altmarius

cultură şi spiritualitate

Istoria cafenelelor celebre (II): Gradina Otetelesanu

www.bucurestiivechi.ro

Povestea locurilor Otetelesenilor, reamintind ca Iancu Otetelesanu detinea pe Podul Mogosoaiei o proprietate intinsa, cuprinsa intre Calea Victoriei, Hotelul Novotel de azi, Strada Otetelesanu si Blocul “Lana de Aur” de langa Sala Savoy. In episodul trecut am vorbit despre Hotelul Otetelesanu si transformarile pe care le-a suferit in timp. Acum ne vom ocupa de casa si uriasa gradina a lui Iancu Otetelesanu, care au o istorie chiar mai interesanta decat hotelul.

Harta colonelului Papazoglu [1871] ne infatiseaza locurile lui Otetelesanu cuprinzand hotelul, casele in care a locuit [putin retrase de la Podul Mogosoaiei marcat cu puncte roz], parcul cu copaci seculari din spate si vecinii de atunci ai proprietatii :

0.Otetelesanu_1871

.

Povestea familiei Otetelesanu este emotionanta, dar si plina de invataminte.

” … Pe la jumatatea veacului trecut [cca 1850], vornicul Iancu Otetelesanu traia fericit in casele sale de pe Podul Mogosoaiei cu sotia sa Safta, nascuta Campineanu [era sora lui Ion Campineanu ; Campinenii sunt coboratori din neamul domnesc al Cantemirestilor ]. Pe la 1860 insa, nemaifiind tanar, dar atunci sunt patimile mai grele, s-a indragostit nebun de o domnisoara pe care o cunostea de cand era copila, Elena Filipescu, fiica lui Iancu [era fiica marelui logofat si vistiernic Iancu Filipescu]. Cand Safta si-a dat cu nespusa durere seama ca nici timpul nici departarea nu pot stinge vapaia din sufletul sotului ei, s-a hotarat sa divorteze, ca sa nu-i strice fericirea”.

” … In 1861, noua sotie intra in casa din Podul Mogosoaiei. Dar Safta iubea intr-atat pe fostul ei barbat, incat nu a avut taria sa-l paraseasca cu totul si se muta alaturi de el, in cascioara din curte … In fiecare zi de la Dumnezeu venea sa-l vaza, vedea de casa lui si il ingrijea daca era bolnav. Si nu mai era nimic ciudat in aceasta purtare a ei, caci Safta si cu Elena se impacasera in fata Icoanei Maicei Preciste, la Sarindar, si atunci au trait in prietenie si intru dragostea lor pentru acelasi barbat [fosta biserica si manastire ce se gasea pe locul Cercului Militar si al scuarului din fata ; dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864, icoana facatoare de minuni de la Biserica Sarindar a disparut fara urma, luand probabil drumul manastirilor din Grecia] “. Acesta poveste a familiei ne este istorisita de Gh. Crutzescu.

Dupa casatorie, timp de douazeci si cinci de ani Iancu si Elena au primit in saloanele elegante ale casei toata protipendada Bucurestilor, calatori straini in trecere prin capitala, diplomati straini, dar si artisti, scriitori.

” … Salonul doamnei Otetelesanu era cel dintai fiindca o mare intimitate ii lega de lumea elitei bucurestene. Si, prin elita, nu se intelegea numai oamenii de sange [nobil], ci tot ce avea un nume sau o situatie in politica, in magistratura, in barou, in armata, in diplomatie, in finante, in literatura etc. Salonul Otetelesanu te consacra. Spre a fi cineva in lumea de sus trebuia sa treci prin acest salon si pe sub autoritatea acestui patronagiu. Aci se lansau fetele in lume, aci se lansau tinerii, aci se innodau intrigile sentimentale, aci se puneau la cale casatorii, aci se hotarau si multe combinatii politice … [C. Bacalbasa]“. ” … Nu erai din lumea buna daca nu fusesesi primit la dansa, dar, oricine vei fi fost, odata primit in saloanele Otetelesanu, faceai parte din acea societate care, timp de un sfert de veac si-a avut cronicarul ei, pe Claymoor : <Delicieuse reception chez M. et M-me Otetelesanu. Toute la fleur des pois de Bucarest se pressait dans ses merveilleux salons …> [ziaristul Claymoor era Misu Vacarescu si tinea rubrica mondena a ziarului conservator de limba franceza "L'Independence Roumaine" care isi avea sediul peste drum de Hotelul Frascati].

In 1876 Iancu Otetelesanu a murit si i s-au facut funeralii “de suveran” ; toata aristocratia Bucurestilor a fost in doliu [se spune ca prima sa sotie, Safta, ar fi murit in aceeasi zi ; *** mai multe despre Iancu Otetelesanu gasiti la sfarsitul articolului].

“Coana Lina” ramasa singura a fost aceeasi gazda primitoare si gratioasa. Balurile si receptiile au continuat, fiind la fel de stralucitoare ca cele date de printesa Irina Sutu [in Palatul Grigore Sutu, azi Muzeul de Istorie al Municipiului] si de Legatia Rusa [ce se gasea pe locul unde azi Str Eforie intalneste Calea Victoriei]. ” … Les dimanches de M-me Otetelesanu sont plus brillantes que jamais. Le vaste salon, transforme en serre, tout embaume du parfum des roses et des violettes, offre aux toilettes et a la grace des jeunes femmes un cadre splendide [Claymoor]“.

Dar timpul trece si “… femeia de care Iancu Otetelesanu se indragostise cu atata patima cu patruzeci de ani inainte, era acum batrana si bolnava, si frumusetea ei pierise”. In 1888 a murit si Elena Otetelesanu.

Muzica salonului a fost multi ani asigurata de violonistul si compozitorul Ludovic Wiest, celebru in acea epoca ; recunoscatoare, Elena Otetelesanu i-a lasat acestuia mostenire o mare suma de bani [*** mai multe despre Ludovic Wiest, la sfarsitul articolului].

Deoarece nu au avut urmasi, prin testament, cea mai mare parte a averii Otetelesenilor este lasata Academiei Romane ; executor testamentar fusese numit avocatul Ioan Kalinderu, prieten de familie care va administra atat proprietatea de pe Calea Victoriei, cat si conacul si mosia de la Magurele [Iancu Kalinderu era doctor in drept la Paris, fost administrator al Domeniilor Coroanei si om de incredere al lui Carol I, academician si filantrop].

In 1889 in Casa Otetelesanu se instaleaza pentru o vreme Cercul Regal.

In 1895, antreprenorul Mihai Stere transforma vestita casa in restaurant si berarie de lux, prevazute cu terasa pentru zilele frumoase, iar parcul cu arbori batrani din spatele cladirii devine Gradina Otetelesanu. Loc de petrecere si de spectacole de calitate, va fi preferat de o intrega generatie de scriitori si artisti : George Cosbuc, St. O. Iosif, Ion Minulescu, Victor Eftimiu, Ion Minulescu, Camil Ressu, Iosif Iser.

Terasa Otetelesanu in 1906 :

1.Gradina Oteteleseanu 1906

.

Intrarea in Parcul Otetelesanu era langa fostul Teatru National ; era un local public dar existau restrictii : o anumita tinuta vestimentara si de comportament erau obligatorii. La 1913 :

2.Parcul Otetelesanu & Teatrul National_1913

.

Ne putem face o imagine asupra intinderii fostei proprietati Otetelesanu privind o imagine aeriana din anii 1916-1918 [imagine de pe "muzeul de fotografie"] :

3.Locurile lui Otetelesanu

.

Terasa, Gradina si Restaurantul Otetelesanu au reusit sa atraga vreme de mai bine de doua decenii o parte a boemei bucurestene : literati, artisti plastici si actori, care abandonasera locuri mai vechi precum Cafeneaua Kubler, Cafeneaua Fialkowsty, Gambrinus :

4.Restaurantul & terasa Otetelesanu

5.Restaurantul & terasa Otetelesanu=

.

Spectacolele de la Otetelesanu erau totdeauna de calitate. Compania de teatru si opereta a lui Constantin Grigoriu, infiintata in 1906, a sustinut aici mai multi ani spectacole, aducand in fata publicului artisti de mare valoare ca Vladimir Maximilian si Nicolae Leonard, supranumit “printul operetei” [trupa lui Grigoriu a evoluat si pe scena Nationalului, pe cea a Teatrului Liric, si mai tarziu, la Teatrul Regina Maria].

Vizualizări: 573

Comentariu publicat de silvian dobre pe Noiembrie 30, 2010 la 4:43pm
MULTUMESC MULT !

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

203 state 

(ultimul: Cabo Verde)

Numar de steaguri: 265

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 39

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA CASA CĂRȚII

https://www.casacartii.ro/editura/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/?gclid=Cj0KCQjwiNSLBhCPARIsAKNS4_djLKQgGui6c7fzMD9uu4NJgicnOiTKVowzeBmgz4XYZ6J3j3nj2NYaArV0EALw_wcB

25. DAFFY'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor