altmarius

cultură şi spiritualitate

Iubirea nefatarnica

Termeni ce descriu iubirea şi caracteristicile ei. Iubirea de oameni a lui Dumnezeu se exprimă şi prin termenul (filantropie). Inflăcărată iubire de Dumnezeu a omului, iubire a celui inferior faţă de Cel superior, este redată şi prin cuvintele eros dumnezeiesc. Prietenia este iubirea dintre oameni.

Iubirea presupune potrivirea cuvintelor cu comportamentul. Iubirea este viaţă în comuniune şi afecţiune cu temei just. Iubirea nu dezbină, nu şe răzvrăteşte (nu se revoltă), nu invidiază, nu este zeloasă, nu urăşte, nu ţine minte răul, nu face deosebiri între semeni. Iubirea se caracterizează prin blândeţe, moralitate (adică bunătate, cinste şi neparticipare la rău), sociabilitate. Iubirea este desfătare duhovnicească. Iubirea este rădăcina, izvorul şi maica tuturor bunătăţilor. Iubirea făureşte o unire imbatabilă. Iubirea surpă trufia pentru că nu-i îngăduie omului să se împăuneze. Iubirea surpă invidia centru că nu pizmuieşte. Iubirea surpă defăimarea pentru că este îndelung-răbdătoare.
Iubirea de Dumnezeu. Cel care iubeşte II are înlauntrul lui pe Dumnezeu. Iubirea de oameni a lui Dumnezeu este nemăsurată. Uimitor şi minunat e faptul că Dumnezeu din iubire pentru noi Şi-a jertfit oul şi ne-a făcut bine fără să merităm. Din iubire Stăpânul Hristos S-a smerit, a pătimit şi Şi-a vărsat sângele pentru noi. Insă pentru mântuirea noastră aefinitivă nu e suficientă doar iubirea lui Dumnezeu, ci e nevoie şi de virtutea noastră.

Adevărata iubire de Dumnezeu este iubirea crainică şi indestructibilă, care nu slăbeşte în ispite şi în suferinţe, când greutăţile vieţii o încearcă. Fiind încercată astfel, iubirea noastră faţă de Dumnezeu - împreună cu înfrânarea şi rugăciunea - ne eliberează de patimi, ne apropie de Dumnezeu şi ne face fiii Lui. Rugăciunea curată a inimii ne leagă de Dumnezeu, vădeşte iubirea de Dumnezeu şi o sporeşte. Iubirea este starea sufletească bună, care L pune pe Dumnezeu mai presus de toţi şi de toate: şi e cu neputinţa să dobândească această iubire cel împătimit de vreun Sacru pământesc. Iubirea creşte potrivit gradului de curăţie a sufletului.

Prima treaptă a mântuirii este ucenicia cu frică, a doua treaptă este nădejdea, iar iubirea atotcuprinzătoare desăvârşeşte întrucât conţine toate virtuţile. Iubirea este rodul credinţei şi maica luminării dumnezeieşti. Teologia (cuvântarea despre Dumnezeu, învăţătura despre Dumnezeu - n. tr.) încălzeşte inima foarte mult şi o mişcă spre iubirea lui Dumnezeu. Iubirea şi smerenia determină gradul de cunoaştere adevărată. Iubirea înaripează mintea, o face să tânjească după comunicarea cu Dumnezeu. Iubirea ridică la cer sufletul curat şi îl împacă cu Dumnezeu. Prin iubire sufletul se afieroseşte lui Dumnezeu şi se uneşte cu El.

Roadele iubirii sunt toate faptele bune. Orice se înfăptuieşte fără iubire de Dumnezeu este o faptă nelegiuită. Roadele iubirii de Dumnezeu sunt pacea şi seninătatea sufletului, precum şi ascultarea de voia Lui sfântă. Când mintea începe a avansa în iubirea de Dumnezeu, apare diavolul hulei. Iubirea de sine şi iubirea de Dumnezeu se împotrivesc una alteia. Fiecare dintre ele o urăşte şi o stăvileşte pe cealaltă. Pildă de iubire desăvârşită faţă de Dumnezeu este şi dorul de mucenicie pentru El. Iubirea desăvârşită faţă de Dumnezeu nu e lucru uşor pentru ca necesita nepatimire si eros dumnezeiesc inflacarat, iar erosul dumnezeiesc este dar dumnezeiesc: rapeşte mintea şi o face să nu se mai simtă pe sine şi nici altceva (dintre lucrurile prezente) sa nu mai simtă.

Iubirea faţa de aproapele nostru. O caracteristică a unirii adevărate este faptul că omul nu-şi doreştenumai mântuirea sa, ci îşi doreşte să se mântuiască şi alţii. Dacă ai iubire, ai devenit deja apostol. Iubirea faţă de aproapele nostru se întemeiază pe iubirea faţă de Ziditorul Universului, dar o şi sporeşte, iubirea nu se arată numai prin milostenia materială, şi prin cuvântul duhovnicesc şi prin slujirea trupească (adică prin slujirea semenilor noştri). Suntem datori să ne arătăm iubirea nu numai cu vorbele ci si cu faptele. Dacă uneori este foarte greu să ne iubim vrăjmaşii, să încercăm măcar să nu-i urâm: să avem grijă să ne rugăm pentru ei, iar Dumnezeu le va rândui şi le va rezolva pe toate cu timpul.

Iubirea care nu face deosebiri între oameni - iubirea nepărtinitoare - este dar al Duhului Sfânt: este virtutea cea mai mare şi trăsătura distinctivă a creştinului. Iubirea îi uneşte pe credincioşii de pretutindeni, astfel încât ei să alcătuiască în chip armonios trupul lui Hristos, care este Biserica Lui. Fara iubire nimic nu Ii este bineplăcut lui Dumnezeu. Fara iubire nu există mântuire. Prin nădejde aşteptam plata iubirii noastre.

Cinci sunt cauzele iubirii fată de aproapele nostrum. Prima cauza a iubirii este Dumnezeu: Cel virtuos ii iubeste pe toti oamenii, iar nevoitorul crestin il iubeşte pe cel virtuos - aceasta este iubirea lăudabilă. A doua cauză a iubirii este firea: După cum părinţii îşi iubesc copiii, aşa şi copiii îşi iubesc părinţii - aceasta este iubirea firească, ea este o iubire medie. A treia cauză a iubiri este slava deşartă: Cel laudat îl iubeşte pe linguşitor. A patra cauză a iubirii, este iubirea de arginţi: Se manifestă atunci cand omul, prin linguşeli, intră în graţiile cuiva ca să obtină bani de la ei. A cincea cauză a iubirii este iubirea de plăcere, pe care o are robul pântecelui şi a celor de sub pântece. Ultimele trei sunt iubiri pătimaşe.

Ieromonah Maxim Aghioritul
Filosofia ascetica, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Filosofia ascetica"

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor