altmarius

cultură şi spiritualitate

Kr. e. 10. augusztus 1. | Claudius császár születése

Szerző: Tarján M. Tanás

Kr. e. 10. augusztus 1-jén született Tiberius Claudius római császár (ur. 41-54), a Iulius-Claudius-dinasztia negyedik uralkodója. Trónra lépése után Claudius a principátus egyik legtehetségesebb vezetőjének bizonyult, aki törvényhozóként, hódítóként és mecénásként is maradandót alkotott a császárság hajnalán.

A császár Nero Claudius Drusus hadvezér és Antonia Minor legkisebb gyermekeként, Lugdunum – a mai Lyon – városában látta meg a napvilágot. A feljegyzések szerint a későbbi császárt már gyermekkorától kezdve egy rejtélyes betegség gyötörte, melyet sokan szélütéssel vagy a gyermekbénulással azonosították: azt írják, fejét idegesen rángatta, lábai gyengék voltak, felfokozott idegállapotában pedig gyakran nyáladzott. A Claudius által száműzött Seneca és később Suetonius mindent megtettek annak érdekében, hogy a princepset besározzák, ezért amellett, hogy fertelmes külsővel festették le, szellemi képességeit is megkérdőjelezték, unalmasnak, együgyűnek és könnyen befolyásolhatónak mutatták be. Ennek nem csak Claudius uralkodói teljesítménye – és néhány fennmaradt írása – mond ellent, de az a tény is, hogy a császár fiatalon tudományos pályára készült, oktatását pedig olyan szellemóriások végezték, mint Titus Livius, Róma leghíresebb történetírója, vagy Athenodoros Cananites és Sulpicius Flavius filozófusok.

Claudius nyugodtan a tudományoknak szentelhette életét, hiszen családja a betegségéből eredő szégyenérzet miatt nem engedte a politika közelébe. A későbbi császár első jelentős pozícióját csak 47 esztendősen foglalhatta el, amikor Caligula császár (ur. 37-41) mellett 37-ben consulnak választották; unokaöccse halálát követően aztán megörökölte a trónt is. Claudius – vélhetően betegsége miatt – szerencsésen túlélte az őrjöngő császár uralmát, így, miután 41-re ő maradt a dinasztia egyetlen élő férfitagja, a praetorianusok lázadásuk után őt választották meg új uralkodójuknak.

Claudius uralmát a – császári adományoknak köszönhetően – lojális hadsereg segítségével szilárdította meg, miközben egy eredményes centralizációs programot hajtott végre. A fiscus és a kancellária létrehozásával önálló kormányhivatalokat teremtett, melyek – felszabadított rabszolgáival az élen – segítségével a kezében összpontosult a birodalom irányítása. Mindeközben természetesen igyekezett jó viszonyt ápolni a senatusszal is, melyet látszatintézkedések tömegével – például számos senatusi provincia visszaadásával, gyakori megjelenésével, szerény reprezentációjával – próbált meg kárpótolni. A népgyűlés és Claudius viszonyában végül az volt a legsúlyosabb tehertétel, hogy a császár – miután kiterjesztette a polgárjogot a galliai szabadokra – szenátorokat hívott meg Rómába a provinciából.

Ez a lépés mindennél jobban tükrözte az uralkodó szándékait, ezért a senatus nyíltan elfordult tőle, és a későbbiekben számos összeesküvést szervezett Claudius ellen. Az uralkodó az államigazgatás mellett az igazságszolgáltatás reformjának ügyét is a szívén viselte, ésszerűsítette a bíróságok ülésrendjét, miközben számtalan rendeletet adott ki, és gyakran személyesen elnökölt a fontosabb tárgyalásokon. Claudius humanitására rávilágít azon törvénye, mely a rabszolgák megölését a szabad emberek meggyilkolásával tette egyenlővé.

A császár uralkodása során – 48-ban – népszámlálást tartatott, közmunkák révén pedig javította Róma víz- és élelmiszer-ellátásának feltételeit: a császár megbízásából két vízvezeték – Aqua Claudia, Anio Novus – is felépült, miközben Ostia mellett, Portusban egy új kikötő létesült. Claudius arra is kísérletet tett, hogy a Fucinus-tó lecsapolásával új szántóföldeket adjon az itáliaiaknak. Az uralkodó az Örök Városban is bőkezűnek bizonyult, nem csak az építkezések – Circus Maximus díszítése, Pompeius színházának újjáépítése – de a szórakoztatás terén is: megrendeztette a fényűző századéves játékokat, rendre gladiátorjátékokat és cirkuszi bemutatókat pénzelt, miközben a vallási élethez és a törvényhozáshoz hasonlóan a város polgárainak mindennapjaiban is fel akarta támasztani az ősi szokásokat, tradíciókat.

Azon túl, hogy Claudius elsősorban a centralizáció és az infrastruktúra fejlesztésének terén alkotott maradandót, hódításaival is gyarapította Rómát: a korábban meghódított Mauretania, Trákia, az alpesi Noricum és a Rajna folyóig terjedő Germánia az ő szervező munkája eredményeként tagozódott be a birodalomba. Claudius volt az első császár, aki felismerte a folyókra támaszkodó védelmi rendszer – a limes – előnyeit, és a természetes határok kialakítására törekedett. Az uralkodó emellett 43 után – Flavius Vespasianus, a későbbi császár hadvezérsége alatt – számos hadjáratot indított Britannia meghódítására, a szigetet aztán a római légiók Claudius élete végére nagyrészt uralmuk alá hajtottak.

A császár számos erénye és eredménye ellenére ugyanakkor magánéletében igen szerencsétlennek bizonyult: négyszer házasodott, de első asszonya meghalt, második feleségétől elvált, az uralkodása alatt elvett Messalina pedig kicsapongó életmódja és titokban kötött második házassága után a vesztőhelyen végezte. Claudiust ezután sodorta a végzett ifjabb Agrippinához, Nero (ur. 54-68) anyjához, aki intrikái révén nem csak a császárt, de annak környezetét is befolyása alá vonta, és elérte, hogy az uralkodó ne vér szerinti fiát, Britannicust, hanem adoptált gyermekét, Nerót jelölje utódjának. A mendemonda szerint, miután a hatalomra éhes asszony elérte célját, 54 októberében – mérges gombával – a túlvilágra segítette az idős Claudiust, akinek nyugodt időszakát Nero hírhedt császársága követte.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor