altmarius

cultură şi spiritualitate

Publicat: vineri, 29 Decembrie 2017 , ora 14.03 
 

În 8 ianuarie 2018, Fundaţia Calea Victoriei organizează la Teatrul Naţional din Bucureşti tradiţionalul Concert de Anul Nou. Printre invitaţii acestui eveniment se numără şi violonistul elveţian Manrico Padovani, care cu amabilitate mi-a acordat acest interviu:

Manrico Padovani, îţi vei începe anul 2018 în România, la Bucureşti, cântând alături de orchestra Symphactory şi dirijorul Tiberiu Soare. Ce aşteptări ai de la această experienţă? Este pentru prima dată când vei cânta la Bucureşti?

Legătura mea cu România a început în urmă cu mai mulţi ani, când am fost invitat să cânt şi să înregistrez Concertul nr.1 de Paganini alături de Filarmonica Oltenia din Craiova. Mă simt foarte norocos că am ocazia să încep noul an 2018 cu un concert la Bucureşti, care va fi şi debutul meu în Capitală, cântând acelaşi concert. Este o onoare să pot cânta în acest frumos oraş, atât de bogat în tradiţii culturale, inspirat de personalităţi precum Enescu, Celibidache sau Silvestri. Sunt foarte încântat şi aştept cu nerăbdare colaborarea cu Orchestra Symphactory şi Maestrul Soare şi sunt foarte bucuros pentru alegerea acestui minunat concert de Paganini.

Să pornim de la început… Ai putea identifica un moment în viaţa ta când ai realizat 'Da, muzică - asta vreau să fac!'

Eu m-am născut într-o familie non-muzicală, aşa că vioara nu mi-a fost 'în gene'. Într-o zi, foarte probabil prin copilărie, s-a întâmplat să văd un film despre viaţa lui Niccolò Paganini. Cred că acela a fost momentul magic, pe lângă fabuloasa viaţă a artistului şi personalitatea sa, am fost foarte , foarte impresionat de arta viorii. Din acel punct am ştiut - voi deveni violonist!

La început, această decizie a fost o mare surpriză pentru părinţii mei, pentru că eram un copil foarte activ şi asta nu se potrivea foarte bine cu ideea preconcepută cum că muzicienii din sfera clasică sunt oameni liniştiţi, tăcuţi. Dar am luptat pentru dorinţa mea şi nu mi-a păsat de părerile celor din jurul meu. M-am hotărât să îmi găsesc prima vioară chiar eu şi asta am făcut. După aceea, tatăl meu nu doar că a fost de acord cu decizia mea dificilă, ci mi-a oferit tot sprijinul în viitor.

Care au fost idolii tăi muzicali, în anii formativi?Îmi plăcea foarte mult să ascult înregistrări cu J.Heifetz, A. Grumiaux, L.Kogan… Unul dintre idolii care încă îmi sunt foarte dragi şi astăzi este Andrei Korsakov, un mare violonist şi dirijor rus, pe care l-am pierdut din păcate mult prea devreme(1946-1991). Dintr-o întâmplare fericită am ascultat cu el o înregistrarea cu 'Fantezia Otello' de H.W.Ernst şi de la primele note mi-a aprins inima. Îi iubesc sunetul, atât de puternic şi sensibil în acelaşi timp, nostalgic şi foarte clar, evident. Mare îmi este norocul că pot cânta pe vioara lui ( pe care a cântat şi la Bucureşti în anii '80), un fabulos instrument G.Roggieri (Brescia), cu care alternez vioara Stradivarius de la un concert la altul.

Pe 8 ianuarie vei cânta Concertul nr.1 de Paganini. Care este relaţia ta cu această lucrare, pe care ştiu că ai şi înregistrat-o?

Acest concert, împreună cu nr.2, a fost mereu unul dintre dintre preferatele mele. Diferenţa dintre acest concert şi altele sunt cele vâteva momente de recitativo, care îi oferă solistului multe posibilităţi de a se exprima. Există un moment înspăimântător de asemenea: flajoletele duble din a treia mişcare. Nimeni nu poate garanta dacă vor ieşi cum trebuie sau nu, indiferent de cât de mult le-ai studiat înainte. A doua mişcare a Concertului este poate cea mai dramatică din toate compoziţiile lui Paganini. În esenţă, vorbeşte despre un prizonier condamnat la moarte, care îşi regândeşte toată viaţa şi destinul. De fiecare dată când cânt această parte, mă loveşte într-un mod foarte emoţionant.

Eşti primul violonist elveţian care a cântat în concert toate cele 24 de Capricii op.1. Ce crezi că ar putea învăţa orice violonist de la personalitatea lui Paganini?Pe lângă faptul că a fost un violonist excepţional, Paganini a fost şi un inventator revoluţionar pentru lumea viorii. Numeroşi instrumentişi ai generaţiei sale şi ai celor viitoare, precum H.W.Ernst, C.Sivori, Ole Bull, H.Vieuxtemps, E.Ysaye, P.de Sarasate, precum şi violonişti contemporani şi colegi de-ai mei sunt în continuare influenţaţi de acest muzician incredibil. Deşi, aparent nu aavea nicio limită tehnică, el a încercat mereu să caute lucruri noi, lucruri neauzite până la el. Flajoletul dublu, pizzicato cu ambele mâini, utilizarea celor mai înalte poziţii sau imitarea trilurilor de păsări pe vioară, sunt doar câteva dintre inovaţiile sale. El este un exemplu de iubire necondiţionată pentru vioară, ea însemna totul pentru el, chiar şi când sănătatea i-a adus multe neplăceri. Cred că putem învăţa în continuare de la el cum să fim deschişi la minte, pasionaţi de experimente, neînfricaţi când vine vorba despre nou şi cum să nu ne mulţumim doar cu potecile gata bătătorite.

Ce alţi artişti îţi plac, din orice gen muzical?

Gusturile mele muzicale sunt largi şi diverse. Admir marii cântăreţi de operă pentru incredibila lor creativitate în ceea ce priveşte vocea umană. De asemenea îmi place să ascult jazz, pop, musicaluri, chiar şi rap. Jimi Hendrix, Pink Floyd, Jaques Brel sunt cu siguranţă nume de neuitat.Dacă ai fi putut avea o carieră întrun alt domeniu, care ar fi fost acela?

Ar fi fost într-un fomeniu unde este posibil să visez: actor, avocat sau fizician. Despre ultima altegere: mereu am fost fascinat de puterea nelimitată a fizicii.

Dacă un tânăr violonist vine la tine şi îţi cere un sfat pentru cariera sa, care ar fi acela?Este important să îţi clădeşti o reţea bună şi în acelaşi timp să rămâi autentic, fără a încerca să imiţi pe cineva.

Interviu realizat de Radu Mihalache

Vizualizări: 76

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor