altmarius

cultură şi spiritualitate

Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia

Bookmark and Share
Publicat: luni, 5 Octombrie 2020 , ora 14.07
 



Joi, 8 octombrie 2020, de la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc un recital cameral-eveniment inclus în seria Moştenitorii României Muzicale, organizatori fiind Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. De această dată, sub semnul Anului Beethoven, pe scenă se vor afla membrii cvartetului Arcadia, formaţie camerală a Centrului Naţional de Artă "Tinerimea Română. Din program face parte şi o lucrare în primă audiţie absolută, "Für Ullisse", creată special pentru acest eveniment de compozitorul Dan Dediu, la comanda lansată de organizatori. Concertul se va desfăşura cu public în sală, iar biletele sunt disponibile în reţeaua iabilet.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Cum aţi primit invitaţia adresată de Radio România Muzical de a concerta în cadrul seriei "Moştenitorii României muzicale", organizat de postul nostru în parteneriat cu Rotary Club Pipera?

Am fost, bineînţeles, foarte fericiţi de această invitaţie, cu atât mai mult cu cât programul ales pentru acest concert se potriveşte extraordinar în contextul anului 2020, an aniversar Beethoven, şi faptul că sala de concerte a Radioului este o sală în care orice instrumentist îşi doreşte să cânte. Parteneriatul nostru cu Radio România a fost întotdeauna unul benefic, care a fost fructificat foarte bine de către ambele părţi. Pentru noi a fost o veste foarte bună.


Cum decurge pregătirea recitalului?

Foarte bine. Am început-o din timp. Acum, în condiţiile în care ne aflăm, timpul nu mai reprezintă problema care o reprezenta în trecut. Suntem foarte mulţumiţi de cum sună întregul program.


Aveţi şansa de a cânta cu public în sală, ceea ce nu părea posibil la data programării acestui recital. Cu ce gânduri sunteţi acum, înainte de eveniment?

Faptul că această perioadă a fost una dificilă pentru întreaga societate umană, nu numai în România şi nu numai printre muzicieni, ne face să ne simţim cu atât mai nerăbdători şi mai încântaţi de acest proiect, pentru că în ultima vreme concertele au fost destul de puţine şi chiar în sală nu am mai cântat de foarte mult timp. Au mai fost concerte în aer liber într-adevăr în ultima perioadă, dar într-o sală de concert ne este dor să cântăm şi suntem foarte entuziasmaţi pentru acest concert.


Povestiţi-ne despre Für Ulisse - cvartetul compus special pentru aceastî ocazie de Dan Dediu. Cum este din perspectiva interpreţilor? La ce să se aştepte publicul?

Este o poveste foarte interesantă, foarte complexă, întregul cvartet - o plimbare prin diferite limbaje muzicale, în principiu plecând de la limbajul lui Beethoven, dar trecând şi prin alţi compozitori, cum ar fi Ravel, în mişcarea a III-a. Este un cvartet, din perspectiva noastră, foarte inspirat, dar nu a fost o surpriză lucrul acesta. Întotdeauna când am cântat muzica lui Dan Dediu a fost o plăcere pentru noi să o facem şi întotdeauna a avut un mare succes la public. Este un cvartet pe care ne mândrim să-l cântăm în primă audiţie, ne mândrim că suntem menţionaţi în textul introductiv al acestui cvartet. Suntem foarte fericiţi că avem ocazia să-l prezentăm publicului pentru prima dată în acest concert.


Pentru această lucrare, aţi colaborat cu Dan Dediu înainte de finalizarea compoziţiei sau pe parcursul repetiţiilor?

Înainte - nu, pe parcursul repetiţiilor - da. Am avut o serie de convorbiri telefonice cu dumnealui, să stabilim anumite detalii, s-au mai modificat anumite mici indicaţii ca să ajungem la un numitor comun. Din experienţa interpretării, anumite notaţii pot fi la un moment dat modificate sau îmbunătăţite. Suntem nerăbdători să-l şi întâlnim. Am fixat o întâlnire la repetiţia generală din data de 8 octombrie, dimineaţa; maestrul Dediu va veni să ne asculte; de data aceasta să facem live colaborarea, nu doar prin intermediul telefonului.


Resimtiţi diferit responsabilitatea unei prime interpretări faţă de redarea în manieră proprie a unei lucrări consacrate?

Nu. Intenţia noastră este întotdeauna aceea de a reda o partitură, o piesă muzicală cât mai aproape de intenţia compozitorului, cât mai aproape de perfecţiunea interpretării din punct de vedere tehnic, emoţional, expresiv. Efortul nostru întotdeauna va fi acelaşi, indiferent dacă este vorba de o primă audiţie sau o lucrare consacrată. Dar, într-adevăr, având în vedere că va fi prima oară când această lucrare va fi ascultată de cineva, nu poţi să nu simţi o anumită responsabilitate în plus. Dar e doar o chestie subiectivă. Intenţia sau efortul nostru întotdeauna vor fi aceleaşi.


Spuneaţi că în acest an dificil în care ne aflăm acum, aţi reuşit să cântaţi mai mult în aer liber - ştim că au fost participările din cadrul Festivalului "Enescu şi muzica lumii". Dar, detaliaţi-ne cum a trecut acest an peste membrii cvartetului Arcadia? Ce proiecte aţi reuşit să derulaţi?

În prim fază, când a început pandemia şi a fost izolarea aceea de două luni, am reuşit să facem nişte proiecte de înregistrări, fiecare la el acasă şi apoi montaje făcute de mine pe calculator, ca să putem să prezentăm, totuşi, măcar online nişte mici piese. Apoi, am avut o prezenţă la Festivalul "Vară magică", la Bucureşti, pe Esplanada Ateneului. A fost prima noastră ieşire pe scenă, din martie, de când începuse izolarea. Am mai avut un concert la Sinaia.


Înţeleg din ce spuneţi că pasiunea dumneavoastră pentru informatică ajută acum!

Da, exact. Am putut să scot din buzunar nişte abilităţi mai vechi pe care să le folosesc în scopuri muzicale.


Ce planuri aveţi deja conturate pentru activitatea concertistică? Ce urmează?

Acum urmează o perioadă mai bogată. Avem două concerte în Bucureşti; pe data de 7 octombrie vom cânta la "Tinerimea română" Pastorala de Beethoven în orchestraţie pentru sextet de coarde, cu doi invitaţi - Ştefan Cazacu la violoncel şi Mihai Oşvat la violă. Pe data de 8 octombrie este concertul despre care vorbim acum, la Radio. Pe data de 9 octombrie avem un concert în Cluj, în care vom interpreta din nou cvartetul de Dan Dediu alături de sextetul Pastorala de Beethoven. Pe data de 11 octombrie avem un concert la Satu Mare cu Dan Dediu şi Beethoven op. 131, apoi, mai urmează în noiembrie două concerte - unul în Sibiu, cu acelaşi program şi participarea într-un proiect care, iniţial voia să prezinte toate cvartetele de Beethoven într-o serie de concerte. Suntem patru cvartete implicate, din ţară, dar în situaţia actuală a devenit imposibil, pentru că o parte dintre membrii celorlalte trei cvartete locuiesc în străinătate şi dacă vin în ţară trebuie să stea două săptămâni în carantină, nu pot repeta, e mai complicat. Şi-atunci, am stabilit o serie de patru concerte - fiecare formaţie va cânta două cvartete de Beethoven într-o seară, urmând ca la anul să continuăm, să terminăm proiectul şi să interpretăm restul cvartetelor de Beethoven.


În ceea ce priveşte înregistrările, ce aveţi în lucru sau urmează să demaraţi? Ştiu că era în plan integrala celor 17 cvartete de Weinberg.

Acest plan este pe rol. Am înregistrat deja primele trei şi cd-ul cu aceste trei cvartete va fi lansat în ianuarie, din câte ştiu, iar în martie 2021 urmează înregistrarea celui de-al doilea cd cu încă trei cvartete de Weinberg şi probabil că vom încerca să accelerăm un pic ritmul. Anul acesta nu s-a putut, dar încercăm să-l terminăm mai repede de şase ani.


Şi mai aveţi şi alte proiecte asemenea sau vă dedicaţi exclusiv acestor cvartete?

Pentru înregistrări, acesta este proiectul nostru, deocamdată. Avem semnată o exclusivitate cu casa de discuri Chandos şi pentru ei vom înregistra cel puţin o bună perioadă de-acum încolo, acesta fiind proiectul actual. După ce vom termina cvartetele de Weinberg, probabil că vor urma alte proiecte.

Credit foto: Raluca Ciornea

Interviu realizat de Florica Jalbă


Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor