altmarius

cultură şi spiritualitate

Manastirea Stanisoara

Manastirea Stanisoara

Manastirea Stanisoara este o manastire ortodoxa cu viata de obste aflata in localitatea Calimanesti, pe versantul muntelui Cozia, pe malul stang al raului Olt, mai sus de Manastirea Turnun, in judetul Valcea. Pana in secolul al XVIII-lea, manastirea a fost numita "Nucet", dupa aceasta data ea fiind numita "Stanisoara", de la stanele de oi prezente in aceste locuri inalte.

Asezamantul monahal de la Stanisoara este unul deosebit de retras, la acesta ajungandu-se destul de greu. Monahii din obste sduc o viata duhovniceasca aproape pustniceasca, petreand in rugaciune, in slujbe de toata noaptea, nemancand carne si nevoindu-se dupa puteri.

Manastirea Stanisoara - scurt istoric

Primii sihastri au venit in acest loc din sihastriile Nucet si Ostrov, situate la numai cativa kilometri distanta, pe minunata vale a Oltului. Incepand cu secolele XV-XVI, aici au inceput sa se retraga si unii sihastri din Manastirea Cozia. Acestia din urma, dupa mai multi ani de nevointa in obste, se retrageau in liniste, fie pe muntele Nucet, fie pe alti munti din imprejurimi.

 Manastirea Stanisoara

Sihastrii retrasi aici si-au facut pesteri in muntii singuratici, ocupandu-se exclusiv cu rugaciunea si cu lecturile sfinte. Pustnicii cunoscuti de traditie - Meletie, Neofit si Isaia - au venit aici din Manastirea Cozia, in jurul anului 1671, si au fondat un mic schit pe locul actual al manastirii. Primul asezamant monahal din sihastria Nucet - Stanisoara a fost un schit construit din lemn. Celor trei li s-au alaturat si alti frati veniti de la Manastirea Cozia, astfel luand fiinta Schitul Nucet.

In anul 1747, clucerul Gheorghe si boierii Anghel si Petru din Pitesti au zidit o biserica, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, si cateva chilii pentru calugari. In timpul razboiului din anul 1788 insa, armatele turcesti au ajuns pana la Schitul Nucet, distrugand biserica si chiliile, iar pe calugari omorandu-i. Dupa aceasta, vreme de vreo douazeci de ani, in chiliile incendiate si parasite ale schitului au poposit numai pastorii de oi din zona.

Manastirea Stanisoara

In anul 1807, in locurile sihastresti de la Nucet au venit doi calugari de la Sfantul Munte Athos: sarbul Sava si romanul Teodosie. Cei doi, ajutati fiind de episcopului Iosif al Argesului, au zidit o noua biserica, pe ruinele celei vechi. Intregul complex monahal a fost terminat in anul 1850, din pricina unei mici stane de oi, acesta fiind numit de acum "Stanisoara". 

Pana in anul 1864, noua Manastire Stanisoara a fost metoc al Manastirii Cozia, iar dupa aceasta data manastirea a devenit independenta. Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu.

Manastirea Stanisoara

Inmultindu-se numarul calugarilor, in anul 1903, staretul manastirii, arhimandritul Nicandru Manu, ajutat de soborul manastirii, a pus bazele bisericii celei noi, care a fost terminata si sfintita in anul 1909. In acelasi an, la nord de biserica, au fost ridicate mai multe chilii.

Pisania bisericii marturiseste urmatoarele: "Intru slava Sfintei Treimi si a Sfantului Mucenic Gheorghe s-a ridicat din temelie aceasta sfanta biserica, punandu-se temelia la anul 1904 august 7 si s-a sfintit la anul 1909, aprilie 23 in zilele prea inaltatului nostru rege Carol I si cu binecuvantarea PS episcop de Arges, dr. Gherasim Timus, prin osteneala si staruinta staretului arhimandrit Nicandru Manu, impreuna cu tot soborul manastirii si cu alti ctitori." 

Manastirea Stanisoara

Arhitectul bisericii a fost italianul Debona Apoloni. Acelasi arhitect a ridicat, in anul 1906, terasa dinspre miazanoapte, pe care s-a cladit un frumos pavilion in stil romanesc, folosit pentru a adaposti chiliile calugarilor. Acest pavilion s-a ridicat prin ravna staretului Ilarion Dumitrache, si cu binecuvantarea episcopilor Emilian Grigore si Iosif Gafton.

Manastirea Stanisoara

Incendiul din luna februarie a anului 1917 a distrus chiliile schitului, in locul acestora, intre anii 1936-1940, fiind zidit un frumos paraclis, in forma de nava. Paraclisul este folosit astazi de calugari pentru slujbele din vremea iernii. In anul 1937, la punerea pietrei de temelie a paraclisului au participat sase arhierei, membri ai Sfantului Sinod.

Manastirea Stanisoara - biserica cea mare

Biserica cea mare, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, este o constructie masiva din piatra, avand o turla mare, pe naos; naosul si pronaosul formeaza un singur spatiu mare; pridvorul este deschis, fiind sustinut de patru coloane din piatra, sculptate in partea superioara; biserica este acoperita cu tabla.

Manastirea Stanisoara 

Pictura interioara a fost realizata in anul 1948, de zugravul Dumitru Belizarie si de elevul sau; ferestrele bisericii au vitralii pictate cu sfinti. Manastirea mai pastreaza, ca odoare de pret, cateva icoane vechi aduse de la Sfantul Munte Athos de calugarii Sava si Teodosie, precum si un "antimis", daruit acesteia de Manastirea Cozia, in anul 1809.

De asemenea, in manastire se mai pastreaza si cateva icoane cu semnatura pictorului Belizarie I. Pascu din Pitesti, precum si carti slavonesti de ritual aduse de cei doi calugari de la Sfantul Munte. In biserica mare se pastreaza si un policandru de la Manastirea Curtea de Arges, care se presupune a fi daruit de domnitorul Neagoe Basarab.

Manastirea Stanisoara - localizare si cai de acces

Manastirea Stanisoara este situata in Muntii Cozia, la zece kilometri nord de gara Calimanesti - Jiblea. Aici se poate ajunge atat dinspre Calimanesti, cat si dinspre Manastirea Turnu, pe poteci ce serpuiesc prin padure. Dinspre Manastirea Turnu, distanta este de sase kilometri, mai scurta decat din Calimanesti, dar mai grea, cu drumul mai abrupt. Dinspre Turnu se fac aproximativ doua ore.

 Manastirea Stanisoara

Manastirea Stanisoara

Mai exista si un alt drum, care porneste din Pausa; accesul se face prin valea Pausa - Stanisoara, pe directia nord, plecand din halta CFR Pausa - Caciulata, la aproximativ sase kilometri, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ patru kilometri. In drumul lor spre Cabana Cozia sau spre releul de televiziune de pe munte, turistii trec prin curtea Manastirii Stanisoara.

Teodor Danalache

Manastirea Stanisoara

Mai multe imagini cu Manastirea Stanisoara: Galeria de imagini - Manastirea Stanisoara.

Vizualizări: 32

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor