altmarius

cultură şi spiritualitate

Istorii mai puţin ştiute: Pasiunile lui Puccini

Istorii mai puţin ştiute: Pasiunile lui Puccini

Rubrică realizată de Costin Tuchilă

http://www.amosnews.ro/arhiva/istorii-mai-putin-stiute-pasiunile-lu...

 Puţini ştiu că lui Puccini, de la naşterea căruia se vor împlini luni 22 decembrie, 150 de ani, i se datorează construirea primului automobil de teren, cel puţin în Italia. Compozitorul era un pasionat automobilist.

Prima maşină pe care şi-a cumpărat-o a fost un De Dion Bouton 5 CV, pe care o văzuse la expoziţia de la Milano, în 1901. Cu acest automobil ajungea repede de la vila sa din Torre del Lago la Viareggio sau la Forte dei Marmi. Torre del Lago este o localitate care face parte din oraşul Viareggio, provincia Lucca (oraşul Lucca este locul naşterii muzicianului).

1 Puccini(1) 
Foto: Giacomo Puccini

După puţin timp, la începutul anului 1903, Puccini îşi cumpără un nou automobil, o maşină Clément-Bayard. În iarna acelui an suferă un accident. Era seara, maşina prinsese viteză, drumurile erau proaste. Aproape de Vignola, automobilul se răstoarnă într-un şanţ. Elvira, soţia lui Puccini, fiul lor Antonio şi mecanicul scapă nevătămaţi. Singurul rănit este pasionatul automobilist, care suferă o fractură de gambă.

2 puc de dion 
Foto: Puccini în automobilul său De Dion Bouton 5 CV, în 1902

Pasiunea pentru automobile nu putea fi însă oprită. Puccini trăia cu intensitate dorinţa de a-şi achiziţiona cele mai noi maşini ale vremii. În 1905, cumpără o maşină Sizaire-Naudin, apoi o Isotta Fraschini de tipul AN 20/30 CP, mai târziu două automobile FIAT, unul de tipul 40/60 CP, în 1909, urmat de un FIAT 501 în 1919. Era probabil foarte mândru de aceste maşini, ideale pentru a-şi plimba familia şi prietenii. Simţea însă nevoia unei maşini cu care să poată merge pe drumuri de ţară, a unei maşini de teren pe care să o folosească inclusiv în escapadele vânătoreşti. Este motivul pentru care îi cere lui Vincenzo Lancia, pilot de automobile şi antreprenor, fondatorul firmei cu acelaşi nume, să-i construiască o maşină capabilă să meargă pe drumuri grele. A fost prima maşină de teren („fuoristrada”, cum spun italienii) construită în Italia, pe care Puccini a cumpărat-o la un preţ exorbitant la vremea respectivă: 35 000 de lire. Maşina era puternică, avea şasiu ranforsat, roţi mari, numai bună pentru deplasările pe drumuri denivelate sau desfundate, iar accidentul din 1903 fusese aproape uitat.

3 vila torre 
Foto: Vila Puccini la Torre del Lago

Muzicianul era fără îndoială la curent cu toate noutăţile în domeniu. În 1922 Vincenzo Lancia lansează pe piaţă prima maşină cu cilindri în V: Trikappa, cu 8 cilindri în V. Motorul era foarte puternic, ajungând la 100 de cai putere, ceea ce putea dezvolta o viteză uluitoare: 130 km/h. Au fost construite până în 1925, 847 de maşini Trikappa, într-o primă serie de 50, urmată de două serii succesive de modele diferite în privinţa caroseriei. O asemenea maşină costa circa 69 000 de lire. Puccini a fost printre primii care şi-au cumpărat un Trikappa, un alt proprietar celebru al unei asemenea maşini fiind Gabriele d’Annunzio.

4 Isotta_Fraschini 
Foto: Maşină Isotta Fraschini

Cu această Lancia Trikappa, compozitorul a făcut o lungă călătorie prin Europa, începând din august 1922, pe un traseu de 3000 de km. Îl însoţea un grup de prieteni, care au călătorit cu Lancia Trikappa şi cu o a doua maşină, un FIAT 501 al amicului său Angelo Magrini.

5 -Lancia_Trikappa_  
Foto: Lancia Trikappa

„Expediţia” a avut următorul itinerariu: Cutigliano, Verona, Trento, Bolzano, Innsbruck, München, Ingolstadt, Nürnberg, Frankfurt, Bonn, Köln, Amsterdam, Haga, Konstanz şi de aici întoarcerea în Italia.

6 Lancia_Lambda_1923 
Foto: Lancia Lambda, 1923

Trikappa nu avea să fie ultima maşină a muzicianului automobilist, sincer îndrăgostit de invenţia secolului. În primăvara anului 1924 îşi cumpără o Lancia Lambda, un exemplar din a doua serie de astfel de maşini, lansate în iunie 1923. Cu ea avea să facă ultimul său drum, în 4 noiembrie 1924, de la Torre del Lago la Pisa, de unde lua trenul spre Bruxelles, pentru a se interna în vederea operaţiei de cancer laringian, care i-a fost fatală.

Rubrică realizată de Costin Tuchilă – S-a vorbit mult despre femeile din viaţa lui Puccini, făcându-se adesea paralelisme, mai mult sau mai puţin îndreptăţite, cu personajele feminine din operele sale.

S-au lansat ipoteze referitoare la persoana reală care l-ar fi inspirat pe compozitor pentru crearea unor personaje ca Manon sau Mimi, Floria Tosca, Cio-Cio San,  Minnie („La fanciulla del West”), Magda de Civry („La rondine”). A fost cu adevărat Giacomo Puccini un afemeiat incurabil sau e numai legendă?

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Evident, în cazul unui artist de o asemenea celebritate, ale cărui opere cunoscuseră la începutul veacului al XX-lea o popularitate extraordinară, orice detaliu de viaţă personală este speculat. Mai ales pornind de la o mărturisire care poate fi, la urma urmei, absolut întâmplătoare.

Giacomo Puccini5

Puccini în mai 1923, la Viena

Puccini se considera, probabil în glumă, „un energic vânător de păsări sălbatice, librete de operă şi femei frumoase”. A fost de-ajuns pentru a căuta un lung şir de relaţii „secrete” şi a face din muzicianul de geniu, care era şi un pasionat automobilist, un cuceritor neobosit.

Giacomo Puccini2

Elvira, Giacomo Puccini şi fiul lor Antonio în faţa vilei de la Torre del Lago

În realitate, Puccini nu era ceea ce numim un „don juan clasic”. Era mai degrabă un om cordial inclusiv în relaţiile cu femeile, chiar uşor timid. Natură hipersensibilă, era mai degrabă predispus la reverie şi la complicaţii sentimentale, decât la cuceriri rapide. Aşa încât relaţiile sale amoroase trebuie privite cu oarecare precauţie, şi nu exagerate.

În opinia lui Giampaolo Rugarli („La divina Elvira : l’ideale femminile nella vita e nell’opera di Giacomo Puccini”, Venezia, Marsilio, 1999), toate personajele feminine din operele pucciniene urmează prototipul unei singure femei, Elvira Bonturi (13 iunie 1860, Lucca – Milano, 9 iulie 1930, Milano), soţia compozitorului, marea sa dragoste, de care se leagă un scandal de proporţii la mijlocul deceniului al optulea. Mai tânără cu un an şi jumătate decât Puccini, Elvira era soţia negustorului Narciso Gemignani din Lucca şi avea doi copii, Fosca şi Renato.

În 1884, tânărul compozitor, autor al operei într-un act „Le Villi”, care se montase în premieră la Teatro dal Verme din Milano, la 31 mai 1884, se îndrăgosteşte nebuneşte de Elvira. În 1886 cei doi hotărăsc să fugă de la Lucca, împreună cu fiica Elvirei, Fosca, şi se stabilesc în nordul Italiei. Nu se pot căsători, pentru că legea italiană interzicea divorţul. În 23 decembrie 1886, se naşte la Monza fiul lor, Antonio.

De la Monza, tânăra familie se mută în 1891 la Torre del Lago, lângă Viareggio, în Toscana. Satul de pescari de pe malul lacului Massaciuccoli era un loc ideal pentru creaţie dar şi pentru pasiunea pentru vânătoare a muzicianului, un mic paradis. Locuiesc mai întâi într-o casă închiriată, pentru ca apoi, când compozitorul începe să aibă succes, să-şi construiască o vilă, în care se mută prin 1900. Abia în 3 februarie 1904, după moartea lui Gemignani, cei doi se căsătoresc.

În general, biografii lui Puccini consimt că relaţia sa cu Elvira a fost una dificilă, marcată de trădări din partea soţului, dar şi de un sentiment rămas constant până la sfârşitul vieţii. În raport cu Elvira, Puccini era fără îndoială o fire destul de posesivă.

O primă relaţie extraconjugală pare să se fi consumat cu soprana Cesira Ferrani, prima interpretă a lui Manon (1893).

Cesira Ferrani

Cesira Ferrani în Manon

Apoi o cunoaşte pe Hariclea Darclée, care apare în „Manon Lescaut” în 1894, la Scala din Milano. Soprana română păşise deja pe drumul celebrităţii, devenind preferata mai multor compozitori. Nu se ştie de ce natură a fost relaţia lui Puccini cu Hariclea Darclée.

darclee

Hariclea Darclée

Cu certitudine însă, rolul Floria Tosca a fost scris pentru ea. Când compozitorul i-a prezentat noua partitură, cântându-i-o la pian, Darclée a avut o remarcă salutară. Observând că soprana nu are de cântat decât duete şi recitative, i-a cerut în mod expres lui Puccini să compună o arie care să-i pună în valoare vocea şi totodată să contribuie cu un plus de expresie la caracterizarea personajului, cântăreaţa Floria Tosca. Aşa s-a născut celebra arie „Vissi d’arte” din actul al II-lea. Darclée a cântat rolul la premiera absolută din 14 ianuarie 1900 (Teatrul Constanzi din Roma), avându-i ca parteneri pe tenorul Emilio de Marchi (Cavaradossi) şi baritonul Eugenio Giraldoni, sub bagheta lui Leopoldo Mugnone.

darclee2

Darclée în Tosca

Anul 1900 este marcat de un episod sentimental care nu a trecut neobservat în epocă, ba dimpotrivă, a dat naştere unui scandal. În trenul Milano – Torino, cu care Puccini călătorea pentru a asista la premiera torineză (Teatrul Regio) a operei „Tosca”, întâlneşte o tânără, pentru care face o pasiune inexplicabilă. Cea care avea să fie numită Corinna, alintată „Cori” în scrisori, era o învăţătoare din Torino, în vârstă de 18 de ani.

Puccini trăieşte o dragoste înflăcărată pentru tânăra femeie, alături de care locuieşte o perioadă într-o casă din Migliarino, la 5 km sud de Torre del Lago, spre disperarea Elvirei.

Giacomo Puccini3

Puccini la Torre del Lago

Muzicianul declară chiar că are intenţia să o ia în căsătorie pe Corinna, scandalul e în toi, se pare chiar că Elvira îi aplică o corecţie cu umbrela tinerei femei. Editorul Giulio Ricordi din Milano, protectorul compozitorului, îl mustră aspru într-o scrisoare, invitându-l să se dedice exclusiv activităţii artistice.

Relaţia se stinge în iarna anului 1903, când Puccini suferă un accident de automobil (în 25 februarie), care îl imobilizează un timp. Identitatea reală a Corinnei a fost necunoscută până în 2007, când scriitorul german Helmuth Kausser a demonstrat că numele Corinna era anagrama Mariei Anna Coriasco (1882-1961).
În toamna lui 1904, Puccini o cunoaşte pe Sybil Beddington, căsătorită Seligman (23 februarie 1868 – 9 ianuarie 1936), londoneză de origine evreiască, elevă a lui Francesco Paolo Tosti, de la care lua lecţii de canto. Dragostea dintre cei doi se transformă însă treptat într-o prietenie de familie, de lungă durată.

„Incidentele”, pe care Elvira le trăia cu intensitate, nu se opresc aici. Dar dacă gelozia ei avea motive întemeiate, întâmplarea teribilă de la începutul anului 1909 nu este decât urmarea funestă a unei suspiciuni stupide. Elvira trăieşte cu impresia că între soţul său şi Doria Manfredi, fată în casă, s-a înfiripat o relaţie. Desele aluzii, reproşurile transformate treptat într-o veritabilă persecuţie o împing pe Doria la sinucidere.

 În 19 ianuarie 1909, Elvira izbucneşte, aruncându-i vorbe grele fetei, în faţa casei din Torre del Lago. O alungă. Doria se sinucide. La autopsie se constată că fata era virgină. Familia Doriei o dă în judecată pe Elvira pentru defăimare iar Puccini se vede nevoit să plătească o despăgubire substanţială.

Adevărul era cu totul altul şi va ieşi la iveală târziu. Puccini era îndrăgostit de verişoara Doriei, Giulia Manfredi. Avea să fie o relaţie de lungă durată, dacă e să dăm crezare dezvăluirii din august 2007, apărută în timpul pregătirii filmului „La fanciulla del lago”, în regia lui Paolo Benvenuti. Câteva scrisori ar atesta faptul că Puccini ar fi avut un al doilea fiu, cu Giulia, născut în 1923. Numele lui era acelaşi cu al primului copil: Antonio.

„Josy” sau „Busci” din corespondenţa muzicianului ascund identitatea baronesei Josephine von Stengel (care apare uneori cu grafia eronată Stängel) din München, pe care Puccini a cunoscut-o la Viareggio în vara lui 1911. În fine, cel din urmă amor al lui Puccini a fost soprana Rose Ader, de care s-ar fi îndrăgostit în primăvara anului 1921, cu prilejul unei reprezentaţii a operei „Sora Angelica” la Hamburg.

Giacomo Puccini4

Rose Ader şi Giacomo Puccini

Pentru Rose Ader Puccini ar fi gândit personajul Liù din „Turandot”, ultima sa operă, rămasă neterminată.

rose ader

Rose Ader în Manon

Alte relaţii, asupra cărora s-a insistat, ca de exemplu cu soprana de origine cehă Emmy Destinn, care a creat rolul lui Minnie din „La fanciulla del West” la Metropolitan (10 decembrie 1912), după ce cântase în „Madama Butterfly” la premiera londoneză din 1905, sunt improbabile.

emmy destinn

 Emmy Destinn

Vizualizări: 35

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor