altmarius

cultură şi spiritualitate

Cartea de istorie şi sociologie

literară:
Literatură şi ideologie 

de Irina Petraş

 

Mirela Ioana Lazăr, Literatura ca armă ideologică.
„Romanul angajat” românesc şi spaniol în anii tulburi ai fascismului şi două studii de caz:
Mircea Eliade şi Camilo José Cela, Cluj-Napoca,
Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2012, 336 pag.


Hispanista clujeană ne „pune în faţa unei teme de cercetare actuale, cu implicaţii politice şi morale evidente: extrema dreaptă – românească, spaniolă, europeană –, cu istoria ei (în România, efemeră, în Spania, îndelungată) şi cu arta ei literară (perisabilă, în măsura în care este fascistă, durabilă, în măsura în care este artă)” (Ion Vartic, în textul escortă). Focalizând „efectele produse asupra creaţiei lor de aderarea scriitorilor la extrema dreaptă”, autoarea nu intenţionează stabilirea unui „verdict de inocenţă sau de culpabilitate morală”, ci aducerea în actualitate a unor opere cu o ancorare contextuală insuficient elucidată şi recitirea lor ca documente de epocă şi mentalitate. Înainte de a analiza cărţile (Întoarcerea din rai, Huliganii, Viaţă Nouă, Noaptea de Sânziene, la Mircea Eliade, şi Familia lui Pascual Duarte, Stupul, Sfântul Camilo, Mazurcă pentru doi morţi, la Cela), ni se propune un excurs bine documentat în ideologia extremei drepte ca fenomen european, cu detalierea condiţionărilor istorice, politice, sociale, a ideilor filosofice care l-au precedat, fie şi indirect, ca rame legitimatoare. Legionarismul românesc şi falangismul spaniol sunt descrise minuţios, cu asemănări şi deosebiri, cu inventare de moduri de manifestare, teme de reflecţie predilecte, concepte-cheie, lideri. Perspectiva comparatistă luminează, cu joc de accente şi relief fin remaniat, detalii mai puţin luate în seamă până acum. Pasul următor e unul de istorie literară, restrângând unghiul de vedere până la cadrul romanului ivit în perioada interbelică în cele două spaţii geografice cu destin parţial coincident (cu exemplificări multiple). Intervalul de timp ales – 1934-1942 – face sens pentru ambele spaţii/literaturi, marcând apariţia romanului Întoarcerea din rai şi, respectiv, a romanului Familia lui Pascual Duarte. Pentru cei doi romancieri, literatura ca armă ideologică are dublu tăiş – serveşte scopurilor extraestetice de moment, dar se întoarce împotriva autorilor de îndată ce ideologia se extenuează transformându-se în culpă, fie ea şi „fericită”: „Dacă opera nu reuşeşte să fie decât un vulgar mijloc de propagandă, ea încetează să mai conteze – la fel ca autorul ei, de altfel – când propaganda nu-şi mai are locul; iar dacă opera este una de reală valoare, iar autorul ei «rezistă» în timp şi chiar devine o personalitate recunoscută public, în ale cărei cute biografice scotocesc apoi şiruri întregi de analişti, angajarea aceasta în luptele purtate de extremismele ideologice riscă să altereze nemeritat întreaga sa receptare critică şi, mai mult, uneori, să constituie un stigmat de neşters din memoria colectivă”.
Coborârea atentă şi echilibrată în zonele cele mai ascunse ale unei epoci bulversate şi atinse de „smintire” îşi propune să atenueze dificultăţile ivite din abordarea parţială a fenomenului, cu aspecte necoroborate, dar şi din varietatea criteriilor după care e definit naţionalismul – „naţiunea şi identitatea naţională sunt văzute fie ca un dat natural (perspectiva naţionalistă) sau sedimentat în timp (perspectiva istoricistă, «perenialistă»), fie, dimpotrivă, ca un construct artificial, politic (perspectiva «modernistă») sau cultural (perspectiva «postmodernistă»)”. Interbelicul e scena violent polarizată pe care Europa, vlăguită de război, evoluează în cadre statale rezultate din „jocul” politic şi se lasă bântuită de virulenţa unor naţionalisme cu rădăcini în trecut, dar cu forme de o noutate cu efecte neaşteptate: „Paradoxal însă, formele moderne pe care le îmbracă în aproape toată Europa şi instrumentele prin excelenţă novatoare de care se foloseşte pentru a se impune în conştiinţa maselor, ca şi vehemenţa programatic revoluţionară cu care se afirmă în discursul public fac din acest curent echivalentul politic al avangardismului artistic”. Autoarea comentează factorul „febră” care atinsese o generaţie tânără exuberantă, dornică de un nou ideal care – la noi, de pildă – să aibă măreţia celui deja împlinit: Marea Unire. Ea nu ocoleşte şi nici nu scuză însă „efectele nefaste ale ingerinţelor ideologicului în «carnea» textului literar”.
Analiza romanelor lui Eliade o conduce spre confirmarea demonstraţiei lui Florin Ţurcanu potrivit căreia nici biografia, nici opera lui Eliade nu pot fi reduse la opţiunile lui politice, indiscutabile, dar introduce o nuanţă: „Angajat plenar în această «experienţă», în această «aventură» aflată la înălţimea aspiraţiilor exprimate în Itinerariile spirituale, chiar dacă oarecum împotriva spiritului lor, Eliade ş…ţ este incapabil să accepte eşecul Legiunii, fiindcă el devine astfel şi un eşec personal. Grefată pe un fond sufletesc cu care rezona intim, adeziunea sa ideologică fusese una organică”. Ca şi în cazul lui Cela (acesta, însă, mereu „învingător”, pliindu-se rapid pe modificările de context politic, căci „scriitorul care «se aruncă» – sau «este aruncat»! – pe scena istoriei nu poate să nu fie contaminat de ideologie şi de politică”), ilustrează aserţiunea lui Ortega Y Gasset: „Eu sunt eu şi circumstanţa mea şi dacă n-o salvez pe ea, nu mă salvez pe mine”. Tăcerea în care a închis Eliade, până la moarte, chestiunea simpatiilor sale de dreapta aici şi-ar putea găsi explicaţia.
Foarte bine scrisă, nuanţată, flexibilă, inteligentă, cartea conchide ferm: „valoarea unui scriitor nu trebuie căutată în valoarea sa umană – care nu are de ce să fie superioară ori inferioară valorii celorlalţi –, ci în valoarea operei înseşi.”


 

 

Vizualizări: 56

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor