altmarius

cultură şi spiritualitate

Mănăstirea „Sfânta Maria“ din Techirghiol

Vindecare-pentru-suflet-si-trup

Mănăstirea „Sfânta Maria“ din Techirghiol :

Vindecare pentru suflet şi trup

http://www.ziarullumina.ro/articole;1639;1;58679;0;Vindecare-pentru...

 

Nimic nu este mai înălţător decât puterea rugăciunii în locuri pe care Dumnezeu le-a binecuvântat spre folosul oamenilor. Un astfel de loc este şi Mănăstirea "Sfânta Maria" de la Techirghiol, Stavropighie patriarhală, acolo unde, într-o fericită îngemănare a tămăduirii trupeşti şi sufleteşti, creştinii pot găsi o adevărată oază de sănătate. Chiar în incinta mănăstirii se află Centrul social-pastoral "Sfânta Maria", a cărui bază de tratament poate rivaliza cu cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice. Prin contractele pe care centrul le are cu casele de pensii din întreaga ţară, până şi pensionarii cu cele mai mici venituri pot beneficia de servicii medicale de excepţie.

  • Bază de tratament la Mănăstirea Techirghiol

 

 

Am ajuns la Mănăstirea "Sfânta Maria" Techirghiol, într-o zi cu o încărcătură spirituală aparte, când cei care îşi tratează aici afecţiunile medicale tocmai ieşeau de la slujba de Vecernie. Am înţeles atunci că doar o binecuvântare a întregit acest univers şi am încercat să pătrund într-o lume ce vine de dincolo de acele virtuţi maiestuos invocate de Sf. Apostol Pavel: credinţa, nădejdea şi dragostea!

Centrele social-pastorale din lumea ortodoxă au însemnat dintotdeauna o comuniune între cei mai puţin ajutoraţi şi cei care, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, nădăjduiesc să găsească o cale spre veşnică tămăduire. Pentru că o casă de odihnă, oricât ar fi de primitoare şi de aspectuoasă, nu poate acoperi toate necesităţile persoanelor cu multiple probleme de sănătate, trebuia ca cineva să aibă iniţiativa de a veni în ajutorul celor suferinzi, lucru care la Techirghiol s-a concretizat atât din perspectivă medicală, cât şi spirituală. Pornind de la necesitatea reorganizării principalelor centre sociale, pastorale şi misionare ale Patriarhiei Române, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fosta Casă de odihnă a clerului de la Techirghiol a devenit Centrul social-pastoral "Sf. Maria". Liniştea de aici este unică, iar medicii şi preoţii îi ajută deopotrivă pe pacienţi în tămăduirea trupească, dar şi sufletească, de care aceştia au atâta nevoie.

 

Şi cei săraci pot beneficia de tratamentele acestui aşezământ

 

Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să cunoască amănunte despre acest loc binecuvântat, am apelat la părintele arhimandrit Cleopa Nistor, administratorul centrului, care ne-a făcut următoarele precizări: "Pe parcursul unui an avem în jur de 2.000 de pacienţi. Aceştia vin de obicei în serii de câte 18 zile. Lucrăm pe bază de contract cu casele de pensii din întreaga ţară, după o anumită procedură, care vine în sprijinul celor care doresc să se trateze în baza noastră de tratament. Pensionarii îşi întocmesc un dosar la casele de pensii de care aparţin, prin care solicită un bilet de tratament la Centrul de sănătate de la mănăstirea din Techirghiol, într-o anumită perioadă a anului. Acest lucru este foarte important de ştiut pentru toţi cei care doresc să beneficieze de serviciile centrului nostru. Costul integral al unui bilet de tratament pentru o perioadă de 18 zile este în jur de 1.400 de lei, acesta incluzând cazare, trei mese pe zi şi tratamentul prescris de medicul nostru de specialitate. Pacientul plăteşte doar jumătate din contravaloarea pensiei pe o lună de zile, urmând ca restul până la preţul integral al biletului de tratament să fie subvenţionat de Casa de Pensii. Majoritatea pacienţilor care au venit o dată aici solicită apoi în fiecare an să fie repartizaţi tot la Centrul de sănătate de la mănăstirea din Techirghiol. Mulţi dintre ei, dacă nu găsesc un loc liber în perioada de vară, vin în orice perioadă a anului, numai să fie cazaţi la mănăstire".

 

Nămolul sapropelic de la Techirghiol este renumit în toată Europa

 

Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază nămolul din această zonă. "Strămoşii" nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care prin degradare produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul folosit în baza de tratament a Centrului social-pastoral "Sf. Maria" este natural, fiind extras de pe fundul lacului Techirghiol. Stratul de nămol negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici. Din punctul de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. La recomandarea medicului specialist, aici se pot face diverse proceduri: electroterapie, magnetoterapie, băi de nămol, băi sărate cu apă din lacul Techirghiol, băi galvanice, băi de plante, masaj, kinetoterapie.

 

Asistenţă spirituală şi medicală

 

La slujbele care se săvârşesc în cadrul mănăstirii pot participa toţi cei care doresc o tămăduire desăvârşită. Aşa cum ne spune părintele arhimandrit Cleopa, "pe lângă slujbele tipic mănăstireşti, special pentru pacienţii veniţi la tratament se face Sfântul Maslu în fiecare zi de vineri seara, ceea ce aduce multă pace sufletească, fiind spre folosul celor suferinzi. Perioada de tratament care este prevăzută prin contract este de la începutul lunii aprilie până în 15 decembrie. Singura lună a anului în care baza de tratament este închisă este luna ianuarie, fiind perioada de concediu a angajaţilor. În condiţiile în care există solicitări şi în lunile februarie şi martie, noi putem veni în sprijinul doritorilor, dar cu plata integrală a serviciilor solicitate. Şi pentru că, aşa cum spuneam, dorinţa noastră este ca cei care vin la noi să plece vindecaţi sufleţeşte şi trupeşte, avem mare grijă şi de hrana spirituală, dar şi de cea trupească. În acest sens, cei care vin să se trateze în Baza de tratament de la Mănăstirea Techirghiol trebuie să ştie că avem meniuri diversificate, specifice fiecărei afecţiuni în parte, dar şi meniuri de post, pentru zilele de miercuri şi vineri, sau pentru posturile consemnate în calendarul bisericesc".

Pentru că, pe lângă odihnă şi tratament, pacienţii au nevoie şi de alte modalităţi de relaxare, la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel s-a amenajat Sala "Nazaret", în care există şi o bibliotecă unde se regăsesc şi cărţi donate de părintele arhimandrit Arsenie Papacioc şi de maica proin-stareţă Semfora Gafton. Părintele Viorel Pasmangiu, care este parohul Bisericii "Sfântul Ilie" din Techirghiol, se ocupă de organizarea unor evenimente speciale, care vin în sprijinul deconectării şi împlinirii spirituale a oaspeţilor din centru şi care permanent le este aproape cu un sfat, cu o discuţie menită să aducă linişte în sufletele acestora. De asemenea, la sfârşitul fiecărei săptămâni, pacienţii veniţi la taratament din toate colţurile ţării pot beneficia de excursii, organizate atât în Dobrogea, cât şi în Bulgaria. Şi asta se întâmplă spre marea încântare a celor care au ales ca loc de tămăduire acest lăcaş.

Centrul social-pastoral de la Mănăstirea "Sf. Maria" din Techirghiol este o binecuvântare pentru toţi cei care au ales vindecarea trupească, în contextul tămăduirii sufleteşti.

Cum a fost recuperat sanatoriul pentru cler de la Techirghiol

În 1928, patriarhul Miron Cristea cumpăra în staţiunea Techirghiol o vilă, unde a fost înfiinţat pentru cler un sanatoriu. Acest aşezământ a funcţionat până în timpul patriarhului Justinian Marina (1948-1977) când, politica dură antibisericească, dusă de partidul comunist, a hotărât confiscarea clădirilor ce aparţineau Bisericii. Sanatoriul preoţesc de la Techirghiol era şi el pe lista imobilelor care urmau să intre în patrimoniul Statului. Pentru a împiedica acest act nedrept, patriarhul Justinian a transferat, în 1951, de la Castelul Pelişor din Sinaia, bisericuţa de lemn care se afla în incinta domeniului regal de pe Valea Prahovei. Se înfiinţa astfel, aproape de lacul Techirghiol, un schit de maici, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar sanatoriul era recuperat, fiind considerat o anexă a schitului.

Biserica de lemn din curtea mănăstirii datează din secolul al XVIII-lea şi are hramul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Ea a fost construită pe la 1750 de credincioşii satului Maioreşti din judeţul Mureş şi mutată de regele Carol al II-lea, în anul 1934, la Castelul Pelişor din Sinaia. După al Doilea Război Mondial, bisericuţa ajunge în paragină, fapt observat de patriarhul Justinian, care o restaurează şi o mută la ţărm de mare.

Pentru protejarea bisericii vechi, care este monument istoric şi are nevoie de condiţii speciale de întreţinere, fiind şi neîncăpătoare pentru obştea monahală şi pentru credincioşii participanţi la slujbe, în 2003 a început construcţia noii biserici de zid cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". La 15 august 2009, Preafericitul Părinte Daniel a sfinţit paraclisul cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfântul Prooroc Moise" de la demisolul acesteia. (A.P.)

 

Vizualizări: 410

Comentariu publicat de dordanaela pe Iunie 21, 2011 la 10:04am
Felicitări pentru tot ceea ce faci.şi această postare este demnă de reţinut
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Iunie 21, 2011 la 10:20am
Mulţumesc mult!
Comentariu publicat de silvian dobre pe Iunie 21, 2011 la 1:21pm
AM VIZITAT ACEASTA MANASTIRE  IN 2 RANDURI ,RAMANAND CU O PUTERNICA INCARCARE SPIRITUALA !!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor