altmarius

cultură şi spiritualitate

Liturghia si Acatistul Sfantului Grigorie Teologul

Liturghia Sfantului Grigorie Teologul

Liturghia Sfantului Grigorie Teologul

Sfantul Grigorie de Nazianz (c.330-389) este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 25 ianuarie si pe 30 ianuarie, impreuna cu Sfintii Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare, la praznicul Sfintilor Trei Ierarhi. Sfantul Grigorie de Nazianz este cunoscut in special pentru contributiile sale la precizarea teologica a dogmei Sfintei Treimi si a dogmei hristologice. Teologia sa inalta precum si apararea invataturii niceene, aratate in cele cinci "Cuvantari teologice", i-au adus de altfel supranumele "Teologul".  Intre scrierile sale principale se numara o colectie de 45 de omilii, incluzand cele cinci omilii teologice depre Sfantul Duh; Filocalia, o colectie de texte apartinand lui Origen; o colectie 425 de scrisori si o colectie de poeme.

Daca viata si operele Sfantului Grigorie Teologic s-au bucurat, in cadrul literaturii teologice de specialiate, de studii ample si amanuntite, nu acelasi lucru il putem spune despre contributia liturgica a Sfantului Grigorie, mai precis, despre randuiala Sfintei Liturghii care ii este atribuita. In acest sens, mentionam faptul ca prima prezentare in liturgica romaneasca a Liturghiei grecesti egiptene a Sfantului Grigorie Teologul a aparut in anul 2009, sub forma unui studiu tiparit in revista Ortodoxia, a Patriarhiei Romane.

Liturghia Sfantului Grigorie Teologul apartine ritului alexandrin sau liturghiilor de tip egiptean, fiind in uz, pana in prezent, in cadrul Bisericii Ortodoxe Copte. Este o liturghie derivata din Liturghia Sfantului Marcu, formularul liturgic originar si clasic, intrebuintat de Biserica Egiptului. Nu trebuie confundata cu Liturghia Sfantului Grigorie Dialogul sau Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, una dintre cele trei Sfinte Liturghii apartinand traditiei liturgice bizantine.

Traditia atribuie Sfantului Evanghelist Marcu activitatea de evanghelizare a Egiptului. Pana in secolul V, Liturghia Sfantului Marcu a circulat in tot Egiptul in limba greaca. Redactarea-greaca a ramas mai departe in intrebuintarea ortodocsilor pana in secolele XII-XIII, cand a fost inlocuita la ei cu Liturghiile bizantine, din partea carora primise de altfel inca mai dinainte multe influente.

Dupa schisma monofizita (451), coptii si-au tradus si Liturghia Sfantului Marcu  in limba lor nationala (copta), punand-o sub numele Sfantului Chiril al Alexandriei. Liturghia Sfantului Chiril a pastrat mai bine cadrul primi­tiv al Liturghiei egiptene, desi a primit la randul ei multe influente bizantine (limba copta, si anume dialectul ei bohairic, se pastreaze inca in serviciul liturgic, pe cand in uzul civil a fost inlocuita cu araba). Versiunea copta a Liturghiei Sfantului Marcu pastreaza insa si unele expresii in limba greaca, precul "Kirie eleison" (Doamne miluieste), "Eirini pasi" (Pace tuturor) (scrise cu caractere copte.) Anaforaua acestei Liturghii (rugaciunea euharistica centrala in timpul careia se sfintesc si se prefac darurile de paine si vin in Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos) se intrebuinteaza azi la copti in timpulPostului Mare, in postul Craciunului si la pomenirea mortilor.

In afara de Liturghia zisa a Sfantului Chiril cu anaforaua ei originala, coptii monofiziti mai au azi doua anaforale de origine mai noua (de tip sirian). Prima este atribuitaSfantului Vasile cel Mare si constituie anaforaua normala a coptilor, fiind intrebuintata in cea mai mare parte a anului. Cea de-a doua  este atribuita Sfantului Grigorie Teologul, si este intrebuintata la marile praznice precum Nasterea Domnului, Botezul Domnului si Sfintele Pasti. Amandoua sunt slujite in limba copta, dar exista si redactari ale lor in limba greaca, din care au fost traduse.

Cele trei Liturghii folosite astazi in cadul Bisericii Copte difera mai ales in privinta anaforalei. Anaforaua Sfantului Grigorie Teologul, a aparut in manastirile din Nitria, de unde s-a raspandit ulterior in restul Egiptului. Se crede ca a fost scrisa de Sfantul Grigorie Teologul in timpul vizitei sale in Egipt, ca tanar monah, spre mijlocul secolului al IV-lea.

Asemenea anaforalei Liturghiei Sfantului Vasile cel Mare, cu care are numeroase parti comune, se bazeaza pe vechea Liturghie a Sfantului Marcu, dar reflecta o mai mare influenta capadociana. Anaforaua Sfantului Grigorie Teologul incepe cu formula paulina "Dragostea lui Dumnezeu Tatal...", caracteristica Liturghiei capadociene. Specific acestei anaforale este faptul de a fi adresata lui Hristos si nu Tatalui. Aceasta abunda in termeni teologici ce reflecta teologia inalta a secolului al IV-lea. Anaforaua Sfantului Grigorie Teologul cuprinde de asemenea o serie formule hristologice si soteriologice pe care le regasim si in omiliie sfantului.

Amintim faptul, intrucatva paradoxal, ca desi Biserica Ortodoxa Copta pastreaza pana astazi in cadrul cultului divin public Liturghia atribuita Sfantului Grigorie Teologul, aceasta nu are insa in Sinaxarul sau si o zi de praznuire inchinata marelui sfant capadocian.

Radu Alexandru

Acatistul Sfantului Grigorie Teologul

Acatistul Sfantului Grigorie Teologul

Grigorie Teologul - Sfant Ierarh de Nazianz!

(25 ianuarie)

Condacul 1

Pe marele Ierarh si aparator al Sfintei Treimi, veniti toti cu duhovnicesti laude sa-l fericim si din izvorul invataturilor lui luand cuvinte de lauda, sa-i cantam asa: Bucura-te, Cuvantatorule de Dumnezeu Grigorie!

Icosul 1

Astazi darul cel in trei lumini al Prea Sfintei Treimi sa ne lumineze pe noi, vrednice cantari de lauda sa aducem la pomenirea slavitului, indreptatorului si invatatorului dreptei credinte, zicand:

Bucura-te, tainuitorul Sfintei Treimi;

Bucura-te slujitorul cerescului Imparat

Bucura-te, intarirea pravoslavei;

Bucura-te, steaua Bisericii prea luminata;

Bucura-te, luceafar ceresc stralucitor;

Bucura-te, impartitor de Mir duhov­nicesc;

Bucura-te, luminatorul cel din Treime al Arhiereilor;

Bucura-te, prieten iubit al marelui Vasile;

Bucura-te, odrasla sfanta, din slaviti parinti nascut;

Bucura-te, credincioasa sluga a lui Hristos;

Bucura-te, odor sfant si prea frumos;

Bucura-te, ca Sfanta Treime lacas in inima ta a facut;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dum­nezeu Grigorie!
 

Condacul 2

Catre tine alergand popoarele si din invataturile tale cunoscand adevarata cale catre cer, aseaza in lumina Sfintei Treimi pe cei ce cu frica si dragoste curata canta: Aliluia!

Icosul 2

Curatenia si infranarea iubind, asa cum ai vazut in vedenie ca cele doua fecioare cinstite s-au numit pe ele, si de la acelea ai invatat viata cea fara de prihana, pentru care noi te cinstim asa:

Bucura-te, pastor al fecioriei;

Bucura-te, iubitor al infranarii;

Bucura-te, cinstitor al pustniciei;

Bucura-te, indemnator al milosteniei;

Bucura-te, cel ce cu sabia infranarii tai patimile;

Bucura-te, ca pe oile tale la pasunea cea a faptelor bune le-ai povatuit;

Bucura-te, ca din intunericul iadului le-ai mantuit;

Bucura-te, ca din izvorul ostenelilor tale turma ta o ai adapat;

Bucura-te, ca pilda te-ai facut prin lumina faptelor bune;

Bucura-te, ca smerenia lui Hristos ai urmat;

Bucura-te, ca sarcina cea usoara a lui Hristos tu intai ai purtat;

Bucura-te, ca apoi altora o ai aratat;

Bucura-te, ca prin sudorile si ostene­lile tale Biserica lui Hristos ai curatat;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dum­nezeu, Grigorie!
 

Condacul 3

Bland fiind la obicei din pruncie, batran s-a aratat, departandu-se de la privelistile si petrecerile desertaciunilor lu­mesti, si bunacuviinta de la maica sa invatandu-se, in Biserica lui Dumnezeu ziua si noap­tea slavoslovea cantand: Aliluia!

Icosul 3

Plin fiind de darul Sfantului Duh ai gonit eresul cel viclean al lui Machedonie, hulitorul Sfantului Duh, si rusinat l-ai departat de la Biserica, iar pe cei dreptcredinciosi intarindu-i, pe cei rataciti intorcandu-i, i-ai sfintit cu pecetea Duhului Sfant, iar ei fiind luminati cantau:

Bucura-te, pastorul cel bun;

Bucura-te, gonitorul eresurilor;

Bucura-te, ca ai rusinat pe Machedonie;

Bucura-te, ca ai sfaramat trambita ere­surilor lui;

Bucura-te, cale neratacita celor drept-credinciosi;

Bucura-te, luminat propovaduitor al sfintei credinte;

Bucura-te, cu Marele Vasile impreuna lucrator;

Bucura-te, pom inflorit in casa Dom­nului;

Bucura-te, al eresurilor surpator;

Bucura-te, al Darurilor lui Hristos impartitor;

Bucura-te, al credinciosilor aparator;

Bucura-te, al tuturor cald folositor;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 4

Iubitorul de oameni Iisus, care a im­bracat cu putere de sus pe Apostolii Sai in Ierusalim, ti-a dat tie putere tare asupra duhurilor si eresurilor ca sa le gonesti si Biserica Sa cea sfanta si ca o mireasa impodobita sa o aduci Lui, cantand: Aliluia!

Icosul 4

Vifor mare si strain eres avand Apolinarie, care rau intelegea intruparea Domnului, pe toti tragandu-i la pieire, l-ai gonit departe de turma ta, si dogma intruparii Cuvantului lui Dumnezeu intarind-o propovaduiai pe Cel nascut din Fecioara, iar pe tine cinstindu-te zicem:

Bucura-te, luminatorul nostru;

Bucura-te, raza mantuirii noastre;

Bucura-te, pazitor al dreptei credinte;

Bucura-te, sfesnic cu lumina de aur;

Bucura-te, podoaba Arhiereilor;

Bucura-te, a Bisericii bucurie si pace;

Bucura-te, piatra nesfaramata;

Bucura-te, turn neclintit al Bisericii;

Bucura-te, cetate tare impotriva vraj­masilor;

Bucura-te, arma asupra patimilor;

Bucura-te minte cinstita;

Bucura-te, vas curat al darurilor Domnului;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 5

Vazand vicleanul vrajmas odihna Bisericii a izvorat asupra ta ispite, necazuri si izgoniri, iar tu cu darul lui Hristos ai vadit mestesugirile celui mester in rautate, si ca un biruitor cantai: Aliluia!

Icosul 5

Intelegand poporul de ducerea ta de la dansii, au ridicat glasuri de plangeri zicand: O! Parinte! Ducandu-te de la noi, duci cu tine si Sfanta-Treime si va iesi din Cetate binecuvan­tarea. Si socotindu-se ei sarmani, ziceau asa:

Bucura-te, hranitorul saracilor;

Bucura-te, slujitorul bolnavilor;

Bucura-te, odihna strainilor;

Bucura-te, mangaierea batranilor;

Bucura-te, ajutorul necajitilor;

Bucura-te, izbavitorul napastuitilor;

Bucura-te, viteazule biruitor;

Bucura-te, curatitorul eresurilor;

Bucura-te, al plevelor eresuri curatitor;

Bucura-te, arzator cu duhul in slujba lui Dumnezeu;

Bucura-te, scara care ne sui pe toti la ceruri;

Bucura-te, cel ce cu parinteasca dra­goste ai deschis mila la toti cei ce au venit la tine;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 6

Minunat intre Ierarhi te-ai aratat, ca gura ta ca o prastie a gonit toate eresurile si toate mestesugirile viclene le-ai smuls din inimile credinciosilor, pentru aceasta Biserica impreuna cu dansii canta: Aliluia!

Icosul 6

Ritorii cei prea intelepti n-au putut sta impotriva cuvintelor tale celor arzatoare, cand ai aratat in Biserica taina intruparii Fiului lui Dumnezeu, iar noi bucurandu-ne cantam:

Bucura-te, cap sfintit;

Bucura-te, minte zburatoare in sferele ceresti;

Bucura-te, ochi neadormit;

Bucura-te, ostas nebiruit;

Bucura-te, vorbitorule cu ingerii;

Bucura-te, petrecatorule cu Apostolii;

Bucura-te, dantuitorule cu Mucenicii;

Bucura-te, lucrator cu Marturisitorii;

Bucura-te, al pocaitilor mantuitor;

Bucura-te, al gresitilor indreptator;

Bucura-te, hranitor duhovnicesc;

Bucura-te, ostenitor netrupesc;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 7

Dumnezeiasca vestire a cuvintelor tale a inconjurat pamantul ca un fulger invatand pe toti, Treimii intru unime si unimii intru Treime sa ne inchinam cantand: Aliluia!

Icosul 7

Dorind intelepciunea cea de sus, Cel Atotputernic ti-a dat cununa darurilor si frumusetea cuvintelor ti-a adaugat. Deci, noi luand din cuvintele tale aducem tie aceasta cantare:

Bucura-te, soare luminos;

Bucura-te, vazator al tainelor lui Dum­nezeu;

Bucura-te, ca impreuna cu Mucenicii ai marturisit;

Bucura-te, ca impreuna cu Cuviosii pe Hristos ai marit;

Bucura-te, ca cele sapte soboare cu cuvintele tale s-au intarit;

Bucura-te, sabie de foc care tai ere­surile;

Bucura-te, bisturiu care curati ranile nevindecate;

Bucura-te, chezasul pacatosilor spre mantuire;

Bucura-te, ca din raza Sfantului Duh ai luat lumina;

Bucura-te, ca in cetatea Arhiereilor lu­minezi ca un luceafar;

Bucura-te, prietenul cel bun al Marelui Vasile;

Bucura-te, ca amandoi adanci invata­turi ati lasat in lume;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu Grigorie!
 

Condacul 8

Toata cantarea ce se aduce pomenirii tale nu poate aduce multumirea cuvenita pentru cele multe si frumoase osteneli cu care ai impodobit Biserica, iar turmei tale mantuire ai lasat, pentru care iti cantam: Aliluia!

Icosul 8

Bogat fiind de intelepciune si frumos graitor, ai varsat pe pamant samanta cea buna a Sfintelor Scripturi, pentru aceasta noi cinstim pomenirea ta zicand:

Bucura-te, prea intelepte; Bucura-te, preafericite;

Bucura-te, Arhiereule cinstite;

Bucura-te, podoaba Bisericii;

Bucura-te, gura cereasca;

Bucura-te, minte apostoleasca;

Bucura-te, odrasla sfanta;

Bucura-te, sluga credincioasa a lui Hristos;

Bucura-te, vazator al tainelor dumne­zeiesti;

Bucura-te, teologule prea dulce;

Bucura-te, mijlocitor catre Dumnezeu;

Bucura-te, parintele Bisericii;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 9

Cu totul fiind unit cu raza Duhului, tu sfintite parinte afara de lume ai vietuit, si acum intru slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh luminat fiind, veselindu-ne cantare iti aducem: Aliluia!

Icosul 9

Sfarsindu-ti calatoria vietii in multe osteneli si necazuri, te-ai mutat catre Domnul. Deci, ca un prieten al Sfintei Treimi, fa rugaciune pentru noi care iti cantam:

Bucura-te, ca mare dogmatic ai fost pentru Sfanta Treime;

Bucura-te, cel ce ai invatat ca Duhul de la Tatal purcede;

Bucura-te, ca impreuna cu Tatal si cu Fiul, o Treime singura stapanitoare ai aratat;

Bucura-te, lucrator al tainei Mantui­torului;

Bucura-te, cantator al slujbei Bisericii;

Bucura-te, catre popor frumos graitor;

Bucura-te, primitorul Sfantului Duh;

Bucura-te ca ai invatat intocmirea fiintei si a firii;

Bucura-te ca teolog al Treimii te-i aratat;

Bucura-te, cel ce prin cuvintele tale, izvor si dulceata Bisericii ai ramas;

Bucura-te, cel ce cu osardie sufletul tau ti-ai pus pentru noi

Bucura-te, ca pe cel rau l-ai surpat;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 10

"Cuvantul lui Dumnezeu cel slavit de ingerestile cantari pentru noi a saraci bine a voit", a spus marele Ierarh popoarelor, "si Fiul cel nascut din Fecioara, ne-a invatat a canta: Aliluia!"

Icosul 10

Sagetile ereticilor cele aprinse in chi­pul vapaii stinge-le cu sfintele tale rugaciuni, ca mantuiti fiind sa te cinstim cu laude ca acestea:

Bucura-te, odor sfant al Bisericii;

Bucura-te, tainuitorule de cele ceresti;

Bucura-te, ca pomenirea ta este plina de veselie;

Bucura-te, ca ai fost plin de dumne­zeiesc dar;

Bucura-te, ca indumnezeit te-ai facut;

Bucura-te, ca infricosate taine Dumnezeu ti-a descoperit;

Bucura-te, caci Cuvantul Tatalui, Taina intruparii Sale ti-a descoperit;

Bucura-te,ca teologia prin ingerul Sau te-a invatat;

Bucura-te, ca podoaba Bisericii te-ai aratat;

Bucura-te, ca acum slava lui Dum­nezeu ai dobandit;

Bucura-te, ca pamantul cel intelenit purtator de flori l-ai aratat;

Bucura-te, ca dar sfintit din buzele tale ai varsat;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 11

Luminata avandu-ti mintea cu nema­surata pustie, curata de toata grija paman­teasca o ai pazit, si strabatand adancurile Duhului intru veselie te bucuri acum cantand: Aliluia!

Icosul 11

Cu dumnezeiasca si mai presus de fire putere ai invatat Ierarhe Grigorie pe toti luminandu-ne si invatandu-ne a canta asa:

Bucura-te, Grigorie podoaba Arhie­reilor;

Bucura-te, a Scripturii celei vechi lim­pede talcuitor;

Bucura-te, al Testamentului Nou fru­mos graitor;

Bucura-te, al Treimii aparator;

Bucura-te, al Dogmelor descoperitor;

Bucura-te, al dumnezeiestilor taine in­vatator;

Bucura-te, al bolnavilor tamaduitor;

Bucura-te, al scarbitilormangaietor;

Bucura-te, al napastuitilor izbavitor;

Bucura-te, al celor din ispite ajutor;

Bucura-te, al celor din inchisori cer­cetator;

Bucura-te, al celor gresiti lesne iertator;


Condacul 12

Laudam intelepciunea ta, cinstim ostenelile tale, cantam pomenirea ta, intru care Biserica cu cantari impodobindu-se, impreuna cu poporul cel luminat prin invataturile tale cu multumire canta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Cu bucurie canta cetele ceresti intampinandu-te, primindu-te, si inchinandu-te, Sfintei Treimi: "intra intru bucuria Domnului tau ai auzit". Auzi-ne si pe noi care te rugam sa faci rugaciune pentru toata lumea, ca sa se pazeasca Biserica de nevoi si de eresuri, ca pazite fiind cu darul lui Dumnezeu sa-ti cantam tie:

Bucura-te, singur pazitor al legilor ta­le;

Bucura-te, zid de aparare al Bisericii;

Bucura-te, liman lin celor invaluiti in necunostinta;

Bucura-te, ca tuturor ai deschis usa mantuirii;

Bucura-te, ca luminos ai aratat calea cea dreapta;

Bucura-te, ca ne duci de mana pe toti spre cer;

Bucura-te, al nostru folositor;

Bucura-te, grabnic ajutator;

Bucura-te, ca tuturor te-ai acut ascul­tator, ca pe toate sa le dobandesti;

Bucura-te, al oilor tale bun pastor;

Bucura-te, al sufletelor noastre man­tuitor,

Bucura-te, al trupurilor noastre ajuta­tor;

Bucura-te, Cuvantatorule de Dumne­zeu, Grigorie!
 

Condacul 13

O, preaintelepte Ierarhe Grigorie, pri­meste, aceasta putina rugaciune de multumire a noastra si o du la tronul dumnezeirii si cere de acolo pace lumii si unire Bisericii, ca paziti fiind in pace, cu multumire impreuna cu tine lui Dumnezeu sa-i cantam: Aliluia!

(Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice inca o data Icosul 1 si Condacul 1.

Vizualizări: 485

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor