altmarius

cultură şi spiritualitate

La începutul deceniului trecut, Cornel Ungureanu a auzit, ca mulți alții dintre noi, că, în „imediata noastră apropiere”, se află adevăratul centru al Europei, atât pe axa Est-Vest, cât și pe aceea Nord-Sud. Topografi de bună-credință și geografi serioși, de la Societatea de Geografie din Austro-Ungaria, au ajuns la concluzia, în 1875, că pe dealul Dobăeş, în Maramureşul subcarpatic din partea ucraineană, se află mijlocul distanței dintre Atlantic şi Urali. În consecință, ei au marcat locul respectiv printr-o bornă. Iar o altă măsurătoare ulterioară stabilea că, în Maramureşul românesc, în dreptul localităţii Valea Vişeului, este jumătatea drumului dintre coastele arctice ale Norvegiei şi litoralul sudic al Insulei Creta. Iată cum, în urma acestei reconfigurări geografice, Maramureșul nu mai este locul unde se agață harta României în cui, ci răspântia în care privirea oricui poate aproxima centrul pe harta fizică a Europei.

Neanimat de pulsiuni tracomane care să-l determine să declare că harta fizică este totuna cu harta spirituală și că noi, românii, suntem cel puțin buricul Europei, dacă nu și al planetei întregi, Cornel Ungureanu și-a reorientat, din acel moment „astral”, direcțiile de cercetare. Nicolae Manolescu, în Istoria critică a literaturii române (Ed. Paralela 45, 2008, p. 1283), se referă la „linia de partaj” (la niciunul dintre congeneri atât de clar trasată) între scrierile sale de dinainte și de după 1989. Așa s-a întâmplat că, după o asiduă activitate de cronicar literar, desfășurată de-a lungul a peste trei decenii la revista „Orizont”, orizontul de preocupări i s-a deschis lui Cornel Ungureanu aproape exclusiv înspre geografia și istoria literară. Analizând cultura crepusculară a Imperiului austro-ungar și centralitatea spiritului vienez, el a ajuns la concluzia că destinul acestui Centru ar putea fi înţeles mai bine dacă ne vom raporta la dedublarea lui periferială. Aşa a apărut, în 2002, cartea Mitteleuropa periferiilor, care a fost reeditată anul trecut într-o formă revăzută şi adăugită.

Lectura cărții oferă o clară perspectivă celor care vor să înţeleagă geografia culturală, fizionomia şi valorile Europei Centrale din ultima sută și mai bine de ani. Spun aceasta deoarece încă judecăm marele imperiu dunărean ca şi cum o mare parte din țara noastră ar fi dăinuit dintotdeauna în afara granițelor lui. Nu suntem atenți la refacerea cu fidelitate a contextului în care s-au manifestat starea de spirit și opțiunile românilor deveniți în 1919 cetăţeni ai unei ţări reîntregite. Or, citind cartea lui Cornel Ungureanu, ne dăm seama că, despre vechea administrație, foștii supuși imperiali au purtat, în amintirea sau în subconştientul lor, nu numai imagini infernale, ci şi paradiziace, în ciuda oricăror stări conflictuale inerente.

În încercarea de a-și construi și a defini noua identitate în locul celei imperiale, unii dintre ei au deplâns pierderea vechilor valori: „Sunt nume pe care istoria literaturii le va păstra – unii vor deveni personalităţi majore ale culturii de după Unire, alţii vor înviora anecdotica anilor cu gesturi, pagini sau fapte demne de reţinut. Mulţi vor rămâne doar «în provincie», solidari unor amintiri. Alte nume vor fi de folos genealogiştilor; păstrează o nobleţe reală şi aristocraţia locurilor poate fi înţeleasă cum se cuvine prin re-descoperirea lor. Unii sunt cărturari anulaţi de istorie, alţii de noile exigenţe ale scrisului” (p. 220). Autorul este mereu preocupat de modul în care literatura română poate defini Mitteleuropa periferiilor, prin scriitorii ei, mai mult sau mai puţin importanţi (unii contemporani ai noștri incluși la cuprins, îndeosebi maramureșeni, neavând totuși nicio legătură cu spiritul central-european). Mihai Eminescu, Ioan Slavici, George Coșbuc, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga și Emil Cioran sunt numele „imperiale” aparținătoare unei geografii literare în teritoriul căreia s-a pierdut un Centru și s-a regăsit altul.

Cornel Ungureanu este convins că nu se poate înţelege nimic din structura imperială vieneză dacă nu îi studiem marginile, care i-au asigurat Centrului nu numai exercitarea puterii, ci și echilibrul identitar. Anul 1918 îi găsea pe mulţi dintre românii din fostul imperiu atașați sistemului de valori al Europei Centrale. Dar venise vremea ca tot ceea ce însemna participare la viaţa central-europeană să fie ignorat sau uitat, deoarece noua Capitală, Bucureşti, devenită Centru, justifica impunerea altui set de valori pentru construcţia identitară națională. Astfel, majoritatea scriitorilor asimilabili paradigmei central-europene au fost, nu mai puţin, constructori de identitate naţională. Dacă, înainte de Marea Unire, „pentru toţi românii soarele la Bucureşti răsare” era o deviză mobilizatoare, Capitala va anula, după istoricul eveniment, vechiul policentrism al capitalelor din celelalte provincii. Toate aceste centre regionale, asemănătoare parcă unei parcele de floarea-soarelui, fuseseră obișnuite până atunci cu o altă expresie axiomatică, referitoare la dinastia Habsburgilor: „soarele nu apune niciodată pe pământurile lor”. Cred că trebuie să luăm de bună afirmaţia lui Danilo Kis, potrivit căreia „fiecare vede în acest spaţiu ceea ce vrea să vadă”. (p. 14).

În provinciile marginale, unde s-a trăit sub semnul unui intens contact interetnic, sunt descoperite de „geograful literar” timișorean similitudini expresive, determinate de un subconştient imperial, care a stimulat creativitatea tuturor scriitorilor, fie că a fost vorba despre români (bănățeni, ardeleni, maramureșeni, bucovineni), sau de austrieci, maghiari, cehi, slovaci, sârbi, croați, polonezi ș.a. În anul Centenarului Marii Uniri, Cornel Ungureanu a readus în centrul atenției, odată cu ediția a doua, revăzută și adăugită, a cărții Mitteleuropa periferiilor, un concept pus atâta timp sub semnul restrictiv al revizionismului pangerman, dar revigorat de Milan Kundera prin cunoscuta carte Tragedia Europei Centrale.

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor