altmarius

cultură şi spiritualitate

Kr. e. 338. augusztus 2. | A khairóneiai csata

Szerző: Tarján M. Tamás

„Esküszöm Zeuszra, Gére, Hélioszra, Poszeidónra […] és minden istenre és istennőre, hogy megtartom a békét és nem szegem meg a makedón Philipposszal kötött szerződést, nem emelek fegyvert senki veszedelmére azok közül, akik megtartják esküjüket, sem szárazföldön, sem tengeren, és a béke résztvevői közül senki városát, erődítményét vagy kikötőjét nem foglalom el…”
(Részlet a görög poliszok és II. Philipposz Kr. e. 338. évi békeszerződéséből)

Kr. e. 338. augusztus 2-án ütközött meg II. Philipposz makedón király (ur. Kr. e. 359-336) serege az Athén és Thébai vezette hellén szövetség hadaival a boiótiai Khairóneia mellett, ahol – az ifjú trónörökösnek is köszönhetően – Nagy Sándor (ur. Kr. e. 336-323) édesapja döntő győzelmet aratott.

II. Philipposz Kr. e. 359-ben foglalta el Makedónia trónját, ezt követően pedig államszervező és hadvezéri képességeinek köszönhetően országát két évtized alatt a térség domináns birodalmává emelte. Philipposz kiváló diplomáciai érzékkel használta ki a gyengülő görög poliszok torzsalkodásait, és a Kr. e. 4. század második felében vívott háborúk során mind nagyobb területre terjesztette ki befolyását. Miközben a rettegett makedón falanx a Balkán-félsziget északi részén behódolásra kényszerítette a trák és illír törzseket, a fiatal birodalom kijáratot nyert az Égei-tengerre, majd Philipposz Thesszáliát és a Khalkidiki-félszigetet is uralma alá hajtotta.

E területgyarapodások révén Makedónia esélyt kapott a Hellász feletti hegemónia megszerzésére, amit a városállamok politikusai eltérő módon fogadtak: az athéni Iszokratész például Philipposzban látta a görögség megmentőjét, az oly régóta tervezett perzsa háború vezérét, ellenfele, Démoszthenész azonban ellenszenvvel viseltetett a király iránt, és híres Philippikáiban igyekezett hangulatot kelteni ellene.

Athén egyébként az utóbbi szónok szája íze szerint alakította politikáját, és Makedónia elszigetelésére törekedett, a Kr. e. 339-ben kirobbanó negyedik „szent háború” azonban ismét lehetőséget teremtett Philipposz számára a beavatkozásra. A konfliktus abból eredt, hogy Amphissza városa olyan földeket vett művelés alá, melyek a delphoi szentély birtokában álltak, és az amphiktüonia – a poliszok vallási jellegű védelmi szövetsége – úgy döntött, háborúval bünteti meg a vétkest.

A hadműveletek thesszáliai vezetéssel indultak meg, így II. Philipposz – aki Kr. e. 352 óta a térség arkhóni címét viselte – könnyedén ürügyet találhatott a támadáshoz, és seregével dél felé indult. A makedón felvonulás hírére a két ősi rivális, Athén és Thébai szövetségre lépett egymással, aminek következtében a háború igazi tétje a Hellász feletti hegemónia megszerzése lett. A hadviselő felek – kisebb összecsapások után – Kr. e. 338. augusztus 2-án, a boiótiai Khairóneiánál ütköztek meg egymással.

Diodórosz 30 000 gyalogos és 2000 lovas katonában adta meg II. Philipposz seregének létszámát, amellyel szemben a Thébai és Athén vezette szövetség vélhetően hasonló erősségű hadat tudott kiállítani. A makedón király úgy rendezte el csapatait a khairóneiai mezőn, hogy a centrumban a rettegett falanx, a széleken pedig a támogató lovasság foglalt helyet; a sereg jobbszárnyát személyesen Philipposz irányította, míg a balszárnyon a 18 esztendős trónörökös, Alexandrosz nézett farkasszemet a vele szemben álló thébaiakkal. Az ütközet a makedón gyalogság támadásával vette kezdetét, az athéni Kharész és a boiótiai Theagenész vezette szövetséges had azonban megállította a falanx előrenyomulását, így a küzdelem holtpontra jutott.

A király ekkor cselhez folyamodott, és a jobbszárnnyal visszavonulásba kezdett, hogy a vele szemben álló athéni hadtesteket előrecsalja, és ezzel elszakítsa őket a többi ellenséges hadtesttől. Philipposz terve bevált, aminek eredményeként a fölénybe kerülő és tapasztaltabb makedón katonák véres harcban felmorzsolták Kharész erőit, majd ellentámadásba mentek át, és Alexandrosz balszárnyát támogatva a thébaiakat is szétverték. Egyes kútfők – például Plutarkhosz – az ütközet leírásakor kiemelik az ifjú trónörökös merészségét, aki állítólag nehézlovasai élén az elsők között törte át az ellenséges vonalakat, és oroszlánrészt vállalt Theagenész csapatainak – köztük a legendás hírű thébai „szent alakulat” – a megsemmisítésében.

A khairóneiai ütközet II. Philipposz döntő győzelmével végződött, ez a diadal pedig nem csak Hellász sorsáról döntött, de a közel-keleti térség jövőjét is meghatározta. Az Athén és Thébai vezette szövetség kudarcával Démoszthenész és a többi makedónellenes politikus is vereséget szenvedett, hiszen egyértelművé vált, hogy a perzsák ellen oly régóta tervezett háború kizárólag Philipposz vezetése alatt indulhat meg.

Mivel az uralkodó legfőbb célja szintén az ázsiai birodalom visszaszorítása volt, a diadalt követően nem használta ki a lehetőséget a poliszok leigázására, hanem kedvező békét ajánlott ellenfeleinek, aminek következtében biztosította hatalmát a félszigeten. Kr. e. 337-ben, Korinthoszban a városállamok képviselői a pánhellén szövetség hegemónjává választották Philipposzt, ám a sors végül nem adta meg a király számára, hogy több évtizedes erőfeszítéseinek gyümölcsét learassa. A következő esztendőben, leánya esküvőjén az uralkodó merénylet áldozata lett, így az Indus völgyéig terjedő hellén birodalom felépítése már fia, Alexandrosz nevéhez fűződött.

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor