altmarius

cultură şi spiritualitate

Madame de Pompadour şi şampania Moët

Florentina Ţone HISTORIA
Madame de Pompadour (FOTO: Archives Moët & Chandon)
Afişul de promovare a sortimentului de şampanie White Star
Afişul de promovare a Crémant Imperial
Litografie de epocă înfăţişându-l pe Napoleon I vizitând cramele Moët din Epernay
Jurnalul lui Claude Moët - 13 mai 1750

Zoom

Afişul de promovare a sortimentului de şampanie White Star

Afişul de promovare a sortimentului de şampanie White Star are în centrul său o tânără femeie înveşmântată într-o rochie roz, fluidă, învârtită după trup, cum învârtite după trup, ca nişte coarde de viţă-de-vie, sunt şi cele două părţi ale unei eşarfe roşii, prinse la mijloc. Tânăra cu păr roşu-portocaliu, din care se iţesc frunze de viţă-de-vie, ţine în mână o tavă doldora de struguri.

Zoom

Afişul de promovare a Crémant Imperial

Afişul de promovare a Crémant Imperial înfăţişează o femeie cu trăsături indiene, purtând o rochie din satin. Poartă pe cap o fâşie din pânză de culoarea rochiei, din care „curg“ frunze de viţă-de-vie, în mâna dreaptă ţine cu pocal cu şampanie, iar cu stânga ţine, înmănunchiată, o mantie de culoare roşu-pal, care preia elemente decorative din designul rochiei. Ansamblul e fluid, lasă senzaţie de moale şi de curgere. E, în acelaşi timp, sofisticat, intenţionând să-i atragă pe „connaisseurs“.

Zoom

Jurnalul lui Claude Moët - 13 mai 1750

În jurnalul lui Claude Moët, în dreptul zilei de 13 mai 1750 găsim următoarea însemnare: „Envoyé par Sieur Charlot de Reims, deux cent quarante bouteilles en deux paniers pour le compte de Monsieur Geoffroy, adressés à Madame de Pompadour, à Compiègne [...]“ („Trimise de domnul Charlot de Reims, două sute patruzeci de sticle, în două coşuri, în numele domnului Geoffroy, pentru Madame de Pompadour la Compiègne [...]“)

După ce, vreme de zeci de ani, a ocupat un loc de cinste la festinurile regale şi a avut parte de ambasadori faimoşi precum Madame de Pompadour sau Napoleon, la sfârşitul secolului al XIX-lea, Casa de şampanie Moët & Chandon s-a dat pe mâna lui Alphonse Mucha. Artistul grafic ceh a realizat, astfel, în 1899 două postere şi câteva meniuri pentru sortimentele Crémant Imperial şi Champagne White Star.

Claude Moët, descendent al unei familii care fusese înnobilată de regele Carol al VII-lea în 1446, este cel care a pus pe picioare o afacere cu vinuri în regiunea Champagne, la Epernay, fondând în 1743 La Maison Moët. Avea să fie începutul unei afaceri de succes, care trăieşte şi astăzi, la mai bine de 250 de ani de la decizia lui Claude.

În timpul vieţii, francezul a păstrat conştiincios un jurnal din care aflăm, de pildă, că, încă de la începuturi, Casa Moët aproviziona Curtea regală a Franţei cu şampanie. Se trimiteau câteva sute de sticle pe an la Versailles şi, vara, la castelul de la Compiègne. Lucru important, băutura cu bule reuşise s-o cucerească pe metresa regelui Ludovic al XV-lea, Madame de Pompadour, care a devenit primul şi cel mai important ambasador al şampaniei Moët. Şi, dat fiind că era favorita suveranului, preferinţele ei erau înregistrate cu sfinţenie în cronicile timpului, una dintre replicile care s-au păstrat fiind aceea că şampania e „singurul vin care lasă o femeie frumoasă după ce bea“.

Alegerile îi influenţau, evident, pe membrii anturajului, aşa că şampania îşi câştigase o mulţime de admiratoare printre doamnele de la Curte. Iar despre marchiză se spunea chiar că avea la gât un pandantiv din cristal, în forma unui flaut, care „găzduia“ câteva guri din băutura care-i plăcea atât de mult.

Napoleon vine la Epernay

Nu mai puţin important pentru istoria şampaniei Moët a fost Napoleon Bonaparte, viitorul Napoleon I. Prieten bun cu Jean-Rémy Moët, nepotul fondatorului Casei Moët, Napoleon se delecta adesea cu şampanie chiar la Epernay. Ochii curioşi ai turiştilor văd astăzi, la intrarea în beciuri, o inscripţie gravată cu litere din aur pe o placă din marmură care aminteşte de prima vizită a lui Napolon aici: „La întoarcerea în Franţa după semnarea Tratatului de la Tilsit, marele împărat a vizitat aceste beciuri în compania lui Jean-Rémy Moët, la 26 iulie 1807“.

De altfel, Jean-Rémy Moët a primit Legiunea de Onoare de la Napoleon, şi, mult mai târziu, acestuia i-a fost dedicat sortimentul Brut Impérial. Gama consumatorilor faimoşi e însă mult mai bogată şi îi include pe Alexandru I al Rusiei, pe Franz II Joseph Karl, împăratul Austriei, pe Ducele de Wellington sau pe Regina Victoria a Marii Britanii. Un punct important în istoria Casei de şampanie îl reprezintă căsătoria Adélaïdei Moët cu Pierre Gabriel Chandon de Briailles în august 1816, în urma căreia, în 1832, titulatura oficială devine Moët & Chandon.

O şampanie faimoasă cerea un artist faimos

Dacă, timp de 150 de ani, în acţiunea de promovare a mărcii, casa de şampanie mizase exclusiv pe puterea de convingere a personalităţilor, pe viul grai, anul 1899 aduce cu sine o comandă a firmei către artistul ceh Alphonse Mucha, care execută două postere şi câteva meniuri pentru sortimentele Crémant Imperial şi Champagne White Star. Nici nu se putea o alegere mai potrivită: operele grafice ale lui Mucha făceau furori în Parisul acelor ani, împânzind zidurile clădirilor, reţinând privirile trecătorilor şi aflându-se în centrul unor expoziţii dedicate lui.

Mucha era artistul, trăia, din punct de vedere creativ, cei mai buni ani ai vieţii sale. Dăduse lovitura în 1895 cu un poster de promovare a piesei „Gismonda“ de la teatrul parizian Renaissance: în centrul său, actriţa Sarah Bernhardt. Un poster mare, şi la propriu, şi la figurat: avea 2 metri şi înfăţişa o Sarah Bernhardt fără vârstă, în veşminte preţioase, într-un ansamblu frumos şi închegat, asemenea unui mozaic.

Atunci începuse, aşadar, perioada de graţie a lui Mucha, iar artistul era fidel crezului că „orice este sau poate fi artă“, aşa că desena calendare, meniuri şi cărţi poştale, făcea ilustraţii pentru cărţi şi reviste („Ilsée, Princesse de Tripoli“, „La Plume“, „Cocorico“), decoruri şi schiţe de costume, afişe de promovare pentru piese de teatru („Les Amants“, „Hamlet“, „La Samaritaine“, „Lorenzaccio“, „La Dame aux Camélias“), pentru destinaţii turistice (posterul „Monaco Monte Carlo“), dar, mai ales, pentru numeroase produse: hârtia pentru ţigări Job, lichiorul Bénédictine, biscuiţii Lefèvre-Utile, bijuteriile Fouquet, produsele Nestlé, şampania Ruinard, ciocolata Masson, ciocolata Ideal, Fox-Land Jamaica Rum, săpunurile Bagnolet, parfumul Rodo şi, bineînţeles, şampania Moët & Chandon.

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor