exact ca acel ateu celebru care, înainte de a muri, a fost sincer şi a mărturisit: „Am trăit toată viaţa cu senzaţia omului care călătoreşte fără bilet, care poate fi prins în orice moment”.
Dar şi mai impresionantă este scena din Evanghelia de azi cu păcătoasa publică prăbuşită la picioarele lui Isus. Ea nu-şi mărturiseşte păcatele ca David. Nici nu era nevoie, fiindcă i le cunoştea toată lumea; cu destrăbălările ei scandalizase întreg ţinutul. De altfel l-a mărturisit în faţa lui Isus farizeul în casa căruia femeia năvălise fără aprobarea lui, spurcându-i astfel locuinţa şi pe toţi cei care se aflau în ea. Ea se mulţumeşte să improvizeze riturile unei liturgii a iubirii şi a duioşiei: cade la picioarele lui Isus, îi spală picioarele pline de praf cu lacrimile ei, i le şterge cu părul bogat al capului ei, gest care contravenea bunelor obiceiuri la vremea aceea – ca o femeie să umble cu capul descoperit şi cu părul despletit, era un scandal –, îi săruta picioarele şi i le stropea cu parfum. De ce plângea în hohote femeia aceasta? Vărsa lacrimi de căinţă, de durere pentru păcatele ei. Am zis că mai degrabă erau lacrimi de fericire şi de recunoştinţă pentru iertarea primită, pentru ca găsea adevărata fericire sau şi bucuria care nu-i totuna cu plăcerea trupului, îi luase povara zdrobitoare de pe conştiinţă, o scoase din iadul în care se afla. Nu putea să-şi exprime altfel fericirea şi recunoştinţa; exact ca tânărul despre care vorbeşte cardinalul Charles Jourenet, în cartea sa Biblia şi Biserica. Vicarul unei parohii din New York, care se ocupa de negri, a fost chemat să ducă sfintele sacramente unui tânăr negru de 25 de ani care o omorâse pe prietena sa şi urma ca peste o oră să fie pus pe scaunul electric, să fie executat. Preotul l-a spovedit, i-a dat sfânta Împărtăşanie, după care a urmat o pauză lungă de tăcere. Apoi tânărul i-a zis: „Părinte, eu mi-am risipit întreaga viaţă, n-am învăţat să fac nimic, ştiu să fac un singur lucru, să lustruiesc ghetele, am fost lustragiu”. Şi fără să aştepte vreun răspuns, se aşeză în genunchi, scuipă în palmă şi freacă ghetele preotului. În acea clipă se gândeşte: „E Magdalena la picioarele lui Isus!” Este Evanghelia care continuă… Ca şi Magdalenei i s-a iertat toate păcatele pentru că a iubit mult. Şi noi vom fi iertaţi, dacă vom fi iubit.
Farizeului care îi făcea reproşuri lui Isus nu i s-au iertat păcatele fiindcă nu iubea deloc. Era unul din acei filantropi care făcea faptele iubirii – i-a dat lui Isus de mâncare –, dar nu avea iubire, căci nu s-a convertit, nu voia să se aplece, să se umilească. Orbit de orgoliu, credea că nu are pentru ce cere iertare, se credea drept şi ireproşabil şi nu era. O privea şi o arăta cu degetul dispreţuitor pe femeia de la picioarele lui Isus şi nu-şi dădea seama că prostituata care plângea la picioarele lui Isus va intra înaintea lui în împărăţia cerului, căci necurăţia sufletului, cum e numită mândria, este un păcat mai grav decât necurăţia trupului. „O vezi pe femeia aceasta?” îl întreabă Isus pe farizeu. Bineînţeles că o vedea. Dar farizeul vedea în acea femeie ceea ce nu era şi nu vedea ce era; vedea păcatele care nu mai erau şi nu vedea făptura nouă care apăruse în ea. Căci iertarea primită de la Dumnezeu înseamnă o transformare rodnică a omului. Nu este vorba doar de înlăturarea păcatelor, de înlăturarea unei grămezi de murdărie, cu crearea unei făpturi noi. E smulgerea din piept a inimii de carne, capabilă de iubire. „Zideşte în inima mea o inimă curată”, se ruga David în unul din psalmii săi de pocăinţă. Şi Dumnezeu a zidit în el o inimă curată după ce David şi-a plâns păcatul. Despre această transformare radicală înfăptuită după convertire ne vorbeşte şi apostolul Pavel în a doua lectură de azi; se simte o altă făptură: „Trăiesc eu, dar de fapt nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine”. Iertarea acordată de Isus prostituatei căită nu este o aprobare a păcatului sau o îngăduire faţă de slăbiciunile trupului. Ne spune Apostolul „Trupul nu este pentru necurăţie ci este pentru Domnul… Aţi fost cumpăraţi cu un preţ mare. Preamăriţi-l, aşadar, pe Dumnezeu în trupul vostru”(1Cor 6, 13.20). De acest lucru trebuie să ne amintim în chip special acum, când ne pregătim să ne unim cu Cristos în Euharistie căci, după cuvântul aceluiaşi Apostol, „cine se uneşte cu Domnul formează cu el un singur Duh” (1Cor 6, 17).

Pr. Claudiu Dumea

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor