altmarius

cultură şi spiritualitate

DUMINICA A XVIII-A DE PESTE AN

http://www.arcb.ro/index.php?option=com_eventlist&view=details&...

Is 55,1-3, Ps 144, Rom 8,35.37-39, Mt 14,13-21

Liturgia cuvântului începe în duminica de azi cu un text din profetul Isaia, care, de fapt, este un îndemn: „Voi, cei însetaţi, veniţi şi scoateţi apă, cumpăraţi fără bani vin şi lapte. De ce cheltuiţi bani pentru ce nu este pâine, pentru ce nu satură?”

Dar ce este această băutură misterioasă, care ne potoleşte setea? Ce este această mâncare misterioasă, care ni se dă gratuit şi care ne potoleşte foamea? Răspunsul ni-l dau celelalte lecturi biblice pe care le-am ascultat.

Mai întâi de toate, trebuie să recunoaştem că noi, oamenii, ne cheltuim viaţa, forţele, timpul, energiile, sănătatea pentru lucruri care nu ne potolesc foamea şi setea cea mai chinuitoare: foamea şi setea inimii de fericire, de bucurie, de pace şi linişte interioară. Cine şi-a cheltuit viaţa şi energiile numai pentru bani, avere, plăceri, ambiţii, carieră, ajuns în pragul bătrâneţii şi al morţii, simte un gol imens în inima sa. Privind înapoi, se întreabă: „Cu ce m-am ales? De ce am trăit?” Prin glasul profetului Isaia, Dumnezeu ne îndeamnă să căutăm în altă parte mâncarea şi băutura care ne satură cu adevărat foamea şi setea inimii. Exact cum au făcut Apostolii din Evanghelie la îndemnul lui Isus. Ei aruncaseră mrejele într-o parte a bărcii, au muncit toată noaptea, dar nu au prins nimic. Când, la porunca lui Isus, au aruncat mrejele, în cealaltă parte a bărcii, mrejele s-au umplut cu peşte.

Care este, aşadar, mâncarea şi băutura adevărată pe care ne-o oferă Dumnezeu? Este o dublă mâncare şi băutură, pe care continuă să ne-o dea ori de câte ori celebrăm sfânta Liturghie. Mai întâi, este cuvântul său. Am auzit ce ne-a spus în prima lectură, prin profetul Isaia: „Plecaţi-vă urechea… ascultaţi şi veţi trăi”. „Nu numai cu pâine trăieşte omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”.

Şi a doua mâncare şi băutură ne este indicată în Evanghelia pe care am ascultat-o: este Euharistia, Trupul şi Sângele lui Cristos. Isus a săvârşit minunea înmulţirii pâinii în pustiu, pentru a pregăti mulţimile în vederea unei minuni şi mai mari: Euharistia, pâinea coborâtă din cer, care continuă să se înmulţească prin mâinile preoţilor, până la sfârşitul lumii. De aceea, la înmulţirea pâinilor în pustiu, Isus săvârşeşte aceleaşi gesturi şi rosteşte exact aceleaşi cuvinte pe care le găsim la întemeierea Euharistiei la Cina cea de Taină: a luat pâinile, şi-a ridicat ochii spre cer, le-a binecuvântat şi le-a dat ucenicilor săi, pentru ca ei să le împartă mulţimii. Într-o seară a săvârşit Isus minunea înmulţirii pâinilor. Tot seară era când a orânduit Euharistia în cenacol. Notează evanghelistul că Isus tocmai aflase o veste rea: moartea lui Ioan Botezătorul; era un semnal de alarmă pentru Isus, aceeaşi soartă o va avea şi el în curând; era în pericol. Aşadar, şi în inima Mântuitorului era pustiu, era seară, se lăsau întunericul, neliniştea, frica, tulburarea. Seara a înmulţit pâinile, seara a orânduit Euharistia, tocmai pentru ca noi să scoatem din ea lumina şi forţa când asupra noastră cad întunericul, suferinţa, neliniştea, tulburarea.

Acum să ne facem un mic examen de conştiinţă cu privire la atitudinea noastră faţă de Cuvântul lui Dumnezeu şi faţă de Euharistie. Cuvântul lui Dumnezeu l-am auzit citit şi explicat la predică ani şi ani de zile. I-am dat vreo importanţă? L-am luat în serios? L-am primit în inima şi în viaţa noastră? Sau, pur şi simplu, l-am lăsat să ne treacă pe lângă urechi? Nu cumva inima noastră e ca piatra despre care vorbeşte un mare poet african, Sadhu Sundar Singh? „Într-o zi”, scrie poetul, „stăteam pe malul unui râu. Am luat din apă o piatră frumoasă, rotundă, şi am sfărâmat-o. Înăuntru era uscată. Această piatră zăcea de foarte multă vreme în apă, dar apa nu a intrat în ea”. Acelaşi lucru se întâmplă cu oamenii din Europa. De veacuri îi înconjoară creştinismul, trăiesc în creştinism, dar creştinismul nu a intrat în ei, n-are viaţă în ei. Vinovat nu e creştinismul, ci inima creştinilor.

Euharistia! Nu ne comportăm ca şi evreii din Evanghelia de azi? Când Isus a înmulţit pâinile, ca să le dovedească puterea pe care el o are, de a înmulţi pâinea euharistică prin mâinile preoţilor, până la sfârşitul lumii, evreii au mâncat pe săturate şi şi-au umplut stomacul. Când Isus le vorbeşte în continuare despre Euharistie, despre pâinea coborâtă din cer, pe care le-o promite, evreii nu cred, îi întorc spatele şi pleacă: de o asemenea pâine cerească n-au nevoie, nu le trebuie. Necredinţa evreilor continuă peste veacuri la creştini. Creştinii nu numai că nu cred în sfânta Euharistie, dar nu le trebuie, n-au ce face cu ea, îi întorc spatele, se mulţumesc, ca şi evreii, cu pâinea ce le satură stomacul.

Un mare scriitor din vremurile noastre, convertit de la protestantism la catolicism, povesteşte că, într-o zi, un prieten al său protestant – ştim că protestanţii nu au Euharistie – l-a întrebat: „Dacă e adevărat că în Euharistie e primit în mod real Cristos, cu Trupul, Sângele, sufletul, dumnezeirea sa, de ce atât de puţini (catolici) se apropie de Împărtăşanie?” Răspunsul convertitului a fost: „Nu se apropie de altar pentru că nu cred. E o anomalie. Sunt creştini, dar nu-şi iau în serios credinţa”.

Dacă Euharistia este semnul suprem al iubirii lui Cristos faţă de noi, ne întrebăm şi noi ca Apostolul Paul: „Ce ne va despărţi de dragostea lui Cristos?”

Pr. Claudiu Dumea

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor